Társasházi közgyűlésen meg kell szavazni, aztán a közös költségből meg kell csináltatni. Nagy faszság lenne ilyen állapotban visszafalazni. Ha a többség megszavazza, akkor az az egy ember maximum ellene szavazhat, amit beleírtok a közgyűlési jkv-be osztjóvan. A tulajdoni hányadok döntenek, a megszavazott közös költség elmaradását meg rá lehet terhelni az ingatlanra, a társasházi tv. részletesen leírja, hogy mekkora összegtől lehet, és hogyan kell.
Az mindenkinek a jólfelfogott érdeke, hogy a felszálló vezeték a lakásvízóra előtt is rendben legyen. Ugyanis - ha jól tudom - akkor a társasházaknál van egy főmérő, meg lakásonként a mellékmérő, vagy mellékmérők. Ami a főmérő után elfolyik, de a mellékmérőkön nem jelenik meg, azt a háznak számlázzák ki. De ebben nem vagyok százszálakig biztos.
A bontás és helyreállítás költségéről akkor még nem is beszéltünk, meg a más ingatlanában okozott kárról sem.
A társasházunkban (kb 100 éves, 4 emeletes budai bérház) szivárgott egy csatornacső. Kibontották, eternit cső volt a falban, hosszában végigrepedve. Mellette a rozsdás vízcső. Ki akarjuk cseréltetni -az egyik tulajdonos nem akarja, szerinte ez semmilyen veszélyt nem jelent, ne bontsák ki a falát (ügyvéddel fenyegetőzés, stb ). Épületgépész szakvélemény szerint azonnal cserélni kellene.
(Ugyanebben a házban elszállt egy 5 éve cserélt csa, egy óra alatt kijött úgy egy köbméter víz.
Korábban megnyugtató választ kaptam, de most egy készülék szerelő, aki amúgy eddigi FÉG készülékeket mindig becsületesen javította, azt mondta, hogy FÉG K18 az felejtős típus. Előzmény, hogy egy lakásban amit meg szeretnénk vásárolni, FÉG K18-as kombi cirkó van. A szerelő azt mondta, hogy akad hozzá alkatrész, de messze nem annyi, mint a régi C24-hez. most így nem tudom h kinek lehet hinni. Állítása szerint a K18-al bármikor járhatok úgy, hogy javíthatatlan lesz alkatrész hiány miatt. és akkor ugye csak kondenzációs kazán, kémény, gáz terv stb-vel lehet orvosolni a problémát.
Nem jobb , minden másabb. A tartály hőszigetelése gyengébb.
Az 50 évvel ezelötti technikai szint szerint ,egyszerűbb volt a fűtést úgy kialakitani, meg házi körülmények között javitani, a Hg kapcsolós tágulórudas szabályzás is megfelelt az akkori lehetőségeknek.
A vastagfalú öntvénytartály ma már ? utánozhatatlan , +100 évig is működik.
csak az a 4 ember aki "feltornássza" a falra+ a rögzitése?
A visszacsapószelep nem engedi visszafelé áramlani a vizet, a bojler meg egy jókora rugalmas tartály, ami a nyomáshullámot tárolja, majd visszaadja, a víz meg a tehetetlen tömeg - ideális rezgőkör.
A központi nyomáscsökkentőhöz jobb a tartályos ,mert nagyobb távolságok vannak (víztömeg). Helyinek jó a rugós is (abban is van levegő,de nem állítható ,cserébe nincs membrán "O" gyűrűk vannak).
Nem , a meghibásodás okozója a "Vízkalapács:" . Ez az egyik fő oka a meghibásodásnak ezért a védelem a kis tartály ami elnyeli, csillapítja az üzemi nyomás akár többszörös értékét vízütéskor, vízkalapács kialakulásakor (rugalmas ,nem beton merev a rendszer) (a víz 10000bar értéken kb.1-3%-ot összenyomható).