Sokunk gyermekkorát idézik ezek a képek, melyeket sokan szívesen nézegetünk: milyen is volt akkor a vasút, amikor még komoly teherforgalom volt, a járműpark a jelenleginél sokkal színesebb és nagyobb darabszámú volt. Az Interneten - és a fórumokban is - szinte vadászni kell ezekre a képekre, ez a fórum az ilyan képek gyűjtóhelye lehet.
Az az igazság, hogy elég trükkös ez a sorozat, úgy hogy nem csodálkozom azon, hogy sokan sokféle képpen értelmezik e sorozat létrejöttét.
De inkább ezt a személykocsis topikban kéne ezt megbeszélni, mert szét offoljuk itt a topikot, de gyorsan hozzáteszem az elején, hogy van egy kis elintézni valom, ami azt jelenti, hogy 5 fél 6-ig nem tudok a topikon szerepelni, de gondolom RhB is besegit nekem addig, hamár beléd kötöttem:-)))
Az "A" kocsik középszáma valóban 19-17 volt, a "B" -é pedig 29-17 míg létezett "AB" változatban is 1-2 osztállyal 39-17 számon. Sajnos ilyen kocsikban én már nem utaztam (legalábbis nem emlékszem rájuk), ezek az u.n. "kis győri" kocsik, és az utódaik az (egykori) -51 -57 -es (pápaszemes), ill. -41 -47 -es győri kocsik. A 19-17 -es változatot Dunakeszi is gyártotta, de már osztott, félig lehúzható ablakokkal. A győriek darabszáma nem volt túl magas (20), míg Dunakeszin mintegy 100 készült.
A 20-26-es Bh, 20-07 Bhv, a 20-17 By és a korábbi 19-05 Ap(v) (ma 29-05 Bp) kocsik ezeknek a kis győrieknek a rokonai.
------------
Bár Novotny kollega már válaszolt, de azért még egy kis kiegészítés:
A 19-17 -es változatot Dunakeszi is gyártotta, ... mintegy 100 készült.
Pontosan 100 db készült (19-17 100-199)
korábbi 19-05 Ap(v) (ma 29-05 Bp) kocsik
A korábbi 19-05-ös kocsik a fent említett dunakeszi gyártású 19-17 1xx kocsikból lettek...
Az "A" kocsik középszáma valóban 19-17 volt, a "B" -é pedig 29-17 míg létezett "AB" változatban is 1-2 osztállyal 39-17 számon.
...
...19-05 Ap(v) (ma 29-05 Bp) kocsik ezeknek a kis győrieknek a rokonai.
AB 50 55 39-27 025-6
Egy 19-05-ös kocsi (kicsit törött véggel). Végül is létezik a "távoli rokon" kifejezés is...
Itt helyben elnézést kérek, hogy beleszóltam a profi vasutasok (esetleg profi vasútmániások) dolgaiba...
Ha tévedtem, valóban bocs.
19-17 000-079 az hány darab??? ugye ez nem 20
A kocsiszámozásokat ilyen mélységben nem ismerem, nem is kívánom bemagolni. Az általam említett honlapra hagyatkoztam, ott ha jól emlékszem ez az adat áll. Lehet, hogy már az téves.
Tessék mondani a Dunakeszi gyártású 20-26, 20-07, 20-17, 29-05 (ex19-05, ex 19-17) kocsikat miért hasonlitjuk a győri kocsikkal össze.
A gyártás helye valóban különbözik. De ha ezekről a kocsikról beszélünk, a műszaki részletek mellőzése esetén ránézésre nyilvánvaló, hogy ezek a kocsik valahol egységes elképzelés alapján születtek, hiszen nem különböznek annyira egymástól, mint pl. egy -57 -es, vagy es -35-ös kocsi. Csupán erre gondoltam, a "rokonságot" így értettem.
Ha esetleg bármilyen az eddigieknél bővebb infót meg tudsz osztani velem/velünk a kis győri kocsikról (mivel ahogy írtam a "kedvenceim") azt szívesen fogadom.
És még egyszer elnézést kívánok a kotnyeleskedésért...
Még valami: a "Szerelmesfilm" c. magyar filmen (fsz: Halász Judit, Bálint András) szerepel egy ilyen kocsi, mint egy nemzetközi gyorsvonat kocsija. A kocsibelső is egész jól látszódik.
Az "A" kocsik középszáma valóban 19-17 volt, a "B" -é pedig 29-17 míg létezett "AB" változatban is 1-2 osztállyal 39-17 számon. Sajnos ilyen kocsikban én már nem utaztam (legalábbis nem emlékszem rájuk), ezek az u.n. "kis győri" kocsik, és az utódaik az (egykori) -51 -57 -es (pápaszemes), ill. -41 -47 -es győri kocsik. A 19-17 -es változatot Dunakeszi is gyártotta, de már osztott, félig lehúzható ablakokkal. A győriek darabszáma nem volt túl magas (20), míg Dunakeszin mintegy 100 készült.
Egyébként esztétikailag számomra is ezek a kocsik jelentik a csúcsot. Fülkés 1, 2, és 1-2 osztály, teljesen lehúzható ablakok, és "normál" (nem ízelt) befelé nyíló ajtók.
A 20-26-es Bh, 20-07 Bhv, a 20-17 By és a korábbi 19-05 Ap(v) (ma 29-05 Bp) kocsik ezeknek a kis győrieknek a rokonai.
Ez hány évvel ezelőtt volt? Nem tűnik olyan túl réginek a kép. Legalábbis nem 1990 előttinek, mert akkoriban szerintem egy ilyen kép készítéséért 10 év fegyház járt.
Erről beszéltem! Ebből volt "B" és "A" sorozatú. Ahogy írtam...
Ezek a 60-as években jártak még gyorsokban, mint Aa, és Ba kocsi, de a 80-as években már nem számítottak gyorsvonati kocsinak. Akkor már a 19-41, 19-47, 19-57, 20-41, 20-47, 20-57 és a többiek kiszorították őket onnan. Ennek ellenére még előfordultak gyorsokban, főleg az alföldön. Az 1.oszt.-úak viszont szinte pályafutásuk végéig jártak gyorsokban Sm, Tp, Nk. környékén.
Olyanra gondolok, ami a gép után van. Csak az nem GySEV volt és nem 1/2. osztályó, de most nem találtam csak ezt a képet. Akkortájt már nem gyorsvonatokba használták, de eredetileg annak gyártották.
Még én is utaztam ilyenben, pedig általában csak az alföldön jártak. Viszont a 19-17-es A kocsi szerintem a valaha gyártott legkényelmesebb kocsi volt!
Talán a 19-80-as múlja felül, mert abban össze lehetett húzni az üléseket.