Úgy hallottam, hogy ma Grado szépen működött. Kezdetben 5.4, majd 4.X vitorlákkal lehetett menni, sötétedésig. Viszont ahogy nézem, holnap reggelre ott is megáll a szél.
A Velencei tónál meg úgy látszik, minden polgármester, önkormányzat csapnivalóan hülye, és semmit sem értenek ahhoz, amit csinálnak. Volt/van a velencei tó kapuja nevű valami, ami jópár éve húzódik, most legalább építkeznek, de Velence településnek legalább 2 kiesett nyári idényt kellett eddig elszenvednie.
Most Gárdony őrült meg.
Nem olyan rég olvastam a velo.hu-n, hogy bringautat építenek a Velencei tó déli partján. Ez mind örvendetes lenne (bár nekem mint országútisnak nem), de hogyan? Érdemes megnézni a térképet, első ránézésre azt hittem, ez erős tévedés, ilyet nem lehet
A térképen a "sport beach" és a "holdfény sétány" feliratok közötti részt érdemes nézni, az a petrocelli előtti szabadstrand. Amit tavaly újítottak fel, megcsinálták a játszóteret a gyerekeknek, padokat, táblákat, világítást tettek ki, mindezt egész szép megmunkálású fából, a környezetbe is illik. Alapkérdés, hogy ez mennyibe került az önkormányzatnak, hogy csak úgy az egészet kidobják. Mert hova terveznék a bringautat, ha nem a szabadstrand, a zöldterület kellős közepére! Amit láttam, az egy széles feltúrt sáv volt, ami állítólag csak a gyalogjárda, és beraknak oda egy bringasávot is. Végeredményként el fog tűnni a fű nagyrésze, és lesz két "gyönyörű" aszfaltcsík.
Érdekes a vonalvezetés, a partra a sáv a "hátsó bejáraton" jut le, azaz azon a keskeny bejárón, ami a homokozós részhez vezet. Számomra már ez is hihetetlen, bár állítólag kiszedik a kerítést, de így most előrevetíthető az óránkénti több szembemenő bringás összeakadása, súlyosabb balesetek (5 km/h sebességgel haladó bringások esetén is). Ugyanakkor a hátsó bejárat mellett a petrocelli parkolóból is fog vezetni egy hasonló sáv, vagyis a strandra levezetés teljesen átgondolatlan hülyeségnek tűnik.
Furcsa, mintha a polgármester még soha nem nézett volna le a strandra kánikulában. Heringként hemzsegnek ott az emberek, a szabadstrand teljesen tömve, melegben nem is nézek még a közelébe sem. Elképzelem, ahogy a fetrengő tömegen átcsalinkáznak a bringások, lesz ott anyázás bőven. Meg a strandoló kisgyerekek, akik nem néznek körbe, ki fognak ugrani a bringák elé. Nagyon hamar hazai szokás szerint ki fognak kerülni a különböző lassító eszközök, vagyis a bringaút ott halálra van ítélve. Ha meg szél lesz, a gárdonyi átlag 8 m2-es vitorlából csak kettőt kell kirakni, és volt-nincs bringasáv...
Az egészet még továbbvezetik Agárd felé a csónakkikötő mellett a szép zöld füves területen. Csak azt nem értem minek így, mindent széttúrva és tönkretéve.
És persze ha már lesz aszfaltcsík, bejönnek a robogósok, motorosok, és szerintem a bunkóbb autós fajta is, áttiporva mindenen. "Szép" világ lesz ott a nyári napokon.
És persze ennek bringásként sem örülök, mert szokás szerint majd rá akarnak kényszeríteni erre a valamire, mert hogy a bringásoknak építették. Hasonló lesz, mint a mentőmellénnyel, néha majd menekülnöm kell a rendőrök elől.
Mellesleg megtaláltam a mentőmellény legjobb felhasználási módját. A kocsiban a deszka és a bringa közé betéve nagyon jól védi mindkét sporteszközt a sérüléstől... :)
A holnapi nap meg nagyon kétesélyes, még a kisalföldön is gyanús, hogy nem jön be jól. A hétfő meg egyelőre nagyon hidegnek tűnik, de ha esetleg elviselhető, rámozdulok.
... visszavetek a szelet, meg esot is mondnak, Backloop szerintem is, pedig en csak teoretikus friztajlos vagyok, meg talan az is, hogy nem szagolja meg a honaljat :). Jovore nagyon sokat fogok hempergegni a vizben...
Szerintem ennek semmi köze a fórumhoz. Ne is hozzunk ide hitet, vallást, politikát, a kulönféle színvonalú (néha anyázásba hajló) hozzászólásokat tartsuk meg a megfelelő blogoknak.
Ha lenne jó bora, akkor lennénk ketten rá, ha van férőhely... értelemszerüen a költségekbe beszállás lenne. (igy pl. tetőnszállitás se 'bukó', mint egyedül).
akkor tehát jövő kedd (nov. 26.) 6-kor Pasaréti Református Templom (Toroczkó tér 1.) - gondolom, a többség inkább erre jön majd el, mint a Szentesi temetésre.
Biztos, másoknak is megfordult a fejében, ezért felhívtam őket, h lehet-e/kell-e egy ilyen megemlékezésre koszorút vinni. A válasz az volt, hogy nem szokás.
Akkor találkozunk kedden este, biztos jól esik majd a gyászoló családnak, ha jó pár szörfös barát ott van :-(
Ja vszinű igazad van csak untam magam és bújtam a szörfös oldalakat gondoltam a formula mellé baromkodni jó lesz pár ezerért de tényleg csak szenvedés lenne .Köszi az útbaigazítást
Liznjanbol kaptam az infot, Hetfo orkan, aki tudota megprobalta, kedd-szombat minden nap bora 3.7 tol 4,7 vitorlakra. Azt irtak a sracok, hogy talan a legjob onshore szorfozes iden.
Voltak már "unatkozó-pihent" szörfösök az elmúlt 30 évben is. A wakeboardos boxokon slide-olást még nem láttam, de kickert már használtak a Bercy-stadionban, Párizsban, a teremszörf versenyeken, bár ott még volt egy sín a szkegeknek, ha elvétetted, akkora perec volt, mint ide lacháza.
Aztán volt próbálkozás a windsurf-cross-ra is, vagyis zárt, körbehatárolt pálya, lufihenger akadályokkal, amiket át kellett ugrani, mindezt úgy, hogy 4 versenyző indul egyszerre. Hasonló volt a teremszörfben is, igaz, ugrás nélkül, ott egy spéci, lejtős starterből indultak 4en, aztán 2 fordulóval kellett célbaérni.
Vagy a szárnyas szörf, ami a szárnyashajókat kiemelő szárnyakat jelentett a deszkákra kötözve, ettől kb félméterrel a hullámos víz felett lehetett hasítani.
Zadarban csak egy napnak nez ki, viszont Kralovan (Kaskady) ott van a hetfo es a kedd is. DK biztos lesz valami belolole mivel nem csak lokalis deli szelrol van szo.
"Azt gondoltam, sok tapasztalt szörföstől tanulhatok különböző dolgokat"..
Mit szeretnel tudni?
A gyakorlati resze egy szeles delutan barmikor megoldhato,en barmit szivesen megmutatok,ami a freestyle-al kapcsolatos,ha gondolod.(kiveve dupla loop es dupla funell)(...es meg 1-2 dolog)
Az elmeleti kerdeseket nezve pl. Slajdertöl rövid,Vau-tol pedig bövitett valtozatban mindent megtudhatsz.(persze mindeki jokat ir,de ök a legjobb elemzök,es meg Blidrider,de ö ritkan jar erre)
Tök mindegy mit teszünk...ha bannolják is, simán visszaregisztrál egy másik e-mail címmel, felhasználónévvel. Azt gondolom, okos enged, szamár szenved elv révén, valóban nem érdemes vitába szállni vele. Nem szabad lessüllyedni erre a szintre, hiszen akkor te magad is hasonulsz hozzá. Egyszerűen mindenki hagyja figyelmen kívül a beírásait, előbb-utóbb megunja.
Fantomasso: voltak az elveid-érveid közül olyanok, amelyekkel egyetértetttem (igaz elég kevés és inkább általános dolgokkal kapcsolatban, nem pedig szakmai, a szörfözést érintő kérdések terén), de rá kellett jönnöm, hogy alapvetően ostoba, együgyű ember vagy. Lehet, hogy azt gondolod jól látsz dolgokat, de hidd el, nagyon sok baromságot hordtál itt össze, amik viszont egyértelműen az ellenkezőjét bizonyítják.
Én ugyan alig pár hete vagyok csak a fórum látogatói között, de mélyen megdöbbent és elszomorít, hogy ilyen dolgokat kell, hogy olvassak sportemberek (??) véleményeiről (a szörfözést érintő kérdések terén is). Gyerekes módon itt veszekedtek nyilvánvaló dolgokról, dobálóztok közhelyekkel, közben saját magatokat is hiteltelenné téve. Azt gondoltam, sok tapasztalt szörföstől tanulhatok különböző dolgokat....Elég demoralizálóan hat és megmondom őszintén el is ment a kedvem a továbbiakban az egésztől.......
((természetesen akinek nem inge, ne vegye magára, tisztelet a kivételnek))
Hat igy törnek meg baratsagok.Szomoruan olvastam irasod.
Nagyon szigoru voltal es igazsagtalan.Gondold csak ezt at megegyszer!!
Mi penzt lehetne megsporolni,ha a több ezer euros deszkak helyett megshapelnenk egy mosoteknöt rendes pintail outline-al,rockerrel,a fa kemenyseget ki lehetne küszöbölni
egy smooth double deck-el.Kesz.(a skeget rad bizom :)(milyen draga is volt az a tabou,igaz?)
A következö imformacio titkos,de minden elfogultsag nelkül le kell irnom,hogy a Gaastra azert ott van a topon.
Egy ausztriai (es most az alasommal jatszom) kontakt hivott 2 prccel ezelött,hogy japan müholdak bemertek egy orosz atomtengeralattjarot,amit ket Gaastra Vapor huzott!!!
A hajo fantom neve nehezen volt kivehetö...azt hiszem mazzo,vagy...masto....nem mastu....nem ..tudom...maso(vagy mazo?)
Ha nem fejezed be a többiek szekálását, moderátori segítséget fogok kérni, szólásszabadság ide, vagy oda. Elég volt már ebből az egész troll vitából, kérlek, köszönj el tőlünk. Aki vitatkozni akar veled, megteheti privátban, ha jól látom, te legalább vállalod magad és publikus a mailcímed.
Olyan ez, hogy a windsurf nem vitorlás, mint amikor a néger gyerek súrolja az arcát hogy majd fehér lesz.
Bármi!-egy mosóteknő vagy egy zöldségesláda, estleg egy atomtengeralattjáró vagy neadjisten szörfdeszka-ha ráteszünk egy vitorlát, és ettől kezdve a szél hajtja meg, akkor vitorlássá válik. És részévé egy többezeréves kultúrának. A windsurföt mindössze 46 éve találták ki, és semmi újat nem tartalmaz ahhoz képest, amit addig a vitorlázásról tudtak.
Ha különbözni szeretnétek a vitorlázóktől, akkor a vitorlákat hagyjátok otthon, és szörfözzetek anélkül.
Ameddig használjátok, addig viszont viitorlázók vagytok, még ha kissé retardáltak is.
Ugye ismerek itt sokmindenkit személyesen, a legtöbben tudjuk a másikról, milyen írását hogyan kell olvasni. Backloop, hidd el, Minerel tudtommal nem az a fajta, akinek hiszed.
Minerel biztos, hogy NEM Fantomasso. És BIZTOS, hogy ha nem is a legmagasabb szinten, de szörfözik. Még személyesen nem találkoztunk, de snowboard, bringa vonalon ez bármikor előfordulhat. Az eddigi mindenféle fórumos megnyilvánulásából számomra nem egy idióta jött le.
Minerel,
Te meg légyszi olvasd el többször az adott egy soros írásaidat, mielőtt megnyomod az enter-t. Többször, itt is, de pl, az országútis topicban is sikerült már olyan mondatokat írnod, ami számodra akkor nem azt jelentette, amit viszont az olvasók 99%-a értett, és persze többen (szerintem jogosan!!) megsértődnek. Aztán a túloldaltól függ, hogy ezt humorosan, vagy idegesen kezeli le. Ha épp rossz napod van, álld meg légyszi, hogy beírsz.
Csak azért írok most, mert úgy érzem, hogy értékes, és olyan emberek vesznek össze írásban, akik egy sör mellett nagyon jó barátok lehetnének.
És Minerel, hidd el, Backloop NEM az, amilyennek hiszed, nem felelőtlen, és ha segíteni kell, ő az elsők között van, aki ugrik a hívó szóra.
Ja, és a mentőmellény ne legyen negatív megkülönböztető eszköz. Én NEM vagyok mentőmellényes, de az nem azt jelenti, hogy bármilyen negatív véleménnyel lennék azokról, akik hordják. Akik meg hordják, ne ítéljenek meg minket, mert szinte biztos, hogy nem tudják hogy mi miért nem használunk mellényt.
Érdekes adalék a Polakow-os videóban. A második hullám, ami visszanyomta, leszakította a mellényét, és Polakow anélkül, félholtan is feljött a Jaws alól...
Aztán legyenek kedvesek már megmagyarázni, ugyan miért tiltottak ki? Leheten idézni a rámutató pontot a szabályzatból? Sértegettem valakit nem. Tiltott dolgot reklámoztam nem. Akkor? Valakinek gyenge az idegrendszere és hisztiből töröltet? Igen
most mindenki aki megsértődik és kilép az tilos emlegetni? Olvastad volna el az előzményeket. Szólásszabi? ismerős fogalom ? Nick törlés meg fenyegetés? Kaptál végre egy kis hatalmat és rögtön fenyegetőzünk? Elég gáz.
Nem lepödnek meg,ha az Internet Protocol cimed egyezne fantomassoval :)))
Amugy nem igen tudnal beallni mögem a sorba,ahhoz meg kellene tanulnod szörfözni :))),ami nem hasonlit a "mellenyes" vitorlazashoz.
Szörfkiralylany sertegetesevel pedig csak ovatosan ,mert ezert felenk nagyon komoly seggberugas jar.(neked termeszetesen mellenyben)
Minden bizonnyal tévedtem, amikor úgy ítéltem meg, hogy ez egy provokáló, cinikus megnyilvánulás volt egy más hozzászólónak adott válasz lereagálására: "Mintha István mágust hallanám az astro tv-n..."
Vagy csak lemaradt róla a smile...
Elnézésedért esedezem, ha rosszul ítéltem meg a helyzetet.
"A másik": Jövő héten kezdő boszi oktatás indul. Jelentkezni nálam lehet az alábbi emailcímen: boszisuli kukac legyenmarszemelyeskedesmentesaforum pont esbeszeljunkvegreaszorfrol
Megyek, mert még fel kell oldanom néhány átkot és rontást :)
kedvesl királylány, ugyan olvass már kicsit visszább is, hogy ki küldött el engem a fenébe és még csak eszembe sem volt amiről ő írt.
Ja de ő biztos cimbora, neki szabad.
A másik, hogy írd meg légyszi melyik egyetemen találom meg a boszorkány szakot.
Ugyan nekem legutóbb azt írtad, nem szokásod a személyeskedés, nem telt egy egy kis idő, és ismét személyeskedő hangnemben leoltottál egy sporttársat. Ahogy látom, pont, hogy stílusod ez, és nem értem, miért van erre szükség. Ez a megnyilvánulás (is) teljesen felesleges volt, csak ok az összeugrásra. Ha én és mindenki más egy-néhány hozzászóláshoz kommentálnánk az első, második, harmadik, stb. gondolatunkat, itt csak civakodás folyna. Ha nem értessz az asztrológiához, ill.a spirituális tudományokhoz, akkor ne formálj róla véleményt. Annak ellenére, hogy Misi mágus az Ezo tv-ben terjeszti az igét, attól még az asztrológia, a kineziológia, stb. létező tudományok, még ha te nem is ismered őket el. A tévé mágusok pont úgy ártanak ezeknek, mint a vitorlás okoskodók a szörf sportnak. Én sem szólok bele az autószerelésbe, a kazán szerelésbe, vagy a "hogyan válassz fűrészt" témába, mert nem értek hozzá. Attól, hogy valamit nem ismerünk, nem értünk, attól még nem biztos, hogy rossz, vagy nem létezik...
Szel tovabbra sincs de swell az van,igy tegnap lementunk Jaws-ra, a folduton lefele menet felvett minket a pick-up ra Maxi a helyi surfjavito (o shapeli tobbek kozt a Poli es Hamilton Jaws deszkait is, ezek a deszkak min 12kg hogy ne pattogjon el) es kerdeztem tole lesz e valami, mondta lesz de kicsi...
leertunk, a sziklakon helyet kerestunk ,magasrol ugy kb 20 meter magas sziklafalon ulve elotted kb 300-500 meterre torik a hullam,ekkor kb 5-7 surfos volt mar benn, a hullamok setekben 3-4 arboc koztiek ugy 12-18 m koze saccoltak oket, brutalis meretuek es iszonyatos robajjal tornek,kb 3 ora alatt 5-6 ride tortent ez igazi turelem jatek a hullamvalasztas teren is ovatosak, raeveznek a hullamra, tow in nem volt. 3 jet biztositott, es kivitte a surfost az impacz zone bol ha bukott.Ha a hullam megevett valakit akkor kb 1 perc mulva kerultek elo a hullam alol, addig csak hatalmas feher hab latszik melyen a felbukkanas valoszinu helyen jetek keresik, a szep down the line ride-ot hangos taps jutalmazza a parton.Ami nagyon durva hogy szamos be es ki menetet a part felol tettek meg viz felol jetrol -hajorol senkit nem lattunk bemenni.Az aramlas mint egy hegyi patak, es arboc magas hab szembol, a shore break! Na itt kell a mentomelleny, mashol nem hasznalatos...
Azonkívűl ezek a vizijárművek különböző szelekre lettek tervezve. Az átlag hajók vmvel kisebbre, a szörffel nagyobb szelekben élvezetes a menet. Sajnos azonban mégis az a helyzet, hogy még a Balatonon is elég sok olyan hajó és ember van, akik olyan szélben is órákat vagy napokat tudnak kint tölteni, amikor te tíz perc után elfogysz, és arra vársz hogy valaki kimentsen. De ez nem feltétlen az ő érdemük, ez tervezési kérdés.
én is a kis ferdeszemüektől rendelek, csak van amit nem szeretek megvenni mert minőségbeli bajok lehetnek :D pl. az ilyen rögzitőket (müanyagok) azoknak kell birni a strapát és már volt bajom velük sajna. de 1300ért az jó vétel volt ;) jó kici óccó :P
igaz jó lenne valami esztergályos emberke és gyártana talpakat, csavarokat aluból, igaz nem 15.000ééé :D hanem korrekt áron. ott nem paráznék hogy eltörik
Én bekocogtam a westendben éppen akkor megnyílt gopro shopba és kuncsorogtam egy hátlapot. Kaptam is, a srác a kezében lévő tokról szó nélkül leszedte és INGYEN a kezembe nyomta. Erre ragasztottam epoxy ragasztóval 2db pecás úszókulcstartót, kb 800ft értékben. Tökéletes.
Amúgy érdemes az ebay-en kutakodni, mert nagyon ötletes kiegészítőket lehet rendelni Csájnából, olyanokat, amik amúgy nincsenek a gyári kiegészítők között. Találtam már alu rögzítőket is hozzá, meg egy rém ötletes kulcsot, amivel a bilincsek csavarjait lehet meghúzni, vagy nyitni.
A lényeg, hogy mindig biztosítani kell valami zsinórral, ha más nincs kéznél, akár egy nyakbaakasztós belépőtartó is megteszi. Én már hagytam el sípályán goprot, blindrider-Andris tavaly vhol Balatonon egy Drift Ghostot, januárban a srácok 15percig túrták a havat Planai-on egy gopro3 után, szóval a biztosítózsinór talán a legfontosabb kellék.
lenne egy kérdésem, bár azt vitorlás fórumra kéne írni, de mivel windsurfing. hun egy ujjabb badarság lett, ezért megkérdezem
most hétfőn hány darab vitorlás volt a kint a vízen a Balatonon, ha jól gondolom 0 míg a szörfösök száma minimum 10-20 között lehetett csak a Balatonon, na majd ha a nagy tudású vihar szakértő vitorlázók is kint lesznek, ha fúj a szél akkor talán adhatnak tanácsot, de addig kuss nekik.
u.i. mentőmellényben valószínűleg megdöglöttem volna sóston a hullámzásban, perioudius idő kb 2-3 sec és 1,5 hullám closeoutosan
én csájnából rendeltem utángyártott gopros tartozékokat, köztük ezt a floaty backdoort ami 1300Ft volt, ugyanolyan szép sárga, jól is működik. A szállítás ingyenes volt csak jó sokaáig utazik.
Aki nem ért egyet a nézeteiddel azt személyeskedve el is küldöd a p...ba? mert nem állok be mögéd a sorba akkor menjek a "vitorlázók" közé?
Ez valami szitok szó nálad? Azért ha bármi okból bajba kerülnél nehogy eszedbe jusson segítségget kérni, inkább írd fel a vitorládra öles betükkel, hogy "hagyjatok, jó nap ez a halálra!" Akkor ha én is épp arra járok, egy félszeg mosollyal továbbhaladok ahogy megtették már velem is a gondolom általad igaz szörfösnek tartott sporttársak....
Ez a surfmount szerintem meg nem jó windsurfinghez azaz lehet hogy csak nekem :) mert ha perecelek és a deszka orrára vagy orra felett elsuhan az árboc akkor ádios goro vagy deszka orra. Meg nem hinném ,hogy sokan összeragasztják a deszkát ilyenekkel igaz nekem pár forintos a deszkám de akinek 3-4-5 százezer ... vagy ki hogy gondolja. Ezt igazából wavesurfre találták ki. A bumra a handlebar azért nem tetszik mert csak egy oldalra jó , az lenne a fasza ha a bum végén középre lehetne tenni, hogy mindkettő oldalt felvegye. Én arra gondoltam valami hosszabbítással megoldani amit hozzáfogatok a boomhoz és kicsit túllógatni a boomon ahol a vitorlát megkötöd. A mellheveder ugyan az mint a fejpántos vagy a sisakra feltevős módszer. A mellhevederrel az a bajom , hogy kötött a látószög csak előrefelezné a vitorlának, ellentétben a fejpántos(ha fejpánttal használod akkor ki kell kötni a trapézhoz zsinórral mert el tud veszni a vízben elég gyorsan úgy hogy nem találod meg :) ),sisakos megoldással mert ott azt veszi fel amerre a fejed fordítod így több lehetőség van a dologban jobban lehet vágni a videót! Ez a Floaty Backdoor meg igazából csak pénzlehúzás szerintem :D fogsz egy lépésállót levágod 6*4,5*3 ra egy kis laminálás és kész . a maradék 4500mehet az új vitorlába :D Én így gondolom ezt a gopros mountolásos dolgokat de vagyunk páran és mindenki gondol valamit és ez a jó! :)
Elkepesztöen szomoru,hogy a Laci hala lett az origo,es most mintha egy uj fejezetet akarnanak inditani a magyarorszagi szörf törteneteben :(
Csak nagyon halkan jegyzem meg, ha valaki kicsit is foglalkozott asztrologiaval,vagy csak olvasott evvel kapcsolatos irodalmat,akkor pntosan tudja,hogy egy komoly esemeny bekövetkezese(pl.halal ,születes,csalad vesztes,balasetek, stb.) elött a sors mindig felkerdez,van lehetöseged analogiat valtani,de ha rosszul is döntesz,akkor is elöször a könnyebb "rosszat" küldi.Persze jonak es rossznak is meg lehet "teriteni",de a sors azt akarja,hogy megeljünk bizonyos elethelyzeteket...ezt akkor is hozza,ha rendesen vegzed a sorsfeladatodat.
Szerintem szörfre vannak egészen jó megoldások is gopro-hoz. Például mindjárt a surfmount, ilyenem van is egy bontatlan csomagban, eladó. Én snowboardra vettem, de végül nem került fel rá.
A bumra meg nagyon jó lehet a Handlebar mount, ezzel elég biztonságosan lehet a csőhöz rögzíteni, asszem 2"-os csőig jó.
Ami még jó megoldás lehet, az a mellheveder, bár ez előfordulhat, hogy akadályoz a mozgásban.
Mindenképpen praktikus a Floating back, ami a kamerán kívül általában elbírja a szereléket is. Ezt ki lehet váltani 2db pecás úszókulcstartóval is, csak akkor állandóra fel kell ragasztani a hátlapra, nekem ez a verzió megtartja a gopro3-at, meg egy fél síbotot, el sem merül a szett, stabilan úszik a víz tetején. Valamint praktikus még a kamerát valami erős, vékony zsinórral (asszem dynema a neve) biztosítani, olyannal, amivel sárkányokat eregetnek.
Nem rossz kamera szög, erre már gondoltam én is, de nem csinálom meg mert nekem a gerincemnél ne legyen semmi nem odavaló dolog. Esek egy nagyot mivel még képes vagyok rá :D aztán a végén még még rocky leszek. Annyit nem ér az egész. Meg lehet a vityót is kicsapja.
Nyéken tegnap volt az év szele!!! Szerencsére nem volt olyan dzsihad mint a Balatonon. Itt 5m2 -el lehetett menni egész nap. Igaz sokszor lapra kellett húzni, hogy jó legyen freestyle-ra, de így is sajnáltam, hogy sötétedés miatt túl korán kell befejezni ezt a szép napot:(
Víz- és levegő hőmérséklete tökéletes volt. Kimondottan jó volt csobbanni néha a túlhevülés ellen. Kezem sem fázott, a kivágott tenyerű kesztyűm csak a csuklómat melegítette.
Kár, hogy nem jött egy nappal korábban ez a szél, így be kellett áldoznom 1 nap szabit. Gondolom sokaknál már a szabi hiány is felléphetett, mert úgy hallottam a Balatonon is a szokottnál kevesebben voltak. Mondjuk engen annyira nem zavart, hogy egyedül kergettem a vadkacsákat és kormoránokat:)
Persze, hogy nem műhelytitok :) képekben megmutatom -klikk-
kell hozzá egy zsanér , pár csavar,anya, meg egy nagy zsugorcső és kész ;) a csavart megszoritását kellene még kitalálnom valami jobbra ,hogy egyszerűbb legyen de lehet jó ez így ahogy van, önzárós csavar legalább nem csavarodik le! Biztosításnak meg egy vékony kis reluxa zsinort ami erős , rákötöm a vitorla végére és sose hagyom el remélem :P
Te Doki, tudod hol volt ma Fenyvesen 40 centis víz? A parton, a büfék környékén :))
Az incidens a bemarás magasságában történt, a lábam le sem ért... de ha most azzal jössz, hogy csak 170 vagyok, az árboc meg 2 méterrel több, akkor zabos leszek :))
Azt megnéztem volna, ki-hogy frísztájlozik ma azon a környéken...
sóstó álom 3,7 (kvadrát méter/74l.) idő húzott gazdagon, Torma urunk pörgette a backloopokat, amit vince p is elirgyelte és pár noise dive és hasonló finomságokkal érkezett, hatalmas high jumpukat lehetett ugrani, levegős back-side off the lip vissza a hullámba, ember magsságú (head high - over head high szak nyelven) hullámokon azt hittem, hogy hidegebb lesz az időjárás, nem volt rossz kesztű nélkül tudtam menni, csak a cipőt nehéz megszokni ilyen szélben.
Ehhez a szemléletes leíráshoz nincs mit hozzáfűznöm...
Fenyvesen a helyzet detto. 3.7 & 80 liter (pure acid) sok(k).
Máriafürdő felé siralomház volt. A szél még erősebb, a hullámok meg... épp csak egy pöttyintés, aminek következtében alig vártam, hogy végre vizet érjek.
Fél 3-kor egy árboctörés vetett véget a napnak, a partról azt mondták, majdnem tökéletes
loopot nyomtam, pedig NEM akartam. Így sikerült.
A Red Bull Storm Chase aktuális szösszenetét simán lenyomhatták volna. A körülmények
minden kényes ízlést kielégítettek.
Az aug. 20. ehhez a dzsihádhoz képest csak gyenge, vérszegény korzikai vendetta volt.
Nekem sincs, P.Balázsnak meg volt, igy összeraktunk egy nagyszeles kittet. (én evo80 am, és az ö 3,7 rigje). Bementem, trapézkötél szakadás (nem slájdernél hanem pöffnél(!!), ki. csere. Bement ő, másik oldali trapézkötél is kukás lett. :) ez igy elmond mindent. Hideg volt és szemerkélt is. Balázs szerint a 99L skate BIZTOS hogy használhatatlan lett volna, és a 4,2 is. A 60-70km/h alapra érkeztek a 100km/h pöffök, amit a 3,7 el kilobogtatva is alig lehetett lekezelni. kb 15-20 percet birtunk, és felvállva mentünk "A" cuccal. vizre szállni se lehetett egyedül a köveken..... a maráson tul akkorák voltak a hullámok, hogy elképesztő, viszont ott a szél már a 3,7 nek nagyon nagyon OP volt, igy igazán nagyot a maráson kinti kb. félméteresekről lehetett teljes gázzal rágyorsitva ugrani. Érdekes nap volt, storm chase.
a Karacsony nem december 24 van ez egy biztos :). Jo hogy nem mentem sehova es Galantan maradtam igy kenyelmesen 5 ost jartam 86l wave deszkaval. Na kivancsi vagyok a Liznjani hirekre, amit tudok 3.0 sok volt azutan kaptam infot 220km/oras orkanrol, hat remelhetoleg minden okes.
Hát ez nagyon tuti, hol lehet megvásárolni az egész kötetet?
Hangos könyvben van esetleg? Lehetne bringázás közben hallgatni, természetesen háttérhangnak a jól bevált vihar hang, és mondjuk Reviczki Gábor olvassa fel :)
Egyébként, van még ilyenből még, onnan ahonnan ez jött?
Én szeptemberben voltam, akkor Hookipán nem volt "vízmozgás", nem is szörfözött senki, talán egy-két ember.
Viszont ilyenkor mikor mozog a víz úgy rendesen a helyi NP kölcsönzős fiúk nem tanácsolják csak Pro-knak, vagy helyieknek a bemenetelt, de lehet kamikáze is az ember,csak akkor fenn áll a veszély,hogy ez törik-az törik
Én az NP shopban béreltem cuccot és hordam magammal ide-oda.
Kanaha-n szörföztem, és a szörfösök. kite-osok 99.5%-a is ott szörfözött.
Jó a víz, biztonságos, igaz vannak sziklák a víz alatt ,de nem vészes a dolog.
Szállást nem tudok, mert hotelben voltunk, az meg drága mint az állat.
Szél tökéletes volt, kissé elfújó, hőmérséklet állandó 24 fok, délutánonként 5-10 perces eső, de csak a sizget közepe felé a vulkánnál.
Sikvizröl egy "kono" lenne,de igy hullamrol inditva mar air kono lehetne.de olyan magas es kontrolalatlan,igy a szel egy switch loop-ba forditja :)),de nem huzza be a hatso kezet :),igy a leerkezes mar ismet kono,ott ha a jobb kezet elöbb elengedi,es beallja a manövert,akkor mar gondolkodhatott is volna azon,mi legyen a "new move" neve :)))
Látom fogékonyak vagytok ismét az irodalmi ritkaságokra. Pár éves szösszenet, reaktiválva
Délibáb
A neten lógok ismét szemem a 'gurura réved és reménykedem újra hogy ezúttal nem téved.
Sóvárogva bámulom a vizet várom a pöfföt, szelet, habot, hogy pörögjön a deszka nem egyet, de tizet, százat, és egyszercsak hopp meg is van a hőn áhított spock.
Aztán vissza ismét, bár sajog holnap minden tagod, és kezeden megannyi hólyag emlékeztet holnap, hogy addig toltad megint mire ép ember csak legyint.
De csinálni kell, téboly mindegy ki mit gondol, hányszor kerülsz vízbe, a cucc szétszórva landol, mire megérint a manőver íze
és a naplemente aranyló, meleg, simogat mert beálltál flakát, grubbyt, sokat.
Közben ismét frissült a 'guru, és arra ébredek, hogy csillagot csak éjszaka, ablakon át nézhetek.
Vissza a valóságba, sóvárgás, vágyak, napok számolása nincs szél, nincs remény, ellened a hírek, nem marad más csak összehordott, kerge szabálytalan rímek, és bárkinek szemébe ötlő, hogy unatkozik e botcsinálta hempergő, szélimádó költő.
Szerintem felejtsd el ezt a mai napot, kizárt a normális szél. Ehelyett tartalékold magad hétfőre és hagyd otthon a slalom cuccodat!! Találkozunk Fenyvesen.
Aki "megtér" Lizibe, annak sok sikert és túlélést! A hétfőre beígért 50-70 csomós szél nem lesz piskóta...
Megjegyezni kívánom, gyönyörű ennek a mediterrán ciklonnak a rajzolata.
A filmbeli "mellenytelensegröl" jutott eszembe :)...aki meg nem olvasta,annak jo szorakozast.
"A nap már elindult,hogy mielőtt lebukik az öböl nyugati végében,aranyhídat húzzon a víz tükrére. Az ezüst és csillogó fehér káprázatos árnyalatai fésülték a zöld színű,helyenként matt szürke vizet.Feltűnően kevesen szörföztek ezen a gyönyörű szeles délutánon,pedig fehér tarajok futkostak szinte mindenütt,amerre a szem ellátott.Balu hunyorgott a napsütésben.Deszkája hangosan csúszott a végtelennek látszó vízen.Jó ez a vitorla-gondolta,jól húz,és ez az egyenletes szél...nem is tudom,mikor mentem ilyen jót utoljára.Lábai a papucsba feszültek,és elégedetten nézte,ahogy a deszka orra egyre gyorsabban utat tör magának a kisebb hullámok között.Éppen egy "hempergő"(Freestyler,a szerk.) szörföst kellett kikerülnie,ami kicsit belezavart a már lassan átlényegült lelkiállapotába,de ahogy visszazökkent az öröm e furcsa medrébe,folytatta a gondolatmenetet,és tette volna ezt még tovább is,ha hirtelen valami ide nem illő,borzalmas hang,szócső formájában nem ordítja,Balu szörftárs,nyomjunk egy féket.Féket?..gondolta hátrasandítva,és ekkor megpillantotta a motorcsónakot POLICE felirattal.Féket?.Azt csak a hempergősök tudnak,gondolta.Ezen elnevette magát,de a mellékvesevelő azonnal eljutatta a vérébe a maradék epinefrint,amitől a keze gyors reakcióba lépve,tapogatni kezdett a felsőtestén.Ez az!Itt van rajtam,gondolta,és elfolytott egy gúnyos mosolyt,miközben a rendőrségi motorcsónak mellé ért.
Egy Naish mentőmellény.Király vagyok,egy Császár.Na?Ebből hogy jöttök ki,gonolta a rendőrökre nézve.
A fék csak vicc volt,de azért kövessen,szólt Goiter, szimpatikusabb rendőr.
Az öböl keleti bejárata felé igyekeztek,Balu pedig az ÉNy-i szélben követte őket.
A parthoz érve látta,amint nagy súlyos ketreceket emelnek le kamionokról,és targoncával a víz mellett helyezik el őket.Messze volt.Nem látta,hogy mik lehetnek ezek.
Balu szörftárs,tudja e,miért hívtuk a partra?
Nem,válaszolta az.
Jöjjön,és mindjárt elmagyarázzuk,mondta Goiter.
Amint a ketrecekhez értek,Balu úgy érezte,álmodik.Ez nem lehet a valóság,mert ilyen nincs.
Nyelve összeragadt,izzadt,a gyomra hirtelen forogni kezdett,és ki is ürítette volna a tartalmát,ha lett volna benne valami.Ez...hebegett,az első ketrecre nézve,ez....hiszen ez Matto,!!Ezt miért tették!?Ez hogy lehet!Hisz Ő a Windsurfing.hu Atyja.Ezt nem tehetik.
Hm,Fonyódligeten csíptük meg,amint nem volt rajta mellény.
A mellette sorakozó ketrecekben párosával szomorú,de ismerős arcok,Amígo Dávid,Fghjkl,Csikitó,Viento,Rudi,Kefe,Gianni,Pampi,Blidrider ,Fütyi,Vau,Endru es Kiralylany(egy ketrecben) és még sokan néztek vissza rá.
Slajder!Te nem Lefkadán vagy?-kérdezte hápogva Balu.
Ja!Őt Ponti beachen csíptük el,szólt Goiter.Előlünk nincs menekvés!
De miért hozták ide őket?-kérdezte .
Ha fúj,a ketrecből nézhetik a vizet,és gondolkodhatnak,megéri e mellény nélkül.
Csak óvatosan a hipervékony + elnyűhetetlen monofilmmel. Az egyik jelentős márkánál - nem a Simmer, Goya v. GUN :) - külön felhívják a figyelmet: "Please note the reduced UV-stability!". Azaz nem biztos, hogy egyszerre könnyűek és időtállóak lesznek ezek a 4 lattnis csodák. Szerintem a hazai ingadozó szelekre nem túl ideális ha a felső tartományában nem elég stabil a vitorla. Holló
Sukosan azert jobb mert a jugora nem kell menni sehova hazbol indulsz, raadasul a vasarnap Pulanal DNY az nem nagyon jo irany esetleg Medulinnal, viszont ott joval gyengeb is a szel. Dajlaba vagy Umagba ahol jo a DNY utazni kell ugy 80km.
A Bora Sukosanban nem volt probalva de elvileg a haztol lehetne indulni sik viznen. Vagy ami biztonsagos a kikoto obol, ott talann kicsit arnyek lesz ami hetfo meg jo is lehet.
Pont ma neztem ra a lizi elorejelzesre. Faj a szivem,mert sajna szabadsag mar nincs. Pedig mondjuk csak ket hetkoznapra is jo lene lemenni es meg talan jovo hetvegere is maradna valami. Legalabbis a jelenlegi allas alapjan. Ami persze meg ezerszer valtozni fog.
A magam reszerol en mar par napja offoltam az idegesito mubalhezot, mert a jelenletbol itelve ez mar csak az. Ne reagaljatok ra semmit. Akkor nem lesz mire es kivel civakodnia.
Tegyük föl,raerek.3.6al? :))) talan...persze kellene a kisebb hajo,arra viszont fel eve erkezik a footpad :)...nalunk viszont esö lesz,Soston pedig dezsabol fog ömleni.
A 4 latni(nekem nagyon bejön) lassan a mult.
Jönnek a 3 latnisok.
Aztan persze visszaternek majd az 5re,mert kitalalnak egy hyper vekony elnyühetetlen monofilmet,a latnik sulyat pedig a harmadara csökkentik.Jobb lesz a vitorla nyomasstabilitasa,elöbb fog megsiklani,atmegy a pöffökön stb.
Ha csak és kizárólag szörfös témákról beszélgetnénk annyira érdektelen lenne a fórum a nemkívánatos egyéneknek, hogy amúgy feltűnő személyiségzavarukat más területen engednék szabadjára. Esetleg más fórumokon.
Indítsunk tehát más témát.
Pl. észrevettétek hogy az újabb vitorlákat alig kell lerongyolni? (no loose leech). 3 éve megy ez a trend már, főleg freestyle-ban. A csattogó northsails top már a múlté... Ez szerintem együtt jár az egyre jobban terjedő 4 latnis megoldással.
Cserébe sokkal jobban húznak, nagyon nem is csavarnak csak elég hamar elérik a túlvitorlázottság határát. Típusosan kifújt szeles helyeken működnek jól, a pöffös szelet nem szeretik.
Én egyelőre még a konzervatív 5 latnis vonalat képviselem, de előbb-utóbb eljön a váltás ideje.
Koszi, felfogtuk. Kb. olyan 342 hozzaszolasoddal ezelott. Igazad, van a forum nyilvanos. ezert ne akadj Te se fel, ha nyilvanosan formalunk rolad velemenyt.
Most kerlek fogd fel vegre Te is, hogy senki nem kivancsi itt arra, ahogy az eszt osztod?
Köszi! Bár amatőrként csak olvasója vagyok jobbára a fórumnak, de ezt a baromarcúokostojást én is letiltottam. Ha mindenki így tenne és senki sem válaszolna neki, csak elkopna a bánatba egyszer...:-)
Ne haragudj, de azért fórum, és olyanok a szabályai, hogy bárki megírhatja a véleményét, és még topicgazdaként sem korlátozhatod ezt a jogot.
Még egyszer elmondanám, hogy nem az a véleményem, hogy a szörfözéshez mentőmellény kell, hanem az, hogy vannak olyan esetek-amiket fel kell tudni ismerni-ahol nagy kockázattal jár, ha valaki nem veszi fel, még ha a napi rutinban nem is hordja.
Kár úgy beállítani, mintha azt mondanám, hogy valaki ne menjen ki 8-asban szörfözni, mert nem, menjen ha bírja. Ha északi, még a mellény sem fontos a déli parton. De délnyugatiban már kell. Mert akkor nem szörfös életérzés lesz, ha kiszakad a gyök, és befelé visz a szél októberben. De ennek a tudásnak nincs köze a szörfhöz, ez általános érvényű. Nem arról van szó, hogy valaki kívülről akarja magyarázni a szörfösöknek hogy mi a kötelező a belügyeikben, hanem a vízi túlélésre vonatkozó általános tudnivaló. Lehet az horgász is, vagy vitorlázó. Ezért gáz ezt a részetekről ellenséges támadásnak beállítani, meg a hülye megmondóember szerepébe kényszeríteni azt aki próbálná ezt az infót átvinni, és a srácok ezen röhögnek, aztán ha baj van akkor meg mindenki csak néz mint jancsi a moziban.
És ez a gyűlöletroham se normális amit az a cikk kiváltott.
Még jó,hogy nekem senki nem mutatott rossz példát,ezért várom már most csütörtök este ,hogy a hétfőre beírt 20-30 csomós északiban +7 fokban visítva száguldozzak.
Tudom, hogy van erre megfelelő oldal, én itt csak segítséget kérnék privátban valakitől aki az eladási árat be tudná nekem lőni mert fogalmam sincs minek mennyi lehet a reális értéke.
azokat is beleveszik goiter, taka, air taka, air 360, de egy goiter általában kevesebb mind mondjuk 4 top to bottom approach egy kurva nagy hullámon a kritikus szakaszon közel a töréshez
hookipán nehéz leverni a helyieket, először a polakownak sikerült anno, ugye a hullám nem mindig ugyannaból a szögből jön mert máshonnan jön az swell/hullám áramlás, illletve vannak másodlagos, meg harmadlagos swellek is ehhez hozzá jön még az apály dagály. Ezek mind meghatározzák a hullám alakját, illetve hogy szépen folyamatosan törik, vagy egyszere close-outtól (szakad le), illetve, hogy mennyire sima a fala illetve elötte a botom turn-os terület, és azt hogy megindul máshol is elötted a törés ott lehet off the lipet ugrani ehhez ugye hozzá jön még a szél is, illetve az hogy hol kell kiszálni a hullámból, hogy vissza kerülj a hullámok mögé a legkisebb veszteséggel (terület, idő, erő felszerelés, a nyamvas tested)
ráadásul hookipán erősek az áramlások, illetve ott a szikla is szóval a helyismeret fontos
A motoros csak Goszleth Marcell edzette a fiatalokat, megbeszéltük a szelet, meg hogy fassza dolog szörfözni. Egy virtolázó, aki nem elég hogy kurva jól vitorlázik, még kurva jól szörfözik is és nem vesz ő se mentőmellényt szörfőzéshez :-)
Ezen soraidat nem kellett volna megírnod. Pláne nem ilyen előzmények után.
Most méginkább tanusítottad, hogy lövésed sincs, mit jelent a szörfözés, mi a szörfös életérzés. Persze, egy vitorlázó ezt sosem fogja megtudni, hiszen amíg a köztudatban a szörf egy "csöves, hippi sport", addig a vitorlázás a "fehérsportok" egyikeként él a mai napig.
És most, mint a topik gazdája kérlek, hagyd abba a topikba való irogatást, nem kell itt a feszültséget kelteni.
És hogy ne érezd csak magad kiközösítve, megkérem a többieket is, hogy a személyeskedést mostantól legyetek szívesek mellőzni, jó lenne, ha visszatérhetne a topik kellemes, sportbaráti hangulata.
Mindenki gyászolja meg a maga módján elhunyt sporttársunkat és zárjuk le a felesleges vitákat, veszekedéseket.
-veszélyes példát mutatsz fiataloknak a szövegeiddel, és azzal hogy arra bíztatod őket, hogy semmilyen szabályt ne tartsanak be, mert akkor csorbul a szabadság
-megfenyegetted Belot, hogy megvered stb.
-félreértelmezve a cikk szándékát, hadjáratot indítasz fölöslegesen
-nem vonod le az eset tanulságait, és nem tanítod meg a kezdőknek a veszélyeket és azok felismerését
-másokat befolyásolsz nagyon károsan. Biztos vagyok benne, ha normálisan álltál volna a dolgokhoz, akkor több, téged követőnek is nem az lenne a lényeg, hogy gyűlölködjön, hanem arról lenne szó, hogy mit kellene tenni, hogy másokat ne érjen baleset
-ez a műmájerség a dologban, hogy mesterségesen kialakítani olyan légkört, amiben látszólag nagy veszélyeket él meg aki szörfözik, és természetesek a halálok, és nem lehet úgyse tenni semmit, nem kell törődni semmivel, ez így működik
Azt hittem, hogy az első felindulásod után, mikor itt ordítoztál és iderángattad a nemi életemet is(kaptam két érdeklődő emailt is azóta, szíves reklámodra) lenyugszol, és megérted, hogy felelősséggel jár ha jó vagy valamiben, mert utánoznak. És ha szarságokat mutatsz, akkor felelős vagy azokért, akiket a példád okán ilyen-olyan baj ér.
Sok olyan kezdő fiatal srác van aki meg akar tanulni szörfözni, miért kell ezt a légkört sugározni feléjük?
A banyaban a legmagasabb hullam...1.2m :) (30 csomos szelnel)
A versenyzökre valo tekintettel(pwa team) modositanam a szabalyokat es egy kicsit többet engednek meg.Nem a frontloopra,hanem inkabb a shakara,goiterre stb. gondolok.Igy olyan "magunknak" megrendezett versenynek tünik nekem.
hát pedig így van ez backloop, hookipán ha nincs szél a zsűri úgy dönthet, hogy csak a waveriding számít, aztán, ha ott a hullámon csak begyorsítasz és ugrasz egy off the lip frontloopot azt nem értékelik annyira, mert nem használtad a hullám egészét, illetve nem volt direkt az approchod vagyis nem merőlegesen fordultál vissza a bottom turn után illetve nem úgy jöttél le a top turn után
a jó hullámlovaglás, a legszebb hullám elkapásával kezdödik a hullám setből, optimális pozícíóban, ezért is taroltak a helyiek minden közeledő dombocskáról tudják, hogy mekora hullám lesz és hol fog elkezdeni törni
aztán amikkor törik érezni kell hogy hol lesznek az off the lip pozíciók, meg a mindenféle pozíciók, amúgy ha jól emlékszem amit olvastam a Traversa és a Kauli egy-egy hulláma kapta a legtöbb pontott, de ugye kettő kell
Elkepesztö.Gondoltam,hogy nem szazas.Az ilyen szeremcsetlent meg ...ruhazni sem erdemes.
Milyen degradalo lehet a többi vitorlazonak,hogy egy ilyen felkegyelmü is ott indul velük egy versenyen.
Tehat egy "fecsegövel" van dolgunk :)
A fecsegési hajlam már gyermekkorban megmutatkozik: az iskolában veszélyes, mert óra alatt nem hagyja figyelni a padtársát, a szünetekben is egyfolytában megzavarja sok felesleges beszédével a többieket. A fecsegő bármilyen témáról lenne szó, azzal torkollja le a beszédpartnerét, hogy azt bizony az illető nem jól tudja, majd ő felvilágosítja!
Mert a fecsegő mindenhez ért, mindenkit ismer, mindenről mindent tud. A fecsegő folyton ellenkezik, hogy a másiknak nincs igaza, mert neki, és csakis neki lehet igaza...
és csak mondja, mondja a maga véleményét, csivitel, csipog. Ha másik válaszol, azonnal közbevág, hogy ne feledje a szavát, de... és máris folytatja a maga meséjét
Ha egy társaságban sorra kifárasztott már mindenkit a fecsegésével, nagyobb csoporthoz pártol, csakhogy oktalan csivitelésével szétrebbentse őket s ahhoz pártoljon, aki a legügyetlenebbül védekezik agresszív szóáradata ellen.
A fecsegő rámenősségétől csak az menekül, aki képes szó közben faképnél hagyni őt. Ha valamilyen összejövetelen a fecsegő szót kér, vége hossza nincs szónoklatának, ha valamilyen zsűri tagja, nem lehet nyugodtan ítéletet hozni miatta.
Ha valamely társaságban meghallja, hogy szapulnak valakit, máris rádupláz, s részletesen elmondja miért is gyűlöletre méltó az illető, holott nem is tudja kiről van szó. Bár nem ismeri a szóban forgó személyt, undorító alaknak nevezi, akinek az ábrázatáról is lerí a gonoszság és az elvetemültség. A felesége pedig méltó párja! S mint aki jól végezte dolgát, másik csoporthoz siklik, ahol elölről kezdi epés rágalmait, de csakis arról, aki épp távozott vagy legalább nincs halló-közelben, s ha már belekezdett, annak is végig ócsárolja az egész családfáját. A rágalmazó még a saját családját sem kíméli rágalmaitól: rokonairól, barátairól, de még az elhunytakról is csupa rosszat mond.
Szűrök már egy ideje de már a "letiltott nick"felirat is zavar mert tudom,hogy megint ez az állat írja a hülyeségeit.
Fantomasso!Kapj a fejedhez és oda irogass ahol nem szarják le!Vagy csinálj egy "Úgyis az enyém az utolsó szó ami senkit nem érdekel"című fórumot és ígérjük ott nem fogunk zavarni.TAKARODJ!!!
Mindenkinek javaslom továbbra is a felhasználó szűrést. Nálam ez így néz ki:
Így nem tud idegesíteni a hülyeségeivel.
Szerintem szavazzunk, hogy moderátorral tiltassuk-e ki, mert magától nem veszi észre, hogy senki sem kíváncsi rá.
Egy 2006-os idézet a Letiltott nick-től, csak hogy mennyire beteg a gondolkodása. Mondjuk az a baj, hogy ezzel is etetem, de most épp mindegy:
"Elnézést kérek, hogy itt megjelenek témán kívül ilyen sok szöveggel, de a mátraszentistváni honlapon engem kikiáltottak közellenségnek, a hozzászólásaimat törlik, mindenféle jelzőkkel illetnek az alábbi véleményem miatt. Valahol kénytelen vagyok elmondani"
Szóval önkéntes igazságosztó, az örök mindenkivel harcoló idióta...
ON
Úgy hallottam, Hawaii-on mostanában elég kevés a szél. Legalábbis azt mondta nekem valaki, aki beszélt a kinti különítménnyel, hogy a szél katasztrófa. Ennyi itthon is van. Persze Ho'okipán nem a szél a nagy kihívás.
Fantomasso! Nem akartam írni, de kérlek fejezd már be. Én most törtem el a lábfejem szörfözés közben, ennek ellenére nem hiszem, hogy veszélyes sportot űznék, semmit nem csinálnék másképp, és semmit nem bántam meg, és óvatosabb sem leszek legközelebb. És az extrémsportokban - és a balatoni szörfözés még nem is az - nem lehet mindent előre kiszámítani. A további okoskodásra itt nem lesz vevő senki, már a célod sem értem, csak haragosokat gyűjtesz? Holló
Azért az meleg hogy mauin olyan szél van, hogy alig siklanak... mennyi lehet a videón? 12 csomó? a hullámon megsiklanak, meg ritkán befelé is, és azt gondolom ezek a srácok tudják az összes apróságot..
A legtöbb dolog amit nem értesz ezen a világon azt faszságnak gondolod.Valamilyen okból nem küldelek el a retekbe, hanem elmondom mit lehet érteni a lentieken.
A legtöbb baleset amiben a legnagyobb számban meghalnak a világon, az egyszerüen háztartási baleset, és otthon történik. A legnagyobb biztonságban mégis otthon érzi magát az ember, ami tök normális. Viszont mégiscsak milliós nagyságrendben meghalnak otthon emberek, tehát valódi veszélyhelyzeteknek kell lenni, csak nem vesszük észre. Hogy mennyire kerül el a veszély, nem tudja senki Az utcán is hasonló a helyzet, mert senkiben nem az merül föl, hogy amikor átmegy az úton a következő pillanatban homályos tekintettel nézi a saját vérét. Alapvetően mindenki úgy gondolja, hogy ilyesmi vele nem történik meg. Csak akkor kerül a tudatába az életveszély mikor már haldoklik. Hogy most túléli e, az már onnantól egyéni szerencse kérdése. Ezeknek az eseteknek nincs meg az előzménye, az átgondolása. Vagy csak készség szinten van meg.
De vannak azok a veszélyesebbnek tartott helyzetek, pl. az extrémsportokban, ahol elvárható lenne, hogy tisztában legyen valaki az adott helyzet elemeivel, és tudatosan mérje fel, hogy kell e mellény vagy nem és hasonlók, és ne akkor döbbenjen, mikor már késő, és éppen meghal.
Persze hülyeség ellen nincs orvosság, ha valaki becsukja a szemét és a fülét minden elől, akkor csak a szerencse dönt helyette az életéről.
viszont mar 3 eve Sukosanba jarunk, es kiprobaltuk Bibinjet - Sukosant. igaz picit gyengeb a szel, es alatalbon napos az ido nem esik az eso ugy mint Palinon (Medulinba)
mult hetvegen voltak lent tolunk szorfosok, vasaranp yugo-ra Medulinban DNY 5,4re , ot viszont arnyekban van jo lett volna a Dajla erre az iranyra, kedden volt nekik enyhe borajuk ugy 5,4 re.
Ugy nezem Szobat DK Palin vagy Medulin, vasarnap DNY Dajla, Umag talan, hetfo Liznjan jo eros bora. Premanturan AC Stupice zarva van.
Hát a szél az lement kb 10 csomóra egy kis idő után úgyhogy még siklani se tudtam egy normálisat azért gyakoroltam a jibe-ot annyit hátha addig újra befúj ,szerelni meg lusta voltam nagyobbat ,vszinű értelme se lett volna ,így a Palicsi kacsákat kergettem formulával lassan hosszasan egyedül és még most is róluk fantáziálok ahogy a kis farukat mozgatták menekülés közben a kis toll ahogy mozgott a püspökfalatjukon::)))yyyeeesssss
Csak ugy ömlik belöled a tudatlansag,de jol szorakozom.
"Az életveszély akkor van mikor már meghaltál."-egy komoly idezet töled.
De hogy is van ez?
Az eletveszely fogalmilag a halal bekövetkezesenek realis lehetöseget jelöli, de nem azonosithato a halal szüksegszerü beallasanak a lehetösegevel. Az eletveszely ertelmezese szerint meg fennall a halal elharitasara alkalmas beavatkozas lehetösege.
Felelötlenseg ilyenekt leirnod,mert a fiatalsag (es ebben bent van a szomszedon gyereke is)ha olvas teged,es azonosul evvel a mondatoddal,nagyon komoly bajba sodorhatja magat,ha meghallja ezt a szot,hogy "Eletveszely"...meg azt gondolhatja,hogy maghalt :)
A part zseniális, nagyon jó szerelni (jankovics telep), van egy ferde betonsója, ha valaki nem szeret a köveken tiporni, nincs nádas, és a hullám elég jó szokott lenni. A szél egy fél bft-vel a fenyvesi alatt szokott lenni.
Az életveszély akkor van mikor már meghaltál. Otthon is van életveszély mikor felrakod a karnist vagy vizes kézzel kapcsolod föl a villanyt. Csak akkor van életveszély ha eltalál a golyó, ha egy centivel vagy egy kilométerrel, azt észre sem veszed.
Az a lényeg, hogy ezeket észrevegye az ember, és ne a kórházban vagy a hullaházban mesélgesse, hogy neki milyen pechje volt. És még ezeken túl is simán lehetnek kivédhetetlen dolgok. Majd ha lejön egy 200kmes szél a vízre, vagy hasonló.
A szörf is olyan mint a többi hasonló. Vitorla+valami, amin álsz ülsz vagy trapézolsz. Aztán fújjon a szél. Nem kell hozzá külön arc sem. Főleg nagy műanyag ami bele se fér.
Azért Belo véleménye sokat finomodott. Elismerte, a mentőmellény, telefon, gyalásó, stb. csak segítHETett volna esetleg, de a biztos megelőzés a társaság lett volna. Ezzel még egyet is értek.
Életveszélybe háromszor kerültem vízen. Mindhárom alkalommal vitorláztam és technikai problémánk volt. Kormányveret törés, vitorlaszakadás és egyszer emberi hiba miatt. A hideg víz nem játék, nem is vitorlázom többé 10 C fok alatt....
Belo barátunk ma reggel élőben okoskodott a TV2 mittom én milyen nevű ébresztő műsorában. Bár nem ellenőriztem, de a felvétel biztos visszakereshető a csatorna honlapján, 7:30 körül adták. Első ránézésre ízig-vérig sportembernek tűnt a csávó + biztos jól megfizették a részvételért...
A kep Hawaiion keszult, a windsurfing hazajabon. Na most miert kell kitalalni a spanyol viaszt, nem gondolod hogy ott ahol legtobbet szorfoznek tudjak legjoban hogy mi a szorf tartozekok.
A Laci esete eleg szerencsetlen baleset volt, nem tudni hogy serult meg, de amit tudni lehet, hogy egy vitorlas kapitany nem huzta ki a vizbol, othagyta meghalni a balaton kozepen. Tudod egy kis emberiseg es nem kellet volna ezt a temat soha sem megnyitni.
Ezt a kikötözést pont nem én írtam először, hanem talán vau1111 egy sokkal korábbi hozzászólásában. Igen, a mellény egy esély lett volna a túlélésre. Sokan reklamálták a vitorlásról ki nem dobott mentőpatkót, akkor kb ott lett volna, mintha mellény van rajta, sőt, ezek a patkók többnyire szarok.
Egyébként szó sincs arról, hogy mindig viselni kellene mellényt, vagy mindig ki kell kötni a deszkát, estleg mindig telefonnal kellene vízre menni. Hanem fel kell ismerni a helyzetek közötti különbséget, és tudni kell azt, hogy mikor van erre szükség. És hiába volt rutinos srác Laci, ezt a helyzetet mégis tévesen ítélte meg. Az egész szájkoptatás is arról szól, hogy a fölösleges hiszti helyett inkább nyisd ki a szemed és ismerd föl, hogy egyáltalán mi a szarba mész ki, és annak megfelelően vigyél magaddal ezt azt. Korábban írt ide az a csávó aki rafting túravezető, és elmondta, hogy sokan meghalnak, mert vannak íratlan szabályok amiket leszarnak az olyan okosok mint te is vagy. Akik meg betartják azok otthon ebédelnek és legközelebb megint mennek raftingolni.
A különbség a felkészülésben van, és a dolgok előzetes átgondolásán. A fehérszalagon mindenki tudta, hogy jön a szél, mindenki beöltözött, és tudta, mit fog csinálni. Mi pl. spinakkert húztunk.
A film elején a lézer. Így vitorláznak vele, ilyen szelekben. Olyan vizes mint a szörf, és kétszer annyit lehet vele esni. Ha az ominozus napon Laci egy lézerrel megy ki, ugyanígy ugyanez lejátszódhatott volna, csak akkor a szörfösöknek semmi közük nem lenne hozzá. Ezzel arra szeretnék rávilágítani, hogy ez nem szörfös ügy, hanem bármilyen hasonló kvalitású vitorlás eszközzel való bánás ügye. A felmerült szempontok nem szörfre vonatkoznak, hanem erre az alapesetre.
Talán ezért sem nagyon voltak érdemi hozzászólások technikai oldalról szinte senkitől, mert szörfös kérdés alig merül föl az ügyben, talán csak az, hogy mi szakadt ki. Viszont rengeteg érzelmi hozzászólás volt, amik általában semmilyen konkrét dolgot nem tartalmaztak az üggyel kapcsolatban, csak egy csomó puffogást mindenféléről. Ha valaki úgy gondolja, hogy ért valamihez, akkor mondja el a konkrét érveit. Az nem érv, hogy a másik hülye és nem ért hozzá, és különben is, mi egy zárt közösség vagyunk(egy nyílt internetes fórumon) és csak az ért hozzá aki tőlünk való.
Aztán vsz jóval többet voltam vizen mint itt bárki, és nem mondtam, mikor megláttam az első szörföt a Velencei tavon, hogy ugyan menjen haza, mert mi már rég itt vagyunk és ez a mienk.
Ma álltam a parton 16-18 csomós déli szélben ,összeraktam a 7,8 -at sehol a közel s távolban egy szörfös se , csak a "szép nap ez a halálra" szöveg kattogott a fejemben ,jót mosolyogtam aztán irány a nagy Valhalla ,kb 10 perc után kisütött a nap és a szél is kb felére csökkent úgyhogy csináltam 25 jibe-ot "Gyakorlás, gyakorlás egyedül minél többet és hosszabban."és elhúztam haza.
mondjuk a forward loopra meg a waveride-ra gondoltam, meg a 80 literes deszkámra, és arra hogy idén két backloop próbám is volt ;) 38 évesen .. te hol tartasz? Lemondani szerencsére semmiról sem kellett, és elárulom, azért szörfözök, mert megett a fene a csecsemőkkel a balatonparton, és mivel 18 éves koromban álltam szörfön (250 liter-3szög rig) azt hittem tudok is.. hát ujra meg kellett tanulni. Megjegyzem, igy végül: 23. án 'nagydeszkával' (105L) én is keresztül kasul szánottam a tavat, mint Laci. Velem is előfordulhatott volna ugyanaz. A Gyerek kérdést királylánynak céloztam, mivel nem teljesen értettem egyet a hozzászólásával, és elnézést, ha félreérthető voltam!
A személyeskedés nem old meg semmit. Főleg, hogy nem egymással kéne vitatkozni, hanem megvárni, amíg a hatóság lépéseket tesz. Ha szerencsénk van, akkor előtte némi szakmai egyeztetéssel, ha jó magyar módszerrel, akkor erőből, hülye rendeletekkel.
Azt hiszem mindenki ráér majd akkor okos lenni, addig inkább élvezzétek ki az év végi szeleket!
Van két gyermekem 9 és 17 évesek. Azelőtt is szörföztem mielőtt ők megszülettek. Most, hogy vannak nekem NINCS tudat alatti kontrolom, és ettől nem érzem, hogy rosz apa lennék. Sőt kb. 5 éve kezdtem freestyle-ozni, ami esetleg még kicsivel veszélyesebb mint a sima freeride. Nem tudom elfogadni, hogy ez egy különösen veszélyes sport. Ha ez veszélyes akkorr az élet veszélyes! Családapák nem lehetnek ejtőernyősök, bázisugrók, ne adj isten katonák Afganisztánban? Ezekhez képest nekem miért kellene féltenem gyermekeim jövőjét szörfözés közben??? Ez nonszensz! Magamat féltem, mert mert fájhat ha valami nem úgy sikerül. Ezért van rajtam sisak. DE nem fogom magamhoz kötni a deszkát! A mellénynek sem sok értelmét látom, pláne a Nyéki tavon. És vagyok olyan felelőtlen, hogy nagyobbik gyerekemet is hagyom mellény nélkül szörfözni. Akkor most engem agyon kéne lőni?
3. Olvasd el mégegyszer amit írtam, semmi tapintatlanság nincs benne, egy megállapítás volt, ami az emberek egy részére igaz, a másikra nem, és ezzel semmi probléma nincs.
4. Felesleges a személyeskedés, de ha gondolod, ebben a mederben is folytathatjuk.
Nagyon-nagyon régen (long time ago in a galaxy far far away kb) írtam ide, jó pár éve nem jegyeztem itt hozzászólást, inkább csak olvasó vagyok. Annó még badmad-del, a topic nyitójával is találkoztunk pérszor (meg Ballisto-val).
Szóval eddig sem voltam nagy szörfös, értsd ezalatt, hogy a freeride vonulatot képviselem, nem igrálok,csak megyek, esek, fordulok, élvezem a Napsütést, a sportot. Viszont mióta 2 kölök kerülget otthon, 2x meggondolom, mit hogyan csináljak, és mikor....Csak arra akartam rávilágítani, hogy a gyerek valóban átértékelésrekészteti az embert...
Teljesen egyetértek veled,Laciferi.Mióta nekem is vannak gyerekeim átértékelődik egy kicsit minden.Nem is tudok vízben lenni minden alkalommal mint előtte de amikor megyek is van egy tudat alatti kontrolom.Remélem így érthető nem tudom jobban megfogalmazni.Az is tény ,hogy akinek nincs gyereke az ezt nem tudja átérezni,majd megtudod,Királylány:-)
Ezzel együtt sem szeretném ha valaki ebben a Lacival kapcsolatban áthallásokat véljen felfedezni,megfontolt fölösleges kockázatot NEM vállaló szörfös volt pláne mióta családja volt!!
Értem hogy mit akarsz mondani, nem ismerlek, és kérlek, ne sértődj meg, hanem gondolkozz el rajta: de kb. annyit tudsz a gyerekes létről mint fantomasz a szörfözésől. IGEN, ha van két (vagy csak 1, vagy 5) csillagszemü kismanó, akiknek te jelented a létet, a biztonságot, a szeretetet, a MINDENT, akkor az ember állít magán, és picit megszünik a magánélete. Amig nincs utódod, akkor tényleg nagy gyerekként azt csinálsz, akkor, és ugy amikor akarsz. Azt kivánom, kóstolj bele a felnőtt életbe, és csinálj sok-sok gyereket. Megéri!
Szörföztél te már életedbe egyszer is???? szerintem biztos, hogy nem!!! Biztosító kötél a deszkához? :D ezt te sem gondolod.... jelzőcucc?? vigyek be egy tükröt??? Meg legyen nálam telefon! Akkor legyen az összes strandolónál is mert ők sokkal többen halnak.... de reménykedhetek abban is, hogy egy vitorlás felvesz...! vitorlázás és vitorlázás között kurva nagy a különbség szerintem kb 10% aki tényleg sportként tekint rá a maradék 90 pedig gyökér vizibohóc aki a szomszédnak meg a haveroknak villog vele! Sajnos laci is az utóbbi csoportból találkozott egyel! Szerinted laci életét megmentette volna a mentőmellény???? Mennyivel találják meg előbb? Vagy előbb szól a vitorlás, hogy lopott egy deszkát???
"Az ominózus 2000-es fehérszalag-éjszakán többszáz ember volt órákig vízben, sokan reggelig, 108km-es volt a csúcsbefújás, nagyobb, mint augusztus 20-i pesti viharban, és ott mégse halt meg senki, pedig volt vízpára rogyásig, Pesten meg öt halott és számtalan sebesült. Miért? Lehet, hogy elsőre erőltetettnek tűnik a párhuzam, de van benne logika."
Talán mert nem hagyták magukra egymást?
Míg egy vitorlás "pályafutása" során azzal küzd, hogy tudja elkerülni a vízbe esést.,
Ezzel szemben a szörfos azzal, hogy tud a deszkán maradni.
Sajnos ez pont egy olyan téma ami személyes beszélgetésnél két mondatban a helyére kerülhet de így fórumon irogatva csak bonyolódik úgyhogy inkább hagyjuk :-) De leszögezem, részemről nem bűn a szörfözözés (több kevesebb sikerrel magam is űzöm), nem vagyok híve annak szabályozásának sem és természetesen a családos embern is üzhet veszélyesebb sportokat. Miért is ne tenné.Én is teszem/tettem a hegymászással, ejtőernyőzéssel. Itt a kimondott, leírt szavaknak van néha súlya attól függően, hogy ki mondja ki és kinek. Na de tényleg nem akarom már túlragozni úgyhogy befejeztem.
Van egy kellemes szolgáltatása a fórumnak. A hozzászólás fejlécében a jobb szélső sarokban van egy fej piktogram egy X-el. A szöveg hozzá, "... hozzászólásainak elrejtése". Az önkéntes igazságosztókat így ki tudod szűrni, és nem idegesít tovább. Ezután csak egy "letiltott nick" feliratú fejléc jelenik meg helyette. Ha valaki nagyon mazochista, egyenként elolvashatja a hülyeségeket.
Én már használom :)
Más, bár lehet csak elméleti a kérdés... Ma esetleg Fenyves?
Térjünk vissza a Windszörfhöz!!! LÉCCI, LÉCCI, LÉCCI!!!!
Amúgy Almádi szombaton végig jó volt 5-össel. Vasárnap viszont nem fújt be, csak délután, akkor pedig féltem, hogy hirtelen átfordul északiba, ezért csak a part mellett ögyelegtem. Sajnos ezt sem lehet úgy csinálni, hogy közben félsz, ezért kijöttem. Figyeljünk egymára, legyen ez a tanúlság! Üdv, Gábor
Nem képviselek semmilyen szakirányt. Konkrétan melyik rész nem igaz? Hogy a délnyugati más mint az északi? Hogy a nyári víz a barátod, az őszi meg a halálos ellenséged? Hogy kell biztosító kötél a deszkához, mert az a túlélésed záloga ha a vízközepén bármilyen gebasz van? Hogy legyen nálad valami jelzőcucc telefon stb? Hogy ha befelé irányuló szélben hideg vízben a tó közepére mész legyen rajtad mentőmellény? Északi hatosban augusztusban a déli parton nem ugyanaz a mentőmellény szükséglet mint ebben az esetben.
Tehát konkrét dolgokat mondj, ne általánosságokat a levegőbe. A vizimentéshez meg pont annyi közöm van mint neked, de már sokszor fuldokoltam az idők során.
Az ominózus 2000-es fehérszalag-éjszakán többszáz ember volt órákig vízben, sokan reggelig, 108km-es volt a csúcsbefújás, nagyobb, mint augusztus 20-i pesti viharban, és ott mégse halt meg senki, pedig volt vízpára rogyásig, Pesten meg öt halott és számtalan sebesült. Miért? Lehet, hogy elsőre erőltetettnek tűnik a párhuzam, de van benne logika.
Az az ideológia, hogy szarunk bele(a halálba), a te ideológiád, ezért írtam ide. Én komolyan ijesztőnek gondolom, hogy ezt átveszik tőled kezdő gyerekek, mert divat lehet, ahogy a már nem kezdő felnőttek közül egy kettő át is vette.
Ha ki akarod nyírni magad, az legyen a te ügyed, de ne hangoztasd, ne keress hozzá egyetértőket. Megtehetsz bármit a magad ügyében, de ez ne legyen hatással másokra.
Ha a legjobb vagy és utánoznak, felelősséggel tartozol. Mit szólnál egy olyan esethez, ahol egy sráccal történne valami, aki előtte az anyjával való vitában arra hivatkozna, hogy nem csinálja, mert te sem?
A te dolgod épp az lenne, hogy a tapasztalataid alapján a legbiztosabb megoldásokat tanítsd meg a gyerekeknek. Ebből a halálesetből levonható 5-6 tanulságot ki kellene nyomtatni, és minden egyesület és egyéb fórum falán, vagy akár egy fatörzsön kiragasztani. Belo leveléből és egy- két itteni hozzászóló óvatos beírásából van tíz mondat ta nulság. Ne hősi halott vagy donor képzésben segíts hanem oktatásban. És fogd föl végre mi van abban a kurva cikkben, és felejtsd el ezt a tárgyatlan agressziót. Belo nem fog megtanítani senkit, de te igen.
Továbbra is tiszteletben tartva a vitorlás & vízimentő szakirányt, amit képviselsz,
szépen kérlek a surfös társadalom nevében, szólj hozzá azokhoz a topicokhoz, amelyekben
hazai pályán, otthonosan mozogsz. Ez nem az...
Sosem értettem, miért éreznek emberek késztetést arra, hogy olyan dolgokban nyilatkozzanak részben butaságokat, amikhez nem igazán értenek. A polihosztoroknak Hermann Ottó óta leáldozott...
Belo cikkéről pedig annyit - nem szeretnék általánosságokba bonyolódni - halottról vagy jót / vagy semmit. Ha már az előbbire nem volt képes, maradt volna inkább a semminél...
Most hogy így ország-világ és a népes szörftársadalom elé tártad, bevallom, állítólag tényleg jó velem az ágyban. De ebben mi izgatott fel téged? A sporttal nem tartod összeegyeztethetőnek a normális szexuális életet? És ízlésesnek tartottad a Windsurfing topicba betenni? Gondolom nem véletlenül olvasgattad a "Hogyan tartod vissza? " c. topicot, ahol hét éve adtam néhány tanácsot az érintett problémával küzdőknek.
Sajnos több szexuális témára nem emlékszem, de van egy nagyon jó hozzászólásom a mosógéptablettákról. Azt nem akarod betenni?
(169cm 55 kg a barátnőm adatai, ne tévesszenek meg)
10év/1150 hozzászólás, nem egy horror grafomán arány.
mondom, kísértet vagy, szóval ne kísérts, evezz számodra otthonosabb vizekre, állj rá a vasalódeszkádra mentőmelklényben, és evezz, evezz, míg apró pontocska nem leszel
Ne haragudj, de a hozzászólásom egyik részével sem támogattam meg a szarok a halálra filozófiát. Mert hogy a Backloop-idézetek sem a szarok a halálra-ról szólnak, ha neked ez jött át, az sajnálatos. Más dolog szarni a halálra, és elfogadni a halált, mint az élet szükségszerű és elkerülhetetlen részét. Attól nem lesz senki rossz, felelőtlen, önző ember, ha elfogadja ezt, és innentől egy új szintre lép az élete, amely azt eredményezi,hogy értékelni tudja a csodás naplementéket, a szépen kirajzolódó felhőket, egy pohár isteni bort, azaz éli és megéli az életet, az összes jó és rossz pillanatával együtt zsigeri szinten. Ez pont nem a halálról, hanem az életről szól! És a pillanatot, ott a pillanatban, nem utólag, csak olyanok tudnak átélni, belemerülni, kiélvezni, akiknek volt már sorsfordító tragédia az életében... Aki nem tart itt, az úgy sem fogja érteni ezt az egészet.
De ha jól gondolom, a te olvasatodban ez bűn, ez rossz, főleg, ha valakinek családja van. Tehát, élvezni a szörfözést önzés. Szörfözés közben meghalni felelőtlenség... Az olyan ne is merje élvezni az életet, rendelje alá magát másnak, másoknak, szűnjön meg, mint indivídum, és amikor lepereg a film, arra gondoljon, hogy de kár, hogy akkor ott nem.... (erősen túloztam természetesen, csak érzékeltetni akartam a lényeget)
Létezik egy időnként fel-felbukkanó probléma, főleg az SZMK-n és a Babaszobákban. Nevezetesen: adott társaság által látogatott, nyugodt csevegős topikba beír egy ismeretlen vagy alig ismert nick, akinek a hozzászólása nem tetszik többeknek.
A Fórum nyitott, mindenki azt ír amit akar, amíg az MM keretein belül teszi, csak úgy mert nem tetszik valakinek a stílusa még nem ok a moderációra. Ha nem ért valaki egyet a hozzászólás tartalmával, két út áll előtte: vagy figyelmen kívül hagyja vagy vitába száll vele. A vita nem azt jelenti, hogy melegebb éghajlatra küldik, és jelzős szerkezetekkel illetik.
Nincsenek betolakodók. On topic bárki hozzászólhat, még olyan is, aki estleg nem ír egy fejezetet egy lányregényben arról, hogy húzott egy takkot. A vizen is lekerítenél egy részt, ahova "idegenek" nem léphetnek be? Gondolom pár éve szörfözöl, és te is beléptél az ajtón, és nem szóltak rád.
Ment itt alant némi szóváltás aminek egy mondatában elhangzott a szarok a halálra és ezt te a következő írásnál támogattad. Ezért kérdeztem amit kérdeztem mert akárki és akármilyen célból ír ilyet az számomra mérhetetlen önzés az élők felé. Pláne ha egy gyermeket is itthagyna aki iránt felelőséggel tartozik az ember. Ez független Laci tragédiájától és úgy bármilyen sportágtól csupán a nézettel nem értek nagyon egyet.
Az kimaradt, vagy nem jött inkább át, de amúgy nem szükséges elnézést kérned, mert nem vettem magamra a dolgot, de értékelem a gesztust.
Az más kérdés, hogy nem értem a pszichológiáját, de lehet most már így visszaolvasva azt sem értem, hogy mire értetted... és hogy miért kaptam ezt a megjegyzést, milyen olyan dolgot írtam a betolakodónak, ami téged sértett vagy megbántott, vagy csak elindított valamit, amiért ilyen reakcióra kényszerültél. Tényleg érdekel, szóval ha gondolod, kíváncsian várom.
Én még mindig azt mondom, h komolyabb tanulságot majd akkor tudunk levonni az egész szerencsétlen esetből, amikor kiderül pontosan mi történt. Mi volt a halál oka...Beszélhetünk-e cserbenhagyásról, satöbbi..teljesen felesleges okoskodni és messzemenő következtetéseket MOST levonni. Sok-sok okosság a valós tények ismerete után ostoba baromsággá fog változni. Türelem...
"Persze mindenki szeretne kurvanagy sportoló látszatot kelteni, valahol erről szól az egész."
Mi NEM akarunk kurvanagy sportoló látszatot kelteni. Mi jólérezzük magunkat a vizen, és nem érdekel senkit, hogy a haverok, szomszédok, rokonok felnéznek ránk, vagy hülyének néznek minket.
...en is talaltam töled idezeteket...talan ez tamasztaja ala legjobban a sportoloi mivoltod,pedig csak megnyitottam talalomra egyet a 40 topik közül,ahova irogatsz...Te igazi peldakep...
Sajnos nem érted. Itt vitorlás-szörfös-kiteos-wakeboardos-fürdőző-kajakos- stb. bontásban KELL gondolkodni. Mindegyik más. Ami az egyiknél életmentő, az a másiknál halálos. Mégegyszer kérlek, légy szíves ne oszd az észt olyanban, amihez nem értesz. Ez a részünkről nem dac. Ez speciel a tapasztalat és a tudás. És igen, lehet holnap engem ér baleset. Nem a mentőmellény vagy a telefon hiánya miatt.
Befejeztem, ennyit nem ér az egész. Ha jól esik, higgy amit akarsz.
"Ez nem egy gladiátoraréna, csak egy szabadidősport."
Mennyi mindent kellett neked latnod az eletben,hogy ilyen komoly meglatasaid legyenek.Kar,hogy le is irod öket.
"Rád se haragszom"..... ez erzödik is az irasodon.... mazlista vagyok.
Milyen lehetsz,mikor haragszol?
"Ha nem haragszol kigyűjtöttem néhány hozzászólásodat. Nem olyanok mint egy sportolóé. "...ez baj volna?Te sportolo vagy?...talan lehetnel a peldakepem es a szomszedom fianak is.
A hülyeseg osztas alatt pontosan mit ertesz?...marmint ugy irnek ,mint TE?
A mümajer = alakoskodo, vagyis sunyi,ketszinü,gerinctelen.
Sefek kedvence,hat melyik mondatomnal fogalmazodott ez meg benned?
"Ne határozd meg, ki hogy gyászolja, és ki hogy viselkedjen"...ha nem idezeteket gyüjtögetsz,hanem az ertelmed kinyitottad volna,ezt a mondatod le sem irtad volna...
"az az ideológia, hogy szarunk bele."....szep gondolat töled.
Nem tartozik ide,de ha mar megvadoltal avval,hogy nem voltam a halal közeleben,azt kell hogy mondjam,sajnos ketszer.Az igazi fajdalom megis az volt,mikor eltemettük a kisfiam.
Nem tudtam minden gyöngyszem gondolatodra valszolni,de meg igy is tulsagosan sokat foglalkoztam veled .....mert megerdemled.
a szorfosok nem felelotlen emberek ! nem kell minket kioktatni mi a biztonsagos szorfozes, viszont foglakozhanatok inkab magatokal, es a sajat soroitokban csinaljotok vegre rendet. Ha valaki a Balaton kozepen szorfdeszkat talal, annak talan valami oka lehet, nem akkor jeletem be amikor megtudom, hogy keresik az eltunt szorfost. Ha egy ember neoprenben a Balaton kozepen uszik oktober kozepen es segitseget ker azt NEM SZABAD ott hagyni !!!
Én nem vitorlás-szörfös bontásban gondolkodom, hanem sportolók-turisták. A szörf is csak egyfajta hajó. Meg a negyvenlábas versenykatamarán. Meg a libera. Meg a Balaton 18-as. Meg a Dehler mittudoménhányas. Valamelyikkel sportolnak, valamelyikkel turistáskodnak. A szél fújja mindegyiket. Az egyiken vizes leszel, a másikon bekapcsolod a plazmatévét. Persze mindenki szeretne kurvanagy sportoló látszatot kelteni, valahol erről szól az egész. Csak az egyik hitelesebb, a másik kevésbé.
Nem gondolom róla ezeket. Hanem azt gondolom, hogy kiépített magának egy nem túl szerencsés mesevilágot ehhez a sporthoz. Persze, mindnyájan kiépítünk ilyesmit (van akiből királylány lesz, másból esetleg fantomasso) belőle halálra kész kamikaze. Csak ez egy marhaság. Akik nagyon jók egy sportban ne hülye példát mutassanak a kezdőknek, ne az legyen az izgalom, hogy nem viszek ezt azt magammal ami adott esetben segít, vagy nem kötöm ki magamhoz a deszkát ha egyedül megyek be vízközépre nagy szélben stb.
A dny-i szélről se nagyon volt szó, csak a hülyeségeknek jut elég hely. Északiban semmi nem lett volna, még ha kétszer ekkora is szél. Mindenki meghal, aki dny-i 6-os szélben neoprénben úszni kényszerül 25km-et hideg vízben, és mikor már szarul van nem veszi föl egy hajó.
Az ominozus cikk nem Laciról szól, hanem a többieknek figyelemfelhívás, ezt értette félre a többség.
Királylány, hadd osszam az eszemet, látod, van belőle bőven, a legjobb tulajdonságaimat még nem is ismered, eltitkoltam előled.
Szombaton Backloop-nak is említettem, most itt is megteszem. Egyrészről egyetértek Fantomasso azon véleményével, hogy az ügynek Belo cikke jót tett. MERT remélhetőleg nem hagyják elaludni az ügyet, remélhetőleg felelősségrevonják a vitorlás közelébe sem való kapitányt, és mert ezentúl talán jobban figyelnek egymásra az emberek a vizen.
DE!
Nagyon rosszat tett abból a szempontból, hogy az átlagemberek jelenleg minket öngyilkosjelölteknek hisznek, mert NEM hordunk mentőmellényt, NEM viszünk magunkkal telefont a vízbe (lásd milyen hatékony vízhatlan tokban, ha állandóan vízben vagy, mint a legutóbbi vitorlásmentő eset...), és NEM közöljük mindenkivel, hogy ha 1 óra 15 perc 30 másodperc múlva nem vagyunk a parton, akkor biztos hogy bajban vagyunk. Ezek a "szabályok" vitorlázó szemmel lehet hogy logikusak, ez viszont egy másik sport.
Nézzük meg a statisztikákat, hogy a Balatonon az utóbbi 20 évben összesen hány TAPASZTALT szörfös halt meg, és hány TAPASZTALT vitorlázó. És ezt esetleg arányosítsuk a balatoni vitorlázók, szörfösök számával. Ki fog derülni, hogy a vitorlázás bizony veszélyesebb a maga mentőmellényes, stb. szabályaival is.
Maradjunk abban, hogy senki nem szól bele laikusként a másik sportjába, és csak olyan jöjjön ide észt osztani a balesettel kapcsolatban, aki tud is szörfözni egy minimális szinten. Mi sem osztjuk a vitorlázókat, pedig jópáran TUDJUK, hogyan kell vízből menteni vitorlással 5-6 bft szélben, hullámzásban a Balaton közepén. És nekem még vitorlásjogsim sincs...
Nem arról szól a történet, hogy ne menj ki. Hanem tedd meg amit kell ahhoz, hogy vissza is gyere. Hogy holnap megint kimehess.
Jeb Corliss is tudja mi az adrenalin. De miután odaverte magát egyszer, attól fogva kicsit másképp készült föl. Elég tanulságos az a dokumentumfilm, mikor Kínában leugranak a kifeszített drótkötélről. Most épp adta is vmelyik tv.
Akko én is had idézzek : "Belo a cikkének hangnemével segített abban, hogy rajtad kívül mindenki betartson apróbb szabályokat, és ne csak ma menjen ki a vízre hanem holnap is. Ha ugyanezt leírja szép szavakkal a kutya sem olvasta volna, és senki nem beszélne erről, és nem gondolná át. Én nem vagyok valami nagy barátja Belonak, de ezzel a cikkel egyetértek, mert segít és nem árt."
Ez úgy ahogy van az elejétől a végéig marhaság!!
Itt -és máshol is- mindenki egyetértett abban, hogy ez a hangnem amiben belo írt vállalhatatlan. (És ekkor még finom voltam).
És igen ártott is!!! Mégpedig Laci emlékének! Környezetemben aki látta a TV riportot, és olvasta a belo cikkét, az mind azt állította, hogy felelőtlen "nagyképű" meggondolatlan ember volt. Majdhogynem azt mondták, hogy" megérdemelte a sorsát". Lacit csak innen, erről a fórumról ismertem (és egy párszor csúsztunk együtt) , de biztos vagyok benne, hogy ezek az állítások messze vannak az igazságtól. Ugyan rajta már nem segít, de azért mindenkinek elmondtam, hogy mennyire torz képet állítottak fel magukban, és úgy ment el közülünk, hogy ez bármelyikünkkel megeshetett volna!
Ez a fórum eddig a kultúrált hangnemről és a személyeskedés mellőzéséről volt híres.
1. Minerel, légyszi nem piszkálni királylányt SZEMÉLYESKEDŐ hangnemben.
2. Fantomasso, azt általad - általatok végzett tevékenységért természetesen mindenki hálás.
Viszont kénytelen vagyok csatlakozni Szörfkirálylányhoz, rosszkor szóltál rossz helyen. Ha gondolod teljesen kultúráltan megindoklom:
- szerintem nem ismered eléggé ahhoz Backloopot, hogy ilyen szinten elkezd kritizálni. Ezt csak abból gondolom, benned olyan kép alalkult ki, amel szerint Ő egy nagyképű, beképzelt IQ lite tahó. Én ismerem... hidd el, nem olyan csávó...
- nem kétlem a jártosságodat a vízen, de azt nem surfoléssel szerezted. Lehet Fű Lajosnak alig van különbség a vitorlázás, a jetskizés, a wakeboard és windsurf között, de lássuk be, ezeket a hobbykat max az köti össze, közük van a vízhez, mint pl. az esti zuhanynak.
Részemről ennyi, nem ragozom tovább. Van mentőmellényem, de nem hordom. Nem elvből, nem tiltakozásul az unortodox gazdaságpolitika ellen, de nem akarok magamból robotzsarut csinálni a vizen.
Szerintem rossz topikban vagy, eltévesztetted az ajtót. Legyél kedves a Laci halálán való acsarkodást, belo védőbeszédét és a szörfösök provokálását abban a topikban folytatni, ahova tartozol: "Vitorlázás" (98 hozzászólás), "Hegyek" (180 hozzászólás), és majdnem kifelejtettem a "Hova érdemes menni vacsorázni Pesten?" (626 hozzászólás). Mert az nem ez a fórum. A 2013.11.01. óta ezen a fórumon lévő jelenléted (összesen 4 hozzászólással) szerinted mire jogosít fel? (költői kérdés volt) Arra biztos nem, hogy olyan ember(eke)t fikázz, aki(ke)t nem hogy nem ismersz, de soha a büdös életben nem láttál szörfözni, nem tudod, milyen vér lüktet az ereiben, és milyen szívvel teszi oda magát ügyek mellé.
De köszönöm neked, hogy ezeket a csodás idézeteket ismét elolvashattam, ráadásul a legszebb gyöngyszemeket egy csokorba gyűjtve. Fárasztó napom volt, és ezektől ismét érzem, hogy élek!
„Egyebkent jo szeles napokon mindig ugy megyek vizre,hogy azt mondom magamnak:Jo nap ez a halalra.Ettöl meg nem leszek felelötlen ember.”
„Az pedig ne felejtsetek el,hogy az emberek nagy resze ragaszkodik ehhez a kis tyukszaros eletehez.... en nem.Persze en ezt nem nezem le,söt elfogadom,de ne ezek az emberek mondjak meg,hogy en Backloop,a banyszörfös,mikor es milyen felszerelessel,mennyi csomoig szörfözhetek.
„Lacira pedig ugy fogok emlekezni,hogy soha,de soha nem fogok ezentul mellenyt felvenni(eddig is csak a birsag miatt tettem).”
„"Akkor menjetek hat hatat forditva a siromnak,oda, hol szebben szaglik a virag,s talan ha majdan par ev mulva, még tudja a világ,hogyan szörfözött egykor Backloop, a csavargo,s mely serlegekböl hogy itta a but,s hogy indult vegül viharos es vegtelen vizekre, honnan nincsen visszaut."
Ha nem haragszol kigyűjtöttem néhány hozzászólásodat. Nem olyanok mint egy sportolóé. Inkább olyan fölösleges nagyszájúskodásnak tűnnek, ráadásul olyan megbízhatalan külsőt kölcsönzöl magadnak velük. Szerinted ki kérne meg téged, hogy mondjuk tanítsd a tízéves fiát szörfözni, ha ilyeneket mondasz? Ez nem egy gladiátoraréna, csak egy szabadidősport.
Meghalt a barátod. Nem csak a te barátod volt, hanem másoknak is. Ne határozd meg, ki hogy gyászolja, és ki hogy viselkedjen.
Ha rád hallgatnak, akkor még többen meghalnak, mert azt gondolják, hogy az valami faszacsávós dolog, ha nem foglalkoznak a kis biztonsági intézkedésekkel, meg egyébként is, az az ideológia, hogy szarunk bele.
Látszik, hogy nem nagyon jártál még a halál közelében, csa osztod itt a hülyeséget meg afölösleges agressziót mindenkinek.
Belo a cikkének hangnemével segített abban, hogy rajtad kívül mindenki betartson apróbb szabályokat, és ne csak ma menjen ki a vízre hanem holnap is. Ha ugyanezt leírja szép szavakkal a kutya sem olvasta volna, és senki nem beszélne erről, és nem gondolná át. Én nem vagyok valami nagy barátja Belonak, de ezzel a cikkel egyetértek, mert segít és nem árt. Rád se haragszom, csak ne te legyél a példakép a szomszéd tízéves fiának. Vagy legyél te a példakép, de akkor az legyél, ne ilyen műmájer.
A hang loose ,ha jol tudom a halaszok köszönese volt hawaii partjainal,ami azt jelentette,hogy jo szelet ,jo fogast.
Ertem, mit szeretnel üzenni,de amig a cikk fent van,nincs beke.Reszemröl,biztos nem.
Laci edesapja ugyanigy reagalt volna,ha az en fiam halt volna meg,es egy ilyen felfuvalkodtt,nagykepü f@sz ilyen cikket ir rola.A" meglatasai "? ...ezket barki leirhatta volna,akinek egy picit is köze van a vizhez.
Tegnap vagy 30 szörfös gyült össze Szantodon es termeszetesen szoba került Laci is.
Itt a forumon mindenki finoman fogalmaz,de elkepednel ,ha leirnam szo szerint ide,hogy a belicai(direkt kis betüvel) neve ele es möge milyen jelzök röpködtek.
Amugy 2 orat mentünk es az jo volt,de most nem talalta el senki jol a szelet.
Ott volt Dunky is,szombaton pedig Blind Riderrel nyomtuk,örültem,mert mar regen talalkoztunk.
Sajnos a héten már másodjára bizonyosodott be, ezek az őszi, D-DNY-i szelek elég szopatósak. Hétfőn ugye jót dumcsiztunk a Kék Tó partján, ma meg...
Szóval a horror-brutál 3*, kora délutánra 6-8 bft-ra ígért DNY-iból az lett Szántódon, hogy 11-től fél 1-ig lassan, de biztosan gyengüéő 3-4 bft fújt, majd akkor összekapta magát és legalább annyi jutott, hogy 6.5-el folyamatosan lehetett siklani.
Negyed 3 felé már azt hittük megembereli magát a szellő, akkor kb. 10 percig sok volt a 6.5, de nem, elkezdett esni és megállt teljesen. Azt nem tudom, utána mi történt, nekem jönnöm kellett.
Szóval kérnék egy jó kis ÉNY-it 5 fokkal (esetleg hóviharral) és normális széllel, mert ma 3 percig nem fújt egyenletesen, normálisan...
Ma Gárdony érdekes volt. Abban azt hiszem egyetérthetünk, hogy a meteorológia mára eléggé melléfogott. A DNY-it mindenhova erősebbnek írta mint tegnap, ahogy láttam és hallottam, mindenhol gyengébb volt.
Sokáig kellemesen beszélgettünk a parton. Majd 8 m2 fölött néha elkezdtek siklani az emberek. Majd látszólag 7 m2 is elég lett (az irány ekkor még mindig túl délies volt). Na ekkor raktam össze az 5.3-at, hogy a 6-ost csak azért sem. Majd megint elállt... Épp kezdtem gondolkodni a 6-os felrakásán, amikor hirtelen valami megváltozott. Láthatóan erősebben megindultak a bennt levő szörfök, felhúztam a ruhát, és mire visszanéztem a vízre, minden tiszta fehér taraj volt. Hümm... Ez 3 óra körül volt.
Berongyoltunk, vitorla kilapítva, mert az látható volt, hogy az 5.3 nagyon sok lesz. Sok is volt. Az óvodában, a part és a nádas közti rövid szakaszon mentünk, ahova a normál DNY-i legtöbbször ki sem fúj. Itt is sok volt a szél, de kezelhető freestyle-ra is. Beljebb csak akkor mentem volna, ha a 4-es vitorla van nálam. A gyors egymásutánban jövő ugrások kellemes intenzív érzetet adtak a szörfözésnek, start, megsiklás, papucsbalépés, és már kiakaszt, ugrik, stb.
Aztán szép lassan elkezdett befordulni a szél ÉNY-iba. De tényleg csak lassan, kb. fél óra alatt fordult át. Közben megjött az eső is, a víz fölött gyönyörű, kb. fél méter magas pára jelent meg, a látótávolság lecsökkent, kicsit szűrreális lett a kép. Az 1-2 benntragadt nagyvitorlás szörfös is sikeresen kijutott a partig, nem irigykedtem a 6 vagy több bft szélben a 7+ m2-es vitorlákra. Még sötétedésig mentünk, most már a szokásos ÉNY-iban.
A szél pontosan hozta a formáját. A kezdeti gyenge D-DNY nagyon pöffösnek tűnt, a befordult erős DNY-i stabil, jól szörfözhető, kifejezetten élvezetes, az ÉNY-i a szokásos rángatós, kiszámíthatatlan szél, bár jobb volt mint szokott lenni.
Szia Backloop ! Olvastalak odaát a saling.hu-n, ahogy másokat is. Részben értem az indulatokat, mert ahogy korábban is írtam, Belo-nak vannak jó meglátásai, de a stílus az gáz.. Ugyanakkor írt oda egy Édesapa is, ráadásul pont úgy, hogy mérce lehet mindenféle szempontból. Nincs is értelme idézni őt. Egyszerűen, ha vki még kötekedni akar, akármelyik oldalról, olvassa el 1x, 2x ahányszor csak szükséges, persze kicsit belegondolkodva... Amúgy meg hang loose ! ...ezt sem tudtam mostanáig, hogy valójábban honnan jön ;)
Sztem sem kellene egymást tovább izélnetek, egymásra vagytok utalva. Nekem más vizes sportágból vannak "folyó" élményeim, és ott sem lehetett a tavaszi áradó Duna okozta hideg sokk vagy a Tisza vízalatti "faültetvényeire" tökéletesen felkészülni... Mindkét esetben jó, hogy volt még vki..
Szerintem kár ezen tovább rágódni. Azt gondolom a teljes szörfös társadalom egyetért abban, hogy övön aluli volt a Laciról megjelent cikk. Aki mégsem, javaslom olvassa el alaposan mégegyszer. Nem általánosítanék, hiszen ahogy írtad, lealacsonyodnánk Belo szintjére. Mindkettő vízisport és mindkettő a Balatonhoz (is) kötődik. Nekünk alapvetően össze kellene fognunk, nem egymást becsmérelni.
"Az volt a szerencséje, hogy egy szörfös (már megint egy szörfös…) észrevette, baj van, és mindent megtett azért, hogy időben érkezhessen segítség."
Mi az hogy "már megint egy szörfös…"? Én értem úgy ezt a mondatot, hogy a zárójelben pejoratív hangnemben íródott a megjegyzés? Amúgy nem is értem, hogy jön oda, hiszen most ő mentett, nem ő került bajba... Na mindegy.
És akkor most jöhetne, hogy kikezdjük a vitorlázó társadalmat, hogy lehet valaki olyan felkészületlen, hogy egyedül száll vízre novemberben egy szál kabátban zacsis "telefontokkal"... Belo, esetleg írhatnál erről egy apró szösszenetet.. Úgyis jól értesz a témához, mondhatni hazai vizeken evezel....
Természetesen nem alacsonyodok le arra a szintre, hogy úgymond visszavágjak a Laci halálán nyelvüket köszörülő csipsz zabáló "szörf-szakértőknek". Örülök, hogy a férfit ki tudták menteni, és nem következett be tragédia. És maximum egy kis megfázás az eset tanulsága. Büszke vagyok a szörfös segítségnyújtásra! :) Azt gondolom, ez az alapvető hozzáállás, ha baj van a vízen, ez lenne elvárható mindenkitől, legyen az szörfös, hajós, vagy gumimatracos strandoló...
Hát nem tudom, de nagy mákunk volt szerintem. A déli part szélmérőit végignézve 11 körül volt egy csúcs, aztán folyamatosan gyengült, nem is volt sikószél. Ehhez képest Szántódon 12-14 óra közt 3-5 Bft, aztán mikor megjött nyugat felől a nagy felhő (és eső is), jó háromnegyed órán keresztül 5 alatt lehetett volna menni, biztos 40 felett fújt. Kb ilyesmi lehetett a keleti medence déli partján kis késéssel, legalábbis a siófoki reptér hasonló alakzatot mutat.
Holnap szerintem megjön 2 órára a hidegfront hozzánk, azt kellene megfogni, ez a délies délnyugati pláne esővel nem tudom mennyire reális.
Szántód jó volt. Érkezéskor még kicsit gyanús, de aztán 5.3-al be. A szél "pulzált", azaz néha semmi, aztán egy időre ráfújt, majd megint semmi, stb. Valamikor 2 körül megjött az eső, na akkor rádurrant egy komolyat, az 5.3 kicsit soknak érződött néha. Majd 3 körül varázsütésre elállt a szél, na meg az eső is, de maradt a ború.
Sokan voltunk, vízirendőr szerencsére viszont nem volt.
Ahogy nézem, a holnapot továbbra is igérik, nem is kicsit. Most Gárdonyra is jelez minden modell, a fő cél ezért a Velencei tó, hacsak nem változik valami nagyon nagyot. Bár ez a hidegfront előtti DNY-i, ami egyik pillanatról a másikra fordul át ÉNY-iba, nekem egy kicsit gyanús.
Mai napot az "ORDAS" és a "Bő nyálas" jelzőkkel kezdődő kifejezésekkel lehet remekül leirni. Rig nélkül ride a hullámokon fenyvesen... remélem nektek jobb volt máshol. sajnos későn értünk le, 13.00 körül, és addig a kiváló szelet az eső brutálisan lestoppolta. Ez van, rég volt ilyen.
Tény hogy Lellén előbb kezd fújni és ha nem délies hanem délnyugati akkor nem rossz. Legutóbb kevesen voltunk és délies volt, az ereje rendben volt. De ez most elég sovány forecast.
Nos nincsenek illuzióim, nem ez lesz az év napja a vízen, de az előbb néztem, a met.hu WRF modellje is észhez tért, a guru + finder is írja a szelet. Aztán ki tudja, ígérték ezt hétfőre is, amikor is olyan kellemesen anekdótázgattunk ott a Blue Lake partján...
Ha ráveszed magad, akkor Szántódra gyere. Igaz Lellén még sosem voltam, de Slajder szerint jobb a víz ott a rév oldalában. Nem utolsó sorban Lellén nincs nagy tolongás, egyedül surfölni pedig...
És akkor ez már mindenkinek: - szerintem akinek van mentőmellénye hozza magával, ki tudja mennyire leszünk ma fókuszban...
...amikor én szóltam be, a parton álltam. Viharban. Éppen kijöttem a Laser vitorlásommal, már leszereltem és indultam volna, hogy hozzam le a szörf cuccot. Először a diszpécser kapcsolt (Kaposvárra) aztán a vízirendőrség hívott fel, és kérték maradjak ott ahol vagyok és telefonáljak ha, látom a motorost....aztán akkorák voltak a hullámok, hogy végül vitorla nélkül ketten beeveztünk vitorlással a srácért és kihoztuk, mert a motoros nem tudta. A partról vitte el a mentő....aztán visszamentem 3,6 -al csapatni. :)
Helló ! Igen olvastam, mármint a lányét, az konkrétan a legnagyobb öngól is volt egyben, amellett, hogy végtelenül primitív is. Mert a cikk alapján senki nem tudhatta kiről van szó, a hozzászólás után meg egyértelműen, azóta a saját oldaláról is törölte, de ugye az internet...
Ezzel együtt sztem, ami most kintvan az indexen sem korrekt, mert azt pont elhallgatja, hogy mégiscsak ők szóltak a rendőrségnek, illetve feltünő, hogy most a hatóságok takaróznak ezzel a pontatlan helymeghatározással, ha tudják, hogy ez fontos... Akkor miért nem pontosították ? Ha valahol, egy hajón azért léteznek helymeghatározó kütyük.. Miért nem utasították, hogy maradjon ? stb.
..a "vitorlázó" keresztre feszítéséhez annyit, hogy amikor az Index leközölte a cikket, 10 percen belül megjelet több kommnet a család és a kapitány lánya részéről. Nagyon durván kurvaanyázva elküldtek mindenkit a francba, perrel fenyegetőztek és a lényeg, hogy a véleményük az volt, hogy minek ilyenkor szörfözni, meg magának kereste a bajt. Erre írtam egy kommentet ami végül egyedül maradt mert körülötte töröltek mindent......gondolom rájött az érintet család, hogy nem annyira célszerű ezzel a véleménnyel a nyilvánosság elé lépni amíg tart a kihallgatás ellenük. Az mindenestre megnyugtató, hogy kommentelt 4-5 hajó kapitánya is aki a kérdéses időszakban a vizen volt és egyöntetű véleményük az, hogy lehetett volna menteni, nem volt annyira erős a szél.
Szerintem leszünk egy páran, no para, a videótestü bellentyűk mögül észt osztó szöröfsökre megjezéseket tevők, meg jöjjenek ki a jó meleg szobából, és nézzék meg mi az a Windsurf.
Egyrészt remélhetőleg surfölésre alkalmas, tehát megfelelően erős, ámde okt. 23. óta rettegett DNY-i szél. A hideg megint nem lesz szempont, a levegőt 18-20 fok környékére ígérik, a víz 13-14 fok.
Másrészt okt. 31-el véget ért a hivatalos balatoni viharjelzési szezon. Tehát a sárga villogók csendben maradnak. Ahhoz nem kell posztgraduális képzésre járni, hogy az ember kimatekozza, holnap valószínűleg fokozott karhatalmi jelenlét várható a vízen...
A kérdés már csak az, minek alapján fognak intézkedni?? Honnan kéne tudnom, milyen messze távolodhatok el a parttól, ha egyszer nem működik a viharjelzés, amely alapján ezt a törvény meghatározza?
Egyszerre érdekes, néha vicces, de inkább szomorú ez az ide-oda vagdalkozás a különböző szereplők részéről, már csak az alapeset miatt is. Először a Belo-féle cikk jó meglátásokkal, de néha tényleg irritáló stílusban. Most meg az ismeretlen vitorlás keresztrefeszítése. A legjobb, hogy még mindig tarta a vizsgálat és pont az események mutatják, hogy ki tudja milyen részlet játszhat szerepet, amire még csak nem is gondol senki. A lényeg, hogy sokaknál mát ott a kész ítélet, már csak az akasztófa hiányzik.
Alapvetően mindenki kicsit lazára vette a szerepét, az eddigiek alapján, aminek sajna együtt tragédia lett a vége. Laci jól felkészült volt, jól felöltözött, nem volt extrém hideg vagy szél, de néhány kiegészítő lehet az életét menthette vola. A vitorlás maga szólt róla a rendőröknek, de valamiért továbbment vagy engedték A rendőrök hagyták, hogy pontatlanul adja meg a koordinátákat ill. hogy elmenjen, mielőtt odaértek. Szerintem simán el lehet képzelni, hogy ott akkor senki nem gondolta, hogy ez lesz belőle, és utólag magyarázza mindenki a bizonyítványt és persze mutogat a másikra. Ez az, amisemmit nem visz előre, de vkinek, vkiknek biztos rosszabb lesz megítélése, érzése stb. Minek ?
Ebből nem tűnik úgy, hogy Bagyó Sanyiék kötelesek lennének minden ünnepnapon azt lesni, hogy éppen ki milyen hülyeséget csinál a Balatonon. Ez egy közhasznú egyesület, nem állami alkalmazottak. Ha valaki semmilyen módon nem akar a saját biztonságáért egy mozdulatot sem tenni, nem tartja be a Balatonon érvényes hatósági szabályokat, és menteni kell, mert közben kiderült, hogy a valóság más mint a mesevilág, miért ne lehetne követelni rajta a mentési költségeket?
Nem kellene sok, és már itt le is írták azt a néhány apróságot ami kellene, és meg is kellene tanítani mindenkinek félórában. Plusz még nem árt tudni, hogy a délnyugati mennyire nem északi, és hogy bármi bárhol elromolhat, és akkor mi a bé variáció.
"Sandor Alexandre BagyoA család (feleség) 19 órakor keresi fel a rendőrséget, hogy a férje nem érkezett haza, talán valami nincs rendben...A délutáni bejelentésre a vízirendőrök 2 hajóval kimennek, sokáig kint vannak, de mivel nagyon pontatlan volt a bejelentő, így túl nagy a terület, sok szörfössel beszélnek is, de senki nem látott semmit, nem is találtak semmit, pedig legalább 3 órát kint vannak és keresik. Mi (VMSZ) nem értesülünk erről, nincs is erre kötelezettségük, mi nem hatóság vagyunk!!! A késő esti órákban hívott fel minket Beliczay Péter akit amúgy jól ismerünk és tájékoztat minket. Azonnal adatgyűjtésbe kezdtünk és azonnal vízre szállunk bízva abba, hogy van még esély. Azon az éjszakán mi csak egy hajóval tudunk kutatni, mivel a lehetőségeink erre elegendőek ilyenkor főszezont követően Éjszaka 3-ig semmit nem találtunk Reggel 7-től újra vízen... Nem értettük, hogy miért nem találjuk meg legalább a szörf deszkát... Később 2 nap múlva már világos számunkra, hogy miért nem találtunk semmit (még a deszkát sem) Mondanom sem kell mit éreztünk. De tudomásul kell vennünk, hogy nem vagyunk egyformák és a közöny egyre jobban terjed mint egy betegség. Sok apró részlet van még, de nem a mi feladatunk (hivatalosan) ezeket tisztázni, nyilván mi is szeretnénk tudni, hogy mi volt pontosan, a bajbajutott szörfössel, pontosan mikor mi történt. Azt gondolom, hogy az ISZKI és a Rendőrség alapos munkát fognak végezni és közelebb kerülünk a történésekhez. De korábban már írtam valahol, hogy rengeteg tanulsága van az ügynek, ahogy más tragédiáknak is. Kérdés, hogy az utókor mit tesz magáévá, hangoskodás nélkül. Véleményem szerint mindenkinek magába kellene néznie és nagyobb figyelmet szentelni a biztonságra. Nyilván én elfogultabb vagyok mint egy átlagos hajós, mert én immáron 25 éve foglalkozom vízbiztonsági kérdésekkel. Egy-egy ilyen esemény kapcsán jobban fókuszba kerülünk, de minden csoda 3 napig tart, oszt ismét feledésbe kerülünk illetve a biztonság. Sorolhatnám (a végtelenségig), hogy milyen és mekkora gondok vannak, de felesleges, mert a legnagyobb gond az már járvány szintű, mert ez a KÖZÖNY!Persze ilyenkor (mint mindig) sok szakértő van (mint a házépítés meg a magyar foci). "Béke időben" senki sincs ráhegyezve a biztonságra, csak egy példa, rólunk azt hiszik sokan, hogy állami szervezet vagyunk és közpénzekből működünk. Tévedés, mi egy sima közhasznú egyesület vagyunk, normatív állami finanszírozás nélkül. Megszállottak vagyunk, ennyi! De nem is gondolom, hogy az államnak kellene megoldani ezt a kérdést, sokkal inkább gondolom, hogy azoknak kellene ezt támogatni, aki rászorulhatnak, magyarán a vizet használóknak. Természetesen az állam is beszállhat egy bizonyos mértékben. A Balaton teljes profi vízimentéséhez még rengeteget kell fejlődni minden területen... Azt szoktam mondani, ha nem is segítenek, legalább ne akadályozzanak. Bocs, hogy eltereltem a témát a gondjaink irányába. Csak nincsenek véletlenek.Üdv
Lényegre koncentráljunk: Akkor holnap hol fogunk tömeges szörfözést elkövetni? Multkor hatalmas élmény volt hogy sokan mentünk ugyanott. Nekem szempont a nagy hullám, és a lehető legerősebb szél!
Szerintem pedig ellenkezőleg: nem ellenszegülni kell a természetnek és a fizika törvényeinek-mert mi igen kis pontok vagyunk benne, lásd Laci szerencsétlen balesetét-hanem EGYÜTT KELL ÉLNI VELE. Ez nem ellentmondásos a határok tágításával. Ezt csinálta Erőss Zsolt is, többször nyilatkozott erről a tv-ben. Szerintem Gilicze Laci is tudta.
Akárhogy is nézed, az összes extrémsport valahol arról szól, hogy tágítod a határaid, elleneszegülsz a természetnek, a fizikának. És ebben sajnos benne van az életed kockáztatása. Ha nem is tudatosan, úgy biztosan, ahogy te is írtad, hiszen minden tragédia mögött apró, szerencsétlen események sora áll.
Sajnos a mai Magyarországot igen jól jellemzik a különböző hírportálok, közösségi oldalak kommentelői által megfogalmazott "gondolatok". A demagógia igen gyorsan szivárog lefelé, ahogy Hofi mondta: "mindig a fejétől büdösödik a láb". De ezek már messzire vezető gondolatok, be is fejezem.
A mai nap tökéletes alkalom, hogy egy gyertyával megemlékezzünk elhunyt szeretteinkről, barátainkról, hőseinkről.
csak hallkan jegyzem meg, hogy nekem eszemben sincs az életem kockáztatni hétről hétre a magam szórakoztatására. Aki így tesz az felelőtlen és megérdemli a kritikát ellenben bármilyen elővigyázatos az ember bekövetkezhet nem várt esemény ami elindíithat egy sajnálatos végkifejletű láncolatot.
Én ezt a 10milliós akármilyen szakértős szöveget is már nagyon demagógnak tartom és a vitorlázokat sem kellene fikázni általánosítva azért mert volt köztük egy gyökér. Nem kellene lesüllyedni a hírpotálok egyes kommentelői szintjére.
Erőss esetét nem keverném ide mert homlokegyenest más történet mind emberi mind szakmai oldalról. (abba az 1%-ba talán beletartoznék 20 éves hegymászó múltammal)
Őszintén kérdezem, mit vártok? 10millió futballszakértő országában élünk!
Azok az emberek, akiknek a legnagyobb kihívás a hétvégi meccsnézés közben a sör kibontása, sosem fogják megérteni azokat a hozzánk hasonlókat, akik hétről hétre az életüket is kockára téve próbálnak kikapcsolódni, feltöltődni. Viszont teljes tudatlanságukból sokkal könnyebb fikázni, okoskodni, tudálékoskodni, mint abba belegondolni, hogy az a szerencsétlenül járt ember (és a társai) mennyivel tartalmasabb életet élt náluk.
Sajnos ma a társadalmi elvárás az, hogy légy szürke birka, állj be a sorba. Ha megpróbálsz kitörni, egyéniség lenni, az nem jó senkinek, tehát szabályozni, korlátozni kell. De a tömegvonzás is igyekszik visszahúzni a renitenseket a sorba. És be kell látni, hogy a hazai média teljesen behódolt ennek az elvárásnak. Ezért is jelennek meg Erőss és Laci kapcsán olyan hírek, cikkek, írások, amik megjelentek. Ezek meg gerjesztik az indulatokat, hírtelen lesz 10millió magashegyi expedíciós hegymászónk, meg 10millió windszörfös...
Merthogy micsoda felelőtlen apa az ilyen! Meg gondolhatna a családjára! Meg minek megy a viharos Balatonba!
Az persze senkit sem zavar, hogy a szomszédja a kocsmából 4kézláb megy haza, majd jól elveri a családját. Ezen senki sem háborog, mert ez mindenkinek a magánügye, a lakásajtón belül senki sem ugathat bele a másik életébe.
Nagyon sajnálom, ami Lacival (vagy Erőss Zsolttal) történt, de nem az számít, hogy hány évet élsz, hanem hogy az életed során mennyit élsz!
Ugyanerre gondoltam tnap, amikor olvastam a sok "hozzaerto" hozzaszolast. Ahogy akkor is, ugy most is hirtelen mindenki szakerto lett. Mindenki ert a szorfozeshez holott az szerintem egyertelmuen latszik a tragedia nem emiatt tortenhetett.
Koszonom a velemenyeket. A kituzott szalag kerdeset meg a virag-koszoru temat eldontjuk, ha itt az ido. Ehhez csak egy aprsag ugrott be: kek szalagot nem viselnek a magam reszerol mivel a min.cserbenhagyas tortent a hajo altal es nem szeretnek meg egy vitrolasverseny elott tisztelegni egy ilyen utan...
Almádi: Hotel Nereus. A többit nem tudom pontosan, de lehet hogy akár Fűzfő is működhet.
Azért ez már nem ugyan az, mint Zamárdiból keresztben menni a Balatonon, baj esetén sem kell túl sokat úszni, ha meg Fűzfő, Kenese, Akarattya Csücsök beach, akkor teljesen part felé fúj.
Vagy Szántód, ott biztos sokan lesznek/leszünk (továbbra is szeretnék inkább Gárdonyban menni, ha eljön odáig a szél)
most megint eszembe jutott erőss zsolt esete, hogy az emberek 99%-a mennyire nincs tisztában a hegymászással, és ehhez képest milyen magabiztosan nyilatkoztak arról hogy milyen barom, meg mit hol rontott el.. az emberi tudatlanság határtalan.. sajnálom, hogy újabb sport esett ennek áldozatul.. én kötelezővé tenném az iskolákban a szörfözést és a hegymászást, sokkal jobb világ lenne, benne sokkal tapasztaltabb és magukról többet tudó emberekkel
Én tihanyban voltam 23.-án, mikor hallottam a hírt én egyből alsóörs-almádi vonalra gondoltam a szél is és a hullámzás is ilyen irányú volt.. ilyen esetben semmiképp nem szabad áramlattal szemben úszni még akkor sem ha sokkal közelebbnek tűnik! Nem tudni pontosan milyen messze lehetett a déli parttól, de szerintem az északi úszva sem lett volna 3-4 óra úszásnál közelebb ez párosult a kétségbe eséssel... bármelyik oldalt választotta az egyik 19 a másik majdnem 20....
Engedjétek meg, hogy idézzem Laci feleségének szavait : "... aki úgy érzi, hogy szeretne búcsút venni, jöjjön nyugodtan. neki is jól esne, ha jó sokan köszönnétek el tőle azzal a fura kézjelzésetekkel (remélem, tudod, mire gondolok)...."
Valőszínűleg Andrea a hang loose-ra gondolt. Ez szerintem mindenkinek elfogadható lenne.
lásd kép. megpróbálom rekonstruálni a területet. piros nyilak = átlagos DNY-i szélirányok. kék nyíl: a szörfös haladási iránya oda-vissza. Zöld csíkos rész, kb itt kereste a rendőrség- Sárga kör: valahol itt úszhatott Laci, itt válhatott szét a deszka és a vitorla, itt láthatta meg a hajó. kék kocka: valahol itt találták meg a deszkáját. fekete kör:itt kellett volna keresni, ez a hullám és a szél miatti sodródási irány, terület. barna kocka = Lacit valahol itt találták meg...szörfös és hajós társak, mit gondoltok innen merre úszna ki egy hajótörött? É vagy D part? hány kilcsi lehet? figyelembe véve a hullám és szélirányt simán 5-6 km-es úszásról beszélünk, nem lehet direkt vonalban kiúszni. Laci arcán a sérüléseket vajon mi okozhatta? sok megválaszolatlan kérdés van még.
1etlen kérdésem lenne a "kapitány"hoz: Ha a saját gyereke esett volna a vízbe -a lánya állítólag vele volt-, őt is elintézi 1 tellával és tova hajózik???
Okádék az ilyen.....hogy rohadna meg vagy ütné agyon a saját árbóca !
..a csaj bejegyzése szerint volt bent a rendőrségen a kapitány kihallgatáson. Sajnos tanúk hiányában nehezen lehet megállapítani a felelőségét. A körülményekre hivatkozva könnyen lerázható a felelősség. Kár, hogy nem én vezettem azt a hajót....
...na, megy a kurvaanyázás a face-n a hajósok részéről, hogy nem tudtak visszamenni Laciért a hullámok miatt, agresszív stílusban irogatnak az Index szerkesztőségbe....
Hát ha rám hallgattok, akkor kerültök mindenféle bohóckodást és cirkurszt... trapézzal vagy szörfdeszkával temetőben ott állni egy sír mellet... hát én lehet hogy elzavarnálak titeket onnan... még a felvetés is abszurd és morbid... :( Miért kéne hogy bérki is tudja kik vagytok? Felesleges... Elég egy szál virág...
Hát, lehet hogy ez a szörfös sorfal tényleg túlzás. Elég egy-két értetlen rokon (nagypapa, kisgyerek stb), és kellemetlenné, méltatlanná válik a helyzet. Egy temetést elrontani nagyon kínos, főleg ha barátunkról van szó.
A koszorú mehet, de azt senki se fogja észrevenni mert 48 db másik lesz mellette. tehát csak az fog tudni róla aki vitte. (persze ez sem lebecsülendő)
Ma nehezen jött össze ez a secret spot, sokat libáztunk 5-5.5 közt mire megerősödött, talán bő két óra jutott, aztán leállt megint. Viszont igyekezett mindenki kihasználni a szelet és az elfogadható vizet. A jó társaság miatt erős 3-as az osztályzat mára.
Szörfös sorfal vagy bármilyen ránk figyelmet irányító tárgy,tevékenység szerintem nem oda illő.Ez nem rólunk,még élő szörfösökről kell,hogy szóljon hanem Laci végső útjáról!Ha mindenképpen éreztetni akarjuk,hogy milyen fontos volt nekünk azt maximum egy közös koszorú extra méretével tehetjük meg az alkalomhoz illően.
A temetés komoly esemény, ahol személyesen is búcsút vehetsz a halottól. Ha ismerted vagy úgy érzed ott a helyed, akkor nagyon szép dolog osztozni a gyászban. Fekete ünnepi ruha pont megfelel erre az alkalomra..
Trapéz? Szörfdeszka sorfal? Mi ez, cirkusz?
Őszintén, minek kifele a jel? Vagy ez is valami hatásvadászat akar lenni, mint oly sok minden az eset kapcsán?
Ez csak az én véleményem, de kérlek vegyétek fontolóra.
Megtisztelő, hogy ekkora nevek mellett én is említésre kerültem, annak ellenére, hogy hatalmas szakadékot érzek a sorban említett és rajtuk kívül sok-sok sporttárssal szemben magamra nézve. A szívem persze dobog, lángol a szörfözésért!
Ami a mai napon hazafele megfogalmazódott bennem a felvetéseket olvasva: ott kéne lenni a temetésen, Levente ötletét támogatva, közös konszenzus alapján megegyezve, mi lenne a legjobb jelkép. Egy deszkákkal állt sorfal minden rossz indulatú megnyilvánulást lesöpörne a színről és méltó búcsút állíthatna Lacinak, ezzel bizonyítva, hogy a szörftársadalom egy emberként odateszi magát mindenféle firkászokkal szemben. Viselnénk a jelképet, állnánk a sorfalat deszkával, vagy ha ez túlzás, trapézban, ahogy ez már felvetésre került. Természetesen mindent előzetesen egyeztetni a családdal, mibe egyeznek bele.
Kérlek Titeket, foglaljatok állást a fent felvetett témáról, ha eltúlzom a kérdést, elnézést. Én ott szeretnék lenni a temetésen sokad magammal együtt.
Ezután lehet nincs is szükség semmilyen túlspilázott írásra, csak néhány sorra, ami Laciról szól, képekkel együtt a temetésről. Természetesen a blogot felajánlom akár levél, akár bármilyen megnyilatkozásra, amit közös elhatározásból teszünk, de csak azok után, ha minden tisztázásra került az eset kapcsán. Jogos felvetés, hogy addig nincs értelme semmilyen nyilatkozatnak.
2013.10.11-n (egy pénteki nap) Galántán hagytam a 430as árbócomat a töltés aljánhoz közel. Sanos csak most vettem észre, mikor szükség lett volna rá, ezért nem fűzök hozzá sok reményt, de hátha van valaki aki ott jobban ismerős és esetleg meg tudja kérdezni nem találtak-e egyet. Vagy van-e esetleg egy fórum, ahol a szlovák kollégákat meg lehet szólítani ez ügyben? Hátha!
Hot Rod 100% 430 (fekete/kék, már nagyon karcos és kicsit reped az illesztésnél)
Előre is köszönöm!
U.I.: A mai nap jól sikerült Fenyvesen. én fél 2től fél 4ig 5.4el néha sokalva közlekedtem. Ennyi fs manővert még soha nem láttam ennyi embertől ilyen kis helyen. Nagyon lelkesítő ilyen társaságban szörfözni! Még több ilyet!
Ez a része a dolognak rendben is van, a stílussal van csak gond. Nem kicsit...és igazából az egész "írás" értelmét veszti a valós, mögöttes tartalma miatt...hatásvadász...ez nyilvánvaló!
Én mindenféle egymásnakesés helyett várnék, amig a vizsgálat befejeződik, és úgy nagyjából kiderül, mi is történhetett valójában. Van néhány jelenleg tényként kezelt információ, ami nagyon nem hangzik jól.
Az acsarkodást már csak Laci emléke miatt sem javasolnám. Belo levele (cikke) sokaknál kiverte a biztosítékot, de ne kezeljük közellenségként, nem ő tehet Laci haláláról.
Csendben megjegyezném, hogy a cikk jelentését én elsőre megértettem. Az más kérdés, hogy nem értek egyet a szavakkal, a vádaskodással, a stílussal, de a keserűség, a tehetetlen kétségbeesés nagyon benne van.
A shorty-val kapcsolatban igazad van, tényleg, csak annyiféla cikket olvastam már a történtekről, hogy ez maradt meg bennem. (írtak törött árboc-ról is-.-) A levelet szerinted/szerintetek meg lehetne csinálni?
Nem shorthyban volt, rendesen fel volt oltozve ahogy azt kell (edesapja levele). Szerintem gyok tores kovetkezett be szinten a level alapjan.hisz hianyzott a gyok egy resze... Ezert kezdett el szetszerelni. Bar azt nem tudni h. A gyokbol mi es hogy torott le, mert ha csak egy kicsi resze es attol meg szorfozesre alkalmas maradt, igy valoban erthetetlen a szerszedese a vityonak. De az az erzesem,h.olyan dolog tortent ami miatt nem volt mas valasztasa, maskepp nem tudta egyben tartani a rigget a deszkaval. Erre a gyoktores az egyetlen ertelmes magyarazat.
A levelet jo otletnek tartom de altalunk es nem a szovetseg altal. Ok nem fognak konfrontalodni.
Engem is, mint megannyi sok sporttársat hirtelen és felkavaróan érintett Laci híre. Én ugyan nem ismertem, Fonyódon, Bélatelepen szörfözöm/vitorlázom. Viszont az elejétől kezdve követem az eseményeket, kezdve az eltűnésével, a további fejleményekkel és végül a rettentő szomorú hírrel. Nagy port kavart a dolog. Sajnos azt kell, hogy mondjam, aki benne van ezekben a dolgokban, pontosan tudta, hogy tízenpárfokos vízben, shorty-ban, deszka nélkül lehetetlen a túlélés...mégis, ezt feledni akarva úgy reménykedtem én is, mintha egy nagyon közeli ismerősöm/rokonom lenne ő...
A történtekkel kapcsolatban "soma_air" változatát osztom én is, kis kiegészítéssel, kérdőjelekkel....tegyük fel eltörik a boom-ja, kiszakad a vitorlája, de az árboc mégis ép marad. Például beleesik a vitorlába, ráesik a boomra egy loop közben...a kulcs talán az esés?!! Akkor megoldódhatott a sérülés kérdése is, illetve azzal együtt a rigg sérülése is. De ha így is történt volna, miért döntene úgy egy profi szöfös, hogy eléggé távol a parttól, ráadásul erős déli szélben, erős hullámzásban, leriggel és a "bevett szokás" szerint menti a menthető felszerelést, illetve saját magát. Hiszen pontosan tudja minden kicsit is tapasztaltabb szörfös, hogy szakadt vitorlával, esetleg törött buum-mal tovább szörfözve is sokkal könnyebb partot érni, mint a deszkán, a felszerelésen fekve, evezve. Számomra ez a része nem világos. Amíg az árboc ép, addig lehet a vitorlának, boom-nak akármi baja, biztos, hogy nem húzom le...kockáztatva azt, hogy elég a pillanat töredéke és máris elment a deszkád, amit sosem érhetsz utol. Deszka nélkül meg...:((
Nem tudjuk mi történt, így nem is okoskodnék a dologban tovább. Egyet remélhetünk: olyan emberek vizsgálják ki, akik értenek hozzá, hogy aztán az egész szörfös társadalom tanulhasson belőle.
A Sailing.hu-ról még pár gondolat... Teljesen egyetértek "Szörfkiralylany" véleményével. Undorító! Unndorító, mert nem érdemli meg ezt a hangnemet egyetlen ember sem, még ha hibázott is, undorító, mert ráadásul a saját rokonáról ír és mégjobban undorító, hogy ezt nyilvánvalóan nyereségvágyból tette. Azóta bejárta egész MO-t a "levele" (sőt, Ausztriát is)...sajnos azt kell, hogy mondjam, hasonló véleménnyel van mindenki, mint a "kedves" cikkíró, minket, szörfösöket kivéve. Kiábrándító...Az ilyen ember, egy rohadék. Eddig követtem a fb-on a Sailing.hu-t...eddig! Ha tehetném, írnék egy ellenlevelet a szörfszövetség helyében (bár nem is feltétlen kell nekik megírniuk...mi is simán megfogalmazhatnánk egyet Laci védelmében...), melyet elindítanék a FB-on, hogy aztán az összes, ezzel egyetértő szörfös (de akárki más is) aláírhasson, majd megoszthasson. Tudja meg mindenki, valójában mekkora patkány ez az ember...!!
volt régen a google latitude (magyarul koordináták),
most már nincs, helyette a google+ használható lenne erre.
"A Helyjelentések és Helyelőzmények beállításait az összes Google alkalmazásban és szolgáltatásban egyetlen beállítássá gyúrtuk össze az adott eszközön. Bejelentkezések a Google+ Mobilhoz alkalmazásban állnak rendelkezésre. Tartózkodási helyét megoszthatja köreivel, illetve megtekintheti ismerőseit a térképen az Androidon futó Google+ Helymegosztás funkciójával, mely hamarosan iOS rendszeren is elérhető lesz."
Az elmúlt napokban rengeteg bejegyzést olvastam különböző fórumokon és szándékosan nem állást foglalva engedjétek meg, hogy egy gondolatot megosszak Veletek. Ady Endre írja egyik versében, hogy “nekünk Mohács kell”…Nos itt a mi szörfös közösségünk “kis”, a családnak NAGY Mohácsa és most sem szól másról a történet, mint az egyéni vélemények ütköztetéséről, sokszor személyeskedő, bántó hangnemben. Szerintem pont ez az a pillanat, amikor össze kéne zárni sorainkat és egységesen kellene kinyilvánítani részvétünket és lelki támogatásunkat a családnak, valamint kifejezni szeretetünket és elkötelezettségünket a szörfözés iránt! Én a magam részéről szívesen viselnék egy-mondjuk kék, de lehet más színű-szalagot a temetés napján és minden év október 23-án, ezzel emlékezve és tisztelegve, az általam személyesen nem ismert sporttárs emléke előtt. Véleményem szerint vannak itt a fórumon olyan karakterek, akiket most szándékosan meg is szólítanék, Vau, Backloop, Matto, Királylány és sokan mások is, akik ismertsége és elismertsége alkalmas lehet egy ilyen kezdeményezés felkarolására. A tragédia tanulságait pedig mindenki vonja le saját maga számára, ha akarja. Én megtettem.
Évek óta olvasom a fórumot. Sajnálom, hogy ez a szomorú történet váltotta ki belőlem, h beregisztráljak. Részvétem Laci családjának, rettenetes ami történt….Lacival párszor csúsztunk együtt - Liznjanban és többször Zamárdiban is. Az adott napon nem voltam vízen, Zamárdit viszont nagyon jól ismerem DNY-i szélben a part menti 3-400 méteren szinte semmilyen szél nincsen, a bólyasor mögött (amikor bent vannak a bólyák) kezd el pöffösen fújni és jóval beljebb kezd igazán rázendíteni a szél. Sokszor van olyan, h a parton semmit nem érzel miközben bent 5m2 körüli vityókkal lehet menni DNY-iban. Viszont ehhez jócskán be kell menni. Szóval mi is történhetett Lacival? Szerintem átlibázott a part menti szakaszon befele Füred irányába, majd elkapta a szél és bent a mélyben talán eltörhetett a boomja …komoly szélben pár perc alatt a Balcsi közepén vagy Füred fele haladva. Használhatatlan boom estében (mondjuk letörik a feje) nincs más, mint menteni a menthetőt. Szétszedte a gyököt, leszedte a boom-ot (simán lehet, hogy hagyta elmerülni ha kuka volt), kiszedte az árbocot és a papucsok alá dugta őket…letekerte a vityót…ezt csak két kézzel lehet...és itt történt valami, egy kis apró mozzanat és eltávolodott a deszkától…egy leszerelt vityóval nem lehet úszni, gondolom elengedte ezt is és elsüllyedt, de lehet, hogy itt még a boom is megvolt, akkor mindkettőt elengedte, hiszen esélytelen ezzel boldogulni (valszeg sosem kerülnek elő) és a deszka után ment – nem érte utol. Úszott vagy a D-i, vagy az É part fele– észrevette egy hajó, de nem segített rajta. Miért keresi a vitorlás a deszkát, amikor ott az ember? Rettenetes érzés lehetett. De aztán mi történt? HONNAN jöttek az egyvonalban húzódó véraláfutások? Mintha átment volna rajta valami? Mi lehetett az? A szerencsétlen halált fulladás (tüdő tele vízzel?) vagy más okozta? Ha átmegy az arcodon egy hajó biztosan nehezebb úszni, ha egyáltalán tudsz, de az is lehet, hogy elájulsz és megfulladsz, vagy egyből meghalsz. Lehet, hogy még este is úszott és akkor történt valami hasonló?
Nagyon remélem mindez kiderül a tvszéki orvosi vizsgálat során. Ha hajó ment át szegényen, akkor könnyen lehet, h az beazonosítható nyomot is hagyott, de azt gondolom mindenképpen meg lehet majd állapítani, hogy az arcán lévő sérüléseket a szörffelszerelés okozhatta-e vagy sem. Remélem ezekre hamarosan fény derül.
Ameddig nem tudjuk beazonosítani mi és hogyan okozta ezt a tragédiát teljesen értelmetlen arról beszélgetni, hogy lehetett-e volna rajta segíteni (bármilyen védőeszközzel), vagy sem. Egy dolog biztos sajnos : ilyen irányú szélben nem szabad egyedül szörfözni, főleg nem késő ősszel, parttól eltávolodva..Szántód autóval 10km-en belül van és nem kevesen csúsztak akkor ott. Sajnálom, hogy ez nem volt Lacinál opció L
Ha a fentiekre fény derül érdemes lesz újra átgondolni a korábbi hozzászólásokat – a szörfözés a szabadságérzetről és természetközelségről szól, ez egy életérzés..a pillanat teljes átéléséről. Én sosem fogom a védőeszközök kötelező használatát pártolni, sem egyéb kötelező vizsgát - mindenki maga döntse el van-e rá szüksége. Azt sem szeretném, ha a szörfszövetség az én érdekemben bárkivel bármilyen szabályozást dolgozna ki, elég sokfajta tavi szörfözés létezik..slalom, freestyle, hobby szörfözés, miegymás és még a wave is – mindegyik egyik kicsit, vagy nagyon más, nem lehet egy kalap alá vonni őket. Ráadásul amit a szövetség szörfözésnek gondol, amit képvisel, az biztosan nem az amit én szörfözésnek gondolok – nem csak itthon voltam már vízen, hanem több kontinensen és eddig a Gardán kívül sehol-senki nem szabályozta a szörfözésemet (ott se vettem fel a mentőmellényt és folyamatosan menekültem a Carabinieri elől..) – most se tegye senki és főleg ne idehaza és ne olyan kezdeményezés során, ahol azt vesszük alapul, hogy egy balesetben elhunyt egy társunk, viszont azt sem tudjuk mi történt valójában. Derüljön ki az igazság.
És itt talán érdemes megemlíteni a sailing.hu levelét is – ha nagyon erőltetve szeretném megérteni a sorait, talán érzem azt a dühöt amit kiváltott a szerzőben a rokona elvesztése, DE hogy írhat ilyet valaki úgy, hogy azt sem tudjuk mi történt szerencsétlennel??? Elhamarkodott hatásvadász bulvárszöveg – gratulálok a szerzőnek.
Laci felesége írt a temetéssel kapcsolatban. Vágatlanul, ahogy kaptam:
olvastam pár dolgot a windsurfing fórumon. néha Laci is irogatott, de mostanában inkább csak olvasgatta. 1-2 emberben felmerült, hogy lesz a temetés és eljönnének, ha a család se bánja. Szeretném, ha mindenki felé kommunikálnád te is,akár ki is írhatod, hogy aki úgy érzi, hogy szeretne búcsút venni, jöjjön nyugodtan. neki is jól esne, ha jó sokan köszönnétek el tőle azzal a fura kézjelzésetekkel (remélem, tudod, mire gondolok) a részletek még nem ismertek, de a héten sztem ez is kiderül. Valószínűleg Szentesen lesz, ahonnan a családja származik. Andi
Gyengébbek kedvéért: a vitorlás vizi sporteszköz a Hajózási Szabályzat szerint a szörf és a katamarán. A többi az vagy vitorlás csónak vagy vitorlás kishajó vagy vitorlás nagyhajó. A Hajózási Szabályzat az a rendelet ami a viziközlekedést szabályozza. Igen, a szörfös vizi ténykedését is.
Szégyeljétek magatokat mindannyian! Az emberi taplóság alja, amit ezek művelnek!
Slajder: de sajnos de, ez az ember annyira ott van lent... Ezeket osztogatja a FB-on és büszke rá: "Köszönöm szépen" felirattal. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a reg.lapja teljesen nyilvános.
Áááá, az ilyen meg sem érdemli, hogy ennyit foglalkozzanak vele.
Azt mindenki elismeri, hogy ez egy szörnyű tragédia, sokan aggódtunk érte és reménykedtünk.. Utólag már lehet okosnak lenni, majd ha kiderül mi is történt pontosan akkor lehet levonni következtetéseket! Személy szerint soha nem hagytam volna bennt senkit, de majd elszámol a lelkiismeretével de ha bebizonyosodik, hogy cserbenhagyta akkor reméljük a sitten is lesz ideje gondolkodni... Visszatérve a gps mellény vizsga stb én nem kívánok semmiféle szart magamra aggatni és nem fizetek egy forintot sem senkinek azért, hogy szörfözhessek!!!
A vitorlás vízi sporteszköz használatakor, függetlenül az időjárási körülményektől, a katamaránon tartózkodó minden személy köteles testtömegének és méretének megfelelő egyéni mentőeszközt(mentőmellényt) viselni.
A pontos részleteket nem tudom,...de egyszerűen szörnyű bele gondolni, hogy hagyott meghalni egy embert...Laci még csak egyedül sem volt...volt segítség...megmenthette volna...
Nagyon alapos ok kellett ahhoz, hogy ott hagyja, bár szerintem nincs indok, ami felmentené!
Remélem nagyon részletesen kivizsgálják ezt az ügyet!
Kicsit félresikerült egy faszi de nem hiszem hogy ez volna a háttérben. 09.03. dátummal hirdeti, nem mondom hogy rosszul jön neki a felhajtás de bízzunk bennne hogy egyszerűen csak tuskó, de nem ilyen számító gerinctelen alak. Ez azért már minősített formája lenne a görénységnek.
Azért az megvan, amikor utolsó erőddel segítségért integetsz egy vitorlásnak az meg elhajózik?
A cikk író aggodalmaskodó megnyilvánulásait a szabályok betartására/betartatására nem kell komolyan venni, egy dolog hajtja: minél több pénzt és népszerűséget szerezni "szeretett" rokona elvesztéséből. A honlapon jobb oldalt kiemelt cikk: eladó a sailing.hu
Pont lesz@rja, hogy mi hogy élünk vagy halunk a vízen, miért is érdekelné ez egy érzelmeket nem ismerő laikust? Azért szít indulatokat, hogy ezzel felkorbácsolja a reklámokból beszedhető összeget, mert jól mutat a statisztikában, hogy mennyien hozzászóltak, és látogatták az oldalt. Hisz így benne volt a tévében! Elég volt csak rákeresni a műsorban elhangzott cikk címére,és máris milliók kattintottak az oldalára!
Ezúton kérek mindenkit, bojkottáljuk ezen célkitűzését azzal, hogy nem szólunk hozzá a honlapján ezen gusztustalan, ízléstelen cikkhez, sem máshoz. A megjelentetett cikkel úgyis elintézte magának, hogy ilyen embertől senki nem fog egy ilyen honlapot megvásárolni, aki ilyen stílusban nyilvánul meg a nagy világ előtt. Szomorú, és csak sajnálni, szánni tudom az ilyet. Megkapja az élettől, amit érdemel, és bánni fogja még ezt ezerszeresen. Nem beszélve arról, hogy majd amikor ő átlép, Laci mivel fogja őt fogadni. Remélem egy jó nagy pofán b@szással egy hosszabbítóval!!!
Lehet, hogy oda kanyarodott, és pont ez okozta a tragédiát... (sérülések az arcon) Egy rosszul elsült mentési kísérlet (???)
Remélem a rendőrség kihallgatja alaposan a "kapitányt", és kiderül, ha valami nem kóser vele. De min.a segítségnyújtás elmulasztása végett lesz valami következmény számára.
Az most mellékszál, hogy ilyen erős hullámzásban nem egészséges horgonyozni, de nem is lett volna rá szükség. Egy manőverel oda kellett volna kanyarodnia a vízben levő ember mellé...
A recco (és a radarhullám visszaverésen alapuló módszerek) passzív technológiák, a keresőszemélyzet részéről felszereltséget igényelnek. A RECCO valóban hordható méretű, de valószínűleg alkalmatlan a feladatra mert alapvető fizikai okok miatt. A vizen használt radarreflektorok nem abba a mérettartományba esnek, amit szörfön használni lehet és azt sem vízfelszini/félig alámerült állapotra találták ki.
a pieps (457 kHz-es transzmitter/vevő kombináció, lavinajeladó) hatósugara 40-60m körül van (analóg üzemben talán több, de jóval nagyobb gyakorlatot igényel a használata), ilyen környezethez adaptálni és tesztelni kéne, alapvetően nem erre való
a PLB aktív technológia tehát a saját pozícióját (GPS meghatározás) fel is sugározza egy műholdra, tehát a rendőrségnek nem kell hozzá berendezést venni, viszont a riasztási láncba benne kell lenni - jó techológia, csak fölösleges a Balatonra ahol többnyire mindenütt van térerő
tehát a legegyszerűbb egy GPS és egy GSM rendszer alapú dolog, ilyet ki is lehet találni, de gyakolatilag egy 25.000 Ft-os telefonban ez benne van, ráadásul vannak is ilyen applikációk, mint valaki írta - tehát a technológia adott, azonban mit sem ér HA NEM VISZED MAGADDAL MERT NEM HISZED, HOGY BAJ TÖRTÉNHET
Külső szemlélőként a legfeltűnőbb az esetben a biztonsági kultúra hiánya. Józan kockázatelemzés mellett (végiggondova kimenetel hogy mi történhet, és hogyan védhető ki), az ilyen esetek jókora része megelőzhető. A veszélyesebb sportokban (hegymászás, búvárkodás, repülés, tengeri vitorlázás stb.) az eredendően meglévő veszélyérzet miatt általában kialakul egyfajta kultúrája ennek, és a belépőknek a tanulási folymat során a közösség átadja ezt a szabályrendszert, és ezáltal a sport biztonságosabbá válik. A balatoni szörfözés alapvetően bizonságos és autodidakta jellege miatt ez jellemzően nem alakult ki (ez a hozzászólásokból is jól látszik). Talán itt az ideje...
Ha a vitorlás cserbenhagyás bebizonyosodik akkor azt a megfelelő módon büntetni kell. Sajnos vitorlázóként a történetet egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, a balatoni vitorlázókban az igazi értelemben vett hajós mentalitás sajnos csak nyomokban észlelhető, többnyire itt sincsenek meg azok a közösségek, amelyek ezt a kultúrát továbbadnák (itt az hiányozhatott, sajnos a törvény szabályozás csak retorziókra alkalmas, a gondolkodásmód kialakítására sajnos nem)
Mint több mint 25 éve a jollézó vitorlázót (néha én is többet voltam a vízben, mint a hajóban) és a ezt a fórumot is rendszeren olvasót nagyon felkavart a szörfös sporttárs halála. Remélem erős és egyenletes a szél, simogatóak a hullámok, a víz és a levegő ahol most szörfözik...
.......kötelező tartozék a két horgony, annyi mentőmellény ahány férőhelyes a hajó, úszó-öv vagy karika+kötél stb. Egy hajónak le lehet engedni a vitorláit és nincs az a szél amiben ne lehetne pár órát horgonyozni, ha kell.
Így van nem tudom a vitorlásoknál hogy van, de ha van egy horgony, ledobja beáll szélirányba, és segít ahogy tud.
Ha a vitolás veszélyben volt akkor én mit mondjak, aznap a tó közepén Szántódnál, egy Kiteos deszkáját mentettem..
az egyik lábammal kapszkodtam a bumm hátsó felébe el ne vigye a szél a cuccom, a másikkal tapostamam.
A kezemmel a deréktrapézom tágítottam ki, hogy beférjen alá a hátamra a deszka, a trapézom többször a víz alá került, és majdnem eltűnt ennek ellenére, úgy voltam vele, hogy meg kell próbáljam kivinni.
Ez egy szaros deszka volt, nem egy ember.
És én nem kaptam kiképzést, oktatást semmit, de azt tudom, hogy a felszerelése mindenkinek fontos, mert ha nincs.... a jovő héten nem tud menni.
Vitorlázom is, szörfözöm is. Fel vagyok háborodva! Remélem kivizsgálják, hogy ki volt az a kapitány aki egy telefonnal elintézte a dolgot. A minimum, hogy ott marad a közelben és írányítja a vízi rendőröket....nem értem.
Elnézést, az imént elragadtattam magam! Mint mindannyiotokat, engem is mélyen megrázott Sporttársunk halála. Következtetést levonni, felelősséget átgondolni, mindenkinek saját magának kell. De semmiképp nem elhamarkodottan ítélkezni, ismételten elnézést!
Reménykedem, hogy a jövőben az esetből tanulva, még nagyobb felelősséggel szörfözünk majd együtt!
Ismeretlenül is emlékezve Lacira, nyugodjon békében!
Tegyük fel, hogy elsodródott a deszka. Ott úszik egy szörfös a vízben, a Balaton közepén, októberben, a 15 fokos vízben. kiabál és integet a vitorlásnak, hogy segítsen megfogni a deszkát. Erre az otthagyja az embert a vízben és a deszka után megy, majd, miután nem találja, folytatja útját. Az embert meg a tó közepén hagyja. Érdekes....
Nejem az e.ü.-ben dolgozik, invazív kardiológia: az infarktusosokat hozzák vissza az életbe. Van, hogy fél órákat küzdenek 1-1- életért, van, hogy többet. Általában siker koronázza fáradozásaikat.
Ez a "kapitány" meg csak tellázik 1et és hajózik tovább,mikor 1értelműen látja, hogy valaki bajban van?
Tehetetlen kínunkban csak az őrjöngünk Nejemmel.
Hogy miket kívánunk a vitorlás vezetőjének, sztem könnyen kitalál6ó.....
Jól tudod. Nyilván , saját és utasai testi épségét nem szabad veszélybe sodornia, de egy mentőgyűrű ledobása még nem az a kategória. A vitorláshajó vezetői tanfolyamon mindenkinek kötelező gyakorlat az ember a vízben mentés. Kötelező vizsgaanyag.
Ez a legszomorúbb és leg-megdöbbentőbb része a beszámolónak, de ne általánosítsunk belőle. A hatósági eljárás ezen a ponton valószínűleg átkerül bűnügyi nyomozásba. A hajó kapitányának a saját hajója és legénysége biztonságának megtartási lehetőségén belől büntetőjogi felelőssége lett volna közvetlen mentést indítani. (ha jól tudom)
Attól tartok, az egymásnak folyamatosan ellentmondó hírek miatt Laci halála lassan X-aktába csap át. Már többször előjött, hogy esetleg látták hajóról és bejelentették. Nem akartam elhinni, és még most sem tudom. Ha ez így igaz, nem a szörfösök, hanem a vitorlázók háza táján kéne először rendet rakni... Vagy inkább az emberek fejében. Hihetetlen...
...az erös hullámzásban a direkt segitségnyujtást elmulasztotta...
Szerintem ez felveti a felelősség kérdését. Egy embert kihúzni a vízből nem veszélyezteti a hajósok testi épségét. Legalább egy kötelet, mentőgyűrűt be kellett volna dobnia neki.
"- 13 óra 45 perckor érkezett egy segélykérés a vizirendörséghez egy közelben elhaladó vitorlás kapitányától, aki egy vizbeesett feltehetöen szörfös integetésére lett figyelmes; a kapitány a szörföt a közelben már hiába kereste, majd az erös hullámzásban a direkt segitségnyujtást elmulasztotta"
Félreértitek. A hatóságok oldaláról NEM KELL SEMMI. A kütyü az előre beprogramozott, nyilvános telefonszámukra küld egy SMS-t, ami egy koordinátát tartalmaz. Jelentése egyértelmű kell legyen. (gps-es sms-es autóriasztók vannak hasonlók)
lgilicze 2013.10.29. 07:43 Laci édesapjaként hagy köszönjem meg az aggódó, részvevö, tanulságlevonó sorokat. Bár a történteket és következményeit még fel sem merjük fogni, jól esett a fórumon is tapasztalt széleskörü együttérzés és segitökészség. Tegnap beszéltem a siófoki illetékesekkel, és sikerült fiamtól Ságváron személyes búcsút vennem. Az illetékeseknek ezuton is köszönöm. Meggyözödésem, hogy Laci a szokásos alapossággal járt el, és a tragédiát csak néhány elöre nem kalkulálható véletlen okozta. Öregedö szépidö-szörfösként szeretném további segitségeteket kérni, hátha a kérdéses idöben a helyszinen jártak adataival ezeket jobban rekonstruálni tudnánk. Mottó: amibe nem halunk bele, attól erösebbek leszünk. Mi tulélök használjuk ki ezt a Laci által nyujtott lehetöséget. Összefoglalnám az eddig megismert tényeket: - Laci felesége elmondása szerint 23-án szerdán 13 órakor ment le szörfözni - a kb. 15 fokos vizre elég jól felkészült, egy rövidnadrágos ujjatlan alsóruha, ujjatlan hosszu szörf ruha, szörfkabát, derékmelegitö, szörfcipö és trapéz volt rajta, mikor megtalálták - 13 óra 45 perckor érkezett egy segélykérés a vizirendörséghez egy közelben elhaladó vitorlás kapitányától, aki egy vizbeesett feltehetöen szörfös integetésére lett figyelmes; a kapitány a szörföt a közelben már hiába kereste, majd az erös hullámzásban a direkt segitségnyujtást elmulasztotta - a vizirendörség órákon keresztül eredménytelenül cirkált a viszonylag pontatlanul megadott helyszinen, Balatonfüred - Zamárdi vonalában a déli parttól mintegy 1000-1500 méterre - a szörföt már 16 óra körül megtalálták Alsóörs térségében, ahol egy helyi vitorlásklubba szállitották, és csak két nappal késöbb a sajtóból értesülve jelentették a rendörségnek - a sértetlen szörfön a papucsokba gondosan belefeszitve épen megmaradt a két részböl álló összetolható árboc (árboctörés kizárható), de a vitorla, a bummrúd és a gyök egy darabja hiányoztak - a család riasztása után a vizimentök este 10 óra után ujabb keresö akciót indítottak, amelyet éjjel 3 óra körül a hypothermia határán kimerülten, de eredmény nélkül félbeszakitottak - Laci holttestét kétnapos intenziv keresés után egy halász fedezte föl 25-én koradélután a Siófok és Alsóörs közötti meteorológiai méröszondák közelében - Laci arcán mindkét oldalon egyvonalban huzódó hatalmas véraláfutások láthatók, de a szörf összecsomagolása még tervszerü tudatos eljárásra utal
Felmerül, hogy vajon mi késztette Lacit a szörf elengedésére, illetöleg ez lehetett-e a végzetes hiba - a vitorla mentésére koncentrálva esetleg elsodorhatta a kezéböl egy meglepöen erös hullám? Mésrészt mivel lehet magyarázni az arc mindkét oldalán látható ütésnyomokat, hiszen egyetlen eséssel aligha lehet mindkét fület beütni. Mivel magyarázható, hogy a part közeléböl gyakorlott uszó lévén mégsem tudott partra kerülni? A küszöbönálló törvényszéki orvosi vizsgálat a halál beálltának körülményeit nyilván tisztázni fogja majd, de a hozzá vezetö okok feltárása tapasztalt sportbarátok nélkül aligha lesz megoldható. Lacikám, aranyos kisfiam, sokáig örültem, hogy milyen szép hobbyt választottál. Áldozatosan, sokat a vizben állva dideregtél, hogy a családdal, ismerösökkel is megismertesd, megkedveltesd a szörfözést. Volt sok sikerélményed, de ez egyszer te vesztettél. Te csak egyszer.
Szerintem az MSZSZ-nek a külföldi tapasztalatok összegyűjtésén kívül az lehet a szerepe, hogy a törvényhozóknak elmagyarázza, hogy egy szörfösnek alapvetően más a viszonya a vízbe eséssel, mint egy vitorlázónak. Ha egy hajóról esik valaki a vízbe, akkor az többnyire valódi vészhelyzet (pl. azért, mert elúszik a vízijármű). Ha a szörfös, az a sport és a tanulási folyamat természetes része. Nagy szélben és hullámokban is. Előfordulhatnak szerencsétlen tragédiák, de ezek gyakorisága jelenleg lényegesen alatta marad mind a közlekedési baleseteknek, mind az egészségtelen életformából fakadó hirtelen haláloknak. Ergo: nincs szükség a terület részletesebb szabályozására.
Sziasztok! Én támogatom qrzor MSZSZ-es felvetését...készüljön tanulmány a többi európai ország szabályozásáról...remélhetőleg nincs még egy ilyan agyament szabályozás sehol, mint nálunk (lesz)...kérdés, hogy az MSZSZ is támogatná-e ? Vélemény levcsi01?
Ami fontos, hogy ha valamit kezdeni akarunk, akkor viszonylag egységesen és gyorsan kellene lépnünk, esetleg minnél nagyobb számban megjelenni a tervezett összejövetelen, mert Abszurdisztánban a hatóságokon felül még az "érdekvédelmi" szervezetek, kamarák is kicsit furán működnek (saját állatorvosi kamaránk működése alapján mondom).
Nem vagyok mellény-ellenes, de én személy szerint nem szeretnék semmiféle megkötést (legalább az alkalmankénti szörfözés közben hagyjanak békén a szabályokkal), mindenki döntse el maga, mit tesz saját védelme érdekében (Márton Andris példáját tekintve ő is saját akaratából, sérüléséből eredően lett mellénypárti)...elvileg többségünk felnőtt ember, aki el tudja dönteni, hogyan próbálja minimalizálni az esetleges veszélyeket...felszerelés átvizsgálása, telefon magadra tekerése, bukó, mellény, lavinakutató szonda, stb...megjegyzem (a gyereksiasakon felül) síelésnél sem kötelező semmiféle "protektor", de lehetne (ahogy valaki már talán korábban említette) egy síkresznek megfelelő figyelem felkeltő windsurf(vízisport)-kresz kampány mondjuk az MSZSZ és a hatóságok részéről...ha már valamit csinálni "kell", fel kell mutatni...
Skacok! Szerintetek van realitása egy pieps-es, recco-s, gps-es készség és az ahoz kapcsolódó rendszer kiépítésének? Én például ezzel sem szeretnék élni...
Attól, hogy szerencsétlen körülmények összejátszása folytán elment közülünk egy szörfös társunk, barátunk (félve merem megkérdezni: segített volna a mellény a kihűlés ellen?), valószínűleg nem a windsurf az a sport, ami a legmagasabb baleseti és halálozási statisztikát hozza Magyarországon...vezessék be a kötelező sportorvosi viszgálatot, mert az majd jól segít kiszűrni a magas vérnyomás betegséget és a rejtett szívhibákat is!?
Úgy érzem a kérdést kiveséztük és köszönöm a szakértők hozzászólásait. Lefordítom magyarra, csak a magamfajta
egyszerű jánosok kedvéért:
- létezik olyan technológia, aminek alapján lehetséges lenne a bajba jutott surfer helyének meghatározása. Hívjuk ezt recconak vagy anyám tyúkjának. Ezt fel lehetne venni "karóra" gyanánt, vagy egy kulcskarikára akasztva mondjuk a trapézhoz vagy bármi más alkalmatossághoz rögzíteni.
- feltételezvén azt, hogy egy ilyen kütyü nem kerül csilliárdokba, ez talán nem lenne hülyeség életmentés céljából.
DEEE:
- ennek csak akkor van bármi értelme, ha a hatóságok is beszerzik az adott jeladók vételére alkalmas berendezésket!!! Ismervén hazánk viszonyait tartok tőle, mire kiírják a közbeszerzési pályázatot, mire 3X bebuktatják, mert nem valamelyik parlamenti képviselő unokaöccsének a cége a nyertes és egyben ledrágább ajánlattevő és hadd ne folytassam... Előbb megyek nyugdíjba (40 vagyok), minthogy ebből legyen valami...
Az appot, a gps vevőt és a gsm-sms küldést lehetne egy célhardverbe összeépíteni egy gombosra, kijelző nélkül, vízhatlanul, karóra méretben. Erre utaltam, hogy ez (világ)piaci rés. A pici komponensek külön külön már léteznek, beszerezhetőek.
Persze, a relatív nagy radarkeresztetszetű felület alkalmazása nem a recco rendszer specifikuma, csak a hajós reflektorok nem picik, és a használt radarteljesítmény sem. Illetve nem a vízben félig meddig elmerült dolgokat kell jelölniük és ott is előírás, hogy jó magasra kell rakni, mondjuk legalább a száling magasságába. A fizikai-műszaki elv amin alapszik ugyanaz csak éppen semmi köze nincs a RECCO-hoz, mint rendszerhez.
A RECCO rendszert használják vízen, csak nem ez a neve. A nagyobb hajók tetején forgó radar van, a kis hajók és a bóják ha jót akarnak, akkor szerelnek fel radarreflektort. Ködben és éjszaka nagyon fontos a megléte. A böhöm tanker nem fog kitérni, de legalább tudja, hogy átment valamin...
A helikopteren használt eszköz jóval erősebb a kézinél ezért nagyobb területet lehet vele kutatni de persze pontatlanabb is. Talán a jövő évi katonai helilikopteres tender árából lecsíphetnének egy picit és alkalmassá tehetnék (lehat, hogy amúgy az) rendőrségi helit a minden időjárási viszonyok közti repüléshez. Anno hajdanán nem messze a Balcsitól még állomásozott egy helis kutató-mentő egység katonáknál. Ma már ők is Szolnokra kerültek.
Egybként vannak olyan appok okostelóra ami bekapcsolt gps esetén a megadott számra egy gombnyomással elküldi a pillanatnyi gps koordinátákat és egy előre megírt szöveget.
A pieps-nek (lavina jeladó) és a recco-nak is a hatótávolság a baja (pieps ~40-50m!), a recco-nál a visszavert jelet erősen korlátozza a vizes közeg, még vizes hóban is jelentősen csökken a hatékonyság (http://en.wikipedia.org/wiki/RECCO).
A PLB Balatonra szerintem túlzás. Egy vízhatlan telefon a gyorshívóra rakott VMSZ és vizirendőrségi telefonszámokkal, esetleg valami app okostelenfonra, ami gombnyomásra GPS koordinátákat küld, esetleg a kütyü amit alább már linkeltek.
A RECCO rendszer két részből áll. A mentők, sífelvonósok készüléke irányított radarjeleket bocsát ki, a sielők kabátjába varrt ki bigyó, az egy radar-reflektor. (nem kell áram bele, vagy ha van, sokáig jó, mert be vann varrva) Ha jó irányban áll az adó antenna, erősebb a visszaverődő jel, így találják meg a hó alatt az elfekvőt...
Helikopteres keresésre is használható, mert a helikopterre szerelt adóval is lehet pásztázni a területet.
Elvileg ködben , sötétben repülésnél szörföst is lehetne vele keresni, de akkor nem repülnek (?) nappal meg a látási viszonyok miatt nem biztos, hogy komoly többletet ad a radar. Arra gondolok itt, hogy közel kell ahhoz kerülni a reflektorhoz (szörföshöz), hogy legyen érzékelt visszaverődés. Nem tudom, a helis keresés mekkora távolságból jelez.
Jut eszembe, valaki már elkezdte tegnap a hegyekben használatos recco rendszert emlegetni. Mivel nem vagyok szakmabeli, ez a vízen miért nem életképes? Vagy akár működhetne is, csak fel kellene szerelni valami jófajta szonárral a vízizsernyákok csónakjait és légijárműveit? Esetleg ennél bonyolultabb az ügy?
Srácok! Ha valaki epirb-et vagy plb-t vinne magával a tóra, az telefont is vihetne. Ezek a készülékek szörfözéshez sajnos nagyok. Egy telefon vízhatlan tokkal, a vizimentők, rendőrség számával - szerintem - itthon kiváltja ezeket.
Az egy másik kérdés, hogy egy max. bringacsengő nagyságú, karon hordható, vízhatlan gps vevős gsm és "low_power" plb-nek (jeladónak) azért lenne értelme, de most még ezek a cuccok nagyobbak, mert más igénykörre tervezték őket (túrázók, hajósok, távol egyedül dolgozók stb.) Itt a lehetőség egy újabb magyar üzleti sikerre...
Az elmúlt egy két nap hozzászólásai megerősítettek abban, hogy a hazai szörfös társadalom nagyjából egységesen viszonyul a múlt szerdai tragédiához:
KÖSZÖNJÜK, NEM KÉRÜNK TOVÁBBI MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEKET A "MI" ÉRDEKÜNKBEN!
A magukat érintettnek gondoló hivatalok olvassák át az elmúlt pár nap bejegyzéseit és próbálják megérteni indokainkat.
A Szörf Szövetség együttműködést ajánlott fel a "hivatalok" felé, én pedig javaslom a szövetség részére a következőket az együttműködésre készülés jegyében: (már ha megkérdezi őket vagy minket akárki is)
Készítsenek tanulmányt, hogy az egyes EU tagállamokban milyen jogszabályok, rendeletek léteznek a szörfösökre vonatkozóan?
(javasolt szempontok a teljesség igénye nélkül)
- Mely országokban és milyen módon korlátozzák a szörfösök vízreszállását szél esetén?
- Mely országokban és milyen módon korlátozzák a szörfösök eltávolodását a vízreszállási helyüktől?
- Mely országokban és milyen módon szabályozzák a szörfösök által kötelezően használandó eszközöket?
- Milyen lehetőségeik vannak az EU tagállamok szörföseinek egy vízen történt baleset esetén?
Kérem, hogy a kész tanulmányt tegyék elérhetővé a "MI" számára és a hivatalokkal történő együttgondolkozás teljen az EU JOGHARMONIZÁCIÓ jegyében, vagyis e területen lévő előírásainkat igazítsuk az EU-s átlaghoz. Akkor nagyot nem tévedhetünk ugye? Ha ez azzal jár, hogy egyes területeken meg kell szüntetnünk a Zemberekért hozott korlátozásokat és a derékig érő vízben a Velencei tóban nem terem ott a szerv, amikor felhúzza valaki - mellény nélkül - a vízből a vitorlát, ám legyen, vállaljuk!
Az előbbiek komolyságát megtartva, egyúttal javaslom, hogy a mostanában népszerű rezsicsökkentés jegyében:
- tankolhassak 10%-al olcsóbban, ha szörfdeszka van a kocsi tetején
- vonhassam le az adómból a szörf-felszerelésre költött forintjaimat, mert a mindennnapi testnevelés jegyében a gyerek hétvégén is teljesíti, sőt túlteljesíti az egészséges ifjúságunkért hozott rendeletben foglaltakat.
Amennyiben valaki magára vállalja egy "szörfös társaid" koszorú elkészíttetését és a temetés helyszínére juttatását, úgy annak anyagi vonzatába szolíd összeggel beszállnék. Elnézést, ha hoszú volt a post.
a kisalfold se volt tul milkas. vas. este 15 csomo, hetfo reggel mar csak 11, utolag meg 8-9 (guru).
cipo es csuklya nelkul, isteni meleg vizben csorogva, csipettel anyazva neztunk, hogy camber tolunk alig 50 m-re egymas utan ket loopot is beforog az aktualis poffben. azert aztan valtozott a felallas. mas is allt eleget. meg sima volt.
lyukas volt, de jo. 5.4 ugy meghuzva... khm... megeresztve, hogy nemcsak a tervezoje sirt volna, de mi is. azert igy vitt.
Ez az... :) Csak így tovább... tárgyaljátok ki rendesen ezt a vizsgáztatás témát... meggáll az eszem... menjen még oldalakon keresztül... hogy ha benéz ide valami okostojás törvényhozó akkor lássa hogy lám lám azért lenne itt még a szörfösök berkein belül is valakiknek igénye rá...
Nem szoktam ide írkálni, de ez most kicsapta a biztosítékot... persze fizessünk is érte... sőt 3 évente kelljen ismétlő vizsgát tenni, nem nem... inkább legyen évente... Balesetek mindig is lesznek ha van mellény ha nincs és sorolhatnám... egy biztos, ha nem megy az ember víz közelébe, akkor nem fog belefulladni... természetesen ha nem akarunk megfulladni, akkor hajóra se kell ülnünk...
Rendkívül sajnálom a Lacit, eltudom képzelni milyen pánikrohamon mehetett keresztülk amikor elúszott mellőle a deszka... én megvagyok győződve arról hogy ez történhetett... miközben szerelte szét a cuccot, elsiklott mellőle a deszka és már nem érte utol... biztos hogy megnyugtatóbb lett volna számára ha rajta van az a qrva mellény... de nem volt rajta szegényen, úgy ahogy általában rajtam se szokott lenni, mert nem érzem úgy hogy szükségem lenne rá... viszotn elképzelehtőnek tartom hogy vannak olyan szituációk amikor jó ha rajta van az emberen... viszont ezt mindenkinek magának kellene hogy eldöntse és nem egy szabályzatnak... Nagyon okat bringázok, persze nem extrém körülmények között, csak sima országútival nyomom, persze bukósisakom az nincs... mert kényelmetlennek tartom... de biztos vagyok benne hogy tud életet menteni... és érdekes mégse veszem fel... és nem azért mert fasza gyerek vagyok... de valahogy valamiért nem akaródzik hogy a fejemen legyen az a buta cucc... kb ilyen lehet mellény téma is...
Ugyanerre gondoltam a napokban. Elég lenne a legolcsóbb mert itt nem kerül az ember hó alá.
Nekem még eszembe jutott a recco is. Lehet kapni külön ezeket a kis refiket és rá lehet ragasztgatni a ruhára, sisakra deszkára... Egy dekóder kellene egy rendőrségi helikopterre és azzal elég nagy területet lehet csekkolni és a keresés is fényévekkel hatékonyabb lenne.
Csak az eset miatt regisztráltam. Amatőr szörfös vagyok, a tragikus napon én is vízen voltam. Végigolvasva az elmúlt pár nap hozzászólásait, jól látszik, hogy a legtöbben az újabb szabályozás gondolatától is idegesek leszünk. Ami teljes mértékben érthető, hiszen kis országunkban a legtöbb szabály amellett, hogy jogot ad a megfelelő szerveknek, a büntetések kirovására, rengeteg egyéb járulékos költséggel jár, amelyeket szintén mi fizetünk ki…
Emellett természetesen ragaszkodunk ahhoz az élményhez, amit a szörfözés nyújt nekünk, és a legtöbben bármiféle szabályozás ellenére úgy csinálnánk, ahogy eddig, ahogy mi szeretjük. DE...
(ez kissé off lesz, de mindenképp szeretném megosztani veletek)
Mint említettem a szörfözést csak amatőr módon művelem, nem sokat értek hozzá. Ellenben, amihez jóval többet értek (bár ennek a tanulása is egy életen át tart), az is vízzel illetve vízi mentéssel kapcsolatos. Ugyanis rafting túravezetőként dolgozom (a legtöbbször Szlovéniában, de néha máshol is). Emellett saját szórakozásomra szoktam/tunk vadvízi kajakozni. Az természetes, hogy túravezető, csak megfelelő vizsgák és engedélyek birtokában lehet az ember, hiszen mások életéért felelős. Viszont a vadvízi kajakozás egyéni sport, nem kell hozzá semmilyen engedély, illetve az írott szabályozás is csak minimális. Vannak viszont íratlan szabályok, amiket a legtöbben, akik szeretnének életben maradni, betartanak. Ezek közül csak egy-kettő: „soha ne menj vízre egyedül”, „mindig legyen nálad telefon illetve mentő eszközök” stb. Ennek ellenére sokan meghalnak sajnos, a legtöbben a saját illetve társaik felelőtlensége vagy képzetlensége miatt, de a legprofibbak közül is a véletlenek szörnyű összejátszása miatt. A hírek és a hozzászólások alapján, ez utóbbi történhetett Lacival is sajnos. Valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy mi történt pontosan, de ha kiderül, mindenképp tanulságos lesz/lehet mindenki számára.
Mit szeretnék az egészből kihozni…
Mielőtt bárki megvádolna semmilyen kioktató szándékom nincs, pusztán javaslatot szeretnék tenni, amin vagy elgondolkoztok, vagy nem.
Olvasva a hozzászólásokat végig az olyan felvetéseket vártam, amit egyedül badmad az utolsó mondatában említett. Nem értem miért kell a felső szabályozásra „várni”. Kicsit tovább mennék, mint badmad. Jó dolognak tartanám, ha valamilyen egyesülés tartana néhány tanfolyamot a szörfözésről, az alapvető szabályokról, de főleg és leginkább vízi mentésről és önmentésről. Bevonva a badmad által említett szerveket. Ugyanakkor ez remek lehetőség az egyéni tapasztalatok, balesetek megosztására, megvitatására. Azt hiszem, ez utóbbiakból lehet a legtöbbet tanulni. Bár nem kalkuláltam, de szerintem fejenként néhány 10 ezer forintból kihozható lenne, nyilván a részvevők számától függ. Szvsz ez az ami, akár életeket menthet és nem utolsó sorban, kellő közösségi erőt biztosíthat az értelmetlen szabályozások ellen…
...nem lenne hülyeség egy PIEPS rendszer beindítása. A nyakadba fityeg, ha tényleg baj van, jelet ad és meg lehet találni a jel forrását. A hegyek között bevált mentési eszköz.
ez az ország a jó öreg kommunista hagyatékon nem tud továbblendülni, bürokráciát épít mindenhova, mindenek fölé
17 éve szörfözöm a balatonon mentőmellény nélkül, és ez addig így lesz, amíg csak vízre szállok
és van egy ötletem: tarthatnák felkészítő balaton-kurzusokat az illetékes hatóságok bürokratáinak, csak hogy megmutassuk nekik, milyen a vízi-élet, milyen a való élet, ahol nem az akták, hanem a természet az úr
...ha vitorlásból vagy motoros hajóból látsz úszó embert messze a parttól, köteles vagy menteni. A vizijártassági vizsga része a vízből mentés, tehát elvileg minden kapitány gyakorolta és minden rendszámozott hajón kell lennie mentésre alkalmas úszó alkalmatosságnak.
"Bár senki nem tudja, hogy pontosan mi történt Vele, de az eddigi információk szerint, nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a baleset."
Mindenki a nyamvadt mellényen, meg szabályokon agonizál, miközben valóban nem tudjuk mi történt. Ezek helyett inkább azzal kéne foglalkozni, vagyis leginkább azzal, hogy Laci lelke békére leljen, mert biztos vagyok benne, hogy ez az acsarkodás nem ezt szolgálja, és ha néz minket, mélységesen fel van háborodva.
Ezen a végzetes napon mi is vízen voltunk Szántódon. Miközben a rendőrök a felelőtlenül túl messze merészkedő wasserolni még csak 1-2x sikerült ismerősünket mentették ki valamikor kora délután, a rendőrök már akkor is egy neoprénruhában a vízben deszkával úszó férfit kerestek, és jöttek oda kérdezgetni. Le se sz@rták, hogy kin van mellény, kerestek vkit. Azt hittük egy kite-os, aki elengedte az ernyőjét, most már egyre nagyobb a meggyőződésem, hogy Laci volt az. A médiából az jött, hogy este hétkor kezdték el keresni -> ellentmondás vagy két eset?
Az egész ügy rejtélyessége csak nekem tűnt fel? Én mélázok rajta lassan egy hete? Amit biztosan tudunk: (a rendőrök szájából hangzott el) egy hajó bejelentette a fenti úszó neoprénruhás férfit. Ha egy hajós ilyet lát, tapasztal, miért is nem megy oda hozzá, kérdezi meg, mi a szitu, vagy menti ki. Az akkori nagy hullámzásban nem lehetett tőle túl messze, különben nem biztos, hogy észreveszi. És akkor mit tesz ahelyett, hogy segítene? Hívja a vízimentőket és elmegy... Értitek??? Ha meg egy hajóról érkezik a bejelentés, és nem tud odamenni, mert neki is gondjai vannak. Akkor meg meg tudja adni azokat a rohadt koordinátákat, hogy hol látja? Nem tudok vitorlázni, de laikusként úgy vélem, ilyet meg tudnak adni a hajók. Oké, a rendőrség elindul, és Laci kiindulási helyétől jóval nyugatabbra Szántódi szörfösök körében kérdezősködnek, hogy mi nem láttunk-e valamit. Miért is itt és miért tőlünk? Nyilvánvalóan a szél irányából és hullámzás sodrásából nem feljebb, hanem lejjebb kellett volna keresgélni. Aztán jött, hogy egy "másik" hajós mentette ki a deszkát, amit két nap múlva jutott eszébe bejelenteni. Azért a balcsis hajós-csónakázós társadalomnak csak gyanús, ha egy ilyen felszerelés csak magától hánykódik a vízen, hogy nem teremnek a tó közepén csak úgy deszkák... Annak valakihez tartoznia kéne... Bár ez utóbbi hír nem elsőkézből való, szóval innentől nem ragoznám tovább a sztorit. De csak nekem tűnik úgy, hogy itt vmi kva gyanús? Ehhez jön még az északi parton történt keresés, ami szintén teljességgel érthetetlen volt számomra. Tényleg mindenki számára fontos lenne, hogy ha lesz hivatalos álláspont, akkor az ilyen típusú "agymenések", találgatások és a megnyugvás érdekében, kapjunk róla tájékoztatást.
Hogy megelőzhető lett volna? Szerintem nem. Én úgy gondolom, hogy még ha lett volna rajta mellény, vagy épp piros mikulások hulltak volna az égből, azt feltételezni, hogy ez megelőzhető lett volna, teljesen felesleges és értelmetlen. Hiszen a halál okát még most sem tudjuk hivatalosan... Akkor mi alapján állítja bárki is, hogy ez megelőzhető lett volna... ?!
Köszönöm Laci, hogy szörfös társad lehettem, hogy egy vízen csúszhattunk, még ha személyesen nem is ismertelek.
Nyugodj békében !!! Feltétel nélküli szeretettel Neked és gyászoló családodnak:
Nem tudom, mi van az index fórummotorjával, de az elmúlt 1 hétben a második postom tűnik el, mikor rányomok az elküldésre. Így most már nem tudom szószerint újra leírni, csak a lényeget foglalom össze.
Sajnálom, ami Lacival történt, bár nem ismertem személyesen. Részvétem a családjának, barátainak.
A mondandóm lényege: a tragédiát nem szolgálhat precedensként, hogy újabb szabályokat, korlátokat hozzanak. Nem gondolom, hogy a szörf lenne a legveszélyesebb sport ma Magyarországon. Csak össze kell vetni egy évben a komoly sérüléssel, vagy (isten ne adja) tragédiával végződő esetek számát a szörf vs kerékpár viszonylatban. És ugye a kerékpáros több tonnás járművek között, elvben a Kresz által szabályok közé szorítva, aszfalton, járdaszegélyek között fog balesetet szenvedni, nem a puha és relatíve üres, viharos balatoni vízfelületen. És, kötelező a kerékpáros sisak? Nem. Nocomment... :(
Sem a túlszabályozás, sem a kötelező mentőmellény nem fog előrelépést hozni. Mondom ezt annak ellenére, hogy jómagam az utóbbi években wakeboardpályákon mozgok csupán, ahol az üzemeltetők köteleznek a mentőmellény használatára, ha elemekre megyek, még a sisak viselésére is, pedig sokkal kontrolláltabb körülmények, állandó személyzet, kisebb, belátható vízfelület, mentőcsónak is segíti a biztonságosabb sportolást.
Nem azt állítom, hogy a mellény nem segíthet, de a kötelezővé tétele biztosan semmi előrelépést nem fog okozni.
Ami szerintem megoldást jelenthet: figyelem felhívó kampányok, szezonindító workshopok, előadások a vízimentők, vízirendőrség, szövetség részvételével, a neopren ruhák forgalmazóinak bevonásával...
Személyesen nem ismertem Lacit, de iszonyatosan sajnálom, ami vele történt és folyamatosan ez jár a fejemben.
A tények ismeretében úgy gondolom pontosan tudta, hogy mit kell tennie, és meg is próbálta.
A "mi lett volna ha" mondatoknak, ahogy általában, itt sincs semmi értelmük.
Az esettel kapcsolatban számomra az a tanulság, hogy minden lehetséges veszélyt lehetetlen előre felmérni, és ez nem csak a mi "kis" sportunkra igaz, ezért fölöslegesnek is találom a sok felajánlott segítséget a biztonságunk növelése érdekében. A legnagyobb segítségnek azt venném, ha békén hagynának minket, és nem olyan alakok akarnának beszabályozni minket, akik a szörföt csak látásból ismerik, mert nekik gőzük sincs, hogy nekünk mi a jó.
Miért nem lehet annyi állampolgári jogom, hogy kizárólag a saját épségemet veszélyeztetve keresztbe-kasul szörfözgessek a Balatonon, vagy máshol?
Mit nem lehet azon megérteni, hogy ehhez a sporthoz szél és víz kell, és minél nagyobb annál jobb.
Kezd már elegem lenni abból, hogy a vízen is azt lesik, hogy miért lehet bírságolni.
Ki lesz az a magasan képzett szörfös hivatalnok, aki lepontozza a tudásomat, és ha a számomra előírt szélnél egy nagyobb pöff jön, kiparancsol a vízből?
Naponta részt veszek, a közlekedésben ahol úgy hiszem, sokkal nagyobb veszélynek teszem ki magam, tesznek ki mások és sokkal több baleset történik. Ezek megelőzésén is agyal ezer okos, mégis hullnak az emberek az utakon.
Ehhez képest a szörfözés még mindig felér egy olcsóbb életbiztosítással.
Ha minden egyes közúti baleset után szigorítanák, a szabályokat már régen gyalog járhatna mindenki, és hozzáteszem ez sem biztos, hogy elég volna a túléléshez.
Nem is értem, hogy miért gondolkodnak itt egyesek új szabályozáson, ha ennyi a szabad idejük ültessenek fákat, vagy tegyék máshogy szebbé a Világot.
Mi lenne, ha most csak egyszerűen csendben gyászolnánk szerencsétlenül járt sporttársunkat.
Olvasom a hozzászólásokat, és van néhány dolog, amit szeretnék hozzáfűzni. Nagyon szomorú, ami a Lacival történt, nagyon sajnálom! Bár senki nem tudja, hogy pontosan mi történt Vele, de az eddigi információk szerint, nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a baleset.
Mentőmellény:
néhány éve, nagyon nagy ellenzője voltam a mentőmellénynek, és „elvből” sem hordtam, ugyanúgy, mint ahogy a Backloop is vélekedik erről a dologról. Nem tartom magam tapasztalatlan szörfösnek, DE vannak olyan esetek, amikor ez nem számít. Az elmúlt 4évben 3x ment ki a vállam szörfözés közben. Az első alkalommal nem volt rajtam mentőmellény, mert „elvből” sem vettem fel. Szerencsémre volt, aki kimentett, mert többen szörföztünk együtt, viszont a cuccom elúszott, és a kiment vállammal nem tudtam utána menni. Amíg nem jött meg a motoros segítség elég kellemetlenül éreztem magam, és nem volt egyszerű a víz fölött maradni (aztán szerencsére odajött egy szörfös, akinek a cuccába kapaszkodhattam).....azóta viselek mentőmellényt...hasonló eset történt velem mellénnyel is, sokkal „túlélhetőbb” volt a szituáció... az "elvből sem" való hozzáálásomnak rosszabb vége is lehetett volna... (Backloop, kérlek fontold meg)
Ma már vannak olyan mellények is, amik egyáltalán NEM zavaróak, trapézkompatibilisek, freestyleosoknak protector mellénynek maximálisan alkalmazható, cool kinézetű, és van benne pont annyi felhajtóerő, ami nagy segítség lehet baj esetén, akár életet is menthet....
Én maximálisan egyetértek, hogy a mellény kötelező, és egy fair szabályozásnak tartom, hogy így bármikor vízreszálhatok...
További szabályozásokat, nem tartok életképesnek (LaciFeri által említett vizsgák, stb..), mert ellenőrizhetetlenek, és nem életképesek.
Ha szegény Laci nem egyedül szörfözött volna, akkor nagy valószínűséggel nem történt volna meg ez a szomorú eset, hiszen egy mentésben nem járatos szörfös társ is nagyon könnyen segíteni tudott volna.
Mostanában gyakran „túrázok” szörfözés/kiteozás közben, viszont mindig van nálam telefon, gyorshívó menüben a vízirendészet, és a vízimentők száma, és mindig egy társsal megyek, mentőmellényben...mindig van vmi „eset”, amikor ezek a kellékek jól jönnek...
Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, és mindezt tegyük ÉSSZEL!
minden tiszteletem a kezdemenyezesert. egy normalisan mukodo orszagban ez a keourac-i ut. ez a jo.
bar - jobban belegondolva - egy normalisan mukodo orszagban ilyen balesetek utan nem ad ki senki olyan kozlemenyt, amivel onkent dugja a hurokba a fejet/razza a pofonfat, stb...
most, itt, nalunk, ezzel a kozlemennyel az mszsz sorba all a pofonert. 100%, hogy kiosztja neki majd az a hajas dzsentriivadek, aki
1. eleteben egyszer uszott, kutyaban.
2. szerint minden tilos.
kizarolag akkor lenne/lehetne kedvezo elbiralas, akarmilyen kerdesben, ha valamelyik donteshozo/kormanytag/tudomisen szorfozne. minel magasabb rangu annal jobb, korrupcio (ez esetben okes) megindul, aztan bevegzi tettet. es mindenki jol jar.
most csak szivni fogunk. meg fellendul a bukosisak, hasznalhatatlan mentomelleny, gyalogsagi aso, jelzoraketa, leirtatok mar paran, tudjuk ugyis, milyen biznisz. ha kurva nagy mazlink van, akkor "csak" ennyi lesz. de erzem, hogy nem.
abban az egyben remenykedem, hogy most osszel mar lassan vege a szorfos idoknek, ugrik ez a tema. aztan megy minden tovabb, mint eddig. deli parton nincs zargatas, csak deli szelben; eszaki partiak felveszik a mellenyt es/vagy sokan vannak a vizen egyszerre; kektaviak ugyelnek arra, hogy ne legyen naluk semmilyen komoly baleset, mert akkor valoszinuleg vegleg lehuzhatjak a rolot; ez kb. nalunk is igy van (se jard, csak mentok es csakis nyari szezonban), talan kicsit jobb a helyzet a sok osztrak miatt. velencen is ugy ahogy eddig. kisebb tavak meg ugyis adjak magukat (szokasjog vagy mifene.)
schleuder szellemeben: ha zebran atkelesnel elcsesznek valakit, akkor az a megoldas, hogy tiltsuk be a zebrat? vagy az atkelest?
nem vagyok mszsz tag, nem is tervezem. nem akarom, hogy az mszsz kepviseljen, csak azert, mert olyan sportot uzok, amit a tagjai is. semmi kozunk egymashoz. egyaltalan, hogy tudnek meggyozodni az o kompetenciajukrol? hogyan tudnam eldonteni azt, hogy azt kepviselik, amit en szeretnek?
szeretek focizni is,uztem, uzom (uznem inkabb, ujabban :() de nem lepek be az mlsz-be. attol meg lehetek ugyes focista? aki a 16osrol tizbol hetszer pipaba talal?
minel kevesbbe tud es akar beleszolni a hatosag/kulonfele szervezetek az ember eletunkbe/szorakozasunkba, annal jobb. mszsz lennek, akkor kizarolag eygetlen dologgal foglalkoznek: lobbi, hogy felnottkent kezeljek a tagjaimat/sportoloimat. nem pedig ujabb ketezerotszaz szabalyt talalnek ki, hogy egyetlen egyedi es - nagyon remelhetoleg - szazevente (de meg az is sok!!!!) egyszer elofordulo esetbol olyna tanulsagokat vonjak le, es szabalyokat talaljak ki, amik szetszopatjak a hasznaloit.
ennyi. ennek lenne a legtobb haszna. lenne pelda eleg nyugatrol, minek kitalalni a spanyolviaszt ujra?
------------------
gilicze lacival 1x talalkoztam bp.-en, hat eve. akkor nem ittuk meg azt a sort, amit terveztunk.
Bocsássatok meg, mindenkinek meg van a saját véleménye, én azokhoz csatlakozom, akik nem akarnak több szabályozást. Ennek több oka van:
1. Nem akarok vizsgát tenni, regisztrálni, stb. Mert ilyen törvénykezés sehol a Földgolyón nem létezik. Ismervén hazánkban a divatot a politikai döntéshozók részéről, az egésznek semmi értelme nem lenne, csak az, hogy lehúzzanak rólunk egy zsák pénzt. A surf drága sportág, onnan még van mit elvenni jelszóval.
2. Ahogy azt Slajder írta, azt hisszük, ha majd mindent frankón leszabályozunk, az mindig mindenkit megmenthet? Hát nem. Én azon a véleményen vagyok, minden egyes alkalommal amikor vízre szállok, benne van egy szerencsétlen baleset veszélye. Mint ahogy annak is, ha beülök az autómba, akkor karambolozni fogok. Ha fociznék, akkor pedig lehet bokán rúgnak. Ez van.
3. Én már kb. 2 éve írtam arról (bocs hogy nem kersem vissza), ami most témaként ismét felröppent. Nov. 1-től nagyjából senkit nem érdekel, ha ott döglök meg a Balatonban, hiszen véget ért a szezon, hivatalosan nincs mentőszolgálat. Hozzáteszem, a fentiek értelmében ez sem érdekel, mert én döntöm el, mint felnőtt gondolkozni képes állampolgár, vízre szállok-e a tél közepén vagy sem. Ha ott hagyom a fogam azért senkit sem fogok hibáztatni, csak saját magam. Azt pedig még a túlvilágról sem kívánnám, hogy az én szerencsétlenségem miatt szívjon az összes surfer, mert a politikus urak engem használnak fel egy idióta jogszabály megalkotására.
Van az angolban egy jó mondás erre: don't go into the kitchen, if you can't stand the heat (ne menj a konyhába, ha nem bírod a meleget). Szóval aki surfölésre adja a fejét az úgy induljon útnak minden egyes alkalommal, igen megtörténhet, hogy baj lesz és ezért senkit sem kell hibáztatni.
A surfstation.hu honlapján fenn van egy rövid film a Red Bull Storm Chase Tazmániai állomásáról. Na azok már valóban trükkös viszonyok... ohne mentőmellény...
Gili meghalt.Ez csak arra mutatott ra,hogy az elet veges es arra,hogy mennyire tud fajni,ha valaki elmegy.
Itt mindenki eddig is tisztaban volt a veszelyekkel,vigyazni pedig mindig is vigyaztunk egymasra.
Az MSZSZ nyilatkozata lehetett volna nem ennyire karot nyelt,közvetlenebb,de mindenkeppen ugy nyilatkoztam volna,hogy abbol egyertelmüen kiderüljön,hogy mi Szörfösök maximalisan kiallunk Gilicze Laciert.
A hozzászólások is tanúsítják, hogy nincs minden rendben a szörfösökre érvényes vízi szabályokkal. Nem hiszem, hogy lenne aki ezzel itt nem ért egyet.
Terveink között van november végére, december elejére összehozni egy konferencia jellegű beszélgetést, ahol a nyilatkozatban felsorolt vízi sportért felelős hatóságok, személyek is meghallgathatnak titeket szörfösöket, hogy a jövőben lehetőségünk lehessen változtatni a szabályokon.
Ezért a Szörf Szövetség kéri a szörfösöket, titeket, hogy konstruktív és megvalósítható hozzászólásokkal és javaslatokkal közösen fordulhassunk a döntéshozók felé, társaink, saját magunk és szeretett sportunk védelme érdekében. Mindezt úgy megvalósítva, hogy a szabályok végre tisztában legyenek a szörf egyediségével és a szörfösök igényeivel.
Régóta adósa a szövetség a szörfös társadalomnak egy ilyen irányú kezdeményezéssel.
Gilicze László tragédiája rámutatott arra, hogy milyen fontos, hogy mi szörfösök tisztában legyünk a veszéllyel és vigyázzunk jobban magunkra, egymásra. A részvét nyilvánítás mellett erről szól a szövetség kiadott nyilatkozata.
Nem a segitseget,a nyelvet.Csak idejeben huzzak ki,hogy le ne maradjanak a nyalasrol.
Combattal,Slajderrel es Kiralival ertek egyet.Kima-varaval pedig megyek tüntetni,ha kell.
2 hete halt meg Franciaorszagban egy szörfös,mert egy kite-ossal ütközött,aki cserben hagyta,mire tarsa ,aki latta a balesetet mar nem tudott rajta segiteni.Vizikressz?
Az pedig ne felejtsetek el,hogy az emberek nagy resze ragaszkodik ehhez a kis tyukszaros eletehez.... en nem.Persze en ezt nem nezem le,söt elfogadom,de ne ezek az emberek mondjak meg,hogy en Backloop,a banyszörfös,mikor es milyen felszerelessel,mennyi csomoig szörfözhetek.
"Szeretnénk ha ilyen tragikus esemény többet nem történne. Ehhez szövetségünk felajánlja segítségét az illetékes hatóságoknak, döntéshozóknak, a jogalkotónak, a vízirendészetnek és a vízimentőknek, hogy szörfös társunk halála ne legyen értelmetlen"
Mielőtt tippeket adnátok a dilettáns törvényhozóknak, annak érdekében,
hogy hogy is kéne megregulázni a szörfös társadalmat.,
Megkérdezném a "szakértőktől" az miért nem zavar senkit, hogy Okt 31-től nincs viharjelző szolgálat,
vagyis mikor a tömegek már elkerülik a Balatont és a Velencei Tavat kit érdekel, hogy ez a szörfös kissebbség hogy, és mit csinál a vizen?
Csak a dátumon múlik, hogy büntetnek-e vagy nem.
És ti még ötleteket akartok adni, azért ez vicc.
Inkább azon kellene gondolkodnotok, hogy Laci mit élhetett át mikozben szedte szét a vitorlát és próbálta menteni a szaros felszerelést amihez jobban ragaszkodunk, és sajnáljuk, mint az..................................................................................................
Par eve volt egy cikk az angol Boards magazinban, hogy az RYA-nak (Royal Yachting Academy) van egy kotelezo jellegu biztositasa.
Enelkul nem mehetsz a briteknel a tengerre, vagy te allni kellett a mentes koltseget. A reszletekre mar nem emlekszem pontosan.
Az RYA a biztositas bevetelevel - az adminisztracio koltsegevel, a parti orseget tamogatja. Ok lesznek ugyanis azok, akik a bajba jutottat a vizbol kihalasszak.
Fontos, hogy jogodban all viszont a sajat hulyesegedbe belehalni.
Viszont:
Ennek ellenetre rengeteg felelotlenseget latok itthon. Amin a szabalyok / biztositas sem segit.
Emberek, akik 1000 eves cuccokkal mennek tengerre, ahol latni, hogy csak az isteni gondviseles tartja ossze a motyot. Aztan hosszu tackokat nyomnak a nyilt vizen az elsodrodas veszelyevel.
Rengeteg embert latok, aki tulvalallja magat, mert nem ismeri a korlatait, amit nehezen ertek. Nyilvan feszegetjuk, es igy tanulunk.
De amikor pl en 110kg-val, sok ev rutinnal, es egy kolcsonzos szezonnal a hatam mogott 5.0-an vagyok, akkor nem kellene 6.5-el meg 160L-el bemenni, ugy, hogy figyelmeztetjuk, hogy nem fog klappolni. Persze a wasser meg nem megy ilyenkor.
A vizi kresz be nem tartasa, vagy ismeretenek hianya.
Nyomunk 3 sort a bufeben aztan ki a napra / vizre, ahol kontrollalatlanul repkedunk.
Ezen dolgok kozul sok minden elkerulheto lenne, es semmi mas nem kell mint odafigyeles.
Ebben a sportban azt szeretem, hogy ott nyomom ahol akarom, nem fizetek erte, megvan a szabadsag feeling. De konyorgom egy kicsit felelosen! Odafigyelve!
Talan ket eve volt, hogy egy osztrak szorfos a Ferton szethasitotta a hatarjelzo betontalapzataval a koponyajat. Ott azota sem volt szabalyszigoritas. Remelem itthon sem lesz tulzott reakcio.
Elfelejtitek hogy itt egy nagy tudású és tapasztalt szörfösről volt szó.
Milyen szabályokat akartok hozni, aminek ő nem felelt volna meg? Akkor a szörfösök 90%-a csak nézhetné a vizet ha szél van.
Vagy szerintetek érdekel valakit is, ha az a szabály hogy ilyen és ilyen szélben 1500 méterre távolodhatsz el a parttól? Nincs ember aki megmérje, illetve rendőr aki bizonyítsa. Különben is, az északi vagy déli parttól? Mert ha középen van az ember akkor majdnem mindegy.
Vagy tiltsák meg a Balaton átszörfözését? Ugyanilyen nehezen bizonyítható. És hülye szabályok marhára nem érdekelnek senkit se.
Milyen tanfolyamokra gondoltok? Szerintetek bármilyen tanfolyam megelőzhette volna ezt az esetet? Azt hiszem amit tudni kellett a szörfözésről és a Balatonról az 20 év alatt Laci megtanulta. Hogy ez mégis megtörtént, ahhoz nagyon szerencsétlen véletlenek összejátszása szükséges, ebben biztos vagyok. Ezt pedig csak úgy lehet 100%-ban kivédeni, ha megtiltják a szörfözést. Vagy hányan is fulladnak bele évente? ...Akkor az úszást is. És hány közlekedési baleset van? ...Akkor a közlekedést is!!! Minden tilos, az lesz a tuti.
Majd a szörf szövetség megoldja, de nem lesz benne köszönet. Úgy látom nagyon a sailing.hu mellé álltak, jól egymásra találtak így hivatalnokilag.
Én is ellene vagyok a vizsgáztatásnak, fizetésnek mentés során. Tüzoltóknak, mentőknek is fizessünk ha baj van -nem szörfözéskor ??? (egyébként valahol már hallottam ilyen ötletet is).
Ha már szabály kell akkor én ezt javaslom: Ne lehessen 2km-nél távolabb eltávoldni a parttól II. fokú viharjelzésben. Ez tálán mindenkinek vállalható lenne. 15 C fok alatt pedig kötelező lenne a neoprén ruha viselete.
A laikusokat megnyugtatná, a törvényhozók is tudnának mit felmutatni, mi pedig szörfözhetnénk.
Viganj, 2012-13., d.u.-nonként rengeteg deszkás a vízen. Szabályok? Mindenki vigyázott a másikra és magára. Felnőttként.
Idén megbüntették mellénytelenségért a barátomat. Kérdezem a vízipolict, hogy ha a nejem evez a deszkával, akkor kell-e mellény rá? Arra nem-volt a válasz. Szal evezhet bárhová a Velencei-tavon, semmi kötöttséggel nem jár. A felfúj6ó kínai nájloncsónakban evező apa-fiának sem kell - kérdeztem. Gumimatracra sincsenek szabályok.
EgyetérteNÉK a szabályozással, ha az MINDENKIRE !!!!! vonatkozna, aki a bójákon kívül csinál bármit is a vízen.
De ha ezt most majd csak ránk akarják előírni, akkor hajlandó vok akár tüntetésre is elmenni a szabályozás ellen. (Anno így harcoltuk ki a motoros pálya matricát is.)
Kedves Laciferi!
Félre ne értsd, lécci! Nem Veled akarok kötözködni ! Távol álljon tőlem, tisztelem a 30 évnyi vizes életed-tapasztalatod.
Csak a saját amatőr deszkás véleményemet írtam le és reménykedem, hogy semmi féle idétlen vackot nem akarnak majd ránk eröltetni.
Remélem.....
És 1 költői kérdés a végére: a KRESZ szabályait mindannyian maradéktalanul betartjuk????
Minden szabály annyit ér, amennyit betartanak belőle.
Én sem szeretnék semmiféle újabb kötelezettséget, szabályozást, de emberek, próbáljatok előre gondolkozni! Ha csak annyi a reakciónk, hogy nem tetszik valami, azt simán lesöprik. Ha csak tagadni tudunk valamit, azt anarchiának hívják. Legyünk okosabbak náluk, cselesen javasoljunk valamit, ami nekünk jó, hogy azt lássák, hogy előremutató javaslattal álltunk elő. Bármi legyen is az, de adjatok ötleteket!
legyen ingyenes LEHETŐSÉG szörfösöknek vizimentési alapismereteket tanulni. A vizijártasságinak pont az a lényege, hogy a vitorlázók egymást tudják menteni, tudják mit kell tenni egy félig fulladt emberrel, mi az a hipertónia, stb. stb.
Szerintem alapvető vizikressz se ártana egy-egy sporttársnak...
30 éve vizen vagyok, nekem 'megtanitották' az öregek...
sajnos egyetértek Hollóval a szabályok terén kifejtett aggodalmával és nagyon nem tartom jónak ezt a vizsgázgatás, engedély kiadásos vonalat sem…lassan már semmit sem lehet csinálni bürokratikus gúzs és adminisztráció nélkül (saját tapasztalat)…pedig ezek után nagy valószínűséggel ebbe v. a mentőmellény-viselés szigorítás (központi költségvetés hízlalásának) irányába fog elmozdulni az egész…
én azt gondolom, hogy felnőtt emberként felelőssége tudatában meg kell hagyni mindenkinek a „jogát” ahhoz, hogy eldöntse mit vesz fel és mikor, bekapcsolja-e a biztonsági övet vagy sem...képzavarosan, de a nagybetűs „demokrácia” alapjául szolgáló választások sem kötelezőek, annak intelligencia-hányadoshoz történő nem-kötéséről pedig nem is beszélnék…
„megelőzhető”, nem megelőzhető balesetek (szén-monoxidmérgezés, autóbaleset, villámcsapás, stb.) pedig mindig is voltak, vannak és lesznek…közhelyesen: nem tudhatod, mikor jön el az időd…de azt hiszem jobb is így…
a nem túl elegáns, stílusos sailing.hu-s cikkel kapcsolatban pedig csak annyit, hogy lehet írója (nem ismertük kapcsolatukat) szeretetből és a veszteség kiváltotta tehetetlen dühében írta azt, amit (én is jártam már így, amikor legjobb barátomat, egy italozós (létezik másmilyen?) csónaktúra alkalmával egy (számomra értelmetlenül) mentés céljából önként bevállalt vízlépcsős manőverje után tiszta erőből háton, nyakon vertem egy evezővel)
Legmélyebb részvétem Laci családjának és barátainak. RIP
Magam részéről nem kívánok semmilyen vizsgát tenni. Nem kívánok fizetni semmiért, sem a mentésért, sem semmiért. Ha Bagyóék szolgálatban vannak ráérnek kihúzni, ha meg nem húznak ki, akkor meg minek vannak szolgálatban. Télen sem lehet rámenni a jégre, egyáltalán tényleg nem lehet csinálni semmit a Balcsin, zárjuk be!
Csak a szabályok már megint - mintha más sem lenne Magyarországon :(. Ki ne találjuk magunknak - beleértve a Szörfszövetséget is - hogy a balatoni vízisport ennyire veszélyes lenne. Ez szörnyű baleset volt, rettentően megrázott, és remélem évekig nem fog történni hasonló. Holló
Jó levél. Úgy látszik nem csak nekem jutott eszembe hogy amíg nem ismerjük a halálokot talán kár vihart kavarni. Mert pl. szívmegállás esetén a megfelelő reakció a tanulságot keresők részéről az lenne: "igen, senki se mehessen beépített pacemaker/defibrillátor nélkül a vízre!"
És már jön is a megfelelő helyről a megfelelő reakció:
Aczel Zsuzsa level!!! Amire emberünknek az volt a valasza,hogy "EBRESZTÖ"
Tisztelt Péter!
Én nagyon távoli rokona vagyok Lacinak, -harmadunoka testvérek vagyunk- sajnos, személyesen nem is ismertem. A családi facebooknak köszönhetően hamar értesültünk Laci eltűnéséről, és családommal együtt imádkoztunk, hogy Laci épségben kerüljön elő. Sajnos nem így történt. A cikk, amit írt, nagy indulatokat váltott ki belőlem. Olyan mérhetetlenül fölényeskedő, durva, sértő stílusban íródott, ami nem méltó ebben a szituációban, főleg, hogy egy családtag elvesztéséről van szó. Próbáltam megérteni, hogy vélhetően dühös és elkeseredett, de a szeretet és empátia szikráját sem lehet felfedezni ebben a levélben, csak goromba, kioktató megjegyzéseit. Arról nem is beszélve, hogy a cikk címe "egy szörfös emlékére" volt, de egy jó szóval nem méltatta Lacit, nem állított neki emléket, csak alázta, úgy beállítva, mintha a tragédia mindenképpen elkerülhető lett volna. Lehetséges, hogy az Ön által felsorolt dolgok megmenthették volna az életét, de ez egyáltalán nem biztos. Laikus vagyok, és nem voltam ott Lacival, mint ahogy Ön sem, ezért nem lehet ennyire biztos abban, hogy az Ön által felsorolt dolgok megmenthették volna az életét. Miután még nem tudjuk a halál okát, -ami akár hirtelen szívmegállás is lehetett, amin senki nem tudott volna segíteni- felesleges volt ilyen korán, ilyen stílusú levelet írnia, mellyel nagyon sok érző embert bántott meg. Bizonyára nagyon hasznosak a dolgok, melyeket felsorol, reméljük sokan követik majd tanácsait, de erre nem ilyen stílusban kellett volna felhívnia a figyelmet.
Egyetértek a véleményeddel nagyrészt. A magyar 'törvénykezésről' annyit, hogy sok jogszabály/törvény 1947-es, amit nem szükséges kommentálnom. Sok kiigazítás történt azóta, de a lényeg változatlan, és az alapállás is. Az eredete a balaton szénné korlátozásának pedig a régi, vállalati üdülők korából származik, amikor a proletárokat fogni kellett, mert AZ 1 hetes beutalós "fekszem a köbányai alatt-elmegyek csónakázni-belefullad a gyerek" események gyakorisága nagyon nagy volt. Manapság ez teljesen megvátozott. Akik lejárnak, azok állandóan lejárnak, évtizedek óta, vitorláznak-szörföznek-strandolnak etc. A társadalom felnőtté vált, a 'vadkapitalizmusban' nem a dadám az állam, hanem egy minimális keretredszert ad, aztán mindenki 'szabad' elvileg.
Légyszi ne politizálásnak vegyétek, hanem a lényegét :)
Jó ötlet: A vitorlaszám alapján lehetne egy kiválasztást csinálni. Aki regisztrált vitorlaszámmal rendelkezik, valószínűleg van elég tapasztalata. esetleg (ha muszáj) letenne egy elméleti +gyakorlati vizsgát, és akkor békén hagynák (!) a vizen. Ellenőrizgessék a strandszörfösöket! Én vállalnám ezt. HUN 1106
Azért mielőtt az outsider megmondóemberek nekiállnak rendeletet hozni, nézzenek már körbe egy kicsit itt:
www.continentseven.com
Mindegy, baszki hogy Dahabon vagy a Red Bull Storm Chase versenyen, de SENKIN sincs mentőmellény. A mentőmellény vitorlásra való, mert azok megijednek ha vízbe esnek. Mi ott élünk közben, annyit vagyok vízben mint deszkán....jó hogy a búvároknak nem teszik kötelezővé. A mentőmellény annak jó, akinek nem számít a súlytöbblet és a mozgásszabadság korlátozása: hobbiszörfös, nagybálnán, tepsi deszkán, race, long race szörfözés. De az meg megkapaszkodik a deszkában és ugyanott van.
A 10 méteres hullámok közt nem kell!
Sőt, sehol a világon nem kell csak a magyar tengeren???
Tudomásul kell venni, hogy ez egy tömegsport, és mindig is lesznek balesetek, mellénnyel vagy anélkül, a fél ezrelék mindig be fog jönni (összeütköznek, elütik a másikat, szívroham, fejbevágja a rigg, eltűnik a tengerben stb...ezeket nem védi ki semmilyen mellény). lehet persze túlszabályozni: mindenkin legyen GPS nyomkövető, tartalék oxigénpalack, ivóvíz, élelem, jelzőrakéta, felfújható gumicsónak, guminő stb...
Ugye ti is megfigyeltétek hogy a döntéshozók mikor történik valami nagyobb érdeklődést keltő esemény akkor - kompetenciájukat bizonyítandó- egyből eltúlzott törvényeket hoznak ellene. Mert ez az elvárás a választók részéről. Csak nehogy most is ágyúval lőjenek verébre. (pl. ha fúj a szél senki sem szörfözik mert veszélyes és kész!)
PS: az enyémre eljöhettek, légyszi hozzatok deszkát és álljatok sorfalat. Akkor nem volt az egész hiába. (ld. 26781-es posztomat)
Szerintem első, és legfontosabb, hogy kettéválasszuk a szörfösöket.
-rekreációs szörfözés (nincs viharjelzés, nincs trapéz)
-extrémsportolók (1.-2. foku viharjelzés, trapéz, stb.)
A rekreációs szörfösök egy szál fürdőgatyában mehessenek akár, ha nincs viharjelzés(!). Az extrémsportolók (akikkel a balesetek is történnek) pedig tegyenek minimumvizsgát. Témák: balesetkezelés, vizi kresz, vizi mentés, stb.
Egyfajta csekin rendszer se lenne hülyeség, pl. windspotter, ahol vitorlaszámmal-szinnel-szaggal nemtudom becsekkol valaki, akkor nem piszkálja a szerv, de ezt ki kellene dolgozni (telefonos bejelentés, stb.)
Mindkét csoportot hagynám a tó teljes felületét használni, és a mentésért fizettetnék, nem a 'megcsinptek mellény nélkül' szintü balkáni lehuzásért.
"Ott miért tekintik felnőttnek az embereket és itt miért nem?"
Egy Új-Zélandi vitorlázó, aki értetlenül nézte, ahogy piros jelzésnél kijönnek (!?) a jollék, megfejtette a titkot. Szerinte a magyar rendszer ( akár erővel is ) vigyáz az adófizetőire, nem hagyja elveszni az utolsó adóforintot sem.
Attól tartok, hogy a szerencsétlen baleset után megint beindul a gépezet és értelmetlenül szigorú szabályokat hoznak a szörfösök érdekében, védelmében. Ezeket a szabályokat persze nem szörfösök szakértik, hanem outsiderek, esetleg vitorlázók, akik persze csak a hajókról látnak sikló szörfösöket. Vagyis outsiderek. Félek, hogy szigorítások lépnek életbe, melyek egyelen célja megint a pénzbüntetések behajtása lesz. Lásd mentőmellények hiánya- állandó téma a fórumon.
Örülnék, ha a ws.hu-n megjelent közlemény szerint a Magyar Szörf Szövetség kicsit előremenne a dolgok intézésében és nem várná meg, hogy a hatóság vajon keresi-e szakvélemény kérésével, hanem kidolgozna valami általunk is elfogadható koncepciót és benyújtaná.
Tehát, szerintem nézzünk előre, és arra kérek mindenkit, hogy adjon ötleteket mentőmellény,védőruházat, stb ügyben. Valóban faramuci a helyzet, hogy itt Magyarországon kötelező a mellény használata, míg a tengereken a vitorlázók, szörfösök saját felelősségükre mehetnek vízre. Ott miért tekintik felnőttnek az embereket és itt miért nem?
Javaslatom: ne legyen kötelező a mentőmellény használata, hadd döntse el a szörfös, hogy mit vállal be. Viszont a mentés költségét fizettessék meg vele keményen. Vannak országok, ahol a szörfösöknek is kell valamilyen vizsgát tenniük... (Azt mondjuk nem szeretném, ha jogosítványt kellene magammal vinni a fürdőrucimba tűzve és a hiánya miatt megbüntessenek)
Engem is érdekelne az időpont,ha publikus lenne és a helyszín is.Én például Siófokról mennék,akár össze is szervezhetnénk közös feljutást ha van még valaki a környékről.Szerintem ott lenne a helyünk már annak főleg akik személyesen is ismertük Lacit.Különösebb szörfös csoportosulás nem biztos ,hogy szerencsés lenne de mondjuk a szörfösök részéről egy nagyobb közös koszorú az szerintem szép gesztus lenne.Ezt itt a fórumon le lehetne egyeztetni ha többen is így gondolják.
@valaki, aki Laci családját ismeri közelebbről: vajon jól esne Nekik ha a temetésen mi, szörfös sporttársak is ott lennénk? Ha igen, hol és mikor lesz a temetés? És vajon jó ötlet ha valamiből kiderül rólunk hogy mi vagyunk a szörfös emlékezők? (pl. egy deréktrapéz rajtunk vagy tudomisén. Legalább egymást is megismernénk)
Lszi írd meg ide a fórumra (persze azt is, ha a család egyetlen szörföst sem látna a temetésen - az is érthető lenne)
Mennyire igaz!!!Az elöbbi hozzaszolasaiddal is teljesen egyeteretek.
Az öltözetröl röviden.
Kekton meg aprilisban is sokszor 6-7 fokos a viz,s mivel en eleg sokat esek,muszaj a vizhez öltöznöm.Mindig ket ruha van nalam,mert volt mar olyan hogy vekonyrol vastagra kellett valtanom,vagy eppen forditva.Tudom,hogy ez penz függö,de az altalad is emlitett höguta elkerüles vegett tartok egy 3,egy 5,kettö 7mm-es ruhat(egyik felszaraz a masik szaraz).Ezek nem peres ruhak,tehat az 5 mindenhol 5 stb.Ezekkel 3 fokos viz es levegö mellet is barhol,barmikor.
Hogy mennyire tudunk segiteni,ha csapatban szörfözünk?
Mult heten penteken erös eny-i szelben ugy estem,hogy a papucsban allva nem hatra hanem elöre.igy lefogtam a deszkat,ami nem fordult at.A vitorla a masik oldalon.Nem tudtam forditani, sem a labam kicsavarni a papucsbol.Ugy "pihentem"(fejem teste derektol folyamatosan vizben volt) hogy nagy levegö es viz ala,ezt parszor megcsinaltam,aztan minden eröm összeszedtem a fajdalmas csavarashoz...Johnny közben 50 meterre tölem csorgott,latta az egeszet,de segiteni nem nagyon tudott volna,vagy talan megis?Ketten voltunk es ha ö eppen akkor van a masik oldalon(ugy 400 m)akkor biztos hogy nem.
Hat ennyit az egymason valo segitesröl.
Amugy JenoL!Nem vitatkozott itt senki,csak melysegesen felhaborodtunk ezen az erzeketlen,szivtelen,nagykepü Beliczay cikken.
egyetertek, volt szerencsm tulelni egy vihart ami deli szelbol valtot at ENY-ba a parton tobb mit 100km/h erossegu szelet mertek, en a Duna kozepen 7-es vitorlavol voltam . Igy mikor ugy lattom nics mas valosztas vitorlat elusztatam, es a deszkan viszonylag gyorsan kieveztem a partra. 1:20 resznel vann a jelenet mikor mar jovok ki a vizbol.
Nem ismertem, de nagyon mellbevágott a történet. Több mint husz éve a vizen. Ezért nagyon bele tudom képzelni magam.
"Minthogy a víz hővezető képessége huszonötször, a hőfelvevő képessége pedig négyszer nagyobb a levegőénél, a szervezet körülbelül ezerszer gyorsabban hűl ki a vízben, mint a levegőben. A vízbe merülő élő testből a nála hidegebb víz folyamatosan hőt von el, ezért a testhőmérséklet elkerülhetetlenül csökken.
Amikor valamilyen ok miatt nem hagyható el idejében a víz (például az ember messzire sodródott a parttól), a segítség megérkezéséig csökkenteni kell a hőleadást. Evégett meg kell kisebbítenie a vízzel érintkező testfelületét. Ennek a legegyszerűbb módja, ha felhúzott lábait a térdeknél szorosan átkarolja, s ügyel arra, hogy a feje kint legyen a vízből. Kerülni kell minden felesleges mozgást (például erőteljes úszást a távoli part felé), mert az - mint mondottuk - a hőleadás fokozása révén gyorsítja a kihűlés folyamatát. Persze, ha nem érkezik idejében segítség, akkor a hővel való takarékosség sem váltja be a hozzá fűzött reményeket."
Sokmindenben egyetértve veled halkan kérdezem: Honnan tudjuk, hogy átszörfözött?
Valaki korábban írta, hogy látta átszörfözni és még az "ezüst" sisakját is látta, utána meg kiderült, hogy nem is volt rajta sisak, csak a nyaralóban máshova tette és ezért gondolták, hogy rajta van a "fehér" sisak. A deszkáról is hasonlóan ellentmondásos hírek voltak. Tudom, hogy a sapka ügy már nem segít, mert a nyuszikát is elintézték az erdőben, de az elmúlt pár nap rávilágított arra, hogy az itt-ott megjelenő hírmorzsák zöme utólag cáfolódott. Hallunk valamit, tényként kezeljük és aszerint továbbgondolunk valamit. Talán óvatosabban kellene... (és ha átszörfözött és ha visszaúton a parthoz közel, de még mélyvízben történt a baleset, akkor van jelentősége, hogy átszörfözött?)
Nem akarok itt további vitába bocsátkozni, illetve másokat megsérteni, mindenki maga döntse el,hogy hord-e magánál telefont vagy visel-e mellényt ha egyedül szörfözik legyen az déli vagy északi szél. De ne felejtsünk el, egy nem elhanyagolható tényt. Laci átszörfözött az északi partra a déliről. Lehet,hogy ez nem nagy távolság hiszen sokan megyünk megállás / esés nélkül pl. Zamárdi - Ezüst part távban oda vissza de ha ott történik valami akkor maximum kigyalogolok a partra vagy ha kicsit beljebb vagyok akkor is kisodródom még sérülten is 10-20perc alatt, történjen az a táv felénél vagy a végén, hiszen part mentén megyünk....ez viszont egy Zamárdi / Füred vonalon már így, nem igaz. Ott ha csak nem a part közelben van valami akkor már nagy a baj, mert nem Zamárdi felé, nem Füred felé fog sodorni a szél hanem Alsóörs, Kenese, Alig irányba. Ha "csak" a cucc sérül mint az eset is mutatja az is tragédiával végződhet mert tovább tart és sokkal nehezebb kijutni, ha te magad sérülsz akkor meg lehet nem is tudsz evezni / tempózni a fájdalomtól...és ilyenkor, mikor oda vissza szörfözöl a Balaton közepét érintve, szerintem ezek a kis dolgok igen is megmenthetnek. Akkor is ha nem lesz tőle olyan komfortos az a spock vagy a duck jibe...
Számomra igen is tanulság, hogy ősszel és tavasszal mikor már kevesen vannak a vízen, déli, délnyugati szélben ha egyedül megyek legyen az emberen mellény (nem vagyok freestyle-s, nem is leszek bár tény a loop ott van a listámon és már vannak kifejezetten szörfözéshez gyártott mellények amik nem olyan ormótlanok mint a klasszikusok) és legyen a ruhába begyömöszölve egy telefon vízálló tokban nálam (szél iránytól függetlenül)...mert a 112t akkor is tudom tárcsázni ha vodkafones vagyok (és sajnos az vagyok) aminek kritikán aluli a térereje a Balatonnál. Nem mellesleg, múlthéten, 16.-n Lacival együtt hárman voltunk összesen szörfösök Zamárdi, Zamárdi felső vonalon, és legközelebb csak az Ezüst partnál láttunk pár kitest és szörföst. Abból a távból meg senki sem fogja megmondani,hogy azért tűntél el a vízből mert csak kimentél, abba hagytad vagy mert beestél és nem tudsz újra a szörfre állni és valami nagy baj van...
Kedves „vízenjáró” társak, nem vagyok a nagy okosakat írogató, de úgy érzem egy-két gondolatot meg kell osztanom. Számomra a szörf adta meg az alapot (1985 óta szörfözöm) egy másik sportághoz, ami a vitorlázás. A szerdai napon délelőtt 10 és délután 4 óra között vízen voltam egy vitorlással a keleti medencében Kenese-Siófok-Alsóőrs háromszögben, ezért volt szerencsém tapasztalni a körülmények változását. Reggel még egy szélnélküli napozós programnak indult a délutánra bekeményítő idő. Még szinte szélcsend volt mikor már ment az „elsőfok”, majd szintén időben a „másodfok”. Bennünket is elég felkészületlenül ért az időjárás ilyen változása és a hosszanti kemény/durva hullámzás. A vitorlások 90%-a rövid időn belül eltűnt vízről, csak néhányan maradtak. Akik maradtak eléggé el voltak foglalva a maguk problémájával (szerintem). A rendőrök is próbáltak vigyázni a vízen lévőkre, velük még Almádi előtt találkoztunk.
Gyakran felmerülő kérdés, hogy keményebb időjárási viszonyok között ki-kinek tud segíteni és milyen módon. Segíteni csak azon tudsz akiről tudod, hogy bajban van! Nem kis kaland az sem, ha komoly hullámzásban kell valakit hajóra emelni, főleg ha magatehetetlen.
A szerdai hullámzás, fény- és látási viszonyok egy a vízben lévő ember észrevételét (főleg a deszkája nélkül) nem nagyon tették lehetővé, pláne ha nem is tudom mit kellene keresnem a vízben. Többször segítettünk már, de ezek zöme csak a vakszerencsének köszönhető. (pl. fekete neoprén sapkában és fekete-piros sportmellényben sodró kolléga test nélkül szürkületben)
Rendkívül fontos lenne figyelemfelkeltő színek használata és lehetőség szerint társsal (társakkal) történő vízreszállás.
Aznap én is felvettem a mellényt (amit az elmúlt 2-3 évben nem nagyon használtam) pedig egy hajó fedélzetén voltam, mondjuk a fűzfői öbölben elég furcsán éreztem magam a hajó mellett elhúzó mellényt egyáltalán nem viselő szörfös és kite-os között. (még beszéltünk is róla)
Remélem, hogy ez az eset nem egy ész nélküli szigorítást fog eredményezni, de a tanulságokat mindenkinek le kell vonnia belőle.
Csak az ideolvasó laikusok kedvéért még egy két gondolat a tv riportban hallottakhoz és a "mihez öltözzek" dilemmához:
A riportban a neoprén ruháról szóló mondatok szerencsétlenül, kivülálló számára érthetetlenül voltak összevágva. Ellentmondás nem volt, csak másról beszélt a boltos és másról a riporter.
Ha a szörfös gyakorlott, akkor a levegőhöz öltözik. (jelen esetben tudjuk, hogy napsütés volt, és a levegő melegebb volt mint a víz)
Miért? Mert tudja, hogy keveset lesz vízben, tudja, hogy a nap felmelegíti a fekete neoprént és TUDJA, hogy túl vastag ruhában a hőguta, a "berohadás" úgy kiszívja az erőt, hogy szabályosan szívinfarktusos tüneteket lehet produkálni.
A kezdő szörfös a vízhez öltözik, mert pl. minden fordulónál csobban, sokat van vízben. Jelen esetben ez vastagabb ruhát, mellényt (az is fogja a szelet) sapkát, kesztyűt, (ki mennyire fázik a vízben) stb. jelent.
Vagyis mindenki próbál úgy öltözni, hogy valószínűleg KOMFORTOSAN érezze magát. Ezért nem lehet senkinek sem szemrehányást tenni.
Ha a szörfös mindíg az összes lehetséges "legrosszabb" esetre készülve menne a vízbe, akkor biztos kevesebb baleset lenne, mert minden szörfös mindíg kinn álna a parton és azt mondogatná, hogy ez most nekem nem ok, mert mi van, ha ideér közben a fukusimai atomfelhő és nincs a kezemben a megatonna-mérőléc, vagy a defibrillátor vagy a VIP tébé kártyám...
NEM lehet mindenre felkészülni!
A mellény témáról csak annyit, hogy ne riogassunk "alászorulással", mert nem igaz. Én fogtam, beakasztva magamra húztam a nyolcas lepedőt és azt néztem, mennyi erő kell magam lenyomásához (eltávolodás) a vitorlától. Semennyi, pontosabban érzetre ugyanannyi mintha rajtam sem lenne! De ez nem is csoda, hiszen a szörfmellények felhajtó "ereje" kb. a habcellájuk által kiszorított víz tömegével arányosan nem több 1-2 kp-nál. ( a CE tanúsítvány alapján biztos pontosan megmondható)
Az, hogy a gyakorlott szörföst zavarja a mozgásában, azt nem vitatom. Ha a trapéztkötél csavarodik és szorul a kampóra egy nem tervezett "szaltónál" és úgy van felül a vityó, akkor meg nem a mellény a gond úgysem...
A mellény az egyetlen pont, ahol azt gondolom, AMENNYIBEN a deszka elérhetetlenné vált, akkor lett volna plusz esély a túlélésre. De a térkép szerint, hátszéllel, hátulról jövö hullámzással sodródva mindenképpen 7-10 km-nyi úszást kellett volna abszolválni az északi part felé ÉK irányban. (DNY szél volt az északi part közelében, NYDNY Siófok közelében) Ez minimum 2-3 óra sodrással is.
Azt, hogy a deszka a vitorla szétszedésekor elment, vagy csak később vesztette el Laci, ezt sem tudjuk egyelőre. (gondolok itt arra, hogy a hipotermia azért csak beindul, a szervezet a szivet védi a végtagok ereinek összehúzásával, felléphetett idővel izomgörcs lábban, karban, pánik egy kezdeti rossz irányválasztás miatt, hányinger, egy eséskori kisebb húzódás is válhatott később fájdalmassá.
Ha mindenáron most akarunk tanulságot levonni, akkor maradjuk annyiban, hogy a deszka a túlélés legkomolyabb záloga. Ahhoz kell ragaszkodni a végsőkig. (lehet, hogy Laci is ezt tette, csak nem sikerült sajnos)
A legvalószínűbb az, hogy mivel valami technikai problémája volt a vitorlával (számomra az infókból nem egyértelmű, hogy árboctörés vagy más), teljes nyugalomban elkezdte szétszedni a vitorlát. Tehát biztos hogy nem sérült, nem ütötte be a fejét. Ekkor még tiszta fejjel tette a dolgát. Ezt bizonyítja, hogy az árboc rendben bekerült az ilyenkor szokásos helyére. A tragédia egy apró hibából adódott, mégpedig hogy valahogy mégis hagyta elúszni a deszkát. Ezt okozhatta egy nagyobb hullám, amikor épp a vitorlára figyelt. Az is lehet, hogy mivel a vitorla árboc nélkül pillanatok alatt elsüllyed, utánakapott, és ez elég volt a deszkának. Erősebb hullámzásban vagy szélben a deszka üresen pillanatok alatt elmegy, gyakorlatilag lehetetlen utolérni.
Elgondolkodtam, és szerintem ilyenkor csak az a biztos, ha az ember kiköti magához a deszkát. Ez mehet pl. a felhúzókötéllel (papucshoz, és karhoz), vagy az alsó feszítő kötéllel, esetleg hátsó feszítő kötéllel. Így ha az ember egy pillanatra nem figyel, akkor is biztosítva van.
Ha árboctörés, akkor általában van egy jobb módszer is. Át kell szerelni a vitorlát, vagyis kidobni a törött részt, a vitorla segítségével, ami ilyenkor persze baromi rosszul áll, ki lehet azért jutni. Ha erősen bum alatt törik az árboc, csak a letört alsó kis darabot kell kidobni, a hosszabbító valószínűleg bemegy a csonkba. Ha bum környékén, vagy fölötte törik az alsó rész, az alsó rész teteje kidobandó, az árboc felső része fordítva megy bele a maradék alsó részbe. Ha az árboc felső része törik, értelemszerűen ki lehet vele jönni.
A cucc nélkül kiúszás mikéntjéről, kihűlésről nem mernék nyilatkozni. Érzésem szerint egy elöregedett 5/4 mm-es ruhában még nem fagy szét az ember olyan hamar, elvileg 1-2 órát, amig kiúszik, ki lehet bírni, bár a végére rendesen remeghet (a nemrég végetért tripla tízszeres iron man versenyen is hasonló hőmérsékletű vízben úsztak). Viszont szerintem ha elment a deszka, sprintelt rá egyet. A kritikus pont, amikor rájött hogy nem éri utol, na ott nagyon kemény oxigénadóssága lehetett, az viszont erős pánikérzést is okoz. Azt viszont valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy a lehetséges variációk közül melyik történt.
Laci a kollégám volt, egyáltalán nem volt egy sértődékeny típus. Szerintem most sem sértődne meg. Nyugodjék békében, jó ember volt.
Én semmit nem konyítok a szörfözéshez, kérlek benneteket segítsetek összerakni a részleteket.
El volt törve az árbóc, de valaki írta, hogy "még szét tudta szerelni a riget". Ez mit jelent? Értelmezhetem úgy, hogy nem vesztette el az eszméletét valami eséstől? Neoprém ruhában gondolom azért nem sokként éri a hideg, az ad némi időt, és odaúszhatott a deszkára.
Ha így volt, akkor az a rejtély, hogy hogyan került le a deszkáról? Mert azon tényleg ki lehet evezni úgy, hogy nem vagy a vízben, max egy megfázást kap így az ember, és hát a Balaton azért nem tenger, ráadásul Zamárdinál 1 km-re a parttól már sekély a víz.
Az kiderült, hogy kihűlés okozta a halálát, vagy esetleg mégiscsak valam sérülés van a dologban, amit az árbóctöréskor szerzett? Ez sok mindent megmagyarázna.
Azért inkább szeretnék mellényben lenni a Balaton közepén (ha esetleg elfüjta a szél a cuccot a kezeim közül) mint nélküle... hamar elfárad az ember... a pánikról pedig nem is beszélve ami felfoghatalan dolgokat tud művelni... a mellény azért pont ebben az esetben ha ez történt hogy elment a cucc mellőle, óriási biztonságérzetet tud nyújtan... mellesleg én sem használom soha...
Remélem csak elkeseredésedben írtad ezt a cikket és nem ilyen ember vagy!!! Nem lehet valaki ennyire tapintatlan tahó!
Teljesen felháborított a cikk és kb az ellentetjét érted el amit szerettél volna. Csatlakozom Backloophoz és én is ezentúl mindig mellény nélkül fogok menni, emlékezve Lacira!
"Dilema a mentőmellény ilyen időben? Az gáz." MILYEN IDŐBEN... KÖNYÖRGÖM ideális szörf idő volt!!!! Min segített volna a mellény???? Szét tudta szedni a rigget, tehát nem veszítete el eszméletét egy rossz eséstől !!! (amin esetleg segíthet egy mellény , hogy ne merüljön a fej a víz alá). Talán a gyenge ruha volt az egyetlen hiba, de ez sem biztos, mert szerintem akármilyen rossz ruhában a deszkára fellfeküdve nem lehet kihűlni ilyen melegben! Ha pedig a szél elfújta a deszkát akkor a mellény nem véd meg a hipotermiától:(
Nyugodj békében Laci és őszinte részvétem a családnak!
Többször is elolvastam a sailing.hu cikket. Nem indulatból válaszolok tehát.
Kifejezetten ízléstelen.
Főleg ahogy a média átvette, hétvégi uborkaszezonban kiváló bulvártéma. Még akár a Fókuszban vagy hasonló szennyműsorban is viszontláthatjuk. Ez nem méltó ehhez a sportemberhez, belerondít a csendes pár perces, pár órás elmélkedésbe, amelyet minden kedves halottunk megérdemel. Ne emlékezzünk rá így: "tudod, ő az aki a tévében is volt..."
Még szerencse hogy szörföstársai nem ezeket az emlékeket fogják őrizni, sokkal személyesebbeket, szebbeket, sporttárshoz méltóakat.
Még ha meg is magyarázod hogy miért írtad, számunkra ez nehezen érthető, nehezen elfogadható, mert "outsider" vagy. Nem gondolom hogy vitorlásbaleset esetén autentikus tanácsokat tudnánk adni a vitorlázóknak, mert az egy másik sport. Ennek megfelelően súlytalan a te okoskodásod is a mi számunkra.
Csak hogy értsd: mentőmellényben nem lehet jól manőverezni, szaltót ugrani, értelmét veszti az egész. Mentőmellényben beszorulhatsz a vitorla alá (a Garda tavon pont ezért nem kötelező már), a világon sehol sem kötelező pedig megjártunk már pár tengert, csak ezen a kis magyar tengeren, mint valódi hungaricum amiért büntetni lehet. Egy vastag neoprén ruha több felhajtóerőt ad mint egy vékonyka mellény.
Telefon, vízhatlan tokban? Ettől még megfulladsz, akadályoz a mozgásban, max. megtalálni könnyebb... Na jó, szerencsés esetben lehet segítséget hívni, talán egy óra alatt odaér.
Szólsz hogy mikorra várjanak? Lásd az előző pontot. Különben is amíg fúj a szél vízen vagy, ezt nem lehet előre megmondani.
Egyedül abban adok neked igazat hogy nyílt vízre kockázatos egyedül menni.
De ilyen keresetlen, durva stílusban írt cikket abszolút nem tudok tolerálni.
"ne egyedül élvezkedj"
"Az életed, amit olyan könnyedén és felelőtlenül dobtál el magadtól"
Átgondolhattad volna te is még egyszer, mit írsz. Biztosan nem eldobta az életet, biztos vagyok benne hogy küzdött, szenvedett és megbánt mindent, és nagyon messze volt ez az élvezkedéstől. Ez a stílus gyomorforgató.
Lehet ezzel egy magasztos célod, de azt hiszem akik ezt elolvassák már mind levonták a megfelelő tanulságot az esettel kapcsolatban. Akik elmentek tőlünk az utóbbi években, egyikükön sem segített volna a sok okos tanács, sem Z. Lacin, sem tavaly a kite-os srácon, mind derékig érő vízben haltak meg mert valószínűleg túlerőltették magukat. Aki meg abszolút dilettáns és elsodorja a hidegfront az északi partról az nem olvas téged, sem minket, a médiából pedig csak a fröcsögés jut neki, nem a lényegre emlékszik majd csak arra hogy "van valami szörfözés nevű sport, majd nyáron én is kipróbálom".
Megéri ezért beszennyezni Laci emlékét?
Mivel ha jól láttam te vagy a szerkesztő, ez esetben a hirtelen felindulásból feltett cikket talán ugyanolyan hirtelen el is lehetne tüntetni.
Mert nem marad más belőlünk a Földön, miután elmegyünk. Csak barátaink, családtagjaink emlékezetében élhetünk tovább, így lehetünk állandóan velük, néha vagy éppen gyakran eszükbe jutunk, és akkor nyer csak értelmet egész elmúlt létünk.
Nézzétek, itt van XY, mennyien emlékeznek rá szeretettel, megszűnt létezni és mégis örökké él.
Egy apró csoda az Univerzumban, valami porszem Föld nevű bolygón.
Megfogadtam,hogy nem irok többet ide.A cikkedet olvasva nehez ezt megallni.
Gili a baratom volt,es egy barati kötelek sokszor szorosabb mint egy rokoni.
Teljesen mindegy,hogy milyen versenyeken indulsz,kinek a rokona vagy,golfozol vagy hegyet maszol,ilyen cikket nem irunk akkor, ha valaki meghal.Minek is ellenseg,ha az embernek ilyen csodalatos rokonai vannak.
Elkepesztöen erzeketlen dolog volt leirni ezeket a sorokat,raadasul egy olyan cim alatt,hogy "egy szörfös emlekere".Az,hogy ezek utan meg itt folytatod,arcatlansag.
Az összes nagykepü,fontoskodo,oktato,bekepzelt mondatod közül a bicska(somogyi gyerek leven)ennel a mondatnal nyilt ki a zsebemben:
" Tudod, nagy szívességet tettél sok mindenkinek"
Remelem ,hasonlo erzelmekkel emlekeznek majd rolad,ha itt hagyod ezt az arnyekvilagot.
Lacira pedig ugy fogok emlekezni,hogy soha,de soha nem fogok ezentul mellenyt felvenni(eddig is csak a birsag miatt tettem).
Remelem,hogy az utat,amin most elindult, sok-sok to övezei,vagy kis türkiz szinü lagunak,öblök...mindegyikben fuj a szel,a viz 27 fokos...a levegö pedig meleg es mikor lemegy a nap,a horizonton tul latja a fiat es Andreat...
Én irtam a cikket és mellesleg a Laci unokatestvére vagyok. És nem, nem szörfözök, viszont elég régen versenyzek már kisebb nagyobb vitorláshajókban.Csakúgy mint az öcsém, a nagybátyám és a családom egy része. Szóval hidd el van közöm a vízhez. Nem a Laci az egyetlen ember akit látok úgy meghalni, hogy nem hiszi el, hogy ez vele megtörténhet. Sok profi vitorlázóval, szörfössel esett ez már meg.
Tudod miért mertem ezt a cikket leírni? Azért mert az első pillanattól kezdve részt vettem a keresésben, hol személyesen, hol információk kezelésében és valószínű sokkal többet tudok a dologról mint bárki itt. Nem Oakley szemüvegem van, hanem Musto.
Tudja milyen dilemma a felszerelés, az öltözék kiválasztása? Dilema a mentőmellény ilyen időben? Az gáz.
Az fontos, hogy felkaptátok a vizet és indulatokat váltok ki belőletek. Ezzel elértem azt a célt, hogy odafigyeltek és legközelebb ha mentőmellényen vaciláltok akkor eszetekbe fog jutni az a tahó aki így beszélt a Laciról. És ennek kapcsán a Laci is eszetekbe jut. És fel fogjátok venni a mentőmellényt. És ez a lényeg. A duzzogás, a sértődés, a felháborodás nem számít. A természetet sem érdekli.
OK, elnézést kérek. De már az első mondat felb*szta az agyam. Aki nem szörfözik, az nem érti meg - még családon belől sem, még nálunk sem - hogy igenis, ha fúj a szél, akkor menni kell! A szörfözés az egyfajta függőség. Kellenek a kihívások az embernek, kell az adrenalin az endorfin, mert ilyenek vagyunk. Nem egyformán és nem mindenki. Van aki tévét néz, van aki kocsmába jár és van aki a természetben keresi az önmegvalósítást. Túrázik, bringázik, mászik, barlangászkodik, szörfözik, kajakozik stb. A körülmények egyáltalán nem voltak "vészjóslóak". Nem feltétlenül emberi hiba vagy mulasztás okozta a tragédiát! Minden esetben minden lehetőségre senki nem tud felkészülni. De milyen érzés otthon ülni egy szörfösnek amikor süt a nap és fúj a szél? Eggyüttérzek a családdal, de próbálom megmagyarázni, hogy GL döntését, miszerint szörfözni indult, nincs joguk bírálni. Én sokáig másztam, barlangászkodtam, láttam szörnyű baleseteket. A körülmények ismeretében kell a tanulságok levonása, de a pórul jártat még szeretetből sem vádolom meg.
Riki610 és qrzor- köszi a tippet, a boltban majd szét nézek 8-9-én, Pesten leszek és rá fogok érni.
Vitorlás fazon: hihette azt is, hogy a partról sodródott el a cucc, de ezután ő is figyelmesebb lesz - sztem. Nem írígylem a lelkiismeret furdalása miatt :-(. Ha tudta volna...
Cikk: eléggé furcsálltam én is. És zavarnak benne a helyesírási hibák is.
Az "ION Vector" létezik zöldben idén is, jövőre is. Itthon a TandT-nél láttam az Orbán téren. (nem, nem vagyok érdekelt)
Egyébként lycra pólót is rá lehet venni tetszőleges színben a fekete mellényre vagy fekete neoprénre. Sajnos az az érzésem, hogy itt és most nem ezen múlt.
A sailing.hu-s beírás tényleg tahó. Oké, hogy tanuljunk a hibákból, de nem egy sporttárs halálát kihasználva kellene észnélkül az észt osztani. Vádolni, vádaskodni könnyű. Egyáltaláőn ott volt az illető? Látta mi történt PONTOSAN? Szörfözik? Tudja milyen dilemma a felszerelés, az öltözék kiválasztása? Nem lehetett szívroham, stroke, fejbeverés, rosszullét, görcs stb? Tudja ki milyen kompromisszumokra kényszerül, vagy ki milyen kockázatot vállal(hat) saját tapasztalatai alapján az időpont, helyszín, felszerelés, társak stb. ügyében? Vagy csak egy mindenttudó ókliszeműveges istencsászár? Sail away!