Keresés

Részletes keresés

odree Creative Commons License 2008.06.18 0 0 1636
Kedves Tu-ja köszi szépen az infot,de én kisebb fajta kemencékre gondoltam.
Remélem találok majd olyat is.mint pl.:a tied az is így képről elég jó lenne.Mondjuk mindjájotoké jó lenne ha már készen álna itt az udvarunkb:)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1635

Szia!

 

kemencebence.hu és már látod is az építési folyamatát több kemencének is.

 

Üdv.

Tu-Ja

Előzmény: odree (1634)
odree Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1634
Sziasztok!
Megint én vagyok és megint segítséget szeretnék kérni tőletek!Szeretnék én is építeni egy kemencét,de ...és itt kezdődnek a gondok!:)
Én nő vagyok és érdekelne hogy mi nők is megtudnánk építeni e esetleg vagy hagyjuk a férfiakra?
Komolyra fordítva a szót mi egy kisebb fajta nem túl bonyolult kemencét szeretnénk építeni.Ehhez kérném a segítségeteket hogy esetleg nem e lenne vki olyan kedves és segítőkész,hogy képekkel illusztrálva küldene nekünk kemence építésről felvilágosítást.címem:odree@lutri.hu
Remélem ismét tudtok nekem segíteni és sok ötlettel árasztatok el!
Előre is köszike várom a nem publikus megoldásokat is az email címemre!
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1633
Én jövőre tervezem az építést, most még csak gondolkodok, és gyűjtöm az információkat érlelem a tervet.
Előzmény: Pirimidin76 (1632)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1632
egy kis híg anyaggal ki lehet kenni, de csak azért, hogy egyenletes legyen. felesleges minden egyéb varázsszer. a samottal én vigyáznák. nem égett még oda semmi?
Előzmény: kisszszoros (1630)
kvardlipi1 Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1631
Nekem az alja samott , az oldala kisméretű régi bontott "csengős" tégla.Tökéletesen működik!
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1630
Sokat gondolkodtam a kemence aljának dolgában. A Sabján féle könyvben az egyik sarkalatos pontként említik az aljzat anyagát, mert ugye azon sül a kenyér, csakhogy a mostani kemencékben már tepsiben sülnek a kenyerek is, nem nagyon van olyan étel, ami közvetlenül a kemence aljával érintkezne sülés közben.

Miért is kell különösebben odafigyelni a kemence aljának a kikenésére? Minek kell kikenni egyáltalán? Nem elég a natur tégla, vagy samott tégla, homokkal hézagolva?
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1629
mindenképpen kell bele homok, mindenhova, különböző arányban.
az arány az agyag kövérségétől is függ, keverésnél "kóstolgatni" kell.
van olyan agyag, ahol az 1:1 arány is jó, van olyan, ahol 1 agyaghoz 3 homok is kell.
ezt bizony meg kell tanulni, de nem egy ördöngősség.
Előzmény: siileec (1627)
tinagy Creative Commons License 2008.06.17 0 0 1628
Szia!
Amatőr művész vagyok a szakmában, és ilyesmi kérdéseimre nekem sem válaszoltak mostanában.
Az agyag homoktartalma függ attól, hogy a bányászott agyagban eleve mennyi homokvan. Évekkel ezelőtti írás mondta, hogy ha az agyagból egy kis téglát gyúrunk, és nem repedetik amiikor szárad, sőt kő keményre szárad, akkor az nem fog repedeznia kemencében sem. A homokosabb agyagom állt össze , kemény téglalappá.
A kemence alját a símább agyaggal kentem ki, és ez már aznap délelőtt felrepedezett. A kerámikus agyag szintén felrepedezett. Az oldalára tapasztott homokos , szalmás agyag szépen áll, remélem így is lesz.
Előzmény: siileec (1627)
siileec Creative Commons License 2008.06.16 0 0 1627
Sziasztok!

A tűztér alját már leraktam 3-2 cm agyagba, de nem kevertem bele homokot. Gond ez? A boltív falazásához tiszta agyagot használjak, vagy keverjek hozzá homokot? Ha igen milyen arányba?
Előre is köszi.
villy68 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 1626
Talán most.sajátAz első komoly begyújtás
villy68 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 1625
Újból.
villy68 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 1624
Ez az én búbosom.
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.15 0 0 1623
természetesen oda is tökéletes az agyag-homok.
Előzmény: W48 (1601)
nodi Creative Commons License 2008.06.13 0 0 1622
egy kis ízelítő a könyvből :)
ha sikerül feltöltenem a képet kemence
Előzmény: moonshadow (1621)
moonshadow Creative Commons License 2008.06.13 0 0 1621

Ezt a könyvet ismeritek?

 

Pizza- és kenyérsütő kemencék
tinagy Creative Commons License 2008.06.13 0 0 1620
A képek valahol a világhálón elvesztek. Két próbálkozás után sem jelentek itt meg, pedig a küldő lapon még látszottak.
még próbálkozok egy ideig.
kezdet

tinagy Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1619
Képek.
tinagy Creative Commons License 2008.06.12 0 0 1618
Ma képeket is tettem fel.
Az őserdőt, és a környezetet közben teszük majd rendbe.
tinagy Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1617
Üdvözlök mindenkit!
Ősszel nem mertem nekikezdeni, eddig csak olvasgattam csendben. Most már kész az alja / remélem kemence lesz mire megépül / . Saját maradék óriás téla, saját kerti agyag, de vettem is egy kockát , gondoltam majd a tetejét, hogy szép- síma legyen.
Szalmát a szedmagad eperfőld mellől hoztunk, két szatyorral.
Alja törött tetőcserép, rajta üveg. rajta tégla rajta 2cm szalmás-kerti-agyag.
Két nap múlva száradás címen repedezett / majd elázott,és elázott
idáig ennyi
A kémény is egy érdekes helyzet /nem tudom hogy lesz/
de a 12 éves fiam élvezi, ő mást is fazekazott már, és sokkal derűsebben dagasztja a sarat.
Megpróbálok képeket feltenni
Üdv

Túl nagynak találja a képet, úgy hogy legközelebb a képeket
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1616
Jó alaposan kitanulmányoztam a képeket.

Külön gratulálok a vasmunkához, ehhez mérhetőt sajnos esélyem sincs csinálni. A kémény megoldásodat viszont kritikával illetem, mivel a boltív tetején van a kémény nyílás, így a kemencédnek gyakorlatilag nincs búbja, az égés "tökéletlen" a hőátadásra nincs elég idő, a forró füstgázok érdemi munka nélkül távoznak.

Amúgy mégeszer gratulálok, a kemence tényleg csinos lett :-)
Előzmény: Tu - Ja (1611)
macokk Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1615
A kép:ke3293
Előzmény: macokk (1614)
macokk Creative Commons License 2008.06.11 0 0 1614

Sziasztok,

 

Na itt az én kemencém. Magam építettem tavaly ősszel, most gyűlnek a sütési tapasztalatok.

 

macokk

m-gabor Creative Commons License 2008.06.10 0 0 1613
Szia Druszám!

Ezért jó ez a fórum. A kemencém megépítése előtt nagyon sokat tanultam Tőletek,
most is szívesen olvasgatom a hozzászólásokat. Ha tudok, örömmel segítek.
Nekem is jól esett annak idején. Az elméleted tökéletes volt!
Üdv: Gábor
Előzmény: DacaGaby (1612)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.10 0 0 1612
Helló druszám!
Köszönöm a segítséget, megoldottad a kérdést. Akkor az általad készített kantaszekér csupán csak dísz? Elég nehézkesnek találnám a használatát. Viszont az utóbb felrakott kép inkább tükrözi az igazi kantaszekeret. Végül is jó volt az elméletem, a használatával is teljesen tisztába voltam, csak nem láttam még úgymond "ezelőtties" szerszámot, nem tudtam semmihez viszonyítani.
Köszi mégegyszer!

Tu-Ja Komám! Nagyon ízlésesen alakítod, építed szépíted a kemencétek környékét!
A barátom épített egy cimborámnak kemencét, hát van ízlése a srácnak! A kemence már kész van, meszelés van hátra, viszont a környéke most épül kifele, elöljáróba megsúgom, hogy nemsemmi lesz!!! Komolyan mondom kezdek irigykedni. Tulipánmintás fenyőfa korlátot épít köré....... de majd meglátjátok.
Ízelítőnek rakok fel képet a kemencéről:
Előzmény: m-gabor (1604)
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1611
A képek:
Tu - Ja Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1610

Szia kisszszoros!

 

Megpróbálok neked sorrendben válaszolni és mellékelek pár fotót is a magyarázatokhoz.

1.) Amiatt áll falábon a kemence fele, mert előbb egy grillező-bográcsozó-tárcsázó

     épült és csak ezt követően merült fel a kemence ötlete. Ekkor pedig már nem volt

     kedvem újra alapot ásni, betonozni a kemencéhez. Ezért úgy döntöttem, hogy   egy duplán vasalt betonlapot öntök és arra építem a kemencét.

2.) A másik építmény az előbb említett több funkciós sütő. Látszik a fotón több oldalról. Láthatod azt a bizonyos betonlapot még kemence nélkül.

3.) A tűztérből a kemence elején megy hátra a kéménybe egy 140-es rozsdamentes csövön a füst. Kissé hátrafelé emelkedve, hogy az esetleges korom nem tudjon lerakódni benne. Olyan jó a huzat egyébként, hogy erre még esély sincs.

4.) Amiatt nem elölkéményes a kemence, mert ahogy említettem nem akartam már újra ásni, betonozni, de mégis elöl vezettem ki a füstöt csak egy cső beépítésével oldottam meg, hogy hátul legyen a kémény. Így nem kevés helyet nyertem egyébként az udvar javára!

5.) Erről csak annyit tudok mondani, hogy nem vagyok ács ezért így sikerült megoldani nagyon bika csavarokkal összeépítve az ácsolatot. Viszon ezt is saját magunk oldottuk meg! Olyan erős, hogy rá merek állni a gyenge 115 kilómmal.

6.)-7.) A kemence alja 80mm duplán vasalt betonlap 3:1 arányba kevert sóder cement keverékéből. A kemence tűztere alá 12cm vastagságú darált üveg került, ennek tetejére 20mm agyagba samot tégla ami a tűztér alja lett.

8.) Az ajtó teljes mértékben saját kezűleg készített ( pár elkapott pillanat készítés

közben a fotókon).

9.) A kemence két boltívből áll amiket kisméretű bontott téglából raktam kötésre. A belső keramikus agyagba a külső normál cementes falazó habarcsba rakva, mivel ezt már nem éri a tűz. A kettő közé amíg el nem fogyott addig szintén darál üveg, aztán tört üveg került szigetelés és hőtartás végett.

10.) Nem használtam semmiféle szövetet csak egyszerűen bevakoltam cementes vakolóanyggal. Sütéskor itt-ott kisebb repedések lesznek rajta ami szépen visszazáródik ahogy hűl ki a kemence.

11.) Valóban nyereg- vagy dongaboltozatos kemencét építettem, ki hogy ismeri .

Minden bontott kisméretű normál téglából van kivéve a sütőtér alját ami samott tégla.

Nekem beváltak ezek az anyagkombinációk, nagyon jól működik.

 

Kívánom midenkinek, hogy annyi öröme legyen úgy a kemencéje építésében mint később annak mindsűrűbb használatában ahogy nekem.

Ezért is javaslom, hogy amit csak lehet mindenki saját maga készítsen a kemencéjén!!!

 

Köszönöm az elismerét!

 

Üdv.

 

Tu-Ja 

Előzmény: kisszszoros (1608)
hannabori Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1609

Kedves sütögető! Felrakom amiket ma szereztem be,

igaz hogy talán kemencében sütéshez nem a legjobb...!:))

Egyébként nagyon eltaláltad milyen a fazekas minálunk..!:)

Tényleg ahogy leírtad.

 

Nanik! Fantasztikusak az edényeid, klassz gyűjtemény!!

 

Előzmény: Sütögető (1569)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1608
Csinos munkadarab :-) elismerésem. És ha nem titok, akkor légyszíves ossz meg velünk néhány technikai részletet is. Hátha akad valami titkos furfang :-) ami mindannyiónk okulására szolgálhat.

Néhány kérdésem is van:
- Miért falábon áll a kemence, nem félsz az idő vasfogától? Vagy azok zártszelvények, és csak a színük megtévesztő?
- Mi az a másik építmény? Grillező? Esetleg kép arról is?
- A kemence közepe-vége felé van a kémény. Hogyan alakítottad ki a kemencetér füstnyílását (esetleg egy fotó belülről)?
- Miért nem a hagyományos elölkéményeset válsztottad?
- Az ácsolat kicsit furának tűnik... nem igazán látom a képeken, hogy melyik gerenda melyiket tartja. Erről tudnál valamit mondani?
- A kemence alja "vékony"-nak tűnik. Betonból készült? Hogyan oldottad az alsó hőszigetelést? Egy fektetett téglányi homok-üveg keverékkel?
- Mivel raktad ki a kemence alját? Tégla, samott, lávakő?
- Az ajtót Te készítetted, vagy kovácsember, esetleg gyári öntvény?
- Mi tartja össze a kemencét? Mivel burkoltad? Hőálló habarcs, vagy homok+agyag keverék?
- Használtál a burkoláshoz kenderszövetet vagy üvegszálszövetet repedezés ellen?
- A kemence az alakjából ítélve boltíves. Normál tégla, vagy samott az anyaga?
Előzmény: Tu - Ja (1598)
szaborob Creative Commons License 2008.06.09 0 0 1607
Sziasztok,

Szombaton megvolt az első sütés!! Jól sikerült:)

nanik post-ja alapján készített tevő:
Tevő1Tevő2

Elsőre töki pompos készült:
Étel1Étel2

szaborob
ui: Tu-ja: nagyon jó a "japán kertes" kemencéd:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!