Elővettem a "Kuglert" - cukrász, cukorkakészítő volt: Tudjátok ugye?
"Jó ruhában járni kelni, / S öt forintér kuglert venni." (J.A.)
Nos Ő írt egy szakácskönyvet úgy a múlt sz. elején, aminek cukrászati részében 24 féle máz elkészítését írja le:
Fehér cukormáz: Verjünk habbá 2 tojásfehérjét, hintsünk bele 250 g porcukrot s belecsavarva egy citromlevet, azonnal felkenhetjük. Meleg helyre állítva keményítjük meg.
Keményebb tészták tetejét, mikor már azok félig megsültek, behintjük vastagon porcukorral, s ismét a sütőbe tesszük. Ha a cukor elolvad a tészta tetején szép fényes mázt ad.
Piros máz: kavarjunk 1/4 óráig 280g porcukrot 2 tojásfehérjével, adjunk hozzá fél citrom levét s patikában kapható ételfestéket.
(A festék jól helyettesíthető piros színű szörpökkel - málna, ribizli, meggy.
Köszi a segítséget jópár kudarctól megkíméltetek. Arra még nem válaszoltatok, hogy a hipermarketes nem fagyasztott mondjuk "friss" tintahal az jó? Illetve még egy kérdés: a fagyasztott polippal mi a helyzet? Ugyanaz a történet?
Én leginkább a karácsonyi mézeseket szoktam tojásfehérjés mázzal díszíteni, de sose méricskéltem a porcukrot - egy tojásfehérjét kicsit habosra kevertem, aztán 2-3 ek-nyi adagokban kevertem hozzá a cukrot, míg elég sűrű lett. Amikor még "íráshoz" pont nem elég sűrű, akkor tényleg jól terül. Mondjuk első alkalommal csodálkoztam, hogy milyen sok cukor elfért benne. :) Viszont le lehet fagyasztani ezt a mázat így összekeverve is, ugyanolyan lesz kiolvadva. A citromlevet én nem szeretem benne. Lehet, hogy azért, mert nem én vagyok Nigella? :)) Ki fogom próbálni tejjel is, kíváncsi lettem, főleg mert tejjel kisebb adag mázat is lehet csinálni nyilván. ribizli
Szerintem a legjobb cukormáz az, amit Nigella is készített a "Nigella ünnepi lakomái" c. sorozatban a pici piskótatorták (gyakorlatilag muffinok) tetejére:
- 35 dkg átszitált porcukor - 1 tojás fehérje (ezt csak a mélyhűtőből előkapom, mert mindig lefagyasztom a megmaradt fehérjéket) - kb. 1/4 citrom leve
Ezeket habverővel keményre kell verni. Mivel elég sűrű, vastag máz lesz belőle, de annál finomabb. És: "Érezni a cukormázban a citromlét, hibátlan!" (Nigella) :)
Akkor tegyel hozza meg egy kicsit, ovatosan amig olyan surusegu lesz amit eppen szeretnel. Szerintem a muffinra nem kell nagyon folyos, csak annyira, hogy ha rateszed, kisimuljon.
egy nigellás könyvem van, és pont ez, és eddig még csak egyszer nyitottam ki és pont ezt a sütitnéztem ki, azt irja levendulás cukrot tegyünk bele, azóta egy kis üvegcsében tartogatok levendulát meg cukrot és finom. /akár kandirozni is lehetne, mert a virágrészecskék is izlenek/
Ja, hát ezen látszik, hogy alig tett tésztát a papírokba, így könnyű nem kibuggyanóst sütni!! Bár nyilván nem lett egyenes a teteje, ezt szerintem megfelelő mennyiségű cukormázzal egyenlíti ki. Filmben láttam már többször, hogy ámerikában készen kapható flakonos színezett cukormáz, olyasmi kiszerelésben, mint nálunk a tejszínhab, és gondolom még különböző "csőröket" is lehet rátenni, amivel mintázni tudnak. A levendula egyébként csak dísz rajta, az tuti, ezzel az erővel akár papírernyőt is tehetett volna rá (nem javaslom elrágcsálni a levendulát). :DDD ribizli
Kipróbáltam a béka sütit..... háát kezdetnek nem volt rossz...de még finomítanom kell az arányokat a masszában. A külsején a mázt kicukrosodott mézből + mandulaaromából csináltam-----húúúú ez már elsőre is nagyon fincsi lett. :))))
Lehet, hogy a mazat zsakbol nyomjak ra. Ha meg nem teljesen egyenletes sutes utan a muffin teteje - a maz alatt nem latod, ha az eleg folyos, feltolti a lukakat!
Viszont. . .tokeletes dekoracio!!! Nekem tetszik az egyszerusege!
VKOrsi, a jó cukormáz eloszlik anélkül, hogy nagyon kenegetni kellene. A teteje pedig úgy lesz egyenes, hogy csak kevés sütőpor kell a tésztába, így nem jön nagyon fel. Meg aztán nem is kell nagyon telerakni a muffintepsi lyukait. :)
a kérdéseim: 1. a kapszli át van ázva, tehát nem utólag került bele a muffin 2. hogy lehet a mázat összekenés nélkül így beletenni 3. és miért egyenes a teteje? :D :D
Szerintem levágják a kihűlt muffin tetejét egyenesre, aztán mázazzák, ill. a máz alá talán még "szigetelő" lekvárréteget is kennek. ZsuR tudja az ilyen trükköket, járt tortadíszítő tanfolyamra. ribizli
serpenyő felhevít. előtte olaj + fokhagyma + petrezselyem összekever. serpenyőbe pici olaj, ha forró, rá a tintahal, én ekkor megkenem a keverékkel a tintahalat, megfordítom, megken.. és kb. ennyi idő alatt kész is. tényleg nem kell neki sok idő.
azert 1-2 hetet ki lehet birni sztem kenomajas nelkul, ha mar kulfoldre utazik az ember, meg ha nem is akar mindent vegigkostolni, de inkabb 2 ottani iz a helyi boltol, mint 4 itthonrol, szvsz
fagyasztottat felejtsd el, gumi lesz. még a frisset is nagyon óvatosan kell, épp hogy megpárolni. és igen, amit látsz, az van rajta: fokhagyma, petrezselyem, olaj.
nigella utolsó könyvében van levendulás muffin, őrjítően szép, ezüst papírkapszliban tálalva, halványlila cukormázzal, vmi esküvőre csinálta. olyan, mint egy laura ashley ruha :-)