Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43780
Nagyon régi mondás (én találtam ki :)): ami mindenre jó, nem jó semmire...
Előzmény: Vének Tanácsa TM (43711)
szysssz Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43779

Elővettem a "Kuglert" - cukrász, cukorkakészítő volt: Tudjátok ugye?

"Jó ruhában járni kelni, / S öt forintér kuglert venni." (J.A.)

 

Nos Ő írt egy szakácskönyvet úgy a múlt sz. elején, aminek cukrászati részében 24 féle máz elkészítését írja le:

 

Fehér cukormáz: Verjünk habbá 2 tojásfehérjét, hintsünk bele 250 g porcukrot s belecsavarva egy citromlevet, azonnal felkenhetjük. Meleg helyre állítva keményítjük meg.

Keményebb tészták tetejét, mikor már azok félig megsültek, behintjük vastagon porcukorral, s ismét a sütőbe tesszük. Ha a cukor elolvad a tészta tetején szép fényes mázt ad.

 

Piros máz: kavarjunk 1/4 óráig 280g porcukrot 2 tojásfehérjével, adjunk hozzá fél citrom levét s patikában kapható ételfestéket.

 

(A festék jól helyettesíthető piros színű szörpökkel - málna, ribizli, meggy.

Zöldre festhető párolt paraj kifacsart levével, sárgára forrázott sáfrány levével.)

csabesz32 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43778
Köszi a segítséget jópár kudarctól megkíméltetek. Arra még nem válaszoltatok, hogy a hipermarketes nem fagyasztott mondjuk "friss" tintahal az jó? Illetve még egy kérdés: a fagyasztott polippal mi a helyzet? Ugyanaz a történet?
Előzmény: VKOrsi (43755)
ribizli Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43777
Én leginkább a karácsonyi mézeseket szoktam tojásfehérjés mázzal díszíteni, de sose méricskéltem a porcukrot - egy tojásfehérjét kicsit habosra kevertem, aztán 2-3 ek-nyi adagokban kevertem hozzá a cukrot, míg elég sűrű lett. Amikor még "íráshoz" pont nem elég sűrű, akkor tényleg jól terül.
Mondjuk első alkalommal csodálkoztam, hogy milyen sok cukor elfért benne. :) Viszont le lehet fagyasztani ezt a mázat így összekeverve is, ugyanolyan lesz kiolvadva.
A citromlevet én nem szeretem benne. Lehet, hogy azért, mert nem én vagyok Nigella? :))
Ki fogom próbálni tejjel is, kíváncsi lettem, főleg mert tejjel kisebb adag mázat is lehet csinálni nyilván.
ribizli
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43776
no, de ezzel az ilyen kis kosárkákat nem lehet megtölteni, mert ez egy kemény máz, amit kenni kell.

amúgy én is ilyet teszek mindenre, a sima cukormázat eddig nem ismertem.
Előzmény: apragel (43775)
apragel Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43775
Szerintem a legjobb cukormáz az, amit Nigella is készített a "Nigella ünnepi lakomái" c. sorozatban a pici piskótatorták (gyakorlatilag muffinok) tetejére:

- 35 dkg átszitált porcukor
- 1 tojás fehérje (ezt csak a mélyhűtőből előkapom, mert mindig lefagyasztom a megmaradt fehérjéket)
- kb. 1/4 citrom leve

Ezeket habverővel keményre kell verni. Mivel elég sűrű, vastag máz lesz belőle, de annál finomabb. És: "Érezni a cukormázban a citromlét, hibátlan!" (Nigella) :)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43774
Igen, azt kell. Ez olyan maz, amit nem igazan kellene mericskelni - kis gyakorlat utan pici figyelemmel sikerul.


(OK, en jo parszor elboktem :)))
Előzmény: VKOrsi (43773)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43773
hmmm nálunk is 15 ml :D
no, akkor kísérletezem tovább :D
Előzmény: ZsuR (43772)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43772
Akkor tegyel hozza meg egy kicsit, ovatosan amig olyan surusegu lesz amit eppen szeretnel. Szerintem a muffinra nem kell nagyon folyos, csak annyira, hogy ha rateszed, kisimuljon.

1 evokanal (1 Tablespoon [US] = 14.786 764 781 milliliter) = 15 ml
Előzmény: VKOrsi (43768)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43771

egy nigellás könyvem van, és pont ez, és eddig még csak egyszer nyitottam ki és pont ezt a sütitnéztem ki, azt irja levendulás cukrot tegyünk bele, azóta egy kis üvegcsében tartogatok levendulát meg cukrot és finom.  /akár kandirozni is lehetne, mert a virágrészecskék is izlenek/

 

és olyan fülledten nyáréccakás az illata is :)))

Előzmény: ribizli (43770)
ribizli Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43770
Ja, hát ezen látszik, hogy alig tett tésztát a papírokba, így könnyű nem kibuggyanóst sütni!! Bár nyilván nem lett egyenes a teteje, ezt szerintem megfelelő mennyiségű cukormázzal egyenlíti ki.
Filmben láttam már többször, hogy ámerikában készen kapható flakonos színezett cukormáz, olyasmi kiszerelésben, mint nálunk a tejszínhab, és gondolom még különböző "csőröket" is lehet rátenni, amivel mintázni tudnak.
A levendula egyébként csak dísz rajta, az tuti, ezzel az erővel akár papírernyőt is tehetett volna rá (nem javaslom elrágcsálni a levendulát). :DDD
ribizli
Előzmény: VKOrsi (43757)
V01 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43769

Sziasztok!

Kipróbáltam a béka sütit..... háát kezdetnek nem volt rossz...de még finomítanom kell az arányokat a masszában. A külsején a mázt kicukrosodott mézből + mandulaaromából csináltam-----húúúú ez már elsőre is nagyon fincsi lett. :))))

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget! :)

Előzmény: rollller (43371)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43768
OK... akkor mekkora nálatok egy evőkanál (ml-ben mondjuk)?

mert tesztként negyed csészéhez tettem 1 ek tejet és ez összeállt masszává, nem folyós egyáltalán.
Előzmény: ZsuR (43765)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43767
igen, írja is nigella, hogy trükközött
Előzmény: ribizli (43756)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43766
én egész évtizedeket bírok ki kenőmájas nélkül :-)))
Előzmény: rollller (43754)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43765
Igen. Ovatosan tedd bele - nem kell sok. Szabalyozhatod, mennyire legyen folyos. Megeri a probat - sok jo dolgot lehet vele csinalni.

Ezzel lehet ezt a kicsit csurgost is:

Előzmény: VKOrsi (43763)
varadit Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43764

 

 jaj, ne kötözködj már! :-) olvashattad: "itt egy recept amit nem lehet elrontani" :-)

Előzmény: VKOrsi (43763)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43763
köszi.
jól látom? 1.5 evőkanál megy 2.5 dl porcukorhoz? tényleg ez az arány?
Előzmény: ZsuR (43762)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43762
Itt egy recept, amit nem lehet elrontani:

1 csesze (2,5 dl) porcukor, szitalt
1/4 kiskanal vanilia kivonat (vagy vanilias cukor, vagy citromle, vagy rum. . .vagy amit eppen akarsz)
tej, kb 1 1/2 evokanalnyi

Csak annyi legyen a tej benne, hogy ha a kanalrol lecsoppented, ne tartsa meg a formajat, de ne legyen tul folyos, hogy a sutin rajta maradjon.

Ezt szoktak szinezni, es a gyerekek nagyon elvezik a sutiknem a dekoralasat.
Előzmény: ZsuR (43760)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43761
Hogyan csinaltad?
Előzmény: VKOrsi (43759)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43760
Lehet, hogy a mazat zsakbol nyomjak ra. Ha meg nem teljesen egyenletes sutes utan a muffin teteje - a maz alatt nem latod, ha az eleg folyos, feltolti a lukakat!

Viszont. . .tokeletes dekoracio!!! Nekem tetszik az egyszerusege!
Előzmény: VKOrsi (43757)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43759
no, ezek szerint nekem sosem sikerült akkor még jó cukormázt csinálni :( mindig kenni kellett.
Előzmény: apragel (43758)
apragel Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43758
VKOrsi, a jó cukormáz eloszlik anélkül, hogy nagyon kenegetni kellene. A teteje pedig úgy lesz egyenes, hogy csak kevés sütőpor kell a tésztába, így nem jön nagyon fel. Meg aztán nem is kell nagyon telerakni a muffintepsi lyukait. :)
Előzmény: VKOrsi (43757)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43757
szóval itt a kép:



a kérdéseim:
1. a kapszli át van ázva, tehát nem utólag került bele a muffin
2. hogy lehet a mázat összekenés nélkül így beletenni
3. és miért egyenes a teteje? :D :D
Előzmény: ribizli (43756)
ribizli Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43756
Szerintem levágják a kihűlt muffin tetejét egyenesre, aztán mázazzák, ill. a máz alá talán még "szigetelő" lekvárréteget is kennek. ZsuR tudja az ilyen trükköket, járt tortadíszítő tanfolyamra.
ribizli
Előzmény: VKOrsi (43753)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43755
serpenyő felhevít.
előtte olaj + fokhagyma + petrezselyem összekever.
serpenyőbe pici olaj, ha forró, rá a tintahal, én ekkor megkenem a keverékkel a tintahalat, megfordítom, megken.. és kb. ennyi idő alatt kész is.
tényleg nem kell neki sok idő.
Előzmény: csabesz32 (43750)
rollller Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43754
azert 1-2 hetet ki lehet birni sztem kenomajas nelkul, ha mar kulfoldre utazik az ember, meg ha nem is akar mindent vegigkostolni, de inkabb 2 ottani iz a helyi boltol, mint 4 itthonrol, szvsz
Előzmény: Törölt nick (43741)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43753
az a kép tényleg álomszép :D

bár örök dilemmám, hogy hogyan lesz egyenes a muffin teteje, és rajta a cukormáz :D
Előzmény: Törölt nick (43751)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43752
fagyasztottat felejtsd el, gumi lesz. még a frisset is nagyon óvatosan kell, épp hogy megpárolni. és igen, amit látsz, az van rajta: fokhagyma, petrezselyem, olaj.
Előzmény: csabesz32 (43750)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43751
nigella utolsó könyvében van levendulás muffin, őrjítően szép, ezüst papírkapszliban tálalva, halványlila cukormázzal, vmi esküvőre csinálta. olyan, mint egy laura ashley ruha :-)
Előzmény: ribizli (43748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!