Szeretném kérdezni ,hogy egy gépkocsi alváz és üregvédelmével kapcsolatban milyen anyaggal célszerű (jobb) megcsináltatnom ? Opel Gyulai azt hiszem Würth anyaggal dolgozik, vagy pl. a Rustica Bt. Dinitrol anyagával ?
Esetleg Budapesten közületek foglalkozik alváz és üregvédelemmel és meg tudnám nekem csinálni ? Hány évig lehet a védelmet biztonsággal tervezni? Meg szeretném a most 5 éves autóm tartani sokáig.
Igen könnyebb,mert kevésbé érzékeny a környezeti hőmérsékletre,de ez nem azt jelenti,hogy bármilyen körülmények megfelelnek a felhasználási követelményeknek. Min: 15-18 fok és gyors edző/ nem száradásgyorsító/
Tegnap a pisztolyt darabokra szedtem és beáztattam éjszakára nitróba.
Ma lekapargattam róla a kék festéket, vagyis inkább valami eloxált kémiai úton felhordott anyag lehetett rajta. A hígító valamennyire feloldotta ezt az anyagot. Most kívül és belül is szépen lepucoltam.
Mikor festek akkor nem szabadna a levegőnek beledolgoznia a festékes tartályba?
Nem szabadna buborékoznia a tartályban lévő festéknek? A teflonszalagos megoldás jó a meneteknél lévő tömítésekhez? Nem lenne jobb valami gumi gyűrű? Gyárilag mintha be lettek volna ragasztva valamivel ezek a menetek.
Köpködni? Akadozva jönni? Nekem volt olyan gond hogy a tömítés teljesen rossz volt a dűzniház és a pisztolytest közt, akadozva, egyenetlenül jött. Azóta minden szétszedés után a dűzniházat teflonszalaggal feltekerem, aztán kis nitrót a tartályba öntve letesztelem hogy nem buborékol-e. (tömít-e rendesen)
Olyan is volt hogy a tartály alján lévő szűrő teljesen eltömődött takarítások ellenére... Azóta ezt száműztem és mindig szűrőpapíron keresztül töltöm bele a cuccot.
Igen, szinte 100% hogy hideg volt, és azért folyt meg. Különben Iwata W400 van, 1.3. Kezdek ebbe belecsemelni különben. Szerintem hanyagolom ezt az egészet tavaszig. Addig legfeljebb összerakom a többi részét.
Egyszerűen hideg volt, nem vesszet össze a 2 edző.
Azt írod 8 fok akkor a lemez volt vagy 5 fokos azon nem szeret a festék megállni.
Nyújtsd ki a mutató ujjad mikkor fújsz mintha lőfegyvert fognál, tedd a dűzni mellé hátha jobban fogod érezni hol jársz.
Fogj egy rossz elemet és gyakorolj, sárvédőt ajtót , legolcsóbb 2k festék.
próbálkozz a pisztoly állítgatásával, sokat dob a dolgon egy másik beállítás.
3bar a kompresszoron, ha nem ereszt a tömlő akkor az 3 a pisztolynál is.
Nem tudom milyen pisztolyod van de az sokk.
Én és ismétlem ÉN, nem követendő példa 1,7-2bar akril meg a lakk is.
Sata 3000 1,3 én lakkhoz 2bar a lepke teljes nyitás az anyag pedig 3 egész fordulat és már az első sort simára fújom, 2 sornál nyitok rá még egy felet vagy egészet
devilbiss flg5 a lepke teljesen az anyag 4 fordulat 1,8bar lakk és akril.
Látod, lengyelországban nem vacakolnak. mehet az üvegszál meg a paplan mindenhová, mefújják barkács "szett" pisztollyal. Én meg költöm itt a nagy lóvékat pisztolyra, meg gépekre, meg anyagokra(ki sem merem számolni) és akkor egy csíkos, agyonfolyatott kocsim van:(
Különböző magasítók ,állványok olykor létra vagy telepített állás is szükséges lehet egy egy munkához,nagyobb autóhoz. Valaki eleve mérethibás / alacsony/ és nehézkes a magasabb tetejű autók fújása ezáltal.
Lementem, szörnyülködtem egyet. a jobb oldali sárvédő az olyan, mintha a tartály tetejét levettem volna, és csak úgy rácsurgatom a festéket. "Le van locsolva." Cserébe nem olyan nagyon durván szemetes, ellenben ami nagyobb baj, hogy a nagytető csíkos lett. Nagyon nem érzem ezeket a sorokat. Azt gondolom hogy másabb az, mikor normál sorrend van, tehát füller után az elsőt fújja az ember, van színkülönbség. A nagy tetőt ráadásul be sem érem, sokat gondolkoztam azon, hogy hogyan lehet azt rendesen beérni, látni hogy hol tartok! Állványról!?
Könnyen megfolyik!? :) szanaszéjjel folyattam. egyszerűen nem látom (nem érzem?) hogy hol az előző sor.(?) Azt sem tudom, hogy az ajtók, meg a motorháztető miért sikerült jól? És a lakkos amit előtte fújtam? az miért nem folyt meg ennyire durván?
Akrilnál fontos főleg ha nem ideálisak a körülmények,hogy több vékony " poroló " rétegeket fújva építsd fel a rétegvastagságot, és takaróképességet,hogy legyen ideje átszáradni és csak az utolsó réteget vastagabban fújva végezz a melóval. Ha nem vagy biztos benne hogy a hőmérsékletnek megfelelő edzőt választottál hidegebb időben abban az esetben száradásgyorítóval lehet adalékolni.Ha az első réteget fényesre fújod ki könnyen megfolyik és sokkal több szemetet vesz föl a környezetéből.
Első sornál pedig könnyen szokott terülni általában. Én elfektetett elemeknél jártam már úgy sokszor hogy második sornál nehezen akar terülni. Megfújom, nézem hogy ez így jó lesz olyan "gyáriasan narancsos" és még utána kezd el terülni a festék, de ha jobban behígítom akkor meg lehomályosodik és nagyon kicsi a rétegvastagság ami egy véletlen megfolyásnál szívás ,mert tuti hogy ki fog kopni.
Köszönöm a segítséget! Sajnos türelmetlen voltam, fel kellett volna valóban gittelni a folyásokat. Tény, hogy szemét mindig lesz benne, de nem mindegy hogy mennyi és mekkorák. Ebben sok nagy volt. azt, hogy újra akartam fújni nem bántam meg, csak a technikát ahogy elkezdtem.
Viszont ma kegyetlenül elbaltáztam valamit. Csak nem tudom hogy mit. Szóval szépen kicsiszolgattam a szemetet, a folyásokat, felskótoltam mindenütt, gyönyörűen kimaszkoltam papírral. kb 8 fok lehetett a garázsban. locsoltam is bőven, a falakat is nedvesítettem. szépen kimértem a festéket, 3dl. volt még egy kevés MS edzőm, meg 1 és 3/4 éves HS edzőm. ezek keverékéből töltöttem föl a festéket ugye 1.5 dl-rel. (2:1) 2K hígító, a második osztásig, szépen összekevertem, szűrő, pisztolyba bele. a nyomást a kompresszornál levettem 3 bárra, kb 12 méter cső van, ezen talán egyet esik, a végén lesz 2. Tehát két ajtós a kocsi. külső elemek fújása: nagy tető, falcok, két küszöb, két nagy hátsó sárvédő, hátfal, köténylemez. kb elég is lett az anyag, még maradt is. Egy sorral fújtam. Aztán gyönyörűen lemostam az egészet 2 liter nitróval. Kritikán aluli lett. nem terült ki, szemetes volt, és ennek tetejébe mintha egy liter hígítót öntöttem volna bele úgy folyt.
Ennyire összeveszett volna a két edző? ennyit tenne a három-négy fok különbség? Az ajtók, a sárvédők, a csomagtér ajtó körülményekhez képest tök jó lett. És nem is folyattam meg. (kivéve az egyik ajtót és a motorháztetőt, mert a szilikon pöttyöt akartam elfedetni, de hát nem sikerült. Ezeket újrafújtam, az ajtó jó lett, a motorháztető meg csíkos - újra fújom)
Szemet az otthoni festésnél elég megszokott dolog, de hidd el fülkében is előfordul.
Ez ellen a takarítással, mondjuk lesepred a plafont egy nedves ronggyal áttörlöd, fel locsolsz a kocsi körül.
Mézes kendő festés előtt, és talán ami lehető legkisebb levegővel fújni amin a pisztoly még szépen terít.
Ha meg folyik nem kell parázni szakműhelyben is előfordul és nem fogják veled megosztani, hogy kicsit megfojt de kipolíroztuk fasza lett.
A folyást és mellette kihúzod flekk kittel, aztán P1200, P2000 és mintha flekket csiszolnál próbálod minél inkább a flekken tartani a steknit mert nem szabad kézzel kell az éleket széleket leragasztod
persze ehez kell egy réteg vastagság is. A szemétnél is haszonló az eljárás szélek leragaszt élek is aztán egy kupakjánál lyukasztott flakonnal folyamatosan vizezzed.
Paszta 3M nagyon jó de nem a fehér.
1. zöld kupakos ettől szép fényes lesz de bizonyos szögből látszik a polírozás nyoma.
2. a fekete kupakos ezzel pedig készre húzod.
Ha fekete a kocsi vagy valami sötét szín akkor még a lilával is átlehet menni rajta.
Persze ehez 3 féle szivacs is kellene elméletileg.
Ha polírgép amit vettél nagy batár 200, vagy 180 szivaccsal van az sem a legjobb 150 átmérő bőven elég csak vigyáz nehogy túl melegítsd a felületet
A korróziógátló alapozás után 2K töltőalapozó /"spricckitt"/ a legjobb bár jelentősen megnöveli a rétegvastagságot. Márka tekintetében Novol,4CR,Body,Mobihel stb és a nevesebb festékgyártók jöhetnek szóba,attól függően mit enged meg a költségvetés.
Még,hogy nincs annyi sufni szerelő, itt ( Sz-Sz-B megye ) minden 10-ik háznál működik szerelő, aki A-Z-ig mindent megcsinál,és mindegyik gyorsan,olcsón, és jól dolgozik állításuk szerint.
Hidd el nekem hogy ezek a "bohóc" kezdeményezések akkor fognak eltűnni mikor előveszik őket hogy valami orbitálisan nagy butaságot csináltak. Felénk is van ilyen gumis valami amit még műhelynek sem lehet nevezni és cifrábbnál cifrább dolgokat hall róla az ember. Pl pont most van nálunk egy kocsi amire felszereltek 2004-es!, igen 2004-es agyonkopott téligumit. Mintára biztos meg van a minimum de szarrá van érve, ilyen Marianne árkok vannak rajta stb. Kedden leesett itt 5centi hó és a tulaj az első árokban kötött ki és hívott minket hogy segítsünk rendbetenni. Ahogy megláttam
a kerekeit mondtam is neki hogy ugye ezt nem gumis tette fel!? "De igen egy hónapja itt és itt, mondták hogy itt úgysem lesz komoly tél jó még az."
Most van a kocsiban 150000Ft kár (nem sokkal ér többet a kocsi) amit ki kell fizetni mert a rohadék annyira pénzéhes hogy inkább kockáztatja az ügyfél életét mint elengedje a gyors 4000Forintos bevételt! Látod, ez a gusztustalan!
Én egy olyan gumishoz járok aki az ilyeneket elhajtja, vagy vesz nála vagy valahol használható gumit vagy távozzon. Nekem barátom de mai napig simán elhajt ha valamiért nem tud a vitt dolgokból 100%-os munkát kiadni. Az elején nem mondom szarul is esett de most hogy fejben érettebb lettem már értem és kimondottan szeretem.
Némi idő kell és hidd el fordulni fog a szemlélet, lakatos-fényező vonalon én már érzem a változást.
És itt jönne képbe a szakmánkénti összefogás /régen úgy hívták,hogy SZAKSZERVEZET/ ami- tegyük hozzá sosem tud érvényesülni- ,hogy igenis legyen becsülete az adott szakmának és ennek rendszeresen fórumot kellene találni,hogy lehessen kommunikálni az ügyfelek felé és legyen egy tisztességes nem feltétlen egységes de korrekt árképzés ,ami alapján a megrendelő már nem csak az árat tudja összehasonlítani,hanem azt is ,hogy milyen referencia és szakmai háttér van egy vállalkozó mögött.
Tudom,hogy ez utópia ,de ennek valahogy így kellene működnie.
A jelenlegi felállás szerint fordítva ülünk a bilin és azt hisszük,hogy sapka!
Amíg a vállalkozások jogi és nem utolsó sorban gazdasági hátterei nem a vállalkozásokat segítik hanem inkább módszeresen nehezítik addig nem lesz nem lehet tisztességes versenyben megmérkőzni.
Ebben teljesen igazad van, és sajnos ez más szakmában is így van. Én gumiszervízben dolgozom és hiába a 3,5 millió forintos szerelővas nélküli szerelőgép meg a hasonló prémium kategóriás felszerelések és nem utolsó sorban a munkatapasztalat ami nekem idén lett kerek 10 éves, édesapám mögött pedig 29 év van, amikor a 100 méterre lévő tescó parkolóba leraknak egy konténert irodának raklapokból összetákolnak mellette egy "műhelyt" és 3000-ért gumiznak tapasztalatlan fiatal alkalmazottak. És ilyenkor sajnos nem vígasztal hogy azok a kuncsaftok akik "kipróbálják" azoknak a 99 százaléka vissza jön, mert közben elestünk keresettől. Aztán majd bezár de lesz helyette 3 aki megpróbálja. Sajnos mivel az emberek csak szezonba járnak gumishoz azt látja, hogy hú itt mennyi munka van én is megpróbálom alá megyek ezerrel vagy kétezerrel még így is jól járok, de abba nem gondol bele hogy ez 3-4 hét évente 2x ez alatt kell kitermelni 1 éves üzemelési költséget. Aztán bebukik de mire belátja engem is, és más szakműhelyt is megtépáz. :( Viszont az építő iparban már egyre inkább kereseik a jó munka erőt, mondhatnám megváltozott a jó munkaerő fogalma magyarországon, eddig azt jelentette hogy olcsóér gyorsan megcsinálta most meg már kezdi azt jelenteni hogy az elvégzett munkával probléma nem lesz.
Megértem hogy vannak olyan térségek az országban ahol nem nyelik be a 20-25 vagy akár a 30000-es elemárat de hidd el hogy ezért a kis sufnik a felelősek. Mindenki próbál kapaszkodni a munkákba de azért saját magunkkal szemben azért már ne alkudjunk! Jónapot, ez ennyi és kész! Hidd el lecsapja és másnap hívnifog miután mindenkit körbekérdezett és rájött hogy ez valóban annyi lesz. Ezért érdemes fejlődni hogy ne anyagilag érje meg hozzád vinni hanem mert minőségre olyan lesz amilyennek kell lenni. Van "olcsójános" aki 2000-ért akar mindent megcsináltatni és van a normális aki szeretné hogy 100%-os legyen a javítás. Őket kell kiszolgálni nem az alkudozó bolondokat. Nálam sincs alku, eszi nem eszi. Ha kéri akkor részemről a maximálisat fogja kapni ha nem kéri akkor viszlát.
Már elmúltak azok az idők mikor minden utcában volt egy szaki, volt lakatos meg volt fényező... Kicsit magadat is becsüld annyira hogy nem adod a tudásodat oda alamizsnáért!
Tény, hogy az ilyen garázsműhelyek rontják a hivatalos műhelyek helyzetét egyrészt az ár, másrészt pedig a minőség miatt.
Ez a kommented is egy az egyben vonatkozik. Egy barátom kocsiját csináltam itthon munka mellett. két küszöb két ív, taposók, csomagtér apraja lakatolás, aztán pedig majdnem telifény, -nagytető-csomagtérajtó. ill oszlopok. Minimálisan lett szemetes, és három helyen folyattam a lakkot meg. A gazdájának tetszett. Viszont így visszagondolva arra, hogy pl az első ajtók alját négy sor üvegszállal indítottam, mert domború az ajtó és borítva volt az alja cserélve.
Se engedély, se bejelentés se semmi. legálisan fényezni nem lehet lakott területen belül, csak ipari parkban. ott is csak komoly engedélyekkel. Az embereknek kiesik a kezükből telefon mikor az ember kimondja a 18 ezres elemárat. ezen olyan minimális haszon van egy gittes elem esetén hogy abból nemhogy bejelentett embert tartani, de magamat se tudom bejelenteni mert kb 70 róka a járulék úgy, hogy egy forintot sem kerestem!
Azt viszont tudomásul kell venni,ahhoz hogy vállalható minőséget produkálj ahhoz minőségi anyagok és szerszámok és műhely szükséges. Ennek viszont jelentős költsége van.
"Ellenben van rengeteg önkéntes próbálkozó aki autodidakta módon próbál tevékenykedni mindenféle alapképzés és képesítés nélkül! "
Ez volnék pl én. meg kell csinálni a munkát, de a 130-180 ezer forintos havi fizetésből nem telik egy rendes(?) 250 ezer forintos telifényre. Ezért van a csináld-magad.
Minden mondatoddal csak egyetérteni tudok. Még annyit megjegyeznék hogy a szakképző iskolák is konganak az ürességtől. Elkéne kezdeni megbecsülni az itthonmaradt szakmunásokat...
Igen! Ez ezért is egy szakma. Nem véletlen ,hogy próbáljuk védeni a szakma becsületét /már ami megmaradt a sok kókler és kontár áldásos tevékenysége miatt/ mert azt mondják ,hogy a fényezéshez mindenki ért ,de kevesen csinálják!!!
De komolyabban!
Mivel egy adott munkához rengetegféle anyag szükségeltetik ezért elengedhetetlen a biztos alapokon álló szakmai és anyagismeret. Sajnos ez színtiszta kémia !
Ezek összefésülése és nem utolsósorban a gazdaságos anyagfelhasználás és kiválasztás már önmagában garancia lehet egy jól elvégezett munkához!! Ezért kellene nagyobb megbecsülés és elismerés ennek a majdnem kihalófélben lévő kézműves szakmának!!
Sajnos nincs utánpótlás ,nincs megfelelő szakoktatás és képzés. Ellenben van rengeteg önkéntes próbálkozó aki autodidakta módon próbál tevékenykedni mindenféle alapképzés és képesítés nélkül! A sok szakember külföldre való távozása sem könnyíti meg ennek a szakmának érvényesülését.
első körben meg kellene tudni, hogy nem e locsolták le valami szarral, amit a nitro megold. törölgesd meg. ha szerencséd van akkor nem oldja meg. ezután alaposan átnézed, hogy hol van rajta hiba. horpadás, kavics okozta sérülés. nagyobb gödör remélhetőleg nem lesz, hogy nagy faragásba kelljen kezdeni. ha a kis hibákat kigittelted, akkor ezt egy kis steklivel meg kezdőnek 180-nal majd 240-nel szárazon. egyéb nem javított helyeken vörös skótszivaccsal fölmattítod. Ja, a mattítással is kezdhetsz, a gitt alá kell is, különben kevésbé tapad. Ezután veszel egy spré füllert. csinálsz próbaszórásokat egy kartonra, hogy megérezd honnan hogyan terít. ezután lefújod az alkatrészeidet. fújsz rá négy öt vékony sort. vigyázz, ne folyasd meg, lentebb írtam, nagy szopó. Ha sikerült lefújni, akkor 800- vagy 1000-res vizes papírral addig csiszolod, amíg a füller rapcsossága el nem tűnik.ezután szilikon lemosóval meg egy tiszta ronggyal áttörlöd az egészet. innen már nem nagyon kellene taperolni, mert a zsír a kezedről nem annyira barát a festékkel. fölfújod a színt. csinálsz próbafújást is. ebből is kell 4-5 sor. ne folyasd meg. ezután elméletben kellene a mézes kendős áttörlés, majd jöhet a lakk. ez is 3-4 sor legyen. A sorok közti idő kb annyi kell legyen míg lemattul.
Szerintem a feldobott hasonlat nem éppen rossz csak meg kell nézni több szemszögből. A dokinak ugyanolyan meló egy szülés mint nekem egy tetőcsere a kocsidon. Mindkettővel emberi életeket kockáztatok ha szarul végzem a munkám. Ugye hogy így már más? :)
Egyszer hozzám is bekeveredett egy fószer hogy cseréljem már ki az egyik ablakemelőjét mert a Wallisba 30000-et kérnek csak a cseréért (BMW). Hozta az alkatrészt és kikötése volt hogy a kulcsot nem adja ki a kezéből mert nehogy ellopják a kocsit. Gondolom azt hitte hogy mikor nem figyel szappanba fogom nyomni a kulcsot és este elviszem a kocsit a háza elöl...
Beállt és nekiláttam, csavarokat kiszedeget a kárpitból, minden kapcsolót meg bizbazt lebontok. Régebbi bömösökön a fogantyú rész alsó fele egy rugós lemez kapoccsal van az ajtóhoz rögzítve amit egy határozott rántással lehet kiakasztani. Fogtam és belekapaszkodtam, első rántásra ki is akadt mikor a faszika mögöttem elkezdett ordítozni hogy "ilyen nincs, letéptem a kárpitot! ez biztos a készátverés és hol van a kandikamera?". :)
Én komolyan mondom olyan jót röhögtem, visszaakasztottam a kárpitot és mondtam hogy nyugodtan vigye a márkaszervízbe de egyet ígérjen meg; ott is végignézi! :) Még betekertem a kb 4 csavart addig három cigit rágott el.
Valahogy idegen egy ügyfél a műhelyben, én sem szeretem ha ott figyelnek a vállam fölött. Még azt sem ha a haverok figyelnek... És bocs ha finganom kell akkor elengedem és ha innék egy kávet akkor megállok és iszok.
Egyszer egy csajnak zárat cseréltem, szintén megvárta és tíz perc után közölte hogy szerinte hallgathatatlan zenét hallgatok és kiment. :) mondjuk rajta is jót nevettem! :)
És hogy most vinnyogjak is egy kicsit. Hát úgy tele van most a tököm a fényezéssel. Miért foglalkozok vele? mert ruppótlan vagyok. nincs pénzem egy 250-es telifényre.
Adott a saját réges réges régóta készülő Ascona C-m. Két ajtós szedán. Tavaly nyár vége ősz elején, csak a gitt húzással ismerkedtem, de se így se úgy nem jó. ekkor kértem meg az egyik fél-kollégát hogy gyere már el, segíts. majd megegyezünk. Aztán el is jött többször, tanultam is tőle szerintem sokat. Legutoljára akkor volt itt amikor "naszinasz"-ba lefújtuk az autót. (URKI VOC) Rábasztunk, papír híján fóliával maszkoltunk. A fóliáról a füllert sikerült lefújni. villámgyorsan fólia leszed, tetőkárpit kiragaszt, kapkodás stb. hát nagyon szemetes is lett, szúnyog is lett benne, meg vagy három helyen meg is folyatta. Ez talán november közepe lehetett. Ó nem baj, majd kipolírozzuk. Jó. hát a többi motyója? ajtók, sárvédők géptető csomagtérajtó? hát hozd el ide meg ide, majd hétvégén megcsinálom. na ebből aztán az lett, hogy a kb 10. ígéret ellenére fömérgesítettem magam és elmentem a motyóért. BELE VOLT FAGYVA A SÁRBA A MŰHELY UDVARÁN!!! Végül is ááá nem voltam ideges, nem volt sok melóm egyik darabban se... Na addig logikáztam míg az öt ajtósba AZ ÖSSZES MOTYÓ(+egy co palack is) belefért! Itthon a két ünnep között(meg még karácsonykor is) én fényezésre készítettem elő. Plasztik(poli, szórógitt), majd füller, és dec.31-én délután 17:30 kor tettem le a pisztolyt. Szebb lett, és jóval kevesebb szemét is lett benne. Viszont folyattam, és szilikonos is lett. (a szilikon pötty eltűntetése végett folyattam, különben nem lett volna gond)
Gyakorlott fényező szem nyilván rögtön 1000 hibát találna benne, de szerintem nem lett rossz.
És hogy mi a bajom? hát az, hogy fújhatom újra az autót. mert a folyások mellett kikopott, mert a szemét meg a szúnyog annyi benne mint égen a csillag. Vettem tegnap polírozó gépet. Valami kínai, 25-ért. Ez a polírozás jelen meglátásom szerint nem való semmire. Folyattam rá 3M fehér kupakos pasztát, de a szemét kinevette, oké, 1500-as papír. alig viszi. 1000-res vizes. alig viszi, 800-as vizes, ez már vitte, Ja, ennek a karcait meg a polír nem vitte. nyomom nyomom, ferdén tartom, erre belekap a gép széle. Mérgemben majdnem földhöz vágtam az egészet.
Bejelentettem az asszonynak, hogy hétvégén autófényezés lesz.
1, egy hibátlan váltóból nem folyik az olaj. 2, egyáltalán nem rutin kicserélni egy váltó le-fel alkalmával a féltengely vagy nyelestengeyly szimmeringeket. (bár volna értelme, de nem szokás) Ellenben hamár lent van a váltó akkor gyakrabban kap új kuplungot.
Én mondjuk premier plánból néztem végig a lányok születését! Érdekelt. Én meg tudom érteni a cartács véleményét. Ne műhelyt keressen. Havert, vagy annak a haverját, akivel már megittak egy két sört/pálinkát/akármit, és nem mint "meló" lesz megcsinálva, hanem na jóvan, gyere el a garázsba, osz megcsináljuk okosba.
Az embereket különben frusztrálja, zavarja ha nézik. Elég sok embert. Én nem gondoltam hogy ez engem zavar, de be kellett ismernem magamnak is. Konkrét példa volt, (karosszéria lakatos műhelyben dolgozok már több mint egy éve) a főnök faterja behozta a suzukiját, hogy hát odavan. csináljam már meg. A fater is lakatos, csak inkább szerkezet. ott bábáskodott, nem szólt ő bele, meg semmi, de egyszerűen nem sikerült úgy a folt, nem adta úgy ahogy szokta stb.
Szerény véleményem szerint ennek a túlzott kíváncsiságnak csak akkor van értelme ha értesz is hozzá. Mivel laikus vagy ezen a téren így az esetleg előforduló hibákat sem fogod észrevenni.
Életem legfontosabb és legnagyszerübb élménye volt mikor a fiam megszületett de mégsem akartam a doki mellett állni mert nem értek hozzá. Legyen minden fasza doki úgyis tudja nélkülem is hogy mit kell tennie. Ő sem áll itt mellettem mikor ajtótcserélek neki.
Szerintem ezt a "vajon beöntötte az olajat vagy kicserélte a fékbetétet?" sztorit el kéne engedni. Ha belegondolsz nincs értelme trükközni mert a mai világban minden javító szavatosságot kell vállaljon a munkájáért. Szerinted akar magának nyűgöt egy olyan világban ahol ha elszakad egy cipő már a vásárló szinte ügyvéddel viszi vissza a boltba?
Hogy,miért nem szeretik a mesterek az ügyfél jelenlétét ? A válasz az lesz hogy, CSAK,AZÉRT,MERT NEM, és STB. Engem amikor tanulni kezdtem a szakmát,és még szerszámaim sem voltak, elvittem az unokatestvéremhez a kocsit mondtam neki,hogy amit tudok segítek,de ő is elhajtott.
Abszolút nem erről van szó! Inkább arra próbáltam utalni,hogy nem annyira szokványos és elfogadott az ügyfél jelenléte a munkaterület közelében. Most már vannak olyan technológiák amik lehetővé teszik az adott munka nyomon követését lásd: kamerarendszer de ez nem elterjedt és megszokott!
Kezd olyan érzésem lenni ,mint egy látványpékségben! előtted sülnek a kiflik,és kalácsok és el lehet dönteni,hogy melyik eladó szolgáljon ki. lehet ,hogy sarkított a dolog de a lényege ez. Persze ameddig lehet válogatni a műhelyek között addig nincs baj,de sztem kevesen tolerálják az ügyfél toporgását,arról nem is beszélve,hogy sok műhely eleve nem rendelkezik ügyfélváróval!
Azt el tudnád árulni hogy milyen szempontok alapján alakul ki/ nem alakul ki a szakmai bizalmad? Annak tükrében lenne ez érdekes, hogy lila gözöd nincs arról amit meg szeretnél figyelni.
Ott állsz a sarokban, a szaki bekapcsolja a csiszológépet, ha vetett keresztet elötte akkor szimpi, ha nem, akkor tré. Vagy mégis mit szeretnél figyelni?
Minden mühely munkaterületnek számít, ahol az üzembiztonságért az ott dolgozók felelnek. Nem csoda hogy nem szeretik ha a hátuk mögött ott ólálkodik valaki.
Azt nem egészen értem hogy aki nem is konyít a fényezéshez milyen szempontok alapján szeretné "felügyelni" a munkafolyamatokat.
Igen ebben is van igazság,de mióta rájöttek az emberek,hogy milyen haszon van az alkatrészeken,azóta saját maguk rendelik meg azokat. Hiába mondom,hogy amikor kiszerelem akkor pontosan megnézem milyen kell hozzá,és megrendelem azt mondja a tulaj,hogy majd ő megveszi.
Amúgy ez a hozott alkatrész dolog is érdekes... Most nem konkréten a arác sztorijához hozzászólva de én sem engdem.
Régebben mikor nem volt annyi lakatosmelóm elvállaltam kuplungozásokat, kisebb szereléseket. Volt mikor az ügyfél ragaszkodott hozzá hogy ő hozza az alkatrészt mert volt az ismerősének a keresztapjának a kertészének a fodrászának van kedvezménye. Utánna kérdeztem hogy melyik szett lesz a jó de mondták hogy alvázszám szerint is három fajtát hoz hozzá a gép. :)
Mondtam neki de erősködött hogy ő hozza... Naná hogy nem jót hozott, mindent lebont, szétszed a kocsi lóg az emelő a tulaj meg dolgozik. :)
Na ekkor fogadtam meg hogy soha de soha többé így nem csinálok semmit. Kevesen értik meg hogy ha én intézem a dolgot akkor alapból kirendelem mind a hármat és nincs csúszás, nincs felesleges várakozás.
A másik a kedvezmény kérdése. Azt a szerelő kapja mert így köszönik meg a hűségét! Bizonyos forgalom után lehet feljebb lépegetni a százalékokkal. Az a javítóé és nem az ügyfélé! Nyílván van olyan szituáció mikor az ember emberi segítségből odaadja a kedvezményét egy kimondottan rászorulónak de alapból az neki jár. A legjobb hasonlat: egyik ügyfél magyarázott (egy nem rászoruló) hogy milyen g..ik vagyunk hogy benyeljük a kedvezményt pedig ő a munkadíjat kifizeti. Láttam a kocsiban mindenféle teszkó meg ósan meg szmárt kártyát és csuklóból mondtam neki hogy jó de akkor azokat meg adja már nekem! Kúrvára nem értette de a lényeg hogy a hüségéért azt ő kapja én az enyémért ezt. Ő sem adja nekem a drága pontjait én meg majd eldöntöm hogy kinek segítek.
Ha ilyen feltételekkel bekopog úgy kihajtják a műhelyből ,mint a csordát a legelőre,és szerintem ezt Te is tudod. Próbálni meg lehet,de nem sok esélyt látok rá,bár ne legyen igazam talán sikerül.
Megértem amit írsz,de azt ,hogy Te ott legyél amíg csinálják, abban már nem vagyok olyan biztos,hogy találni fogsz olyan mestert, egy sem szereti,ha a gazda ott téblábol körülötte.
Senki érzékenységét nem megbántva a legnagyobb tisztelet hangján jegyzem meg,hogy a kézműves szakképzés és oktatás mint olyan a 90-es évek elején véget ért!!! Elfogytak a tanárok, nem volt érdeklődő a szakmákra arról nem is beszélve,hogy az akkori gazdaság nem volt képes lépést tartani az aktuális technikai és technológiai rendszerek fejlődésével!!
Igen,itt én is elakadtam,hogy ott akar lenni a javításnál. Ezt szerintem sehol nem nézik jó szemmel,sok helyen még a műhelybe sem engedik be az embert, nem még,hogy nézelődni. Én amikor elmegyek a haveromhoz,és pont javít, addig leáll a munkával amíg ott vagyok,hogy ne lássam mit csinál.
Nem tudom,de nagyot fordult a világ 🌍 és lehet hogy nem vagyok képes felvenni ezt az iramot, de nekem fenntartásaim lennének,vannak azzal kapcsolatban ha már egy munkával megbízok (és itt a hangsúly a megbízok szavunkon van,) egy műhelyt akkor adassék meg neki a lehetőség, hogy bizonyítson. Szerintem nem kell bábáskodni az elvégzett munka felett. Ha nem szakember a megrendelő úgysem tud érdemben állást foglalni. Maximum szubjektív véleménye lehet A hozott anyagból készült munkák mindig problémásak. Ez nem fogászat, hogy az alapanyagot a számban hozom és ebből kell dolgozni kihozni a legtöbbet és legjobbat! Egy nagyobb javításnál ami több napig is eltart érdekes lehet a megrendelő folyamatos jelenléte.
Én a helyedben megspórolnám a "szaki" munkadíját. Inkább a hogyan-t kérdezd itt, tuti kapsz segítséget. mivel kezdd, mivel folytasd, mivel fejezd be. Te leszel a legboldogabb, hogy megoldottad magadnak. Tanultál egy csomó mindent.
Ha megfelelö anyagokat vettél, meg lehet csinálni jó minöségben amit szeretnél. Egy db spoiler meg egy tankajtó egy 15 éves Swiften pont nem az a kategória amire sokat kell költeni.
Annyi a lényeg hogy a szín amit töltettél, hozzá legyen igazítva az autó valós szinéhez.
A lakk pedig legyen 2K-s lakk! Csak ez tudja megvédeni a bevonatot. Lehet sprayban kapni.
Ismét időről időre előkerül ez a kérdés! Hangsúlyozva és kizárólag a szakma védelme érdekében nyomatékosan ki kell jelenteni,hogy a spray festékek és lakkok NEM autófényezésre valók!!!!! Sem a kívánt színhatást sem pedig a fedőlakkozást nem lehet a szakmai elvárásoknak megfelelően elkészíteni. Mivel a spay-ba töltött lakkok 1komponensűek ezért egy csomó problémát okozhatnak és okoznak is. Az esztétikai szempontokról nem is beszélve! Nem azért "drágább" egy szakműhelyben készült fényezés,mert ebből írtózatosan meggazdagodik a fényező,hanem azért ,mert garanciát tud vállalni a munkájára és a felhasznált anyagokra is.Amúgy ha egyszer valaki veszi a fáradságot és összehasonlítja a spray és rendes fényezőanyagok fajlagos költségét rájön,hogy olcsóbb a rendes fényezőanyag ,mint a spray-ba töltött anyagok!!!
Hidd el,ha közelebb lennénk egymáshoz én szívesen megcsinálnám. Sajnos a "piti" munkákkal nem akarnak foglalkozni sehol,mert nincs benne pénz,ennek már többször is szem, és fültanúja voltam.
Abszolut mindegy, hogy hol töltetted és mivel. Ezért sem kérdezi meg. Spray. Azzal nem lehet minőségi munkát végezni. És te azt határozottan kijelentetted, hogy azt várod el.
A másik, hogy úgy látom egyetlen dolgot tekintesz segítségnek, az "én elvállalom olcsón" mondatot. Pedig hidd el az is segítség ha megmondják neked, hogy ez így nem fog menni, ne ölj bele több időt és energiát.
Még az is lehet hogy lesz aki elvállalja annyiért amennyit te gondolsz. Csak az a kérdés, hogy akarsz-e hozzá fél év múlva visszajárni, hogy te nem ilyen lovat akartál.
Alapvetően ott a probléma, hogy azt várod el, hogy egy ki tudja hol töltött, ki tudja milyen minőségű festékkel és lakkal csinálja meg neked.
Ha festőhöz szeretnéd vinni akkor engedd már meg neki, hogy a saját ismert anyagaival, és technológiájával dolgozzon, mert csak akkor tudja a felelősséget vállalni a munkájáért. A "bátorság" ahhoz kell, hogy nekikezdjen, és utána ha szar lesz akkor ne az legyen, hogy ő vegyen megint anyagot, meg kezdje újra mert neked nem megfelelő.
A húszezres ár pontosan ezt tükrözi. Megcsinálja neked normál árban, jó anyagokkal, a te általad hozott spréket meg kibassza a kukába.
Ha már megtöltetted akkor hajrá, keresd ki az infókat a netről (akár innen is), és ess neki. :)
Kb. mennyibe kerülnének a következők egy Golf V kombin (2008-as): - csomagtartó ajtó csere, fényezés - első és hátsó lökhárító csere, fényezés - homlokfal csere Alkatrészekből teljesen jó a bontott.
Tudom, hogy ahány szervíz annyiba kerül, de kb. nagyságrendileg mennyi lehet ez alkatrészekkel, tokkal-vonóval?
Várj barátom csak,hogy érthető legyen a dolog mindenkinek, vagy csak én nem értem. Adott egy tankajtó+egy spoiler ezt a két dolgot kellene lefesteni úgy,hogy viszed az anyagot,semmi kaszni munka már nincs,és ezt 20000 Ft-ért akarja a mester csinálni. Jól értem ?
Eddig csak 1x volt alkalmam próbálgatni. Én a berneres paszta helyett valami rothenberger féle folyasztószert találtam otthon, az is elég szépen előalapozta a felületet és vékony cines réteget képezett amire már könnyebben lehetett dolgozni. De elég kevés cinem volt, úgyhogy pár éve nem jutottam ilyen közelébe. :(
Mire is jó? Én igazából olyan helyeken szoktam használni ahol nem tudom rendesen kiegyengetni a felületet vagy a spotterezés vagy egy illesztési varratot szeretnék eltűntetni. A leghasznosabbnak eddig az élek (ajtó, küszöb) javításánál bizonyult. Vannak olyan élek amik elég erősek és csak kinagyolni tudom és akkor vetem be a cinezést. Vannak kissebb és mélyebb horpik amiket ugyan ki tudok spotterezni viszont a kihúzott "csúcsok" közt nem férne el még egy húzás és az ilyen pici szintkülömbséget cinnel szoktam feltölteni.
Vagy pl egy hátsósárvédő cserénél mikor a "C"'oszlopon van egy 20centis varrat amit hiába spotterezek le a flexkorong álltal csinált mélyedést fel szoktam cinezni hogy az jó legyen és ne kelljen rá annyi kitt.
Amire szükség lesz: nem műszálas rongy, idomfák, alapozó, cin és gázlámpa vagy acetilén aparát.
1. Minden cinezendő felületet fullra meg kell tisztítani! Festékréteg, alapozó és még a gyári galvanizált réteget is. Tisztítás előtt érdemes karosszériareszelővel "kijelölni" a mélyedés határait és 1-2 centivel nagyobbat felpucolni. Én a négertárcsát ajánlom a további felesleges karcok elkerülése végett.
2. Jöhet az alapozás. Alap esetben a cin nem tapad meg a nyers acéllemezen így segíteni kell neki egy vékony cinréteggel. Ezt a réteget a "tuning pasztával" tudjuk létrehozni. Ez egy szűrke színű ecsetelhető massza amit a nyers felületre felkenve és azt láng "seprűjével" felhevítve úgymond lefuttatunk a javítandó felületről. Utánna egy fényes cin réteg marad és a felületén megjelenik egy barnás szennyeződésréteg amit még meleg állapotban nem műszálas ronggyal óvatosan letörlünk.
3. Ha meg van az alap akkor jöhet a "felpakolás". Kimondottan karosszériás cinre lesz szükségünk mert az sokkal kezelhetőbb mint a básogos féle. Használat közbenj jön ki a külömbség. Míg a bádogos gyorsabban megszalad addig a kasznis az tovább lesz "krémesebb" és így tovább lesz kezelhetőbb.
Én a gázlámpát tartom használhatóbbnak mert a kissebb hőfok miatt egyszerűbb használni.
Először picit felmelegítjük a felületet aztán a cinrudat melegítve az olvadt cseppeket a felületre csepegtetjük. Én mindíg megpakolom ilyen kis kupacokkal a javított rész közepét és onnan kifelé haladva csökkentem a mennyiséget. Egészen a ráhagyott részig rakosgatom.
4. Ha megvannak a kis kupackák akkor jöhet az eldolgozás vagy elsimítás. Most kellenek az idomfák amik keményfából készülnek de ha nincs akkor megteszi egy letisztított parkettadarab vagy egy régi klasszik drótkefe nyele. Én használat előtt mindíg megkenem egy kis gépzsírral és megpirítom hogy beszívja az olvadt zsírt. Ettől kevésbé fog rátapadni az olvadt cin, igazából egy formaleválasztó réteg lesz rajta.
Gázlámpa kézben, másikban a fa és elkell kezdeni újramelegíteni a kupackákat. Mindíg mikor olvad akkor mattból fényesre változik a felülete. Én sosem kenegetem jobbra-balra hanem úgymond tunkolom mert így kevesebb anyag potyog a földre. Minnél többet gyakorolsz, annál homogénebb felületet tudsz majd kialakítani. A lényeg hogy plusszos legyen a felület egészen a ráhagyott részig. Ha a simítást követően valahol kevés a cin akkor oda nyugodtan csöppents még és dolgozd össze.
5. Hagyd kicsit visszahűlni a részt és csak akkor kezdj a formázásnak ha sehol sem minuszos a réteg. Elő a karosszériareszelőt! Nem lesz szapora mutatvány de ezzel tudod a legszebb eredményt elérni. Ha nagyon göcsörtös lett a felület (eleinte az lesz) akkor picit megcsapkodhatod a négertárcsával de a flexet elő se vedd mert az pikk-pakk beleszalad és kezdheted előről.
Óvatosan, minden irányból kezd el letolni a felesleget a reszelővel és látni fogod hogy a ráhagyott részeken fog leghamarabb lekopni és ahogy alakul úgy fog mászni beljebb a folt. Ilyenkor én váltok p80-as steklire. Folyamatosan ellenőrizni kell felületet mert hamar alá lehet szaladni!
Ha faragás közben találsz még mélyedést akkor simán cseppenthetsz de csak olyan részen ahol nem koptattad ki az alapozást. De csak óvatosan mert ha a belepöttyintés közben megszalad az addig kialakított sokkal vékonyabb réteg akkor kezdheted előről.
6. Végezetül leszoktam finomítani p240-ig és lealapozom mert másnapra a cin szélénél mindíg porrozsdás lesz. Továbbá nem árt szólni a fényezőnek hogy cinezne van mert én már jártam úgy hogy az inasuk kinégerezte még a cint is mikor leszedte az alapozót. :)
Azért megemlítem hogy az anyagok nem olcsók, a cin kilója is húzós pláne a paszta ami majd húszezer a legkissebb 200-250ml-es kiszerelés. Én Berneres cuccokat használok erre de a Würt is kiváló.
Ha bármiben tudok nagyon szívesen segítek csak jelezz! ;)
Ezt szoktam én is mondani,hogyha ennyire ért hozzá akkor minek viszi a szerelőhöz, miért nem csinálja meg saját magának. Erre azt mondja,hogy nincs műhelye, meg szerszámai hozzá,mert azok sokba kerülnének.
Nálunk egy kedves hölgy csak a slusszkulcsot nem akarta otthagyni,merthogy azt hallotta lemásolják a szervizek a kulcsot és a javítás után pedig ellopják a kocsit!
Ráadásul az udvar közepén állt meg és nem volt hajlandó megérteni,hogy mozgatni kell a kocsit ha meg szeretné javíttatni! És ilyen nyalánkságok!
De az is jó mikor ki akarják oktatni az embert. Egyszer hoztak egy ezüstmetál skodát,és mondja a tulaj hogy tudom-e hogy ez lakkozva van. Mondom sejtettem mivelhogy metál. Meghogy tartsam be a keverési arányokat.Majdnem mondtam neki, ha ennyire tájékozott miért nem oldja meg.
Nemrég egy Fiat punto vitt az idegösszeomlás szélére,az utastér hátsó kerékjárati kárpitját amikor levettem, a sárt mint a markológép úgy szedtem ki belőle. Mind a két hátsó doblemez hiányzott,de az a legszebb a dologban,hogy nem is gyártanak hozzá. Másfél tábla lemez kellett hozzá mire kihegesztettem+küszöbök,javítóívek. A MÉH telepen,vagy a bontóban, jobb állapotú kocsikat láttam.
Nemrég jött egy ember egy kisbusszal, hogy műszakira megy a vas, és a kisebb lukakat gitteljem már be. De ezek a lukak, kb. öklömnyi méretűek voltak.Mondtam neki hogy ezt kasztnizni kell, vagy körbezsaluzni azt kibetonozni. Azt mondja hozzak már egy kalapácsot, majd ő megnézi mennyire súlyos itt a helyzet. Hadd ne mondjam körbekopogtatta,és a fél autót otthagyta.Mikor elment fél vödör rozsdát szedtem össze a kapuból.
Úgy látom akkor mindenütt vannak elmebeteg emberek. Nekem is volt egy szinte teljesen ugyanilyen eset, egy Opel astra bal első sárvédőjét fújtam második réteg lakkal,10 perc sem telt el, jött a gazdája,hogy viszi.
Én múltkor fújtam egy Master hátulját, épp hogy letettem a pisztolyt jött a tulaj, hogy neki pont most kell a gép. Betette a biciklit a hátuljába és elment. Nooooormális!?
Elsősorban a szinte csak permetszerűen átfényezett karosszériákra gondolok amit a költségoptimalizálás miatt legvékonyabban és leghatékonyabban készítenek el. Ezeket utána javítani igazi kihívás!!! Biztos találkoztál pl Suzuki esetében ezüst színnel amit lehetetlen jól megfújni ,mert hiába jó a szín 'élbe' a rétegvastagság és takarás miatt nem lehet jól megcsinálni.A teli gyöngyház színekről- kevés kivételtől eltekintve - nem is beszélve. Sok autón tapasztaltam ,hogy mivel ezek döntő többségét vizes bázisú festékekkel gyártják a javítóipar az oldószeres rendszerekkel csak kullog utánuk.
Szinte mindegyik rendszernek van vizes megfelelője kifejlesztve de a javítók döntő többsége -elsősorban gazdasági megfontolásból-az oldószerest részesíti előnybe. A másik probléma ezzel ,hogy nagyon sok javító nem rendelkezik saját keverőrendszerrel ezért festékboltokban kevertetnek színt ami ugye megint csak egy másodlagos problémaforrás!!!
Ezen problémák összessége ami azt mondatja velem,hogy nehéz a gyári -néha silány- minőségű fényezéssel versenyezni és "gyárit" készíteni,hiába az ügyfelek részéről ez az elvárás!!! Itt most nem a faluszéli pajtában fényezett és javított autókról van szó!!
Üdv, ez igaz, de lássuk be nem olyan egyszerű az azért a 3 rétegűre gondolok. Van hogy minden összejön és van hogy nem sikerül de sokszor lusták kártyát fújni pedig simán 4 árnyalat lehet csak a rétegek számával játszva. :D Aztán idegeskednek hogy nem jó a szín rossz a festék... Persze minden szín más! Jók ezek a fehér gyöngyök is.... Manapság a legtöbb hiba rossz felhasználás miatt van szerintem...
Milyen gyorsan száradó hegeszthető alapozót ajánlanátok mielőtt 2 nyers lemezt egymásra lapolva összehegesztek?Novaprimer és hasonló társai megfelelnek?
Szép! Hát ezt így kell, csak add el itthon hogy 2 elemért 5 kell fényezni... :D Annyiba szerintem hibázott bár ebbe a színbe elmegy másikba nembiztos, hogy candyt nem "szakaszokba fényezünk" lámpátol-lámpáig az átfedésnél sőtétebb lehet!
(Egyre több ilyen gyári szín lesz amit Lacibácsi és kedves felesége nem fog érteni hogy miért 300e egy komplet eleje fényezés!)
-és akkor ez még egy könnyű barna,bordó,piros...
(sajátomon ezüst alapon Kék Candy van 9 rétegbe hogy ne legyen csíkos foltos :D )
Besa 2k-s HS lakkot fújtam, normál sebességű edzővel, 20%-os higítással. Sajnos elég hűvös volt a garázsban, kb 12 fokban fújtam, de miután porszáraz lett, behoztam a lakásba a 22 fokba. 24 óra elteltével még a körmöm meglátszik benne. Nem keményedett ki teljesen. Azt szeretném megtudni, hogy ez a lakk miatt ilyen (sokan szidták, visszaolvasva), vagy a hidegben fújás miatt. Várhatom, hogy jobban ki fog keményedni? Mennyi idő kb?
Csinálok majd próbafújást. Kaptam olyan javaslatot, hogy az első lakkréteget vékonyan, ködölve vigyem fel, és a másodikat vastagabban, hátha így elkerülhető hogy megoldja az alapot.
A festék: "Felépítés: Különleges vinilpolimer műgyanta alapú, lágyítót, pigmenteket és oldószereket tartalmazó festékek. Inhibitív pigmentet is tartalmaz."
Attól függ milyen a bázis színed. HA akril vagy nitro alapú akkor nincs gond. Ha alkidgyantás akkor nem fogja elviselni magán a 2K lakkot.A pisztollyal nincs gond.
Van egy pár natúr aluminium motoralkatrészem, amit 1K-s fekete aluminium alapozóval fújtam le. Szeretnék rá felső rétegnek 2K-s fényes lakkot fújni a mechanikai és vegyi védelem miatt.
Kérdésem a következők lennének:
a, fújás előtt mivel kapjam át a felületet? Finom dörzsi szivaccsal kicsit megmattítom a felületet az elég?
b, csiszolás után, lakkozás előtt kell valami vegyszerrel áttörölni? Sajnos az alap fekete, elég érzékeny mindenre, benzin és nitro is oldja.
c, ezek alapján a 2K-s lakkozásnál van esélye, hogy a lakk megmarja az alap 1K-s felületet?
d, 0,8-as düznis mini HVLP pisztolyom van, ezzel fogok tudni lakkozni? Még sosem próbáltam.
Ugyanilyen van. Csak a végéhez szerintem kell valami más fajta műanyag, meg a tányér is ami nyomja ki a tubust annak is akkora átmérőnek kéne lenni mint az alumínium ház belseje, ami nekem van valamivel kisebb.
az semmi :) én már lassan 4 éve halogatom (ugyebár a fizetős az első) de lassan csak meg kell csináljam a két küszöb és perem cseréket mert ... az idő vas foga :D
Hm.. végül is. 5 hónapig jártam rozsdás kasznival. Időm mondjuk lett volna, de eléggé lusta voltam melo után éjjelente vagy hétvégente inkább családdal voltam. De azért fizetős műszaki ide vagy oda, vizsga előtt megcsináltam mindent. Utólag persze bánom, hogy ezt a kis melót ennyi ideig tologattam.. :)
Szia 2-3% edző az álltalános,nem lehet esetleg hogy őreg az edző? Meg szoktak kötni,milyen márka? Ha más nem hőlégfuvóval tudod kicsit segiteni de ésszel azért...
Szia! A ködöléshez szeretnék hozzászólni igen túl szárazra fújtad, ha nem teli elemet fújsz kisebb nyomás kell (20de akár 60% is néha visszább kell venni a nyomást a javitás nagyságátol függ) mert összeködölöd a felületett ilyenkor segít a "mézeskendő" amivel a festeni nem kivánt de lakkozni majd fogod részt le tudod törőlni. A laza kiporzott rész megtisztitani, de a festet részt ne bántsd csak ha tuti száraz. Ezt akár minden rétegnél megcsinálhatod mert az a baj hogy egymásra rakodnak a szemcsék és ezért lesz ott azért lesz más a szín vagy foltos. Igen van egy ilyen anyag amit áttetsző bázis réteg amit a festés alá is fel lehet hordani hogy a karcokat feltöltse, mert az is okozhat problémát de mikor végeztél elenőrzésre is jó mert ha már lelakkoztad nem tudod csak újra festeni. (van aki a színt is fel szokta huzni vele hogy rontsa a takaró képeséget és így könnyebb elködölni a színt is rengeteg trükk van hol el hol az a jobb) :)
miért lehet az, hogy a 2k kitt nem köt meg? kipróbáltam három fajtát, és mind szar lett. pedig jó fajták, és eddig nem volt ilyen gondom. nálam van a hiba, csak nem tudom, hogy mi.
Szia teljesen mindegy észter higító nem jó egyik festékkel sem mükődik de nem lesz jó a színhűsége, gyorsabb a párolgása ezért nem állnak majd úgy a szemcsék így változik a szín is. A bázis festékhez csak saját higitó ajánlott a színhűség miatt! De számít a higító menyiség is a felhordásvastagsága levegőnyomás és a porolás ezekkel mind lehet a legtöbb metál bázisnál szín modositani 1-4 árnyalatig...
Igen észterrel mükődik de nem ajánlott.
(sajnos tökéletes rendszer nincs viszont vannak jobb márkák szerintem ezek a legjobb szinhűségű festékek Valspar,Dupont,Glasuritnak...)
Sziasztok, én most találtam ide sokat olvastam Hát van baj... Sajnálom hogy ilyen sokan félnek otthagyni az autót a műhelyekbe,de megértem dolgoztam énis hát igaza is van mindenkinek viszont akadnak nagy szakik is. De azt tegyük tisztába hogy jó munkát csak jó anyagokkal lehet csinálni az viszont nem olcsó 100.000-3.000.000ft is lehet az anyag költsége egy telifénynek, úgyhogy 150e-ért nem lehet telifényt munkadíjal magas színten megcsinálni szerintem. Sajnos drága ez is el kell fogadni ez már nem zsiguli neoluxal... és ezt nem bántásból mondom, tudom bosszantó ha nem végeznek jó munkát több oka is lehet ennek de, marad a régi mondás nézd meg az Ő autóját! Sokmindent elárul! Ismertem olyat aki vezetni se tudott nem is dolgoztatnék vele :D de ha nem fontos neki, nem törődik a saját autójaval akkor a tieddel miért foglalkozna miért lenne fontos neki a másé ;) ?
Igen, horgany spray. A gépzsírt én kipróbáltam de nem mondom azt hogy feltétlen használd is. :-)
Nehezebb tőle hegeszteni, a furatoknál mindig ki kell törölgetni (én még a "horgany" réteget is lekapargatom kis csavarhúzóval a furaton keresztül) és még így is jópárszor előfordul hogy kilyukad a lemez aztán lehet töltögetni.
Nyilván sokkal könnyebb fémtiszta lemezeket összehegeszteni csak akkor mi lesz a két lemez közt? Maximum akkor csinálnék ilyet ha tudom hogy rá pár nappal agyig lesz üregelve és az be is szivárog oda.
Hanno horganyspray nekem bevált lemezek közé, de az a gond ettől függetlenül mindenképp kell valami védelmet eszközölni hogy valami fedje a hegesztés felületét. Ezt külső küszöb felső illesztésénél például sima gépzsírral vékonyan megkenve oldottam meg, alulra pedig majd úgyis beszivárog az üregvédő.
Viszont amit itt olvastam hogy a Retech galvaspray jó... Hát ha nem áthegeszthető alapozónak használod akkor talán.
Hegesztések körül nem semleges kémhatással "sül át" és idővel a festék alatt megjelenik a vékony felületi rozsda. Ez a Hanno féle cuccnál egyáltalán nem jelentkezik.
Jól látszik hogy koncentrikus körben vékony felületi rozsdás a cucc, meg jobboldalt a tompavarrat alatti rész is olyan.
Mivel mindegyik festékrendszer a saját termékeit és technológiáját részesíti előnyben, ezért kevésbé esik róla szó, hogy ezekben azért sok hasonlóság és átfedés létezik. Mivel általában kompatibilisek egymással az anyagok ezért meg lehet oldani úgy hogy az eredmény jó legyen.
Milyen bázissal szoktál egyébként dolgozni? Én Mobihel-lel. Itt a videót nézve nekem olyan kételyem van ezzel a szisztémával kapcsolatban hogy
1: 2k hígító oké mert lassú, de az csak nem abba való.... inkább lassú bázis hígítót kérek
2: 1:1-es hígítást ír hozzá.... tehát dupláját mint amit a rendszer alapvetően kívánna.... egy amúgyis problémásan takaró ezüstnél, duplájára hígítva az életben nem takarnám le a flekket kikopást stb (persze az lenne az optimális ha olyat nem kéne letakartatnom :DD)
3: ez a rengeteg ködölős vékony sor nekem csak egy csúnya rapcsos-rücskös valamit eredményez
Tehát én így csinálnám: lassú bázis hígítóval, az alap (2:1-es) hígítással, folt letakartatás, majd hozzá még lassú hígító és úgy megcsinálni a szín átmenetet..... rossz elképzelés?
Párszor fújtam már hozzá ajtót-sárvédőt a másik elemhez eddig nem volt gondom ezzel a ködöléssel olyan nagy...... voltak jobbak-rosszabbak stb..... de most volt egy elemen belüli ködölésem ami nagyon rossz lett és gondoltam feldobom itt a témát hátha hallok valami koncepciót-tippet-trükköt-elképzelést amiből egy kicsit lehet mazsolázgatni, át venni ezt azt....... Mert ha végülis belegondolok így csináltam ezelőtt a hozzáfújásokat is ahogy fentebb írtam..... csak ezt az elemen belüli ködöt csináltam elejétől hígabbal, messzebbről, kevés anyaggal.....nem is lett jó :D
Itt is 2k hígítóval hígítja a bázist...... az miért jó? Mert lassabb mint a bázis hígító?
Élőben kellene ezt látni, de am nekem ez úgy tűnik hogy csak pakolgatja egymásra a vékony sorokat ködölgetve, ezzel már megszívtam mert egy kivilágosodott rapcsos valami lett, nem feküdtek ki a szemcsék...... Nekem az nem jött be egyébként.
Oldószeresbe én úgy teszek foltot, hogy a bázis festéket 2k hígítóval hígítom addig amíg jónak nem látom a sűrűségét.(márka függő a hígítás 30,50,70%)
De egy jó folt berakáshoz azért kell némi gyakorlati tapasztalat is, főleg ezüst vagy 3 rétegű gyöngynél.
Na meg a jó szerszám sem hátrány ami egyenletesen terít nem csíkoz a lepkén belül.
Van a dupontnak valami ködölős cuca 6eft/l, amivel mikkor szerinted kész vagy akkor telibe fújod és az szépen lassan párolog olyan fényes lesz minta lakktól de ez bematul és mehet rá a lakk vagy javíthatod ha nem jó.
Szeretném egy megbízható és szépen dolgozó autófényezőhöz elvinni az autómat Budapesten. Egy kisebb koccanás utáni karcot szeretnék megjavíttatni a lökhárítón. Ajánlás vagy vélemény hiányában csak a vaksötétben tapogatózóm nem tudom melyik szervizbe vigyem. Ha valakinek van jó tapasztalata és meg van elelégedve egy szervizzel / autófényezővel nagyon nagyon megköszönném ha leírná a véleményét és a tapasztalatát. (a nyáron egy szervizbe a két ajtómat fényezték szintén karcolás miatt és sajnos a szín nem egyezik meg 100%-ban és nagyon elüt az autó színétől ezért keresek most egy másikat ahol remélhetőleg nagyobb szerencsével járok)
Ez is mint a fényezésben szinte minden nagyon sok tényezőtől függ!
Van aki hagyományos módszerrel szárazon van aki ködölőgyantával vagy egyéb más saját tapasztalaton alapuló módszerrel dolgozik.
Az is igaz ,hogy mindegyik festékrendszer más és más technológiát igényel attól függően ,hogy vizes ,vagy oldószeres festékről van szó! Nincs általános recept itt mindíg az adott szituáció ill munkadarab egyedisége határozza meg a kialakítandó technológiát. A lényeg az lenne ,hogy folt,és csíkmentes átmenettel tegyük láthatatlanná a javítást!!!
Ki mivel-hogyan fújja el a bázis színeket? Kíváncsi lennék kinek mi vált be...... előlakkal felnedvesített felületben fújja el a bázist, vagy szimplán szárazon elködölgeti, sűrű anyaggal vagy a ködölési fázisnál már ráhígít vagy már az elején hígabb anyaggal ködölve kezdi el stb stb.
Kíváncsi lennék hogy pár mondatban összefoglalva kinek mi jött be :)
Kezdem megunni az íves dolgok csiszolását.. gépesíteni kéne. (eddig csak ritkán kellett, nem volt gép) ki mivel oldja meg? Pl hátsó sárvédőív. Levegős excenter? Vagy valami jobb megoldás? Még mindig csak hobbi szerű, tehát nem 200ezres gépet keresek.. :)
Kínában végzik elsőként egy emberi fej átültetését,itt az alkalom,hogy minden ország lekoppintsa a műtétet,csinálják ha tudják, senki sem áll eléjük. A szellemi termék érdeme gondolod érdekli azt, akinek nincs pénze eredetire. Mindenki olcsón szeretne javíttatni, még a szarrágó gazdag ember is alkudozik a javítási áron.
A nem tehetős ember sohasem csinálna ilyet,én még csak gazdag embert láttam minél többet lopni,mert azoknak semmi sem elég. A szegény embereknek meg nagyon jó még a hamisítvány is,főleg ha tényleg jó. Erre is csak Kína gondolt,hogy a szegényeknek is elérhető legyen az áru.
Ha egy nem tehetős ember odalépne a bevásárlókocsidhoz és kivenné belőle azt amire neki szüksége van, azt helyénvalónak tartanád? Neki is kell ennie, ruházkodnia, miegymás. Te meg úgyis visszamehetsz az áruházba és megint meg tudnád venni magadnak, mert neked van pénzed rá. El tudom képzelni hogy fel lennél háborodva. És igazad is lenne. Pedig neki mint nem tehetős embernek pont így lenne jó.
Találkoztam egy zenész haverral az egyik fesztiválon és beszélgettünk egy kicsit. Pont megdícsértem hogy milyen fasza lett az új album mire megjegyezte hogy "ja, csak pénzért a kutyának sem kell". Mondta hogy a torrent letöltő oldalakon hihetetlen mennyiségben szedik le viszont a boltban 3000-ért nem kell senkinek. Viszont nem szomorkodott mert úgy látja hogy az nem kellett három rugóért de majd nyáron jössz hatezerért koncertre.
Én azért pipa lennék hogy a saját rajongóim lopnak meg percenként de erre rá lehet fűzni a pisztoly dolgot is. Ha neked az eredeti minőség kell akkor vedd meg ennyiért de ha csak az illúzió azt megkapod a feléért. Olyan mint a "casco", a sok csaló, visszaélő fütyi miatt lett az is megfizethetetlen. Aki tényleg a saját védelme érdekében köt és ha esetleg baj történik este becsönget a nyomozó hogy "tudjuk hogy csaltak!". Sajnos még egy egyértelmű kárt is képesek fírtatni és kapargatni hála a sok ingyenélőnek...
1: sajnos szerintem is lopás, nem magát a tárgyat lopja el a "újragyártó" hanem a fejlesztésébe fektetett több millió akármit. A másolatot készítő nem fog komoly laborokban kísérletezni és finomítani a pisztolyon hanem egyszerűen lemásolja. Ő plussz tudást már nem tesz hozzá...
2:sokminden az eredeti mellett szól. Bármilyen garanciális problémád akad akkor nyugodtan visszaviheted a boltba vagy akár a fogyasztóvédelemhez ellenben az utánzattal. Ott nehezen fogsz kontaktot találni a gyártóhoz, kb "így jártál" kategória lesz.
Sőt, azért egy 300000Ft-os terméknél azért már lehet asztalt csapkodni...
Volt olyan is hogy valahogy nem jöttünk rá egy szerszám hatékony használatára és a gyártó INGYEN kiküldött egy technikust aki segített mindent beállítani hogy az eszköz a lehető legjobban teljesítsen. A másik oldalról senkit sem fogsz találni aki segíteni tudna.
3: pont ezekért a "lopásokért" olyan drága az eredeti. Nyílván a gyártó is tisztában van vele hogy másolni fogják a termékét és ezt kompenzálva szabja meg az árakat. Van egy ismerős értékesítőm az egyik legjobb ipari szerszámokat gyártó cégnél és ő is megerősített abban hogy ezek a veszteségek bizony már bele van kalkulálva a termék árába.
4: szerintem a másolat mögött nincs olyan nagy alkatrész arzenál hogy évekig biztosítani tudja a megfelelő ellátást. Jön egy újabb modell és már ahoz tolják a cuccokat.
5:minőség: van egy cég ahol szoktam fényeztetni és simán bevallják hogy inkább vesz egy hamisítvány pisztolyt mint egy komplett felujítót az eredetihez. De bizony azért vannak eltérések az eredeti és a másolat közt. Pl látszanak az öntésihibák, nincs annyira lefinomítva mint az eredeti. Ja és a bevonat. A hamisítvány nem bírja annyira a piaztolymosót mert idővel elszineződik és lassacskán "kráteres" lesz a pisztoly bevonata.
Ez ugyan csak pár érv de mindenki le tudja belőle vonni a neki fontos dolgokat. Bár úgy lenne hogy mindenki megvehetné az erdeti eszközt és nem a trógereket "támogatná" de sajnos itt tartunk. De azért nem árt nyitott szemmel járni, van hogy a "frankó" gyártó teszi rá a nevét egy silányabb termékre...
Vehetsz te Nike vagy Neki futócipőt is, csak a gagyiba belerohad a lábad pedig megszólalásig hasonlított az eredetire. ;)
A hit pedig úgy jön ide, hogy hiszel valamiben. Hajrá, egészségedre. Állítólag a hit hegyeket tud megmozgatni, de arra dokumentáltan képes, hogy szemellenzőt kössön. :P
Tévedsz, nagyon nehéz hozzájutni mert a Sata cég rögtön elkezd vergődni,olyan jó gyártmány,és mint mondtam töredék áron. Nekünk nem tehetős embereknek, ez pont így jó. Amúgy ami nem Kínában készül az mind hamisítvány,már lassan a Magyar gyerek is ott készül.
Hogy jön ide a hit? Szabadalmi tényeket írtam le. Megtalálod a neten ha utána túrsz, mi mindent levédettek már. Nem az én hitem hogy a Coca Cola az üveg formáját védette le. Ha pedig le lehet védeni egy üdítös palack formáját, le lehet védeni egy szórópisztoly formáját is.
De azt nem másolatnak hívják, hanem hamisítványnak. :)
Ugyanúgy büntetendő, mintha egy teljesen gagyi pisztolyt (ami még ránézésre sem hasonlít egyik termékükre sem) SATA felirattal és SATA néven hoznak forgalomba.
Alapvetően messze állsz a védjegy és szabadalom lehetőségektől. Gondolsz valamit, hogy az úgy van, mert láttad valahol, de sosem foglalkoztál vele, nem ismered a lehetőségeket és a korlátokat.
Ez nem probléma, élhetsz a hiteddel együtt, mint millió muszlim, katolikus, zsidó, hindu, stb.... Mindegyik hisz a maga igazában. :P
Részemről lezárva - Ha eredetiként árulják akkor jogsértő, a nem eredetiként akkor nem. Pont.
Mint ahogy az adidos meg a budwill cuccok is a piacon vannak.
Igen. A fekete piacon. Ezeknek a termékeknek a legalitásárol azért kérdezzél meg egy NAV-os munkatársat. :-)
A festö példád csak akkor állja meg helyét, ha a képre rá is írják hogy másolat. Mütárgyaknál ez legális. Nem az "úgy adod el", hanem hogy jól láthatóan ráírod hogy másolat. Hobbim az olajfestés, úgyhogy ebben a témában nekem te sok újat nem tudsz mondani.
Láttál már szórópisztolyt SATA copy felirattal? Nem is fogsz, mert a márka tulajdonosának az engedélye kell hozzá. Eleve hülye hasonlat egy mütárgyat egy szórópisztollyal hasonlítani. A festménynek hasonlítania kell az eredetihez. Ugye hülyén nézne ki Mona Lisa szakállal. Mi indokolja hogy a hamis pisztolyoknak is SATA külsöt adnak?
A kereket nem tudod levédetni, mert az egy egyszerü mértani forma. Nem úgy mint egy düzni, vagy szelep, jellemzö külsö design, stb... A Coca Cola annak idején nem az italt, hanem az üveg formáját védette le. Pedig szerinted formákat, paramétereket nem lehet levédetni. A Peugeot pl levédette az összes olyan háromjegyü tipusszámot, aminek a közepén nulla van. Pedig azok csak számok...
Mondok neked egy példát remélem megérted, bár nem sok esély van rá.
Pistike (Vagy xen hu, tökmindegy), egy kurva jó kezű csávó. Mindent megfest amit egyszer lát. Csinál egy másolatot a Mona Lisáról.
Nos ha azt úgy adja el, hogy ez egy "Mona Lisa másolat" - semmilyen törvényt nem sért. Csak akkor ha eredetiként akarja eladni.
Ugyanez a helyzet a SATA esetében is. Paramétereket nem lehet levédeni. Olyan mintha levédetném a kereket. Ha SATA néven akarja valaki forgalmazni a lemásolt cuccot akkor tudnak ellene tenni. Ha SATYA néven forgalmazzák akkor nem. Mint ahogy az adidos meg a budwill cuccok is a piacon vannak. Olyan jó, hogy saját magadat is meg tudod cáfolni. :)
Ha tévednék, a SATA jogászai meg sem próbálnának harcolni a hamisított termékek ellen. Ök is úgy gondolnák hogy ez jogilag nem hamisítás, és semmit nem tehetnének. Nem csak az általad leírt két dolog esetében nevezhetö valami hamisítványnak. Ami külsöleg megtévesztésig hasonlít az eredetire az szintén másolat. Design-t is le lehet védetni. Ugye nem hiszed hogy az Adidos meg a Budwill, Ballalo, stb termékek nem másolatok, csak azért mert nem az eredeti márkanév van rájuk írva.
Nézzél meg néhány másolatot, hasonlítsd össze az eredetivel. Amit Steven 68 olvtárs mutatott azon konkrétan ott virít SATA felirat is. Söt, SATA kódot is kapsz hozzá (ami természetesen nem müködik).
Az külön jó, hogy itt másolatokról beszélünk, tehát mindegyikünk tudja hogy hamisított cuccról van szó, erre nekiállsz bizonygatni hogy az jogilag nem is hamisítvány, és nem is illegális.
vagy ha jogvédett technika van benne.
Gondolod hogy a SATA nem védette le a pisztoly alaktrészeinek a paramétereit? Na onnantól kezdve ha te készítesz egy megegyezö terméket, másoltad/hamisítottad az eredetit. Az is mindegy milyen márknevet írsz rá.
Felőlem azt támogatsz akit akarsz meg olyat,és onnan vásárolsz amilyen neked tetszik ! Én nem mondtam senkinek,hogy vegyen másolatot,mindenki olyat vesz amilyet akar. Csak van olyan másolat,hogy ugyanolyan jó mint az eredeti,és csak töredék áron van. Én tőlem még senki nem kérdezte meg,hogy milyen pisztollyal fogok festeni,mindig csak azt mondják,hogy jó legyen.
Az a lényeg,hogy hamisított pisztollyal is lehet szép munkát végezni,meg eredetivel is szart. A tulajdonost meg ez érdekli,nem az, hogy Te kit támogatsz.
Ezt megint nem értem,ha Te megengedheted magadnak az új pisztoly vásárlását ,és az Ebayen vásárolsz akkor minek érdekel,hogy mennyi kedvezményt adnak a kereskedők. Csak nyugodtan másolják ha tudják jól teszik,mert a nem tehetős embereknek is meg kell élni. Láttam én már karón varjút !
Nekem jelenleg nincs szükségem új pisztolyra, tavaly vettem az ebayon egy vadi új 5000 B RP digitalt. Ha szükségem lenne, megint onnan szerezném be, olyan 400€ környékén lehet venni eredetit, bontatlan csomagolásban.
Itt nem a pisztoly minöségéröl és a végzett munka minöségéröl van szó. Ha mondjuk a te munkádat koppintanák és árulnák olcsón, lehet megváltozna a véleményed. Nyilván az ember nem arra vesz fényezöpisztolyt hogy a saját autóját/motorját egyszer lefényezze. Ha pedig dolgozgatsz vele, böven vissza jön az ára egy eredeti pisztolynak is. Erre meg én vagyok a példa.
Itt volt a nagy lehetőség 150000 Ft-ért ajándék volt,mire vártál ? Nekem,ha ilyen elveim vannak abban a pillanatban rácsapok, mert ez ritkán fordul elő. Nekem meg olyan elveim vannak,hogy mindegy milyen pisztoly csak a végeredmény jó,és szép legyen. Nem azt fogják nézni milyen pisztollyal dolgozol, hanem a munka minőségét. És aki igazi szakember annak mindegy milyen fajta pisztollyal fest,és én erre láttam már élő példát is.
Nálam ez inkább elvi kérdés. Ha nem tudok eredetit venni, akkor inkább nem veszek.
Azért nem megyek be boltba, mert én nem tudom leírni az ÁFA-t. A Bruttó 285000Ft-ból bármilyen kedvezményt is kapnék, jóval drágábban jönnék ki mint ha kéz alól megveszem.
Akkor Te megengedheted magadnak,hogy eredetit vegyél,nem mindenki van ilyen anyagi helyzetben, van aki örül egy jó másolatnak is. Csak azt nem értem miért nem mész be egy boltba, ha már nem szereted a másolatokat, és ott megveheted az eredetit,biztos kapsz engedményt is.
Töredék áron lehet venni az eredetihez képest kiváló minőségű pisztolyokat. Ezek olyan másolatok,hogy nem tudod megkülönböztetni az igazitól, nagyon szép a szórásképük,finom a porlasztásuk,kifogástalan az anyagminőségük.
Ezt így nehéz megmondani. Mivel szabadpiac van ezért minden kereskedő más árréssel dolgozik,és más kedvezményeket tud érvényesíteni . A beszerzési forrás is nagyban meghatározza a termék kisker árát. Nem beszélve arról,ha sokáig van meg egy termék polcon és nincs rá kereslet előbb utóbb kénytelen lesz akciózni és olcsóbban adni ,hogy szabaduljon tőle.Százalékos arányt tekintve 10-20% lehet a valós kedvezmény mértéke.
Valaki tényleg megírhatná hogy mennyiért lehet megvenni ezeket a pisztolyokat kereskedöktöl, az érdekelne hogy mennyi az a "kis" kedvezmény amit mindenki emleget.
Köszönöm a hozzászólásokat. Egy pisztoly van még, (Sata 5000 B RP) de annak még nem dőlt el a sorsa. Ha úgy alakul hogy eladó lesz, majd itt is meghirdetem.
35000Ft kedvezményt adna a kereskedö? 5-7%-ot még el tudok képzelni, de 20%-ot nem. Èn sosem vettem kereskedötöl pisztolyt, de nekem hihetetlennek tünik. Szerintem ez az ár éppen olyan hogy már megéri "lehajolni" érte. Nem beszélve azokról, akik (mint például én is) nem vállalkozók, és esélyük sincs visszaigényleni az ÀFA-t. Nagyon nem mindegy hogy 235000Ft-ot, vagy 150000Ft-ot kell kiadni egy jó pisztolyért.
235.000-nek 185.000 a nettoja mert ha számlára veszed az Áfá-t visszakapod, ill. ebből még kis kedvezményt is adhat a bolt, így elég sok a 150.000, szinte bolti ár, de legyen szerencséd hozzá.
Hidd el,hogy nem eredeti egyik sem. Mi ez egy komplett emberi fej átültetéshez képest,és most fogják az első műtétet végezni. Nem fogod kitalálni,hogy hol, természetesen Kínában !
Szerintem eredeti mind a kettő amit felraktál képet.
Nemhiszem hogy ekkora összeget fognak a hamisitók invesztálni abba hogy ilyen pontos másolatot gyártsanak le. Nem kifizetődő költésges, meg kereslet sincs rá nagy szerintem hogy megérje mint pl egy márkás cipő óra stb utánzatra amik napi használati cikkek minden átlag embernek.
Azért mert én tudom az eredetét,most én nem okoskodni akarok,de erről írtam,hogy megtévesztésig hasonló másolatokat készítenek,és a működésük is kifogástalan,ezért írtja a Sata cég őket.
Nekem volt szerencsém a kezembe fogni egy ilyen másolatot, elképesztő a hasonlóság minden téren.
Az eredeti pisztoly kódja ha lekaparod akkor visszaigazolható. Természetesen a másolat nem,de azokat is ellátják kódokkal. Ezek annyira jó másolatok,hogy a Sata cég tűzzel-vassal írtja őket.
Ha el akarja adni akkor eladja. Szerintem nincs szándékában megtartani, csak nem szeretné áron alul eladni. 120-130 szerintem egy reális ár ha eredeti pisztolyról beszélünk.
Vannak olyan másolatok amiről nem mondod meg,hogy nem eredeti ugyanolyan jól működik , 40-50000 Ft-ért,és van rajta kód is. Hiába valódi egy sufni fényező ennyit nem áldoz pisztolyra, iparos meg számla nélkül nem ad érte annyit, azért írtam,hogy kettőn áll a vásár. Hirdesd meg, és meglátod mennyit ígérnek érte.
Keresd ki a tiédet, és próbáld meg eladni ezen az áron. Nem fog menni, mert ennyiért meg tudja venni a hivatalos forgalmazótól is. (És bár téged nem érdekel, de számlásan veszi és költségbe leírja. Te pedig nem tudsz róla neki számlát adni.)
Ezenkívül a forgalmazótól kap kedvezményt is.
A piaci ára az körülbelül az amit mondjuk az ebayon kérnek érte.
Nem tudok képet a pisztolyról, mert nincs kibontva és nem is szeretném kibontani. (Tudod utána jönnek az okos magyarázatok hogy használt vagy hamisítvány van az eredeti csomagolásban, stb)
Ez gyárilag le van ragasztva, rajta a sértetlen hologramos zárjegy is.
Engem nem az érdekelne kinek mennyit ér meg a pisztoly, és kinek sok még 30000Ft is, meg az sem hogy ki mit tud leírni az adójából. Hanem hogy mennyi a piaci értéke.
"Mennyit szeretnél érte kapni ? "
Ha tudnám mennyit lehetne elkérni érte, nem érdeklödnék itt. ;-)
Nem értek hozzá. Apám fényező volt, de neki már nem lesz szüksége rá. :-(
Képet tudsz feltenni a pisztolyról ? A reális ár mindig Te, és a vevő között alakul ki ha megegyeztek. Van akinek 30000- Ft is sok egy pisztolyért,az iparosok megveszik a boltban számlásan mert le tudják írni . Mennyit szeretnél érte kapni ?
Kedves Barátom ! Amit kérsz az olyan mintha bemennék a fodrászhoz,és azt kérném úgy vágja le a hajam,hogy ne látszódjon utána. Tudod mire jó az a díszléc,csak arra,hogy alatta megegye a rozsda a lemezt. Ezt azért mondom, mert nekem is Audi van,én letakarítottam róla azóta semmi baja. A "nagy tudású" mestereket felejtsd el ! A rozsdát nem lehet fogkefével kiirtani,annak drasztikusabb szerszám kell, mert szívós ellenfél,és valóban terjedni fog tovább.
Satajet 4000 B RP pisztolyt bontatlan csomagolásban (még az eredetiséget igazoló kód fedése sincs lekaparva) mennyiért lehetne reális áron eladni? 1.3-as fúvókája van.
A segítségeteket szeretném kérni. Adott egy Audi A4 B5, ami galvanizált karosszériával jött ki a gyárból. De sajnos az ajtók díszléceinek tartó szegecseit a gyárban hegesztéssel oldották meg, ahol a galvanizálás már nem tudta védeni az elemet a rozsdától. Most így közel 20 évesen megjelent néhány rozsdafolt a kis szegecsek környékén. Nagyjából ilyesmi foltok a szegecsek mellett, mint az interneten talált képen látható a szegecstől jobbra srégen fent. Egy-két helyen ennél kicsivel mélyebbek is, de mindegyik 1-3mm maximum.
Hogyan tudom ezeket a legmegfelelőbb módon kezelni. Egy fényező azt mondta, hogy ezekkel nem kell foglalkoznom, mert ez nem az ajtó rozsdája, hanem a hegesztésé, de gondolom ez tovább fog terjedni, ha nem csinálok vele valamit. Mit érdemes csinálni vele, hogy a gyári galvanizálásban se tegyek kárt és a foltokat is minél jobban kezeljem. Utóirat, a fényezés annyira nem fontos, mert úgyis díszléc takarásában lesz. A lényeg a rozsda eltávolítása / kezelése.
Ez a megoldás is csak akkor lessz jó,ha a szin legalább 85% hasonlít az autóhoz,és a fényező jól alkalmazza a kiegyelítést.
A fényező üzleteket nem szeretném védeni /pont miattuk lett nekem is/ ,de annyit hozzátennék tapasztalatbol,hogy nem csak az átlag ,de a szakemberek is érdekesek. hozzák a müanyag tankfedelet,tükörburkolatot... szinmintának sok esetben a nem javított oldalrol és elvárják,hogy a szinek élbe jók legyenek....és még sorolhatnám.
Színfújás mint fényező fogalom. Ha pl egy bal első ajtót valami miatt telibe kell fújni, akkor az első sárvédő közepéig és a hátsó ajtó közepéig is bele kell menni a bázissal, és mind a három elemet telibe kell lakkozni. Ezt nálunk így csinálják, csak ekkor van színgarancia.
Köszönöm a tippeket! Ha egy pici eltérés lenne nem zavarna de ez számomra sok! Egyébként metál a szín és sötét kék vectra c ! Ha borús az idő akkor még jobban látszik ! Lehet elviszem egy fényezőhöz aztán csinálja meg ! Nem szívok vele !
Még mykeman72 hsz-ához annyit hozzátennék hogy vannak színek (leginkább metálban) amik "élben" sosem lesznek jók. Egyszerűen nem lehet tökéletesen kikeverni, ilyenkor korrigálnak "melléfénnyel".
Ráadásúl a lakk is elviheti a színt, meg a pisztolyhasználat... :)
Vannak buktatók azért rendesen. Ja, és ha korábban volt azon a tájon fújva a kocsi akkor fújhatod a színkódot... ;)
Régi akrilok hajlamosak a mattulásra fakulásra főként piros ,bordó és kék színeknél.Mindenképp úgy kell színt beazonosítani keverni,hogy a mintadarabot fel kell polírozni,hogy eltűnjenek a mattulások és a karcok azután kell (csak akril színek esetében) felkenni,"pöttyözni" a kevert színt a mintadarabra ,várni vele legalább 10 percet és összehasonlítani az eredeti színnel.Az akril 2K színek száradás közben sötétednek ezért célszerű megvárni a száradást és ha kell utánaállítani a színnek. Ez a módszer metál színek esetében nem alkalmazható!!!
Technológiailag az lenne a helyes ha minden lekevert szín próbakártyára ki kellene fújva,megvárva a teljes száradást és úgy összehasonlítva az eredeti színmintával.Műhelykörülmények esetén is nehezen kivitelezhető de szükségszerű módja a helyes színkeverésnek.
Sajnos általános tapasztalat,hogy festékboltok nem készítenek fújt mintákat a lekevert színekből/talán érthetó okokból/ és nem is igazán korrigálják a színdifferenciákat, ezért fordulnak elő színkülönbségek.
Létezik egy másik módja is a színkeverés és beazonosítás módjának jelesül a színmérő készülék/Specto fotométer/Röviden: ez beazonosítja az adott színmintát és a festékrendszer adatbázisából a mért színhez legjobban passzoló receptúrát kiválasztja,és adott esetben korrigálja is a receptúrát.
Én mikor kevertettem a 20 éves kocsimhoz javítófestéket akkor hozzánézték színkártyáról. E545 bordó metál volt a vectrám.Volt a kártyán vagy 3 féle árnyalata.Azt mondta a néni hogy 20 év alatt biztos kifakult már.Elég jól eltalálták az árnyalatot.
Sziasztok! Lefújtam az autóm első sárvédőjét ( egész jó lett) de egy erős árnyalattal sötétebb lett pedig a gyári színkódja alapján kevertettem a szint ! Két kérdésem lenne : ennyit fakulhat egy szín mert ez baromi soknak tűnik a másik hogy ilyenkor hogyan kell szint kevertetni hogy jó legyen?????
Köszi.Nekem csak egyet kell,vagy lehet elég belefújni az 5 küllőbe.Lefújtam ideiglenesen ezüst sprével.Fél méterről már nem is látszik:)A srác akitől vettem ő is lefényeztette.Fekete volt eredetileg.Megkérdezem tőle hol csináltatta.
Volna egy olyan kérdésem hogy ismeri-e valaki a Sika üregvédőjét?Voltam ma egy autófényezési boltban és ott ilyet árulnak.Régebben a Vectrát Body 900-al fújtam ki.Gondolom azért ez minőségibb már csak a neve miatt is :) Egy 17" os felnit kb. mennyiért fényeznek?Ezüst ha ez számít. Sikerült ma az egyiket lehorzsolni.5 küllő bánta a mutatványom.Nem fértem el egy kamiontól.
A pisztolytest ugyanolyan csak a belső részük különböző csak arra kell figyelni,hogy pl a hvlp pisztolyhoz nem jó az rp javító és fordítva. A wsb javítókészlet jó a hvlp pisztolyokhoz is.
Pedig a homok a legjobb. öté adnak ilyen vödörből szívó pisztolyt, de egy alsó tartályos is jó lehet. főleg hogy nincs nagy felület. Ha semmiképp nem megy a homok, akkor a flexre egyes lapot, vagy "tisztító" máshol köszörű korongot teszel, és az élével kikaparod. ÓVATOSAN!
Van ennél csúnyább rész is, ahol már ledobta magáról a festéket, ott megpiszkáltam, stabilnak tűnik, persze másik helyen igazad is lehet, de inkább ne legyen. :D
Köszönöm! Azt tudom, hogy nagyobb lesz a javítandó rész, mint a hólyagosodás.
Az ajtóknál megoldható a díszlécig lakkozás, a sárvédőknél már kevésbé. Igazából arra voltam kíváncsi, hogy elegendő-e metálnál a bázissal kis foltokban javítani, ezek szerint igen. A sárvédőknél meg, ahol nincs megosztva a felület, talán járható út az, hogy a bázisnál kicsit nagyobb foltot lakkozni, aztán összecsiszolni-polírozni.
Köszönöm a felajánlást, de viszonylag messze vagyok. RO55-öm van otthon, talán megteszi az is, alapozónak meg mindenképp keresnék valami jófélét, jó lenne, ha egy év múlva nem rügyezne ki újra. (A hajlam megvan, W210)
(2, felbödönnyi (kb 2,5kg) van (12ker), ha kell elado)
3, ha erdekel tudok hozni kintrol, kb 3 het mulva lenne itt
4, igazabol viasz es vazelin kevereke, tehat otthon is eloallithato... (viszont nem talaltam olyan parafin es vazelin forrast, amivel lenyegesen olcsobbra jönne ki)
(5, neha keverem HV400-al. akkor konnyebben feldolgozhato)
(6, egyszer annyira meguntam, h csak tologattam evekig az akciot majd 2 evvel kesobb elvittem dinitrol-s alvaz/uregvedelemre 50papirert)
Drótkorong. Majd utána fejvakarás, hogy ez nagyobb, mint látszott. :)
Nem emlékszem már mennyire vagy közel (bp2.-12. vagy Solymár) de tudok adni kis mennyiségű würth rozsdapassziválót, ez alapozónak is elmegy, bár én erre szoktam fújni egy Teroson 1 vagy 2K alapozót amire már bármi mehet. Ha az ajtón van díszléc vagy él akkor ilyen esetben az alatt végig szoktuk fúj(at)ni lakkal, bázissal meg csak a javítás és környéke.
Tanácsokat szeretnék kérni az autóm fényezésének javításához. A festése még túlnyomórészt eredeti, nagyon jó állapotú, eltekintve attól, hogy az ajtók sarkain, sárvédőíveken megjelentek a rozsda okozta hólyagosodások. Ezek többnyire kis, kb. 10 ft-os méretű hibák, de majdnem minden elemen előjött már. Lehetséges-e elfogadható eredményt elérni az elemek teljes fényezése nélkül, csak a kérdéses helyek környékének javításával?
Előző autóm fehér volt, ott hasonló méretű javításokat sikerült egész szépen házilag megoldanom, de ez ezüstmetál.
Ezen kívül tudnátok nekem ajánlani ugyanehhez a javításhoz alapozót, lehetőleg olyat, ami kisebb kiszerelésben is elérhető?
Én eddig egyszer, egy hátsót csináltam (saját autó). 2500 as vízpapír, utána 3000-es trizact vízbe csiszoltam, majd 3 lépcsős polír. Szépen eltűnt szinte minden karc, ez már 1 éve volt, azóta is jó. Mondjuk első szélvédőt nagyon nem javasolnék, mert ha rosszul sikerül még lehet a kilátást is zavarni fogja.
Szélvédő polírozást légyszíves írja le valaki. Hányas papírral kell kicsiszolni a karcokat és milyen talpal. Milyen paszta kell hozzá. Fényezéshez való polír korongok jók hozzá?
Akkor úgy látom muszáj leszek drótkorongozni stb,ezt a részét akartam megkönnyíteni. Tavaly megcsináltam az alját,de az első doblemezek és nyúlványok nem lettek alaposan megcsinálva. De így se tudom normálisan mert ahoz futóművet-bölcsőt ki kellene szedni,azt meg azért nem szedem ki,jó ha kézzel hozzáférek valamennyire. Ezért kerestem olyan anyagot,hogy ahol nem férek hozzá ott is kb jó legyen.
Ne hidd. A festék ellen, rozsda ellen jó. viszont a massza, és a gyári alvázvédő ellen... semmit sem ér. szép tisztára pucolja. Arról nem is beszélve, hogy mindenhová úgy beleül a por... küszöbbe üregekbe. egy fél nap rendesen kitakarítani.
ahol valóban fémtiszta, oda epoxy. ahol nem oda flex, egyes vágólap. ha az kifogyott, akkor a lehető legjobban kiköszöszörülni a rozsdát, majd két sor penetrátor.
De szerintem te egy anyaggal akarod megoldani amit a gyár kettőből vagy háromból old meg. galván>alapozó>kavicsfelverődés-zaj-stb elleni fedő réteg(massza) Létezik olyan anyag, ami talán alkalmas rögtön a lemezre és nem igényel más anyagot. ->Katepox.
Lehet az lesz,de még agyalok rajta. Epoxit csak oda ahol fémtiszta a felület. Valami olyan festék ami korróziógátló és a gyári védelmen is megtapad,létezik? Vagy jobb alvázvédő és rücsi a végén?
Fogggalmam sincs. vedd meg, használd. öt évig évente kérünk jelentést. vagy b, bújj egyéb fórumokat, akár külföldieket is ahol ismerik az anyagot. Az epoxy az festék. lemezre való.
Sok helyen még rajta van a gyári védelem is,azt nem szivesen szedném le,gondolom oda felesleges epoxit fújni. Fújni rücsi pisztolyal fújom. Viszont hirdetik pár helyen a Gumoaszfaltot,szerinted jó lehet?
Ha repedt, és rozsda is van, akkor drótkorong, aztán fölcsiszolod, aztán 2K epoxy, (perszer ha nem lyukasra rohadt) aztán valamelyik alvázvédő. Én személy szerint a bitumenes előtt valamilyen tömítőmasszával is átkenném, hogy legyen "húsa", mert ezek az alvázvédők szerintem nem elég vastagok ahhoz, hogy a kavics ellen is védjen.
Sziasztok. Csinálnám a saját autóm doblemezei védelmét. Ezer éves bevonat repedezve,kevés felületi rozsda is van. Ha letakaritom,lekaparom a repedezett részeket akkor mehet rá az alvàzvédő? Sika 6060 bitumenes korróziógátló vagy a 6440-es rücsi először? Köszönöm.
Nem eredeti,kamu szöveg az egész,hogy nyerte. De attól függetlenül nagyon jó minőségű másolat minden tekintetben ( anyag,megmunkálás,stb ). Nekem is van egy eladó pisztoly ha érdekel, írj az email címemre.
Abba kérnék segítséget hogy milyen tipusu festékszoró pisztoly kell viz bázisu és higitós festékhez , autó fényezésröl beszélünk , mik a javaslatok tapasztalatok ?!
Szeretnék egy kicsit komolyabban elkezdeni foglalkozni a fényezés témával. Fújtam már pisztollyal, de abban sajnos nincs tapasztalatom, hogy milyet vásároljak. Olvasgattam a HVLP pisztolyok után, de nem tudom milyen márka illetve árkategóriát nézzek amivel már érdemes foglalkozni (nem a 100 ezres kategóriával szeretnék megtanulni :) ). Első körben egy sárvédő elemen szeretnék próbafújásokat csinálni, gyakorolni. Aztán ha persze szép lesz, és összejön a dolog akkor a saját autómon fújnék meg néhány elemet.
Jelenleg egy kisebb kompresszorom van.
Milyen pisztolyokat tudnátok ajánlani, esetleg lennének tanácsaitok a számomra?
Mindkettőből elég lesz egy egy dobozzal bőven. A Penetrátorból a vöröset vedd, az jobban takar. Teljesen fölöslegesen fested le az egész alját, semmit sem érsz vele. VASRA VALÓ, NEM ALVÁZVÉDŐRE! Mégegyszer írom: igen alaposan át kell nézni az alját, a doblemezeket, a csomagtartó alatti részt, a sarkokat. Minden egy kicsit is gyanús részt megpiszkálni csavarhúzóval. Ha megrepedt a gyári védelem, akkor addig drótkorongozni, amíg körben egészséges nem lesz. Ezután fested két sorral(két óra elég a sorok között) majd a javított részeken ecsettel húzod rá a masszát, azért hogy a kavics ne verje le a festéket. Rugalmas marad. Az "alvázvédőnek" feladata a víz és a só távol tartása. semmi több. A lentebb ajánlott bitumenes cuc biztos jó lehet, de kell egy másik ilyen méretű edény abba a felét leöntöd, vagy kanalazod, és a legjobb a lakkbenzin. vagy rücsipisztollyal fújod fel, vagy ezzel a piacos alsótartályossal. A pisztolyoshoz kell egy kiürült rücsis vagy alvázvédős doboz amit töltögetel.
Ha ks 500-at veszel akkor négyet vagy ötöt azért vegyél. Teljen el egy fél óra a sorok között, és egymásra merőlegesen vidd fel. Ja, és vegyél nejlon fóliát meg maszkoló szalagot, mert az atya isten is olyan lesz körülötted. (a kocsi fényezett részeit maszkold.)
Az nagyon jó, ha lemosod magas nyomásúval. azzal kezdd. Aztán védőszemüveg, majd a flexre csavart drótkoronggal a gyanús helyeket megbasztatod. rögtön kiderül, hogy kilyukad vagy sem(sajnos ki fog) Ha kilyukadt, akkor az lakatosmunka. ha nem akkor addig drótozod amíg a rozsda tart(látni fogod. Majd 1.6-os vagy 2-es koronggal óvatosan kiköszörülöd a rozsdát, aztán lekened penetrátorral. (4000 egy dobozzal) Ahol jó a lemez ott is kenheted ezzel, de oda a 2K epoxy alapozó a legjobb, ez is kb ilyen áron van. Aztán el kellene masszázni, ez valamelyest pótolja a kavicsverés elleni védelmet. Pl Body 999, vagy Carsystem, vagy ami még jó, az a Würth K+D. Ezek után le lehet locsolni ilyen bitumenes alvázvédőkkel, de javaslom a carsystem márkájút, az sokkal jobb mint a body.
Van most egy busz. Iveco Daily alváz, a többi egyedi felépítmény nagyrészt üvegszál. A többi zárt szelvény. Na ez van elrohadva, erre kellett most árat mondani. Ja, meg hogy mennyi idő lesz...
Képtelenség. Még az ár az hagyján. de hogy mennyi idő!?
A múltkor csináltam egy Ford EscorD-ot. '92-es. láttam alulról, úgy mondtam a két küszöbre oldalanként egy huszast, a taposókra hátul egy tizest, meg az első taposókra is egy tizest. Aztán hozott egy tanklyuklemezt is, hogy azt is kéne. A szét-össze szereléssel együtt bő öt műszak ment el rá. Pénteken fél 8-kor álltak felettem, hogy zárnák már a műhelyt. 75 lett a vége, de ebben volt egy doboz massza és egy ilyes sprés üregvédő is. Az anyagot ő hozta.
Sajnos mindenki végső árat akar rögtön. Hozza el és ránézel,ha már a taposónál is gáz van akkor úgy mondod az árat. Nem bontod meg,szerintem senki se engedné csak az akinek mindegy mennyibe kerűl. 1000-ből talán 1 ilyen.
Ezt valahogy soha nem értettem,egy min- max árat lehet mondani. Szinte minden kasznis tudja,ha annyira rohadt akkor ott már mást is kel csinálni. Értelmes ember megérti,aki nem annak meg jobb nem csinálni. Ahogy Peti is leírta,teljesen korrekt.
Hát, azért valamelyest lehet tudni. főleg olyannál ahol nincs burkolat rajta. Az "új" főnököm akart lakatoltatni velem egy bravo-t. tudta hogy szar a küszöb, de azt akarta, hogy két nap alatt hajtsak rá táblalemezből, mert nem lehet rá kapni. aztán megmutattam a kalapácsot a küszöbperemnek alulról, és a két oldalról hat nagy lapát rozsda jött le. taposó-belső-középső majd a külső burkolat. nem lett belőle semmi. deficites lett volna, lebeszéltem róla. Az ilyet akkor éri meg, ha a, magadnak csinálod, b, a gazdájának megéri mert annyira szereti, c, megéri mert értékes és/vagy ritka.
Nem. De ha látatlanban túl sokat mond akkor eleve máshoz megy. Ha túl keveset akkor ordasul megszívja.
Ez az egyik olyan amikor először le kell bontani, megnézni mi a helyzet és utána lehet mondani mennyiért vállalja el. Namármost a bontásnak is van költsége, és az ügyfél sem tud elmenni fél küszöbbel - szóval necces az eset.
Mostanában úgy kérdezősködtem árazásokról... Ha csak a külső borítást kell, és alatta minden hibátlan, oldalanként 15. ha a középsőt, a belsőt és a taposót is javítani kell akkor +15-20 oldalanként tekintve hogy mennyire szar. A nyúlvány ha a hátsóra gondolsz az szopó, mert nincs hozzá javítóelem(MIÉRT NINCS!?) Eléggé alakos. oldalanként 15 körül.
Már több mint egy éve megvan az st 3000mini,de eddig csak bázist fújtam vele. Tegnap nem volt kedvem még plusz öt métert sétálni, mivel apróságokat festettem (tejes doboz méret) azt fogtam be akrilt fújni. Pár próba után,tökéletes képpel működött. Később teszek próbát lakkal is.
Kész lett a kis opel, a 2k csak 10% lett higítva igy is kicsit sürü volt az anyag.Nyomás 1,5-2,0bár között mozgott a fiuk szerint.Lényeg,hogy egyenletesen porlasz,szépen és nagyot terít 1,4-s fuvókával van szerelve.
1,2L+edző+hig. volt az autóra,ebböl 0,8L+e+h fogyott el 2rétegben.Elég takarékos is.
Nem gond ha megy festett felületre is. Alvázvédelmet nem csinálok csak magamnak. Sok különböző anyag van van forgalomban,festékboltban adnak rendszert szerintem. Mivel mindig öreg autóim voltak,én felfőztem a fáradt olajat,zsírt,alvázvédőt és nyomtam az üregekbe s az aljára. Utána hosszabb poros út,majd ismétlés pár hét mulva. Nekem bevált,ami rozsda volt annyi is maradt. A rozsdába is beszívódó olaj+olajsár tud szigetelni. De ez nem mai történet,már vagy 15 éve játszottam meg utoljára.
Most beltérre megy a taposókra meg pár kisebb helyre. Esetleg a csomagtartót is kifújom belülről. Ha festék is marad pár helyen ott is jó lehet? Kívülre mit tudnál ajánlani alvázvédő alá javitás után?
Milyen festékkel lehetne lezárni ezt a felületet? Valamilyen szintén 1K alapozóval több sorból lefújva es megcsiszolva előtte vagy elég csak zsírtalanitani?
Alkyton penetrátorra gondoltam. A soltészos bótba nem voltam még, én kevésbé fényezek, inkább lakatolok. Eddig Rajmundnál vásároltam. Meg korábban roszkosnál, de fölbosszantott a stílusa.
Sajnos nekem a mobihel van elérhető távolságban 25km. Ahol Novol terméket vásárolok ott leadom a megrendelést,másnap mehetek érte 2X25km. Oda vissza az 100 km. Egy sárvédőt lefesteni így nem nagy buli. Most Kecskeméten,és Cegléden keresgélek üzletet ahol van minőségi termék ha az az igény.
Kecskeméten volt Mipa festékbolt. Nagyon jó termékeik voltak,azzal a festékkel,lakkal,alapozóval elégedett voltam. Sajnos bezárt,mert kevés volt az igény a minőségre. A colomix ott is jobban fogy.
Akkor majd szétnézek,Alkyton penetrátort találtam csak. Voltál már a soltész sarkán a Mipa festékboltba? Nagyon jók a festék árak,de pl epoxi 2k is 1 liter 2500- ból megvan.
Sziasztok. Mit tudnátok ajánlani taposóra,hogy ne rohadjon ki belülről az autóm. Sajnps beázik és egyenlőre nincs meg,hogy hol. Viszont ha be is ázik jó lenne ha nem rohadna. Teljesen fémtisztára nem tudom feltakarítani. Gondoltam pl epoxi alapozóra. Nem fogom fényezni ha nem muszáj. Köszönöm.
Ma este az egyik kollegám fuj egy kis opelt vele,akril 2k ,megnézem milyen lett..Kb 3 éve vette nálunk azóta használja,neki tetszik,igaz ő nem fényező,de nagyon jó kezü lakatos.
Én csak lakkoztam vele,de szépen porlasztott és meglepően nagyot terített.
Ma egy FLG-5-tel lakkoztam /cseréltem a belsőrészt az üzletben/ próba volt,hogy minden ok legyen,hát ez a pisztoly is megéri az árát az biztos.Őszintén mondom, nekem a pisztolytest formálya nagyon nem jön be,de fényezni 1,5bár nyomáson is tökéletes. Kimondottan jó gyengébb szellőzésü helyeken is.
Az st 3000 nekem is szintén bevált. Csatlakozom a véleményedhez, az Auarita elég jókat gyárt. Sagola minit terveztem be,de majd jövőre,addig erősödöm kicsit.
A képen látott pisztolyok több levegőt igényelnek az mp 500-nál. Valószinü,a kompresszorod valódi teljesitménye kevés,mert tartós 250/300 L/perc leadásnál 1,5bár nyomáson már szép a szórásképe.2 bár fölött már túlporlaszt.
Szerintem csak olyan f.pisztolyt vegyetek,amire nincs ráhamisitva a másolt termék neve,mert nem tudni hol készült.
Az Auarita/Itálco gyártott terméken /nem csak pisztolyok / a saját nevük van. Nekem 4éve van egy st 3000 mini,minden nap használom,szétszedem és hibátlan./Auarita/
Hamisítvány és utánzat között minőségben is lehet nagy külöbség, szerintem.
Tegnap egy Sata 5000 és egy Italco 5000 teszteltünk élesben. Meglepett,hogy semmilyen jelentős külömbséget nem vettünk észre,kivéve , hogy a Sata könnyebb.
Az Auariták között nekem az st 3000,illetve a 4000 H pisztolyok tetszettek a legjobban.
Akkor sem tartod állandó fújáson a pisztolyt,annak elégnek kell lenni. Nekem 40 literes ,1 hengeres IFA kompresszorom volt, mégis boldogultam az 1.5 fúvókás pisztollyal.
50 literes 1 hengeres. Bírja a kompresszorom a 4 bar- t is folyamatosan csak a levegő mennyisége lehet kevés. Hiába tud 4- et ha a levegő csak 200L/ perc.
Nekem már akartak eladni egy olyan pisztolyt( egyszer használták ) 10000 Ft-ért ,de a festékboltos rokonom azt mondta ne vedd meg,mert sok baj volt vele, ezért ő sem forgalmazza. Nem a kompresszoroddal van a baj.
Nekem is van egy lvlp mp500,direkt azért vettem mert elvileh kevesebb levegő is elég mint az mp500-nak,de én mégse boldogulok vele. Lehet kicsi a kompresszor,nem tudom.
Amikor megkapod kipróbálod. Ha Úgy gondolod hogy egy lehasznált szart sóztak rád, nyolc napon belül jogodban áll elállni a vételtöl. Hidd el müködik, sokat vásároltam már használt cuccot a neten. Külföldröl is.
Erre való a kipróbálás. Amit meg a neten rendelsz meg (pl ebay-on a vásárlástól számított 8 napon belül köteles az eladó visszavásárolni ha egy elhasznált vackot küldött.
Az ilyen szettek szart se érnek. A polírozás nem nagy müvészet, de ha kész, akkor zárni kell a felületet az UV sugárzás miatt. Az általad belinkelt csomagban is van "védelem (Versiegelung)" de csak egy 1K-s gyenge cucc amit egy törlökendö segítségével maszatolsz a fényszóróra. Lassan szárad, addig megy bele a por és a büdös életben nem keményedik ki.
Nekem volt eredeti 4000 B RP pisztolyom, nem így nézett ki. A pisztoly sem, meg a doboz sem. A SATA felirat sosem ráírva van a pisztolytestre, hanem úgy van kiöntve. Természetesen jóval olcsób szemcseszórással felírni mint a szerszámba beleszikrázni a SATA feliratot. Ráadásul ha buknak le se tudják tagadni hogy hamisításhoz használják. Ha egy új SATA pisztoly nem fér a keretbe, én inkább egy használt, de mindenképpen eredeti pisztolyt vennék.
Itt nálunk a szaküzlet nem tart Auarita pisztolyokat,mert sok probléma volt velük,főleg az MP-500-as pisztollyal. Ez az LM3000 LVLP pisztoly 38500 Ft-ért van hirdetve.
40es-60-as papírral kicsit be kell csiszolni a tetejét, épp annyira hogy beleszaladjon mélyebb rétegekbe is, és úgy kromofág :) (a bicikli vázra is meg az autó fémig pucolására is igaz) csak veszélyes... mellé folyik, lukakon, réseken beszivárog stb, (ezekre nagyon oda kell figyelni) inkább, ki kell kerülni ezeket a részeket, aztán majd a végén ott géppel ledúrni :)
Mai nap Novol 590 lakkal fújtam,tökéletes lett. Walkom slim 1.3 pisztollyal. A bázist mini st 3000 1.0 fújtam fel előtte. A tegnapi Mobihellel történt munkám holnap újrafújom.
Csak ott szedd le ahol baj van,mert a végén több gitt kell rá mint amannyi most rajta van. A lemezt fényesre csiszolni, alapozni,újra gittelni,esetleg kalapálással egyengetni,hogy kevesebb gitt menjen rá.
A jófogáson láttam hirdetve ezt a pisztolyt 35000 Ft-ért,de már nincs meg megvették annyit megért. Látod RM66 fórumtársunk véleményét a pisztolyról, neki elhiheted. Csak az a baj,hogy nem ismerik és félnek tőle, mert azt hiszik rossz minőségű.
lenne egy kerdesem:adott egy biciklivaz amit az elozo tulaj faterja lefestett feketere, de bun ronda, telibefujta a marka cimket, a csapagyfeszkeket stb. szeretnem leszedni, de alapozo is van alatta, nem tudom mifele, szurke szinu. hagyomanyos kromofaggal lekentem (a folyos, nem zseles), ez a feketet lekapja, de az alapozot nem zavaraja. mivel lehetne azt is leszedni? gyanitom valami ket komponensu muanyag bazisu lehet. probaltam higitokkal amik itthon vannak, de nem mozdul. talan meg az aceton ugy ahogy oldja, bar eleg nehezen. ebbol gondolom hogy muanyag alapu lehet. milyen cuccot vegyek ami ezt leszedi?
Van ahol reped, van ahol nem. Ahol jött, véstem. Ahol nem, ott csináltam lamellással. Mivel lehetne leszedni? Nem akarnám szétbarmolni. Illetve akkor mivel lenne jó lekezelni utána a lemezt? Köszönöm
Valóban nagy kár volt lamellással... Erre két megoldás van, az egyik a niggertárcsa, a másik pedig a polírozó gép csiszolópapírral. De különben ahol nem repedt... minek szeded le a gittet? Ott kell javítani ahol sérült... szerintem.
inkább hagyd abba :D 15 kiló gitt sem lesz elég mert úgy összemaratod hogy az isten se tudja megcsinálni, leszívódásokról meg nem is beszélve :D amúgy a wash primerre nem tapad a gitt, úgy fújd le vele.... (epoxy-val kell, arra mehet a poliészter)
Sziasztok, egy olyan gondom lenne, hogy van egy autóm, amit szeretnék lakatoltani-fényezteni. Elkezdtem fémtisztára csiszolni, viszont szegény autó mindenhol kapott korábban egy kb fél centis gittréteget. Nem viccelek, tényleg nagyon vastag. Viszont alatta gyakorlatilag ott a hibátlan lemez.
Na most én elkezdem lecsiszolni ezt a gittet, viszont nem nem lehet mással, csak lamellás flexkoronggal, 80-ast használtam, illetve találtam 120-ast is, azzal is csiszolom.
Szakaszosan haladok, és mikor kész egy terület, akkor washprimerrel kezelem.
Viszont a gondom az, hogy csiszoláskor kráteres lesz a lemez a korong miatt.
Azt szeretném tudni, hogy ez mekkora probléma lesz majd fényezéskor? Vagy úgyis kerül majd rá gitt, ami elfedi? Esetleg teljesen simára ki kellene csiszoljam a washprimer előtt, vagy mehet rá így?
A másolatokon nincs a másolt termék márkaneve,se a gyári azonosító kód.Az általad feltett képeken ez jól látszik,tehát nem lehet összekeverni őket akkor sem,ha megszólalásig hasonlítanak egymásra.
Mi az üzletben nagy meleg esetén festékhez/lakkhoz lassú, 35c körüli időjárásnál extralassú edzőt/higítót ajánluk mindenkinek és én is ezt használom a műhelyben.
Van idelye az oldószereknek elpárologni,igy nincs gázosodás egyik anyagnál sem.A száradás csak kicsivel lassub a normál anyagokhoz képest és nem kell este/hajnalban fényezni,ellenben a munka jó lessz és nem kell 2x,3x dolgozni.
A boltban tudniuk kell.hogy a terméket garázsban vagy fülkében jobb használni,mert a szellőztetés hihánya is gázosodáshoz vezethet még normál időjárás esetén is.Mindegyik gyártónak van ilyen és nem mindig nagy az árkülömbség.
Köszi a válaszokat! A takarással nem volt gond. Két külön bordó színt fújtam,mindkettő vagy kiforrásos,vagy visszaapadt. Igen amíg volt Flet 3:1 addig azt használtam. Állítólag rajtam kívül más nem igényelte,azért áltak le vele. Érdekesnek tartottam mert szerintem jobb minőség mint a 2:1-es. Hígítani 10-20 körül szoktam, mert néha különbség van a festék sűrűségében.
Valószínűleg megváltoztathatták a pigmentációt a festékekben. Amióta a VOC rendelet érvényben van mindegyik festék gyártó próbál megfelelni a rendeleteknek és ez sajnos minőségproblémával is járhat.
Amúgy a bordó eleve nem egy takarós szín. A feketével nem szokott gond lenni.
Egészen biztos hogy eredeti. Volt kód is, ami természetesen még nem volt lekaparva. Ebayon vettem kéz alól (313€-ert), de használva nem volt. Itt egy kép róla hogy mik voltak a dobozban.
A B-jelölés a felső tartályos kivitelt jelöli, a pisztoly ugyanaz. És az biztos,hogy eredeti amit vettél mert egy eredetinek 180000 Ft az ára ? SAL kód van a dobozán ?
Mi a különbség a B és a BR P változat között? ( Az áron kívül...) Nemrégiben sikerült egy vadi új 5000 B RP Digitalt vennem alig drágábban mint a hirdetésben szereplö összeg.
A hagyományos 2:1 edzésűvel van gondom. Ami még érdekes: felváltva feketét,bordót fújok. Mintha nem ugyanaz a festék lenne,a feketével semmi gond. Pár éve még volt 3:1 edzésű akril,azzal maximálisan elégedett voltam,nem voltak problémák.
Ez így van a multiknál jobbak a feltételek. Én viszont azt tapasztaltam hogy mindegy hogy multinál vagy kisebb cégnél dolgozol, a bérböl nem lehet egzisztenciát teremteni.
Ha már szóba került a továbbképzés.. hol lehet/érdemes keresni? Magamnak se ártana a modern technikák irányába, de az alkalmazottaknak még fontosabb lenne. Néha 1-2 beszállító cég (würth berner akármi) kitalál ilyen 1 napos dolgokat a ragasztásról stb, de azért ennél többre vágyom.
Persze nem azt mondom hogy a multiknál degeszre lehet keresni magát az embernek csak jóval kiszámíthatóbb biztosabb háttérrel rendelkeznek ami mindenképpen előny egy kisvállalkozással szemben.
Hoppá. Találtam Szolnokon Lechler üzletet. Árat nem írtak. Benézek a jövő héten,remélem nem rémisztenek el. Amit vennem kellene az a szemétkiszedő tű. esetenként nagy szükség lenne rá. Négy-öt éve dolgoztam 2k-s festékükkel,tökéletes volt.
Jó dolog a szakmai képzés, de a munkavállaló elsö sorban pénzt szeretne keresni, minden más csak ez után van a sorrendben. Voltam egyszer a LEGO-nál interjún. Tényleg hipermodern szerszámgyáregységük van, le a kalappal. A fönök végig azzal kampányolt hogy ott megtanulhatom az akkoriban Magyarországon egyedülálló lézerhegesztést. Aztán a HR-es lelombozott egy olyan bérajánlattal amin csak azért nem röhögtem el magam, mert mégis csak én voltam a hülye hogy ezért elcsesztem egy napot, meg lekocsikáztam Nyíregyházára a saját pénzemen. Amikor a próbanapról kérdeztek, szóltam hogy részemröl nincs miröl beszélni... Ha a bérajánlatot is feltüntették volna az állásajánlatban, nem is jelentkeztem volna az állásra.
Akkor konkrétan. Vettem egy elektromos napfénytetőt és azt szeretném majd, egy másik Honda Civic-be befaragtatni valakivel, de a probléma az, hogy nincs meg a komplett tető, hanem csak az A oszlop és a napfénytető nyílás és közvetlen mögötte le van vágva keresztbe. Valamilyen módon megoldható a beépítése?
Kb,két hónapja tettem át egy 123as Merciből a másikba a komplett tetőlemezt.Ez elég jól kivitelezhető.Régebben csináltam sima bevágást is,az melósabb.Szerintem öt nyolc centit érdemes ráhagyni a tetőnyílásra.Permezve összeszabni, a két elemet öt centinként a peremben önfúrós csavarral rögzíteni,majd ezerrel hűtve,rongy,hővédő paszta,körbevarrni.Tapasztalatom szerint ha a peremezett CO varratot köszörülés után egyengetem,nem reped el.Persze hegesztés közben is érdemes egyengetni.Ha awival varrod a hőterhelés kisebb.Ha lánggal akkor él az élben,de keményen egyengess.Ha él az élben szabod akkor is érdemes egy két centis,peremezett támaszokat hagyni,mert könnyebb az illesztés,és később levágható.
Ez a probléma visszatérő nálam. Már hajnalban fújom a meleg miatt,s nem tökéletes így sem. Ha éppen nem gázosodik,akkor fújás után egy nappal szépen kezd visszaapadni. Most próbaképp visszacsiszolom és újrafújom. Most a füller is Mobihel amire fény került. Egy motor vázat (csőváz) több irányból kell megfújni, nehéz hibátlanra kihozni. Lakkból most Besa,és Novol 590-et használok. A Novollal könnyebb dolgozni,tükörre terül. Colomix töltőt,és lakkot használtam de amennyivel olcsóbb annyival több kell belőle, s a végeredmény azért nem ugyanaz. Mobihelnek a Flet 3.1 festéke nagyon jó volt. Könnyen,szépen kiterült,megmaradt a fénye,visszaapadás nem volt. Ezt most nem forgalmazzák mert nincs rá igény.
Ezt én is tapasztaltam mostanában (átporzás, ha 20 másodperc után fújok még rá valahova, amit már lefújtam, mert kevésnek találom vagy narancsos, akkor ahol véget ér ott pöttyöz rendesen), pedig elég sokat használok Mobiheles cuccokat (amúgy szerintem már nem is terül olyan szépen mint eddig, hiába hígítom vagy csak a nagy meleg). Nem túl rég az edző szívatott meg (bár az Dyna volt), mivel ilyen melegben nem lassút adtak, az szépen begázosodott. Kis konfliktus a bolttal, mert én vagyok a hülye, meg az szilikon stb. vittem lassú edzőt és jó lett.
Szóval én is várnék tippeket, hogy melyik márka jó mostanság (legfőképp lakkra gondolok)?
Amúgy régebben sokszor használtam olcsó Colomix-et és teljesen meglepődtem az árához képest.
Látod ebben is igazad van! Ezért találták ki a próbamunkát hogy a munkás (mint én is) megismerje a az adott munkakör elvárásait és körűlményeit, továbbá hogy a munkáltató megismerje a munkavállaló képességeit és szakmai rátermettségét. De ha egyből azzal kezdi hogy "mit fizetsz, annyiért nem csinálom" akkor már nehéz mit mondani. Valamilyen szinten sajátmagát vágja át ezzel ahelyett hogy kipróbálná a munkát és megismerné a munkakörűlményeket.
Utánna jön a nagy prófécia hogy "kint bezzeg mennyit fizetnek!" Csak sajnos ott sincs kolbászból a kerités. Ott nincs 800-1000Ft-ért a kis pöfékelnivaló és ahogy lentebb írták is az alapvető élet is drágább.
de erről szerintem napokig vitázhatnánk/tanakodhatnánk mert valahogy de mindenkinek igaza van... ;)
Ezek a multik kiképzik és jó munkaerővé teszik a náluk dolgozókat.a A folyamatos továbbképzések és oktatások mind ezt segítik és teszik lehetővé. A mögöttük lévő sok Mrd. Euro amivel gazdálkodnak jelentősen megkönnyíti a helyzetüket.
Én 1989-ben végeztem a Bánkiba mint karosszéria lakatos.Első évben reszeltük a steklit meg a kalapácsot. A 2.évben gyártottuk az Ifa elemeket.3.ban kerültem az Afit 1-be a Váci útra szintén Ifák közé:).Szerinted mennyit tanultam meg a szakmából? Kb. semmit.Személyautót nem is láttam 3 év alatt.Amikor el akartam utána helyezkedni maszeknál nem vettek fel sehová,mert nem tudok önállóan dolgozni.Így elmentem egy TSZ-be szerkezet lakatosnak.Aztán tüdőbeteg lettem és eltanácsolt az orvos a "szakmától"
Nem off-olok tovább:) Valaki csinált már olyat, hogy tetőablakot rakott, olyan autóba, amibe nem volt. Igazából az lenne a kérdésem hogy meglehet e úgy csinálni, hogy nem az oszlopoknál vágjuk el és cseréljük ki a tetőt kompletten, hanem a napfénytetős nyílást vágjuk körbe és hegesztjük át?
Nehogy már a munkásnak keljen megalázkodni azzal is, hogy kiírja az igényeit! Agyfaszt kapok attól a kérdéstől, hogy mennyit szeretne keresni? Mondja meg a munkaadó, hogy mennyit akar fizetni, mennyit ér neki az én munkám és én eldöntöm, hogy akarok e annyiért dolgozni!
Akkor ezt a kérdést sajnos a legilletékesebbel a mindenkori gazdasági miniszterrel kell megvitatni ugyanis ők a döntéshozók a gazdasági élet területén a többiek csak a következményeket kénytelenek viselni!
Én a saját szakmámról tudok csak nyilatkozni, osztrákba sokat keresek (érdemlek) 14x2600€, itthon is meg lehet keresni 1000€-t, de Vorarlberg-ben 10-13€ 1Kg csirkemell, a marha husit meg 25€/Kg alatt nem igazán lehet találni. ott mindenki sokat keres ezért minden sokba is kerül. Egy Ford cmax negyedéves biztije 230€ és mivel nincs állandó lakcímed Ausztriába ha csak ki nem költözöl végre, akkor marad a kék rendszám ami évente 180€ plusz évente műszaki vizsga hacsak nem 5 évnél fiatalabb autóval közlekedel. És mindennek ára van! én a családomat nélkülözöm minden hónapban meg a 3 éves kisfiamat. Ha mind kiköltöznénk akkor odakint lennék csöves magyar:/ én így látom. Havonta a baleset biztosításom kerül 38€. És havonta 3000Km vezetgetni se egy élmény. meg úgy ahogy sokan él kint, hogy egy lakásban többen is laktok mert nálunk pl. 350€ egy szoba havonta. És ha itthon is kolóniában élnél még egy pár emberrel, akkor itthon is több maradna, csak ez külföldön természetes, mert spórolni kell:D Többet lehet külföldön keresni, de az első generációs migránsoknak, soha nem jó, ezek tények! De ezt mindenki másképpen látja. Szerintem ez hasonló, mikor veszel egy VW-t presztízs autót és még magadnak se vallod be, hogy egy fos, pedig már a gatyádat is ráköltötted, 2X!:D de mindenki másképpen látja. Én azt tudom, hogy nem akarok külföldre költözni akármilyen szakember vagyok is és akármilyen jól is beszélem a nyelvet (vagy nem), de így se akarok élni, mint ahogy azt teszem, hogy szinte már hontalannak érzem magam:/
Azért azt elhiheted hogy nem a "Béluka" fog ott az árokból a gyártósorra ugrani. Komoly stratégia van mögötte, lásd Audi. Kevés a mérnök? Nem baj majd a saját egyetemünkön kioktatjuk őket olyanra amilyenre mi szeretnénk. Azért ez működik...
Azért nem írok már hírdetést sem mert felesleges, nincs jelentkező.
Én maximálisan megértem a Te nézőpontodat, de egy hete szabadúlt szakmunkás nem szeressen már első hónapba 250.000Ft-ot keresni. Mire? Arra hogy kireszelt egy kalapácsot? kb ennyit tanítanak az iskolában. Annó mikor végeztem kb egy évet melóztam havi 80000Ft -ért de legalább fejlődtem és tudtam tanulni. Utána persze fejlődött a tudásommal a bér is és ha bármi van a tudást már senki sem veszi el tőled. Az a tiéd, más kérdés hogy hol kamatoztatod/hol adod el.
A másik dolog; ha ilyen alapon nézzük akkor minden szakma képviselői szedhetnék a cuccaikat és irány külföld. Ki marad itthon? Szerintem nem csak a lump pékek, a tróger orvosok meg a semmirekellő buszvezetők maradtak itthon...
Minden tiszteletem a kint dolgozóké, van pár ismerősöm akik messzebb merészkedtek a sógoroknál és 90%-ban rabszolgának érzik magukat. Se családi élet, se szórakozás csak az a tíz év robot hogy az itthoni hitelüket kinyögjék. "nincs párom mert nem fér bele..."
Inkább vagyok és élek itthon "szerényebben" mint hogy másutt daráljam magam.
A Mercedes most épít mégegy gyárat Kecskeméten. Ne kérdezd honnan akarnak 2500 munkavállalót szerezni, nem tudom.
Kormányzati szinten egy dolgot lehet(ne) tenni. A munkanélküli de "ertékes" munkavállalókból nem árokpucoló közmunkást kellene csinálni, hanem hiányszakmák tanfolyamain szakembereket képezni belölük. Valamiért ez a kormánynak nem jut eszébe.
Miért nem írod ki egyszerüen már az álláshirdetésedben hogy mennyit fizetsz?Akit édekel az összeg jelentkezne a hirdetésedre, és nézegethetnéd a szaktudását. Te elkrülhetnéd a felesleges kérdéseket, a munkavállalók meg el tudnák dönteni hogy akarják-e a szaktudásukat mutogatni. Amúgy ezt a bértitkolózást én sem szerettem otthon. Szerntem sokkal korrektebbek az "ezt a munkát ennyi pénzért" hirdetések. Nálunk általában felajánlanak egy bért, de odaírják hogy tapasztalat és szaktudás függvényében hajlandóak többet fizetni.
Én úgy gondolom, hogy nincs nagy különbség aközött, hogy valaki itthon dolgozik (itthon él), vagy mindezt külföldön teszi.
Szerintem nem jól látod.
Ez a pénz nem csak akkor szép ha Magyarországon kell elkölteni. Az otthoninál jóval magasabb életszínvonalat tudsz elérni akkor is, ha itt költöd el.
Nem tudom melyik országban vagy, de Ausztriában nagyon nem azok az összegek amit írtál. A párom 1.4-es beniznes VW Poloja után fizet havi 39€ biztosíast, és abban már benne van az adó is. Szóval ha nem egy 3.0 TDI-d van akkor nem kell évi 1000€ az autóra.
Ha albérletet keresel nem vagy köteles közvetítön keresztül hirdetett albérletet kivenni, így máris beljebb vagy 1500€-val. Én se közvetítön keresztül béreltem.
ha vásárolni szeretnél 250e euró egy kis lakás:)
Nálunk egy 90nm-es fullra berendezett lakás 135.000€ egy 225nm-es családi ház meg 200.000€.
Abban igazad van hogy arányaiben érdemes nézni a költségeket. Hát nézzük:
A párom otthon 300€-t keresett havonta. Pontosan ugyan azzal a munkával amit Ausztriában végez évi 14-szer nettó 1500€-ért. Magyarországon a költségei kifizetése után, félre tudott tenni havi kb. 35€-t. Autórol nem is álmodhatott. Itt kb havi 700-800€-t tud félretenni. Hát ez azért nem 35€.
A másik gondolatom pedig az, hogy aki külföldön érvényesül az itthon is és fordítva is igaz szerintem.
Az attól függ mit nevezel érvényesülésnek. Ha azt hogy a jó szakember talál munkát és igyekszik megtartani a munkáltatója, akkor igazad van. Ha fizetést nézzük, akkor nincs igazad. Egy Magyarországon dolgozó szakmunkásnak akármilyen jól is dolgozik sosem fognak nettó 600.000Ft-ot a kezébe nyomni. Meg 500-at sem, meg 400-at sem, de szerintem még a 300 is nagyon necces. Természetesen teljesen bérre bejelentve...
Természetesen vannak akik néhány hónap után visszamennek Magyarországra, mert "nem jött be" nekik a külföld. (Általában a saját hibájuk és a kint maradó réteghez képest elhanyagolható számuk.)
Magyarországon teljesen felesleges nyugateurópai szintü fizetésekröl beszélni, ezért aki jól akar keresni el kell hagynia Magyarországot. Én hat éve amikor kijöttem, végig interjúztam a szakmámban az országot. Mindenhol megállt a bér olyan nettó 600-700€ környékén. Mára felkúsztak olyan 1000€ környékéig. Ez az éhenhaláshoz tényleg rengeteg, de az életem (ház, autó, egzisztencia) nem tudom belöle felépiteni. Én úgy látom hogy aki nem akar dolgozni az nem kell a magyar munkáltatónak sem, aki viszont akar és elmegy külföldre, sokkal jobban jár mintha otthon maradna. Valószinüleg azért nem találsz jó szakembert mert ök már rég elhúztak. Otthon maradtak azok akikröl te írsz, (pénz az kéne, de dolgozni azt nem akar, vagy nem is tud).
Nem hogy baj lesz, hanem máris nagy baj van. Magyarországban már nincs szakemberpotenciál. Ez még rövidtávon is nagy baj.
Most jelen esetben a kevesebb több elvét látnám megoldásnak, ha egy vállalkozó hosszú távon kiszámíthatóan képes munkát adni és biztosítani -még relatív kevesebb bérért -akkor egy idő után a fejlődésnek is látszódnia kell a fizetésekben is.
Lehet ,hogy utópia amit erről gondolok,de remélem az idő visszaigazol a közeljövőben!
Azt nem tudom hogy ez utópia-e vagy nem, de én mint munkavállaló nem a majdani jövöben akarok jól keresni (feltéve ha majd lesz fejlödés, stb...) hanem azonnal.