Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43796

Lekvározunk.

Én már egy polcot emeletesen telefőztem: legutóbbi ténykedésem(áfonya+erdei málna)  a különleges lekvárok topicban látható.

Mifelénk már 250-ért lehet nem túl szép, de lekvárnak jó sárgabarackot kapni a piacon. Mivel az én fáimon semmi sem termett, úgy gondoltam, hogx elég lesz nekünk a tavalyról maradt 10-12 üveg. De mivel a sárgabarack a dzsemek királya - és különben is a gyerekeim szerint a lekvárfőzés bolondja vagyok, ha még nyaralás alatt is képes vagyok rá - azt hiszem 5-8 kg barackra mégis befizetek.

 

Az előzőeken kivül főztem epret - piacon vettem,

ribizliféléket(piros, fekete, josta) - ha már megtermett, ne menjen kárba, valamire jó lesz,

meggyet - piacon vettem még a szezon kezdetén.

Előzmény: joy (43794)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43795
Jól időzített kérdés...:))

Hacsak nincsen olcsó beszerzési forrás - ismerős, rokon, saját kert - a piaci árak eléggé riasztóak A szebb kajszi 4-500.-, őszi 3-500.- málna 400-1000.-, meggyet (200-500.-) szinte nem is láttam, a cseresznye horror árban.
Előzmény: joy (43794)
joy Creative Commons License 2007.07.16 0 0 43794
Lekvároztok mostanság?
joy Creative Commons License 2007.07.15 0 0 43793

Mások által kipróbált recepttel nem szoktam kísérletezni, megcsinálom. Ha nem sikerül, keresek másik receptet.

Vendégváró-ünnepi kaháknál sosem kísérletezek, akkor csak beváltak jöhetnek szóba.

 

Máznak meg lehet próbálni az 5ker tortabevonóját. Nálam bevált.

Nem a csokoládé, mert arra jó a táblában kapható.

Előzmény: VKOrsi (43791)
joy Creative Commons License 2007.07.15 0 0 43792

Mi a frász, eltünt két írásom.

Nem ittam-ettem kölnit, épp azt írtam, nem is óhajtok!

:o)

Előzmény: tuutuu (43789)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43791
azért pontosabban tessék olvasni. ezt írtam:

"mert tesztként negyed csészéhez tettem 1 ek tejet és ez összeállt masszává, nem folyós egyáltalán."

(nem kíséletezem 1 pohár porcukorral első körben :D :D :D)

no, asszem a fondant az, ami már csak cukrászoknak való :D nem tudom, mikor állnék neki azzal kisérletezni :D
Előzmény: joy (43788)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43790

Viszont hasznos tanács, hogy a haloványlilát kerüljétek!

( Még szerence, hogy én csak a kőleveshez értek ( legalábbis ezt állítom magamról...:}}  ))

Előzmény: tuutuu (43789)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43789

Tanulság:

joy kölnit is evett/ivott már.

Még ilyet?

Részvétem...:}}}

Előzmény: joy (43787)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43788

Asztatat nem írtad, hogy rögvest átvariáltad.

:o)

 

Cukormázoláshoz ribizli módszerét ajánlom:

Tojásfehérje kissé fölverve, folyamarosan keverve bele szitált porcukor, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Írókázáshoz sűrűbb, mázoláshoz lágyabb kell. Citromlé belecsepegtetésével lágyítható, cukor belekeverésével sűríthető.

Majd csak összejön...

Precízen kimérni nem lehet, mert változik a tojás mérete, sőt a fehérje nedvessége is.

:o)

 

Én a jóöreg robi habverőt használom lassú fordulaton a kikeveréséhez.

 

Ha valaki bepötyögi a keresőbe "cukormáz" megtalálja itt a fondant receptjét is...

:o)

Előzmény: VKOrsi (43785)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43787

Próbáltad már citromlével?

Szerintem a citromlével kiegészített cukormáz a legjobb.

Sőt, még jobb, ha pár csepp fehér mandula aroma is kerül bele!

 

Én imádom, sokkal finomabb a citromos, mint a tisztán cukros.

Tényleg, úgy lészült teljesen bevont karácsonyi süti, hogy eluntam a vacakolást az írókázással, csöppentettem a kikavart tojásfehérjés cukormázhoz + citromlevet, átkevertem, és kanállal rásímítottam a mézessütikre. Magától szétterült a szárító fólián. Meg lehetett díszíteni színes cokurgyöngyökkel. /Há monnnnyuk én símán rászórtam, mint ha sóznám, osztjóvan...:o)

 

Mondjuk a kölniízű haloványlilát én sem enném...Brrrrrrr!

:o)

Előzmény: ribizli (43777)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43786

Akkor vegyél Oetker tortabevonót, az kisímulós.

 

Az a kapszliba ragadt cukormáz nem tetszik. A minyomoknál is mindig dühít, ha ráragad a süti oldaláról máz a kapszlira, és úgy kell lenyalni róla. }:o)

Előzmény: VKOrsi (43776)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43785
negyed csészéhez tettem az 1 ek-t, a recept meg 1 csészéhez teszi a 1.5-t...
Előzmény: joy (43784)
joy Creative Commons License 2007.07.11 0 0 43784

1,5 eka tejet írt a receptajánlat!

:o)

Előzmény: VKOrsi (43768)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43783
Igen - de lehet izesiteni, szinesiteni
Előzmény: kttk (43782)
kttk Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43782
ez csak a porcukormáz?
Előzmény: ZsuR (43762)
kttk Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43781
Sajnos talált, akár te találtad ki, akár nem....
Előzmény: nagypapi51 (43780)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 43780
Nagyon régi mondás (én találtam ki :)): ami mindenre jó, nem jó semmire...
Előzmény: Vének Tanácsa TM (43711)
szysssz Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43779

Elővettem a "Kuglert" - cukrász, cukorkakészítő volt: Tudjátok ugye?

"Jó ruhában járni kelni, / S öt forintér kuglert venni." (J.A.)

 

Nos Ő írt egy szakácskönyvet úgy a múlt sz. elején, aminek cukrászati részében 24 féle máz elkészítését írja le:

 

Fehér cukormáz: Verjünk habbá 2 tojásfehérjét, hintsünk bele 250 g porcukrot s belecsavarva egy citromlevet, azonnal felkenhetjük. Meleg helyre állítva keményítjük meg.

Keményebb tészták tetejét, mikor már azok félig megsültek, behintjük vastagon porcukorral, s ismét a sütőbe tesszük. Ha a cukor elolvad a tészta tetején szép fényes mázt ad.

 

Piros máz: kavarjunk 1/4 óráig 280g porcukrot 2 tojásfehérjével, adjunk hozzá fél citrom levét s patikában kapható ételfestéket.

 

(A festék jól helyettesíthető piros színű szörpökkel - málna, ribizli, meggy.

Zöldre festhető párolt paraj kifacsart levével, sárgára forrázott sáfrány levével.)

csabesz32 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43778
Köszi a segítséget jópár kudarctól megkíméltetek. Arra még nem válaszoltatok, hogy a hipermarketes nem fagyasztott mondjuk "friss" tintahal az jó? Illetve még egy kérdés: a fagyasztott polippal mi a helyzet? Ugyanaz a történet?
Előzmény: VKOrsi (43755)
ribizli Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43777
Én leginkább a karácsonyi mézeseket szoktam tojásfehérjés mázzal díszíteni, de sose méricskéltem a porcukrot - egy tojásfehérjét kicsit habosra kevertem, aztán 2-3 ek-nyi adagokban kevertem hozzá a cukrot, míg elég sűrű lett. Amikor még "íráshoz" pont nem elég sűrű, akkor tényleg jól terül.
Mondjuk első alkalommal csodálkoztam, hogy milyen sok cukor elfért benne. :) Viszont le lehet fagyasztani ezt a mázat így összekeverve is, ugyanolyan lesz kiolvadva.
A citromlevet én nem szeretem benne. Lehet, hogy azért, mert nem én vagyok Nigella? :))
Ki fogom próbálni tejjel is, kíváncsi lettem, főleg mert tejjel kisebb adag mázat is lehet csinálni nyilván.
ribizli
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43776
no, de ezzel az ilyen kis kosárkákat nem lehet megtölteni, mert ez egy kemény máz, amit kenni kell.

amúgy én is ilyet teszek mindenre, a sima cukormázat eddig nem ismertem.
Előzmény: apragel (43775)
apragel Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43775
Szerintem a legjobb cukormáz az, amit Nigella is készített a "Nigella ünnepi lakomái" c. sorozatban a pici piskótatorták (gyakorlatilag muffinok) tetejére:

- 35 dkg átszitált porcukor
- 1 tojás fehérje (ezt csak a mélyhűtőből előkapom, mert mindig lefagyasztom a megmaradt fehérjéket)
- kb. 1/4 citrom leve

Ezeket habverővel keményre kell verni. Mivel elég sűrű, vastag máz lesz belőle, de annál finomabb. És: "Érezni a cukormázban a citromlét, hibátlan!" (Nigella) :)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43774
Igen, azt kell. Ez olyan maz, amit nem igazan kellene mericskelni - kis gyakorlat utan pici figyelemmel sikerul.


(OK, en jo parszor elboktem :)))
Előzmény: VKOrsi (43773)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43773
hmmm nálunk is 15 ml :D
no, akkor kísérletezem tovább :D
Előzmény: ZsuR (43772)
ZsuR Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43772
Akkor tegyel hozza meg egy kicsit, ovatosan amig olyan surusegu lesz amit eppen szeretnel. Szerintem a muffinra nem kell nagyon folyos, csak annyira, hogy ha rateszed, kisimuljon.

1 evokanal (1 Tablespoon [US] = 14.786 764 781 milliliter) = 15 ml
Előzmény: VKOrsi (43768)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43771

egy nigellás könyvem van, és pont ez, és eddig még csak egyszer nyitottam ki és pont ezt a sütitnéztem ki, azt irja levendulás cukrot tegyünk bele, azóta egy kis üvegcsében tartogatok levendulát meg cukrot és finom.  /akár kandirozni is lehetne, mert a virágrészecskék is izlenek/

 

és olyan fülledten nyáréccakás az illata is :)))

Előzmény: ribizli (43770)
ribizli Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43770
Ja, hát ezen látszik, hogy alig tett tésztát a papírokba, így könnyű nem kibuggyanóst sütni!! Bár nyilván nem lett egyenes a teteje, ezt szerintem megfelelő mennyiségű cukormázzal egyenlíti ki.
Filmben láttam már többször, hogy ámerikában készen kapható flakonos színezett cukormáz, olyasmi kiszerelésben, mint nálunk a tejszínhab, és gondolom még különböző "csőröket" is lehet rátenni, amivel mintázni tudnak.
A levendula egyébként csak dísz rajta, az tuti, ezzel az erővel akár papírernyőt is tehetett volna rá (nem javaslom elrágcsálni a levendulát). :DDD
ribizli
Előzmény: VKOrsi (43757)
V01 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43769

Sziasztok!

Kipróbáltam a béka sütit..... háát kezdetnek nem volt rossz...de még finomítanom kell az arányokat a masszában. A külsején a mázt kicukrosodott mézből + mandulaaromából csináltam-----húúúú ez már elsőre is nagyon fincsi lett. :))))

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget! :)

Előzmény: rollller (43371)
VKOrsi Creative Commons License 2007.07.09 0 0 43768
OK... akkor mekkora nálatok egy evőkanál (ml-ben mondjuk)?

mert tesztként negyed csészéhez tettem 1 ek tejet és ez összeállt masszává, nem folyós egyáltalán.
Előzmény: ZsuR (43765)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.08 0 0 43767
igen, írja is nigella, hogy trükközött
Előzmény: ribizli (43756)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!