Én már egy polcot emeletesen telefőztem: legutóbbi ténykedésem(áfonya+erdei málna) a különleges lekvárok topicban látható.
Mifelénk már 250-ért lehet nem túl szép, de lekvárnak jó sárgabarackot kapni a piacon. Mivel az én fáimon semmi sem termett, úgy gondoltam, hogx elég lesz nekünk a tavalyról maradt 10-12 üveg. De mivel a sárgabarack a dzsemek királya - és különben is a gyerekeim szerint a lekvárfőzés bolondja vagyok, ha még nyaralás alatt is képes vagyok rá - azt hiszem 5-8 kg barackra mégis befizetek.
Az előzőeken kivül főztem epret - piacon vettem,
ribizliféléket(piros, fekete, josta) - ha már megtermett, ne menjen kárba, valamire jó lesz,
Hacsak nincsen olcsó beszerzési forrás - ismerős, rokon, saját kert - a piaci árak eléggé riasztóak A szebb kajszi 4-500.-, őszi 3-500.- málna 400-1000.-, meggyet (200-500.-) szinte nem is láttam, a cseresznye horror árban.
Tojásfehérje kissé fölverve, folyamarosan keverve bele szitált porcukor, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Írókázáshoz sűrűbb, mázoláshoz lágyabb kell. Citromlé belecsepegtetésével lágyítható, cukor belekeverésével sűríthető.
Majd csak összejön...
Precízen kimérni nem lehet, mert változik a tojás mérete, sőt a fehérje nedvessége is.
:o)
Én a jóöreg robi habverőt használom lassú fordulaton a kikeveréséhez.
Ha valaki bepötyögi a keresőbe "cukormáz" megtalálja itt a fondant receptjét is...
Szerintem a citromlével kiegészített cukormáz a legjobb.
Sőt, még jobb, ha pár csepp fehér mandula aroma is kerül bele!
Én imádom, sokkal finomabb a citromos, mint a tisztán cukros.
Tényleg, úgy lészült teljesen bevont karácsonyi süti, hogy eluntam a vacakolást az írókázással, csöppentettem a kikavart tojásfehérjés cukormázhoz + citromlevet, átkevertem, és kanállal rásímítottam a mézessütikre. Magától szétterült a szárító fólián. Meg lehetett díszíteni színes cokurgyöngyökkel. /Há monnnnyuk én símán rászórtam, mint ha sóznám, osztjóvan...:o)
Mondjuk a kölniízű haloványlilát én sem enném...Brrrrrrr!
Az a kapszliba ragadt cukormáz nem tetszik. A minyomoknál is mindig dühít, ha ráragad a süti oldaláról máz a kapszlira, és úgy kell lenyalni róla. }:o)
Elővettem a "Kuglert" - cukrász, cukorkakészítő volt: Tudjátok ugye?
"Jó ruhában járni kelni, / S öt forintér kuglert venni." (J.A.)
Nos Ő írt egy szakácskönyvet úgy a múlt sz. elején, aminek cukrászati részében 24 féle máz elkészítését írja le:
Fehér cukormáz: Verjünk habbá 2 tojásfehérjét, hintsünk bele 250 g porcukrot s belecsavarva egy citromlevet, azonnal felkenhetjük. Meleg helyre állítva keményítjük meg.
Keményebb tészták tetejét, mikor már azok félig megsültek, behintjük vastagon porcukorral, s ismét a sütőbe tesszük. Ha a cukor elolvad a tészta tetején szép fényes mázt ad.
Piros máz: kavarjunk 1/4 óráig 280g porcukrot 2 tojásfehérjével, adjunk hozzá fél citrom levét s patikában kapható ételfestéket.
(A festék jól helyettesíthető piros színű szörpökkel - málna, ribizli, meggy.
Köszi a segítséget jópár kudarctól megkíméltetek. Arra még nem válaszoltatok, hogy a hipermarketes nem fagyasztott mondjuk "friss" tintahal az jó? Illetve még egy kérdés: a fagyasztott polippal mi a helyzet? Ugyanaz a történet?
Én leginkább a karácsonyi mézeseket szoktam tojásfehérjés mázzal díszíteni, de sose méricskéltem a porcukrot - egy tojásfehérjét kicsit habosra kevertem, aztán 2-3 ek-nyi adagokban kevertem hozzá a cukrot, míg elég sűrű lett. Amikor még "íráshoz" pont nem elég sűrű, akkor tényleg jól terül. Mondjuk első alkalommal csodálkoztam, hogy milyen sok cukor elfért benne. :) Viszont le lehet fagyasztani ezt a mázat így összekeverve is, ugyanolyan lesz kiolvadva. A citromlevet én nem szeretem benne. Lehet, hogy azért, mert nem én vagyok Nigella? :)) Ki fogom próbálni tejjel is, kíváncsi lettem, főleg mert tejjel kisebb adag mázat is lehet csinálni nyilván. ribizli
Szerintem a legjobb cukormáz az, amit Nigella is készített a "Nigella ünnepi lakomái" c. sorozatban a pici piskótatorták (gyakorlatilag muffinok) tetejére:
- 35 dkg átszitált porcukor - 1 tojás fehérje (ezt csak a mélyhűtőből előkapom, mert mindig lefagyasztom a megmaradt fehérjéket) - kb. 1/4 citrom leve
Ezeket habverővel keményre kell verni. Mivel elég sűrű, vastag máz lesz belőle, de annál finomabb. És: "Érezni a cukormázban a citromlét, hibátlan!" (Nigella) :)
Akkor tegyel hozza meg egy kicsit, ovatosan amig olyan surusegu lesz amit eppen szeretnel. Szerintem a muffinra nem kell nagyon folyos, csak annyira, hogy ha rateszed, kisimuljon.
egy nigellás könyvem van, és pont ez, és eddig még csak egyszer nyitottam ki és pont ezt a sütitnéztem ki, azt irja levendulás cukrot tegyünk bele, azóta egy kis üvegcsében tartogatok levendulát meg cukrot és finom. /akár kandirozni is lehetne, mert a virágrészecskék is izlenek/
Ja, hát ezen látszik, hogy alig tett tésztát a papírokba, így könnyű nem kibuggyanóst sütni!! Bár nyilván nem lett egyenes a teteje, ezt szerintem megfelelő mennyiségű cukormázzal egyenlíti ki. Filmben láttam már többször, hogy ámerikában készen kapható flakonos színezett cukormáz, olyasmi kiszerelésben, mint nálunk a tejszínhab, és gondolom még különböző "csőröket" is lehet rátenni, amivel mintázni tudnak. A levendula egyébként csak dísz rajta, az tuti, ezzel az erővel akár papírernyőt is tehetett volna rá (nem javaslom elrágcsálni a levendulát). :DDD ribizli
Kipróbáltam a béka sütit..... háát kezdetnek nem volt rossz...de még finomítanom kell az arányokat a masszában. A külsején a mázt kicukrosodott mézből + mandulaaromából csináltam-----húúúú ez már elsőre is nagyon fincsi lett. :))))