DacaGaby nagyon köszi az infókat remélem azért nyáron még elkészül az én "remekművem"is!Addig is gyűjtöm az infókat! További szép napot mindenkinek! üdv.:odree
Sajna, nem vagyok profi--a Sütögető név szinte kényszer volt: a Vasorrú bábát nem fogadták el--biztos foglalt volt! Be kell vallani, nincs mese: mindent sütök--de a kenyérsütéstől , szinte rettegek , én is félek, hogy el.....om!
Tehát, több programból ismerem a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjét...utánuk néztem....vannak területi képviselők, akik tanítanak is! Az Őrségbe szeretnék menni nyaralni Baltás Zsuzsához- vendégfogad---és tanít! Városi népek lévén, se rokonunk, se ismerősünk nem sütött még kenyeret--szórakozva, profi tanítson!
Egyébként Nektek"közel" Újszászon CSendesné Dolinay Margit tanít!!!
A www.museum.hu lapon A komiszkenyér kiállítás, Országos Péknapok---nagyon jó programmal vár a Rend jún.29-júl.1 között--a Komáromi Erődnél--persze akinek ez nincs nagyon messze.
Szia Odree! A két végén látszik ha üreges, illetve a súlyán is érződik. Igen a régi cserepek szerintem jobb minőségűek voltak, kevesebb volt bennük az idegen anyag, adalék stb. ami a tetőn nem számít, de a kemencénél fontos lehet. Nekem szerencsém volt, sikerült szereznem több mint 100 éves nagyon jó álapotú cserepet, ezeket még kézzel "gyártották" látszott rajtuk, hogy emberi kéz simogatta, egyengette. 400 darabot szereztem be belőle, kb. 300 darabot vágtam össze és jónéhány egészre is szükség volt, néhányat el kellett dobni, mert összetört a végén talán 20-30 darab maradt. Jó munkát az építéshez!
Szép napot mindenkinek! DacaGaby és azt honnan tudom megállapítani hogy a tati cserép üreges e vagy nem?Ha szét töröm esetleg?Ezek a cserepek vagy 20-25éves cserepek tehát nem mostani gyártásúak,lehet hogy régebben még jobb minőségűek voltak? Kb. hány cserép elegendő egy búb felrakásához?Én úgy szeretném ahogy a tied van alulról felrakni téglával és a sütőtérnél cseréppel.Ehhez kb. hány db kellene? Előre is köszike a választ nagyon ari vagytok! üdv.:odree
Én egy jó hónapja készültem el a kamencével és azóta nem azt mondom hogy minden nap, de elég sokszor begyújtok. Először arra voltam kiváncsi hogy milyen a hőgörbéje (felfűtési idő, hőtartás, lehülés) de azért közben be-be csempésztem egy kis sütnivalót, ha már egyszer meleg a kemence. A kenyérrel itt tartok, pizza, pogácsa, csülök, töltöttkáposzta, tepsis hús krumplival, túrós bukta már készült. Végül is azt a célt tűztem ki magamnak, hogy a pénteki (név)napra érjek el egy olyan szintet hogy ne kelljen szégyenkeznem a vendégek előtt, met mint tudjuk minden kezdet nehéz.
Szia Laci! Hát, nem is tudom! Merő véletlenségből sikerült nekem ilyen gyönyörűre a pizza tészta. Az igaz, hogy kb. 18 éve sütögetek hobbi szerűen pizzát, volt már mikor hasonlóképpen jártam mint Te a kenyérrel, de azért álltalába nem szokott vele gond lenni. Csak lajikusként teszek tippeket: lehet, hogy sok vot az élesztő, vagy a kovász és túságosan megkelt, de az is lehet, hogy túl laza volt a tészta. Sőt az is lehet, hogy nem eléggé lisztezted be a tészta oldalát, tetejét és azért ragadt oda az oldala. Nem tudom. Talán Sütögető tud rá választ adni niknevéből adódóan profi a szakmában. Egyébként pont ezért nem sütöttem még kenyeret, mert félek, hogy el....om.
Szia Pirimidin76! Lehet értetlen vagyok, vagy fáradt, de sajna nem tudom mit nemértesz. Egyébként igazad van, tényleg a keverésnél derül ki, mit kíván az agyag. Én nagyon jó minőségű keramikus agyagból csináltam, de a barátom szerint aki építette azt mondta, hogy nem rontja el a homok az agyagot ha közel fele-fele arányba van. Egyébként én nem egy "törvényt" fogalmaztam meg ezzel az írásommal, csupán egy fórumozó barátomnak válaszoltam a saját tapasztalataim alaján. Tényleg nem tudom milyen hókusz-pókuszra gondolsz. Megkevered a habarcsot, kiméred a mérteket, megrajzolod, habarcs, tégla, fugahézagoló, habarcs, tégla, vízmérték, sok türelem, munkakedv stb. stb. stb. Bocs, nem bántásként írom ezt a pár sort, csak már töbször említetted, hogy "... oszt kész jónapot, ennyi az egész?" Láthatod, próbálunk segíteni egymásnak, de írd már le konkrétan, hogy mit nem értesz. Kemencés üdvözlettel: Daca
Úgy látszik a malter-agyag nézetkülönbség hasonló méreteket ölt mint korábban a samott-tégla vita. Ezt mindenki akkor tapasztalja meg mikor használja a kemencéjét. Ezek szerint mind a két eljárás bevált, örüljünk neki hogy egy problémára több megoldás is van.
Kedves DacaGaby!
Látom a szépen megkelt tésztádat. Mint említetted ebből pizza készült. Én is produkáltam már hasonló kelesztést, de azt kenyérnek szántam. Örültem is neki hogy milyen szépen megkelt a tészta, és lelki szemeim előtt ott láttam a friss ropogós barnára sült kenyeret. Mikor a műanyag kelesztőedényből ráfordítottam a sütőlapátra akkor szembesültem a problémával, hogy a tál oldalára felragadt az egyébbként szép szálasan megkelt tészta, pedig amennyire lehetett az edényt liszteztem. Így a lapáton ismét formázni kellet a tésztát hogy valami kenyérre emlékeztető formája legyen. Ekkor az edényben és a lapáton lévő lisztel összekeveredve már nem volt olyan szép látvány, nem is beszélve arról hogy rendesen leeresztett. Mikor elkészült akkor egy kicsit visszaemelkedett de a liszt miatt egy "kicsit" göcsörtös lett, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja.
Mit javasolsz az említett probléma kiküszöbölésére.
nem értelek Titeket... cement, mész, micropol, stb... agyag+homok, oszt jónapot. tökéletes, nem kell hozzá semmi hókuszpókusz. kéményhez sem. az arányok egyébként nagypn változóak, az agyag minőségétől függően. a 40-50, 50-50 már elég rossz arány egy jó agyagnál ez inkább 30-70. keverésnél derül ki.
Kedves Kemencés társaim! Volt már párszor szó itt a fórumban, hogy melyik a megfelelő cserép a kemence építéséhez. Ismétlés a tudás anyja: lényeg az, hogy tömör agyagból, kerámiából készült cserép legyen és ne szalagcserép. Hiába hódfarkú egy cserép, ha az betonból van (még ha cserép színű is), azt felejtsétek el, kemence építésre nem való. Lehet, hogy létezik manapság ilyen cserép és lehet, hogy tényleg a tatai az. Rémlik valami, de nem mernék rá megesküdni, hogy az teljesen tömör, én azt hiszem, hogy üreges. De mondom, nem biztos, lehet, hogy rosszul emlékszem. A legjobb a régi cserepek, mifelénk itt az alföld közepén szováti cserép az ami a legmegfelelőbb erre a célra
Kérdést szenvedett már az agyag-homok-törek aránya és a falazóhabarcs aránya is. Egy kedves ismerősöm privátba is kérdezte már aki szintén fórumozó, most megpróbálok rá válaszolni. Kedves W48 részben válaszolok most a kérdésedre, a többit privátba megírom. Kb. 40% folyami homok és 50% agyag (de ez változhat 50%-50%-ra, agyag minőségétől függ). Én mindig egy 20l-es vödörbe kevertem a barátomnak jó öreg EVIG fúrógépbe befogott keverőszárral. Jaa, és 2 nagy marék töreket raktam bele, így majdnem tele lett a vödör. A falazóhabarcsot egy 200l-es keverőbe készítettem egy vödör vízbe 1 jó nagy lapát oltott meszet (vagy napokkal előre beáztatott mészhidrátot) feltörtem, tettem hozzá kb. 2cl Micropolt, de jelen esetbe nem a mész pótlására, hanem azért, mert képlékenyebbé tette és erősítette a habarcsot. Cementtel bajba vagyok, azt hiszem 4 lapáttal raktam egy keveréshez (a lapát jelen esetbe nem szívlapát és nem is a 2 éves kislányomtól elvett homokozólapát, hanem normál közepes, mittomén hány dekás lapát). Menetközbe azt hiszem még egy 1/2 vödör vizet elnyelt a habarcs, a Micropoltól olyan lesz mint egy pástétom. Na de van már köztünk szakember is itt a fórumban, Ő többet tud mesélni a habarcs arányáról. Még annyit, hogy én S54-es magyar cementből készítettem ami szulfát álló, gondoltam a kéményt nem rontja el. (Palibácsi, a többit megírom mail-be.) Érdekességképpen mesélem el, hogy ma ismét pizzát sütöttem a kemencébe. Sikerült felülmúlnom eddigi pizza mennyiségemet, most 3 tepsivel sikerült csinálni. Aki régi fórumozó, az tudja, hogy van egy 80cmx44cm-es tepsim, aki nemrég fórumozik annak most mondom. Szóval 3 darabot sikerült ezzel a tepsimérettel sütni. Az alapanyag: 4kg liszt, 15dkg élesztő, egy nagy guriga sajt (1,85kg) 1/2kg füstölt sajt, 5db tömlős krémsajt, 80dkg sonka, 70dkg bacon szalonna, 1rúd diákcsemege, 1,5kg gomba, 4 üveg sűrített paradicsom, nagyjából ennyi. Nagyon jól sikerült a tészta, így nézett ki, mikor megkelt:
Huszon-páran voltunk rá, 2,5 tepsivel bírtunk megenni, maradt holnapra is belőle. A kész pizzáról nem rakok fel képet, nem untatlak benneteket, aki kíváncsi rá, az lapozzon visszább és megtalálja egy régebbi sütés eredményét. Lényeg az, hogy finom volt, a vendégek meg voltak elégedve vele, nagyon kellemesen telt a délután és az este annak ellenére, hogy rengeteget rohangáltam, én csináltam mindent A-Z -ig (tésztadagasztástól a befűtésen át a sütésig). Nos, hát menetközbe hétfő lett, szép hetet kívánok mindenkinek, kitartás hétvégéig!
Szia villy68! A következő oldalon megtalálod a lefelső képen hornyolt cserép néven. Nekünk ebből a fajtából van sok jó lenne ha ez is megfelelne hozzá.:-) Remélem tudsz vagy tudtok ebbe segíteni amit előre is köszike! üdv.:odree
Mindekképpen készíts egy tervet a kemencédről. Már csak azért is hogy tudjad, hogy mennyi tégla kell hozzá. Ebből meg lehet saccolni hogy milyen nehéz lesz az egész szerkezet. Ha már ez megvan akkor az alap erősségét is becsülni lehet. Én mivel életemben nem raktam két téglát egymásra ezért soronként megrajzoltam hogy miként kell a téglákat lerakni úgy hogy azok kötésben legyenek egymással. Ez azért is volt jó mert az építésnél mindig elővettem az aktuális sor rajzát és igy nem lehetett elrontani a falazást.
Sziasztok! Kemence építés elhalasztva.Jó hír az hogy tegnap voltak nálunk volt osztálytársamék és képzeljétek a kertjük tele van agyaggal!!:-)Már csak egy fuvarost kell keresnem és építhetünk:-) Köszi a segítségeket!! üdv.:odree
Sziasztok! Lehet hogy vasárnap neki állnánk a kemence alapjának ehhez lenne pár kérdésem: -ha alpba betonra teszem akkor is kell hozzá alap? -az agyag helyett esetleg más anyagot tudnátok ajánlani?(mi Nagyvenyimen lakunk és állítólag erre fele nincs sajna:-( -esetleg a sima tati cserép nem lenne hozzá jó?(búbos részére) Előre is köszönöm a válaszokat nagyon arik és rendesek vagytok! Ha lesznek képek rakok fel párat ha érdekel majd benneteket. Kellemes hétvégét mindenkinek!Szép napot! üdv.:odree