Keresés

Részletes keresés

Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1691
azt nem értem, minek bele cement, mész, meg micropol?
Előzmény: DacaGaby (1681)
odree Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1690
DacaGaby nagyon köszi az infókat remélem azért nyáron még elkészül az én "remekművem"is!Addig is gyűjtöm az infókat!
További szép napot mindenkinek!
üdv.:odree
W48 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1689
Köszi DacaGaby!
De azért várom majd a privát mail-t is.

W48
Előzmény: DacaGaby (1676)
kisszszoros Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1688
Sütögető! Nem betojni kell a kenyérsütéstől, hanem gyakorolni kell.

Veszel a malmászati boltban 10kg lisztet, a közértben élesztőt, és félkilós cipókat készítesz...

Mire elfogy a "gyakorló" liszt addigra rutinos leszel. Nem ördöngősség kitanulni, de rá kell szánni egy-két hetet.

Van itten a fórumok közt kenyérsütős is, előzetesen érdemes azt átolvasni, utána pedig ha valami gáz van tanácsot kérni tőlük.
Előzmény: Sütögető (1687)
Sütögető Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1687

Kedves Dacagaby!

Sajna, nem vagyok profi--a Sütögető név szinte kényszer volt: a Vasorrú bábát nem fogadták el--biztos foglalt volt! Be kell vallani, nincs mese: mindent sütök--de a kenyérsütéstől , szinte rettegek , én is félek, hogy el.....om!

Tehát, több programból ismerem a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjét...utánuk néztem....vannak területi képviselők, akik tanítanak is! Az Őrségbe szeretnék menni nyaralni Baltás Zsuzsához- vendégfogad---és tanít!  Városi népek lévén, se rokonunk, se ismerősünk nem sütött még kenyeret--szórakozva, profi tanítson!

Egyébként Nektek"közel" Újszászon CSendesné Dolinay Margit tanít!!!

A www.museum.hu lapon A komiszkenyér kiállítás, Országos Péknapok---nagyon jó programmal vár a Rend jún.29-júl.1 között--a Komáromi Erődnél--persze akinek ez nincs nagyon messze.

üdvözlettel Sütögető

Előzmény: DacaGaby (1682)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1686
Gyakorlat teszi a mestert!
Kéz és lábtörést hétvégére!
Előzmény: gépészlaci (1683)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1685
Szia Odree!
A két végén látszik ha üreges, illetve a súlyán is érződik. Igen a régi cserepek szerintem jobb minőségűek voltak, kevesebb volt bennük az idegen anyag, adalék stb. ami a tetőn nem számít, de a kemencénél fontos lehet. Nekem szerencsém volt, sikerült szereznem több mint 100 éves nagyon jó álapotú cserepet, ezeket még kézzel "gyártották" látszott rajtuk, hogy emberi kéz simogatta, egyengette. 400 darabot szereztem be belőle, kb. 300 darabot vágtam össze és jónéhány egészre is szükség volt, néhányat el kellett dobni, mert összetört a végén talán 20-30 darab maradt.
Jó munkát az építéshez!
Előzmény: odree (1684)
odree Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1684
Szép napot mindenkinek!
DacaGaby és azt honnan tudom megállapítani hogy a tati cserép üreges e vagy nem?Ha szét töröm esetleg?Ezek a cserepek vagy 20-25éves cserepek tehát nem mostani gyártásúak,lehet hogy régebben még jobb minőségűek voltak?
Kb. hány cserép elegendő egy búb felrakásához?Én úgy szeretném ahogy a tied van alulról felrakni téglával és a sütőtérnél cseréppel.Ehhez kb. hány db kellene?
Előre is köszike a választ nagyon ari vagytok!
üdv.:odree
gépészlaci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1683

Szia Gabi!

Én egy jó hónapja készültem el a kamencével és azóta nem azt mondom hogy minden nap, de elég sokszor begyújtok. Először arra voltam kiváncsi hogy milyen a hőgörbéje (felfűtési idő, hőtartás, lehülés) de azért közben be-be csempésztem egy kis sütnivalót, ha már egyszer meleg a kemence. A kenyérrel itt tartok, pizza, pogácsa, csülök, töltöttkáposzta, tepsis hús krumplival, túrós bukta már készült. Végül is azt a célt tűztem ki magamnak, hogy a pénteki (név)napra érjek el egy olyan szintet hogy ne kelljen szégyenkeznem a vendégek előtt, met mint tudjuk minden kezdet nehéz.

Előzmény: DacaGaby (1682)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1682
Szia Laci!
Hát, nem is tudom! Merő véletlenségből sikerült nekem ilyen gyönyörűre a pizza tészta. Az igaz, hogy kb. 18 éve sütögetek hobbi szerűen pizzát, volt már mikor hasonlóképpen jártam mint Te a kenyérrel, de azért álltalába nem szokott vele gond lenni. Csak lajikusként teszek tippeket: lehet, hogy sok vot az élesztő, vagy a kovász és túságosan megkelt, de az is lehet, hogy túl laza volt a tészta. Sőt az is lehet, hogy nem eléggé lisztezted be a tészta oldalát, tetejét és azért ragadt oda az oldala. Nem tudom. Talán Sütögető tud rá választ adni niknevéből adódóan profi a szakmában.
Egyébként pont ezért nem sütöttem még kenyeret, mert félek, hogy el....om.
Előzmény: gépészlaci (1678)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1681
Szia Pirimidin76!
Lehet értetlen vagyok, vagy fáradt, de sajna nem tudom mit nemértesz.
Egyébként igazad van, tényleg a keverésnél derül ki, mit kíván az agyag. Én nagyon jó minőségű keramikus agyagból csináltam, de a barátom szerint aki építette azt mondta, hogy nem rontja el a homok az agyagot ha közel fele-fele arányba van. Egyébként én nem egy "törvényt" fogalmaztam meg ezzel az írásommal, csupán egy fórumozó barátomnak válaszoltam a saját tapasztalataim alaján.
Tényleg nem tudom milyen hókusz-pókuszra gondolsz. Megkevered a habarcsot, kiméred a mérteket, megrajzolod, habarcs, tégla, fugahézagoló, habarcs, tégla, vízmérték, sok türelem, munkakedv stb. stb. stb.
Bocs, nem bántásként írom ezt a pár sort, csak már töbször említetted, hogy "... oszt kész jónapot, ennyi az egész?" Láthatod, próbálunk segíteni egymásnak, de írd már le konkrétan, hogy mit nem értesz.
Kemencés üdvözlettel: Daca
Előzmény: Pirimidin76 (1677)
gépészlaci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1680

Talán most.

gépészlaci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1679
Remélem most már látszik a mellékelt ábra.
gépészlaci Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1678

Úgy látszik a malter-agyag nézetkülönbség hasonló méreteket ölt mint korábban a samott-tégla vita. Ezt mindenki akkor tapasztalja meg mikor használja a kemencéjét. Ezek szerint mind a két eljárás bevált, örüljünk neki hogy egy problémára több megoldás is van.

 

Kedves DacaGaby!

 

Látom a szépen megkelt tésztádat. Mint említetted ebből pizza készült. Én is produkáltam már hasonló kelesztést, de azt kenyérnek szántam. Örültem is neki hogy milyen szépen megkelt a tészta, és lelki szemeim előtt ott láttam a friss ropogós barnára sült kenyeret. Mikor a műanyag kelesztőedényből ráfordítottam a sütőlapátra akkor szembesültem a problémával, hogy a tál oldalára felragadt az egyébbként szép szálasan megkelt tészta, pedig amennyire lehetett az edényt liszteztem. Így a lapáton ismét formázni kellet a tésztát hogy valami kenyérre emlékeztető formája legyen. Ekkor az edényben és a lapáton lévő lisztel összekeveredve már nem volt olyan szép látvány, nem is beszélve arról hogy rendesen leeresztett. Mikor elkészült akkor egy kicsit visszaemelkedett de a liszt miatt egy "kicsit" göcsörtös lett, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja.

Mit javasolsz az említett probléma kiküszöbölésére.

Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1677
nem értelek Titeket...
cement, mész, micropol, stb...
agyag+homok, oszt jónapot. tökéletes, nem kell hozzá semmi hókuszpókusz. kéményhez sem.
az arányok egyébként nagypn változóak, az agyag minőségétől függően. a 40-50, 50-50 már elég rossz arány egy jó agyagnál ez inkább 30-70. keverésnél derül ki.
Előzmény: DacaGaby (1676)
DacaGaby Creative Commons License 2008.06.23 0 0 1676
Kedves Kemencés társaim!
Volt már párszor szó itt a fórumban, hogy melyik a megfelelő cserép a kemence építéséhez. Ismétlés a tudás anyja: lényeg az, hogy tömör agyagból, kerámiából készült cserép legyen és ne szalagcserép. Hiába hódfarkú egy cserép, ha az betonból van (még ha cserép színű is), azt felejtsétek el, kemence építésre nem való. Lehet, hogy létezik manapság ilyen cserép és lehet, hogy tényleg a tatai az. Rémlik valami, de nem mernék rá megesküdni, hogy az teljesen tömör, én azt hiszem, hogy üreges. De mondom, nem biztos, lehet, hogy rosszul emlékszem. A legjobb a régi cserepek, mifelénk itt az alföld közepén szováti cserép az ami a legmegfelelőbb erre a célra












Kérdést szenvedett már az agyag-homok-törek aránya és a falazóhabarcs aránya is. Egy kedves ismerősöm privátba is kérdezte már aki szintén fórumozó, most megpróbálok rá válaszolni. Kedves W48 részben válaszolok most a kérdésedre, a többit privátba megírom.
Kb. 40% folyami homok és 50% agyag (de ez változhat 50%-50%-ra, agyag minőségétől függ). Én mindig egy 20l-es vödörbe kevertem a barátomnak jó öreg EVIG fúrógépbe befogott keverőszárral. Jaa, és 2 nagy marék töreket raktam bele, így majdnem tele lett a vödör.
A falazóhabarcsot egy 200l-es keverőbe készítettem egy vödör vízbe 1 jó nagy lapát oltott meszet (vagy napokkal előre beáztatott mészhidrátot) feltörtem, tettem hozzá kb. 2cl Micropolt, de jelen esetbe nem a mész pótlására, hanem azért, mert képlékenyebbé tette és erősítette a habarcsot. Cementtel bajba vagyok, azt hiszem 4 lapáttal raktam egy keveréshez (a lapát jelen esetbe nem szívlapát és nem is a 2 éves kislányomtól elvett homokozólapát, hanem normál közepes, mittomén hány dekás lapát). Menetközbe azt hiszem még egy 1/2 vödör vizet elnyelt a habarcs, a Micropoltól olyan lesz mint egy pástétom.
Na de van már köztünk szakember is itt a fórumban, Ő többet tud mesélni a habarcs arányáról. Még annyit, hogy én S54-es magyar cementből készítettem ami szulfát álló, gondoltam a kéményt nem rontja el.
(Palibácsi, a többit megírom mail-be.)
Érdekességképpen mesélem el, hogy ma ismét pizzát sütöttem a kemencébe.
Sikerült felülmúlnom eddigi pizza mennyiségemet, most 3 tepsivel sikerült csinálni. Aki régi fórumozó, az tudja, hogy van egy 80cmx44cm-es tepsim, aki nemrég fórumozik annak most mondom. Szóval 3 darabot sikerült ezzel a tepsimérettel sütni. Az alapanyag: 4kg liszt, 15dkg élesztő, egy nagy guriga sajt (1,85kg) 1/2kg füstölt sajt, 5db tömlős krémsajt, 80dkg sonka, 70dkg bacon szalonna, 1rúd diákcsemege, 1,5kg gomba, 4 üveg sűrített paradicsom, nagyjából ennyi. Nagyon jól sikerült a tészta, így nézett ki, mikor megkelt:












Huszon-páran voltunk rá, 2,5 tepsivel bírtunk megenni, maradt holnapra is belőle.
A kész pizzáról nem rakok fel képet, nem untatlak benneteket, aki kíváncsi rá, az lapozzon visszább és megtalálja egy régebbi sütés eredményét.
Lényeg az, hogy finom volt, a vendégek meg voltak elégedve vele, nagyon kellemesen telt a délután és az este annak ellenére, hogy rengeteget rohangáltam, én csináltam mindent A-Z -ig (tésztadagasztástól a befűtésen át a sütésig).
Nos, hát menetközbe hétfő lett, szép hetet kívánok mindenkinek, kitartás hétvégéig!
odree Creative Commons License 2008.06.22 0 0 1675
A cím lemaradt:-))http://www.hazteto.hu/html/marka/tataicserep.html
üdv.:odree
odree Creative Commons License 2008.06.22 0 0 1674
Szia villy68!
A következő oldalon megtalálod a lefelső képen hornyolt cserép néven.
Nekünk ebből a fajtából van sok jó lenne ha ez is megfelelne hozzá.:-)
Remélem tudsz vagy tudtok ebbe segíteni amit előre is köszike!
üdv.:odree
villy68 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 1673

Szia odree!

Mi az a tati cserép?

Én most csináltam egy búbost cserépből.

Lehet, hogy egyről beszélünk, de én hódfarkú cserépből csináltam,ami

kb 39-40 cm hosszú és 18 cm széles.Az egyik fele pedig íves.

Szerencsére mikor a házat újítottuk a régi tetőröl sok lekerült.

Már egy csomót elhasználtam, és meg sem látszik a kupacon.

Ha tudsz tegyé fel a cserépről képet. Csak azért, met nem minden cserép jó hozzá.

 

Előzmény: odree (1664)
villy68 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 1672

Helló!

 

Muszály volt habarcsba raknom, mert csak akkora tetőt akarok fölé

tenni ami tényleg csak az esőtöl védi,és ahogy írtad az agyag nem

szereti a vizet.

Előzmény: Pirimidin76 (1663)
gépészlaci Creative Commons License 2008.06.22 0 0 1671

Szia Odree!

Mindekképpen készíts egy tervet a kemencédről. Már csak azért is hogy tudjad, hogy mennyi tégla kell hozzá. Ebből meg lehet saccolni hogy milyen nehéz lesz az egész szerkezet. Ha már ez megvan akkor az alap erősségét is becsülni lehet. Én mivel életemben nem raktam két téglát egymásra ezért soronként megrajzoltam hogy miként kell a téglákat lerakni úgy hogy azok kötésben legyenek egymással. Ez azért is volt jó mert az építésnél mindig elővettem az aktuális sor rajzát és igy nem lehetett elrontani a falazást.

Előzmény: odree (1664)
odree Creative Commons License 2008.06.22 0 0 1670
Sziasztok!
Kemence építés elhalasztva.Jó hír az hogy tegnap voltak nálunk volt osztálytársamék és képzeljétek a kertjük tele van agyaggal!!:-)Már csak egy fuvarost kell keresnem és építhetünk:-)
Köszi a segítségeket!!
üdv.:odree
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1669
inkább halasszátok el:)
egy kályhás biztos van a környéken, őt kérdezd meg, hol kaphatsz agyagot.
Előzmény: odree (1664)
oven Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1668

Szia odree!

A sárkemence szerintem ugyanaz, mint az agyag kemence. egyébként se nem láttam, se nem csináltam, csa olvastam róla a Sabján könyvben.

Olyat akarsz rskni?

G.I Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1667
G.I Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1666
G.I Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1665

Szia hány cm vastag a beton?

 

Előzmény: odree (1664)
odree Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1664
Sziasztok!
Lehet hogy vasárnap neki állnánk a kemence alapjának ehhez lenne pár kérdésem:
-ha alpba betonra teszem akkor is kell hozzá alap?
-az agyag helyett esetleg más anyagot tudnátok ajánlani?(mi Nagyvenyimen lakunk és állítólag erre fele nincs sajna:-(
-esetleg a sima tati cserép nem lenne hozzá jó?(búbos részére)
Előre is köszönöm a válaszokat nagyon arik és rendesek vagytok!
Ha lesznek képek rakok fel párat ha érdekel majd benneteket.
Kellemes hétvégét mindenkinek!Szép napot!
üdv.:odree
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.06.21 0 0 1663
hát mert olcsóbb, és ugyanolyan jó. (ahol nem éri víz)
Előzmény: villy68 (1660)
biii Creative Commons License 2008.06.20 0 0 1662

pizza és kenyérsütő kemencék e -book

 

http://rapidshare.com/files/123788507/Pizza-__s_keny_rsuet__kemenc_k.pdf

 

:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!