Kulonosen a feheren jo: mozarella, ricotta es fokhagyman parolt broccoli. Ha nem parolod elotte, akkor az apro brokkoli daarabokat csak rateszed a pizzara es az aprora tort fokhagymat raszorod. Finom nagyon.
Fokhagymát még nem tettem pizzára -eszembe se jutott.
Szurokfű (oregánó) közönségesen nő a napsütötte erdei utak mentén. Minden évben "betakarítok" néhány csokornyit. Kiszáradás után nagyobb részét morzsolom és üvegekben tárolom, (felhasználáskor mozsárban finomra töröm) egy jó csokornyit meghagyok és teaként fogyasztok: köhögéscsillapító és enyhe izzasztó hatású.
Pizzán a paradicsomra szórok egy lehelletnyit: nehogy elnyomja a tészta és a többi hozzávaló ízeit.
No meg ha nincs hagyma. . .egy keves osszenyomott fokhagyma. . .valamennyi friss oregano aprora vagva. . .ha nikncs oregano, majoranna. Talan meg jobb is vele.
Nem feltetlenul kell hagyma. . .es ha nem takarod le a pizzat nagyon finom friss paradicsommal - egyik kedvencem! Ha van friss bazsalikom level, esetlen mozarella - tokeletes!!! No meg szeletre vagott oliva bogyo - ha van fekete. . . Nem feltetlenul kell feldisziteni mint egy karacsonyfat - lehet egyedi izeket kihozni belole.
Pedig egy vékonyka újhagyma felkrikázva a paradicsomszeletek alatt csudákra képes. Még akkor is, ha ez a pizzasütés alapvetéseinek durva megsértése. :))))
Megreformáltam a pizzasütést! Sikerült késve kelnem fel a pizza napján, és arra, hogy álmos vagyok! Na mingyárt Neki is álltam! Nagyon finom lett, viszont volt egy pöti baki:
nem volt otthon semmilyen pizzaszósz... nem baj, majd levet ereszt, gondoltam. Raktam is rá bőven parit:) félig takarva félig nem szárítva főzve jó lett
a másik: elfeletettem a hagymát!!!! A pizzáról értitek??? ezt a lámát mint én... de megettük a sonkás kolbászos szalámis paprikás paradicsomos tojásos pizzámat, aminek viszont a tésztája nagyon ott volt:) És finom volt a bakik ellenére ami most, hogy belegondolok nem is csak egy volt:) ez megy a konyhabakik topicba is;)
u.i.: a család követeli a folytatást mindezek ellenére:)
Kedves joy! Fantasztikusan sikerült a bográcsgulyás tegnap. Köszönet, és hála Neked! Mindent úgy csináltam, ahogy javasoltad. A hagyma nem úszkált a lében, jók voltak az arányok, egyszerre főtt meg minden. A gyerekek meg a tesómék is el voltak ragadtatva az ízétől. Remélem nem csuklottál, mert emlegettünk (és dícsértünk) folyamatosan. Úgy beettek, hogy csak úgy dölöngéltek jobbra-balra... Persze hogy "visszatapsolják" még. A nagy meleg ellenére mindenki jólérezte magát (persze a kerti slaggal folyamatosan hűtöttük magunkat :-)
Igen, ki is bír, de új jár, mint a redszeresen sóval tisztított üvegpohár. Szépen-lassan fényét veszti, és leragadóssá válik. A zománcoshoz én áztatást, és jó zyíroldós mosószert javaslok.
A csupasz fémhez azonban nagyon jó. Mi is azzal sziszoljuk a mosogatás után fényesre. Nem krómozott-csilivili, hanem régesrégi -olyan "tárcs-anyag" féle dögnehéz, de remek még szeletsütéshez is.
Még a vasfazekat sem súrolom homokkal, nemhogy a zománcosat. A homok apró karcolásokat okoz a zománcon, amik az odakozmálás, leégés kiinduló pontjai lehetnek.
Nagyon megfelelő annak a fának hamuja, amin ételedet főzted. Ez zsíroldó is és nagyon finom szemcsézettsége miatt nem karcol. Ha makacsabb szennyeződés van bográcsodban folyékony súrolóval távolítsd el.
A vasbográcsot tisztítás után át kell kenni!!! zsírral, szalonnabőrrel stb.
A zománcosnak is kellene bírnia egy kis homokos suvickolást szerintem... De ZsuR öntöttvasat készül venni, ahogy írta is - elvégre vaslábos-rajongó. :)
Nekem csak annyi erőm volt melegokozásra, hogy megvettem egy szilikonos gyümölcstorta-formát is (a kismillió egyéb formák mellé), és a Beebite-féle elhíresült Start-piskótát megsütöttem benne a mikróban. :-))
Köszönöm szépen! Lángost megsütőm (2kg lisztből) akármilyen meleg lesz is. Régen egyeztettem már az időpontot a "résztvevőkkel" :-) A gyerekeket (4 felnőtt) nehezebb összeszedni, mint egy zsák bolhát, úgyhogy nem lehet elhalasztani a partyt... Mindíg nagyon jól érezzük magunkat ha átjönnek.