Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.19 0 0 420

Hidegen rákenni fokhagymás pirítósra!

Előzmény: ZsuR (419)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.19 0 0 419

Hat ehhez kepest en minimalist vagyok :)).

A fuszereim: so, paprika, eros paprika.

A hozzavalok: hagyma, paprika, paradicsom, szalonna, kolbasz, ez a ketto utobbi nem mindig egyutt.  Most pl nem volt szalonnam, de volt fustolt hus (smoke pork loin) amit finom kockakra vagtam es a hagymaval egyutt paroltam.

Vizet nem ontok ra, fedot nem teszek ra... az Anyu szokott tojast tenni bele - en nem, sot, ha nagyon vizes volt a lecso akkor rizst fozott bele... szerettem!

Finom... van maradek, amit meg talan jobban szeretek mint a frisset - szoval a mai ebed az lesz.  Lehet, utok ra tojast :)).

Előzmény: Törölt nick (417)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.19 0 0 418

Hát felkeltetted az érdeklődésem ... A padlizsánvalami csak lesz.

Huh  lekésem a derbyt élőben mert menni kell locsolni a gyümölcsöst. Van vagy 110 fa. Szemezni jön a szomi.

Előzmény: Sárközi István (414)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.19 0 0 417

A jó lecsó frissen készítve! Egy nagy darab szalonna ami füstőlt-kisütve. A zsírban sok hagyma megdisztel bele a mégtöbb paprika majd a fűszerek. Só, bors, kömény, fokhagyma...karikára vágott csípős kolbász , őrölt paparika majd a paradicsom. Felengedem vízzel majd 2-3 tojás meg lecsólé és lisztből ,kanállal galuska majd egybefőzés. 10 percel a vége előtt illő módon után őröltpaprika és zúzott fokhagyma.

Evés után ágyikó megkeres és lefekszik... :D

Előzmény: ZsuR (416)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.19 0 0 416

Tegnap csinaltam lecsot - es finom lett.  Mi sem esszuk paradicsomosan, otthoni mercevel egy kg paprikahoz 1-2 kozepes paradicsom.  Tobb nem... viszont boven a hagyma es ha lehet szalonnaval kezdeni :))...

Itt meg nem volt kesz - szeretem sutni, nem fozni.  A leve elsul, a gozeben megpuhul a paprika paradicsom (amit a vege fele teszek bele), es amikor mar kezd kicsit az edeny aljan  sulni, akkor teszem ra a piros paprikat - finom szaftot csinal :)).

Előzmény: Törölt nick (415)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.18 0 0 415

Ahány ház, annyi lecsó:) Nálam a paradicsomlében úszó paprika szóba sem kerülhet, legjobb, ha darabos paradicsomok is maradnak.

Házaséletem első néhány évében azért nem főztem lecsót, mert első próbálkozásom hangos nemtetszést váltott ki életem párjából - ő máshoz volt szokva. 38 év után már egészséges kompromisszumra jutottunk a lecsót illetően - amit mosz főzök, azt mindkettem megesszük.

Előzmény: Törölt nick (408)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.18 0 0 414

Padlizsánt sütve, mint a Balkánon a paprikát valószinű.Én jövö héten sárga cukkinit rakok el.Majd beszámolok róla.De szerintem mindent lehet valamilyen formában tartósítani.Padlizsánt húsát nagyobb kockára vágni a héja nélkül,forró olajban/serpenyőben/ megsütni,sima sós ecetes/citromleves/tartósító lé+3-4 gerezd fokhagyma.Bele az üvegbe,a tetejére 1-2mm oliva-napra olaj.A padlizsán hús maradjon ress,ne legyen plöttyedt.Ilyen lessz kb. a cukkini is.  

Előzmény: Törölt nick (413)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.18 0 0 413

Nagyonfrankó! Főzünk és Hajrá Foci!

Én úgy sinálom ahogy sikeredik mert nem mindíg van itthon minden!

Padlizsánt lehet savanyítani??

Előzmény: Sárközi István (409)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.18 0 0 412

Koszonom Istvan - ki fogom probalni!!!

Előzmény: Sárközi István (411)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.18 0 0 411

Igen.Szerintem ennyi a csali, nincs benne varázslat./Ja, a köményt beleszűrtem./

Előzmény: ZsuR (410)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.18 0 0 410

Semmi mast nem csinaltal, mint a besozott zoldseget allni hagytad es az elkeszitett level felontotted?  Ennyi?  Talan meg en is meg tudom csinalni....

Előzmény: Sárközi István (409)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.18 0 0 409

Szia!

A csalamádét így készítettem: izlés szerint káposzta, kisdinnye, uborka, paprika, zöldparadicsom, hagyma, sárgarépa;

Lé: egész köményt kis vízben kifőztem, másfél liter vizet sóval felforraltam, félig kihűlt megfelelő mennyiségű nátrium-benzonát-ot adtam hozzá, cukrot, és ecetet.

A kapros keverékből szintén másfél litert készítettem, ha kihült az egész borként adtam hozzá. A felszeletelt zöldségeket lesóztam, három órán keresztül hagytam a sóban, kicsavartam, hozzáadtam a levet és másnap üvegekbe raktam, és íme az eredmény:

Üdv: Sárközi István

Előzmény: Törölt nick (408)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.18 0 0 408

Paradicsomot felkarikázom majd bele egy üstbe. Ha jól kifőtt akkor paszírozás! Majd bele a paprika , annyi hogy keverni se tudjam már szinte és kész a lecsó! 

A paradicsomból kifőnek a vitaminok de sokkal táplálóbb mint nyersen! No ezt nem magamtól tudom!

Ma kecsöpöt csinálok!

Előzmény: Törölt nick (404)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.18 0 0 407

Ez volt a lusta verzió??? Atyaisten, milyen lehet a nem lusta??? Hááát.........én ennyit ugyan nem babrálok vele. Nyersen bele a botmixert, egy drótszitán tessék-lássék átszűröm, ezzel kint van a nagyja a magoknak és a héjnak. Ami bennemarad, így járt..:))   Felfőzöm, beüvegezem még forrón, kis  natrium benzoát a tetejére, és amen. Nem merem tartósító nélkül. Így is előfordul néha, hogy 1-1 üveg feladja. 

Előzmény: Törölt nick (404)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.18 0 0 406

Cerka, hogy te milyen hazias vagy :)), mint egy Cerkane :)).

Előzmény: Fázisceruza (405)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.08.18 0 0 405

Na pont ez az az arány, amit én nagyon nem szeretek.

A magam részéről 2,5kg paprikához 3,5kg paradicsomot rakok.

A paradicsomot apróra vágom és forralom míg elkezd szétesni, ekkor rádobom a paprikát, megfonnyasztom kicsit és már megy is az üvegbe.

Tetejére kb 4mm olajat öntök, ez lezárja a levegőtől és nem romlik meg.

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.17 0 0 404

Szerintem írtunk a paradicsomléről és a lecsóról is már.

Én most lustán készítettem el a második adag paradicsomomat, minket nem zavar a mag a paradicsomban. Forró vízbe raktam őket, kiszedtem, majd hűlés után hámoztam (ez csak nagyméretű paradicsomoknál éri meg szerintem a munkát), daraboltam. Felfőztem, belenyomtam a bomixert, újra felfőztem, és szélesebb szájú léüvegekbe töltöttem. Még a dunsztban van, tegnap óta még nem hűlt ki, jó gyapjútakarókkal raktam körbe.

Előzmény: Fótilány (402)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.17 0 0 403

Müxik!! Csak nem az alja hanem máshol! :D És tettem bele mézet is  a lekvárba!!

Előzmény: Törölt nick (396)
Fótilány Creative Commons License 2012.08.17 0 0 402

Sziasztok!!!

Én is vevő lennék valami tuti jól bevált lecsó és paradicsomlé receptre.... Idén tennék el először( vagyis ma délután...) Már leszedtem reggel a hozzávalókat...... Nagyon szépen köszönöm a tapasztaltabb kiskertészek és amatőr szakácsok hozzászólásait!!!!!!!

Mónika.

Mariska néni Creative Commons License 2012.08.16 0 0 401

Én soha nem teszek tartósítószert. Viszont amikor betöltöttem az üvegekbe, dunsztolom kicsit  forró vízben, és abban hűl ki. Mindent így csinálok, aminél nem áll fenn a túlpuhulás veszélye, pl. a baracklekvárt is. Így megússzuk vegyszer nékül és finom.

Előzmény: Törölt nick (400)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 400

Egy adagot azzal, egyet tartósító nélkül. Már csak arra kell figyelnem, hogy megjelöljem, melyikben van, hogy le tudjam vonni a tanulságot. Úgy emlékszem, más években is tettem a tetejére egy kis NA-benz-et.

Előzmény: sanka6 (398)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 399

örülök, hogy izlett, az enyémben is van torma, feketebors, mustármag koriander, kapor én csak simán beleszórom soha nincs vele semmi baj, most már ha felnyitom, hogy tegyek bele, olyan illat jön belőle!!!!!!!!!!!!!4

Előzmény: Fázisceruza (370)
sanka6 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 398

Nátrium-benzoáttal?

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 397

Én majdnem igy csinálom a lecsót. Nem sok hagymával, mert télen úgyis friss hagymát párolok hozzá. Tegnap is készült egy kis adag, 3 kg paprika, 1,5 paradicsom, két hagyma. Én először a paprikát rogyasztom meg, aztán megy hozzá a paradicsom, onnan már nem főzöm sokáig. Üvegbe szedem, szárazdunszt.

Épp el akartam rakni az előbb, de még forró, így maradhat holnapig, akkor felváltja majd egy kis paradicsom.

Előzmény: sanka6 (393)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 396

Szóval leégett megint. Kikaptam a zasszonytúl rendesen. De... most huncutabb vagyok. Beraktam a sütőbe... :)

Nem fog ki rajtam! Legfeljebb kicsit kopik a térdemen a bűrke! :DDD

Előzmény: Törölt nick (376)
-balu28- Creative Commons License 2012.08.15 0 0 395

Szia,

én kétféleképpen szoktam:

1. hagymás verzió: olajon megpirítom a hagymát, rádobom a paradicsomot, amikor levet engedett, a paprikát, nem kell teljesen megfőzni, csak hogy összeessen, kicsi só mehet bele, forrón üvegekbe (lehet kis Na-Be a tetejére), szárazdunszt.

2. amikor lusta voltam annyi hagymát megpucolni, ugyanaz mint az előbb, csak hagyma nélkül.

Télen csak elő kell venni, alá kis szalonnácska (hagyma is, ha a hagyma nélküli verzió készül), rá a lecsó, fűszerezés, kis főzés és kész.

Előzmény: sanka6 (393)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 394

A szilva észöld ringló az más! Mint a margarinos kenyér és a szarvaskolbász!!!

Át kell oltani amit lehet majd lekvárt gyártani és irány az őstermelői piac. Vagy likőr???

Apropó! LIKŐR RECEPTEK ESETLEG???(PÁLINKA AZ MÁS...)

Előzmény: atandi (391)
sanka6 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 393

Sziasztok!

Üveges lecsót ti hogyan szoktatok elrakni? Nem csak paradicsomlevet szeretnék télire, hanem lecsót is, és hát van a neten sokféle recept, de a ti bevált receptjeitekben jobban bízom.

Köszi.

Mariska néni Creative Commons License 2012.08.15 0 0 392

Ez az ecetes szilva is egy olyan "nagymamáinkat" idéző finomság, ajánlom húsok mellé (pl. vadhús). Biztos sokan felkaptátok a fejeteket arra, hogy "ecetes" (fúúúúj), Szerintem érdemes megkóstolni, mert tényleg nagyon finom. :-D Igazi különlegesség! :-D

5 üveghez:

• 2,5 kg érett, magvaváló szilva
  • üvegenként 2 gerezd összevágott fokhagyma
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 liter víz
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 2-3 egész fahéj
  • üvegenként 1 ek. 10%-os evet
  • üvegenként késhegynyi szalicil

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, majd sterilizált üvegekbe rakosgatjuk. Minden üvegbe két gerezd összevágott fokhagymát rakunk.  A vízből, a cukorból, a szegfűszegből és a fahéjból szirupot főzünk, majd még forrón az üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1 evőkanálnyi ecetet és egy késhegynyi szalicit teszünk, legvégül száraz dunsztban hagyjuk az egészet kihűlni. Azonnal fogyasztható, de télire is eláll.

Forrás: Vas népe konyhája: Ecetes savanyú szilva (Rózsa Károlyné receptje)

Előzmény: atandi (391)
atandi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 391

Ha jól emlékszem, 175 szilvafánk van meg néhány vadringló. Szerinted akarok még szilvafát ültetni?? :) Nem igazán. Ja, és a család nem is igazán szereti a szilvalekvárt, meg befőttek, legalábbis a fiúk, magamnak meg elég 1-2 üveg/év a sütikhez. Szóval...

Előzmény: Törölt nick (390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!