Ez a ZsuR-féle focaccia nagyon egyszerűsítve kb. ez: (kéksajtos, hagymás, koktélparadicsomos) kenyértészta olívaolajjal, egy serpenyőt (tepsit) olívaolajjal alaposan kikenni, a duplájára kelt tésztát beleönteni, szétnyomogatni nagyjából egyenletesre, aztán ujjbeggyel mélyedéseket nyomkodni a tésztába. Megolajozni a tetejét, letakarva pihentetni 30-45 percig, közben olajon a hagymát megfonnyasztani, kicsit pirítani, balzsamecettel fűszerezni, ha beszívta a hagyma, félretenni és kihűteni. A megkelt tésztát sózni, borsozni, rá a hagyma, sajt, paradicsom, 200°C-on 23-27 percig sütni, míg megpirul és a sajt elolvad. Mindjárt ki kell szedni a serpenyőből, és rácson hűlni hagyni. Melegen jó enni, bazsalikommal vagy snidlinggel megszórva. Én melegebb sütőben sütném, azt hiszem... ribizli
Egyetertek - nincs az a penz, hogy sussek a sutoben. . .
Itt a recept, azt hiszem leforditom - es egyszerusitem, mert itt ezek nagyon beszedesek. . .
Focaccia with Bleu Cheese, Caramelized Onions, and Cherry Tomatoes 1 packet dry active yeast 8 tbsp olive oil, plus extra 1 tbsp sugar 1 tbsp salt, plus extra 4 cups bread flour, plus extra for kneading 1 1/2 - 1 3/4 cups of luke warm water (105-115 degrees) 2 medium yellow onions, sliced 2 tbsp good balsamic vinegar 4 oz danish bleu cheese 16 cherry tomato halves,seeded black pepper
Prepare yeast by adding 1 tbsp sugar,packet of yeast, and 1 tbsp olive oil to 1 cup luke warm water. Stir to dissolve the ingredients, then set aside and wait about five minutes for the yeast to start to work and foam up.
While waiting on the yeast, oil a large mixing bowl with 1 tbsp olive oil. Add the flour and tbsp of salt to the oiled bowl and mix to combine ingredients. Oil a wooden spoon, then add the yeast mixture and another 1/2 cup of water to the flour. Mix the ingredients with the wooden spoon until the dough pulls together. If there is excess flour, add a little bit more water. Turn the dough out onto a well-floured surface and kneed the dough for about five minutes, or until smooth and elastic. I suggest oiling your hands during kneading process to prevent the dough from sticking. Oil the bowl again then place the dough in the bowl, turn the dough once, to coat. Cover the dough with oiled plastic wrap and a clean kitchen towel and set the bowl in a warm, draft-free area. Allow the dough to rise for 1 - 1 1/2 hours, until it doubles in size.
Preheat Oven to 400 degrees. After the dough has doubled, grease a 14×10x1 inch baking sheet with 2 tbsp of olive oil, spread evenly throughout the pan. Turn the dough out onto the baking sheet and press the dough out to the edges of the pan. Using your finger tips, poke indentations throughout the dough, then brush on 2 more tbsp of olive oil. Cover with oiled plastic wrap and clean, dry kitchen towels. Allow the focaccia to rise for another 30-45 minutes.
During the second rise, heat a skillet over medium heat. While the skillet is heating, slice the onions. Saute the onions in 2 tbsp olive oil until the onions start to caramelize, about 15-20 minutes. Once the onions have begun to caramelize, deglaze the pan by drizzling in 2 tbsp of balsamic vinegar. When balsamic vinegar has been cooked into the onions, remove them from the heat, and set them aside to cool. (the onions will cool much quicker if you spread them out on to a room-tempurature sheet or tray)
After the second rise, sprinkle the focaccia with salt and freshly ground black pepper. Then spread the onions, bleu cheese and tomatoes out evenly across the dough. Bake a 400 degrees for 23-27 minutes. Remove the bread from the oven when it is golden and the bleu cheese has melted. Immediately remove the bread from the pan, using a spatula to lift one end and slide it onto a rack to cool. Garnish with basil or chives. Serve warm or at room temperature. The focaccia is best when eaten the day it?s first made. Enjoy!
Épp birizlinek akartam írni, hogy két szelet félpirítósfelét megolajoztam, kechupoztam, szalámi-kolbász, sajt, hagyma, paradicsom, udorka, gomba került rá, tetejére sülttel szemben társszeletje, és szendvicssütőben összesütöttem.
Természetesen mindenből hajszálvékonyat, váltogatva, hogy le tudjam csukni.
:o)
/Azért ez nem az az ujjnyi vastag friss tésztájú pizza./
Ha hétvégén is kellemes lesz az idő, megkínálom magam egy igazival.
Mi sárgarépa, fehérrépa, hagyma, fokhagyma, babérlevél, feketebors alapot szoktunk főzni. Nyáron lehűtve a páclevet, télen melegen, tesszük bele a húst, minimum 3-4 órát pácoljuk. A pác alapanyagát összeturmixolva szoktunk vadas mártást készíteni a nyúl gerinchez. A hátsó combot rántani szoktuk, a többiből pörkölt lesz!
nono... az english muffin, amit amúgy az angolok nem ismernek, egy egészen zseniális találmány, vajjal őrjítően finom, nekem bizony hiányzik. importőr vállalkozás beindításához társat keresek ugyanitt :-)))
Nincs, de van annyi más kenyér- meg péksütemény-féle, hogy szerintem nem nagyon hiányzik. :) Az egyik kenyeres könyvemben említenek ilyesfélét, mint angol dolgot, pont pirítani valónak - és mint tudjuk, az angolok reggelire csakis pirítóst esznek narancslekvárral (meg ham and eggs-et). :)) Egyébként nekem valahogy olyan bizarr kifejezetten pirítósnak való kenyeret készíteni... Pont a frissen sült, illatos kenyér élménye maradna ki. ribizli
Bruschetta pl, ciabattával? :) De jó ötlet a kenyérszelet is, én vastagabbra vágnám. Thornál ettem egy finomat: kifli félbevágva, megpirítva, majd kis vaj rá (ehelyett biztos jó az olívaolaj is), scamorzaszeletek (mozzarella is jó), vékony paradicsomszeletek, és az egész a grill alá pár percre, hogy a sajt kicsit megolvadjon. Bazsalikom vagy más mediterrán zöldfűszer rá, és már falható is. Tökéletes nyár-ízű kaja! ribizli
Pizza teszta nelkulit inkabb. . .itt szoktak valamilyem kenyer felere tenni szoszt, sajtot, akarmit es megsutni, sutoben vagy mikroban. Olyan kenyerfelere gondolok, ami nem mallik szet a szosztol, pl pita egeszben, nem felbevagva, english muffin, vagy egy asfajta zsomle, de a "ragosabb" fajtabol.
Ó, hát ez egyszerű! A kész és megsült üres pizzatésztára rápakolod, amit kívánsz, és gyorsan meggrillezed. Minél kevesebb hozzávalót teszel rá, annál hamarabb kész! Pár csepp olívaolajjal megkened a tésztát, vékony paradicsom- és mozzarellaszeleteket, bazsalikomot teszel rá, pár perc a grill alatt és kész is a mennyei Margherita pizza. :)
De már tudom, a következő kívánságod az lesz, hogy ne legyen forró/meleg a pizza! ;)
Inkább főzz Caprese salátát - mozzarella, paradicsom, bazsalikom, olívaolaj (én pestoval is szoktam), kenyérrel - esetleg pirítóssal.
(Kitartás, itt már elviselhető a meleg, és É-Ny szél fúj!) ribizli
Megvallom, még sosem bográcsoltam gázlángon, -csak kirándulá skonon főztem, és én is a faszedéssel ketdődőt imádom! Kell bele a füst íz, és a pernye! Sosem mertem másnak mondani, hogy az enyém a légköri kosz miatt finomabb.
Én napok óta fagyit "főzök", maximum nej éjjel zbablevest, amit lehűtve, hidegen eszünk. Még a lecsót, és a pörköltöt is frigóból elővéve, normál hűtőben "melegítve" esszük. A kenyérgép is pihen. Igaz, napi két zsömle fogyasztáshoz nem is kell.