Ez csak olyan duma, mint aki nem érti! A fiamnak pl. 3 szintes háza van vályogból...alig 280 m2-t. Olcsó, környezet kimélő és még meleg is. De nem került 30 millióba--tehát nem éri meg csinálni..(((
Na, látod. ? Lehetett volna beton alapra vertfalú házakat építeni /a munka.erő, építési agyag helyben/ A cseréptető helyett nyugodtan nádazhatnának--/még kondi sem kell..((
--de ezen akkor ki gazdagodna..?
erre írom reagálásként, hogy mi történne (figyelem! fikció akkor is ha nem irom külön oda, ha annyira hihető, gugli barát segit 10mp alatt, hogy van-e ilyen cikk) ha a fenti építőanyagokat használták volna.
NOL címlap:Orbán középkori körülmények közé kényszeriti a rászorulókat.
HVG címlap: Kié az ócsai agyagbánya?
Török Zsolt
Hír: Az ócsai lakópark nádfedeles vertfalú vályogépületekből épül.
N
(MSZP) nemzetközi sajtótájékoztatón gyújt fel egy köteg nádat, a sajtótájékoztató címe: "Orbán el akarja égetni a szegényeket"
Pirossal kiemeltem, amire reagátam.Aki ismeri a magyar építészeti hagyomnyokat, az tudja, hogy vertfalú házak még a legújabb korban vagyis a XX.században is épültek.
A vertfalú vagy vályogházak sem tűzveszélyesebbek, mint a könnyű faszerkezetes házak......
Ocsan a pusztasagban csak azert epitettek utat, csatornat, kozvilagitast meg mit tudom en meg mit, mert valamilyen erthetetlen okbol oda akartak rakni a telepet. Raadasul ugyanaz fizeti a kozmuvesitest es a hazepitest, mi adofizetok.
Ha a negyes metro vonalanal epitenek egy lakast, annak semmi koze sincs az epulo metro koltsegeihez. A metro igy is, ugy is megepul (vagy nem epul meg). Nem azert epitik a metrot, hogy aztan utana a vonalan epithessenek egy lakast. Raadasul a metrot meg a alkast mas epitteti.
Attol fugg mit hivnak kandallonak.A fiam irta vett egy kandallot ,kuldott rola fotot , hat az nem az a falba epitett nyilt tuzu tuzhely volt hanem egy nagyon is jo fa es szentuzeleses kalyha ,ablakkal, lehet szepen latni a langot.Ilyen van lenn a sogoromnal is a hetvegi hazaban Gyekenyesen a to partjan a foldszintrol az emeleti szobakat is klasszul befuti. Nem is hasznalja azota szinte a kozponti futest ami gazzal megy, a konyhaban meg villanytuzhelyuk van. Csak a kemenyt kellett kipucolni,mert sok ev ota nem hasznaltak es tele volt mehekkel es kitermeltek onnan vagy 30 ezer ftnyi mezet a viasszal egyutt, aztan meselte amikor beuzemelte a kalyhat egy darabig kellemes karamellszag volt .
ja, ha már megépült, akkor annak a költségeit nem is kell számolni? az ócsai park szerintem is fasság, de az se kisebb fasság, ha a lakásárba beleszámolják a közműfejlesztést meg mindenlófaszt. Egy 4esmetró vonalon épülö lakás árához is hozzáírnak pármillát?
vagy nem ugyanazon az áron kapják a gázt/áramot mint itt. Ha 30%-al akkor is olcsóbban kijön a fűtés mit gázzal ha venni kell a fát, akkor az nekem hatékony megoldás.
Speciel en a kandallok egykori hazajaban elek, ahol sorban bontjak le oket a tanacsi lakasokban.. Dehat nekik nincsenek ollan szakertoik, mint a magyar kurmanynak.
Én is kandallóval csökkentem a gázfogyasztást (a fát veszem, nem lopom és magam hasogatom). Ma saját cukkiniből, saját kaporral tökfőzeléket főztem, saját borsóból és répából meg levest. A kerítést a két kezemmel építettem, a kertet magam művelem, a házat magam takarítom, ha fázom, megkötöm a pulóvert, ha éhes vagyok, kenyeret sütök - nem is folytatom: rengeteg kiadást meg tudok ezzel takarítani.
Nem is vagyok szegény. :)
Megvilágosodtam egyébként. Valójában javítani kéne a topik címét, és soknevűsumanira való finom célzással lelkiszegények topikjára kéne változtatni. Úgy már értelme is lenne... :)
NOL cimlap: Orbán középkori körülmények közé kényszeriti a rászorulókat.
No ez így szemenszedett hazugság, avagy történelemből elégtelen.
ha igaz lenne akkor: Nem lenne kémény a házon, nem lenne bent a villany, a víz stb.
Egyébként pedig a szüleim házában még mindig a cserépkályha az egyetlen fűtési lehetőség, nem érzem, hogy okvetlenül szükség lenne gázra. A faluban legtöbb ember nem dobatta ki a cserepkályháját, most sok estben azzal fűtenek, hogy spóroljanak.
A kandallós fűtéssel mi a baj? Olcsó, hatékony, egyszerű. Mondjuk az tény, hogy kényelmesebb a termosztátot feltekerni egy egymillás gázközpontin mint bedobni a fát a tűztérbe.