Keresés

Részletes keresés

ha6pc Creative Commons License 2006.12.13 0 0 8657
Márpedig SSB esetén csak tudományosan szabad és kell! Lehet-persze-próbálgatni is ,de mellőzni kell azt a sok ostobaságot és tévhitet ami kering a témában. Őszintén,hány dinamikakompresszort hallottál,ami valóban javította az érthetőséget? (tapasztalatom szerint az amatőrök 80%-a be sem tudja állítani ezeket. Azt hiszi több az átlag kimenőjel,akkor érthetőbb. Frászt!) Az rf-vágókról hasonló véleményem van,azzal együtt,hogy tisztességes adónál felesleges. A visszhangosító pedig egyszerűen gyermeteg.. A dilettantizmust pedig ne szemléljük megértéssel;minden egyénnek kötelessége a személyes fejlődés,amatőrnek pláne. De,ha csak a kereskedelem diktálta fél vagy negyed műszaki műveltség a trendi,akkor nem is szóltam.
Előzmény: Törölt nick (8656)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 8656

Egy olyan üzemmódban, ahol az érthetőséget, az áthidalható távolságot nagyban befolyásolja a moduláció - SSB -, és nehéz egyértelműen, tudományosan kijelölni, mitől is lesz a lehető legjobb, annyiféle variáció létezik, ott bizony jelentősége van a különféle rafinériáknak a mikrofon átviteli karakterisztikájában, a beleépített elektronika - kompresszor, RF-vágó, visszhang stb. - tulajdonságaiban, így a körülötte kialakult felhajtást legalábbis megértéssel kellene szemlélni. Arról nem is szólva, hogy egy-egy szebb készülékhez öröm egy-egy szebb kivitelű mikrofont használni. De nyilván túlzásba lehet vinni.

Előzmény: Amphenol (8651)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.13 0 0 8655
Ja,meg lehet sámlira is tenni a TV-készüléket,meg lehet venni a bolban TV-asztalt is...végeredményben ua a tv képet fogod látni.
airband Creative Commons License 2006.12.13 0 0 8654
Egyetértek! :)
ha6pc Creative Commons License 2006.12.13 0 0 8653

Vegyük úgy,hogy ezt nem írtam!  A csíkkal szemközti oldalon feliratozva van...Csak ki kellett venni a fóliából. : )

Előzmény: ha6pc (8644)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.12.13 0 0 8652
Üdv Barátim!
Baráti alapon kaptam egy BRG 301 FM készüléket. Szeretném ezt alkalmassá tenni 144 MHz-ra, hogy minél elöbb köztetek lehessek. Sajna nincs irodalmam a kapcsolási rajzáról, és az átalakításáról 144-re. Kérlek Benneteket, hogy valami formában segítsetek a fennt említet problema megoldásában. Vagyis várok nyílvános mélemre csatolmányként kapcs. rajzot, leírást, és az ezzel a készülékkel kapcsolatos minden leírást, tapasztalatokat.
Köszönettel: Öreg Csóka
Amphenol Creative Commons License 2006.12.13 0 0 8651
Szia !

Én egy sima mezei 2500 Ft ( Fejhallgató + boom mic ) kombinációt
használtam egy darabig . Versenyek miatt fontos volt az üres kéz ....

A mezei elektret mikrofont egy 1.5 V ceruzaelemmel 10 kOhmos
ellenállással meg egy 10 nF kondival simán ráillesztettem az RH
rádió bemenetére ...

Soha senki egy szóval sem panaszkodott a hangminőségre ....

Világéletben stupidságnak tartottam ha valaki mikrofonra
( csilivili , asztali állványos - márvány állványos - visszhangos , kiemelős , krómozott ,
márkás matricás stb . ) többet költ mint rádióra , vagy antennára ...

Csoda mikrofon kell egy stúdiófelvételre ahol operaáriát rögzítenek , de
egy kattogó , pattogó RH sávba nem való ...

AMp
Előzmény: airband (8649)
DJ Szegecs Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8650
Nyitott szemmel kell járni, ez valóban igaz.
A börzés mikrofon árakon én is fetrengtem... Főleg amikor a zsíros, dzsuvás, kopott kézibeszélőért kértek 14-20 ezret... :)

Én pl. legutóbb egy autóbusz-bontóból hoztam el 2db BEAG MD-14-es mikrofont. Amikor megkérdeztem a szakikat, hogy mennyibe kerülnek, a következő választ kaptam:
"Ezek? Rakd el, és vidd nyugodtan a p***-ba, mert nekünk aztán nem kell".. :)

Előzmény: airband (8649)
airband Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8649

A szolnoki találkozón kb. 30-szor jártam végig a börzét mikrofon után kutatva. Végül kiszúrtam egy kis méretű, feltehetőleg PMR-hez való mikrofont. Gondoltam, hogy az nem lehet olyan drága. De mikor közölték velem az árát - "alku nélkül" -, akkor pontot tettem az ügy végére. Annyi pénzért, amennyiért a legtöbb mikrofont árulják - akár börzén, akár kereskedésben - már egy olcsóbb stúdiómikrofont is simán meg lehet venni. (Dolgoztam pár évet a médiában, képben vagyok az árakat és a kínált minőséget illetően). Erősen töröm a fejem egy PC-hez való fejhallgatós mikrofon átalakításában, mert minőségben ezek zöme is megfelel amatőr célokra. A beszéd spektrumát minden, manapság kapható mikrofon átviszi, a többi már csak a körítésen múlik. (Aztán majd jön DJ Szegecs, és rácáfol - ha van mire. Elvégre, ő a stúdióguru, HI!)

Előzmény: shake_ (8648)
shake_ Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8648
airband,

akartam mondani hogy börzék...de akor az sztornó...hát interneten szokok nézelődni illetve van hogy....börze :DDDD

Üdv
Egér
Előzmény: airband (8647)
airband Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8647

Szvsz a CB-khez kapható szimpla mezei dinamikus mikro(po)fon teljesen jól műxik.

És ezt a "mezei" kivitelűt hol lehet kapni? Ugyanis az ötlet már bennem is megszületett, de pl. a találkozókon kínált különféle mikrofonokért eléggé irreális árat kértek...

Előzmény: shake_ (8645)
Skodri84 Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8646

Jaja, közben én is erre a nevezőre jutottam, miután utánanéztem az áraknak:)

Előzmény: shake_ (8645)
shake_ Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8645
Skodri,

"FT 60-hoz nem tud valaki eladó mikrofont?"

Szvsz a CB-khez kapható szimpla mezei dinamikus mikro(po)fon teljesen jól műxik. Veszel a lomexnél vagy mittoménhol 4polusú 3.5 jacket, a mikrofonba átforrasztod a ptt-t hogy az a mike kört szakítsa meg (ha esetleg nem úgy lenne) és kész is van....utánna ez a mike igen sok jézuban kiválóan fog muzsikálni (vagy akár rikofunkban) Ha köll hogy hangot is szórjon akkor kicsit bonyibb mert rakni kell egyet a mike tokjába....de van ottan hely. Én inkább kis fülest használok mert az jobban elnyomja a külső zajokat.
Így az egész töredékébe kerül egy eredetinek...és meg van a buherálás öröme :D

Üdv
Egér
Előzmény: Skodri84 (8623)
ha6pc Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8644
Segítség,segítség! Pár hónapja vettem a hm...-bazárban BFR91 és BFR96 tranzisztorokat. Ezek to-50 tokban vannak,egyik piros,a másik sárga csíkkal. Igenám,de melyik-melyik? ?
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8643
Kevés az nekik, négy csatorna, semmire nem jó (csak átjátszóba), az angolok meg fillérekért árulják az ebay.co.uk-n.
Angoloktól vettem anno én is fillérekért kettő rosszat a mi 70 centis átjátszónkba.
Az egyik végfok hibás, az a vevője, a másiknak meg vevő hangfrekis gondja van, az meg az adója.
Így olcsón kijött.
Előzmény: Dzsonszii (8640)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8642
Húúú, schlumberger, bocs a véletlen szóköz miatt, biztos kibököd:)
Reggel volt még , álmos voltam.
Előzmény: Törölt nick (8639)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8641
Múlt hétvégén jöttem befelé Kaposvárra, Taszár környékén láttam az út mellett egy kinyitott (látszólag felfeszített,deformált) ajtóval rendelkező TMOK-t.
Gondolom az is benne volt a körben.
Előzmény: Dzsonszii (8640)
Dzsonszii Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8640
Heló, sziasztok!
Tudod Gábor honnan vannak ezek a rádiók? Lopják az e-ontól. Múlt hétvégén 9 darab TMOK-t törtek fel, kilopva a PM100-ast és az akkumulátorokat. Úgyérzem hogy a magasan kvalifikált rendvédelmi szervünknek is illene már mozdulnia.
Előzmény: Törölt nick (8632)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8639
Ezt én jól tudom.
De mióta a Simon rendszer működik, időnként végig nézik a sávot.
Előzmény: LUCzI FERencz (8635)
ha6pc Creative Commons License 2006.12.12 0 0 8638
Szervusztok! Nos,a NHH-nak igenis -bejelentés esetén-hivatalból kötelessége eljárni. Ehhez azonban ismeretlen tettes ellen feljelentést kell tenni. Lehetőleg minél több információt össze kell gyűjteni (időpont,irány,zavar jellege,lehetőleg rögzíteni.) Nagyjából mindenki tisztában van-különösen ritkábban lakott helyen-azzal,hol,kik milyen RF-tevékenységet folytatnak.És a nagymellényű MRASZ segítségét is igénybe kell venni;neki is lehet kibontakozni,mint "Nemzeti képviseleti és érdekvédelmi szerv" itt a remek alkalom,hogy érdekképviseljen,ne csak pöffeszkedve szövegeljen a langyosban,mily szívfacsaróan sokat tesz a rádióamatőrökért. Ő egyébként is bűnbánattal tartozik,minthogy a dolgok ilyetén fordulatának komoly részben Ő is oka. 73?  Gyuri
LUCzI FERencz Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8637
Maximum _kellene_
Előzmény: Törölt nick (8636)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8636
Ha hivatalból nem is, bejelentésre nem _kell_ eljárniuk?
Előzmény: LUCzI FERencz (8635)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8635
Nem érdekli az NHH-t. Csak ha hivatalos forgalmat zavarsz.
Qqberci Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8634
Észlényekbõl mindig lesz utánpótlás...
Előzmény: watta1 (8633)
watta1 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8633
Hát az utánpótlással meg mi lesz? Nem gondolsz a jövőre...
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8632
Eszméletlen mennyiségben növekszik az illegális állomások száma az átjátszókon.
Utóbbi időben mifelénk is sok ilyent hallani:"76 os hívja 43-ast 46 os hívja 57 est," stb
A legjobb ez volt, mikot két napig hallgattuk egy PMR-es emberkének a beszélgetéseit, aki "talált a két méteres sávon egy csendes frekit, itt még senkit nem hallott forgalmazni".
A freki 145,100 volt, mondanom sem kell , hogy gyönyörűen ment az átjátszón.
A másik fél szerencsére nem érte el az átjátszót.

A másik észlény PMR-es meg crossbandos rádióján rakta ki a PMR valahányas csatornát egy két méteres frekire, ezt el is újságolták ott egymásnak, mert csak így érték el egymást.
Milyen frekire rakta ki a barom? 145,100 ra.

Azért most már nekiindulhatna az NHH begyűjteni ezeket az engedély nélkül üzembentartott rádiókat.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8631
Fel kellene tenni azt a "műsort" is amit Te csináltál,csináltatok tavaly Szilveszter-Újév köszöntő "helyett" az R2X Miskolci rádióamatőr átjátszón is?!Ez nincs meg valakinek?Visszahallgatni?
Előzmény: Skodri84 (8618)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8630
Szolgálati közlemény HG9MCK -nak: OFF

Kedves Ernő!
Köszönöm a kűldeményed! KIRÁLY VAGY!
Öreg Csóka
ON:
Előzmény: Törölt nick (8626)
ha6pc Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8629
: ) Nem annyit ér,csak annyiba kerül. Eszembe jutott pl. a vattacukor... De eszembe jutott a használt 6146B cső 25..30€-ért. Mindenesetre tanulmányozni fogom a tekercsrugók nagyfrekis tulajdonságait,eddig csak az uncsi dinamikus karakterisztikáit próbálták belémverni .   : )
Előzmény: Törölt nick (8626)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.11 0 0 8628
Egyébként van egy teleszkóposan kihúzható 5/8-osom is direkt kézirádióra, 145MHz-re, annak persze lényegesen jobb a hatásfoka - talán még lehet kapni ilyet is.
Előzmény: Törölt nick (8627)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!