Márpedig SSB esetén csak tudományosan szabad és kell! Lehet-persze-próbálgatni is ,de mellőzni kell azt a sok ostobaságot és tévhitet ami kering a témában. Őszintén,hány dinamikakompresszort hallottál,ami valóban javította az érthetőséget? (tapasztalatom szerint az amatőrök 80%-a be sem tudja állítani ezeket. Azt hiszi több az átlag kimenőjel,akkor érthetőbb. Frászt!) Az rf-vágókról hasonló véleményem van,azzal együtt,hogy tisztességes adónál felesleges. A visszhangosító pedig egyszerűen gyermeteg.. A dilettantizmust pedig ne szemléljük megértéssel;minden egyénnek kötelessége a személyes fejlődés,amatőrnek pláne. De,ha csak a kereskedelem diktálta fél vagy negyed műszaki műveltség a trendi,akkor nem is szóltam.
Egy olyan üzemmódban, ahol az érthetőséget, az áthidalható távolságot nagyban befolyásolja a moduláció - SSB -, és nehéz egyértelműen, tudományosan kijelölni, mitől is lesz a lehető legjobb, annyiféle variáció létezik, ott bizony jelentősége van a különféle rafinériáknak a mikrofon átviteli karakterisztikájában, a beleépített elektronika - kompresszor, RF-vágó, visszhang stb. - tulajdonságaiban, így a körülötte kialakult felhajtást legalábbis megértéssel kellene szemlélni. Arról nem is szólva, hogy egy-egy szebb készülékhez öröm egy-egy szebb kivitelű mikrofont használni. De nyilván túlzásba lehet vinni.
Üdv Barátim! Baráti alapon kaptam egy BRG 301 FM készüléket. Szeretném ezt alkalmassá tenni 144 MHz-ra, hogy minél elöbb köztetek lehessek. Sajna nincs irodalmam a kapcsolási rajzáról, és az átalakításáról 144-re. Kérlek Benneteket, hogy valami formában segítsetek a fennt említet problema megoldásában. Vagyis várok nyílvános mélemre csatolmányként kapcs. rajzot, leírást, és az ezzel a készülékkel kapcsolatos minden leírást, tapasztalatokat. Köszönettel: Öreg Csóka
Nyitott szemmel kell járni, ez valóban igaz. A börzés mikrofon árakon én is fetrengtem... Főleg amikor a zsíros, dzsuvás, kopott kézibeszélőért kértek 14-20 ezret... :)
Én pl. legutóbb egy autóbusz-bontóból hoztam el 2db BEAG MD-14-es mikrofont. Amikor megkérdeztem a szakikat, hogy mennyibe kerülnek, a következő választ kaptam: "Ezek? Rakd el, és vidd nyugodtan a p***-ba, mert nekünk aztán nem kell".. :)
A szolnoki találkozón kb. 30-szor jártam végig a börzét mikrofon után kutatva. Végül kiszúrtam egy kis méretű, feltehetőleg PMR-hez való mikrofont. Gondoltam, hogy az nem lehet olyan drága. De mikor közölték velem az árát - "alku nélkül" -, akkor pontot tettem az ügy végére. Annyi pénzért, amennyiért a legtöbb mikrofont árulják - akár börzén, akár kereskedésben - már egy olcsóbb stúdiómikrofont is simán meg lehet venni. (Dolgoztam pár évet a médiában, képben vagyok az árakat és a kínált minőséget illetően). Erősen töröm a fejem egy PC-hez való fejhallgatós mikrofon átalakításában, mert minőségben ezek zöme is megfelel amatőr célokra. A beszéd spektrumát minden, manapság kapható mikrofon átviszi, a többi már csak a körítésen múlik. (Aztán majd jön DJ Szegecs, és rácáfol - ha van mire. Elvégre, ő a stúdióguru, HI!)
Szvsz a CB-khez kapható szimpla mezei dinamikus mikro(po)fon teljesen jól műxik.
És ezt a "mezei" kivitelűt hol lehet kapni? Ugyanis az ötlet már bennem is megszületett, de pl. a találkozókon kínált különféle mikrofonokért eléggé irreális árat kértek...
Szvsz a CB-khez kapható szimpla mezei dinamikus mikro(po)fon teljesen jól műxik. Veszel a lomexnél vagy mittoménhol 4polusú 3.5 jacket, a mikrofonba átforrasztod a ptt-t hogy az a mike kört szakítsa meg (ha esetleg nem úgy lenne) és kész is van....utánna ez a mike igen sok jézuban kiválóan fog muzsikálni (vagy akár rikofunkban) Ha köll hogy hangot is szórjon akkor kicsit bonyibb mert rakni kell egyet a mike tokjába....de van ottan hely. Én inkább kis fülest használok mert az jobban elnyomja a külső zajokat. Így az egész töredékébe kerül egy eredetinek...és meg van a buherálás öröme :D
Segítség,segítség! Pár hónapja vettem a hm...-bazárban BFR91 és BFR96 tranzisztorokat. Ezek to-50 tokban vannak,egyik piros,a másik sárga csíkkal. Igenám,de melyik-melyik? ?
Kevés az nekik, négy csatorna, semmire nem jó (csak átjátszóba), az angolok meg fillérekért árulják az ebay.co.uk-n. Angoloktól vettem anno én is fillérekért kettő rosszat a mi 70 centis átjátszónkba. Az egyik végfok hibás, az a vevője, a másiknak meg vevő hangfrekis gondja van, az meg az adója. Így olcsón kijött.
Múlt hétvégén jöttem befelé Kaposvárra, Taszár környékén láttam az út mellett egy kinyitott (látszólag felfeszített,deformált) ajtóval rendelkező TMOK-t. Gondolom az is benne volt a körben.
Heló, sziasztok! Tudod Gábor honnan vannak ezek a rádiók? Lopják az e-ontól. Múlt hétvégén 9 darab TMOK-t törtek fel, kilopva a PM100-ast és az akkumulátorokat. Úgyérzem hogy a magasan kvalifikált rendvédelmi szervünknek is illene már mozdulnia.
Szervusztok! Nos,a NHH-nak igenis -bejelentés esetén-hivatalból kötelessége eljárni. Ehhez azonban ismeretlen tettes ellen feljelentést kell tenni. Lehetőleg minél több információt össze kell gyűjteni (időpont,irány,zavar jellege,lehetőleg rögzíteni.) Nagyjából mindenki tisztában van-különösen ritkábban lakott helyen-azzal,hol,kik milyen RF-tevékenységet folytatnak.És a nagymellényű MRASZ segítségét is igénybe kell venni;neki is lehet kibontakozni,mint "Nemzeti képviseleti és érdekvédelmi szerv" itt a remek alkalom,hogy érdekképviseljen,ne csak pöffeszkedve szövegeljen a langyosban,mily szívfacsaróan sokat tesz a rádióamatőrökért. Ő egyébként is bűnbánattal tartozik,minthogy a dolgok ilyetén fordulatának komoly részben Ő is oka. 73? Gyuri
Eszméletlen mennyiségben növekszik az illegális állomások száma az átjátszókon. Utóbbi időben mifelénk is sok ilyent hallani:"76 os hívja 43-ast 46 os hívja 57 est," stb A legjobb ez volt, mikot két napig hallgattuk egy PMR-es emberkének a beszélgetéseit, aki "talált a két méteres sávon egy csendes frekit, itt még senkit nem hallott forgalmazni". A freki 145,100 volt, mondanom sem kell , hogy gyönyörűen ment az átjátszón. A másik fél szerencsére nem érte el az átjátszót.
A másik észlény PMR-es meg crossbandos rádióján rakta ki a PMR valahányas csatornát egy két méteres frekire, ezt el is újságolták ott egymásnak, mert csak így érték el egymást. Milyen frekire rakta ki a barom? 145,100 ra.
Azért most már nekiindulhatna az NHH begyűjteni ezeket az engedély nélkül üzembentartott rádiókat.
Fel kellene tenni azt a "műsort" is amit Te csináltál,csináltatok tavaly Szilveszter-Újév köszöntő "helyett" az R2X Miskolci rádióamatőr átjátszón is?!Ez nincs meg valakinek?Visszahallgatni?
: ) Nem annyit ér,csak annyiba kerül. Eszembe jutott pl. a vattacukor... De eszembe jutott a használt 6146B cső 25..30€-ért. Mindenesetre tanulmányozni fogom a tekercsrugók nagyfrekis tulajdonságait,eddig csak az uncsi dinamikus karakterisztikáit próbálták belémverni . : )
Egyébként van egy teleszkóposan kihúzható 5/8-osom is direkt kézirádióra, 145MHz-re, annak persze lényegesen jobb a hatásfoka - talán még lehet kapni ilyet is.