Istenem, remoska! Mit nem adnék érte, ha még meglenne... Szerintem ebben nyáron is tökéletesen meg tudod sütni a zöldségeket, mert kifelé nem melegít, viszont felülről süt. Én régen egy csirkét tettem bele, félsüléskor köréborítottam zöldséget (z.borsó, s.répa, vagy bármilyen vegyes) és pirosra sütöttem a pipit. Isteni volt, és abszolút fogyókúrás:))
Mi tavalyelőtt Horvátországban nyaraltunk egy nevenincs faluban a tengerparton.
A szállásadóinknak volt 2 olajfája. Az asszony minden reggel vízbe mártott seprűvel bevizezte a fák leveleit, leszedte az elszáradt leveleket, szóval odaadóan gondozta.
Elmondta, hogy szüretkor átviszik a termést a szomszéd faluba, ahol van olajmalom és így lesz kész olajuk. Az egész családot ellátja az a két kis fa egész évre.
Kaptam egy kis kóstolót. Nálam azóta az az etalon. Hiába csak hagyomány nélküli horvát olívaolaj...
Szerintem ezt a Lucesse-t lehet "normál" olívaolajként használni, főzéshez, amikor nem extraszűzre van szükség, salátára (kenyérre) meg pl. Robustot. :) Amúgy az én ízlelőbimbóimnak van már a Robustonál kedvesebb, egy krétai olaj, aminek frissen vágott fűhöz hasonló illata és íze van - salátán fantasztikus. (A VomFass-ból származik, nagyon drága, de csak salátához elég sokáig tart.) ribizli
Bocsi, nem fogalmaztam pontosan, ez egy grill-buli anyagai, és kenyeret nagyon keveset fogyasztunk hozzá, mert csak a helyet foglalja a sok finomság elől!
A húsokat nem részleteztem, az másik témakör.
:o)
Apu anno szinte mindent kanyérnélkül evett, mert:
"Minek? A gabonát egyék az állatok, majd utána megeszem húsukban, ami kell!"
/Igaz a zöldségekre is ezt mondta:
"Egyék, nyulak, birkák, marhák, én meg őket eszem meg"... /
Tudom, ez nem valami nagy latvany de az ize jo - es friss zolddel (bazsalikom, rozmaring) meg egy kis jofele oliva olajjal nagyon finom kiseroje a friss paradicsom szeleteknek a focaccia tetejen.
Zitka, ha jól emlékszem, Te írtál egy linket vmi német tesztoldalra (mint olvtársnő :)), ahol egy lidis olívaolajat dícsértek. :) Szerintem pont ezt a mostani ajánlottat vettem én akkor (2 éve?), és nem volt semmi különös, de nem a tesztmagazinban dícsért változat. ribizli
Az olasz topikon nem merem megírni :)))), de egyik olvtársnő egyszer belinkelt egy nagy tesztmagazin által elvégzett tesztet és meglepően jól teljesített ez az olaj.
Sok nagynevű (olasz.. :) ) olajnál is jobbnak találták a minőségét.
Konkrétan sorrendileg azt hiszem a harmadik lett a sok nagy volumenben eladott olaj között.
Szubjektív: másfél üveg van itthon (és most hoztam egy Robusto-t) :)))
Én is szoktam a grill parazsában a krumpli, kukorica mellett hagymát-foghagymát is sütni. Hozzá a rácson paprikákatt, kicsi paradicsomokat, cukkinit, padlizsánt. A rácsozottakat ahogy engedi lebűrözöm, földarabolom, hozzákockázok nyers uborkát, kicsit sózom, rápiszkálom-nyomom héjukból a sült hagymákat, meglocsolom citromlével, balzsamecettel, kevés olívával, jég és fetakockákat szórok rá, és megesszük a grillezett húsokkal, baconba csomagolt csibemájjal...
Igen - elnezest, hogy mas fozo alkalmatossagot nem foglaltam bele a receptbe - tehettem volna, mert szoktam maskepp is csinalni, pl sutoben.
A hagymat szeletekre vagom (nem szeretem karikazva) es egy tepsi aljan elrendezem oket, pici so, pici olaj es addig sutom amig szep szinu nem lesz. Nem szabad sokat tenni bele, mert akkor nem olyan jo.
A grillem vezetekes gazrol megy - ezert ha tehetem kinnt fozok nyaron. Tavasszal meg osszel meg azert jo kinnt fozni, mert ad egy kis meleget ha kinnt vagyunk :))/ - es mi eleg sokat vagyunk kinnt.
Tudom, sokan "bogracsoznak" otthon gazzal, nem igazi tuzzel. Innen csak egy lepes a gazos grill. . .
Zsur ír nagyon tetszőt: Egy kozepes fejet megtisztitok a hejatol es ovatosan bevagdosom, ugy, hogy a hagyma egeszben maradjon. Kicsi sot, olajat teszek ra, es foliazom.
Kb fel ora mulva kinyitom, akkor kapja meg a karamell izt es szint.
és beetee ezt grillezve 43936-on.
Hogy készíthetném el anélkül, hogy 3 fej hagymáért begyujtanám egy órára a sütőt, vagy várni kellene egy kertypartygrillezésre? A konyhai sütőmön kívül van még itthon mikro. remoska, NDK partigrill, öntötvas bordás grillserpenyő (azon sütöm a vinetának valót).
English Muffins 1 2/3 cup milk 2 1/2 tablespoons butter 1 package active dry yeast 1 heaping tablespoon granulated sugar 1/3 cup warm water 1 large egg 2 teaspoons salt 1 tablespoon vinegar 5 cups unbleached flour Cornmeal or bread crumbs Heat the milk and melt the butter in it. Cool. Combine the yeast, water, and sugar. Allow to proof for a few minutes. Combine the cooled milk mixture with the yeast mixture in large bowl. Add the egg, salt, and vinegar, along with half the flour and mix at medium speed for about 5 minutes. Add in remaining flour and mix well. The mixture will be sticky. Cover and allow to rise in draft-free area for 1 hour. Pour cornmeal or bread crumbs into a bowl. Grease two baking sheets. Take approximately 1/2 cup of dough into your hand and form a ball. Flatten and place in cornmeal, turning once. Place muffin on the greased cookie sheet and flatten to a 3-inch circle. Allow muffins to rise for about 8 minutes. Heat a griddle or skillet over medium-low heat. Place the muffins on the griddle and cook 7 minutes on each side. Allow to cool completely. Makes about 16 muffins.
Meg nem sutottem otthon - de bizok a forrasban. Delutan-este tudok forditani, most megyek dolgozni. . .
English Muffins Recipe courtesy Alton Brown
1/2 cup non-fat powdered milk 1 tablespoon sugar 1 teaspoon salt 1 tablespoon shortening 1 cup hot water 1 envelope dry yeast 1/8 teaspoon sugar 1/3 cup warm water 2 cups all-purpose flour, sifted Non-stick vegetable spray Special equipment: electric griddle, 3-inch metal rings, see Cook's Note* In a bowl combine the powdered milk, 1 tablespoon of sugar, 1/2 teaspoon of salt, shortening, and hot water, stir until the sugar and salt are dissolved. Let cool. In a separate bowl combine the yeast and 1/8 teaspoon of sugar in 1/3 cup of warm water and rest until yeast has dissolved. Add this to the dry milk mixture. Add the sifted flour and beat thoroughly with wooden spoon. Cover the bowl and let it rest in a warm spot for 30 minutes. Preheat the griddle to 300 degrees F.
Add the remaining 1/2 teaspoon of salt to mixture and beat thoroughly. Place metal rings onto the griddle and coat lightly with vegetable spray. Using #20 ice cream scoop, place 2 scoops into each ring and cover with a pot lid or cookie sheet and cook for 5 to 6 minutes. Remove the lid and flip rings using tongs. Cover with the lid and cook for another 5 to 6 minutes or until golden brown. Place on a cooling rack, remove rings and cool. Split with fork and serve.
*Cook's Note: Small tuna cans with tops and bottoms removed work well for metal rings.
Recipe Summary Difficulty: Medium Prep Time: 15 minutes Inactive Prep Time: 30 minutes Cook Time: 12 minutes Yield: 8 to 10 muffins User Rating: Episode#: EA1G06 Copyright ? 2006 Television Food Network, G.P., All Rights Reserved
english muffin recepted? arra kiváncsi lennék, sztem lehetetlen otthon ilyet. hatalmas lukak vannak benne, majdnem olyan, mint egy képviselőfánk, kenyértésztából, szal nem egy könnyű műfaj...
Én grillen egyszerűen héjastól teszem fel a hagymát és hagyom is, hogy a külső héj ráégjen. Mikor már puha, akkor csak le kell hántani a külső burkot és ott a finom saját magában párolódott-sült hagyma.
Tudom, miert ragadott meg ez a recept - a hagyma miatt. Nagyon szeretem a karamellizalt hagymat - pizzan, focaccian, vagy csak siman masodik koretnek.
Amikor grillen keszitek valami hust akkor szoktam foliaban krumplit tenni sutni - es annak kell ido, legalabb egy ora - es az eppen eleg a hagymanak is. Egy kozepes fejet megtisztitok a hejatol es ovatosan bevagdosom, ugy, hogy a hagyma egeszben maradjon. Kicsi sot, olajat teszek ra, es foliazom.
Kb fel ora mulva kinyitom, akkor kapja meg a karamell izt es szint.