Jah ha Ő mondta akkor az úgy van....... (messziről jött ember esetét ismered?) Nálam a gyakorlati tapasztalat: -Scania 114-420/470, R420, -MB Actros 1840, 1844, 1848, -Renault Magnum Integral430, 440, -Renault Premium 385, -Iveco TurboStar 430körüli (az első eurotronic váltós) -Volvo FH12 420, 460, -DAF 95 430Ati, 95XF430 (eu2), XF95.430 (eu3) aut, Kicsit tényszerűbb szerintem az amikor összeálltok felrakón (ugyanaz az áru) és usgyi ki/hazafelé miközben váltogatott sorrendben próbáltok hegyre felkapaszkodni. Az, hogy mit érzel az másodlagos, mert akár egy lassabb/gyorsabb váltás is okozhat "csodákat" (Ezzel az erővel én mondhatom azt, hogy otthagytam egy 603as MANt, igaz rajtam csak 4T volt, rajta meg biztos vagy 24) Fülke kopogás: Nem a fülke kopog, hanem a parbola rugólap hátsó csapszege (tipushiba a hézagoló elkopása 40eKm-ként), ja és csak a "jó magyar utakon" (főleg Bp) hallani. Gázpedál potméter: Az első széria hibája, csak ha a szervizben is érzékelik akkor cserélik (azaz nem a holland szarozik vele) gariban. Volt nálam is hiba, de csak a sípolás miatt észrevehető, újra kell indítani és megszűnik a hiba (azóta 700eKm van a cserélt darabban és 1szer sem csinálta) Ez az atomra hullik a motorja duma olyan sz@r, főleg, hogy apám tesztsofőr volt:DDD (meg kelle(tt volna)ne tanítani a melósait jólhasználni a gépeket) Miért kellet menteni, mi volt a hiba?? Mert a kuplung csak úgy nem esik szét, ráadásul pont a haverodéknak találták ki az automatizált rendszereket.
Nem első generációs I-shifttel mentem, ez a legfrissebb a "régi" kivitelből, ennél csak a mostani ujjak a frissebek
Magas fordulatok mit jelentenek: (megnéztem) DAF 105.460 Eu5 Volvo FH13 460 Eu5 motor MX340 motor D13C460 telj: 340Kw/460Le 1500-1900rpm 460Le 1400-1900rpm fnyomaték: 2300Nm 1000-1400rpm 2300Nm 1000/1050-1400rpm Azaz a 2 motor stabil fordulatszáma ugyanaz!! Amúgy a DAFok mindíg is "pörgősebb" motorok voltak, míg a legtöbb motor 1200-1300at szeret, addig a daf az 1300-1700at. Érdemes lett volna elolvasni a felhasználói könyvet, mert írja hogyan használd gazdaságosan és lendületesen:P
Egyik havernak volt 4db Daf 430-as EUII-EUIII-asok! Amíg csinálta kb2,5mill km-t mentek összesen! Hibák: Mindegyiknél a fülke kopogott, gázpedál pótméter rendszeresen beadta magát, az egyiket miután eladta atomjaira hullott a motorja.....(400000km-nél) Egyszer kuplung miatt kellett menteni 40000km-nél! Összességében nem sok probléma a megtett km függvényében!
Többször próbált Volvo 420-at közben egyértelműen mondta, hogy agyonveri bármeik 430-as Daf-ot!
A 440-es Volvo meg jobb mint a 460-as amivel mentél akkor az meg egyértelműen veri a 430-ast!
Amilyen I-SHIFT-el mentél az még az első generációs már a III.-nál tartanak!
Mint írtam tesztelni volt egy 105/460-as Daf az nagyon tetszett viszont azok a magas fordulatok nekem furcsák!
A Scaniánál a két hely a kézifék és a pótkocsifék helye, de mint Gasolin megjegyezte itt sokaknak (eladó/vevő) fogalmuk sincs mit/miért lehet rendelni, így a magyar Scaniákban csak elvétve láthatsz (szürkeimportos) 2 kart. Tapasztalatból tudom (ugyanaz az áru, volt, hogy ugyanolyan pót egymás mögött kisérletezve), hogy a 430as (eu3) DAF leveri a 420as Scaniát, ami ugyanúgy megy mint a 420as Volvo. Az eu2es DAF meg leveri az eu3ast (mind fogyi, mind menet). Úgyhogy lehet szeretni a Volvot, de a tényeket elferdíteni felesleges
Volvo FH12.460XL vélemény: A kormány "direktebb" mint szokott, a fülke billegősebb (na nem Magnum) ezt szokni kell. Az I-SHIFT tényleg nagyon jó, de nem tökéletes (de én maradok a schaltgetriebe-nél) és mióta a gazdája látta hogyan "ütöm a vasat" azóta Ő is belenyulkál a váltóba (és élvezi ahogy megy, nem vánszorog). Fura ahogy dobálja felfelé 2esével (néha 3at is) a gangokat, majd "fulladva gyorsulunk" 8-900ról. Visszakapcsolni + nem akar csak ha muszáj (itt szinte mindig belekellet váltanom 1-2-t lefele) és hiába mondja akárki (pl volvo dolgozó), hogy ez jó a motornak én nem hiszek nekik (főleg hogy tanultam). Lásd kép lent: faluból kifelé (mindegy milyen gázállásnál) "gyorsítás" 55-60ról 8-900 fordulatról (zöd tartomány meg 1100tól). Nem azért automatizált váltó, hogy ne kapcsoljon, hanem azért, hogy az 1szerű sofőr (akinek nem inge...) ne tudja tönkretenni a hajtásláncot!! Számomra negatívum, hogy gázadáskor csak "M" állásba tudsz váltani. A VEB jó, de néha furán viselkedik: tempomat 90, fék +3ra állítva. Volt, hogy elengedte majd 100ig (akkor meg minek állíthatom be). Ebben a "fiókos hűtő" az 1 vicc, pont semmit sem lehet bepakolni az amorf kiképzés miatt, a "pakolóhelyekről" meg inkább semmit:( Tálca nagyon hiányzott, ráadásul ha az ágyon ülsz "mókás" (utólag) a hűtőből bármit kivenni. És k..va sötét van este, mert a világítás benne az 1 vicc (Dafnak 1 lámpája erősebb, mint itt az összes).
Majd egyszer, ha nagy leszel rájössz, hogy a dolgok nem fekete/fehér alapon működnek! Ráadásul ha Te nemtudod megmondani mi a hiba, akkor hogyan akarsz mentést kérni?? (az nem megoldás, hogy nem megy)
Ezért mondom mindíg, hogy az alkalmazottnak a legjobb a dolga:((
Tolatásnál a másik irányba kell tekerni a kormányt és máshol "törik" a csacsi. Kb 97 körül a kollégának 10ikre sikerült a Taurusba rátolni a rámpára mert elötte pótossal dolgozott
Lengyelben engem elvittek szírénás diszkísérettel egy zárt parkolóba. Mondták 50 zloty/day a napi parkolás. Ha a bűntetés meg ez le van rendezve akkor mehetek addig nem. Utálom az országot azóta is (igaz az előtt se kedveltem). Nem is értem miért írt deps olyan negatívan a németekről. Majd ha jobban megtapasztalja a lengyeleket. Egy ismerős mondta, hogy a lengyel "BAG" olyan mint a német, az osztrák,meg a francia együttesen.
Előfordul néha ha az ember ideges, hogy nem úgy cselekszik mint normál körülmények közt. Valószínűleg itt is ez fordulhatott elő. Lehet valami apró gond volt amit már korábban többször orvosolt percek alatt. Most is sietett, hogy hamar távozhasson, közben meg figyelmetlen volt. Lehet csak valami lelazult. Gondolom nem csak én vagyok az egyetlen akivel már előfordult, hogy egyszer-egyszer nem húzta be a kéziféket.
Van egy statisztika, hogy hány másodperc, perc az az idő amig életben marad valaki az autópályán ha lerobban a különböző forgalmi sávokban. Nem emlékszem pontosan de a legrosszabb a legbelső sáv. Talán pár másodperc az egész. A leállósávban sem életbiztosítás.
Az MAN-nél az f2000-es sorozatnál még külön rendelhető opció volt a pótkocsifék. Hogy TG-A-nál létezik-e nem tudom. Általában olyan emberek az értékesítő munkatársak a cégeknél akik sose voltak hívatásos sofőrök még a lehetőségét sem kínálják fel, hogy a vásárló az ilyen hasznos és fillérekbe kerülő opciókat megrendeljék az új autóba. Minek is az, inkább vegyél metálfényt, ASR-t diffizár helyett stb... Ismertem pár értékesítőt nem egy kamionos márkaképviseletnél. Volt köztük nem egy akinek korábban a hivatása pincér, villanyszerelő, tolmács stb. volt, autós műszaki végzettségű kevés. Az ilyen honnan a micsodámból tudja, hogy mi a hasznos meg mi nem. Ha a vevő meg nem tud róla, hogy lehet rendelni ilyeneket is akkor nem is fogja megrendelni.
Elég hülye lehetett szerencsétlen, ha nem fékezte be a szerelvényt (rögzítőfék, ékek), másrészt meg másszon kamion alá a redvás g*có. Felőlem akkor inkább ott fog megpusztulni a járgány, dehogy én alá nem megyek, az 7szentség. S nem azért, mert nem értenék a dolgokhoz, de út mellett KAMION-t szerelni fatáliois őrültség. Meg különben is gépkocsivezető vagyok (lennék), nem autószerelő! Van kamion mentő, sárgaangyal, ha meg nincs egy cégnek olyasmire pénze, akkor húzza haza a kramancot...
A Scanian is ha jól emlékszem azért van két hely a műszerfalon, hogy külön van osztva a pót és a gépes fékezhetősége! Meg sokat látok csak egy karral akkor az sem fékezi a pótót!
Ez érdekes lenne, hogy két vezető skandináv gyártónál is így csinálják?
Nos európában a sárga gomb helyett van a "kézifék kar". A piros gomb helyett nincs semmi, mindíg is néztem rendesen az usa beli gépeken a megoldást (meg a Teálltalad készített videón is), igaz én úgy hittem hogy külön kapcsolod gépet/pótot. Potkocsi fékkar sincs már kb 93 óta, mert a nagyokosok aztat vallják, hogy a modern fékberendezésnél nincs rá szükség (+spórolnak vele kb 10Eur-t), igaz a bebicskázás elkerülésének lehetőségétől is megfosztanak (sokan csak a pótot fékezték lejtmenetben)
Ez a rögzítőfék funkció, azaz pl ha más akarja felakasztani ne tudja eltolni összekapcsolt légkábelekkel.
Pont ma volt a rádióban,hogy egy Ukrán kamionos szombaton lerobbant az M7-en félreállt és alábújt a gépnek.A kamion meg elgurult a csávót meg gondolom nem kell részletezni mi lett vele :o(
"Ezek a dolgok Kanadában is így kell, hogy működjenek!!Ha jól tudom ott melózol." Haaat nem egeszen... Ha jol tudom. melozok... itt. A fekek mukodtetesere van: a fekpedal (szerelveny uzemi fek), a sarga gomb (traktor rogzito fek), a piros gomb (potkocsi taplevego/rogzitofek + vezerlolevegonek szabad ut) potkocsi fekkar (potkocsi uzemi fekezese a traktor fekezesetol fuggetlenul). Ez mindegyiken egyforman igy van kivetel nelkul.
Ami nincs: a potkocsin semmilyen feket vezerlo szelep. (Ami van az csak a legrugok leeresztesere szolgal.) Nincs szet-/osszekapcsolaskor odebbgurulo potkocsink se, meg amelyik waffert csinal belolem a fulke hatuljan olyan se. (Innen indult az egesz tema hogy ez hogy lehetseges?)
95xf (29630)
"-Alaphelyzetben ha nincs levegőkábel összekapcsolva, automatikusan befékez a pótkocsi. Ekkor a biztonság kedvéért kézzel (nem mech. bovdennel, hanem szeleppel) is lehet rögzíteni (mindíg kihúzom a piros gombot),"
Ezt nem ertem. Ha mar be van fekezve, akkor tulajdokeppen mit csinalsz meg hogy meg jobban be legyen fekezve? Ez olyan meg egy kotont ra? Biztos ami biztos? Sajna az a Wabco leiras eleg szukszavu, abbol nekem nem jon ki sokminden.
"-A kutyafejek ún automatikus visszacsaposzelepek, ezért a szétkapcsoláskor nem kell külön lezárni az összekötökábel levegőjét." Ne hulyeskedj mar! Osszekapcsolva a toltovezetek nyomas alatt van, nem? Nyomas alatt levo kabelt bontasz?
Elveszi a papírjaidat,ad egy telcsi számot és ha oda ért valaki a pénzzel vagy a bankszámládra valaki berak annyit és kiveszed egy automatánál akkor csörögsz neki,yard vissza cammog,kifizeted és GO tovább,de addig meg pihi van :D
Mi van mondjuk akkor, ha megbüntet tachográf vagy más fuvaros dolog miatt nagyobb összegre (pl. 1000-2000 EUR)? Hallottam már olyat, hogy cellába dugták a fazont, amíg a pénz felét nem kapták meg...
Gyorsan átfutottam rajta,de nem találtam arra való utalást,hogy újra kéne vizsgázni.
Tömören annyi jött le,hogy be kell adni a papírokat ismét,megint 90rugó meg gombolom kocsinkét az a pár ezer.Esetleg annak kelL újra vizsgázni aki ebben az 5évben nem ebbe dolgozott vagy lecsukták meg ecetera.......
Igen, ha egy kicsit később jön és ott vagyok közben járok, h gördülékenyebben menjenek a dolgok... de úri sofőr vagyok reggel nyolc elött nem teszem be a lábam :D
ma beugrottam egy postára, ott nagyon készségesen utánna jártak a dolognak, Bp-n a nyugatinál van olyan posta hivatal ahol fel lehet adni külföldre pénzt, ott kell majd forintban befizetni. Még járhatok is utánna, h befizethessem... DSS! Ma megakadt a szemem egy cmren és a Te egyik kocsid hozott ma reggel hozzánk árut németből! Kicsi a világ...
mi a baj a Prémium-mal? azon kivül, hogy nem egy tágas autó belül, én nem vettem észre semmi dolgot rajta. Az Éder-nek egy csomo Prémije van, dci, meg dxi is, és éjjel nappal mennek vele.
Az viszont lehetséges, hogy legközelebb megint megfog, és látja a központi computeren, hogy nem rendezted a dolgot.Akkor lehet, hogy nem fog elengedni míg ki nincs egyenlítve a számla.Az is lehet, hogy erre egy bizonyos idő áll rendelkezésre.Lehet, hogy újrabüntet, és nem is enged el a helyszínről,amíg ki nem fizeted a lóvét.Hallottam már ilyet a csehektől.
Az én DAF-om 2004-es volt, cicaszemű.Bármelyik 420-ast lenyomtam vele.Lehet hogy nem általánosítható a dolog, de nem is ez a lényeg.Voltak régebbi 430-asok is a kockalámpával.Azokat nem tudom. Persze hogy vannak ezeknél rosszabb autók is.Csak az bosszant hogy az egekig magasztalják a gyárak, söfőrök, egyebek pl a volvót.Közben olyan megoldásokat alkalmaznak amit ép ésszel nem tudok felfogni.Az is lehet hogy bennem van a hiba.Magyarul: megoldásaikat (nem mindet)nem nevezném világszinvonalúnak.Vagy egy világszinvonalúnak kikiáltott autón nem biztos ,hogy ezek a dolgok jól állnak.Pl, hűtőlekapcsolás.
Amennyire tudom közlekedési bírságot nem lehet kamatolni, egyszer majd biztos elévül, most Csehországból nem kapja meg a magyar rendörség a bírságokat behajtásra. Ha egyszer valami változik még mindig befizethetem és kész.
Jah, meg 70-80 körül elkezd kígyózni az úton! Ha pedig nyomvályúba mész, átrakhatja magát a szemközti sávba is. Volt szerencsém tandempóttal (merev rudas) és forgózsámolyós póttal is menni. Tolatásnál nehezebb, több idő kell, hogy bele jöjjön a driver.
Ezek azok a dolgok amikor mi egy felső kategóriás autók hibáit sorolgatjuk, pedig hányan járnak Premium-mal meg hasonló kamionnak nevezett talicskával!
Magyarországon sehol nincs észszerűség. pont a magamfajta munkaerőt nézik, pedig ha gondolkoznának egy kicsit... Se kutyám, se macskám, az ünnepeket is gyülölöm semmi indok hogy állandóan itthon legyek, zavarhatnának össze-vissza az országban vagy külhonba.
Talán így érthetőbb lesz: -Alaphelyzetben ha nincs levegőkábel összekapcsolva, automatikusan befékez a pótkocsi. Ekkor a biztonság kedvéért kézzel (nem mech. bovdennel, hanem szeleppel) is lehet rögzíteni (mindíg kihúzom a piros gombot), illetve oldani (ha van levegő, mert rugóerőtárolós a kézifék 2 tengelyen) a fkete gombbal. Itt van a leírása a szelepnek, képen is jelöltem piros/kék vonallal (zöld a rámpa szintszelep). -Összekapcsolt állapot általában: a töltő levegő nyomás alatt, és a (fék)vezérlő levegő is (itt különbözik a volvo, mert nála nincs kivezérelt fék "kéziféknél") -A kutyafejek ún automatikus visszacsaposzelepek, ezért a szétkapcsoláskor nem kell külön lezárni az összekötökábel levegőjét.
A második képen a szétakasztás "eredménye" látható, igaz itt már a kábeleket lekapcsoltuk (volt pofájuk megnyúlni, minthogy szakadjanak/oldjanak) Őróla maradtam le, köszönhetően a "gyors árugyártásnak"
Az ésszerűség azt adná, hogy menjen a kezdő 2személyben egy kanyart.De azt fizetni kell, és válság van.(meg szarrágás)Próbáld megmondani neki, hogy elmész ingyen egy kört az egyik sofőrjével, és utána kérjen véleményt a söfőrjétől.Hátha bejön.Muszáj valamit engedni ha dolgozni akarsz.Légy kicsit alázatos ,azt szeretik a maszekok.De csak kicsit!!
Persze, hogy van minden autónak jó meg rossz oldala is.A volvo sztem nagyon sok ökörséget tett az állólűámpásba, amin csak felhúzom magam, mert egy piacvezető márkától nem ilyen gyökérségeket vár a földi halandó!.Bécsi púp ide, vagy oda, a 420-as volvót leverem a 430-as DAF-al! A 430-at leveri a 460-as stb.Mivel ezekben a kamionokban éli az ember a fele, vagy 3/4 életét, elvárható az ésszerűség és a kényelem.Jómagam 23 éve járok ki, és ebből kb 18 évet laktam a kabinban!!!Joggal durran szét a fejem , és emelkedik a vérnyomásom 12.000-ret,mikor az esti tévézés és kályházás után reggeliznék, és áll a hűtőben a víz, mert lekapcsolt 23.8-nál.Nembeszélve arról a takony epedarugós matracról amin egész éjjel forgolósz.És ezek még a jéghegy csúcsai.Persze hogy anyázom a gyártót meg a tervezőt.Olyankor jobb is hogy egyik sincs a közelemben mert szétszedném mint a papírzsepit!!A bal oldali ablakomat nem tudom lehúzni mert a kapcsoló nem jó Az egész egy nyomtatott áramkörös rendszeren van és 70 rugó a cseréje.Pedig csak a kapcs. a rossz.Az automata váltó karja szétesik ,ezért manuálisan alig lehet váltani:Csak a felső műanyagot kellene cserélni, de csak a komplett kart lehet 340.000ftért.!?!?!?A kocsi 2003-as de a lámpái már meg vannak vakulva,stb,stb,stb.Világmárka???Mire föl?
a potossal semmi bajom olyat már toltam, tudom, hogy mit merre, azt is megértem, hoyg félti az autóját. de ha összetörik az autó akkor fogja és ott tartja a sofőrt és vonja a fizetésből. vagy egy bizonyos ideig vonjon kaukciót a fizuból, azzal sincs bajom, de azért mert nem közlekedtem még zsámolyossal, attól még ne itéljen egyből. Ki tudja lehet 1 hét közlekedés utánn körbetolatom az embert.
Ha belegondolsz senki sem szeret az autójára kezdősofőrt ültetni.Mindenki félti a kocsiját.Akkor hogyan lesz valakinek gyakorlata?Jó kérdés.Én a helyedben próbálkoznék többször is, hátha sikerül.Ha van lehetőséged ismerősnél gyakorold a tolatást.Jelen esetben pótosról van szó ugyebár.Hátha.
Én szeretem mindkét típust! Csak a VOLVO jobb hajtásláncilag a DAF meg lakni! DAF automatáról meg ne is beszéljünk! Meg ha a bécsi dombocskához érünk az is elmond mindent...
Volvo régebbiek FH12 (állólámpás) bellül tényleg elég rossz elrendezésű az Ocean kivitel viszont jó!
Tehát egy jó autót a Vezető márkák klonjából lehetne összehozni!
én is így tudom, csak azt nem értem, hogy akkor mi a fasznak ragaszkodik a gyakorlathoz. kb 1 hónapja már hirdetett ugyanígy ez a csóka, valszeg eddig birta az uj ember is.
Milyen lagymatag futóműről beszélsz?Talán esett ki alólad első, hátsó híd?Szerintem csak hallottad ezeket a dolgokat.Ha dolgoztál mindkét kocsival, akkor biztos van összehasonlítási alapod!!Halljuk!!!Pl kabin kényelmi szempontok,ésszerűség stb! lehet, hogy arra is tudnál választ adni, hogy a volvo hűtője MIÉRT áll le 23.8 volt-nál??????????????A kajádat meg dobálod ki, mikor a motor pöccre indul 23.0v-nál is!!!Az ágy alatti tipusról van szó.Ha mínusz 10-20fokban járatod a kályhát éjszaka, mivel fázol, akkor MIÉRT kapcsol be egy idő után a rendes fűtőmotor jéghideget nyomva a hátadra, éjjel 1 kor??????Késő estig tudnám sorolni a volvo baromságait, amiket más autón nem tapasztaltam.Nem akarok senkit megsérteni, de sztem a volvot azok a fiatalok istenítik leginkább akik, most kezdték a szakmát, és az "ifa" után milyen csodás korszerű kocsiba ülnek!!Nem bántás akar ez lenni csak tény.Ha kipróbálod a DAF-ot(nem véletlen a nagybetű) akkor rájössz néhány olyan dologra ami borzasztó egyszerű és ésszerű!!Pl szivacságy, a volvo epedarugós matraca helyett.Az egyik egy agyonbonyolított renszer, a másik meg egyszerű mint a faék.
Közlekedni nem annyira nehéz vele,inkább a tolatás ami kicsit bonyolultabb,mert nyeklik nyaklik ott ahol nem kéne.Én forgózsámolyossal vizsgáztam (tanultam) előre felé,mondhatnám semmi extra nincs benne,de mikor tolattam akkor művelt érdekességeket.Ha nincs időhöz kötve a tolatás :o) akkor egy jó sofőr ráérez az "ízére" hamar.
A volvo műszerfalán van egy gomb,(pótkocsi rögzítőfék) amit ha kihúznak akkor fékezi a pótot is. Tehát ha a kézifék be van húzva akkor az egész szerelvény rögzítve van.A pótkocsit ha leakasztják magától befékeződik.Ha olyan traktorral húzod a pótot amin nincs külön rögzítőfék ,mint a DAF, akkor a lejtőn megállva kiszállok, és a póton levő rögzítő szelepet bekapcsolom.Nem a "kutyafejet" veszem le.Ezek a dolgok Kanadában is így kell, hogy működjenek!!Ha jól tudom ott melózol. Van olyan rendszerű pótkocsi is amelyiket hiába termeled fel levegővel, nem tudod elhúzni.Ilyen esetben a pótkocsi rögzítőfékjét külön ki kell oldani.
vki mondja meg nekem, olyan kibaszott nehéz a forgozsámolyossal közlekedni? megint találtam egy gabonás melot, és kivan hangsulyozva a forgozsámolyos gyakorlat.
Ha két márkát hasonlíthatunk akkor a DAF lagymatag futóművét megnézve meg sem mernék rakodni! Az állandó gáz pótméter hibáról nem is beszélve aztán tempómattal lehet menni?
"A Volvo-nál van egy külön fékgomb ... ... az teljesen befékezi mind a traktort, mind a pótkocsit. Nem tudom pontosan mi ennek a neve. ... ezt a gombot külön be kell nyomni, hogy oldja a fékeket. Lehet ez az oka, hogy a normál rögzítőfék csak a traktort fékezi." Nyilvan errol lehet szo. Nyilvan igy kepzeltek a parkolast. (Akkor viszont mire valo az a gomb a poton? + mi a celja hogy lehetseges otthagyni a potkocsit befekezetlenul is?)
"A volvo-nál ha a fülkében behúzod a kéziféket akkor az csak a traktort fékezi. A pótkocsit nem." En ketlem hogy ez igy van kitalalva rendeltetesszeruen. Egy csuszosabb lejton leparkolni nem hiszem hogy biztonsagos 4 fekezetlen tengellyel. Nehezen tudom elkepzelni hogy ez igy gondoltak akik csinaltak.
"Ha azt akarod volvo szerelvénynél _hogy_a_pótkocsi_is_be_legyen_fékezve_ külön akkor a pótkocsin lévő rögzítőféket kell használnod (kihúzni a gombot), vagy _piros_és_a_sárga_fékvezetéket_ a fülke mögött _szétkapcsolod_ (pl. ha lenyergelsz)." Ezek szerint tehat a vezetekszetkapcsolastol is befekez, ugye? Marmint hogy amint a toltovezetek kapcsolofejen megszunik a nyomas, nemdebar. (A fekrendszer nyilvanvaloan nem tudja, hogy egy kapcsolofej nyomas nelkul fonn van vagy nincs.) Marpedig nyilvanvaloan valahogy el kell tudjad venni a nyomast! Mi van szetkapcsolas elott? Mikor szoloban akarsz menni? Akkor nem omlik ott kifele a levego! Elotte elzarod, nem? Hogyan?
"Amikor odaállt összeakasztani a sofőr és összekapcsolta a vezetékeket akkor a nem fékezett félpót feltöltödött levegővel a rugóerőtárolós fék kioldott emiatt előregurult a pótkocsi..." Ugy erted: mielott folrakta azt a kapcsolofejet, azon mar jott ki a levego uresen??? Kulonbenis, ha a felpot "nem fekezett" volt ahogy irod, akkor hogy erted azt hogy "a rugóerőtárolós fék kioldott"? Akkor be volt fekezve vagy nem?
Ha jol veszem ki inkabb az tortent hogy olyan potnak tolt ala ami nem volt befekezve, es ahogy a szintezoszelep engedte a traktor legrugoiba a levegot, az leemelte a sulyt a golyalabakrol, a csuszolap meg mar tul sikos volt a nyergen hogy helyen tartsa a potot, igy az elorebb gurult.
De hogy lehetseges hogy a muszaki eloirasok megengedik ugy letenni egy potkocsit, hogy annak a kerekei nincsenek befekezve??? (Ez nem a Volvo hibaja!) Hogyan lehet uzembe engedni egy potkopcsit, ami nem fekez be magatol amint magara marad??? Mar ugy erzem hogy rettenetesen hulyenek nezek itt ki. Valaki meselje mar el!!! Vagy csak szivattok?
Jah, aztán majd kamatos kamattal meg visszefizettetik veled! Rendszám van náluk, adatok megvannak, max. kitiltják a gépet vagy átadják az ügyet magyaroknak nem? Esetleg levonják a fizetésedből.
Magyar rendőr mit csinál? Csekket ad, amit postán befizetsz. Ha nem teszed, két lehetőséged van: Utánad megy, bevisz és leülheted vagy ledolgozhatod. Lehet levonják a fizetésből, de erről nem tudok.
Azért ennyire nem kéne félvállról venni a dolgokat... Amit én mondok, hívd fel a D.A.A.-t vagy valami hivatalos szervet, hogy mit csinálj a csekkel.
Én "jóhazánkban" rúgom a port, mert amire meglett mindenem ami kamion - teherautóra kell, arra meló nincs. Amint olvashattad most buszra szerzem a jogsit, s beállok helyijáratra. Legalább tapasztalatom lesz, s nem jönnek azzal, hogy "sajnáljuk, tapasztalat nélkül" bla-bla. Ott, ahol 4 kezes lett volna, ott is félredobtak ezzel a dumával, frankó.
Esetleg ha bemelegedtél, meg lenne felvétel nálatok, szólj légyszi! Előre is megköszöntem...
Nem, ez egy mosoda, ami országos szinten lát el intézményeket (kórház, hotelek, szállodák, áruházak stb.) tiszta ruhával (pl. nővérke inge, lepedő, törülköző, stb.) és vállalja a tisztítást, varrást meg új rongyok beszerzését. Van üzemük Bp.-n, Szhelyen, máshol is Mo-n, Bécsben, meg osztrák "városokban".
Magyarul körforgás van: felpakolod reggel 6-kor a tiszta ruhát, kirakod mondjuk Bivalyba*zónádalján, ugyanakkor a koszos göncöt bepakolod. Így futsz körbe a megyékben, ha visszaértél ki a koszos, be a tiszta...
A motorja is bonyolult, menni megy az kétségtelen ,ha jók az injektorok.Az vezényel fogyasztást,vebféket,stb.A kabin, és a járulékos megoldások, sztem nemigazán hozzák a normál gondolkodást.Kényelmetlen benne sok minden.Inkább hagyjuk a francba!!
A volvonak vannak olyan megoldásai amit földi halandó a logikájával követni nem tud.Agyonvariált hulladék.A Daf 95xf-nek, amivel jártam a necesszerjét nem viheti.A DAF a király!
Engem nem Te győztél meg, hogy közlekedjek (vagy legalábbis próbáljak) szabályosan! Elég volt az a két baleset, amit már korábban elszenvedtem kismotorral közlekedve.
:) Azt hittem, kamionoknál nincs ez, de ezek szerint ott sem különb a helyzet.. De mondjuk nem értem, az agyonszabályozott EU-ban nincs erre szabvány? Azért a fék nem játék, hogy mindenféle különc megoldásokat találjanak ki, az átlag user meg szopik mint a torkosborz.. Meg ott is hagyja a fogát.
tamiya Nem engem láttál, mert aznap Szlovákiában voltam. Visszafele megálltam egy órácskára dss-nél!
Heesh Valamelyik nap voltam Szegeden (pont mikor Road is arra járt). Tiszta szabályos voltam a buszosokkal, remélem köztük voltál Te is! :-))))
Piston A héten megérkezett a csomag otthonra, mégegyszer nagyon szépen köszönöm!
deps örülök kolléga, hogy tetszik a meló és szívesen csinálod! Csak így tovább!! Múltkor Nyitrán adtam én is a kultúrának. Bent a városban vettem ki a 45 perces pihit (mondom nem indulok neki a maradék 30 perc vezetéssel). Lehetőségekhez mérten kis csavargás, szájtáttás megvolt.
Holnap ismét Nyitra, ismert címen, szeretem az ilyet! Ha úgy alakul, akkor majd csinálok 1-2 képet és a hétvégén ha otthon leszek rakom felfele őket. Még lehet vagyok ma este egy fél óra erejéig. Üdv mindenkinek!!
Próbáltam egy 105-öst 460-as motorral! Nem értettem a nyomaték hova vándorolt amikor 2000-es ford/min környékén váltogatott az automata! Egyébként nem ment rosszul!
El vagyok én szokva ilyen varrogépes autóktól! Én 1400-nál váltani szeretek és haladni!
"A Volvo-nál van egy külön fékgomb ami hosszabb állásnál kiold (ha teljesen elengedi a levegőt) és az teljesen befékezi mind a traktort, mind a pótkocsit"
Ilyen a buszon is van! Majdnem nem is tudtam vele elindulni emiatt egyik reggel..
Hej de buzi ez a Volvo. A buszoknál is tele van trükkökkel, amik szarrá szopatják a hozzá nem értő sofőrt. Nálam volt, hogy vagy 1 hétig minden napra tartogatott meglepetést, tankoláskor le is köpött, hát azt hittem ott gyújtom fel ,de halál komolyan :) Utálom mint a xart. A szerelése is szar, mert ott is minden más mint egy normális buszon. Le vele! :)
A volvo-nál ha a fülkében behúzod a kéziféket akkor az csak a traktort fékezi. A pótkocsit nem. Ha azt akarod volvo szerelvénynél hogy a pótkocsi is be legyen fékezve külön akkor a pótkocsin lévő rögzítőféket kell használnod (kihúzni a gombot), vagy piros és a sárga fékvezetéket a fülke mögött szétkapcsolod (pl. ha lenyergelsz). János által említett balesetnek is ez volt az oka. Amikor odaállt összeakasztani a sofőr és összekapcsolta a vezetékeket akkor a nem fékezett félpót feltöltödött levegővel a rugóerőtárolós fék kioldott emiatt előregurult a pótkocsi mert a volvo-nál a rögzítőfék nem fékezi a félpótkocsit (hiába volt a traktorn behúzva). Tehát itt az volt a gond, hogy a Volvo konstrukciós "hibája" párosult a sofőr figyelmetlenségével és szerencsétlenségére a külső körülmények rájátszottak az eseményre. Biztos van annak valami oka, hogy a volvo ilyen fékkel szereli az autóját.
A Volvo-nál van egy külön fékgomb ami hosszabb állásnál kiold (ha teljesen elengedi a levegőt) és az teljesen befékezi mind a traktort, mind a pótkocsit. Nem tudom pontosan mi ennek a neve. Hosszabb állás után indulásnál ezt a gombot külön be kell nyomni, hogy oldja a fékeket. Lehet ez az oka, hogy a normál rögzítőfék csak a traktort fékezi.
A legjobb megoldás szerintem ha elfelejted, aztán kb 1,5 év múlva küldenek egy ajánlott levelet cseh nyelven, ezt vagy nem veszed át vagy visszaírsz hogy egy szót se értesz belőle (én a másodikat csináltam először a következő levelet meg nem vettem át). Most itt tartunk. :)
Na, megjott a gumis! "Michelin kötés..." Peeersze... Mikor meg a rakodo megfogja a gumit ketkezzel hogy folemelje, az meg a Dunlop fogas, mi? Na haggyatok ma'!
"A választható lehetőségek közül ez volt a legjobb. CHT végülis egy város, van minden ami kell, ..." Haaat.... ugy legyen!
"toronto, montreal,ottawa,halifax,new york vagy detroit elég, hogy átszálljak európa felé ezekre helyekre meg van napi járat." Nem hiszem hogy gyakran fogsz majd hazajarni. Akkor meg ez ugyse szamit sokat. Inkabb kicsit ugy falun fogod magad erezni szerintem. De van akinek ez fekszik.
"Ezek a számok egy idő után hőbölgéshez, nemtörődömséghez, trehánysághoz, stb. fognak vezetni." Tokeletesen egyetertunk! Mondtam is mar ugyanezt, majdnem szorol szora. Ezert is nem ertem hogy ez kinek jo hosszabb tavon. A sofornek rabaszas, a ceg meg keres ugyan rajta, de ertekes melosait forditja maga ellen, az meg messze nem er annyit.
Majd meseljetek meg hogy hogy alakul. Amig ott vagytok. Azer remelem sikerul megnyugtato megegyezesre jutni.
"az Michelin kötés" Mi? Ahogy a gumikat egymasra rakjak?
"(és elvileg ponyvásban már igencsak nemszereti a német)" Merhogy gyongen tartja az oldalat? Megertem. Ezert kiabalom mindig, hogy zart felepitmenyut! Es meg egy csomo masert. De valami miatt az eszkozbeszerzes ott jovore is ujabb ponyvasokat fog venni. Ezt kerdeztem tobbszor, hogy miert. Azota se tudom.
"pótfék benyom" A potfek az mi? Mit csinal? Mikor a fulkebol elzarod a toltolevegot -- hiszen leparkolsz, sot! le akarod akasztani a kabelt -- akkor a pot nem fekez be automatikusan??? Minden kereken rugoerotarolos fekmunkahenger van, nem? Az csak akkor old ki, ha a traktor nyomja neki a taplevegot. Ehhez kepest mi mast csinal az a "potfek" amit benyomsz?
"Szerintem a be/kirakásnál mozgás miatt nem fékezi a pótot." Na, ezt nem hiszem el! A potkocsi fekrendszere ugy kell legyen kialakitva, hogy ha menet kozben leszakad a traktorrol onmukodoen befekezzen! Ez egy alapveto feltetel az uzembehelyezeshez. Ezert van ugy megepitve, hogy amint elmegy a nyomas a toltovezetek csatlakozojan, a rogzitofek rugoi azonnal befekeznek.
Ha emlekszel meg gyerekkorunkban az egyvezetekes rendszerekre, azoknak a potkocsiknak ezert volt negativ fekvezerlese. A fekeket egy bazi eros rugo zarta, az volt a rogzito- es az uzemifek is. Ugy oldott, hogy a kabelen erkezo levego nyomasatol egy munkahenger osszenyomta a rugot (mint a mai ketvezetekeseknel a rogzitofeket). Uzemi fekezeskor ahogy nyomtad a pedalt, egy forditoszelep annak megfeleloen csokkentette a tapvezetekben a nyomast es hagyta a rugot hogy a fekezes kivant mertekenek megfelelo erovel zarja a potkocsi fekjeit.
De mondom, ez nagyon alapveto dolog! Az nem megengedheto hogy otthagysz egy potkocsit magara es az nincs befekezve (magatol)! Teljesen nyilvanvalo kovetelmeny! Ha mozgatni akarod, ahhoz levego kell kivulrol! Ezert nem ertem ezt az egeszet amit itt beszeltek.
Az a helyszuke az fasza lehet. Mi hellyel nagyon el vagyunk kenyeztetve, nekem sose volt meg olyan, hogy osszeakasztva szukoskodnom kellett volna a fulke mogott. Ilyen meg hogy kollegat osszenyomni??? Orulet!
deps: "kicsit több betű van a németországban ;)" ??? Itt csutortokot mondott a humorerzekem.
Pff. 200 alatt tuti nem csinálnám. 100-120-at most is megkeresek, és nem egy kapszulában élem az életem. Dehát várható volt, hogy a válság betesz ennek a szakmának. De majd idővel talán jobb lesz.
Erről a témáról valahol lentebb bőven beszélgettünk. A wab's féle fogyasztási normához még annyit fúznék hozzá, hogy SZVSZ 23l alatt fizetnék megtakarítást, és 25l fölött vonnák le túlfogyasztást. Azt hiszem ez egy eléggé korrekt eljárás lenne. És már csak azért is jó lenne végre a normát elfogadható keretek közé bekalibrálni, mert egyre nehezebben jön össze a havi 11-13e közötti km, amely egy elfogadható fizetés alapja lenne.
Sajna, egyre többet hallani havi 6-8e km teljesítményről, és egyre többet hallani a fizetések egyre csökkenő mértékéről, ezzel együtt az irreális norma általi tulfogyasztások miatti levonásokról. Egy idő után majd unalmassá válik a havi 120-150e Ft fizetés, és az ehhez kötődő 5-6-7 hét távollét az otthontól. Ezek a számok egy idő után hőbölgéshez, nemtörődömséghez, trehánysághoz, stb. fognak vezetni.
A Confederation Bridge-hez már volt szerencsém amikor voltam az interjún. Dobtam is egy hátast amikor megláttam a táblát a fizetendő dijakkal... :)
A választható lehetőségek közül ez volt a legjobb. CHT végülis egy város, van minden ami kell, még egy kis repülőtér is ahonnan nem túl sok helyre lehet eljutni, de toronto, montreal,ottawa,halifax,new york vagy detroit elég, hogy átszálljak európa felé ezekre helyekre meg van napi járat.
Valóban annyiban jobb lett volna egy nagyobb város, hogy majd szélesebb lesz a lehetőségek tára, de pl. torontó méretű városba már nem akartam menni.
Valahogy csak el leszek, jobban mint itt vagy otthon :)
én sztem akkor is a lengyelpálya a legsz@rabb,mert nyomvályus olyan szinten,hogy elég bekapcsolni a tempomatott,s egyik határszéltöl,a másikig visz,az ispecktion az meg olyan szinten köcsög,hogy abba is beleköt milyen szinü gatya van rajtad....
A héten megvágtak a cseh rendőrök gyorshajtásért. Helyszinen nem fogadtak el pénzt kaptam egy csekket ( fogalmam sincs h töltöm ki) a kérdésem az lenne, hogy fizetem ezt be itthon? A magyar postán odaállok az ablakhoz 1000 koronával??? Más, már tudom miért mondta Sompetika, h a lengyel pálya kikésziti az idegeket, a semmiből képesek felbukkanni magasságkorlátozók, súlyhatáros hidak...
pár városba még akarok menni, lásd még hamburg egy 24 órára kéne, mert mint írtam ottvoltam, csak mivel a mautam már meg volt véve, ezért el kellett jönnnöm onnan..... dublin, stockholm, és portugália vmilyen formában kéne, aztán megnyugszom :)
nem adom át :P így is összetört a német egy falecemet, meg a francia meghajtott egy alulecemet, úgyhogy hétfőn müszakot látogatok..... :(
a német sokmindent nemszeret! a kamionokat abszolut nem, így beletartozik a terpesztettgumis dolog is.... amúgy is bekap6ják!
A Köhlbrandbrücke hídon 1 élmény átmenni kerülj egyet arra legközelebb. Mennék én oda szivesen, barátom körbekalauzolna Hamburgban. Léceidet akciósan átveszem, talán találok rá madarat:P Pistonnak is: az Michelin kötés (és elvileg ponyvásban már igencsak nemszereti a német).
Fék: szétakasztásnál történt, ma megkapom a fotot majd felrakom. Szerintem a be/kirakásnál mozgás miatt nem fékezi a pótot. Nálam ez a menet: -összekapcsolás: aláállok, kábeleket össze, mikor odaér királycsaphoz felemelem (ne toljam végig csúszólapon zsírt és gólyalábat tehermentesítsem), gólyaláb fel, pótfék benyom (már szelepes a legszarabb kivételvel), körbekontroll azt gyia -szét akasztás: nyereg rögzítést kioldom (ez lett a vesztem), póton fék rögzít, golyaláb le, előbbreállás (ahogy Janos irta a helyszűke miatt), kábelek le, isten veled pót:D
Janos: "...maradt a Bulk Carrier a PEI-n." Akkor majd gyakran mesz at a Confederation Bridge-en! Az a PEI az egy eleg varazslatos hely (turista szemmel), konnyen lehet hogy orokre beleszeretsz. Persze nem tudom hogy mennyit leszel majd otthon. Azer a tovabbi melok szempontjabol elonyosebb lett volna egy olyan hely, ahol nagyobb a nyuzsi, elerheto kozelsegben sok mas trucking company is van. Mindegy most ez van, ha mar itt vagy konnyebben tudsz majd helyezkedni.
cicó: Betettek? Nem lattam. Mindegy is, ez ugyis csaladi belugy, nem is akartam belekiabalni. Akarhogyis, hajra nemirok!
deps: Gumispot: Aha. Ertem. Ezt se tudtam. "a legszemetebb németország!" -- Es Svajc?
a gumispótunk olyan amit a lenti képen láthatsz. amit írtam, hogy németbe így kell kiállni.... na az a 64 leces, de még talán létezik a cégnél pár darab 80leces..... az még az alsó sorban kettő darabbal növeli a 4et rakoncaközönként.
berakás:
egy fektetve, majd a következő már ferdén rátámasztva, s így "x" alakban plafonig rakva....
Jó a beszámolód. Te tudsz arról vmit, hogy Wabi mikor szándékozik kezdő sofőröket felvenni? Mert mostanában (úgy látszik jól megy nekik a szekér) már csak tapasztalt sofőrt keresnek, meg január óta nincs új álláshirdetés. Köszi előre is.
Véletlen nem a Falco környékén tanyáztál? Esetleg vmi ismertetőjel a szélvédőn?
Nyugodtan szólj, ha van időm végignéztem, kipróbálom milyen békázni(kupplungokat huzigáltam már brekusszal a gyárban). :-D Eddig 'csak' a rolikocsit tologattam a 4 pöcs kiskeréken. Bruuu. Jut eszembe, hívtak vissza, hogy most mehetnék teherautóra + pótra is, napi 8 óra kb. Háát meg kjell gondolni.
"Persze, érdekel! Tervben van, ha felnő a csemete, lelépünk... :)))" Lofaszt! Nem tudom mekkora a csemete, de felnoni masutt is tud. Tudom hogy ez nagyon is egy szempont (mi mas lenne az ha EZ nem?), de ha menni kell, akkor ez csak egy kifogas. Remelem hogy amikor a neked kijelolt kijarathoz ersz azt nem baszod el. "Mindenki nem mehet el!" mondta egy nemreg keseruen elvesztett baratom. De nem vagyunk egyformak. Mindenki rajzolja ki maganak!
>Gyuri bátyád meg azt nyilatkozza a "Téma" c. újságban, hogy "Érdekes, nekem az a tapasztalatom, hogy egyre kevesebben reklamálnak".< Tehat akkor tud rola? En eddig folmentettem magamban, mondvan hogy biztos tavol esik tole, nem is tudja, ezt masok csinaljak! Neki! Mondjuk az se egy eros pozicio.
Mondhatni, bepisálok a gyönyörtől, és kívánom, legyen még több élményben részed. Tudod, idegen edzzzzíííí! Juteszebe, meg kellene tanulnod németül (egy kicsit), hogy némi előnyt szerezz a többi repedtsarkúval szemben. Ezt tapasztalatból mondom.
Me hát a német olyan mint a francia, meg az angol. Mind a három azt hiszi, hogy az övé világnyelv, elfelejtvén azt az apróságot, hogy Los Alamos-ban sem kódnyelven, hanem magyarul gyártották, amit gyártottak:-)
A "gumispót" az milyen? Ti hogy rakodva szallitjatok a gumit? Darabonkent kotesben egymasra pakolva mint nalunk altalaban? Az oldalfalat meg tomorre rakjatok rakoncaval hogy tartsa? Vagy az hogy megy?
A multkor kerdezte valaki hogy nekem mennyit fogyaszt. Na, a mult heten megneztem. (Ket muszakban hajtjuk ketten, de mindig en tankolom. 1506 km-t mentunk osszesen, 698 litert tankoltam ra, vagyis 46,35 l/100km volt erre a hetre. A dolog szepseghibaja, hogy ez nem nagyon megfohato adat, mivel mind varosi (varoskornyeki) forgalomban volt. Dugoban araszolastol nyilt palyaig, szolo menettol nyogesre rakott odatolatasokig teljesen esetleges aranyban minden volt benne. Mint mindig.
Egyébként a félpótkocsin nincs mechanikus rögzítés? Ugyebár az E rutinon úgy oktatják, hogy a pótkocsit kiékelni, mechanikusan befékezni, utána lehet bármit is csinálni. De sztem éket mindenképp kell tenni, ha ilyen szopatós a nyerges..
Jaj ne szivassatok ma' ezzel a potkocsi rogzitofekkel! Amikor a potkocsi toltovezeteken nincs nyomas, akkor az be van fekezve, nem? A toltonyomast meg a fulkebol egy gombbal(karral) el lehet venni, nem? (Kulonben hogy szedem le a libanyakat mikor oldani kell?) Ha pedig nem igy mukodik, akkor az uzembe se lenne helyezheto! Micsoda marhasag ez, hogy a levegoje meg ossze sincs kotve a traktorral, mar guringazik! Meg hogy hatul kulon gombbal kell rorziteni (=kiereszteni a boosterekbol a levegot)...??? Mi az a szituacio, amikor a potkocsi kerekeinek oldva kell hogy legyenek meg ha nincs is legellatasa, hogy ezt igy kelljen kialakitani? En ezt az egeszet nem ertem! Csak nezek mint aki a Marsrol jott. (Az lehet hogy a ptk rogzitofekje hibas es nem fog. Az mas.)
7főn tuti beerénybe lerakom a lomot. remélem nem kell tetőtbontanom......
aztán mivel gumispót van rajtam, remélem gumit rakok.... mert ha ott fel mást, és annyi léc nem kell, akkor azt a szűk 50db-t nem tudom hová rakni, mert ez körbeszerszámdobozos....
nem adom fel, csak a hozzáállásból van kicsit tele!
még azon csodálkozom, hogy itthonvagyok szűk fél napja s nem akart egy rendőr sem megbüntetni......
még a múltkor a zanai sztoryhoz annyit, hogy a rend éber őre olyanért akart megbüntetni, hogy állítóag az útra nem lehetett ráhajtani 12t-nél nagyobb géppel.... mondom neki, hogy komám nem volt tábla s gps-től alias a dumapartneremtől andikától tudom, hogy már egy főútnak nevezett 3számos úton vagyok....
asszonta, hogy ki van téve.... mondom komám, én mikor kikanyarodtam még egy táblatartó sem volt.... mondom neki, hogy mutass egy bekötőt s én megfordulok! elengedett, de láttam rajta, hogy akart vmit :-)))))
megnézte a menetlevelet, de rábazott, mert én mindíg töltöm :)
attól függetlenűl, hogy folyamatosan majdnem síróhatáron vagyok németbe, mert feszt szórakoznak velem de már rutinosan úgy állok ki, hogy csak pakolni kell (1 kép)
szóval ha nem veszem meg hamarabb a maut-ot, akkor a hamburgi felrakómtól fél óra sétára volt a város belvárosa (mondjuk teherautóval érintettem 2-3-4kép), ezért tudom :-))))
ha van lehetőségem azonnal bolyongok! még meg akarom nézni hamburg belvárosát, meg azon a nagy kanyarhídon (5 kép) akarok menni!
élvezem amikor német bundáson olyan úton megyek, hogy alig férek el rajta, s a fülkém kopptól-koppig billeg, aztán a francia megmutatja, hogy nálla ez is pingpong asztal, még normandiában is meg bretagne-ban is! (oda járok mostanában)
imádom, mikor a megadott párizsi rungis-ban kell tankolni, s a henteseknél van a kutunk! a sok kis 3,5t-ás gép közt megyszer megjelenik egy vontató... néznek is hajnal 3kor hogy ki ez a *asz aki ezzel a *zarral bejön ide :)
tudod jó mikor ebből a kis szegletből borsodból sok kollégával összefutsz lehetetlen helyeken is, ahol már a norbi, vagy a zeigler sem jár! nállam az már normandiában már a civilizáció kezdete! akkor kezedek örülni, mikor ők jönnek szembe, vagy mennek elöttem :-)))))
jelenleg jó nekem! a gépem jó, elcsavargok mit az aliglátott csipás szemű hlyegyerek! sőt a nemírokmár szavain felbuzdulva írok vagyis elkezdtem az élményeimet leírni, s már meg is van a címe :)
mindenképpen fogjátok olvasni, de csak mikor már biztos távolságban van minden s nem lehet utánnanyűlni :)
tudod engem még felemel az a látvány és élmény mikor az elba alatt ármész hamburgba, vagy az atlantióceánba beleteszed a kezede, aztán az északitengernél megnézed ugynígy a fokot ;)
most ha mindenigaz egy 250et utalniuk kell, plussz amit amikor a nemírokmárral voltam, akkor abban a másfél hónapban másodpilótának számoltak, s nem napidíjjat kaptam, tehát plussz egy 150 lesz rajta..... de ezt csak egyhónap múlva tudom megmondani, illetve ha hazajövök ápr végén (úgyvolt hogy kitolom ezt a hónapot kinn, de vmi állatnak kellett vas, ezért hazahoztak) szóval akkor megmondom, hogy megkaptam-e!
idáig amit számoltam megvan. csak az a baj, hogy ilyen szemét német-nél pölö szívok a felrakásnál, meg ha nemtudom mennyi van rajtam (kis spanyol cégek)akkor fogszívás van!
már németbe rutinos vagyok kiállás ügyileg! sokat tanul az ember, de aki elkezd szidni annak aztmondom, hogy kérlek kapd meg az xve-457 frg számú pótot s essen a fejedre a legfelső aluléc, majd szenvedj a tetővisszahúzással egyórát!
amúgy jóóóóóóóóóóóóóóóóólvagyok!
egy buszsos kollégáddal hajóztam angolba kábá 3hete :) ő bp a 11vonalon volt :-))))
jólérzi magát! van 170liter nyálgörgetege... asszonta neki a séf, hogy apám úgyis levonjuk tőled, mert nincs a sapimon + jel ;)
én a fogyira azt mondom, hogy van kábé 50literem megtakarításból....
ez arra jó, ha pölö nincs a környéken mérleg (mindíg mérlegelek! nekem 5 eurót megér, hogy tudom mennyi van rajtam, s akkor nem kell néznem miért nem megy a kocsi, s a 9bar-os kerék miért tűnik 8,5bar-osnak)
igaza van neked is meg a bécsnél hétvégéző kollégáknak is!
az egyik lengyelvéleményen van, ő aztmondta, hogy: vezénylőm, ha levontok, akkor lesz mit a kocsiból eladni..... ;) a másik meg 80nál egy tizeddel nem megy többet.... mindenki más! s abban is igazad van, hogy senki sem jön ki a normából!
de boccs van! aki kurvanagy hátszeles, s visszaállítják a 400ról felhúzott 440re mondott kocsit 400-ra... akkor ki fogsz jönni!!!!! csak ezt nem teszik meg!
az ok egyszerű! ma hajnalban raktam ösze!
1: a kocsira van egy normánk, ami szerintem sehol máshol, a kocsik mind 50-55l-re vannak bejelentve.... ki lehet számolni, hogy ha jól vagy megrakva, én pölö most kicsikocsimat mondom, hogy akkor nállam ő 100km-enként kényelmes 15litert rak zsebre!
ha azt vesszük, hogy én megyek egy évben 100eKm-ert (elég a számolásért ennyi, hogy jobban lássuk) akkor gyors számolással 1000 * 15= 15ezer liter.... 15000 * 250= az majd 3és1/4 millió forint.... ezt ha veszed 1500kocsival....
a legjobb az egészbe, hogy ez a cég úgy üzemel, hogy állandó bevétele van! két bőrt húz le, egyrészt fuvarért kap pénzt, majd a hivatalos részéért az üzemanyagnak.....
s még aztmondják fenn januárban, hogy 500milla hiánnyal zártak...... akkor elröhögtem magam, s úgy fálszájról elejtettem egy olyan mondatot, hogy :
amelyik cég bebizonyította, hogy iskolai könyv, lásd elméletet be tudja bizonyítani, az ne sírjon, hogy hiányzik félmiliárd!!!!
tudod mi a röhely????? az hogy itt legalább ketten decire számoljuk azt a *urva gázolajat, s más kollégák meg csövön közlekednek, s nem vonnak le tőlük.....
miért van az, hogy akinél bennvolt az átfolyásmérő annak külön táblája van???? vagy egyszerűen jóváírják a túlfogyit?????? csodálkozol hogy sorbaállás van a kütyüért??????
egy sráccal éccakáztam saarbrückennél, mikor maut-bankomatnál feltarottuk a sort éjjel 11kor, s ő mondta, hogy neki volt 300ezer forintnyi túlfogyija.. berakatta a kütyüt, s bennvolt neki 3 hónapot..... a lényeg, hogy 500km-ert ment üresen, s kijött neki 120liter papíron... a valóban mért fogyasztás 180liter volt..... bele tudták kényelmesen tölteni a tankba..... hoppppppppppppppppppika!!!!!!
Szal az a helyzet, hogy mindenki panaszkodik a norma miatt, mint lentebb említetted, hatból hatan, Gyuri bátyád meg azt nyilatkozza a "Téma" c. újságban, hogy "Érdekes, nekem az a tapasztalatom, hogy egyre kevesebben reklamálnak".
Persze, ilyenkor sajna nincs egy tökös legény sem a környékben, aki meg merné kérdezni: "Te Gyuri! Mégis, mi az anyád picsájáról beszélsz, mikor szinte már nem jelenik meg úgy újság, hogy hat veteránból hatan ne panaszkodnának a normára???!!!"
értelemszerűen a legszemetebb németország! annál alattomosabb és petübb nincs a földön! kimondom, s ha vkinek nem tetszik, akkor tehet egy szivességet!
a a legjobb franciaföld!
egyrészt még éjszaka féltizenkettőkor is van hely a parkolóban, s nem kell a másik se**ébe állni,
2: másfél max 2 euróból egy komplett zuhanyt letudok! a zuhanyzó mellett egy kis helyen még toilette is van! s nem kell külön erre is 50centet adni!
3: minden kúton van frissensült kenyér! nállam fontos, hogy legyen kenyér, s ne kelljen mennem 500km-et, hogy vehessek, vagy be kelljen mennem egy városba ezért!
4: ki van táblázva a követekező kút illetve megálló!!!!!!!! (már kidühöngtem magam máshol miattuk)
egyszerűen megnyugszom nálluk! nincs stau! nem is tudják, hogy mi! én már rettegek mikor az edző ír, hogy f-d..... mikor átlépek strassbourg, vagy saarbrücken, mulhouse akkor már izzadok, hogy hol fogok a nap BÁRMELY szakában legalább 10 percet állni..... mert az a sok ütödött barom nem tud vezetni, s bámul, vagy ha meglát egy 60as táblát vagy a lehajtóját, akkor jobbrakormány+satufék!!!! egyszerűen egy normálatlan banda!
+ azért nem rak meg szerintem idáig a legszebb és leglátványosabb városban hamburgban...... a szemét német azért nem rakott meg az egyik várvavárt picivárosomba dublin-ba mert a pótom belűl 10cm-es körben nedves volt.... álltam pár órát.....
aztán kedden düsseldorf-ba érkeztem 10órára, aztán 7 órát vártam mire megraktak, de ezt is úgy, hogy 14órától óránként voltam a büró-ban, hogy akkor mikor lesz load-ed???? 17órakor aztmondták most..... elémvettek 4 kocsit..... fél7kor a főnök jött ki, hogy akkor mikor?????? félnyolcra lettem megrakva, úgyhogy mindenkit elémvettek!!!!! még az ukránokat is......
remélem egyszer én leszek egy kis elcseszett munkás, aki német sofőrt fog rakni! azt simán megadom neki amit a nagyonnagy németország adott idáig nekem! online-szivatás lesz! mindent felvetetek vele, és ha meglátok nálla bagót tuti úgy megbüntetem, hogy beleszakad!!!!!
picit indulatos vagyok, de fél nappal lehetett volna rövidebb az utam, hogy hazaérhessek!!!!!
ilyenkor értem meg igazán a régi nagy motorosokat, hogy hazafelé néhe nagyon nehéz!!!! :)
Erről az elgurulós pótkocsi témáról jut eszembe : Itt a briteknél nagyon szigorúan veszik, hogy a lerakott pótkocsik saját rögzitőfékje "be legyen húzva", főleg ha ráakasztod a traktort. Sok hűtős pótnál az elől lévő hűtő és a fülke hátfala között van 25-30 centi. Ilyenkor van az, hogy rágurul, vezetékeket csatlakoztat majd utána gurul rá teljesen a gépessel. Ha oda bemászol közé és csatlakoztatod a levegő vezetékeket és mondjuk egy kicsit lejtős a terep, a pót egyből elindul és simán rád gurul teljes súllyal és csak egy matrica leszel a hátfalon, olyan laposra nyom. Ha meg teljesen összeakasztod a szerelvényt akkor meg nem férsz be oda a hűtő és a hátfal közé olyan szűk a hely... Nálunk a trasport office falán van egy emlétábla, 2002-ben halt meg igy egy sofőr, azóta azonnali kirúgás jár még a gondolatáért is annak, hogy a fék nincs behúzva a póton.
"??? Az FH nem fogja meg a rogzitofekkel a potkocsit is??? Hat az meg milyen? Nem muszaki hiba volt az inkabb?"
Nem. Ezzel kapcsolatban nekem is van egy történetem. Mentem rakatni egy konténert németo.-ban. 6m hosszú darabolt fadeszkákat kellett vinni. Kinyitom hátul a konténert. A rakodás úgy történt, hogy jött egy targonca az felemelte a 10t fát és oldalt odaállt a nyitott ajtóhoz, jött egy másik tagonca tolólappal és betolta a konténerbe Az első adag bennt volt minden gond nélkül, majd jött a 2. adag. Tolja be a targonca (ugye itt az első adag 10t-ját is beljebb kellett tolna) és elkezd gurulni az egész szerelvény hiába volt behúzva a kézifék a Volvo-n (szintén csak a vontatót rögzítette a pótkocsit nem). Néz rám a rakodó, hogy nem húztam a féket? Mondom de. Ezután kihúztam a félpótkocsin a rögzítőfék gombját (befékeztem) és már nem is volt tovább gond.
Nálatok XF95-ösök vannak, mert azokra rakott borotválkozótükröt kivülre. Mondtam én, hogy talán a sok (már bocs akinek inge) tejfölössájú miatt vesznek automatákat nehogy tönkretegyék a hajtásláncot A motor az oldalvezéreltség miatt "traktorosabb", és ezeket 1300-1800 között kell hajtani akkor megy és "viszonylag" nem zabál (igaz nálam az idő az első nincs norma)
Kérdéseim: I-shifttet Te teljesen automatában használtad Kabin világításról (FH) vélemény
Pont én is ezért akadtam ki tegnap este a biztonságos volvon:(
A verzio2-től már csak a gépet rögzíti (okosok kitalálták), én meg futhattam a pótom után még szerencse, hogy üresen álltam haza. Az öreg sz@r holland ifával (+öreg Fh) sose volt gond az, hogy először szeget kihúzom, majd utána húzom be a pótféket.
Maradjál a jólbevált "keverőkanalas" váltónál az való Neked. (már vágytam a kéziváltósra vissza)
Nem, nem az AYR-hez megyek ugyanis nekik azzal az indokkal nem kellettem, hogy akkor nem volt usa vizumom. Hiába mondtam, hogy egy munkaszerződéssel simán megkapom de 2-3 hónapon belül amúgy sem kell majd - visszautasitottak. Igy maradt a Bulk Carrier a PEI-n. Előnye, hogy ez legalább egy városban van, szemben a az AYR 4000-es kis városkájával ami valóban nagyon szép volt, de nem volt ott semmi helyben.
Azért Kanadát éppenhogy csak a szele csapta meg a nagy válságnak. Épp olvasom a CBC-n, hogy tizezres nagyságrendű az usa-ból dolgozni átjárók vagy áttelepültek száma. Mondjuk pont a fuvarozás az amit az usa válság jobban érint, lévén a fuvarok nagy része a két ország között zajlik. Papa csak rizsálni szokott, mást nem nagyon.
nemÍROKmár (29505) Koszi a tesztet, frankot irtal! Te, mikor itt szidtam az automata valtokat, tobben eloadtak hogy mer en biztos csak regi szarokkal dolgoztam, meg hogy probaljak mar ki egy korszerut mielott meselek itten! Szerinted melyikre gondolhattak, mert a I-Shift kivetelevel csak szornyusegekrol szamolsz be. (Arrol az egyrol meg ideat is azt hallom hogy na vegre, egesz jo! Ezzel mar "lehet dolgozni"! -- micsoda siker!)
Kulonos hogy a ceg sajat sajtoorganuma is negativ hireket hallat uza.norma ugyben, nem gondoltam volna. Eljen a szabad sajto! Kivancsi vagyok az ugy tovabbi fejlemenyeire.
Janos32 (29507) Mazlista! Isten bizony azt hittem tovabb tartanak a C vaganyon. Erzesem szerint itt most a legtobb ceg tulelo uzemmodban van. Lattad, a Papa is kartyavaromlasrol rizsalt itt a multkor.
En akkor is irnek ha csak egy embert erdekel, ha kedvem van. Vagy meg ha egyet se. Legfoljebb irigykednek majd meg fikaznak. Tudod milyenek. Akkor vegul is az Ayr-hez mesz? Az tisztesseges bandanak latszik igy kivulrol.
95xf (29517) ??? Az FH nem fogja meg a rogzitofekkel a potkocsit is??? Hat az meg milyen? Nem muszaki hiba volt az inkabb?
A femlopas az ma nekem eppen aktualis. Ma voltam megint (nem eloszor!) egy olyan ugyfelnel, ahol elloptak toluk a nem zart udvarukbol az aknatetoket. Keso este, vilagitas eleg gyer, a pali aki meg magyarazott hogy melyik dokkba alljak be, majdnem belesetalt az egyikbe. AKNATETOT!!! Hat mennyit adnak mar a vasert, hogy megerje hogy valaki osszetorje magat a lukba? Egy masik helyen meg majdnem beleraktam az egyik kereket telibe egy nyitott aknaba ahogy tolattam oda a dokkhoz. De itt az ilyesmi inkabb a helyi feherboru proletariatus folklorjahoz tartozik. A ciganyok itt leginkabb bazsevalnak. Nem is akarhogy! Olyan jazz-t meg world music-ot nyomnak amihez holmi femhulladek szoba se jon.
Mindenekelőtt: Hogy a jó édes........., annak aki kitalálta azt, hogy az Fh-k ne fogják meg a pótkocsit rögzítőfékkel (volt "szerencsém" ma megszívni, csak hogy teljes legyen a hét)
Amúgy hétfőn elugrottam rövid szerdai végű melóra és sikerült is nemrég hazaérnem:((
Gerob: elolvastam, majd holnap válaszolok, jelenleg stand by-ba kapcsoltam:P
Roadtrain: M0-son a baleset formázta át a mostani hetemet, barátom alig 4 óra alatt ért el Annahegyről telepre. ADR: 3 vizsgaszint van (csak sorrendben végezhető), igen a gépre nem mindíg kell vizsga (darabárunál nem). Gabesz csak azt irta "hiányosan", hogyha az Un szám egy (ált fehér) rönyo emblémában van a küldeménydarabon, akkor is LQ (adr mentes) szállítás
Gasolin: Ezt a légterelős megoldást már alkalmazták az F2000-s MAN teszten, igaz ott a hátsó automatikusan nyílt 60Km/h felett (Aerospoiler volt a neve). Az ár nem nagy gond, inkább a plusz öntömeg (mostanában írtak Krone opciót +300kg) a raksúly kárára
Piston: Ne mutogass ilyen tiszta fémet mert megindulnak a "testvírek" és lesz ott is mindjárt problem:DD Járműpark európában: szerelvény 3 féle (nyerges, tandem, hagyományos gép+pót/itt 3 tengelyvariáció) -normál: 2,6-2,7m belvilág (2,8m a szokványos, de úgy 4,05-4,15m magas) -maxi: 2,8-2,85m belvilág -mega: 3m belvilág Azaz van 3 felhasználású (korm, húzó, pót) gumi 3-4 általános méretben, de inkább a szivassuk meg a sofőrt és az államot "játékhoz" kell a sok léhűtő.
Husky610: Ne vitázz Heeshhel, mert a rutinjával legyőz az Ö szintjén :DDDDDD
Tamiya: Az egész hetemet "szépséges városod" szélén kempingeztem:(( Majd legközelebb valahogy megpróbálok kapcolatot teremteni:J A baleset kb 5 percel mögöttem történhetett, mert előtte nemsokkal hagytam le a kollégát. Legközelebb segíthetsz kirakni az 1T-s rakatokat, hidd el sz@r kézibékázni:)
E.Attila, Möglich: Alap az, hogy SOSEM INDÍTUNK RÖGTÖN, ELŐSZŐR MEGGYŐZŐDÜNK AZ INDÍTÁS BIZTONSÁGÁRÓL! Pl én mindíg sebességben hagyom a DAFot, de a VOlvot már nem lehet (mert ha nincs levegő nemlehet kivenni üresbe) Igaz az is, hogy nálad mi minősül nagy autónak?:) Mert ahol levegőrásegítéses rendszer van, ott max elhajlítod a pedált de a tárcsa összezárva marad. Pont mint a kormánynál, amit írtatok baleset, na megnézném bármelyikőtöket szervo nélkül tekerni (volt benne részem és ketten sem tudtuk állva eltekerni, igaz még az o+a-mon sem lehet)
Dss: Légyszi írd meg mit okosodtál, mert ebben az országban az nem jelent semmit, hogy nincs lejárat:(
NemÍROKmár: Tőled holnap kérdezek, mert a hetet 1 12 460 XL-ben töltöttem.
Szia! Igazábol mindenre,hogy mire számithatok kezdőként,mire figyeljek,buktatok,hatóság.Persze másik kéz tapasztalt,ugynéz ki spanyol lesz hűtös mercivel.Én eddig 3,5-t és 7,5-t vezettem de nem eget verő km-rel.Megmondom az öszintét a kamion működéséröl nem sokat tudok,de érdekel.És szeretnék egy kicsit előre felkészülni.Elöre is köszönöm.
és mit jelent náluk a tudjon vezetni a tanulo? ha C kat os rutin van, illetve x kilométer baleset mentesen, de E kat ból nincs gyakorlat, az náluk minek számít, mert több helyen kezdőnek.
husky: 2-3-4 hét a betanulás. Ha profi az újonc, lehet, hogy csak egy hét. Attól függ, mikor tudja a kereskedő hazahozni az autót. De most már alapfeltétel, hogy tudjon vezetni a tanuló. Legalábbis azt mondják, most csak azokat veszik fel. Beépített telefon van az autókban, beprogramozott 8-10 számmal. Csak azokat lehet hívni, és csak azok tudnak hívni. Más számok hívásköltsége a tiéd, a saját telefonodról.
János: Persze, érdekel! Tervben van, ha felnő a csemete, lelépünk... :)))
sterczy: Írd meg a számod mail-ben. Nem tudom miért nem mennek át az üzenetek.
No, te egy szerencsés kamionos leszel, ha tényleg atombiztos melód lesze ebben a sz*r helyzetben. Merre fele laksz amúgy? Nemk tudod, Gartner-nél mi a helyzet?
Elsősorban a törzsgárda topictársaknak/kollégáknak irom, hogy 27.-én megkezdem a pályafutásomat az óceán túloldalán. Ha mindenkit érdekel néha beszámolok majd a tapasztalataimról.
Szia! Mit szeretnél tudni? :))) De a másik kéz, gondolom tapasztalt kolléga lesz, kioktat hamar. Kedvenc tanítványom /deps/ például januárban kezdett dolgozni, és mondhatom bevállt pilótának. Keni-vágja a szakmát. /bár néha kér telefonos segítséget/ :)))
Motor : Sokkal gyengébb a Volvótól. Komolyan tartottam tőle a partokon, hogy elfárad és visszagurul. Persze lehet, hogy csak szokatlan, végülis kevesebb vagy 30 lóerővel. Felbillentett fülkénél valami iszonyat hangja van, szerencsére első alkalommal szerelő állt mellettem, én "csapágyas" felkiáltással rögtön leállítottam volna.
Váltó: Szörnyű... Menet közben elfogadható, de a manőverezés valami iszonyat vele. Hátrafelé még csak csak, de lassú előremenetben ugrik, megtorpan, rángatózik, mindent produkál, amit csak lehet.
Fülke: A Daf veri a Volvót /azt nem is nehéz/ de szerintem az MAN-t is. Rengeteg hely van benne, életemben először gondoltam rá, hogy asszony, gyerek, nemÍROKmár, együtt utazhatna nyáron. :))) Az ülés először kényelmetlen volt, mostanra kezd hozzágörbülni a gerincem... :/ A könyöklő mintha nem is lenne, ortopéd állítási lehetőségei vannak. /Depsnek állítólag kényelmes. nem tudom, lehet bennem van a hiba, deps magasabb tőlem vagy fél méterrel.../ A tükrök nagyon rosszul vannak kitalálva. Hiába van jobb oldalon 3 is, a Volvó 2 tükréből többet látni. A fülke belmagassága kicsi. Még nekem is, aki 175 centi vagyok... Gyárilag nincs az autóban 12 voltos csatlakozó. Ezzel véget is értek a negatívumok. A jobb oldali ülés két könyöklője szuper, az utas valóban tud pihenni. Az alsó ágy kényelmes. DVD-laptop-TV középen jól elfér /külön asztal nélkül is/. Az iratoknak is külön tartó van. Az ágy alatti rekeszekben van a konyhám, csak felbillentem, beülök az utasülésre és minden kéznél van. A belső világítás szenzációs, bevilágítja az egész fülkét. Szóval, nagyon jó benne lakni.
Fogyasztás: Még tesztelgetem a gépet, eleinte sikerült meggyőznie róla, hogy hülye vagyok a vezetéshez. Franciába vittem 4 tonnát, rámvert vagy 40 litert. Üresen átálltam 300 kilométert, 15 liter mínusz. Franciából Olaszba 25 tonna a Mont-Blanc érintésével, mínusz 40 liter. Vissza Franciába 23 tonna ismét Mont-Blanc, ismét mínusz 30 liter. Franciából Német, mínusz 30 liter... Szóval, ha tudtam volna egyszerre vezetni és sírni, megtettem volna. Így csak esténként a parkolókban... :))) Mostanra kitanultam a technikát, az utolsó 1500-2000 kilométeren nekem dolgozott a gép, átlagban 1,5-2 litert spórol százon. Szóval szélcsendben, jó úton, kis odafigyeléssel jó a fogyasztás. Az biztos, hogy megtakarításom nem lesz. Ha nem tudom eladni a gázolajat, akkor odaadom egy Volvós kollégának. Ha azt sem találok hamarjában, akkor kipocsolom a földre... Nem szeretném, hogy havi 200 liter megtakarítást kifizessenek egy fél évig, aztán levegyék a normát a tarthatatlan szintre.
Szóval ennyi az összehasonlítás. A Volvó jobb dolgozni, a Daf lakni. Pénzt keresni pedig egyértelműen a Daf tud jobban. Ennél a cégnél...
Jut eszembe: a Waberer's honlapján letölthető a vállalati újság. Érdemes olvasni. A mostani számban 6 sofőr nyilatkozik, mindegyik említi, hogy nem jön ki a normából. Van köztük kétszeres IRU-díjas. /az IRU feltétele 10 év és egymillió kilométer, balesetmentesen. 2 IRU díjnál duplája.../ Egyik nyilatkozó kolléga sem gyerek már, többnyire 15-25 éve dolgoznak a cégnél. Szerintem hatuk lábában együtt, megvan már vagy 20millió kilométer... Szomorú, hogy mégsem tudnak vezetni... Legalábbis a norma szerint.
Most csinálom az E-t,és a nemzetközit utána szerencsére lesz munka 4 kezesben.Egy kis segitséget szeretnék kérni mivel kezdő leszek,meg esetleg egy-két jó tanácsot. Köszönöm...
Üdvözletem! Ott hagytam abba, hogy eldobtam a Volvó kulcsot... :))) Nos, kaptam egy 3 éves Daf vontatót, deps gépének ikertestvére. Késő este értem a telephelyre, deps is ott volt. Elindultunk keresni a szörnyet, gyenge félóra alatt rá is találtunk. Próbáltuk indítani, meg se nyikkant. egy szem áram sem volt benne... Kihoztuk a bikát, azzal beröffent, de csak 1-2 percre, aztán leállt. Többé el se indult... Na mondom, szuper gép... Reggel lelégtelenítették, indulás Jászberénybe. Le se mertem állítani. :)) Elmentem Óvárig, hogy reggel, ha baj van, közel legyen a segítség. Volt baj, akksi csere, légtelenítés. Szívtam a fogam, jó buli lesz minden reggel fülkebillentéssel kezdeni. Azóta szerencsére jár, mint az óra. Na nem Doxa, de jár. :))) Deps végülis utólért Saarbrückennél, elvoltunk egy hétvégét. De az úti élménybeszámoló az ő reszortja, majd gondolom bővebben kifejti a víkendünket. :))) Azt hiszem Piston kérte a márkák összehasonlítását, hát jöjjön :)))
Van, hogyne lenne. :)) 250 literes, Salgótarjánban. Bár írtam neked mailt, nem tudom, megkapod-e, és délután indulok fuvarba. Keresd a fórumon Cilikét. :)
találtam egy melo hirdetést, nyergesre keresnek embert, még közel is lenne, reggel próbáltam hívni akkor foglalt volt, azóta napközben 5x hívtam de baszták fölvenni, anyi meg nincs bennük, hoyg visszahívjanak vagy vmi.
Még a korlátozásokhoz annyi, hogy ha van UN szám a fuvarokmányon, akkor LQ-ként (Limited Quantity) biztosan nem viheted. Ha viszont van UN száma az anyagnak, akkor úgy tudod kideríteni, hogy viheted-e korlátozás nélkül, hogy: 1. ráírták a fuvarokmányra (ez a legkézenfekvőbb) 2. van minden árunak egy szállítási kategóriája (ADR kézikönyvben ez egy külön oszlop) és mindegyik kategóriához tartozik egy szorzó szám. Ha ezt a szorzószámot összeszorzod az anyag mennyiségével (az UN szám alapján ki tudod keresni) és az eredmény egy 1000 alatti szám, akkor 1.1.3.6. szerint viheted. Ezt rá is kell írni a fuvarokmányra (a jobbaknál ugye ez lenne az 1. eset). Ekkor kellhet még pluszba egy ADR-es lámpa (kis fekete, van neki kihajtható lába, meg 3 funkciója, szerintem nem lehet olyan nagyon drága). Így egyelőre ennyi jutott eszembe, de ha érdekel valami akkor megnézem a könyvbe részletesen. Vagy nézd meg a "honlapom" ott is van ADR-es olvasnivaló. Ha jól tudom idén nyáron valamit változtatnak majd rajta, de az alapokat abból is megtanulhatod.
Road, Ha a mennyiségi korlátozás (XF látom már írta az 1.1.3.6-ot) rajta van a fuvarokmányon, akkor semmi se kell. Se engedély, se tábla, se bárca. Ha pedig mégis ADR-es a cucc, akkor se neked kell kitalálni, hogy ADR-es avagy sem. Ez a feladó dolga, nem vagy te vegyész... Ja és tábla. Esetedben a tábla 2 darab narancssárga táblát jelentene (konténernél, tartánynál kell csak számos/bárcás, azok meg ugye nehezen férnének a Dailybe).
Ma nagyon sok barom volt az utakon,sok baleset is volt.A donorok kirajzottak az utakra,egyet majdnem sikerült szétkennem az M5-ön.Gerob csörgött ma,mert üzentem az éteren keresztül és pont hallotta :o)) 95xf meg elvan tünve.A csajok se irogatnak.Az viszont tényleg jó,hogy itt a jó idő és sütött a nap,meleg is volt meg minden.
látom te is csak olvasgatnál valamit, de senkinek nincs hangulata irkálni.. hazaestem aztán inkább ki az udvarra kurvára elég volt már ebből a hosszú télből :-))
husky610 jól írta kell a sofőrnek ADR vizsga a darabos.Az autónak nem minden esetben kell az ADR vizsga úgy tudom,de lehet tévedek.Szerintem egy két hónap és megvan meg egy kis pénz mag :ĐĐ na az a bonylultabb.
Jaaa, eeertem!!! Az nem vilaglott ki nekem hogy ez vmi alakuloban levo tartosabb melo. Kulonben mekkora cirkusz (ido, penz, stb.) megszerezni egy ilyen ADR-es papirt?
Én afelől érdeklődtem,hogy olaj szállításhoz milyen papírok kellenek.Mert teljesen sötétben tapogatóztam.Aztán többen itt a fórumba felkapcsolták nekem a villanyt és megvilágosodtam :o) meg pár ismerős is segített.
Egyenlőre ott tart az ügy,hogy az olajok 90%-hoz nem kell ADR.De azt majd akkor fogom pontosan megtudni hogy a szállítandó olajhoz kell-e ha megkapom azt a buzi papírját.Addig meg pihen ezen project.És igen jól tudod addig a feladó nem adhatja oda (elméletileg) az árut míg valami.Ettől függetlenül már vittem párszor kerozint is ponyvással :ĐĐĐĐĐĐ úgy 1000litert ADR nélkül.Az meg mint tudjuk NEM veszélyes dolog :o))
Én ma ordítottam mindegyik buszosnak,hogy te vagy Heesh???? :o) néztek mint gázálarc.Legközelebb fotózd már le had nézzem meg a fejét :o) mert a közösségi oldalon csak ő nézeget engem.
Mwin (29474) " megyök " ??? Neeee! Ilyet meg ott se mondanak! "...jöttem mög..." = gyüttem mög Mwin, te valami pesti zsivany vagy vagymi, de tuti nem abbol a ficakbol vagy.
Eaton valto: Hat ez erdekes. Ez nekem uj, hogy az Eaton Europaban is ad el. Az en idomben meg legalabbis nem voltak ott (na ja, 20 ev...). Vagy csak rosszul tudom.
Inditas -- kuplung: Ugy, ugy! Mar csak az inditorendszer kimelese miatt is kinyomott kuplunggal tekerunk (ha a konsrukcioja megengedi). Meg uresben is, hiszen nagyvasat sose allitunk le sebessegben hagyva! Kisvasnal mas az abra, ott nem szentsegtores sebessegben hagyni. Hideg idoben kulonben is keruljuk a kezifekes parkolast (fekosszefagyas).
Roadtrain: Multkor akartam kerdezni... mikor kerdezted itt hogy vmi kenoolaj az ADR vegy nem: A veszelyes szutyok szallitasahoz nalatok is kell hogy legyen a sofornek vmi ADR kartyaja, nem? (Kulonben a felado nem is adhatja oda a szmotyit, mer csunyan megvagjak erte.) Ha meg van, akkor meg tudnod kell hogy mit hogyan vele. Nem igy van? (Na nem mintha en mindent tudnek amirol papirom van.)
Ha ki lehet nyomni a kuplungot, mert van levegő, vagy nem levegős, akkor a biztonságon túl, azért is érdemes, mert könyebben indul a motor. Nem kell ugyanis megforgatni a sebváltót, és benne az olajat, ami hideg motornál nagy könnyebsség lehet.
Ha sebességben marad a gép és nincs levegő, akkor azért segélygép nélkül is van esély kivenni üresbe egy finom indítózással, nem.
Nem olyan régen (5-6 éve) az MAN és az Iveco is használt a nagyobb autóiban Eaton váltót (meg talán a DAF is). A 10-18t össztömegű teherautóban az MAN, DAF, Renault és talán az iveco is használ 6 és 9 fokozatú Eaton váltót.
intenzív kötvényolvasást(cmr egyezményt is!) javaslok és nem ártana ügyvéd.kárigény bejelentés a fuvarozó felé 8 napon belül írásban. alaphelyzet a felső kilogramonkénti határ, de mind a két félnek azért vannak lehetőségei és kizárások.......................szóval jó olvasást, de komolyan!
ja nem az árut számlázhatja ki, hanem kárt ugye ami 0% áfa stb. voltak már ilyen afférjaim.....
Eddig nem hallottam ilyet,nem is olvastam róla.Jár nekem ez a Fuvarlevél újság havonta abba álltalában leírják az érdekesebb dolgokat.Eddig nincs benne semmi ilyenről szó.A régi bizik sem jártak le.
Arra már rájöttem,hogy minket fuvarozókat szivatnak a legjobban :o(
Egyik sofőrnek a múlt héten nyúlták ki a kocsiból az árut :o( 2600 értéke volt.Azt mondták neki,semmi gond kiszámlázzák.Kíváncsi leszek mire lesz jó a felelősség biztosítás.
hát ezen voltam én is felakadva, hogy semmi lejárat nincs a bizonyítványomon, a kollégával meg közölték kéthete, hogy lejárt a bizonyitványa(de mihez képest), menjen tanfolyásra!
tiéd előbb jár le, legalább biztos eredményt tudunk januárban:-)
gasolin olvtárs említett valamit, hogy volt már erről szó egy 2008-as cikkben, meg is találta csak nem tudta bescannelni, majd jön, reméljük:-))
A két szép szemedért feltúrtam az egész kecót :o) bizinek nincs lejárata,innentől bek@phatják.A Zengedély ami a vízbű vonja ki a ZOxigént meg lejár (nekem)2010.01 valamikor,majd akkor megmondja a főokoska,de ha ismét vizsgázni kell akkor tuti lesz irgum-burgum.Volt már csend az nkh-nál mikor hangosan megkérdeztem,hogy vizelet mintát ne adjak???? :o))
Heesh (29409) "Írtam volna ilyet?" Bocs osszekevertelek. A husky volt akinek vonatkurt kell, mer a refire mar nem reagalnak. (Vagy egy Kalasnyikov. Vagy egy Bazooka.)
imi (29236) Jaa, ez meg elfelejtodott a multkorrol: NEM TE! frocsogsz, hanem masok. Varhatoan. (Nem az orszagra, hanem) Rad! Mer idegenbe vagy szakadva. Azt meg mar ismerik. Ismerni velik itten. "És most már van egy kis összehasonlítási alapom." Aha, na ez az! Ket hete kint vagy, magyarul mar alig beszelsz, es mindent mindenkinel jobban tudsz. Vagy valami ilyesmi. Kulonos hogy teged nem ismertek fol, engem egybol kiszurtak hogy Amerikasmagyar, mikor itt megjelentem! Zokon is vettek nekem hogy azt kepzeltem jobban tudom a sajat fizetesemet. De az regebben volt mar. Mindegy is.
A Volkshochshule-t meg teljesen komolyan gondoltam. Menjel csak be hozzajuk azt mondjal nekik egy GrussGott!-ot! Majd elmondjak mit tudnak veled csinalni. Jo lesz az neked! Szerintem. Na, elore!
Azer kar hogy mar te is csak vendegmuvesz igazolvannyal jarsz ide a topikba, mint a Papa. En egyre inkabb ugy erzem hogy az europai ember nem erdemli meg hogy kamionnal fuvarozzanak neki. (Majd hozza neki a cuccot a hajo, a vonat... meg a Lieferwagen.) Ugy latszik egyre tobben csatlakoztok ehhez a nezethez.
Mwin (29408) "Ez igen, hogy sikerült a tengely ricnijeit így elhajlítania??" Volt nalunk az Eaton-tol egy szakember, az se latott meg ilyet. Szerinte se szokott ez ennyire megcsavarodni, elobb pattan el, ha egyaltalan. De az is nagyon ritka, mert a hajtaslancban vannak ennel gyengebb pontok (nyilvan szandekosan). Pl. kardan-villa.
"Nyáron pont ilyen Eaton-fuller tengelyt hajítottam ki a Méhbe." Ez is pont az. Honnan volt neked olyan valtod? Aszittem ott nincs ilyen.
De nem jól tudod. Ha a teherautón levegős fék van akkor nem kell kupplungot nyomni. Egyszerűen nincs értelme. Ha meg elment a levegő akkor meg sem tudod mozdítani a kupplungbedált (max. a pedálholtjátékot tudod ellenőrizni).
Oks. Értem!! Az elõbb is azt írtam hogy ha van levegõ akkor kuplunggal, ha nincs akkor meg anélkül indít az ember. Nem akartam felnyomni senkinek se az agyát!!! Én csak megkérdeztem hogy mi van, és örültem hogy jól tudom! :) Ennyi.
A C&T 2008. májusi számában a 4-5.o.-n írt a témáról. 5 évente meg kell új engedélyt adnak ki. A hatóság az új engedély kiadásakor újra megvizsgálja, hogy a vállakozás megfelel-e a kiadás feltételeinek. (Akkor aktuális, amikor lejár a közúti árúfuvarozási engedély és az közösségi engedély /állítólag egyszerre jár le a kettő/)
na én már rájöttem mire akar kijukadni. minden egyes inditásnál kinyomja a kuplungot,(meleg motornál, van levegő stb.) még ha tudja hoyg nincs sebességben akkor is. Ő elővigyázatos enyi.
Amúgy a reptéren nekem is volt olyan váltóm aki mindig sebességben hagyta a buszt. Aztán egyik délután épp mikor cseréltünk, sikerült elfordítania a kulcsot mikor vette volna ki. Balszerencséjére (vagy szerencséjére?) pont előtte állt egy Merci Tourismo...megállt az oldalában.
TGL-en ha nincs benyomva a kuplung, akkor télen el se kezd izzítani. Nem próbáltam kuplung nélkül, de a könyve ezt direkt le is írja (kuplung be, gyújtás, izzítás feliratot megvárni, motor indítása feliratnál indítani). Nyáron amúgy én se kuplungozok, nem hagyom sebességben és kész.
A sebességben hagyás nekem szólt??? Mert én egy szóval se mondtam hogy sebességben hagyom vagy sebességben kéne hagyni a gépet!! Az úgy lett tanítva hogy mindig üresbe rakom a gépet és behúzom a vesztinget!! Pont azért amit írtatok,hogy elmegy a levegő, stb. Ha nincs levegő akkor persze nem nyomod ki a kuplungot, de ha van és üresben van a kocsi akkor is ki kéne nyomni. Legalábbis nekem így tanították.
Ok, hogy nem hagyod sebességbe, DE sztem: - jobb, ha rászokik a kuplungos indításra, akkor személyautónál sincs vele gond.
Én pl. alapból kinyomott kuplunggal indítok, mert személykocsit "muszály" sebességbe tenni leállításkor.
E.Atti: Ne foglalkozz a nagypofájú osztálytársaiddal, hagyd rájuk. A h*lyegyerek lehet abból indul ki, h apuka sosem hagyja sebességben a nagyautót. Majd rájön, ha valaki után átveszi a gépet (aki sebességben felejtette), aztán lovagol egyet Nem felejtem el, egy velem egy idős srác verte a nyálát C rutinon, hogy ő már 12 évesen az apja nyergesét tologatta az utcában. Mondom neki kiscsávó, tedd alapra magad, én meg 7 évesen helybe pörögtem a motoros gokartommal (Simson mocival 120-at ment apám alatt). :D
normális sofőr sosem rakja le sebességben az autót(levegős rendszerű teherautó) mert bármi teknikai gond miatt elengedheti a levegőt és akkor baszhatod nem tudod beinditani. mert nincs levegő a kuplunghoz hogy kivedd sebességből, addig meg nem tudod beinditani, hoyg legyen levegő. és ezt 8 éves koromban tanultam meg, mert nagybátyám volvoját hétvégén takarítás közben belöktem sebességbe, majd hétfő hajnalban voltám szidkozódás, meg másik nyerges kerítés amiről föl lett töltve a rendszer.
az megint más kérdés, hogy annál az ominozus balesetél figyelmetlen volt az ürge. én se nyomom ki a kuplungot inditás előtt, mert TUDOM, hogy sose hagyom sebességbe, ha meg más utánn, esetleg más autójába ülök be mindig megnézem, hoyg sebességbe van e.
Szoktam különféle személyautókat használni, több olyat, amelyikben ha nincs kinyomva a kuplung, nem működik az önindító. Azt hittem, a nagyautókban/buszokban ez már régen alap :(
Épp ezt akartam hallani!!! Pont ez a volános baleset kapcsán beszéltük nemrég suliban a kuplunggal és kuplung nélküli indítást. Én mondtam hogy személyautón és nagy autón is kinyomott kuplunggal indítunk mindig!!! Erre az egyik haver minden hülyének elmondott, hogy miért mondok ilyen hülyeséget. Mert az ő faterja sok tíz éve kamionozik és nagy autót mindig kuplung nélkül indítunk... Én csak pislogtam, és mondtam hogy én ezt nem így tudom(CE kategóriám van),igaz hogy én nem nagy autóztam csak amit a tanulógépeken ültem! Erre meg ő: hogy akkor mit akarok én ha nem is ültem teherautón? Mondom ez igaz, de ez alap, amúgy is így tanítják hogy mindig kinyomott kuplunggal indítunk! Aztán nem nagyon hittek nekem, meg azt mondták hogy ha majd x évet ültem teherautón majd utána mondjak ilyeneket... Szal még majdnem hogy én lettem lehülyézve hogy van jogsim nagy gépre, de nem tudom hogyan kell indítani. A másik, munkavédelemből tanítják hogy addig nem indítom be a gépet amíg bárki is alatta van az aknában!! Bocs ha kicsit hosszú voltam! De csak ezt szerettem volna hallani hogy nekem volt igazam. :) Én aláírom hogy nincs nagy autóra gyakorlatom, de azt azért még nekem is el lehetne hinni hogy kuplunggal indítunk teherautót/buszt is!
Sziasztok A rakodásról jutott eszembe: A nyáron, amikor még én is "kolléga" voltam, több órát spanifereztem a ba**ott vasakat a szakadó esőben Dortmundnál. Természetesen ezt egy csókért, mert ugye kilométerenként 25 forint volt a fizetés, és nem az állásért.
A mostani helyemen: Ma egy nyomdában beraktam az egy tonnás babyCamionomba 8 darab 2 kilós kartont, és már írta is rá a megrendelő a 4 euró rakodást. Ha várni kellett volna, az 30 percenként 15 euró.
A mixeres céget most nem tudom, melyik volt, mert többet is felhívtunk, de az bizony annyi volt, amit írtam. Csak nekem ez nem jó, mert itt van az autóm, amit otthon finanszíroznom kell, így jobban ki tudom termelni a költségeket, és le is tudom írni.
Elképesztő mennyiségű építkezés indult be itt Münchenbe most. Pénteken vittem 300 kiló meghajtott betonvas elemeket 21 kilométerre egy építkezésre, 50 euró volt a tarifa. Csak lestem, hogy ennyire sürgős volt. Mondjuk jól le is ba**tak, mert kobak nélkül mentem be a készülő épületbe.
Úgy gondolom MINDENHOL BENYOMOTT KUPLUNGGAL INDÍTUNK, EZ ALAP! Sajnos vannak páran, akik benn hagyják sebességbe, netán még a rögzítőféket sem húzzák be. A nagy b*rom az, aki lusta a bal lábát használni, de legfőképpen az eszét, s indítózik... Ha ez egy akna felett van, akkor történik meg a katasztrófa. Lásd pár hónapja Volánnál szerelték a gömbcsuklót MAN-on. Akna fölé járt a szerelő, befordította a kereket, sebességbe tette. NEM HÚZTA BE A RÖGZÍTŐFÉKET! Lement a 2 társához szerelni, majd mondták neki, hogy fordítsa el a kormányt másik irányba. A balfék beugrott a buszba, majd elindította, hogy a szervo rásegítsen, s ne kelljen neki az izmait használni kormányforgatáshoz. Elfelejtette, hogy sebességben van, kuplung nélkül ráindított, megugrott, s a busz összenyomta az egyik szerelőt, mert beleugrott a MAN az aknába. Semmi esélye nem volt szegénynek túlélni, mert az akna és a kerék közé szorult (egy terhes feleséget hagyott maga után). Nem vagyok bunkó, de remélem gondatlanságból elkövetett emberölésért lecsukják pár évre. Aki azt az alapszabályt nem tartja be, hogy TILOS BEINDÍTANI A BUSZT, HA ALATTA EMBEREK VANNAK, csak sajnálni tudom.
Gondolj bele, mondjuk állsz lerakónál vagy buszpályaudvaron. Sebességben volt a gép, s te ráindítasz kupplung nélkül...akár egy előttem levő embert, rakodót is összenyomhatsz.
Azért írtam ennyit, hogy TANULSÁGOT LETUDJA VONNI MINDENKI.
ismerősöm eu-licencet váltott ki. az ügyintéző közölte vele, hogy a 2004 előtt elvégzett nemzetközi vállalkozói vizsgát meg kell újítani és 5 évente kell frissíteni. hallottatok valamit vagy csak én vagyok lemaradva? tavaly csináltattam egy kocsira de nekem nem szóltak, pedig 1992 óta van papírom......
Kösz, voltam már "kiképzős" munkahelyen, ahol rolikocsikat lehet tologatni 150 kg-val megpakolva. Aztán ember legyen, aki egyedül (!!) leviszi meg felhozza a 150 éves göröngyös lejtőn-emelkedőn, főleg amikor rá esik azeső, akkor csúszik igazán. Nem igazán jött be, még úgy sem, hogy csillogott előttem a TAPASZTALAT szó. :D
Most néztem, katonaság keres gk.vezetőket 7,5 T-ig. Még el is mennék, de 1. az is 50-100 km-re lenne a házunktól (de jó, fizetik a laktanyai szállást :D ) 2. orvosi alkalmassági vizsga 2napig :D 3. BRUTTÓ 115 ezer Ft kereset (hm, nettó 80 lenne?) 4. Fél év próbaidő után kötelezően alá kell írni 3 vagy 5 évet, ha közben kilépsz, még te fizetsz :)
Sztem ennél 120* jobb élete van egy kamionosnak, buszosnak...
Franc enné meg, hogy itthon ülök a billentyűzet előtt. Nem baj, amíg nem lesz fuvarozás, kiagyalom melyik kocsit érdemesebb "csatasoeba" állítanom ebben a válságos időszakban. Mert most már tényleg nem mindegy, hogy 5 litert vagy 10-et eszik 100-on egy masina. Igaz régi, de legalább duplán annyit lehet vele menni. :D
Tessék,megtaláltam a régebbi kis poénos önéletrajzot!! :))
Tisztelt leendő kolegáim,irok egy poénos önéletrajzot,mivel a mai fuvarcégek98%-a gyakorlattal szeretné felvenni az embereit,,de mi van akkor ha nincs gyakorlatod,,mivel nem vesznek fel majdnem sehova,,mert szerintük
már anyukánk hasából full tudással jövünk ki,és értünk mindenhez.Szóval íme.
önéletrajz
(nevet mellőzöm)
1980.ban születtem,már pár napos koromban,apukám java tipusú motorján motoroztam,a lábam ugyan nem ért le de apukám meglökte nekem a motort,és már mentem is.Majd kb:3-éves koromban már a lada tipusú autónkat vezettem úgy,hogy fadarabot kötöztek a cipőm talpához.Innen egy kis szünet következett az iskoláim miatt.Iskoláim elvégzése után 1999-2000-között a koszovói háboruban harcoltam az Amerikai oldalon mint F-114-es lopakodó pilóta,(többek között mi bombáztuk a zastava gyárat).Leszerelésem után a MÁV-nál voltam mozdonyvezető(de csak rövid ideig)ezután a MALÉVNÁL,mint buszsofőr helyezkedtem el,és mivel látták rajtam a "tudást"ezért 1 hónap múlva már egy Boeing-737-es utasszállító gépen voltam másodpilóta,,de ambícióm miatt rövid időn belül(2 hét)már főpilóta lettem.bejártam az egész világot(nekem már senki semmi újjat mondani mutatni nem tud).Most szeretnék az önök cégénél elhelyezkedni mint kamionsofőr(Driver),mert már unalmas az utasszállító gépet vezetni.Nagyon szívesen dolgoznék önöknél,,s mihamarabbi válaszukat várom,,mert kaptam egy felkérést az Amerikai légierőtől,,mivel szeretnék hogy én legyek az AIR FORCE ONE főpilótája,,(de én inkább önöknél vezetnék,s remélem nem tartanak túlképzettnek.Tisztelettel samydavis Remélem teccik ez a kis poén:))))
igen,régebben írtam is egy vicces önéletrajzot ide,hogy akik kérik a tapasztalatot,rutint,ők már biztos 15 év rutinnal születtek meg,és mindenhez értenek!!!
De annyi félb*lfa*z ember van, akik felvétellel foglalkoznak, hogy 3 év tapasztalat alatt szóba sem állnak basszus... B*sszák meg magukat az ilyenek, ők biztosan 5 év tapaztalattal születtek. Húú, de idegesítő...
Nem jártál ma (03.30.) 9.40 és 10.10 között a 86-oson? Láttam egy zőőd Iveco-t fehér ponyvával a szombathelyi elkerülőn, amikor MANcs-al vezettem. Rendszámot nem volt időm meglesni, mert a hülye munkás kiugrott elém.
Az üzemanyag normához visszatérve,lazán eltudom képzelni azt,(mivel a Wabi is magyar)hogy a Volvóra,wabiáltal előirt 24L,ill gyári adat 28L,ill az APEH által előírt 50L így alakl!
-Wabi papa a gyári adatot semmibe vevén lecsökkenti a normát 28L-ről 24 L-re amit ugye képtelenség betartani,és így a sofőrtől vonja le a sápot,miközben mondjuk az APEH fele laza 32-33 L-es fogyasztást ír le,ami valjk be nem is olyan képtelen ötlet,hisz saját töltőállomása van,és úgy manipulálják ahogy akarják. Tehát a kecske is jól lakott,és a káposzta is megmaradt c. nóta esete,a sofőrtől is lehúzza a sápot,és még az APEH-től is,hát nem tiszta biznisz?? Hát dehogynem!!! Mivel egy jogszabályban,ill Munkatörvénykönyvében sincs leírva olyan,hogy a túlfogyasztott üzemanyagot a munkavállalónak kellene kifizetnie!!!
-Piston egyszer kérdezett itt olyat,hogy írjunk neki ha tudunk olyan céget,ahol NINCS norma,mivel csak ebben a tetves országban vannak ilyenek,hisz minden ember egyenlő,de vannak EGYENLŐBBEK!!! És akkor közlöm,hogy itt,nálunk is van egy maszek fuvaros,(nem kicsi gépparkal),és a sofőrei azt sem tudják hogy mi az a norma(kedden beszéltem egy ottani sofőrrel,és visszakérdezett hogy mi az az üzemanyagnorma,náluk nincs). Arról meg hogy nincs meló,csak annyit,hogy az öreg most vett egy 12,5T teherautót,mert fix meló van rá,és 4 kézbe mennek a soförök,azaz 2 embernek lett új munkahelye,ill vett fel még 1 embert nemzetközizni kamionra!!!
-A nagy igazság most is él: Lehetetlen nincs,csak Tehetetlen.
Az az igazság, hogy én magyar kamionost nem is igen látok errefelé :) De az a néhány, amivel találkozni, azok sem egy etalon. Mondjuk vegyes a kép. Talán azért a balkániaknál jobbak.
Mondjuk én városra gondoltam, országúton nem kell kiengedni a buszt, ez egyértelmű. Főleg kamionnal nem. De tegnap is megyek a hídon 50-60 körül, erre egy kamion elhúz mellettem ezerrel. Sztem ment vagy 80-nal..
a kamionos LEVENNÉ szivesen a lábát a gázról, hogy kiférjen elé a buszos, ha utánna a buszos meg RÁTENNÉ a lábát arra a kibaszott gázpedálra és nem 60-70-el menne előtte hanem 80-90-el. de mivel a bszosok 101-százaléka 70-el jár, ezért dudálja le mindenki az útról.
AMúgy nekem ez új volt, hogy az 5. legnagyobb EU-ban. Ezt nem gondoltam volna, sztem ez elég komoly. Nekem az is szimpatikus volt, hogy az egy kamionra jutó adminisztratív létszámot nem úgy csökkenti, hogy kirúgja őket, hanem vesz több kamiont, a létszám meg marad változatlan. Na de hova bővítene ebben a válságban? Ő is megmondta, hogy a fuvarozást éri el a leghamarabb a válság.
"aki a buszaval levillogja meg lekurtoli mindet aki nem megy legalabb olyan gyorsan, ahogy SZERINTE kellene?"
Írtam volna ilyet? Ez épphogy rátok jellemző :) Engem szó szerint dudált le kamion, nem is egyszer, hogy ki ne merjek jönni a megállóból. Ha meg kijöttem, úgy hogy még kifértem, de a barom ugye a lábát nem szereti levenni a gázról véletlenül sem, akkor meg mutogatott meg dudált.. Meg került egyből. Tényleg sokszor elég lenne annyi, hogy leveszi a lábát a gázról, de nem, nyomja mint süket a csengőt, azt kerülne kifele. Jó, mondjuk ezek főleg románok, de magyar is volt már tuskó nem is egy. Meg román is volt rendes nem egy.. CSak sajnos ezek a kivételek. Nem tudtok közlekedni na :) Csak vezetni, egyenes pályán nyomni neki mint süket a csengőt, azt amikor beszabadultok a városba, olyanok vagytok mint elefánt a porcelánboltban :) Akinek nem inge nem veszi magára :)
A kasztnielemeken kívül nem sok változtatás van, a 420Dxi-hez képest, azokat meg viszonylag kevés költséggel sorozatgyártásba lehet adni. Én inkább a pótkocsit kérdőjelezem meg: nincs az a gyártó, aki így felspoilerezné a pótját, arról nem beszélve, hogy a vevők sem tolonganának érte valszeg. Bááár....az RTH-nál sokáig állt egy F1-es Magnum,totál spoilerezve, gyak rendeltetészerű használatra alkalmatlanul. Annak is lett gazdája.
Jaa, es az eklektikus flottaosszetetelen kivul meg megkerdeznem: Amerikaban latott-e adminisztratorok hadat genyazni a nyallal? Vagy "erkeztetoket"? Vagy valami hasonlo eszement, nepes brigadot amint fizetesert csinalnak valami haszontalant?
Itt csak azzal dolgoznak, akiben megbiznak. Es ha megbiznak, akkor nincs tovabb basztatas. (Vagy ha meg nem, akkor munka nincs.) Ha a sofor azt mondja hogy 5, akkor az annyi. Nem mondom hogy soha nem fordul elo tevedes, (legtobbszor gyorsan megkerul a hiba ha veletlenul valami megis hianyzik) de ha valamit alairtam azt mindig elfogadtak annyinak. Soha nem vertek le rajtam semilyen kart vagy hianyt. Es ettol igazan szep itt az elet! Hogy hitelem van. A tobb penz is jo, de ez igazan a jo!
Papa, Heesh, koszi a linket a Waberer-interjura. Megneztem, en nagyon erdekesnek talaltam. Orakon at tudnek ra kommentelni, de asszem nem kell senkinek se ugyse. Csodalkozok, hogy mennyire nem volt itt visszhangja.
1. A Jusztnak eddig fogalma se volt hogy mi az hogy Waberer. Az orszag egyik legnagyobb vallalata, 1.legnagyobb fuvarozoja (Europaban 5. legnagyobb) es ot eddig sose erdekelte ki az mi az. Es -- ahogy en tudom,-- o egy jeles riporter, nemakarki, ot jegyzik. hat nemsemmi!
2. Waberer csondes szavu, visszafogott ember, megnyero a figuraja (nekem). Nyilvan ert is hossza -- elmeleti, uzleti szinten. De hogy a fuvarozas izzadsagszagu oldalatol baromi messze all, az nagyon kidomborodott az interjuban. Nemcsak a tajekozalansaga a Raba hidakkal kapcsolatban, de az a 300ezer Ft-os fizetes is gyanus nekem. Szivesen megkerdeztem volna a hasrautesszeru uza.normacsokkentesrol, nem biztos hogy tudja mirol van szo. Marpedig ha sokeves tapasztalattal rendelkezo, lelkiismeretes (ahogy en kiveszem) melosai egyre tobben, egyre inkabb atbaszva erzik magukat, az hosszu tavon nagyon nem jo a cegnek. Ezt pedig biztos hogy meg o is tudja.
3. Azt mar tudja hogy Amerikaban a fuvarparkok nagyon leegyszerusitett es egymassal nagyon kompatibilis gepekbol allnak -- meg cegek kozott is --, mert nemreg Amerikaban jart (miert csak nemreg? En szivesen korbemutogattam volna eleg sokmindent mar regebben is, ha elobb szol hogy erdekli. Persze, szolhattam volna, mi? De kerdezte?). Itt az jellemzo, hogy egy-egy vallalaton belul az osszes vontato, osszes potkocsi ugyanaz a marka, de legalabbis nagyon keves kulonbozo gyarto termeke. Ehhez kepest Europaban -- de meg a Waberer's-nel is -- eleg eklektikus a kep (masutt meg meg inkabb). Miert? Waberer's nem tegnap ota van, mar nem lehet hivatkozni az atkosra. Mikor annak idejen regesregen kijottem az oskolabol hogy aldasos tevekenyseggel halaljam meg az iskolazasomat, az elso mellbevago elmeny az volt, hogy a 200-as jarmuparkunk 50 kulonbozo marka 180 kulonbozo tipusabol allt. De az regen volt. Nekem akkor nyilvanvalo volt, hogy ez az elso amin valtoztatni kellene, amint lehet. Nem hiszem hogy en vagyok az egyetlen zseni.
4. A Juszt belekezd hogy mennyire idegbeteg mikor ket kamion elkezdi elozni egymast, es az mennyire veszelyes! (Mire a felesege nyugtatja hogy: "Hat dolgoznak!" -- Tobb ilyen feleseget, bitte!!!) Nekem ugyan a lenyeg ugyan nem annyira a "dolgozason" van, hanem inkabb hogy a 130-as sebesseghatar nem az jelenti hogy mindenkinek kotelessege hogy szabad utat biztositson Juszt Laszlonak hogy uticeljaig folyamatosan akadalytalanul haladhasson 160-nal! Ha a tanult es elismert Juszt Laszlonak macskapocse paprika van a seggibe, akkor mit varjunk a Heesh-tol, aki a buszaval levillogja meg lekurtoli mindet aki nem megy legalabb olyan gyorsan, ahogy SZERINTE kellene? Ugy van ahogy az imi mondja: idegbeteg orszag!
Es mondhatnam meg... de kell az nekem? Kell az nektek?
"Kérdés mennyi pluszba kerülhetett és sorozatgyártás esetén mennyiből lehetne kihozni." Az reszletkerdes! Szerintem az igazi kerdes inkabb az hogy: 1. Mennyibe fog majd az uzemeltetese kerulni? Mer hogy a sok fityere kozul hol az egyik hol a masik lekokad, az egeszen bizonyos. (Mar ha egyaltalan dolgoznak is majd vele. Persze azt is le lehet vonni a sofortol. 2. A jarmu hossza mar igy is erosen korlatozva van. Ha elol is hatul is hozzatoldottak osszesen 1 metert, akkor az valami "hasznos" hossz rovasara mehetett csak. Mit roviditettek? Rakteruletet? Kutyaolat?
Persze ez egyaltalan nem jelenti azt, hogy a mernokoknek nem kell jatszadozniuk a homokozojukban! Sot! Es igen, az a 13% tenyleg sok. De az lathato, hogy ez nagyon messze esik a gyakorlattol. Mar nagyon sok eve jelennek meg ujra meg ujra hasonlo megoldasok (az aerodinamika nem vadonatuj tudomany), es a gyakorlat nagyon keveset fogadott be beloluk.
A karimax jol mondja: a normacsokkentes egyszerubb es hatekonyabb megoldas.
A Gasolin Press tavaly beszámolt róla, hogy a Renault megcsinálta ezt a nyergesvontatót, most pedig, hogy megmutassa mennyi lehetőség van még az aerodinamikában elküldte az autót egy tesztútra, hogy a gyakorlatban is megmutassa mit is hozhat a jármú. Referenciaképpen azonos útvonalon elment egy normál Premuim nyergesvontató is. Az autónak az elején egy 30cm-es orrész lett kialakítva és a megfelelő légáramlás miatt új spoilercsomagot kapott. A hozzá kapcsolt félpórkocsi is körbe lett burkolva és a hátulján egy 70cm hosszú "szárnyat" kapott, hogy csökkentse a fellépő turbolenciát. Az autón még apróbb módósításokat eszközöltek többek közt az olajon, a gumiabroncson és a kompresszoron. Hosszú lett a hídáttétel (i=2,64), visszapillantó tükör helyett kamerát szereltek, automata rendszerű váltót kapott, tempomatot használtak. A normál Premium vontatóhoz képest 13%-al azaz 4,5L-el fogyasztott kevesebbet 100km-en. A normál vontató 35L-t ez csak 30,5L/100km-es fogyasztást produkált. Az útvonal: Lyon, Chambéry, Genf, Bourg-en-Bresse és Villefrance-sur-Saone volt. Azért a 13% már elgondolkodtató. Kérdés mennyi pluszba kerülhetett és sorozatgyártás esetén mennyiből lehetne kihozni.
Remélem majd szerdán eltudom olvasni:( Jelenleg csak ezt tudom: Hardverhiba miatt a c2 szolgáltatása átmenetileg szünetel, a hiba kijavításán munkatársaink dolgoznak. Ez idő alatt az érkező leveleket tartalék szerver fogadja. Megértésüket köszönjük.
Majd küldök másikról, csak egész hétvégén telepen "dolgoztam"
Hát én olvasgatom a német fórumokat ez alapján a netto 2500 Euros mixer fizetés soknak tűnik. (persze nem mindegy merre lakik a sofőr). Az egyik német szaklap nyilt közvéleménykutatást tartott a fórumán a sofőrök fizetéséről februárban. Az eredmény: 1200-ig 3% 1201-1500-ig 8% 1501-1800-ig 15% 1801-2100-ig 23% 2101-2400-ig 23% 2401-2700-ig 13% 2701-3000-ig 7% 3000-nál többet 4% keres. A adat brutto fizetés. A magasabb fizetést jellemzően a tankeresek és a nemzetközisek keresik.
Na most betetted a bogarat a fülembe. Ki lehet az a nő, aki Fehérváron dolgozik és Ő ismer engem, nem tudom. Egy srác ismerősöm tutira van ott, de ő nem nő. :-))))
E-mailben kérem esetleg a nevet, nemsokára jönnek értem kocsival, utazok vissza. Úgyhogy fejest ugrok a melóba ismét. Bízom benne, hogy áprilisban nem lesz ennyi kényszerszabim!!
Széles utat, hatóság- és probléma mentes utakat mindenkinek!
Köszi! Barátaimmal suliban azon a véleményen voltunk, ha már 2 évet sikerült legyűrni a 3,5-ből, akkor semmi pénzért nem hagyjuk abba, mert akkor 2 évig mintha nem csináltuk volna semmit. Lehet, hogy 5-10 év múlva fogok munkát váltani mondjuk a diplomának köszönhetően, de lehet hogy nem. Ki tudja, mai világban több lábon kell állni!!
Ne aggódj, azért voltak itthon "háborúk" anyámmal jogsi kontra suli ügyben. De mára lecsillapodott Ő is, belátta, hogy mi a dörgés, mivel szeretnék foglalkozni! ;)
Gerob, van egy siófoki ismerősöm (nő), aki iwiwen kiszúrt Téged az ismerőseim között. Majd priváton elmondom, hogy kicsoda, aztán Te megmondod, hogy emlékszel-e Rá :D
Valamelyik nap a cégnél ezek vitáztunk, hogy honnan ismerem én a Gerobot.. ha' mondom az hülye soffffőőőőőrrr :D
Siófoki vagyok, 2005-ben elkerültem Dunaújvárosba fősulira, a mindent lezáró államvizsgám idén nyárra tolódott, így addig "rögzített az időbeosztásom". Időközben megcsináltam a jogsit (régi álmom volt, már érettségi előtt 1-2 hónappal sündörögtem emiatt), megismertem a várost - cégeket, így dolgozok ott. 3 évig laktam koleszban, aztán most már albérletben az egyik ismerősömnél, akit szintén a fősuliról ismertem meg. Általában 2 hetente szoktam hazajárni Siófokra (anyu főztje, itthoni ismerősök, stb-stb.), viszont ha van valami gebasz, akkor nem ritka a 3-4 hetes távollét sem. Ha nem nagyon írogatok ide a fórumba, akkor az azért van, mert Dunaújvárosban vagyok és nincs lehetőségem mindig netezni.
Dolgozni meg mindig máshol dolgozok! Általában ott ahova a fuvarok szólnak. :-))))))
De ha embert viszel, legalább nem lopnak belőle :P Reggel felkelsz, pisi a busz oldalában, majd rendőrt hívsz, és elmondod, hogy hiányzik két nyugdíjas... :D Biztos felvágták a ponyvát.
Mama, az hagyján hogy a gyerek 2 kilóméter után hányhatnék, de én már azóta, hogy itt állnak mellettem / feljöttek a buszra! Akkor most kinek kéne leszállni?
A felelősség a teljesen más alkalmazotti/vállalkozói viszonylatban. Normál esetben a "rendes" fizun kívül a járulékokat is meg kellene kapni és akkor szinte ugyanott vagy. Egy törés esetén az alkalmazott mond egy sziát és jobbra el, míg a "vállalkozó" sofőr bérlőként "szerepel" így elvileg behajtható a teljes károkozás (önhibás, szándékos balesetre gondolj). (sajnos tapasztalat)
Tamiya: Hidd el a világot látni az azt jelenti, hogy voltál sok autópályán:P
Az még rendben van, ha vállalkozói alapon magának fizeti a járulékot, mert most én is így dolgozom, de van egy nagy különbség. Külföldön a díjazásba ez simán belefér, viszont a 21-24 forintos kilométerdíjba nem biztos. Pláne, ha még levonások is vannak. Információim szerint itt egy betonmixeres 2500 euró nettót kap, és ő alkalmazott. Igaz reggel 6-tól este 6-ig nyomja. Viszont a hétvége szabad. Szerencsére nekem is. Vasárnapi munka itt tilos, még porszívózni is csak lábujjhegyen szabad. Azért család nélkül nem olyan kerek a dolog, de dolgozom a megoldáson. Az idő az elmúlt hetekben valóban nagyon kaki volt. Rettenetes hóvihar, 10 perc múlva szikrázó napsütés. Ez állítólag itt természetes. Valószínű, ezért járnak olyan sokan a németek délre a tengerhez (meg van rá pénzük).
Lehet nem jól tudom,de mintha Angliába úgy van,hogy mindenki maga után fizeti a dolgokat.Szerintem nem 1 rosz ötlet.Lehet ezt próbálja ki a vállalkozó.
Sajnos tudok pár olyan céget akik meg a kis kék könyvel dolgoztatják az embereket és elég alap hangon is fizetnek.
Adjál légyszi valami "maszek" elérhetőséget és akkor írok litániát, vagy ha ráérsz zúzzál felfele MSN-re aztán mesélek! Holnap kora délutánig még net közelben vagyok.
Főleg úgy, hogy függetlenként számlát ad a sofőr a munkavégzésért, oszt a maradékot ossza be! Nyilván úgy sokkal többet kap, a gond abból lehet, ha egy ilyennek annyi pénzzel akarja kiszúrni a szemét, mint egy alkalmazottnak.
voltam Feléd szerdáról csütörtökre éjjel. Stuttgart mellé vittem motyót, gondoltam most megint egyszer az alsó úton megyek Salzburgnak, nem a szokásos Passau-Nürnberg- Stuttgart vonalon. Bakker, olyan hóvihar volt, sokan csúszkáltak a pályán össze-vissza, Mondseetől Müncheni Ring-ig volt a káosz, utánna lehetett haladni. Közben a rádiót hallgattam, másról sem volt szó, csak erről: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=471979
Utána még fölmentem Fuldába, ott már verőfényes napsütés, nem akarták elhinni, hogy pár órája még küzdöttem az elemekkel :)
Sziasztok Ma beszéltem itt München mellett egy magyar kollégával. Mesélte, hogy új ötlete született egy hazai vállalkozónak, a gazdasági válság miatt már nem tudja a járulékokat fizetni, így a sofőrnek kell. Ha nem vállalja a pilóta, mehet isten hírével. Ez legalább olyan finom, mint amit itt olvastam, hogy az állófűtést (gázolajat) a sofőrnek kell csengetni, ha nem akar fázni.
Persze majd én a pléhmétnek fogok könyörögni mi?? :o) akkor már inkább egy megkímélt 40 körüli,kevés kilométerrel :o) az tudja a dolgát,nem kell könyörögni,meg udvarolni.
Erről beszélek én is. Az alapfelvetés Road részéről az volt, hogy a túlórapénzt majd ledolgoztatja a csajokkal :) Én erre reagáltam, hogy milyen kilátásai lennének:)
Azon a téren minden OK! De mammer nem lehet olyan szép, mint egy 18-20-as diákcsaj. Még végén tükörbe néznék, aztán mammer képétől belemennék az árokba. :-D Amúgy meg jobban szeretnék hosszabb távot vezetni, világot látni akár dobzokkal, akár emberekkel a hátam mögött. Érdekesebb munka sztem, meg kicsivel több pénz is, igaz felelősség is nagyobb. Jó tudom, ne szóljak semmit, mert kezdő mit akar már nemzetközi buszozni vagy nemzetközi kamionozni. Addig megköszönöm a normális fizetésű állást (jó a fuvarozás is meg a személyszállítás is), ha lenne, aztán majd pár év múlva csak lesz malacom...
Mér pont a két legkézenfekvőbbet hagytad ki?:) Egyébként a 30-40-es korosztály ha buszozik is általában családdal megy, de hogy én nem rázatnám magam buszon harminc órákat az hétszentség...kocsi, repülő ha nem akkor inkább maradok a seggemen. A kis pipi pléjmétek akikről Road álmodozik nyugodj bele, szintén nem busszal indulnak nyaralni:)
A 30-40 fő osztály meg gyalog, bringán vagy vonaton megy el pl. Olaszba mi? Hahaha Sztem a memmerek meg a diákok sem nyüzsögnek annyit, megállsz velük pár helyen az út során, aztán kipisilik magukat, meg bevásárolnak...
azok csinálják a helyijáratot, akik vagy elműlt 50 és milio kilométert vezetett, vagy azok akik anyira nem bíznak magukban, hoyg nem mernek a városon kivülre menni mert félnek, hoyg eltévednek. városban meg nem tud mit kihagyni, megy a kék táblák utánn és nincs gond.
Hát lehet :) De ez is unalmas egy idő után. Majd látjuk. Nekem az tetszik benne, hogy csak vezetem a buszt. Becsukom a fülkeajtót, és szarok az utasokra :) Néha eladok 1-2 jegyet, nem nagy kunszt. És mindennap otthon alszok. Helyközin ezzel szemben millióegyféle bérlet és jegy, nagyobb balesetveszély, távolságin meg ott vannak még +nyűgnek a csomagok. Meg az utasok: lehet hogy az egyik fázik, a másiknak meleg van stb. Valamelyik nem lát az olvasólámpánál, azt azért rinyál.. És nem keresnek jobban, igaz, a borravaló az sokkal több, de az se mindenhol. És km-ben sokkal többet is mennek.
Én nem vágyok erre. Sztem egy helyijárat sokkal problémamentesebb: nincsenek csomagok, nem nagyon kell az utasokkal foglalkozni, pátyolgatni, nem lehet eltévedni :). Kisebb a balesetveszély is sztem városban. Mondjuk, az ilyen különjáratos melónál legalább a fizu jó, meg lát szép tájakat az ember. Mindennek megvannak az előnyei-hátrányai sztem. Amúgy agyaltam rajta korábban, hogy venni egy buszt, és csinálni valami utazásszervező irodát. Ebben van egy kis gyakorlatunk, mert a nyaralásunkat mindig magunk szervezzük, a busz részt meg intézném én :) Csakhát ehhez annyi papírt kéne beszerezni, meg sok zsé kellene, sok utánajárás.. Nem tudom megérné-e.
Ahogy az oktató mondja, a nemzetlközi busz, az királykategória... hát király is lenne pár év helyijárat után elmenni nemzetközi buszra valami jó helyre, ahol heti-havi alkalommal kell menni külföldre hosszú útra.
Te hogyan laksz melóhelyed körül, albérlet? Ha gondolod, egy mail-t dobhatsz, hogy tudsz úgy gazdálkodni a lóvéval, hogy jusson is maradjon is. Mert én akárhogy számolok, nem érné meg 50-80 km-re házunktól elmenni melózni. Ha vonattal meek, akkor fizuból leugrik 45 ezer + kaja 30 ezer (30 nap * 1000), s ha mondjuk fizu 120 tisztán (s akkor már jól fizet), akkor marad 50 ezer. Még az is jó lenne, ha albérlet lenne össz 30-35 rongyért, de akkor plusz kaja 30 rongy, tehát marad 60 rongy. Nem sok... főleg, ha azt nézem, hogy nem is helyben lenne :(
Fax kivan, hogy a környező megyékben (Győr és Zala) van meló 50-80 km-re, nálunk meg semmi.
Nem szivesen buszoznék ilyen helyi vagy távolsági járatokon,de a kirándulós,külföldre járós buszsofőrt azt irigylem kicsit :o) az már azért jobb meló lehet.Kényelmes busz tele minden jóval ha meg a célhoz érsz,gondolom állják a szállást,nyaralhatsz,pihengetsz,várost nézel velük.Azt beválallnám minden zokszó nélkül.
Jaja, jártam már arra. De abból a fajtából 2 is van ott. Vámosszabadiból jöttem Győrön keresztül Fehérvár fele. Buszos barátom ott lakik - dolgozik. Ő mondta, hogy jó megoldás az, csak ugye sokan még nem tudják használni, illetve nem úgy használják ahogy kéne. Pl.: sok milliós terepjáróval közlekedő a délután csúcsban tolakszik - rövidít a sávok közti cikázással.
Győrben a 4 sávos körforgalomnak álcázott vmiben jártál már? asszem a Fehérvári út is abba csatlakozik bele. na ott szoktak még nézni a parasztok, hoyg mi merre miért.
Érden mikor a Penny-nél megcsinálták a 2 sávos körforgót, legalább 2 hónapig nem volt fölfestve, minden regel araszolás volt, mert a kamionos/buszos tudta a kreszt, hogy ha nincs fölfestve a terelő vonal akkor az "széles egysávos" a sok hülye, meg oldalról telibevágta a bent lévőket :D
Ez vitathatatlan a 2 sávos kényelmesebb. Ha rendesen meg is van csinálva a kitáblázás - felfestés (külső sávból rögtön az elsőn kihajtás, belősőből pedig "oszt" a továbbiakba) erre a turbo körforgóra és mindenki használja normálisan, akkor tuti szuperül működik.
Fehérváron a tejüzemnél is ilyen két sávos körforgó volt, gondolom ott is összejött 1-2 csati, aztán rögtön át is lett alakítva.
Stopolás meg majd legközelebb. ;) Küldök nemsoká e-mailt.
Ha megunja, hogy az utasok pofáznak lehet váltani. "A doboz nem szól vissza."
Szerdán kicsit gondolkodtam mikor jöttem vissza Nyitráról. Nyitra - Újváros 200 km, szép kényelmes tempóval végig közút 3,5 óra vezetés, úgy mész ahogy Te akarsz. Ezzel szemben egy Újváros - Selmecbánya (240 km) buszút (főiskolásokkal....:)) volt hogy belecsúszott 8 órába. Jah olyat is hallottam, hogy Újváros - Tatabánya 10 óra, szintén főiskolásokkal...
Persze nem azt mondom, mindkettőnek megvan az előnye - hátránya, ez vitathatatlan tény. Na szóval arra jutottam ott hirtelen, hogy maradék én a dobozoknál. Jah busznál az álommeló szerintem az Orangeways lehet! Frankó buszok, jó útvonalak, rögzített menetidő, fix megállóhelyekkel, wc a buszon = nincs sírás a megállásért, stb-stb.
"Helyijáraton sofőr (középkorú ürge) úgy tolta a gépet, mintha egy maga ülne benne no felelősséggel. Jah meg a másik. Távolsági járaton utaztam, busz sofőr a párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalomban előzte meg a nyerges szerelvényt"
Valószínű kamionosok voltak korábban.. XD
Mennyibe van most egy jogsi kiváltás? Mostanában akarom én is megcsináltatni, az E miatt.
Pl: Vas megyében van a Sláger, Petőfi és Danubiusz már nem mindenhol.
Ráadásul a Te problémád az vele, hogy másik stúdiót fogsz ugyanattól a rádiótól.
Mondjuk az állomáskövetéssel pesten megőrjítenek mióta az új adótornyok vannak. 6os kivezetőnél rendszeresen átvált(ana, ha hagynám) 100,8 95,5re a 103,3 +100,5re.
A kétsávos körforgó tökéletes számunkra, hiszen végre elfér benne a nyerges:P
Eredetileg a hollandok találták fel (ha jól olvastam régen magazinban) a jó megoldát a többsávos körforgalomnál: un turbo körforgalom, ilyen van Veszprémben tuskónál.
Na ezt látta egy (gondolom Brüsszelbe) kiküldött, csak nem emlékezett pontosan rá, ezért van most mindenhol körforgalom. Lassan rendes kereszteződést nem is csinálnak:( Jó ellenpélda: Bp X.ker Kőér-Óhegy, Gitár-Mádi, Gitár-Harmat (itt ráadásul először úgy táblázták körbe, hogy a csuklósbusznak centiznie kellet)
tegnap reggel Diosidnál majdnem a plató alá szaladt egy autós, mert gondolta, hogy teli zöld lámpánál a a balra kanyarodónak van elsőbsége, nem a jobbra kisivben forduló teherautónak. meglepődött mikor közlelről látta az aksikat az iveco alatt
párhzamos közlekedés szabélyai, de 1kihajtóval előbb ki kell sorloni a külsőbe ha ki akarsz menni, nem úgy mint a sok kötsög úrvezető csinálja, hoyg nyíl egyenes a belsőböl ki a kijárón, szarik rá, hoyg te épp mellette vagy.
Semmire! Veszélyes, eleinte itt nálunk mikor megcsinálták ezeket voltak is csattanások rendesen, mire szépen megtanulta mindenki, hogy ugyanúgy a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek itt is.
Blaupunkt van benne és tudja is ezeket,csak szerintem tuti az antenna a bűnös.Mikor Vectrával megyek akkor a gyári fos kazettás bigyó simán veszi az adást,de ez az euro4 hááát :o)))
Köszi! Előre láthatólag 2 hét múlva jövök haza ismét.
Holnapra nálunk kell egy szólós autó (6-ból), meg egy szerelvény (16-ból). Aztán csá! Jah és erre az autómennyiségre jut 1 fuvarszervező!! :-)) Nesze neked waberer's.
Az esetek 90%-ban pénteken mindig a keleti szektort kapom.Amúgy elvittelek volna szivesen.Holnap munka nap van akko ezek szerint csak én húzom az igát? Itt mindenki pihenni fog.Esetleg Hees barátunk idegesíti majd az élő állat szállítmányát :ĐĐĐĐĐĐĐĐĐ
Bocsi, hogy nem vettelek észre, nézek de nem látok (pedig a szemüvegem is 1,5 hetes, még szinte új "szaga" van). :) "Siettem" vissza a városba, mert aznap 6-ig volt okmányiroda és elakartam indítani a jogsi készítés folyamatát. Jövő héten ha megyek ismét tótokhoz, akkor már tényleg megállok Nálad!!
Jah ma említettem górénak, hogy megvan a nehézpót jogsim, csak még a BM dolgozik rajta. Kérdése: lenne kedvem akkor a nehézpóthoz? Mondom neki: akár, a lehetőség az adott!! Úgyhogy még bármi lehetséges a jövőben. ;)
Akkor megspóroltam egy telefont. Ma nem volt munkám (ismét, a holnapi munkanappal együtt 4. ebben a hónapban, ebből egyet kértem én), úgyhogy 1 hónap után haza tudtam jönni a hétvégére. Szóval gondoltam felhívlak, hátha olyan napod van, mint 1 hete, Fehérvártól elhozhattál volna. De mondom inkább maradok a busznál. :S :S
Jah buszos kollégáknak egy gyenge mai példa: C*gány asszony 2 pujával, csomagokkal tömött buszon. Csak a szomszéd faluig mennek, de kislánynak 2 km utána "hánynia kell". Nőci ott verte magát, hogy legelső helyen megállni, azt ők szállnak lefele. Anyád, mondom tőlem 1 méterre.
És a másik: vezetési stílusról is beszéltetek itt az elmúlt 2 hétben Helyijáraton sofőr (középkorú ürge) úgy tolta a gépet, mintha egy maga ülne benne no felelősséggel. Jah meg a másik. Távolsági járaton utaztam, busz sofőr a párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalomban előzte meg a nyerges szerelvényt...Miről beszélünk???
Ezért vallom én azt, hogy nem kéne általánosítani!!!
A Lamberetre azt mondják kicsit "hajlékonyabb", mint 1 Schmitz v Kögel viszont valamivel könnyebb.
A ThermoKing meg jobb mint a Carrier.
A BPW nem gy tökéletes futómű, de tengelynek megteszi:)) A legtöbb gond a "hagyományos" felnijű (dobfékesre is jó, ET0) tárcsafékesekkel van, mert nem tud rendesen szellőzni a tárcsa benne és még nyáron 40fokban is hallani (egy enyhe fékell megállt) parkolóban ahogy pattogva visszahül (betétcserekor tárcsát is kell). Itt a ponyvásokon lévő a jó, a billencsé (ha tárcsa) a rossz kivitel. Amúgy utoljára beszúrt képemen is a "tökéletest" láthatod (igaz betétet féloldalasan koptatja, forgatni kell)
Bocs, hogy belekotyogok, de a menetrögzítőknek három fő csoportja van, csak tömítő, tömítő-és ragasztó, valamint a csak roncsolással oldható, ez a csapágyragasztó is egyben. Egy típusa olyan, amit szerszám nélkül is lehet bontani, ezt használják a véletlen oldódás megelőzésére. Vannak még gázálló, saválló, hőálló altípusok is. Nagyjából 41 félét forgalmaztam 2006-ig
Nekem menetrögzítővel (loctite kék színű) van már 10 éve folyamatosan rögzítve a difinek a leeresztőcsavarjai (gyárilag fellazulhatnak), de még azóta sosem volt gond a fellazításuk. Ráadásul Nálad ha minden igaz 1millió Km-ig garantáltan gondnélkül kell futnia.
Létezik olyan, hogy bármennyire meghúzod, mégis meglazul. Ilyen akkor szokott lenni, ha a luk, amibe tekered a külső részénél kicsit kikopik. Mert hiába húzkodod utána, nemsokára lesz egy kis lötyögése, és azon a részen éri a rángató erő. Ha egyszer meg tud mozdulni, akkor szépen kitölcséresedik.
Mi kézzel húztuk meg. Direkt azért vettem hozzá való kulcsot. Aztán már 4-et elhagytam 1 hónap alatt. Folyamatosan nézegetnem kell, mert fellazul. Egyszerűen nem haladok előre, mert minden kútnál meg kell állnom ellenőrizni. Lehet akkor mással van gond, mert mindig ugyanarról a tengelyről repül el (Bal hátsó tengely)
Menetragasztó/menetrögzítő :) Kifejezetten csavarok rögzítésére szolgál, bárhol kapni. 2k-s fémragasztó is jó, én is használtam már ilyen célra, nehezen, de kihajtható maradt a csavar (igaz 10.9, lehet a gyengébbek megsínylik).
Ezt a menetrögzítőt mondták már nekem, de eddig nem mertem kipróbálni. Milyen anyag ez? Erős ragasztó? Mert én a kétkomponensű fémragasztón gondolkodtam, csak attól félek, hogy tönkreteszi a menetet.
Jól rászorítod kézzel a kupakot, hogy azért tömítsen is, aztán mondjuk 4 ponton odapöttyinted. És akkor ha kell, vágóval pár kalapácsütéssel le lehet szedni :) De biztos ami biztos, csavart is tegyél bele :) Vagy kend be a csavarokat menetrögzítővel.
Hát... lehet inkább maradok valamilyen ragasztónál. Főnököm infarktust kapna ha meglátná, hogy hegesztgetek a pótkocsi tengelyén:) Basszus hetente kell újat venni. Már kicsit ideg romboló.
Úgyvan. Katonaságnál, már öléggé kotyogós volt a rendszer, állandóan kicsúszott a féltengely az agyból. csavarokat, új kerékagyhoz menetvágót nem adtak. Ráhegesztettem az agyra a féltengelyt. Soha többet nem jött ki.:-)
Erre már én is gondoltam. Ez lenne a legegyszerűbb, de ha le kell venni akkor cumi van:) Inkább lehet rá kellene ragasztani, csak nem tudom milyen ragasztó lenne az ideális!?
Sziasztok! Én a porvédőt mindig elhagyom. Nem tud rá valaki valamilyen trükköt, hogy ne hagyjam el? (Gondolom húzzam rá jól:)) de azon már túl vagyunk)
Jó is a BPW futómű hallod-e! Tavaly nyáron én is raktam össze jó pár száz darabot a BPW Futóműgyárban, mint occsó diákmunkás. :-D A csavarok jól meglettek húzva nyomatékkulccsal, esetleg a "zsírostető" azaz porvédő eshet le útközben. :) :) :)
Amikor havi szinten 10-15 jav.klt megy el Magnumhoz, Premiumhoz, Midlumhoz, S-esekhez, akkor igen. Elég jól látni az alkatrészekből egy-egy típus betegségeit. Renaultnál ez az első futómű- nem bírják az itteni utakat. Függők, gömbfejek, tolórudak sűrű cserések. Régebben, ha felhívtak, hogy Rába diffi probléma, majdnem biztos volt, hogy a diffműben a tengelykereszt tört el. Típushiba volt, de csak a 832-es futóműveknél. 831-essel elő nem fordult. Iveco Stralis hamar turbóhibás lesz-ez is típushiba.
Ezeket tudnom ,kell, amikor arról döntök, mit tartok raktáron, ezeket veszem (többnyire)figyelembe, ugyanakkor nem fogok pl turbót raktáron tartani, de alapvető szűrőt, féket, rudakat, világítást igen. (Midlum első-hátsó tárcsa, fékbetét, stab perselyek mindig vannak raktáron)
Azzal sok baj nem lesz, viszonylag könnyű cserélni a tárcsát, betétet, kell is, mert a pótok szeretik megenni a tárcsát, igaz viszont, hogy nem drága egyik sem. A felfüggesztésre valami sok gari van, általában nincs is velük gond.
A 440 Dxi már Volvo hajtásláncú, nem éri utol a Pre 420Dci betegsége, a vezérműtengely és környezete. Futóműve még nem nőtte ki a hagyományos rönyóbetegséget, a sűrű függőcsapszegezést, de lényegesen ritkábban kell cserélni, mint az előd típusokét. Hátránya a viszonylag sok szervizvédett alkatrész, ami jelentős költség lehet már ennél az évjáratnál. Előnye, hogy sokszor ugyanazt a Volvo-nál 15-20%-al olcsóbban meg lehet venni:-D Pótról nem nyilatkozom, nem tudom ,milyen futóművek vannak alatta.
Dehogy jobb. Minek éljek szardinia módjára, ha egyszer van rendes tgk. jogsim. Ha 7,5t tgk. alvázra rakja az ember akkor nem vészes a dolog. Az esetleges autópályadíj se olyan magas.
Fontos tudni! Ha munkanélküli vagy, esetleg AM kiskönyvvel dolgozol, kérj TB támogatást az önkormányzat szoc.pol. osztályán!!! Egyébként 4500,- / hó, így meg lehet fizetik helyetted. Fél óra, meg 3-4 papír kitöltése, aztán kész. Talán segítettem...
Egy kiépített lakóautó nem jobb (Fiat Ducato, Renault Master vagy akár Ford Transit)? Arra nem lenne súlykorlátozás, bár igaz kisebb is, de 3-4 embernek megfelel. :-D
Én már régen kitaláltam ezt. Irodakonténer egy régebbi teherautó alvázon és lehet járni a világot. Ha valaki nagyobb helyett akar akkor még egy plusz irodakonténer a pótkocsin. Nyáron balaton, télen spanyolország. Pl. ha megunod, hogy minden reggel Barcelonában ébredsz, akkor beröffented az autó és 2 nap múlva már akár Rotterdamban ébredsz fel. És még lakbérre sem kell költeni. Annyi pénzből amit valaki egy otthon fenntartására költ abból lehet utazgatni.
Sztem jelenleg a legcélszerűbb stratégia feketén/szürkén dolgozni. Nyugdíj már úgysem lesz 20-30 év múlva, addigra rég összeomlik a nyugdíjrendszer. Ezért arra kell törekedni, hogy most minél jobban keresni(akár feketén is), és ebből minél többet félrerakni. Arra kell ügyelni, hogy az EÜ be legyen fizetve, azért az csak kell. Tehát minimálbérre bejelente a legcélszerűbb melózni. A többit meg zsebbe.
Ah, engem meg bejelentenek arra a fizetésre, amit kapok, és köv. hónaptól már a felső adósávba tartozok! Mondhatom, örömmel fizetek ennek a tetves kormánynak pénzt, hogy legyen mit elszórniuk.
Én abszolút nem óhajtom még a nyugdíjas éveimet tervezgetni, a holnapi szél holnap fúj majd :) Pillanatnyilag sokkal jobban érdekel, hogy egy római útra hogyan szervezzem be magam:)
Van egy sátras utánfutóm,nem a skif hanem a camptourist :o) ha gondolod rátok ruházom így már a kéró megoldva :ĐĐĐ mi is szeretjük a kempingezést,kérlek szólj neki több férőhelyest nézzen má :ĐĐ
Én már mondtam a férjemnek, ( a minimálbéres bejelentés okán ) hogy útközben tanulmányozzon, gyűjtsön adatokat arra vonatkozólag, hogy melyik tengerpartra lesz érdemes kiköltözni nyugdíjas korunkban. Na nem valami apartmanba, hanem csak úgy nomád módon. Merthogy annyi nyugdíjunk biztos nem lesz, amiből meg tudunk élni idősebb korunkban. De ez csak az optimista verzió, a pesszimista szerint meg se érjük :)))))
Mit hallgattál Te Szögeden??:P Szerintem aki ezt bemondta az most jutott fel először eme remek körgyűrűre és annahegynél látott egy Ifát caplatni felfelé:) (néha én is úgyérzem, hogy állunk)
Valamelyik rádió adó szólt haza felé és ott mondták a hírekbe,hogy valami szakszervezetet alakítottak a kamion sofőrök és tiltakozni fognak.A minimálbérre való bejelentésért,üzemanyag levonások miatt,túl vezetések miatt,túl súly miatt és 10 éve ugyanannyi a fizujuk sőt ugye most még kevesebb is ,mert a válságra hivatkozva levonnak sokuktól.Teljes mértékben megértem őket és támogatom ha kell még beálok az egér kamionommal is a sorba :ĐĐĐĐĐĐĐĐ
nem találtam még semmit. de szerdán mult pénteken megkaptam a fizu papirom 11 nap=82500ft, és ebből levontak 43500ft-t egy tavaly agusztusi hiányra(szlováák johnsonCjohnson os cumó, körberagasztva dhl es szallagal). gyakorlatilag 39000ft ért dolgoztam 11 napot. ugyhogy úgy döntöttem, hoyg elmennek ezek a k..va anyukba.
azt a 40e ft kb 10 nap alatt összeszedem itthon és nem kell hozzá hajnali 3kor kelnem. úgyis jön a motoros szeszon, motorszerelő a szakmám, amíg nem lesz vmi addig maszekolok.
Kicsit off, meg nem off: manager2008 2009.03.24. 12:30:50[i/] Mindenki ismeri azt a mondást, hogy "egy hajóban evezünk".
Ha egy polinéz csónaknak képzeljük az országot, akkor lehet gondolkozni.
1. Ha az élelmiszerkészletet valaki lopja attól még nem fognak az evezősök tovább evezni, hiába hízik a főnök, mert egyszerre halnak éhen- szomjan a végén. 2. A demokrácia semmit sem ér, ha a szavazóknak fogalma sincs a lehetőségekről, tehát a szavazás csak ökörködés. 3. Néhány okos embert úgyis leszavaz a többség, tehát az ész nem dominál 4. Ha nincs egy olyan kapitány aki vállalja a nehéz intézkedéseket is, és ha kell akár a tengerbe dobálja az evezni képteleneket (hogy emelhesse a kulcsszereplő evezősök fejadagját) akkor mindenki elveszik.
Nehéz helyzetben sajnos a demokrácia lassú, eredménytelen és álhumánus, mert elosztja az erőforrsáokat és képtelen a húzóerőt jelentő rétegeket támogatni.
Mindenesetre szórakoztatóbb mint a diktatúrák ))))
Az hogy ki a kapitány, tökmindegy ha alkalmatlan tolvajbanda veszi körül, és ebben kb nagypártjaink tökéletesen egyenlőek.
A Bokros féle megközelítés szintén szart sem ér, emrt nem a termelést aktivizálja, hanem csak elszedi a tömegtől a kaját (az evezősöket kell támogatni, nem a hajó festegetését).
Gurney Halleck 2009.03.24. 12:35:52 @manager2008: "4. Ha nincs egy olyan kapitány aki vállalja a nehéz intézkedéseket is, és ha kell akár a tengerbe dobálja az evezni képteleneket (hogy emelhesse a kulcsszereplő evezősök fejadagját) akkor mindenki elveszik" Megpróbálom fordítani ezt a pontot: A nyugdíjasokat lőjük a Dunába. Jól értem-e?
manager2008 2009.03.24. 13:14:12 @Gurney Halleck: A National Geographic 2008 Március, Hivogat a kéklő messzeség (kőkori hajósok nyomában a déltenger távoli szigetein (Roff Smith) cikket ha elolvasod és képes vagy egy modellt felállítani a döntési lehetőségekről, akkor bizony van olyan eset, hogy a hajó népessége kényszerű döntéseket volt kénytelen meghozni (6-800 km -t is eveztek, és aki rossz döntést hozott, az haleledel lett). Ez egyébként nem új dolog (hogy borzoljam a humánus lelkedet), Japánban is felmentek az öregek a hegyre télen (éhenhalni) ha nem volt elég ennivaló télire).
Nyilvánvaló hogy a mai Európa nem ezt várja el tőlünk, hogy fizikailag megsemmisítsük a nyugdíjasokat, és hagyjuk éhenhalni a segélyezetteket (ez marhaság, és sarkítás részedről, de mit vár az ember) De azért sok olyan intézkedés van ami bizony nem igazán élvezhető.
De ha valaki nem fizet TB járulékot 20 évig, és tökrészegen biciglizve elémegy a teherautónak akkor nem tuti hogy a többiek adójából kell rajta 5 milliós rehabilitációs műtéteket végrehajtani, már bocs.
Ha valaki tudja hogy egy gyermeket sem képes felnevelni, akkor ne szűljön 10 gyereket, hogy gyengítse a többiek lehetőségeit, a kifizethetetlen segélyekkel, és emellett szétlopja az egész környéket, felszedi a vasúti sineket és sorolhatnám.
Nem fogjuk ezt bírni, és nem is lehet, tehát lehet hogy pár embert tényleg a Dunába kellene lőnöd (ha mernéd, de arra fogadnék hogy nem lennél képes), pld azt aki ezt a rendszert így alakította ki.
A vezetőt is le lehet váltani persze kedves hozzászóló, de nem ér semmit ha a hajó népessége továbbra is csak evezget és zabálgat, mert ha elfogy a kaja, akkor a legjobb vezető is csak imádkozni lesz képes.
De lehet hogy nektek az is elég.
innen átemelve: http://buksz.blog.hu/2009/03/24/gyurcsany_lemondasa_tok_mindegy?fullcommentlist#comments
Kiesett a DAF motor a helyéről? XD A DAF-ból is tud ám folyni az olaj. Láttam nem egyet(buszban), És láttam száraz Rábát is(igaz, ilyenből kevesebb van :), majdnem 1 milla km-rel. Sőt, Volvo motorból is láttam olajfolyást, szintén nem egyet.
A versenyképes ár a legfontosabb. Mi 98-ban azért tértünk át a Rábáról a Dafra, mert kb 200000 Ft volt a különbség (ráadásul a Daf volt olcsóbb) és ha már 1 nyugati vontató árából nem lehet 1,5-2 "öszvért" venni, akkor nincs min gondolkozni:(( Ráadásul aki nemzetközizik az tudja, hogy a rendőr mindjárt keres hibát egy kis ország gyártmányában (nálam a daf motor kiejtése csodát tett olajfolyás keresésekor)
"A rendőröknek pedig valóban van ideje, mellesleg rettentő sok van belőlük. "
Van erről egy történetem. Este 9-10 óra magasságában egy kisvárosba kellett vinni 2 konténert. Az utolsó előtti utca végén egy szűk balos kanyar volt nem nyergesvontatóra méretezve. Előttem a cimborán pótkocsija felszaladta a padkára majd a fűre (semmi komoly csak egy kb. 1m-es nyom). Másnap reggel a tulaj jön (annál a cégnél dolgozott ahova vittük az árút), majd mondja adjunk neki 50-50-t mert kárt okoztunk. Elzavartuk a francba erre kihívta a rendőrt aki egy fél órán belül ki is jött. A rendőr felírta az adatainkat meg a biztosítónk nevét, de mivel az ilyen nem főbenjáró bűn ezért kaptunk egy szóbeli figyelmeztetést és a részéről ennyivel le volt zárva az ügy. Hogy biztosító fizetett-e nem tudom.
A Detroit-nak nincs Euro4-es motorja. Nem az a kérdés, hogy tudna-e gyártani hanem, hogy lenne-e vevő a termékre. A nemzetközi fuvaros nem venne Rába-t mert nincs nemzetközi szervízhálózata a cégnek. A belföldes piacra meg nem jellemző, hogy évi többszázas tételben vennének új autót. Ahhoz hogy mégis Rába-t vegyenek ahhoz a Rábának legalább egy 15%-al alacsonyabb áron kellene adni az autót márpedig ha mindent venni kellene (motor, fülke) akkor nehezen jön össze ez az ár. A fülkegyártás az egyik legdrágább dolog. Nem véletlenül használják a gyártók akár 20-25 évig is ugyanazt a fülkét. Nagy mennyiség kell, hogy gazdaságos legyen. Folytassam? Kis ország, kis piac. A honvédségi Rába-k is kb. 15-20%-al drágábbak mind a hasonló nyugati honvédségi gépek. Csak ott a háttérben más dolgok is húzodnak.
A volvo a futóműgyártó részlegét 2000 körül adta el a Meritornak. Azóta "gyártja" a a Meritor a volvonak (majd később a Volvo csoportnak) a futóműveket. Ez a Scania svéd acél duma nagyon jó. Csak érdemes megjegyezni, hogy az összes legyártott Scania kb. 15%-a készül svédországban. A mennyiség Hollandiában, Braziliában és franciaországban készül. Ha számokról beszélünk konkrétan: Scania 2007-ben gyártott 71.017db teherautót. Ebből: 11.091db svédországban 30.493db hollandiában 12.094db franciaországban 17.227db braziliában 112db mexikóban látta meg a napvilágot. Ennyit a svédacélról. Olyan ez mint a John Deere traktor és szarvas város kapcsolata...
Ez kiszerelésfüggő: Ugyanaz az anyag, -ha IBC-ben volt, akkor ADR-s akár csak 1db volt fent platón -ha max 200L-s kiszerelésben, akkor nem ADR, pedig volt hogy agyonpakoltuk:)) Igaz, odakint még így is le kell kötni (szinte mindent) amennyiben függönyösben fuvarozol.
Aztat hallottam, csak én még mindíg ebben a tudatban voltam: -volt egy szép gyár, -a gyárat feldarabolták, -az értékes gyáregységeket kijátszották a "nagynevű" külföldieknek, -így a tengelyek ugyanott, ugyanúgy készülnek, csak a végén nem Rába embléma kerül rájuk.
De pl a Scaniában ha megkérdezek valakit, akkor milyen tengelyről fog nyilatkozni? Szerintem eredeti "svédacél" gyártmányként jelenítik meg.
Számomra az a szőrnyű, hogy nem látod a cég emblémáját sehol sem (tudom van pár kivétel), csak "alvállalkozóként" tevékenykednek.
Legjobb példa a BPW Szombathelyen, egy az egyben átvették a gyárat csak a porvédő kupakon kellett átállítani a mintát Rábáról BPWre
én úgy tudom, de lehet hogy rosszul, hogy az olajra 1T-ig nem kell adr. meg a spray és hasonlo gázzal működő kütyükre se. nem mintha törödnének vele. az adr-es szállítókat minidg küln tartottam a töbitől, az olajat meg bedugtam a plato elejébe. de péntektől megszünik ez a gecizés.
De ez kicsit kínai,nekem.Látom előbb meg kell szereznem az áru pontos nevét meg besorolását aztán lehet többet tudok róla.Azért már most picivel többet tudok mint délelőtt :DDD
Hova?Az adatlapomnál lévő gmail fiókba küldjed mert az az inviteles genyaó olyan lassú mint egy csiga.Van mikor másnapra jön meg a drótposta.Ezért cseréltem ki,de meg van még az is.
Nem jók; nem olyan régen adta hírül a média, hogy a Rába előkovácsolt tengelycsonkokat és tengelytesteket szállít a Scania részére. A Volvóval régebbi az együttműködés. A Meritor-ral kapcsolatban igazad van, ott csupán beszállító, igaz viszont, hogy ezzel alaposan megnőtt a munkájuk, mert Meritor híd van a Volvo FH12-16, az RVI Magnum, Premium, Midlum alatt is,hogy csak hirtelen ennyit említsek. Márpedig ezek az autók szilárdan kézben tartják az európai piac jelentős százalékát.
Miről beszélsz??:P Ébredj ez nem az az ország:(, itt kb csak 1-2 cég foglalkozik azzal, hogy ADR vagy sem az általuk feladandó áru.
Nekem legnagyobb ADR kontrollom eddig ithon: papírod, dolgaid rendben vannak ugye? (mindezt 500m-re kamiontól irodában) Stájerben hetente 2szer hoztam cuccot el a cégtől 2 éven keresztül és annyi előnyöm volt a "sima elsőbálozóval" szemben, hogy engem beengedtek a kapun a rakodóhelyre és ott ellenőriztek (tételesen mindent)
Pavel: Amiről Te irsz az az autó "tartozék" szerintem, áruként nem szállíthatsz bármekkora mennyiséget csak ha a kiszerelése szerint belefér az ADR LQ rendszerbe. (ezért írtam az elvileg tényállást)
Road: Áru megnevezése B+:D (UN szám + hivatalos anyagmegnevezés)
Nem azt írtam,hogy oda kéne mennie és ordítani vagy lepattintani egyet.
A nagy céghez képest kicsi az ember,lassan beszél,meg lehetne műteni.Látszik te is buszos vagy :o) lövésed sincs a fuvar szervezésről meg hasonló nyalánkságok.Régebben mikor még minden jobban pörgött mint manapság ha ilyen kis tejbe tök lettem volna akkor nézhetnék a lukon kifele :o) na mindegy menj még 1 megállót :D
Van egy dolog, ami feledtetni tudja a rossz időjárást, eurónak hívják. Sajnos én úgy érzem, jogosan fröcsögök "kedves" országunkra, mert majdnem mindenem ráment a vállalkozás barát kormányunkra. És most már van egy kis összehasonlítási alapom. Ezek a bajorok nem normálisak. Mikor az egész világon válság van, ezek itt építkeznek ezerrel, meg autókat adnak el.
A rendőröknek pedig valóban van ideje, mellesleg rettentő sok van belőlük. De nem a látványos zöld-fehér BMW-s, hanem a civil. Tegnap egy fekete BMW áll a kereszteződésben, baseball sapkás török csávó a volánnál. Telefonál, kiteszi a kék villógót, és már hasít is. Van egy halom transporter sötét üveggel, az mind civil rendőr. Egy perc alatt bárhol ott vannak. Ezért nem szabad itt beszólni, vagy mutogatni a tisztes polgároknak, mert azonnal ráhívják a yardot az emberre. Szoval, még van mire rácsodálkoznom, és nem nagyon szeretnék hazaköltözni egyenlőre. Van miért dolgozni, úgy 40 ezer euróra már van otthon "jelentkező". Jók legyetek Sziasztok
Aha. Jol van ez igy. Meg majd biztos alakul meg. A nemetre javasolom a nyelvtanfolyast. Heti/napi nehany ora -- akar picit a melo rovasara is -- kivalo befektetes, megigerem hogy megterul. (Foleg ha a kovetkezo eveket is nemet nyelvteruleten tervezed eltolteni.) Nekem annak idejen nagyon jol bejott a Volkshochshule, gondolom az letezik meg azota is.
"...a határidő után 12 órával megy a rendőr a címre a rendszámért." Hogy ezeknek mi mindenre van idejuk? Ugy latszik ez a rendfenntartoero megjelenese a polgar lakasan olyan nagymultu hagyomany arrafele, hogy tan mar sose megy ki a divatbol. 12 ora!.. edes Istenem! Pedig mar majdnem kezdtem odakivankozni.
"nagyon kaki az idő, holnapra havat mond." Na akkor igy mar biztos hogy nem is megyek abba a sarkvideki Bajororszagba! Kulonben te hogy csinalod hogy fikazod itten az Ohazat ("nincs idegbaj, mint kurcsánylandban"), azt megse frocsognek rad?
Roadtrain: Olaj, ADR... Nyilvan nem engem kerdeztel -- en csak kontrazok az elozoekre --, de a gepolaj, kenoolaj az altalaban nem veszelyes aru. Itteni agyammal, szerintem. Se nem gyulekony, se nem mergezo, se nem ez se nem az... vagyis nem veszelyes anyag, annyit viszel belole amennyit akarsz minden egyeb cirkalmatossag nelkul. Ha a tied megis az, akkor azt a FELADONAK KELL TUDNIA, a tartaly fel kell hogy legyen ra cimkezve es az idevago dokumentumokkal kiserve es akkor mar erdekes lehet hogy mennyi es mit hogy szabad. Gondolom en. Is.
Érdekes ez a pali.Én eddig csak fényképen láttam,nem gondoltam volna,hogy ennyire le van lassulva.Nem tűnt egy brilliáns elmének,ettől függetlenül lehet az.Vagy jó szinész.Egy dinamikusabb embernek gondoltam őt,de itt olyan tejbe tök.Valahogy nem értem,hogyan került abba a székbe ahol van,mert evvel a temperamentummal kicsi esélyét látom.100kamionra 28db adminisztratív ember,hmmmmm..... mert van 15 féle gumi,meg ecetera.Nekem ez nem gömbölyű.
Nincs valaki aki tisztába van az ADR-es dolgokkal???
Olajat kéne szállítani ami hordóba van (200L) vagy kannába(25L).Nem gázolaj se nem kerozin hanem valami speckó olaj gépekbe(inkább motor olajhoz hasonló) vagy mitudomain :o)
Ez milyen kategóriába esik.Ha még azt is tudná valaki,hogy kell-e ADR vizsga meg miegymás akkor az lenne a kánaán :o)
Igazából a Rába is tudna kamiont gyártani, ha nagyon akarna. Alvázat le tudná gyártani, futóműveket le tudná gyártani, motor meg lenne Cummins vagy Detroit. A többi sallangot is nagyrészt le tudná gyártani a magyar ipar. Fülkének meg megvennék valamelyik gyártó már kifutott modelljét. Aztán lehetne azt optikaliag módosítani. VAgy legyártanánk azt is. Igazából pénz és akarat kérdése lenne. CSakhát nálunk nem ez irányba megy a gazdaságpolitika, hanem hogy verjük szét a hazai ipart, és importáljunk amit csak lehet.. Mivel a Rábának nem lenne ehhez tőkéje, az államnak kellene adni. Az államnak van tőkéje, csak hülyeségekre költi, feléli. Még akkora befektetést nem is igényelne, a futóművek adottak, alvázt sztem nem nagy kunszt a Rábának megtervezni és legyártani, motort, váltót készen vennék, talán a fülkére kellene legtöbbet költeni. A koreai, japán autógyártás is a 0-ról indult, és most hol tartanak, komoly állami támogatással, piacvédelemmel érték ezt el. Buszgyártásban ue a szitu.
Én néztem. A lényeg Gyurka nem volt jó alany a beszélgetéshez, mert nem nagyon akarta, hogy mások igazán belelássanak a gondolataiba (vagy pedig egy zárkozott ember). Úgy kellett kihúzni belőle a dolgokat. Juszt meg elég felkészületlen volt, látszott pár idétlen kérdésből (pl. Rába és magyar kamiongyártás). Volt Juszt részéről némi fényezés (pl. körülnézett a netten és nem talált semmi negatív megnyilvánulást a Wáberers-ről, pedig csak ebbe a fórumba elég lett volna beleolvasni, meg jött a havi nettó 300eFt-os reklámplakáttal, hogy ez mennyire jó cég) Na mindegy, akit érdekel nézze meg. Nekem új információt nem adott, más talán talál benne.
Bár 95 XF már írta de az MAN ugyis az én asztalom. Szóval MAN = Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg A Müncheni gyár az 1950-es évek végén került az MAN-hez. A Müncheni gyár a 2. Vh idején a BMW repülőgépmotor gyártó üzeme volt, így a légtámadások célpontjai is egyben. Amikor az MAN gyárai kapacitásuk határán voltak akkor kezdtek körülnézni új terület után. Megvették a BMW-től a helyet és ott építették fel új gyárukat. Ha jól tudom Augsburgban már régóta csak hajómotorgyártás van (B&W Diesel gyár ami az MAN konszern egyik tagvállalata mellesleg az egyik legjelenősebb hajómotorgyártó cég a világon. A tengerjáró hajók kb. 50%-ban B&W Diesel vagy az ő licencük alapján gyártott motor van), míg Nürnbergen van az MAN Nutzfahrzeuge motorgyára.
tamiya nem neked szolt, Hees szólt be poénosan, és én ugyanolyan poénnal válaszoltam neki. ENYI semmi bajom a buszosokkal, már említettem, hoyg faterom buszozik, és ezállal több buszos haverom is van.
Igaz hibáztam, csak tudnám miért írtam mást mint amit tudok:))
Ha jól tudom a müncheni gyár később lett.
A DAF mostmár csak simán a DAF Trucks NV céglogója, eredetileg Van Doorne Machinefabriek
http://www.answers.com/topic/daf-trucks
http://hu.wikipedia.org/wiki/MAN_AG
A Gyuribával történt interjú meg 1 nesze semmi... Az egyetlen érdekesség: 100 autóra az USAban 9 irányító kell, Európában meg 28 a nagyobb bürokrácia miatt (meg a sokkal többféle járműfajta miatt is)
Jah, csak a gázt meg a féket tapossák izomból mi? ?a olyan kamionos vezetett, aki beugrik néha napján, egyébként meg teherautóval hömpölyög (már 5-7 éve)... hát maradjon is krumpliszállító! Induláskor majdnem hátra estek az álló utasok, megállóba való beálláskor meg úgy rálépett a fékre, hogy akik ültek megfejelhették a szélvédőt vagy az előúttük ülőt, az csak mellékes, hogy kanyarban nyomja a gázt mint az atom.
Akkor itt le is lehet zárni a buszos szutykolást szerintem...
Még mindig közelebbi rokonságba állok a kamionosokkal mint te a sárga parasztelosztóval :o)))
Igaz nemrég az M7-en az egyik Scaniás barom állat ,majdnem kinyírt.
Utol érem ezt az elmeroggyantat,mögöttem RO Vito tréllerrel agyvelőig megpakolva rajta a raktér ajtómon,belsőbe elsöpör egy Laguna,már ment az indexem,kimegyek jön a seggembe RO és mikor a fülkéhez érek a paraszt index ki és húzza rám!!Duda!!Látom vissza rántja a kormányt,de úgy,hogy majdnem bedobja a vasat jobb oldalra.
A medvebőr jól van, már nem szomjas, együtt ittunk. Kellemesen alakulnak a dolgaim. Csak az a francos német nyelv. Azt hittem jól elleszek a konyhanyelvvel, de nem. Kellemes fuvarjaim vannak, München, és környéke. Közben volt egy meló, amit megszereztem a barátommal. Jahreswagen kozmetika. Csinálni kellett egy E-Class kombit, (teszt) persze, hogy fekete volt. Külső-belső, plusz egykörös polír géppel. Másnap jött a telefon, hogy miénk a meló, de nem kellene ennyire részletesen megcsinálni. Április 1-től nyomjuk, és egyenlőre havi 100 autó. Délután 4-től lehet nyomni, ez azért jó, mert a másik meló 5-6 felé lecseng, utána lehet kűzdeni. 40 euró+áfa darabja. Mindent a pali biztosít, géppel mos. Később 300-ig ad autót, ha lesz kapacitás. Itt most nagyon kaki az idő, holnapra havat mond. Már egészen megszokom ezt a nyugdíjas közlekedést, nincs idegbaj, mint kurcsánylandban. A jobbkezes utcák, kerékpárosok, telezöld, gyalogosok már ok. Viszont itt is züllenek a friccek, már kidobják a lámpánál a csikket. Most tudtam meg, hogy ha itt nincs kötelezője egy autónak, a határidő után 12 órával megy a rendőr a címre a rendszámért. Barátom édesanyja így járt pár éve, ezért mindenkinek van. GPS maradhat a kocsiban, sőt nem kell állandóan lezárni, viszont ha rendőr kinyitja, az 20 euró, mert nem zárta le a pilot. Mobil használat 40, de azért láttam pár bátor kalandort, főleg nők. Ma mondta a rádió, hogy elfogyott az állami támogatással vehető autó keret, ami 600 000 autóra volt. 2500 euró. a BMW még megtoldotta 2500 euróval. Ez az az akció, amikor egy 9 évnél öregebb autót le kell adni. Ja, tudjátok mit jelent az M A N?
Na jó munkát (akinek van), legyetek jók. Sziasztok
nem sok, de nem nyomogatják a piros/zöld gombokat, és ha álmából felébreszted akkor nem azt fujja, hogy: "gyorsjárat, jónapot, meddig kéri a jegyet, helyiben nincs diák stb." :D
Vagy hajnalban jösz befele hegyesből, és mittomén tatabánya körül már olyankor ezek a kis hűtős / áruterítő szarok szoktak mászkálni, de 60-70 magasságában tolják neki. A sor eleje megy 80-at, akkor a ötödik kocsi már 70 sem!
Mikor az ujkocsival jottem hazafele, 17 óra vezetéssel (8 óra túlvezetés, egyhuzamban), szartunk bele, belső sávban pengettünk el a sor mellett. Félre, gyerekkel vagyok....
Majd mi ( magyar ) furgonosok feltartjuk a sort, mert ugye az előzési tilalom ránk nem vonatkozik ( csak 3,5 T felett ), viszont a nagyokosok szerint papíron mi is csak 80-nal mehetnénk :))) Hátha lesz a sorban 1-2 szabályhozó okostojás az állami autóban :)
Neked ez egyértelmű, de (az idióta) Kondorosi apánkkal az élen álló "törvényhozók" csak azt látják, hogy feltartod őket.
Nem egyszer fordul elő pl ez: IFA száguld a hegyre Gödöllőnél (M3) éjjel és Te kénytelen vagy megállni mögötte (40re 90 ről) mert yard az kint van a leállóban vadászni:(
Főleg a fideszesek, tegnap bejelentik mit szeretnének (idiotizmust) ma meg már fix tény a hirekben!!:((
És a hozzáértés, érdekképviselet is megmutatta ismét mennyit ér:
Az előzési korlátozások kiterjesztése a fuvarozók szakmai érdekvédelmi szervezeteinél nem verte ki a biztosítékot. Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára lapunknak kifejtette: egy ésszerű tilalmi rendszer bevezetését támogatnák. Egyértelmű ugyanis, hogy veszélyes, ha egy óránként nyolcvan kilométeres sebességgel haladó tehergépkocsi, egy-két kilométeres sebességkülönbség miatt előzni kezd. Megfontolandónak tartanák például az előzési tilalom bevezetését az M0-s déli szektorának kritikus szakaszain, valamint az autópályák nagyobb emelkedőin. A jobbára sík vidéken futó sztrádákon, így az M5-ösön viszont a főtitkár szerint nem lenne indokolt hasonló intézkedés.
Milyen sokat értelmezik a táblákat külföldi útjaik során is: Az Ausztriában alkalmazott szigorú előzési tilalom magyar változata a kamionosok számára aligha lesz újdonság
Menj el a miofan-os oldalra, vagy itt a mio c320-520-720 ra és kérdezd meg a "tudor"okat honnan tudnál leszedni 640x480-as igo 8.3at.
Esetleg itt lehet: http://www.volny.cz/sstopar/mio_mapy_igo8_3.html
Ne idegeskedj, mert csak lassabban sikerülhet. Nekem 3 komplett napom ment rá január elején, pedig az enyémre egy cybergyerek kb 5 perc alatt megoldja Majd hétvégén kiderül mire emlékszem, mert jön barát a 320asával, mert tegnap távgyógyítással nem ment:))
Papa: Elmégy ám a p......:DD Én emberi nyelven kérdeztelek, de ezekután csak a volumetrikus hatásfokról vagyok hajlandó diskurálni veled:P
Teljesen pontos leírást adtam. 3rd level server operator vagyok, és vmware virtualizációs megoldássokkal, és a windows 2k3 szerverekkel foglalkozunk, hatalmas cégeknek a kiszolgálására.
virtualizáció: vmware.com 3rd level: legmagasabb support szint.
Ezt írtam az elején. Ezeknek 480x272 a képernyő felontása, az enyémnek meg 640x480. Ha viszont az enyémen feleakkorára veszem (320x240) és széthúzom (mint pl. a számitógép monitoton a hátteret), akkor olyan pixeles lesz, hogy az utcanevek is alig látszanak. Már ott tartok vele, hogy földhözb.szom az egészet, 2 éjszaka csinálom fórumokról összeszedett leírásokból, de még mindig nem megy.
Kössz. A lényegre azért így is válaszoltál. Érteni én se értek hozzá, de anno pont amiatt vettem VGA képernyős gépet, hogy rendes képe legyen. Erre most a 8.3-nál pont amiatt szopok. Csodaszép benne minden, csak úgy akadozik, hogy navigálás közben 50m-t verek a térképre fordulónként...holott a Mio-tól másfélszer gyorsabb a készülék.