ecetes szag! hát anno anya dolgozott egy rövidke ideig ( kisegített egy régi ismerőst) egy vegyeskereskedésben ahol minden nap záróra után a takarításhoz hozzá tartozott az is hogy a felvágottakat ecetes vízben meg kellett mosni hogy ugye ne ragadjanak! na anya azóta nem kívánja a felvágottakat!!
hát igen itt nálunk az esküvőkön nagy hagyománya van a kuglófnak, de nem olyan kicsinek mint amit a pékségekben lehet kapni hanem igen igen nagy, szóval itt a régi házaknál sok helyen volt kemence, a nagymaminál is volt csak aztán le lett bontva, egy szónak is száz a vége én is meg anya is nagyon szerettünk volna és amikor sikerült találni valakit aki biztossan tudja hogy kell építeni egy kemencét egy percig se vártunk belefogtunk, most még egy kis szépítésre szorul de sütni már lehet benne( eddig sült benne kuglóf, pizza,csülök,kenyér,)és hát sütni való ötlet az van száz is
Nem volt büdös, különben nem főztem volna meg, de kissé "felfrissíttették". Egyébként piacon vásárolok, 20 éve 2-3 hentest váltogatok -mikor melyiket érem el-, és ez az ecetes most bebukott://
Szóval a fafül porcos:), majd a csípős-savanyú levesnél tanácsot hasznosítom. Köszönöm!
A fafülgomba (júdásfüle) frissen is rugalmas porcos állagú, áztasd langyos vízbe, és vágd apróra.
Ha a hús egyébként nem büdös, "nyugodtan" használd fel, az ecetszag kimegy főzés közben, de azért legközelebb emlékeztetsd a komát a stiklire!!
Én nem szégyellem ott helyben, mindenki szeme láttára kibontani és megszagolni az árut. Vannak ökörszabályok, (megbízható, állandó hentes, nagyforgalmú üzlet) persze nem mindíg könnyű betartani.
A kenyérlángos dolog miatt gondoltam csatlakozok hozzátok és aztán mindenféle finomat tanítotok nekem, szóval nem rég készült el a kemencénk és alig vártam hogy kenyeret süssek benne ( a kenyér sikerült és igen finom lett), míg dagasztottam anyukám mesélte hogy amikor ő gyerek volt akkor kenyér sütésnél egy kis tésztát mindíg leválasztott nekik a nagymami és külön kis lángos formájúra megsütötte a kenyér melett a kemencében, amikor elkészült vagy zsírt vagy tejfölt vagy lekvárt kent nekik rá, és azon melegiben megették. Na a következő alkalommal én is kipróbáltam, jó fincsi laktató hami, csak az volt a baj hogy miután kihült már nem volt olyan puha.
Tegnap szárított fafülgombát áztattam elő hideg vízben a főzéshez, de fél óra után is szívós volt, noha a zokosok 10 percet javasolnak. Szerintetek hogyan, meddig?
Ha a hagymán pörkölődő, fűszerezetlen húskockák enyhe ecetszagot árasztanak, akkor a hentes fejéhez kell vágni a lábast?
Egy régi kedves vendéglőmben csinálták azt, hogy kenyértésztából kör alakú formákat nyújtottak, megpakolták mindenféle finomsággal, Pl.: telföl, pirítottszalonna, sajt, vagy lecsó, vagy valamilyen ragu, stb...
..és lepénynek nevezték. :)))
Nem hasonlított a pizzára, vastagabb is volt a tészta a klasszikusnál, és messze volt az autentikustól szinte az összes feltét,... de nagyon jól estek a sörözések alatt. :)
Sziasztok csak halkan jegyzem ide, hogy én is szoktam néha napján olyan "pizzát" sütni, aminek az eredeti recepthez csak a tésztában van köze. Ilyen pl. a paprikás csirkés és a fokhagymás tejfölös ( kevés rákarikázott hagymával) ezeken nincs más feltét, nagyon szeretik...:-) ezekre már nem is illik talán a pizza elnevezés.
Nekem? Semmi. . .illetve az, hogy imadom :)). De pizzara. . .
Tudom, vannak esetek, amikor az ismereteim hianya latszik (besamellel keszult lasagna. . .). . . De a tojasos es tejfolos pizzak kicsit sok nekem. . .
No ez sem hangzik jol. Mert minden jo, ha valakinek izlik - nem? Az en "hibam", szeretek eredetiben enni dolgokat. Ha pizzat, akkor lehetoleg ugy ahogy az olaszok eszik (megint hangyaboly, mert az amerikai olaszok masok mint az olaszorszagi olaszok. . .).
Ha arra gondolok, hogy micsoda zoldseges langost sutottel - csodalatos a recepted!!! Decsen dolgoztam par evig. Ott a helyi pek csodalatos kenyeret sutott! Nala lehetett venni kenyertesztabol kemenceben sutott langost. . .milyen finom volt! Persze az elso ranezsre csalodas volt, mert en az olajban sutott langost ismertem addig - es arra voltam "beallitva". Nem kellett sok ahhoz, hogy megszeressem a kemencest langost :))!
zsebi41, egy hete aszalok. Az idő erre való. Ma kezdtem üvegelni, eddig csak ugy szárazon lopkodta a család. Mennyire tömöríted az üvegbe rakottat? Ha erőszakolom, kétszer annyit is beletömködök, mint első szórásra.
Egyébként egy heti munkám belement hat kis üvegbe. 1 kis üveg 1-2 kg paradicsom. Most az olajjal feltöltött, lezárt üvegeket forralom, ahogy a befőtteket is szoktam, majd éjszaka kihülögetnek. Két hét mulva ebből az első soroztból semmi sem lesz.