Keresés

Részletes keresés

iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15927
Nekem van egy jobb számítási elvem!
Előzmény: Gézoo (15924)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15926
" ... ha egyszer van egy világ körülöttünk, ennek a világnak vannak történései, és ezen történéseket ha pontosan le akarjuk írni, akkor tudomásul kell vennünk, hogy amit látunk mint megfigyelők, .."

A fizika nem veszi tudomásul azt ami lát .., ez a legnagyobb probléma a fizikai leírással.

Előzmény: Gézoo (15924)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15925
De lehet olyan "helyes modellt" felállítani, amely a fizikai 'valósághoz' már azért is közelebb áll mert objektiv mérésekre alapul és a szokásos elvi közelítéseket nem vesz figyelembe, hanem általánosabb alapokból indul ki.
Előzmény: HondaVuk (15922)
Gézoo Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15924

Szia!

 

  Csak azt nem értem, hogy ha egyszer van egy világ körülöttünk, ennek a

világnak vannak történései, és ezen történéseket ha pontosan le akarjuk

írni, akkor tudomásul kell vennünk, hogy amit látunk mint megfigyelők,

az nem ugyanaz ami történt az adott helyen és körülmények között.

   Erre megalkották a relativitás elméleteket, hogy amennyire csak lehet

ebből  a látszólagosból ki tudjuk számítani a valóságost, akkor ha Neked

nincs jobb számítási elved, módszered, akkor miért akarod elvetni

a meglévőt????

   Mert szerinted olyan részecskékből áll az anyag, amilyennek Te gondolod?

   Mert ezeknek, a részecskéidből felépített anyagoknak nem írja le minden

          tulajdonságát pontosan az általánosan elfogadott modell?

 

    Ok!  Akkor korrekten indokold, hogy miért nem elfogadható!

 (De kérlen ne az ejtési kisérleteidet emlegesd...Köszönöm!)

 

 

  

Előzmény: iszugyi (15923)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15923
El tudod meséli azt is mit lát Jancsi és Juliska, vagy akármelyik Nobel dijas fizikus, ha egy hidrogén atomot mondjuk relativ nyugalomban néz??

Máshogy kérdezve - a jelenlegi mérési eredmények tükrében - esetleg a hidrogén atom egész máshogy néz ki, mint ahogy azok 'látják'?
Előzmény: HondaVuk (15922)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15922
Szubjektív abból a szempontból, hogy hol vagy és mekkora sebességgel mozogsz. Nem szubjektív abból a szempontból, hogy Jancsi és Juliska is ugyanazt méri, ha ugyanakkor és ugyanott vannak.

Nem lehet - a jelenlegi mérési eredmények tükrében - olyan "helyes" modellt felállítani, amelyben a valóság megfigyelőfüggetlen és a fizika törvényei azonosak mindenki számára. Newton idejében azt hitték, hogy lehet, a newtoni modell ilyen is, de nem helyesen írja le a valóságot (pontosabban, csak szűk feltételek között ad helyes eredményt).
Előzmény: iszugyi (15921)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15921
"A relativitáselmélet arról szól, hogy a megtapasztalt valóság megfigyelőfüggő. " = szubjektiv?

"Lehetne olyan modellt is felállítani, ahol a valóság megfigyelőfüggetlen lenne,.. "= objektiv
".. de ekkor a fizikai törvények nem lennének ugyanazok minden megfigyelő számára. " = Miért?

Ez, kérlek szépen, egészében értelmetlen állítás.
Előzmény: HondaVuk (15917)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15920
Miután nem ismerem a "pajta és a rúd" esetét, így az érvelésed sem értettem. De miután köztudomású, hogy belefér, így nem kérdeztem rá. Szóval, mi van a pajtával meg a rúddal?
Előzmény: muallim (15919)
muallim Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15919
Éppenhogy nem fér bele, azt hittem megértetted...
Előzmény: HondaVuk (15915)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15918
Igazából jobban belegondolva Muallim nem konzekvens. Visszagondolva több évvel ezelőtti markáns hozzáállására (amit még a szavaiból kiindulva ma is vall), mi szerint csak az számít amit megtapasztalunk, a hosszkontrakciónak valóságosnak kell lennie. Hiszen ő, a megfigyelő azt tapasztalja, hogy a másik tárgy összement, azt tapasztalja, hogy belefért a másik hengerbe, mit érdekli őt, hogy a másik henger szempontjából mégsem fért bele? Hiszen nem lehet ott a vonaton (azaz a másik hegeren), tehát számára az a valóság (és csak az) amit megtapasztal. Ha egyszer belefért a másik henger, mert az összement, akkor valóságos összehúzódásról kell beszélni.
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15917
Kb. én is így gondolom.

A relativitáselmélet arról szól, hogy a megtapasztalt valóság megfigyelőfüggő. Lehetne olyan modellt is felállítani, ahol a valóság megfigyelőfüggetlen lenne, de ekkor a fizikai törvények nem lennének ugyanazok minden megfigyelő számára. Mivel a kísérletek a fizikai törvények és nem pedig a valóság megfigyelőfüggetlenségét támasztották alá, ezért az első verziót fogadták el.
Előzmény: egy mutáns (15916)
egy mutáns Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15916

Na, az én vélekedésem a következő:

 

Végigolvasva a sok hozászólást, azt szűrtem le, hogy a nyugalmi hossz mérésénél geometriai helyzetek egybeesését kell vizsgálni, t.i. a mérendő és a mérő test pontjainak a helyzetét. Mivel ezek nem változnak az idő során, az időnek nincs szerepe, hacsak abban nem, hogy meggyőződjünk arról, hogy a két test valóbn nem mozog-e egymáshoz képest.

 

Mozgó rúd hosszának a megállapítása esetén az egyidejűségnek van szerepe, mégpedig abban, hogy egy adott rendszerben egyidőben kell meghatározni a rúd két végpontjának a helyét, innen már visszavezettük a kérdést a nyugalmi hossz kérdésére. Azonban az egyidejűséget többféleképpen is lehet biztosítani, persze órák alkalmazásával a legegyszerúbb, de lehet csodafutárokkal is, ha jól ismert ezek mozgása.

Magát az időt, az időtartamokat mérni nem kell, de gondoskodni kell a rúd két vége helymeghatározásának az egyidejűségéről.

 

Az egymásban elférő hengereknél a teli henger valóban benne van az üregesben, nem csak látszólag, hanem ténylegesen is, ez az üreges henger ajtajainak bezárásával belátható. Az is igaz emellett, hogy a teli hengerből nézve viszont soha sem fér bele az üregesbe, van olyan pillanat, amikor mindkét vége kilóg belőle, ami tehát ugyanilyen "valóságos".

 

Üdv: egy mutáns

Előzmény: HondaVuk (15915)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15915
Ugye emlékszel a lentebb leírt monolit mérésére, ahol nyugalomban lévő testet mértem, mégis fontos volt az időzítés? A mérőrúddal történő mérésnél is szerepet játszik az idő, mint ahogy mindenben szerepet játszik. De ettől még nem időt mérünk a mérés folyamán.

A pardoxon persze, hogy nem paradoxon: mivel a hozzánk (üreges hengerhez) képest gyorsan mozgó másik henger hossza összemegy, így persze, hogy befér a - nyugalmi állapotban rövidebb - hengerbe. Valóban nincs semmiféle paradoxon. Csak éppen azt bizonyítja, hogy a megrövidülés nem látszólagos.
Előzmény: muallim (15911)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15914
Persze, axiómaként tettem fel, hogy a fény minden irányban ugyanakkora sebességgel terjed. De ebből nem következik, hogy időt mértem volna! Abból, hogy nem mérek időt nem következik, hogy nem fontos az idő és hasonlóan abból, hogy fontos az idő, nem következik, hogy a mérés folyamán azt mérem.
Előzmény: mmormota (15908)
muallim Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15913
Kedves iszugyi !

Mondjál másikat, ha feltételezzük, hogy elfogadod az SR-t. !
Előzmény: iszugyi (15912)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15912
Kedves Muallim!

Abban alaposan tévedsz, hogy az SR-ben a hossz és at idömérés 'pontosan' meg van definiálva és nem lehet mást a fizikában kitalálni.
Előzmény: muallim (15911)
muallim Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15911

Einstein eredeti módszere: a K' mozgó rendszerben nyugvó O'A' végpontú rúd nyugalmi hosszúságát a K' rendszerbeli megfigyelő úgy állapítja meg legegyszerűbben, hogy hozzáilleszti a saját mérőrúdját. ( Ekkor az időtlen mérőrúd két mérési pontja fedésbe kerül az időtlen -nyugvó- O' és A' végpontokkal, tehát itt az idő mérésének egyáltalán nincs szükségszerű szerepe )
Ugyanezen O'A' rúd mozgási hosszát K-ban lévő megfigyelő úgy állapíthatja meg legegyszerűbben, hogy egy adott t időpontban a K rendszer mely pontjaival van fedésben a mérendő rúd két végpontja. ( Ekkor csak az egyidejűségnek van szerepe, amit csak órával lehet kimutatni.És (1.lépés) miután a mozgó rúd két végpontját leképezte K két nyugalomban lévő két pontjához, ( 2. lépés ) ismét alkalmazhatja a K'- beli módszert, azaz előveszi a jó öreg mérőrúdját. )

Tehát, ( és ezzel az álláspontommal lehet vitatkozni ) a mozgási mérőszámok, igazából egy óra közbeiktatásával nyugalmiakká képezem le - egy látszólagos nyugalmi hosszat képzek -, amit aztán mérőrúddal megmérek. Tehát mindkét esetben nyugalmi hosszat mérek, tulajdonképpen, de a második - mozgó - esetben egy órával teljesíthető egyidejűségi feltétel is kell. Ezért mondom, hogy a mozgási mérőszám egy leképzés eredménye -ezért látszólagos - és a két mérési utasítás, elvileg és lényegesen különbözik egymástól.

 

Az említett "paradoxonod" meg a klasszikus "pajta és a rúd"-ra vezethető vissza, azaz nem paradoxon.

Előzmény: HondaVuk (15907)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15910
... itt arra gondoltam, hogy a postagalambok = fotonok.
Előzmény: iszugyi (15909)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15909
"Használtál egy csodafutárt, amelyikről feltételezted, hogy mindig minden irányban ugyanolyan gyorsan szalad. Ennek segítségével biztosítottad, hogy ki tudd választani a térben elkülönült helyekről befutú jelentések közül az egyidejűeket. Ez a szinkronozott órák esete, csak utólag hoztad létre a szinkront. De létrehoztad."

Az egyidejüséget, a szinkronizációst az atomóráknál NEM LEHET lényegesen 10^-8 s alá sülyeszteni. Erröl tanuskodik a GPS-WAAS poziciónáló rendszer pontossága is amiröl ez olvasható:

< 3 m = 3 x 10^2 cm Typical WAAS position accuracy.

"Ha úgy gondolod, nem érdekes az idő, próbáld meg úgy kialakítani a mérést, hogy csak galambposta van. A galambok különbözőek, és bármikor megállhatnak tollászkodni is."

- Így nem lehet kialakítani a mérést, mert ilyen vagy bármilyen más postagalambok nem léteznek.


Előzmény: mmormota (15908)
mmormota Creative Commons License 2006.01.11 0 0 15908

A kérdés továbbra is adott, ezen mérés folyamán hol mérek időt?

Használtál egy csodafutárt, amelyikről feltételezted, hogy mindig minden irányban ugyanolyan gyorsan szalad. Ennek segítségével biztosítottad, hogy ki tudd választani a térben elkülönült helyekről befutú jelentések közül az egyidejűeket. Ez a szinkronozott órák esete, csak utólag hoztad létre a szinkront. De létrehoztad.

 

Ha úgy gondolod, nem érdekes az idő, próbáld meg úgy kialakítani a mérést, hogy csak galambposta van. A galambok különbözőek, és bármikor megállhatnak tollászkodni is.

HondaVuk Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15907
Igen, de ha te másképp akarod mérni az inerciarendszeredben álló és másképp az inerciarendszeredben mozgó test hosszúságát, akkor hadd definiálhassak már én is saját mérési utasításokat.

Mellesleg az SR-ben nincs definiálva, hogy hogyan kell meghatározni a hosszúságot (nincs rá mérési utasítás), csak az van meghatározva, hogy mi az. Az én mérési módszereim pedig ugyanazt adják, mint az SR, tehát megfelelnek az SR-ben definiált hosszúság (pontosabban távolság) definíciónak.

Mellesleg arra még mindig nem válaszoltál, hogy hogyan lehet a hosszúságváltozás látszólagos, figyelembe véve az alábbi kísérlet eredményét:

Legyen két hengerünk, ahol az egyik üreges és a másik belecsúsztatható. rövidebb, mint a másik, így a másik nem fér bele teljes hosszúságban. Az üreges két vége lezárható egy középről indított fényimpulzussal (és a két vége pontosan egyszerre záródik le). Ezután a két testet eltávolítjuk egymástól, majd nagy sebességgel egymás felé közelítjük. Mi megfigyelőnként az üreges hengerrel együtt utazunk és ha a sebesség elég nagy, akkor azt látjuk, hogy a másik heger teljes egészében eltűnik az üreges hegerben, tehát a másik henger összement! Ezt még nevezhetnénk látszólagos összemenésnek is, de a fényimpulzusunkkal be tudjuk zárni úgy a két végét az üreges hengernek, hogy a másik henger teljes egészében benne van, azaz az összemenés nem látszólagos.
Előzmény: muallim (15906)
muallim Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15906
a lényege a dolognak, hogy az SR-ben pontosan definiálva van a hossz- és időmérés, nem kell mást kitalálni.
Előzmény: HondaVuk (15903)
muallim Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15905

minden óra 'fényóra', mert minden óra végértelemben atomóra

 

akkor ezt visszamenőleg nem értem, esetleg kifejthetnéd...

Előzmény: iszugyi (15904)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15904
A kérdést nem értem!
Előzmény: muallim (15898)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15903
Na, ebből egy kukkot sem értek.
Előzmény: muallim (15901)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15902
Ezt miből gondolod? Eszembe sincs ilyesmi!
Előzmény: muallim (15900)
muallim Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15901
Ez nem lehet ilyen bonyolult...
Biztos oldottál meg geometriai szerkesztéses feladatokat, de sosem használtál ( a görögöket kivéve ) kagylógörbét, cikloisokat, parabolákat a szerkesztéshez. Mindíg csak körzőt és vonalzót, sőt elegendő csak egy körző...., ilyen egyszerű
Előzmény: HondaVuk (15899)
muallim Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15900
jé, Te haragszol rám !
Előzmény: HondaVuk (15897)
HondaVuk Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15899
A kérdés továbbra is adott, ezen mérés folyamán hol mérek időt?

"Ha én a mérőrúd közepén vagyok és a mérőhelyek úgy vannak megszámozva, hogy tőlem balra negatív számokkal számozom meg őket, ahol -1 a legközelebbi, tőlem jobbra meg pozitívakkal úgy, hogy a +1-es a legközelebbi akkor már elég csak egyidejűséget mérnem (még pontosabban előbb-utóbb relációt). Folyamatosan kapom a mérőhelyektől a jeleket, az űrhajót "látom" a jelek alapján ahogy elúszik előttem, előtte mindkét vége negatív koordinátájú helyen van, aztán az innenső vége elér a nulla ponthoz, aztán már az eleje pozitív, a vége meg negatív koordinátájú helyen van. Eközben a hossza persze folyamatosan változik, mivel most az egyidőben kapott jeleket párosítom össze, amihez persze nem kell óra. Valami ilyesmit fog a gépem kiírni:

-50, -20, -49, -19, - 48, -18, ..., -32, 0, -31, +1, ...

Amikor a gépem két azonos abszolút értékú, de ellenkező előjelű számot ír ki, akkor a két szám különbsége pont megadja a hajó hosszát. Ekkor ugyanis a két mérőhely szimmetrikus egymásra, emiatt ugyanannyi idő alatt kapom meg a mérési eredményt, tehát a valós hosszt fogom így mérni. A mérési hiba persze csökkenthető, ha a mérési helyek számát növelem."
muallim Creative Commons License 2006.01.10 0 0 15898
mi van periodicitás az atomban ?
Előzmény: iszugyi (15894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!