Na úgy legalább látod (érzed) a különbséget...én így tervezem, hogy ha készen lesz végre az enyém is, hogy ugyanavval a cefrével, többféleképpen kipróbálom...A pistóriuszt most én is kivehetőre csinálom az újnál és avval is megnézem, hogy milyen lesz...
Mért ne lehetne ugyan az a pálinka, többször több néven, akár több nevezőtől is leadva? Szerintem még elvileg is. (Segíts, hogy mit olvassak vissza, hátha akkor megértem, vagy ha elmondod mire gondolsz, amikor azt állítod, amit... :) )
Értem én, persze, egy 60 éves konstrukció. Ezért kellene már a gyárnak fejleszteni. S lehet, hogy elrontottam, hogy ilyet vettem, bár bízom abban, hogy lehet egyszerűen korrigálni. Ami bosszant és felháborít az a hozzáállás. Ahol vásároltam ott is elmondták, - persze csakis utólag, a marketing szövegben nincs említve, ;) - hogy mások is jelezték ezt, s ők is a gyár felé, de ott nincs rá fül. A másik konstrukciók esetében sem vagyok meggyőződve arról, hogy azoknak nincsenek rejtett hibái. Gondolom azért is vahyunk a fórumon, hogy mindezeket megdumáljuk, a tudunk egymásnak segíteni segítsünk, megosszuk a tapasztalatainkat. S miért mindezt? Hogy minél jobb pálinkát állítsunk elő minél kevesebből. :) (Ahogy látom, nem mindenkit érdekel a hatékonyság, de ha nekem sikerül hatékonyabban főznöm, többször tudom kínálni a családomat a barátaimat, az ismerőseimet. S ezért megéri!)
Az én szakmámnak az alapja a szigorú matematika, én nem engedhetem meg magamnak, hogy egy számításba hibát vigyek bele, ha rosszul olvasol le, a Te dolgod, ha nem jó a fokoló a Te dolgod, ha az én táblázatomat használod, az nem fogja tovább rontani a mérési eredményedet, abban biztos lehetsz.
Nekem annyira bevált a piszóriusz,nem merek élesben variálni.Persze azért agyalok én is.Ha jövőre sok körtém lesz beáldozok egy hordóval az újításba.Talán addig én is készen leszek.
De a thumper könnyebben kihitelezhetőnek tűnik,mint egy oszlop.
És akkor mi van? Te ittál már úgy pálinkát, hogy azon stresszelted magad, hogy " basszus, 46-osra állítottam be, de lehet, hogy csak 49,9-es? "
Szinte látom, ahogy kiver a veríték, a szívedhez kapsz, és levegőért kapkodva leülsz a legközelebbi karosszékbe. Aztán, mivel " megjön az eszed " orvosságként bekapsz még egy pohárkával a jó ízű, és tökmindegy, hogy milyen fokú pálinkádból. :)
Ha ugyanannak a párlatnak ugyanazon versenyen ugyanazon zsűritől 1 - 1,5 pontnyi különbséggel jön ki eredmény, akkor ott jelentős a probléma. Ez elsősorban helytelen besorolásból, a zsűri túlzott megterhelésétől (30-50 párlat azért már sok egy napra!), fakadhat. Tapasztaltál már ekkora eltérést, vagy csak mint elméleti kérdés érdekel?
Ahogy írta is a kolléga. Az intenzív hűtés megszívja az üstöt. A szakirodalom szerint szélsőséges esetekben be is horpaszthatja. Nem véletlen, hogy egy jól tervezett hűtőből 50-70 fokos az elfolyó víz hőfoka. Túlcsordul, vagy stagnál, mind a két eset a víz-zárba befolyó párlatrészt jelzi.
Nem laborba kell, de ha feltöltök ide egy számolótáblát, hogy tessék használjátok, ha tetszik, akkor ne legyen differencia a fokolóhoz adott táblázathoz képest 0.7%, mert még a végén hiteltelennek tűnök. ;)
(arról nem is beszélve, hogy ott annyi, lehet hogy arrébb meg 1.3%)
A kettővel tényleg nem jó, mert az a gin, rum, vodka, és főleg a whisky főzéséhez való...de eggyel állítólag tényleg egészen jót lehet...persze lehet, hogy nem olyan jó, mint a kétszeri főzés, de ki tudja...Ezért is szeretném kipróbálni...az idő a nyugger-nek is pénz...DDD...
Előre bocsájtom, hogy még senkitől nem ittam egy kortyot sem, ebből az egy "thumperes"-pálinkából...de nem most kezdték a kisüsti főzést és van összehasonlítási alapjuk...és ami a számomra fontos, hogy szavahihető emberek...a baj, hogy messze laknak és nem tudom megkóstolni...
Valami laboratóriumi mintához/számításhoz kell a képlet, hogy ennyire fontosak a tized fokok? Az itthoni mérőink minőségének tudatában a tizedeken történő agyalás nem túl reális. :)
Írtam is, hogy ez a képlet egy meglehetősen pontos értéket ad. Nos, ha csak 6 tized fok az eltérés, az nekem meglehetősen pontos.
Nálad valószínűleg a hőfejlődés miatt. Az alkohol elegyedése a vízzel exoterm folyamat. Magasabb hőmérsékleten magasabb alkoholfokot mérsz, ami 10-12 óra alatt visszahűl a hígítás előtti hőmérsékletre.
Igen azon a két ellentétesen hajlított fülecskén lóg...a sisak kúpossága miatt nem lehet a többieknél bevált rögzítést használni és így egyszerűen, keresztben beforrasztottam a sisakba egy rézrudat és ez is, mint egy "bajonett-zár", a megtöltés után, földugva és kicsit elfordítva rögzül...
Nem a mennyiséggel van gond, hanem a szeszfokkal. Ismerem a kiinduló fokot, hőmérsékletet, mennyiséget. Megadja a szükséges vizet. Hozzákeverem, és nem annyi a szeszfok, amennyit kiszámolt táblázat. Teljesen indifferens, hogy mennyi a keverék.
Aránypárban számolom mindig,de én is többet mérek a hígítás után, mint a kiszámított érték.Viszont 10-12 óra után már beáll arra az értékre,amit kiszámoltam.Fogalmam sincs miért?