Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131385

Úgy, hogy ugyan az a párlat 50 fokosan aranyérmes, 40 fokra kihígítva 8 pontos. Vagy épp, fordítva. 

Előzmény: foxrudi (131317)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131384

Talán a verseny tisztasága miatt? Talán mert csalás lenne? Vagy csak úgy, magam miatt?

Sok értelme lenne, ha leadnám a barátom már 3 aranyérmet nyert pálinkáját a nevemben, mintha én főztem volna. :)

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/jun/23/wine-tasting-junk-science-analysis

http://articles.latimes.com/2009/jan/29/business/fi-wine29

Előzmény: Pit63 (131378)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131383

...én isígy tervezem...

Előzmény: rézműves1 (131382)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131382

Na úgy legalább látod (érzed) a különbséget...én így tervezem, hogy ha készen lesz végre az enyém is, hogy ugyanavval a cefrével, többféleképpen kipróbálom...A pistóriuszt most én is kivehetőre csinálom az újnál és avval is megnézem, hogy milyen lesz...

Előzmény: foxrudi (131373)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131381

Egy termék, ami nem tud megújulni, eltűnik sajnos. Kár ezért a szép tradicionális dolgokért, hogy nem ápolják megfelelően, megérdemelné.

Előzmény: Pit63 (131376)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131380

:))

Előzmény: mili70 (131377)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131379

Ha a bírálás során  1-1.5 különbséget jelentőt problémának gondolsz, akkor mi a véleményed erről:  "Igy az összmegjelenés is ért 1-2 pontot."

( itt ugye a címkéről van szó )

Előzmény: Pit63 (131371)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131378

Mért ne lehetne ugyan az a pálinka, többször több néven, akár több nevezőtől is leadva? Szerintem még elvileg is.
(Segíts, hogy mit olvassak vissza, hátha akkor megértem, vagy ha elmondod mire gondolsz, amikor azt állítod, amit... :) )

Előzmény: mili70 (131374)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131377

Most nagy kő esett le a vállamról :-)

Előzmény: endrepp (131375)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131376

Értem én, persze, egy 60 éves konstrukció. Ezért kellene már a gyárnak fejleszteni. S lehet, hogy elrontottam, hogy ilyet vettem, bár bízom abban, hogy lehet egyszerűen korrigálni. Ami bosszant és felháborít az a hozzáállás. Ahol vásároltam ott is elmondták, - persze csakis utólag, a marketing szövegben nincs említve, ;) -  hogy mások is jelezték ezt, s ők is a gyár felé, de ott nincs rá fül.
A másik konstrukciók esetében sem vagyok meggyőződve arról, hogy azoknak nincsenek rejtett hibái.
Gondolom azért is vahyunk a fórumon, hogy mindezeket megdumáljuk, a tudunk egymásnak segíteni segítsünk, megosszuk a tapasztalatainkat. S miért mindezt? Hogy minél jobb pálinkát állítsunk elő minél kevesebből. :)
(Ahogy látom, nem mindenkit érdekel a hatékonyság, de ha nekem sikerül hatékonyabban főznöm, többször tudom kínálni a családomat a barátaimat, az ismerőseimet. S ezért megéri!)

Előzmény: endrepp (131310)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131375

Az én szakmámnak az alapja a szigorú matematika, én nem engedhetem meg magamnak, hogy egy számításba hibát vigyek bele, ha rosszul olvasol le, a Te dolgod, ha nem jó a fokoló a Te dolgod, ha az én táblázatomat használod, az nem fogja tovább rontani a mérési eredményedet, abban biztos lehetsz.

:)

Előzmény: mili70 (131372)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131374

Csak elméletileg érdekel. Hiszen - elvileg -nem is lehet ugyanaz a pálinka több néven, többször, több nevezőtől leadva.

De olvass vissza. Igaz, hogy borról szól, és nem is Európai a kísérlet, de simán letükrözhetjük pálinkára is.

Előzmény: Pit63 (131371)
foxrudi Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131373

Nekem annyira bevált a piszóriusz,nem merek élesben variálni.Persze azért agyalok én is.Ha jövőre sok körtém lesz  beáldozok egy hordóval az újításba.Talán addig én is készen leszek.

  De a thumper könnyebben kihitelezhetőnek tűnik,mint egy oszlop.

 

Előzmény: rézműves1 (131367)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 2 131372

" lehet hogy arrébb meg 1.3%)"

 

És akkor mi van? Te ittál már úgy pálinkát, hogy azon stresszelted magad, hogy " basszus, 46-osra állítottam be, de lehet, hogy csak 49,9-es? "

Szinte látom, ahogy kiver a veríték, a szívedhez kapsz, és levegőért kapkodva leülsz a legközelebbi karosszékbe. Aztán, mivel " megjön az eszed " orvosságként bekapsz még egy pohárkával a jó ízű, és tökmindegy, hogy milyen fokú pálinkádból. :)

Előzmény: endrepp (131369)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131371

Ha ugyanannak a párlatnak ugyanazon versenyen ugyanazon zsűritől 1 - 1,5 pontnyi különbséggel jön ki eredmény, akkor ott jelentős a probléma. Ez elsősorban helytelen besorolásból, a zsűri túlzott megterhelésétől (30-50 párlat azért már sok egy napra!), fakadhat. Tapasztaltál már ekkora eltérést, vagy csak mint elméleti kérdés érdekel?

Előzmény: mili70 (131328)
Pit63 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131370

Ahogy írta is a kolléga. Az intenzív hűtés megszívja az üstöt. A szakirodalom szerint szélsőséges esetekben be is horpaszthatja.  Nem véletlen, hogy egy jól tervezett hűtőből 50-70 fokos az elfolyó víz hőfoka.
Túlcsordul, vagy stagnál, mind a két eset a víz-zárba befolyó párlatrészt jelzi.

Előzmény: mili70 (131330)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 2 131369

Nem laborba kell, de ha feltöltök ide egy számolótáblát, hogy tessék használjátok, ha tetszik, akkor ne legyen differencia a fokolóhoz adott táblázathoz képest 0.7%, mert még a végén hiteltelennek tűnök. ;)

(arról nem is beszélve, hogy ott annyi, lehet hogy arrébb meg 1.3%)

Előzmény: mili70 (131365)
Green Corner Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131368

Nem hiszem, mert 60l-es hordóba hígítom, keverem mindig.De nem is nagyon érdekel. Kiszámolom, bekeverem, majd másnap rámérek és korrigálok, ha kell.

Előzmény: endrepp (131364)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131367

A kettővel tényleg nem jó, mert az a gin, rum, vodka, és főleg a whisky főzéséhez való...de eggyel állítólag tényleg egészen jót lehet...persze lehet, hogy nem olyan jó, mint a kétszeri főzés, de ki tudja...Ezért is szeretném kipróbálni...az idő a nyugger-nek is pénz...DDD...

Előre bocsájtom, hogy még senkitől nem ittam egy kortyot sem, ebből az egy "thumperes"-pálinkából...de nem most kezdték a kisüsti főzést és van összehasonlítási alapjuk...és ami a számomra fontos, hogy szavahihető emberek...a baj, hogy messze laknak és nem tudom megkóstolni...

Előzmény: foxrudi (131353)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131366

Na basszus! Erre nem gondoltam. Ez lehet a hiba. A Holdon hígítok. :-))

 

Viccet félretéve, akkor ez is egy x-atka. Vagyis akta.

Előzmény: endrepp (131363)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131365

Valami laboratóriumi mintához/számításhoz kell a képlet, hogy ennyire fontosak a tized fokok? Az itthoni mérőink minőségének tudatában a tizedeken történő agyalás nem túl reális. :)

Írtam is, hogy ez a képlet egy meglehetősen pontos értéket ad. Nos, ha csak 6 tized fok az eltérés, az nekem meglehetősen pontos.

 

 

Előzmény: endrepp (131352)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131364

Nem lehet, hogy rétegződik még?

Előzmény: Green Corner (131356)
endrepp Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131363

Nem nézlek, dehogy, nekem ez újdonság volt, itt tudtam meg, tavaly valamikor.

Nincs ötletem. Gondolom jó a fokolód és nem laksz egy olyan különleges helyen, ahol a gravitáció jelentősen eltérne. :)

Előzmény: In Lak'ech (131357)
Green Corner Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131362

Erre én is gondoltam, de nem csak ez okozhatja.Mértem a hőmérsékletet  hígítás előtt, után is a korrekciós táblázatot is elővettem de nem egyezik.

Előzmény: In Lak'ech (131359)
mili70 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131361

Sőt valamikor nem kell neki még 10 óra sem.........

Előzmény: Green Corner (131356)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131360

Rendben...:-)...

Előzmény: Jolida (131347)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131359

Nálad valószínűleg a hőfejlődés miatt. Az alkohol elegyedése a vízzel exoterm folyamat. Magasabb hőmérsékleten magasabb alkoholfokot mérsz, ami 10-12 óra alatt visszahűl a hígítás előtti hőmérsékletre.

Előzmény: Green Corner (131356)
rézműves1 Creative Commons License 2016.11.23 0 3 131358

Igen azon a két ellentétesen hajlított fülecskén lóg...a sisak kúpossága miatt nem lehet a többieknél bevált rögzítést használni és így egyszerűen, keresztben beforrasztottam a sisakba egy rézrudat és ez is, mint egy "bajonett-zár", a megtöltés után, földugva és kicsit elfordítva rögzül...

Előzmény: mili70 (131346)
In Lak'ech Creative Commons License 2016.11.23 0 0 131357

Nem. Ennyire ne nézz amatőrnek. :-))

Nem a mennyiséggel van gond, hanem a szeszfokkal. Ismerem a kiinduló fokot, hőmérsékletet, mennyiséget. Megadja a szükséges vizet. Hozzákeverem, és nem annyi a szeszfok, amennyit kiszámolt  táblázat. Teljesen indifferens, hogy mennyi a keverék.

Előzmény: endrepp (131355)
Green Corner Creative Commons License 2016.11.23 0 1 131356

Aránypárban számolom mindig,de én  is többet mérek a hígítás után, mint a kiszámított érték.Viszont 10-12 óra után már beáll arra az értékre,amit kiszámoltam.Fogalmam sincs miért? 

Előzmény: endrepp (131355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!