Közben Vácról is megkaptam a választ, ők meg Total Quartz 9000 Energy HKS-t használnak. Erre rákeresve annyit láttam, hogy A5/B5 speckó ok, meg API SM-et is írnak hozzá, meg hogy Kia és Hyundai-hoz lett fejlesztve (ezt a Total is írja a gyári specifikációban). Tehát a használati alapján ez is jónak kéne, hogy legyen.
Szóval itt van 3 különböző olaj, 3 különböző véleménnyel, akkor most hol az igazság? A gyári 15000 km helyett egyébként legkésőbb 10000 km/1 évente cserélve lesz, de akár még kicsit hamarabb is, attól függően, hogy hogyan használjuk.
Ez a "melyik olajat tetessem bele" -nyilván árnyalatnyi különbséget tekintve -, kezdheti a téligumi, nyárigumi vagy a 4évszakos gumi téma boncolását :)
Egyébként véleményem szerint a gumik alkotó komponensei többnyire megegyeznek. Ne felejtsük minden árú gyártója a minél nagyobb profitban érdekelt.
Vállalom a kritikát, de nekem az a véleményem, hosszú tapasztalások okán, hogy a mintázatokon, profilon kivül nem sok különbség lehet a gumik között. Mert pl. ha igaz lenne a vásárlásra befolyásoló szereplők állítása, folyamatosan - időjárási viszonyok változása - esetén cserélhetnénk a gumikat. Átfedések vannak tehát! Nem csak a tapadási hanem a tartóságukra is érdemes lenne figyelni, de kinek van már erre is ideje, energiája.
Eszembe jut pl. az az égő ami egy amerikai tűzoltó állomáson folyamatosan ég több mint 100 éve. Aztán előkerült vagy 60 éve egy titkos kartel megállapodás az összes égőgyártó részvételével és meghatároztak kb. 1000 óra használati időt ami után ki kellett égnie az égőknek. Ez volt a beépített avulás első elhatározása. Ennek valóságosságát meglehet talàlni több helyen. Ez persze más termék, de analógia okán ennek minden termékre van valóság vonatkozása.
Szerintem a leg helyesebb a vélemények, tapasztalatok begyűjtése, és azok alapján meghozott döntéseink. Az eladásban "besegítő" újságírók álláspontjait fenntartásokkal kell olvasni. Elnézést s hosszú véleményért!
Kb két hete vagyok tulajdonosa egy új Kis Ceed SW 1.4 MPI-nek. Szeretnék kérni egy kis segítséget, hogy vajon az alábbi kettő közül melyik motorolajat kellene használni hozzá (illetve kérni bele a szervíz során)? A gödöllői szervíz azt írta az árajánlatban, hogy ők az ECS-t használják, viszont más helyekről nekem az MC3 típusút ajánlották, illetve webáruház áruismertetőjében is a Kiához inkább az utóbbit írták.
Total Quartz Ineo ECS 5w30
Total Quartz Ineo MC3 5w30
Szeretném, ha tényleg a helyes kerülne bele cserénél, de nem igazán tudom megállapítani, vajon tényleg melyik a jó bele.
Szerintem ne froclizzátok már egymást! Jegeljük a témát, mindenkinek megvan a saját rendíthetetlen véleménye.
Megnyugtatásul írok egy off, de nagyon érdekes, tanulságos történetet a szakmámból:
(A történet valódiságát nem ellenőriztem, egy előadáson hallottam.)
Történt réges-régen az ABS bevezetése idején, talán Párizsban, hogy egy nagy taxi társasággal elvégeztettek egy tesztet a sofőrjeikkel. A nagy taxi társaság beszerzett sok-sok EGYFORMA vadi új autót, azonban amikor átadták az autókat, a sofőrök felének azt mondták, hogy fel van szerelve több újfajta biztonsági rendszerrel, többek között az ABS-sel. "Ezzel jelentősen rövidül a fékút, hamarabb lehet vele megállni." A másik felének letagadták ezen felszereltséget.
Sajnos a teszt eredmény az lett, hogy azok a sofőrök autói akiknek megmondták, hogy ABS-sel felszerelt autókban furikáznak, sokkal több koccanásos balesetük lett mint azon sofőröknek akiknek letagadták az ABS felszereltségét.
A tanulság: A sofőrök hajlamosak veszélyesebben vezetni és túlzottan megbízni a biztonsági berendezésekben.
(Állítólag ezért nem reklámozták egy ideig az autók biztonsági rendszereit, manapság újra előjöttek.)
Szóval ha a világ legjobb gumiját teszed fel az autódra, hajlamos leszel gyorsabban is vezetni.
AZ az igazság, hogy a gazdag nyugaton szeretik a kínai gumikat, csak itthon van jelentősége a névnek is :D
itt/ling-long/ és itt/goodride/ látható hogy majdnem mindenki valószínűleg és /vagy ismét megvenné.... persze ezek nem prémium minőségű gumik, de sem az áruk, sem pedig az autók (2007KIA, 2003Ford Focus) amire fel vannak rakva nem a prémium kategóriába esnek :D
A publikált (pl ADAC) összehasonlító tesztek erősen ki vannak téve a gumigyártó lobbynak,
Én pl mindkettő autónkra négyévszakos gumit raktam és nagyon bevált! Ráadásul nem flinc-flancos jó nevű abroncsokat, hanem az egyiken Goodride SW602 (igen kínai, a Goodyear cégcsoporthoz tartozik) a másikon LingLong Green All Season van (ez a continental egyik leánya, de ez is kínai) A sógorom, aki átveszi a KIA-t sem gondolkodik hogy lecserélné, pedig gumis cégnél dolgozik, simán kedvezménnyel tudna venni márkás prémium abroncsokat is. Lehet hülyézni, de tavaly a groupama tanpályán voltam tesztpályán és tökéletesen teljesített mind a kettő. . Nyilván van pár méter difi a téli gumi és ezek között, de ezt ismerve és ennek megfelelően hajtva, követési távolságot betartva jó választás volt mindkettő. Egyébként az elmúlt pár évben nem volt olyan brutál hó itt Fejér megyében amiben ne tudtam volna elmenni. Persze ez nem követendő példa, mindenki a saját bőrét viszi a vásárba...
Üdv ! Nem kell menni Tirolig tapasztalat szerzésre ,meg kell kérdezni a Pécsi Taxisokat a Mecseki meredek utcákat milyen gumikkal tudják legjobban megközelíteni !:-) A taxis "éterben"könnyen terjed a megfelelő téli gumi márka/típus !:-)
Ui: Mert itt vannak olyan meredek utcák(kis millió) amin télen még gyalog is necces ,de a taxis akkor is jön,hiába kell neki a pénz a jó téli gumikra !:-)
Ez egy végeláthatatlan dolog, mert lehet lelkiismeret furdalásod (én is ilyen típus vagyok), hogy:
1. nem a legjobb télit vetted
2. nem a legdrágább télit vetted
3. nem vettél minden évben újat mert igazából az tud 100%-ot, a használt már nem!!
4. nem az ADAC teszgyőztest vetted
5. nem az Auto Motor und Sport teszgyőztest vetted
6. nem vettél 2 év múlva új télit, lásd 3. pont
7. nem vettél 4 év múlva új télit (én 4-5 éves téli guminál tapasztaltam hogy már nem olyan mint új korában, de számszakilag nyilván hamarabb kimutatható a tulajdonságok gyengülése)
én meg úgy látom, hogy városban, az Alföld közepén jó lenne a 4 évszakos is.
Egy olyan országban ahol vannak hegyek és van hó is, meg olyan a jogi szabályozás, nincs sok értelme gondolkodni sem a dolgon, mert kell a téli és kész.
Igen az. Nekem nem tűnt fel, hogy hangosabb lenne, mint a gyárilag szerelt Michelin Primacy 3. Mondjuk nagy a kerék és a kép is közeli, ezért is tűnhet nagynak a barázda. Fogyasztásban a legjobb volt Omis felé Bosznián át 5,5 liter, autópályán 140-nél kell neki a 7-7,3. De úgy gondolom, hogy 140 lovas benzines autónál ez bőven belefér.
Ez a (Michelin Corossclimate+ ?) 4 évszakos gumi nem hangosabb mint egy normál nyári? Illetve üzemanyag fogyasztási tapasztalat van már vele? Csak mert ahogy nézem elég mélyen "barázdált" ez a gumi.
Ja és, hogy ne csak anyagiakról beszéljünk...nekem a családom biztonság az első. Nem venném a lelkemre, ha azért sérülne valaki az autóban, mert spóroltam egy téli szetten. Ha valakinek nem fér bele, akkor választani kell egy kisebb felszereltségű vagy olcsóbb autót. Tudomásul kell venni, hogy az autó költsége nem zárul be azzal, hogy megveszi az ember. 8-10 év alatt még egy autó ára a fenntartás.
Szarul érezném magam, ha folyton arra kellene gondolnom, hogy nem tettem meg miden tőlem telhetőt a biztonság érdekében, de van mondjuk sávtartó asszisztens, vagy navi, stb. az autóban. Amúgy is az összes biztonsági felszerelés azért van a kocsiban, hogy segítse az embert. De mit sem ér, ha közben meg arra játszik a polgár, hogy ellavírozik a nem az útviszonyoknak megfelelő gumikon valahogy tavaszig.
Mondom, nekem ezek a tényezők játszanak, mert relatív sokat használom, minden körülmények között. Lehet, hogy aki úrvezető és reggel amikor felkel, látja, hogy behavazott, saját hatáskörben eldöntheti, hogy nem ül autóba. De akinek, mit nekem is az autó létszükséglet a munkához, annak nincs sok mérlegelési lehetősége. Én arra buzdítok mindenkit, hogy akinek mennie kell időjárástól függetlenül és lehetősége van, tegyen meg mindent, hogy ő és családja, valamint a többi közlekedésben résztvevő is biztonságában hazaérjen nap végén.
egyetertek... jo most aki keveset megy 3-4000km/ ev annak el tudom kepzelni a 4 evszakost,de azonkivul nem ertek vele egyet... de hat valakinek azokat is el kell adni:-)
Előre bocsájtom, téli-nyári szettes vagyok, már otthon is az voltam. Most meg jópár éve itt a sógoroknál pláne. Itt ha havazik akkor kell, mert nagy bünti jár érte ha akadályozod a forgalmat nyári gumis szerencsétlenkedéssel. Amikor egy első fényszóró 1100 € és tuti casco kell a "kisüvegek" biztosításához, akkor az ember elgondolkodik, hogy akarja-e zsebből fizetni ha 20 centivel később áll meg az autó. Na meg persze ha egyáltalán fizet a biztosító, merthogy kibúvó, ha nem az útviszonyoknak megfelelő gumival ér baleset. Évi kb 20000 km megy az autóba. Gumishoz egyszer megyek, november 1 előtti napokban. Létezik előre időpontfoglalás. Ilyenkor mind a nyolc kereket centíroztatom. Tavasszal meg április 15 környékén magam cserélem ha az idő is tavasziasra vált.
Trabant-korhoz azért ne hasonlítsunk. Daciával kezdtem anno, megjártam azt az oldalt is Victoria gumikkal. Ma egy autó másfélszer akkora tömegű, meg ötször akkora forgalom van. Az utak meg nem lettek jobbak. Az egy teljesen más világ volt. Max ha kocc volt, otthon kikalapálta az ember.
Aki keveset megy, azt is főleg jó időben, annak alternatíva lehet a négy évszakos. Nekem nem, mert az utam nem időjárástól függ. Ha menni kell haza, vagy éppen ide vissza, akkor menni kell akármilyen időjárás is van.
+1 érv a két teljes szett mellett: akinek legalább 3 szezont kibír egy gumi, annak már megéri a dupla felni, mert a gumik nem tolerálják a sok szerelést, ügyetlen gumis meg elbénázhatja az alufelni peremét.
Egy barátom nyáron felhívott érdeklődni a 4 évszakos felől, tudja, hogy én bizonyos esetekben pártolom...
A 40 millás új mercire akart venni négyet...na nem azért, mert nem tudna venni még egy garnitúra téli malomkereket a nyári mellé, hanem egyszerűen tudja, hogy esetében felesleges rá a téli.
Van mellette egy terepjárója és csak ilyen "státuszautónak" tartja amit ritkán hoz ki a garázsból.
Nem vett rá végül, mert abban a méretben nem volt 4 évszakos, de neki tökéletes az évi 5000 km villogáshoz...
Volt a Trabanton Pneumant diagonal, aztán Trayal radiál...ez talán valami szerb márka volt...egész más volt a kiállása a járműnek. :)
Barátommal az eredeti 8-10 éves ruszki gumikkal megcsúsztunk az "ezerhármassal" és durr be az árokba...:))
nem lett igazából semmi baj...Majd utána az apjának azt hajtogatta, hogy "peres" gumi kell rá, az jól fog... mai szemmel ez a "peres" gumi kifejezés elég ostobán hangzik...Meglettek a Ladára a peres gumik, majd a haver durr neki a gesztenyefának, Lada totálkáros lett.
Faterja üvöltött: Majd adok én neked peresgumit.... :)))
Nem volt ilyen teljesítménye az autóknak, és talán nem akart senki hóesésben, ködös, taknyos időben megtenni egy Bp.-Pécs távolságot 1,5 óra alatt.
Rengeteg az idióta, aki egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni a fizika törvényeit, lehet az autón akármilyen jó gumi, nem lehet a fizikát megerőszakolni. Az első hóesésnél, őszi időjárásnál sajnos nagyon sokan csattannak. Előfordulhat bárkivel, azonban sokan meg is tesznek mindent a baj érdekében. Érdekes, mikor már pár hete télies útviszonyok vannak, nem jelentős a balesetek száma, addigra átállnak az emberek.
Ettől függetlenül a gumin sose szabad spórolni, láttam olyan tükörsima gumit egy autón, hogy legszívesebben kiszúrtam volna ott a parkolóban. És, nem is éreztem volna lelkiismeretfurdalást....:) rágondolni is rossz, ha ilyennel jönnek szembe...:(
ja, meg ez a szöveg, hogy akinek van pénze 6millás autóra, annak legyen pénze még egy garnitúrára :D hány ember van, aki a szar használt külföldi bmw, passat, stb-t megveszi 2 milláért, fusiba rákölt pár év alatt még egyszer annyit, aztán meg vesz rá újrafutózott "xingxong" gumit 19 colosat, meg 5000ért tankol a kúton... :D a "xingxang" nyári biztos jobb mint a michelin 4 évszakos :D
de a 4 évszakos az igénytelen, meg veszélyteti mások biztonságát :D
Szerintem annak aki nem megy sokat, meg nehezebb terepen, annak igenis teljesen jó a jó minőségű! 4 évszakos, de majd kiderül, mert most én is azt vettem. Talán leigénytelenezni nem kellene minden 4 évszakosat választót. És amúgy nem csak pénzügyi kérdés ez.
v.gergely, és úgy általában mindenki, szerintem érdemes meggondolni, az egyéb előnyöktől függetlenül, csak a vezethetőséget figyelve, hogy alakulnak a dolgok. Annyi előfeltevéssel hogy keveset megy valaki, és nem hegyen vagy hideg égövben közlekedik, és jó 4 évszakosat vett:
-Igen, megállapodhatunk abban, hogy nyáron a nyári, télen a téli a jobb!
-De állapodjunk meg abban is, hogy Magyarországon inkább még 4 évszak van. A gyakorlatban szerintem van kb 1 hónap tavasz, 4-6 hónap nyár, 3-5 hónap ősz meg 2 hónap tél. Akkor a téli-nyárinak van 6-8 jó hónapja. De akkor a maradék 4-6 hónapot meg adjuk már meg a 4 évszakosnak, nekem legalábbis így logikus, hisz az középre van optimalizálva. És akkor miért nem használsz 3 féle gumit (téli,nyári,4 évszak, egy évben 4 szer váltva)?
-Hogy melyik NAP milyen évszak van az azért elég változatos. És ha hirtelen bejön egy hideg idő tavasz végén amikor már nyárira váltottál, korán jön ősszel a fagy és még nyárin ér, vagy 25 fok van januárban 1 hétig, akkos sem cseréled át a nyári/téli gumidat. Tehát nem lesz optimális. Sőt, ha esik nyáron 40 napig az eső igazi monszun jelleggel, akkor se veszed elő a nyárit, ami jobb volt a vizes teszteken, ugye? Mert nem versenypályán vagyunk. Ott elővennéd. Pedig milyen veszélyes a vízen a nem vízre optimlaizált nyárival járni!
-Na most, szerintem, ha megszámolnánk MO-n, adott évben, hány nap alkalmas a biztonságos közlekedésre az évszaknak megfelelően váltott téli/nyári gumival, meg hány nap a 4 évszakossal, akkor kb egál lenne. És igen, lehet hogy a 2 garnitúrával a fékutad rövidebb lenne 0-5%-al 200 napon. De a különbség marginális. És igen, lehet hogy lenne kb 3-7 havas/jeges nap amikor a 4 évszakos otthon kellene hogy maradjon, vagy fel kell tennie egy hóláncot, a téli meg elmegy még úgy-ahogy. Ezt kell eldönteni, bevállalod-e. Ja, de közben meg lesz legalább ennyi nap, amikor télivel mész, és kopik mint állat, plusz megnő a fékutad a télivel, mert épp aznap "nyár" van.
-Ami fix, hogy nyáron 4 hónapig biztos hogy a nyári jobb, amikor épp nem esik. Ha esik, akkor már változhat. Nyáron a 4 évszakos a teszt szerint csak hasamra ütök, 80 méter (átlagos vagy jó nyári gumi) helyett 82 méter alatt áll meg X sebességről. A kanyart meg 90 helyett 87,2 km/h órával tudja bevenni. Brühühüüü. (most nem fogom visszakeresni a konkrét adatokat, csak érzékeltetem, hogy 0-5% különbségekről beszélünk) Na hát én szeretek "sportosan" vezetni, de ne azon a 0-5%-on múljon már hogy lesz-e baleset, de ne is 10%-on. A közelébe se megyek annak a határnak, mert nem versenypálya, meg amúgy is akadályoznak benne a többiek.
-És itt ilyen dolgokról beszélünk, mikor az autóállomány életkora több mint 15 év, szerintem az átlagos gumi is kb 8-10 év, és az emberek 70%-a a büdös életben nem nézett guminyomást, és felének nem is szabadott volna jogsit adni! Na, ezek számítanak, nem a 4 évszakos, téli-nyári különbsége.
-egy teljes felni, gumi, TPMS garnitúra ára megmarad;
-egy csomó megspórolt pénzt a gumicserénél; -meg nem jársz úgy, mint én az előző autómnál, hogy a 7 évig használt nyári és téli gumidon még rajta van a minta 50-70%-a, mert nem mentél annyit hogy elfogyjon, de a gumit a nagykönyv szerint már olyan öreg hogy cserélni kell. (évi kb 10.000 km futás, főleg nyáron)
-összességében sokkal kevésbé terhelted a környzetet (bár ezt bizonyítani lehetetlen, lehet az ellenekezője is akár :D )
Meg ha már optimalizálás: ha egyedül mész vhova, akkor miért nem kis autóval mész? Ha többen de csomagok nélkül akkor kompakttal? Ha meg sok a csomag és az ember akkor miért nem felső-közép kombival? Mindenkinek meg kell valahol húznia, hogy neki mennyire kell optimalizálni az adott területet. Így jön az, hogy aki nem megy sokat, maradhat 4 évszakon.
Ja, nálunk téli-nyári kombó van, tehát nem vagyok 4 évszakos fan.
De tervezem mert elegem van már ebből az évi kétszeri szívásból.
Évente 3x megyünk ki a városból és akkor sem a legnagyobb hóban, hanem nyáron nyaralni. A 6 éves Michelin Primacy 3 gumikat jövőre ledobom az autóról és közben alig kopott.
Centrírozni olcsóbb és nyár közepére is lehet időzíteni, nem az őszi-tavaszi cseredömpingben kell szívni.
Egyéként aki külön szett felnire rakatta a téli gumit, az általában otthon szereli át a kerekeket és centrír gépet azok a kerekek nem is látnak évekig.
Én azoktól jobban tartok (és nagyon sokan vannak!!) akik nyáron is télivel mennek.
Meg 10 éves, műanyagra keményedett de még szabályos profilmélységű hulladékokkal. Ők is nagyon sokan vannak, a mai napig bármilyen ócska gumit el lehet adni azzal a dumával, hogy milyen sok futófelület van még rajta.
Egyik gumis cégnél megtudtam, hogy az ügyfelek által ott hagyott, ócska, lekopott gumikat a románok 2500 Ft/db áron veszik meg tőlük.
Nyilván nem kertes ház udvarára kerülnek ezek virágágyásnak.
Azért sem tartom igénytelenségnek a 4 évszakost, mert akkor minek nevezzük azt, aki sz.r minőségű, legalja, kínai téli gumival jár?
Az is jobb lenne mint a világ vezető gyártóinak 4 évszakos abroncsai? Nem hinném!
Ilyenből is van rengeteg, mert a tél előtt jön rá, hogy az új SUV-ra qrva drága a lehetetlen méretű téli gumi!
Nem mellesleg hozzám hasonló vén háborús bűnösök évtizedekig nem is hallottunk a téli gumi létezéséről. Beugrik valakinek a diagonál Zsiguli gumi? Horribille dictu: Dacia 1300 és az ő csodás Victoriája?!
Évekig jártam prémium télivel, tényleg ragyogó, de ha valaki úgy autózik, hogy majd a ragyogó téligumi megoldja, hát nem oldja meg.
Most Michelin 4 évszakos van. És láss csodát: normális vezetésnél nincs különbség.
És akkor a 7 fok rejtélye: a Totalcar utána járt: fingja nincs egy gyártónak se, hogy honnan származik.
Nem vitatva a téli gumi erényeit, elkészültének egyik legfőbb oka, hogy kreáltak egy igényt, aztán büszkén kielégítették. Mi pénz van már az autónkénti két garnitúrában!
Summa summárum: aki téli viszonyok között - bízva a téli gumiban - úgy vezet, mint nyáron, hamar meg fog lepődni.
Figy telen a teli jobb mint egy 4 evszakos, nyaron jobb a nyari mint egy 4 evszakos. Ezeket vehetjuk tenynek gondolom. Na most akkor mi szol a 4 evszakos mellett? az hogy olcsobb es kenyelmesebb (nem kell eljarni cserelni), igy azt hiszem majdhogynem kimeritettuk az igenytelenseg fogalmat.. mert nekem senki nem mondja hogy vesz egy autot 6-7-8 millioert de teli gumira nem marad penze...
"a 4evszakos egy igenytelen megoldas ami egyik idoben sem igazan megfelelo...olyan mint a haziorvos mindenhez ert. Egy kicsit...."
Az univerzális dolgok egy részére valóban rá lehet sütni ezt a jelzőt, mint ahogy aki mindenhez ért az semmihez se ért szlogen is valahol igaz...Háziorvost portásnak is hívhatjuk ennyi erővel, mert csak továbbküld a megfelelő helyre...:) Viszont az igénytelen megoldást rábélyegezni a 4 évszakossal autózókra úgy gondolom egy kicsit azért erős....
Az újságíró addig csűri csavarja a cikket amíg az jön ki amit ő szeretne... régebben én sem akartam hallani a 4 évszakos gumikról. Elzárkóztam előle. Aztán láttam kint az USA-ban, hogy azzal jár mindenki. (Ha egyik nap megy a fűtés, másnap pedig a klíma akkor te nagy valószínűsséggel Coloradoban élsz...Chicago detto áprilisban) Mivel olvastam jót és rosszat az időközben rengeteget fejlődött 4 évszakosokról, elegem lett az elfogult agymosásból, a valós tényekre voltam kíváncsi, ezért 2016. év telén megpróbáltam az egyik autómon a 4 évszakos Michelint. Az autó alapból nem fut amúgy se sokat...Meglepve tapasztaltam, hogy a hóban a V bordák vonóereje lenyűgőző. Az a vicces, hogy az egyik tesztben ez a jobb, a másikban az a jobb... Lehet ezt ragozni, de felesleges. Feleségem autóján ami aránylag sokat futott továbbra is téli és nyári garnitúra van. Alapból csak azért, mert tavaly vettem rá egy új Michelin Energy Saver garnítúrát, és most felesleges lenne rá 4 évszakos. Mivel a téli garnitúra lassan cserére szorul, nem vetem el a lehetőségét, hogy felteszek csak télre 4 évszakosat addig, amíg nem kopik el a nyári. Nekem nem hiányzik a csere, a tárolás, kerülgetés, stb...Ugyanebben a márkában az előző garnitúra 100 ezer km felett lett cserélve, gumis szerint elment volna még egy szezont. Nekem nem tetszett, enyhén már berepedezett 7 éves korára.
Valahol mindenkinek igaza van, az élet nem csak fehér és fekete. Ha megnézzük a teszteket amelyik gumi nagyon jó eredményeket produkál esőben az nem olyan jó szárazon. Vagy ami nagyon jó szárazon az nagyon kopik,stb...Egy biztos, a 4 évszakos gumik rengeteget fejlődtek az évek során, és hozzáértő gumistól hallottam, hogy annyi munkájuk van, hogy ő örül neki, ha egyre elterjedtebb lesz. Optimalizálni tudják egész évre a munkákat, nem lesz évente 2x a hatalmas roham. Persze ez személyautók esetében igaz. Feltettem a téli gumikat, jött a 20 fok megint. A szomszéd utcáig nincs jelentősége, de 5-600 km-es utakat futni, hamar "lezabálja" feleslegesen. Ez is igaz, hogy a 4 évszakos viszont nem bír ki annyit, bár én még nem tapasztaltam. Többször lesz új gumi az autón, nem fog elöregedni....:)
Azonban továbbra is azt hangsúlyozom, ha télen Svájcba járunk, ahogy lemir is teszi akkor egyértelműen téligumi. Ha valaki nem megy sokat és nem kell feltétlen autóba ülnie rossz időjárási körülmények esetén, annak megoldást jelent a 4 évszakos. Egyre kevesebb kompromisszum árán. Apropo, valahol olvastam, hogy a francia posta az összes autójára Michelin 4 évszakost szerelt. Pedig gyárt a Michelin télit és nyárit is. Néhány év, meglesz az adalék ami bírja -40 -től +50 ig és szép csendben eltűnnek majd a téli és nyári gumik, ahogy a téli és nyári motorolajok is eltűntek....
Aki közúton akár a határoknak csak a közelében autózik, attól örökre el kéne venni a jogosítványt. Egyébként ezek előbb utóbb úgyis összetörik magukat a szezongumival is. Szerencsés esetben csak magukat.
Hát ha sebességi határokon sportosan autózik vki hóban fagyban hegyekben sok-sok km-t, annak ajánlott, de ott is csak a prémium márkák. Persze azok közül is egyik jobb esőben, mig a másik szárazon, aharmadik hóban, a negyedik fékútban, kanyarban, stb. Ha vki ennyire maximalista akar lenni, akkor lecserélhetné menet közben is, ha elered az eső, vagy kanyar elött, netán a zebra előtt, mert a GY 25 cm-el hamarabb megáll 50-es tempónál, mint a Conti, v a Misi. :)
Ha megnézed a gumik optimális hőmérsékleti határait, valamint a teszteket , akkor a hazai időjárási viszonylatokban a legjobb választás a prémium 4 évszakos gumik. 0-20 C fok között, amit igazából sem a nyári, sem a téli nem fed le annyira , mint a 4 évszakos. Aki a téliesebb 4 évszakost szeretné, az vesz Contit, aki a nyáriasabb 4 évszakost, az CC-t, aki meg a kettő közöttit, az pedig BR-t....
Szóval ezek a 4 évszakosak már nem olyanok, mint a pár évvel ezelöttiek. Lényeg, hogy bármilyen gumi is van fent az autón körültekintően, óvatosan kell vezetni, mert a gumi nem minden, hiába a csúcs nyári/téli/4 évszakos.
Azt azért ne felejtsük el, hogy a Trabi meg a Kispolák nem hasítottak annyival mint a mostani autók, nem is volt belülök boldog boldogtalannak, és ha megcsúsztak akkor nem lett bennük többszázezres kár :)
Én is olvastam tavaly teszteket (többnyire németet), és bizony voltak olyan körülmények amikor jobban teljesített a 4évszakos. Hosszas tanulmányozás után én is a 4évszakos mellett döntöttem. Nyilván, ha valaki sokat közlekedik télen és tetézve hegyi viszonyokkal, akkor kell neki a téli gumi. Egyébként kész lehúzás az egész.
Nekem 3 évet és 50e km-t, volt fenn a Kiá-n egy Michelin CC, egy másik autómra felraktam, még jó lesz egy 20e km-re. Most egy Brigi A005-öt vettem a Kiára.
szerintem vezetési stílus függvénye a létjogosultságának a megítélése,aki szeret tempósan, a határon autózni,annak nem való,aki nyugisan vezet annak semmilyen hátránya nem lesz belőle,megkockáztatom télen még nyári gumival sem lenne,hol volt 30 éve téli gumi a trabant/kispolákon
előző kocsimon a 4évszakos a legjobban hóban érvényesült,egyedül a kopása nem tetszett 2 év,kb 10ezer km alatt,nem mondom,hogy a mintamélység felére,de láthatóan belenyalábolt
Ha nekem is elkopik az első szett nyári (vagy téli, amelyik hamarabb) akkor én is átváltok 4 évszakosra. Ebben közrejátszik, hogy nem autózok túl sokat, és megtehetem hogy nem megyünk :) A kocsi műszaki paramétereinek tudatában kell menetstílust választani. Max a 4 évszakossal csak 85-tel megyek a 90 helyett és 5 perccel később érek oda.
Persze akinél ordít a gyerek a hátsó ülésen az válassza a TOP téli/nyári gumit, mert ott 10 másodperc menetidő spórolás is megér minden pénzt :D
Olvasgass el néhány tesztet az elmúlt 1-2 évből. A jó négyévszakos gumik ott vannak mindkét csoportban az élmezőnyben. Nyilván nem a legjobbak, de most őszintén, ki jár a legjobb nyári és a legjobb téli gumival?
Nem beszélve arról, hogy a "legjobb" az sok paraméter súlyozásával jön ki, és ha ezt a súlyozást módosítom, már másik gumi lesz a legjobb. Én elmentem a Michelin négyévszakossal tesztpályára, érzésre - és a többiekkel összehasonlítva - ugyanazt tudta, mint a téligumik.
Hat ezzel azert nem ertek egyet... telen egy teliguminal nyaron egy nyarinal nincs jobb.. a 4evszakos egy igenytelen megoldas ami egyik idoben sem igazan megfelelo...olyan mint a haziorvos mindenhez ert. Egy kicsit....
Mikor megtapasztaltam vasárnap, hogy nem ok a felni, bepakoltam a csomagtartóba (beraktam a korábban lerendelt Continental TS860-as téli gumikat is) és hétfőn személyesen vittem vissza a feladónak a "méreten aluli" alufelniket Tatabányára. Ott helyben felpróbáltattam 3-at is és azok közül választottam ezt >>>> https://www.borbet.de/en/configurator/#117162520!3FF38A5 Ennek 48 az ET-je és 7J x 16"-os. Felszereltettem mindjárt rá a téligumikat és vissza a csomagtartóba, majd irány haza. Hát bizony nem olcsó buli a dupla alufelni szett :)
Hát igen. Hazai közlekedésre a legjobb megodás a 4 évszakos. Ha pedig nagy hó lesz (véletlenül) pár napig, akkor hólánc, ha nagyon muszáj közlekedni vele, vagy tömegközlekedés. Engem csak az hátráltatott a 4 évszakostól, hogy ausztria, svájc útvonalam is van téli időben. Arrafelé meg kötelező is és persze nem is árt.
Na szuper! Akkor még így is lutri??? 6,5J16 ET50-es acélfelni sem biztos, hogy jó lesz???? Pont most vettem egy garnitúra gyári de nem KIA felnit ezzel a mérettel... Nem üzletben....
Na. Kicsit utána jártam a felni méret problémának!
Szóval: Az enyém Ceed SW - Gold felszereltség (2019). Gyári 16-os alufelnivel érkezett. Már majdnem megvettem a 15-ös acélfelniket + 15-ös gumikat (Nem a KIA szalonból negyed millió felett :-) ). Erre mondta a szalonban az értékesítő srác, hogy á-áááá, nem lesz jó! Nem fér el a féknyereg! Én is egyből azzal estem neki, hogy hát a silver felszereltségű Ceed SW ugyanazzal az 1.4 szívó benzin motorral gyárilag 15-ös acélfelnire szerelt gumikkal gördül ki a gyárból. És akkor mondja, hogy igen, de ennek ellenére higgyem el, nem lesz jó! Próbálták, nem fér el a féknyereg!
Felvettem a kapcsolatot a KIA Hungáriával. Alvázszámot kértek, és ezután ők is megerősítették: Nem jó rá a 15-ös felni.
Felhívtam még egy másik márkaszervízt is, ők is egyből rávágták hogy nem jó rá....
Szóval kénytelen vagyok elfogadni....: 16-os téli szettet kell szereznem, nem kis felárral...
SW 1,4 tgdi gt line és el. kézifékes Ceedem van. Nem a hátsó, hanem az elő a meghatározó méret szerintem. Elől szélesebb tárcsák vannak a hűtése miatt. De talán még az átmérője is nagyobb elől, de ezt nem mértem le, úgyhogy nem szentírás:)
Pár hónapja neten rendeltem 6,5J 16"-os, ET50-es CMS alufelnit. Gondoltam, hogy ugyanez ez a gyári méret, nem lehet vele probláma. Még jó hogy a gumiszerelés előtt a garázsban rápróbáltam. Hát nem kis meglepetés ért. A hátsó kerék épp hogy elforgott. A felni belső sikja és a féknyereg között max egy paraszthajszálnyi hely maradt. Viszont az elsőnél fel sem tudtam rakni a felnit, mert kb 4-5 mm kellet volna még a felrakásához. Tehát elől kell nézni és minimum 4-5 mm hézagnak kellene lenni a féknyereg és a felni között. De oda kell figyelni a sugár irányra is, mert majd az alufelnik belső palástjára kerül fel az ellensúly , ami még kb- 4 mm-el csökkenti a felni elforgási sugarát. Tanulság, hogy gumiszerelés előtt mindenképp próbálni kell a felnit, mert ha a már felszeret guminál jön elő egy ilyen probléma, akkor a felnit forgalmazó cég már nem veszi vissza, max. csak használt értéken. Következtetés, hogy még a nagy multú német felnik azonos mérete ellenére sem biztos, hogy felmegy az autóra.
Felni mérete 15" vagy 16" megy az autóra a hátsó tárcsa mérete határozza meg. Elektromos kézifékkel szereltre csak 16"-tól fér el, a hagyományos (kötél) kézifékesre elfér a 15" is.
Felni ügyben megintcsak valami turpisság van. Kerestem 15"-os felnit ceed-re és 2012-től évjáratra találtam is, de egy olyan megjegyzéssel, hogy csak akkor jó, ha a gyári szerelés is 15"-os. Féktárcsától nem függ, minden típusra 280 mm-es hűtött tárcsát ír előre.
Nekem itt az autóházban egyértelműen kizárták, hogy rámenne a 15"-os, gyakorlatból tudják. Látszatra sem menne fel, mert a féknyeregtől a felni nagyon kis távolságra van. Halványan dereng, hogy amikor alkudoztam a téli szettre, akkor elsőként azt kérdezték, hogy alu vagy acél? Mondtam, ez árfüggő. Kereskedő mondta, hogy egy árban van. Mondom akkor alu. No mintha ekkor mondta volna, hogy akkor 16", mint a gyári alu. Talán az alufelni nagyobb falvastagsága a magyarázat erre.
Meg mertem volna esküdni, hogy a kis kijelzőn ott a négy kerék ábrája. Gondoltam lemegyek előbb a garázsba és megnézem, mielőtt hülyeségeket írkálok. Hát jó is volt. Nincs ott! Pedig belevésődött az agyamba a négy kis kerékkel az autó ábrája. Viszont a könyv taglalja, hogy a pozíció kijelző jelzi a lapos kerék helyzetét.
Lehet, hogy gumicserénél láttam a kerekeket az ábrán? De ez sem jó magyarázat, mert normál értékre felfújva vittem a kerekeket és a műszerfali sárga lámpa sem világított. Még egy magyarázat lehet, hogy amíg nem megy az ember vele párszáz métert és be nem azonosítja a jeladókat addig látszanak a kerék ábrái? Hmmm...
Néhány napja volt téma a tolatóradar jelzési pozíciói. Nos most forgattam a könyvet és éppen megláttam. 120 cm-nél alatt sípolás, 61 cm alatt sürü szakaszos sípolás, 30 cm alatt folyamatos sípolás. Akinek van elöl is, annak az elsők nem 120, hanem 100 cm-től kezdenek pittyegni.
Facebook fórumon is olvastam, hogy más a féktárcsa mérete a felszereltségtől vagy a motortól függően, ezt minden szervízben elmondták kb. Sokan írják, hogy próbálgatni kell, de azt hiszem nem is a 15-ösöket, hanem a nem gyári 16-osokat, hogy elférnek-e. Úgyhogy vedd figyelembe amit a szerviz mondott! Azt viszont egyértelműen mondhatom, hogy az én 2019-es 1.4 turbós, gold felszeltségű ceed-emre nem menne fel akármilyen 15ös felni, ha egyáltalán felmenne vmilyen, mert a féknyereg meg a felni széle között kb 1 centi van csak...
Én csak általánosságban mondom: erősebb / gyorsabb autó komolyabb féket igényel(-ne). Ha egy gyártó ugyanolyan féket tesz egy 100 lovasba mint egy 180 lóerősbe akkor az nem költséghatékony.
Itt is a költségek számítanak igazából. A Fabia kisautó ezért dobfék, modellváltás után is maradt dob.
Octavia1-2 alsó-közép kategória: először dob, majd modellváltás után után tárcsafék. Mert így olcsóbb volt gyártani, vagy csak ciki lett volna 1997 után 2004-ben is hátsó dobfékkel kiadni egy új modellt.
A motor minden egyes autónál ugyan az, a 86 LE-s változathoz sem nyúltak alkatrész szinten, csak a motorvezérlőben módosítottak.
Octavia1 1.4 75 LE, hátul dobfék
Octavia2 1.4 75 LE, hátul tárcsafék, egyik modellév váltás után 86 LE, hátul tárcsafék
Szerintem ez ilyen urban legend a szervizek körében (hacsak nem ugyan ott mondták).
Egyszer valaki odafigyelt az előadáson véletlenül, mikor a dízel és benzines közötti eltéréseket magyarázták, és meghallotta, hogy nagyobb féktárcsát kap a dízel (mivel a motor általában nehezebb).
Ebből arra jutott, hogy akkor felniből is biztosan nagyobb kell. És azóta ezt mantrázzák mindenkinek.
Octavia2-nél például csak az RS verzió olyan, hogy 16-osnál kisebb felni nem megy fel rá. Persze gyárilag 17-es vagy 18-as kerékkel szállították, de téli gumi garnitúrához sokan vettek acélfelnit és így derült ki, hogy ott 16-os felni a minimum mert tényleg annyival nagyobbak a fékek.
Na de az egy másik első-hátsó futómű volt, ég és föld a különbség ha beülsz akár hátulra is egy RS-be. Alacsony, feszes, nem billegős, 3-as fokozatban még elkapar az első kerék nagyobb gázadásra, 200-at meg sem érzed benne. Szériában meg már a 170 is para.
Az egy másik autó.
A normál kiviteleknél 15-ös volt az alap felni és ez mindenfajta motorral szerelt kivitelre igaz volt. A dízelnek nagyobb a féktárcsája elöl, de ott is 15-ös felni van még a legmagasabb felszereltségnél is.
A gyártó azért igyekszik spórolni, nem bonyolítja feleslegesen az életét.
úgy tudom 2012-től volt a széria váltás. Azt hogy mindegyikben van e pdf nehéz lesz megmondani. Az enyém 2013 és van benne (CRDi) pdf, de kettőstömegű nincs (csak sima).
Sziasztok, Az újabb kiadású (2011-től) 1.6 Crdi Ceedekben van kettős tömegű és/vagy DPF szűrő? Illetve az 1,4 Crdi -vel szereltekkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata amit meg is osztana? Előre is köszönöm! Cinyó
A fapados Vitara is századra méri a guzminyomást, mind a 4 keréken. Mondjuk csak akkor mutatja ha valamelyik a kívánt érték alá esik, de akkor mutatja mind a 4 kereket a kis piktogrammon.
Reméljük valamelyik szoftverfrissítésnél bekerül ez is. Addig marad a benzinkúti nyomásmérés. Nekem 2,3 bar van mindegyik kerékben (JD Sw), és 2 bar alatt jelzi a műszerfalon a sárga piktogramon az alacsony nyomást, a szélvédő alatti kis műszerfalon meg hogy melyik kerék.
Ilyesmi lehet. Mint egy biztonsági szelep a villanyboylernél, azt akár egy rugóval is meg tudják oldani. Amikor a rugóerő ellenében lecsökken a nyomás, zárja az áramkört. Na jó, ez így elég fapados. :-)
Érték méréshez komolyabb érzékelő kell, ami folyamatosan mér és adatot továbbít a kijelzőhöz. Bár ezt az elméletet megdönteni látszik az a tény, hogy állítólag ez a jeladó is percenként többször mér a leírás szerint. Lehet, hogy a raktáron lévő betárolt kijelzők nem tudták ezt kijelezni.
Na jó...talán azzal is lezárhatjuk ezt a témát, hogy spórolás volt, 5 jüannal többe került volna az értékkijelzős megoldás. :-)
Elvileg nem a felszereltségi szinttől, hanem a motortípustól (teljesítménytől) függ a féktárcsa, ezáltal a nyereg mérete is. 2016-os crdi az enyém. Amikor alkudoztam téli kerékre szóltak, hogy a 15-ös nem megy fel rá. Ugyanabból a ceedből benzines változatban meg volt 15-ös. Bár a prospektusok félreérthető módon felszereltségi szintről beszélnek amikor kerékméreteket taglalnak.
Egy sima mezei Ceed, csak kap pár krómcsíkot meg 16-os felniket. Emiatt nem szerelik kétfajta fékkel a modellt.
Ez csak egy felszereltségi szint, nem módosított modell, mint pl. a Proceed.
GT Line dettó, az is csak feltupírozott alap Ceed, az autó karakterisztikájához nem nyúltak, csak a külső-belső kényelmi és vizuális felszereltség tekintetében.
Srácok! Létezik az hogy egy Gold felszereltségű Ceed SW-nek a féknyereg mérete eltérő egy Bronz/Silver felszereltségű Ceed SW-modellhez képest????
Most vásárolok egy Gold felszereltségű Ceed SW-t gyári 16-os alufelnikkel....
Most Beszéltem a márkakereskedésben dolgozó értékesítővel akinek említettem, hogy vásárolok az autóhoz (nem náluk!) egy garnitúra téli gumit 15-ös felnin. Azt mondta jó hogy szólok, mert a 15-ös felniben nem fér el a féknyereg. Csak 16"-os jó!
EZ IGAZ Lehet???? ....Hogy ha a gyárból 16-os kerékkel jön ki az autó, akkor más a féknyereg mérete???
Az is érdekelne ki milyen értékre fújja a gumikat. Nekem most a gumis 2,5-re fújta mind a 4-et. 2013.SW.
Az igaz, hogy a 17-es gumikat nagyobb értékre (+0,3) célszerű fújni ?
Tapasztalt már valaki olyat, hogy az ülésfűtés csak kicsit melegített ? Az anyós ülés jó meleg, míg a vezető ülés épphogy érezhető. Hol keressem a hibát ?
Én pont ezt a 2 baros értéket nem tartom normálisnak. Gyári előírt nyomás 2,2 Ehhez hozzáadjuk a hibatűrést, az simán van egy tized bar. Jön egy hidegfront lesz 12 fok és a nyári melegben (mondjuk 26 fokban) felpumpált kerék simán veszít egy tized bart. Így máris csak 2 bar ami messze nem éri el azt, hogy szükséges lenne riasztani.
Azért ez a gyári elöl-hátul 2,2 előírás is megérne egy misét. Kombi dízel ceed. Simán orrnehéz a motor miatt. Kombi révén pakolni is szokott bele az ember. Régebben két terhelési érték volt megadva. Mondjuk egy 3 személyig és egy 5 személy és csomagok. Ha én az előírtra fújom, akkor az eleje csúnyán lapos képet mutat, hátul meg nem ér le a futófelület teljes egésze a talajra a kerékdőlés miatt. Így aztán előre mindig 1-2 tizeddel többet kíván, hátul meg változtatom. Ha huzamosabb ideig max két személlyel közlekedem, akkor 1,9-2 bar, de ha normál használatban van, 2-3 személy plusz kb 100 kg csomag akkor kell hátra is a 2,2.
Neked kijelzi melyik kerék engedett le?
Kérdés hogy a jeladó nem ad pontos nyomásadatot vagy a komputerbe az van betáplálva hogy 1.6 nál szoljon csak... Gyanitom a második
Nekem gyári tpmsel már 2 bar-nál jelez.
"csak kb 1.6 - 1.7 bár-nál jelez. Ez már elég kevés a biztonságos közlekedéshez. Lehet mégsem olyan jó a kinai :/"
Szerintem az 1,6-tal még nincs baj. Anno régebbi kocsimon volt egy eléggé elöregedett kerék, amibe belement egy facsavar, és a nyomás egy hét alatt 2 barról 1 barra csökkent le, így 2 hónapig mindig hetente felfújtam, mert úgy voltam vele, a nyári gumi cseréjéig megteszi már így is. 1 baros nyomással közlekedve már húzott a kormány, de 1,7 körül semmi gond nem volt.
Igértem, hogy beszámolok az alin rendelt tpms jeladókról. A jeladókat ugy rendeltem, hogy ami a nyári felniben van azt lefotóztam és a száma alapján kerestem rá illetve rendeltem. Megérkeztek kivülről teljesen megegyezik de a KIA logo hiányzik róla, berakták a téli felnibe és nem világit semmi, mentem vele kb 40 km-t. Semmit nem tanitottak neki csak berakták. Kicsit már keztem is aggódni, hogy lehet nem is onnan veszi a jelet hanem az ABS-ről ezért az egyik kereket leengedtem 2.5-ről 1.8-ra, de nem jelzett. Mentem egy nagy kört és még mindig semmi. Még lejjebb engedtem 1.5 re és akkor álló helyben kigyulladt a sárga lámpa és helyesen jelezte a leengedett kereket. Tehát működik. De nekem akkor is aggasztó, hogy csak kb 1.6 - 1.7 bár-nál jelez. Ez már elég kevés a biztonságos közlekedéshez. Lehet mégsem olyan jó a kinai :/
Éppen most volt 60000-es szervíz, tehát gázolajszűrő csere. Ehhez ki kellett venni az akksit és a vezérlőegységet is. Fogyasztási adatok és a többi kieg. adat nullázódtak, de természetesen a km állás, autó egyéb konfigja amit a menüben érsz el (pl. zár reteszelés) megmaradt Valamint a rádióadókat is újra kereste. Óra valószínűleg nekem azért maradt meg, mert navis a fejegység.
Sziasztok!
Bocs, ha már ki lett tárgyalva. 2014es kia ceed jd akku elfáradt, cserélném. A szamítógép milyen adatokat felejt el, az akku eltávolítasakor?
Köszönöm a választ előre is.
Félreértettél, vagy én fogalmaztam rosszul :) Vettelm alufelnit és rá téligumit. A szenzoros nyárigumis felni leszedése után bekerült a csomagtartóba. A felrakott téligumis (szenzor nélküli) felnimen jöttem haza és ezalatt a kb. 200 km-es út alkalmával nem jelzett (nem világított )a TPMS kontroll lámpám. Tehát úgy kezelte a fedélzeti számítógép, mintha fel lett volna szerelve a járműre. Amikor kipakoltam a szenzoros felniket a garázsba a felnitartóra, akkor a következő indítás alkalmával már villogott a kontroll lámpa. Tehát nem önmagában a szenzor volt a csomagtartóba rakva, mert úgy evidens, hogy a megfelelő nyomás (2,0-3,0 bar) nélkül a fedélzeti egység errort jelezne :) Müszakira természetesen a szenzoros nyárigumival megyek, de az még arrébb van (4 év). De lehet, hogy addig ki sem biírja a TPMS eleme és újat kell venni. :(
Sokak (FB Kia Ceed csoportból) szerint a megoldás a következő: fújd túl a kerekeket akár 3-3,5 bar-ra, várd meg míg eltűnik a hibajelzés és ereszd vissza a nyomást a normál értékre! Én nem próbáltam, nem volt rá szerencsére szükség, így az eredményért nem kezeskedem. :) De egy próbát megér szerintem.
"Akkor vagy a TPMS szenzorralt szerelt felnikkel viszed, vagy berakod a csomagtartóba és ugyanúgy jelez, mintha fel lenne szerelve." Mármint ugyanúgy jelzi a nyomáshiányt (ennélfogva a közvetlen buktát a vizsgán) - mert az ugye a csomagtartóban kicsit alacsonyabb, mint a felfújt gumiban.
Lehet buta kérdés de (2015 ceed) sehol nem jelzi hogy kiégett a tompított fényszóró?
(bezzeg a nappali menetfényt nem engedi kicserélni ledesre mert letiltja a kimenetet) nem igazán értem (a 13 éves golfom csippan minden beindításnál, jelzi lámpával és kiírja szöveggel melyik izzó égett ki)
Üdv Cartársak! Van egy 2007-es 1,6Crdi Ceed-em 101e km van benne és gondolkodom az eladásán. Létezik, hogy ezt most még kb 1,5-1,6 millióért el lehetne adni? A hahu-n ugyanis nem igazán találtam ilyen paraméterekkel rendelkező autót 2006-2009-ig szűrve....ennyire nem keresik, vagy keresnék,csak ennyire elfogytak? Joe
Induláskor a központi kijelzőn megjelenik a négy kerék TPMS ábra pár mp-ig, utána eltűnik. A TPMS narancssárga kontroll lámpa pedig kb. fél percig villog, utána folyamatosan világít, mely sötétben sem zavaró, de le is ragasztható. Kb ennyi a hátránya. Müszakira viszont szükséges. Akkor vagy a TPMS szenzorralt szerelt felnikkel viszed, vagy berakod a csomagtartóba és ugyanúgy jelez, mintha fel lenne szerelve. Ja és időnként ellenörízd a gumik nyomását. :)
Nekem ugyan 2016. évi az autóm, de a téli garnitúrában nincsenek szenzorok. Így járok vele már 3 éve, és azon kívül, hogy világít a LED, semmi problémát nem tapasztaltam.
Teljesen véletlenül találtam egy - szerintem - hiteles linket, amiből esetleg megállapíthatók a cikkszámok.
Ez azért írom, mert az előzőekben voltak hozzászólók, akik kérdezték, hogy az ő autójukban lévő szenzornak mi a cikkszáma.
A VIN mezőbe be kell írni az alvázszámot, és minden információt megad az autóról. Nem volt sok időm foglalkozni vele, de az én alvázszámomra két cikkszámot adott meg a szenzor esetében. Az egyiket a (2015.05.29. - 2017.04.13.), a másikat a (2017.04.13 - ----) közötti gyártási időszakra. Az adott cikkszámra kattintva meg is rendelhető az alkatrész. Nem is nagyon drága, de a postaköltség jelentősen drágítja. Négy darab együttes megrendelése esetén pedig az ÁFA és a kapcsolódó költségek növelik az árat. Persze így is olcsóbb, mint Magyarországon.
Természetesen nem csak szenzor, hanem más alkatrészek esetében is hasznos a link. Jó lenne egy gyári leírás a link használatához, mert egy kicsit bonyolult, és nem vagyok teljesen biztos abban, hogy jó eredményre jutottam. Ha valaki érez hozzá affinítást, akkor nagyon hasznos dolgokat is találhat, amit esetleg még a márkaszervízben sem tudnak, vagy nem akarnak elárulni.
TPMS szenzor nélküli kerekekhez mit szól egy 2019-es Ceed? Adja a hibajelzést, de használható így az autó? Vagy a garanciaidőn belül ez nem is engedélyezett???
Csak azért kérdezem. mert vásárolnék egy télikerék szettet (Gumikat+lemezfelniket), de nem akarom 60k-ért megvenni hozzájuk még a 4 db gyári (vagy akár utángyártott) TPMS szenzort.
a ~negyed áron beszerezhető EBAY-es verzióra meg most elég sokat kellene várni míg megérkezik. (...és még így is valamennyire lutri ugye, hogy jók lesznek-e....)
Szóval amíg nem lesznek meg a TPMS szenzorok, addig lehet-e nélkülük is közlekedni, vagy inkább cseréltessem le a gyári alufelniken a nyári gumit télire, addig míg nem lesz szenzor a lemezfelnihez?
A szőnyeg eltávolítása Fogja meg a szőnyeg elülső részét és húzza felfelé a szőnyeget.
A szőnyeg beillesztése 1) Illessze egymáshoz a rögzítőszerkezetet (horog) és a padlószőnyeget, valamint a szőnyegen található gyűrűt. 2) Illessze a szőnyeg horoggyűrűjét a padlószőnyeg horogjához. 3) Beillesztés során először nyomja be a padlószőnyeg horoggyűrűjének alsó részét a szőnyeg megfelelő horogjába, majd nyomja be a horoggyűrű felső részét úgy, hogy a horoggyűrűt megfelelően be lehessen illeszteni.
A segítségeteket szeretném kérni, tudnátok pár KIA bontót a figyelmembe ajánlani, lehetőleg Pest,Budapest körzetben? A katalizátorom tönkrement és az egész leömlő szétrepedt és az egészet ki kellene cserélnem, a szerelőm azt mondta bontóban kellene utána néznem ennek. Köszönöm.
Pontosabban ha bizonyos időn belül többször megismétlődik a hiba, akkor marad égve a lámpa. Van, hogy csak egy pillanatra gyullad fel, de a kódot már ekkor is eltárolja.
A műszaki vizsgán ha nem világit hibalámpa akkor véleményem szerint nem olvasgatnak hibakódokat. Illetve nekem még egyszer sem olvastak ki semmilyen hibakódot.
Valszeg tavasszal, de az lesz, hogy megveszem a Thule spéci KiaCeed tetősín rögzítőjét ~15 ezerért. Talpat, kitet meg a csomagtartót már használtan is kapni jókat, bringatartóval mindennel :) A 70ezres árcédulát én is sokallom, de az új dolgok mindig drágák.
Műszaki vizsgán az egyetlen kikötés ezzel kapcsolatban, hogy ne világítson a TPMS hibajelző sárga lámpa a műszerfalon, illetve ne legyen tárolt hibajelzés. Azt, hogy ezt ki, hogyan éri el, a kutyát sem érdekli....
Nem szép, de így funkcionál. Kívülről gumilábbal tart, belülről a lyukba beillesztve a fémlap rögzít. Szerintem rondább lenne, ha a lyukas fele lenne kívül a sínnek nem?
Hasonlókat rendeltem eBay-ről, csak én mazdához, a szenzorok jól működnek, mazdánál (6-os GH) automatikusan regisztrálódnak az új szenzor ID-k, nem kell tanítani.
Egy gebasz volt, hogy az egyik szenzor kissé selejtes volt mechanikailag, ezért a gumis nem akarta azt beszerelni, mondván nem lehet rendesen rögzíteni.
A szelep leszorítóval volt gond, a szenzor maga adta a jelet, így vettem náluk egy utángyártott üreset, amire átmásolták a selejtes kínai azonosítót.
Azt mondta ha szerzek hozzá csak szelepet, akkor át lehet majd rakni a szenzort is, nem kell kukázni az egészet.
Lehet, hogy nem bumszli, de fura, hogy a talpon a lapos rész alul kilóg oldalirányba. Így olyan, mintha hiányozna alóla a tetővonal.... De nyilván azért mert nem tervezik újra a talpakat minden egyes új autótípus megjelenésekor.
Az én szememet mondjuk azért bántja ez az esztétika, ha ránézek a durván 70k-s árcédulára...
Én is rendeltem Kinából, ha megérkezik megírom a tapasztalatokat. Én előtte leszedettem 1 gumit és lefotóztam a szelep gyári számát, ez alapján rendeltem.
Valóságban is így áll az autón, ahogy a képen látszik? Elég bután néz ki, hogy a talp nagy része oldalra "a levegőben lóg". Olyan mintha nem is rá való lenne...
Tök egyforma. Annyira, hogy a darablistában is két sín, négy láb, meg a beillesztendő sínek vannak. Csak amikor összerakja az ember használati állapotba, akkor különbözőek. Ugyanis az elsők aljába négy széltörőt kell illeszteni, csak azok közé kell a takaró gumisínt betolni. A hátsóba végig megy a gumisín. Maga a két alu rúd is, a lábak is egyformák. Kinézetre még annyi az eltérés, hogy összerakva, beállítva értelemszerűen a hátsónál kisebb a lábak távolsága, mivel a tetősín is hátul szűkebb. Ha nem lenne az elsők aljába beletéve széltörő, akkor még ez alapján lehetne megkülönböztetni, hogy melyiket kell előre tenni, különben még ennyi különbség sem lenne köztük.
(de a kis kínai barátaink, amiket rendeltem is volt ami Canbus no error-t irtak rá)
de még a 8000ft-os osramra is ezt írják
"Az Osram autó LED-eken belül a Premium sorozatra érzékeny legkevésbé az autó Can-Bus rendszere. Az esetek többségében használatukkor nem jelez hibát a Can-Bus, azonban ezt előre nem lehet megmondani. Azt javasoljuk, hogy először vedd meg a terméket és próbáld ki. Ha jelez a Can-Bus, akkor a utólag rendeld meg a 21 Wattos izzók LED-re cserélésekor a Can-Bus átverésére szolgáló CANBUS Control Unit 21W LEDCBCTRL102-t"
Hát kétlem hogy jobban melegedne mint az ízzó. de sajnos eddig el sem jutok, mert ahogy beteszem lekapcsolja az elektronika azt a kimenetet. (a helyzetjelzőt kicseréltem ledesre az bitang jó)
Nem tudom, a 2018-as alatt mit értesz, melyik kiadás, de a Thule honlapján én olyan tartót látok, mint ami az én 2016-os JD kiadásúmra is kell, 753-as . Igaz, nekem gyári alu rudas van, de szerintem annak is Thule a beszállítója, majdnem pontosan így néz ki. Egyébként a honlapon 2012-2018 at látok. Minap néztem egy új ceed-et, mintha annak ugyanilyen maradt volna a sínprofilja.
Én is gondolkodtam a hátsólámpák és a kanyarfény ledesítéséről. Más ügyben jártam Dunakiánál (még mindig szaggat a telefon kifelé), aszonta a hozzáértő, hogy nem kéne, megeszi lassan a foglalatot.
Hamár izzótéma. Cserélt már valaki nappali menetfénybe hagyományos ízzót ledesre?
Én már 4 fajtát is próbáltam de nem világítanak, esetleg kipróbálnám az osramot de annak azért húzos az ára ahhoz hogy próbálgassak. (ellenállást nem szeretnék beépíteni)
2018-as Ceed-re (tetősínes) melyik Thule rögzítés passzol? A webshopokban a képek a süllyesztett tetősínestől a tetőkorlátosig mindent rám akarnak sózni, úgyhogy megbízható infó kellene! Köszi előre is! :)
Hello! Azt nem állítanám, hogy jobb a gyárinál, sőt..... De ahogy látom már van belőle 4 ledes is, azt most az akcióban szerintem tesztelni fogom. De amilyen fing áraik vannak, lehet tesztelek egy párat belőle. Szenzor nálam még nem romlott el (kopp-kopp) de az tuti, hogy egy minimális koszra is bejelez. Imádom amikor előre menet közben elkezdi jelezni, hogy hátul valami nem kóser.
Az 1,8 W a LED teljesítményére vonatkozik, melynek az áramfelvétele a hagyományos 21 W-os izzó 1,75 A áramfelvételéhez képest csupán 120 mA.
Egyébként a hirdetésben is 21 W teljesítmény szerepel.
A LED lámpák és a hagyományos izzók közötti váltószám általában 10 (a gyártótótól függően lehet kevesebb is). Ezek szerint az 1,8 W-os LED lámpa minimum 18 W-os hagyományosnak felel meg. A hagyományoshoz viszonyított teljesítmény azonban függ még: a sugárzási szögtől és a búra kialakításától is.
Az általad használt és belinkelt izzó csupán csak 1.8W. Ennek valóban jobb fénye van mint egy 21W-os gyárinak ?
Sajnos az én autómban nincs infra kamera (nem kapcsol fekete-fehérbe), így este (esetleg esőben) elég gyér a minősége. Ezért akartam izzót cserélni, de félek, hogy ezen az 1.8W-os led nem sokat fog javítani. Mind1, egy próbát megér.
A tolatóradar szenzor meghibásodása is okozhat olyat, hogy túl érzékeny lesz. Mindegyik szenzor közel azonos távolságból kezdi a vészjelzést ? Nekem is romlott már el 2 szenzor, a végére már mindig sipolt. A szerviz gariban cserélt egyet, de 3-szor kellett elvinnem miatta, így a második szenzor cseréjénél inkább rendeltem Kinából 2-3 ezerért és magamnak kicseréltem 1 percen belül. Meg kell nézni a régi gyári számát és arra kell rákeresni. Nem kell tanitani, csak csatlakozó le, kipattintani (nincs ragasztva) és visszadugni majd csati vissza.
Hábazzeg, jelezhetnéd valahogy, ha szarkazmusként irsz valamit :-) Az csak egy megállapítás volt, hogy érdekes a pr.autók kényelmessége. Nem akartam hosszabban más autókkal példálozni, de most megemlítem, hogy a kémyelmes ülés nem csak a dràga autók privilégiuma. Szerintem ezzel te is tisztában lehetsz. Például a Ford focus 1 ülése nekem hibátlan. Kicsit kagylósabb lenne megfelelne a cee'dembe. Vannak itt még páran akik magukra akarják "igazítani" az autójukat, pl. radar, navi, égők stb. Én az ülés csere lehetőségében gondolkodom. Ezzel kapcsolatban érdeklődöm itt. Amint ezen sikerül túllennem, megosztom a lehetőségeket, hátha van még itt valaki akit ez érdekel. Hibátlan, szép napot :-)
hasonló tünetem volt nekem is, azzal a bonyolítással hogy nem függött a kinti hőmérséklettől, eleinte segített a nagyonhosszú izzítás, aztán már nem indulni indult pár fordulatra de dadogva, aztán pár másodperc után már helyreállt az első szaki aki megnézte el akarta küldeni márkaszervizbe hogy hát ilyen nincs ez valami nagyon bonyolult hiba lesz a második szaki az gondolkodós fajta volt, megkereste az izzító relét, szétkapta, és mutatta hogy két kis réz lemezke között ott van az áthúzás, kipucolta mondta pár hétig jó lesz de szerezzek be egy relét mert ez nem végleges először vettem egy kompatibilisnek mondottat egy webshopból de nem passzolt bele, aztán ebayről vettem egy bontottat litvániából aminek a cikkszáma is stimmelt, és jó lett ez az eredeti, a balo oldali (ablakmosó tartály melletti) dobozban találod, a jobb szélső helyen:
Legyen meg itt is, hátha valaki belefut ebbe a ritka jelenségbe: 1.6 crdi hűvösben csak 7-8 fordulatra indult, hétvégén a hidegben (-4) pedig 10-15 mp önindítózás is kellett neki. Miután beindult, eléggé dadogva járt az első gázadásig, mintha három hengerezne, de aztán semmi baja, fogyasztása 4,9.
Nyilván izzítógyertya jut eszébe mindenkinek, ki is cserélték, ám nem változott semmi, mivel az egyik gyertya úgy csinálhatott zárlatot, hogy kinyomta a 80 amperes biztosítékot (elég körülményes a cseréje, csavarozva is van alulról és kapni sem nagyon lehet). Tegnap csere, ma hajnalban szinte el sem fordítottam a kulcsot, már egyenletesen járt.
Szerintem egy próbaút alkalmával, teljes egészében senki sem fog mindenre kiterjedően megismerni egy autót. A magam tapasztalata, hogy nagyobb érték pl. lakàs, autó vásárlásánàl, mindig volt valami kompromisszum amit be kellett válálnom. A Cee'd - nél nekem minden megfelelt. Előtte néztem több tipust is, ugyhogy, ha mindjàrt éreztem volna az ülés, számomra kényelmetlenségét, valószínűleg akkor is ezt vàlasztottam volna. Itt úgy néz ki ez lett a kompromisszum. Mint írtam nem olyan a helyzet, hogy ne tudnék vele együtt élni, de kb. 20e ft - ból számomra konfortosabbá tudom tenni :-)
Üdv ! A Kiáknak átlagosnak nevezhetjük kényelmi szempontból az üléseik,ha derékfájós vagy ,akkor a választásnál kiemelt figyelemmel kellett volna ez ügyben eljárnod ,és olyan típust választani ami teljes mértékbe kielégítette volna ez irányú elvárásod !:-) Szerintem létezik olyan opció a palettán !:-)
A próbaút alkalmával még nem éreztem problémásnak. Én is voltam már vele 1400km - es úton, ki birtam, de miután derékfájós vagyok áldoznék rá, hogy jobb ülésben üljek. Érdekes, hogy több prémium kategoriás autóval menve, szinte mindegyik jónak bizonyult.
Amennyiben azonosak a felfogatási pontok, és a passzív biztonsági (légzsák) rendszer is azonos, akkor nincs akadálya. Legalábbis pàr éve mèg ez volt. Az a baj, hogy eddig akár melyik Kiát néztem egyik sem volt kényelmes. Konkrétan az ülőlapja hátul nagyon mély, és hiányzik a deréktàmasz is.
Volt már valakinek olyan problémája, hogy kényelmetlennek bizonyultak az első ülések (Cee'd SW 2018) Nekem bizony azok, és ki szeretném cserélni más tipusra. Tehát, volt már valaki aki végig csinált egy ilyen változtatást?
Azért számomra mégsem egészen tiszta, ugyanis a folyamatos hangjelzés az akadálytól többnyire 50-40 cm távolságtól kezdődik.
Vízszintes területre állva csak megnézném mérve a távolságot , hogyan alakul (oldal irányban is) a hangjelzés gyakorisága. Lehetséges, hogy a radarok helyzete is állítást kívánhat ? A zümmeres készülékek esetében az akadály távolsága csupán hozzávetőlegesen állapítható meg (korábbi ellenőrzött tapasztalatok alapján). Az kijelzővel rendelkező radar már képes az akadályok pontosabb behatárolására. Viszont, ha a radar megbízhatatlan, vagy nem állítható be, s van egy pontos, jól működő tolatókamera, akkor én inkább annak a jelzésképére hagyatkoznék, s a radar hangját a szükséges mértékben tompítanám.
Ez a kamera érzékenységén is múlik. Én úgy vettem észre, hogy a kamerámat nem befolyásolja a tolatólámpa ereje, mert a fényérzékenysége elég magas. Éjjel pl infrában mutat mindent, sötétedéskor is tűéles, pedig akkora teret tuti nem világít be a lámpa. A Vitarán meg tök gagyi kamera van, éjjel sz@rt se látni vele..
Az érzékelési távolságával van a gond. Kb 1m-re kezd el pittyegni, de 0,5-0,4m között már halálsikolyra vált, ami szerintem túlzóan óvatos. Persze ha lenne fent vonóhorog az ugye plusz 10 cm a pufferből, de nekem nincs. Annyira érzékeny, hogy a padkán lévő fűszálakra is bejelez.
Mélygarázsban meg még kilóg az orra a kocsinak a parkolóhelyből mikor már ordítva kiabál hogy nekimegyünk a falnak, aztán hátul ilyenkor a babakocsit még kényelmesen ki tudnám venni a csomagtartóból.
De akkor a leírásod alapján ez van, ezt kell szeretni. Pedig reméltem, hogy szoftveresen állítható a távolságtartományok határa.
Amennyiben az alábbiak ismertek, úgy kérem figyelmen kívül hagyni a hozzászólásomat!
Leírás alapján feltételezem, hogy tolatókamera mellett tolatóradar is van a gépkocsiban. Amennyiben a két különálló eszközről van szó, vagyis pl. nem rendszámtábla keretbe integrált kamera + radar együttesről, a két eszköz jelzését össze kell hangolni. Ha a kamera jelzésképe a rasztervonalaknak megfelelő (távolságjelzés), akkor ahhoz kell belőni a radarok helyzetét (magasság, vízszintes helyzet, esetleg ha egyszerűbb, akkor a vertikális dőlésszögük megváltoztatásával). Az ellenőrzés és beállítás vízszintes területen történjék!
A tolatóradarok érzékelési távolsága általában 3-0,3 m (0,2 m) közé esik. Van olyan is, amelyik pl. 1,5-0,3 m között jelez, sőt olyan is, amelyik érzékelési távolsága 1,0-0,3 m. A mérési pontosságuk többnyire 0,1 m. A zümmeres radarok a megadott minimális távolságig meghatározott időközökben, onnan pedig folyamatosan jeleznek. A beszerelés pontossága (magasság, lökhárítón egymástól való távolságok) mindenkor meghatározza az eszköz helyes (tűréshatáron belüli) működését.
Vízszintes területen kell meghatározni a lökhárító talajszinttől való távolságát. A radarok talajtól mért távolsága általában 0,5-0,65 m. Fontos szempont a lökhárító (vagy a rögzítési hely) merőleges volta a talajra. Tehát a szenzorok helye a lökhárítón lehetőleg legyen sík és függőleges.
A radarok az észlelt akadálytól nem 20 cm-re kezdenek el visítani, hanem típustól függően általában 0,9 m-nél adják az első hangjelzést, majd az akadályhoz közeledve sűrűsödik a Bi-Bi jelzés, a minimális távolságtól pedig folyamatossá válik.
A radarok úgymond érzékenysége adott. Érzékelés szögük (horizontális és vertikális) általában 60o. Legfeljebb a zümmer hangját lehet tompítani megfelelő elhelyezéssel, vagy pl. cellux-szal fedve a hangszórót.
Ez vicces. Nekem gyári van (2013) és olyan lassan jelez (van kb 1 mp-es késlekedése), hogy ha nem lassan tolatok, akkor simán nekimegyek mire folyamatosan sípol. Szóval nekem inkább a kamera ad infót. Apropó kamera: A tolatólámpa égőjét ki szabad cserélni LED-esre ? Mert az nekem elég kevés fényt ad, a kamerának elég gyenge. Esetleg valaki cserélt már ?
Ha már tolatóradar: az érzékenységén nem lehet állítani? Mintha az anyósom ülne mellettem.. a kamera alapján még van fél méterem, de már fejhangon visít, hogy kész, világvége, mindmeghalunk! Jó lenne ha mondjuk csak 20 cm-re kezdene visítani, mert elkezdtem ignorálni a hangját, ami nem biztos, hogy a megfelelő hozzáállás (max az anyósnál :) ).
A családban egy hónapja szereltettek autóvillamosság szerelővel Kecskeméten tolató radart.A készülék volt 20eFt+a szerelés lökhárító leszereléssel 5eFt.A szenzorokat nem fújták színre,kijelzős a készülék.
Az első generációs ce'edemnél ott voltam a lurdyban a radar beszerelésnél,ki van könnyítve a szenzorok helye gyárilag a lökhárítóban.Remélhetőleg ezt a jó szokásukat a köv. generációknál is megtartották.A JD tol.radar szerelésénél nem voltam ott azt így nem tudom.Engem a sima csipogósnál az zavart,hogy néha nem tudtam melyik szenzor jelez.
Ha valaki csupán radart kíván használni, akkor valóban szükségszerűen elegendő csak a zümmer alkalmazása, sőt jóval olcsóbb is. Viszont az tapasztaltam, hogy csak zümmeres változat mintha kihalóban lenne. Többnyire csak hazai forgalmazóknál láttam.
Persze, a lökhárító leszerelése nélkül is megoldható, de talán pontosabb munkát lehet végezni a leszerelt lökhárítón. Ki így, ki úgy!
Nem biztos, hogy a lökhárítót le kell szerelni - de azt nem tudom, Cee'dnél mi a helyzet. Szereltem már leszerelés nélkül is. Lökhárítóba szerelésnél arra kell figyelni, ha a földtől nem magasra kerül a szenzor, és a lökhárítónak az a része, ahova a szenzor kerül, nem függőleges, bejelezhet falson - állandóan - a talaj miatt. Jártam már így. Túlélhető, mert az tulajdonképpen érdektelen, ha valami másfél méterre van :-). Úgyis akkor akarok megállni, ha 20 centire van mögöttem a dolog, akkor pedig másik jelzésre vált.
Én a kijelző előrehozásával nem szoktam (3x szereltem már) vackolni, elég a hangjelzés, az pedig bőven előrehallatszik a csomagtartóból is.
Egy-két szerszámmal (fúró, multiméter) és kis gyakorlattal házilag is beszerelhető, ami körültekintő munkával jó eredményt biztosít.
Megoldások:
(1) Lehetséges, hagyományos módon, vagyis lökhárítóba beszerelni. Ez egy kissé körülményes, pontos mérést és munkát igényel, le kell venni a lökhárítót és a radardetektorok számára fúratok szükségesek.
Néhány típusnál/modellnél a lökhárító belső felén be van jelölve a majdani radardetektorok helye, tehát nem szükséges méricskélni, csak a jelölt helyeket a kapott fúróval kifúrni. Például a BMW 3-a sorozat, és tudtommal, néhány japán autó esetében is, KIA-ról nincs tudomásom.
(kép)
(2) Egyszerűbb és tapasztalatom szerint kellő pontosságot biztosít, az ún. rendszámtábla keretbe integrált tolatóradar együttes (3 db). Van olyan változata is, amely 1 kamerát és a keret szélein 1-1 radart tartalmaz. Ez utóbbit célszerűbbnek tartom, s ugyanakkor nem észveszejtő az ára. Lehet csak kamerát tartalmazót is alkalmazni, amennyiben multimédiás fejegység képes fogadni a kamera jelét (van reserve Video IN bemenet, vagy megjeleníthető arra alkalmas, külön kijelzővel.
Sima rendszámtábla keretbe integrált kamerásat szereltem a sógorom KIA CEED gépkocsijába. Mivel a rendszámtábla keret a csomagtér ajtón van, a vezetékek és az egység rögzített elhelyezése végett le kell bontani a csomagtartó ajtó belső borítását. A vezetékek csomagtérbe történő áthúzása érdekében legfeljebb csak minimális beavatkozás (fúrás) szükséges a karosszérián, kábelvédő átvezető gumigyűrű alkalmazásával:
A saját két autómba (Honda Jazz és KIA RIO (UB3) radar + kamerás egységeket szereltem. A Hondába + még egy front kamerás radaregység is üzemel. Mindegyik több éve, korrekt üzemmel. A KIA Rio-ba történő beszerelés jóval egyszerűbb (szerelőbarát kialakítás), azért is, mert a rendszámtábla sem a csomagtérajtón helyezkedik el.
HÁTSÓ AJTÓKÁRPIT ELTÁVOLÍTÁSA
1. Rögzítőcsavar eltávolítása a fogantyúból.
2. A (13 műanyag rögzítőről leválasztva) az ajtó kárpit eltávolítása.
3. A felső burkolatok eltávolítása.
4. A rögzítő csavar eltávolítás.
5. Az oldalsó ajtókeret levétele.
Örülök, ha segítettem vagy támpontot tudtam adni!
U.I.: Mivel időközben olvastam a beszerelés horror árát, megjegyzem, hogy a korábban felsorolt eszközök saját erőből (vagy baráti segítséggel) beszerelése sem kerül 12000-15000 Ft-nál többe. (Nem itthoni vásárlás és ÁFA fizetés elkerülése.)
A mi JD kombinkba 2016-ban az átvétel előtt szereltettem Kecskeméten a márkaszervizben.Az érzékelők színre fújásával együtt fizettem 70e FT-ot.A kijelzője a középső tükör mellé van felrakva.
Az első generációsunkba a Lurdiban szereltettem csak sima csipogóst,az is jó,de néha zavaró ha pontosan nem tudod melyik érzékelő jelez pl.egy lökhárító magasságú tárgynál.
Sziasztok! Szereltetett valaki utolag tolatóradart? Mikor megvettem a kocsit (készleten levőt) nem volt benne. Mivel sw így egyre jobban gondolkoz rajta.
Hogy az adott fejegység esetében valójában milyen kiképzésűek a bemenetek, s hogy mi van bekötve és hová, az kiszerelést követően állapítható meg.
Amely készülék képét mellékeltem, azon csupán AUX bemenet látható, tehát, hogy a bemenetre (bármilyen) jelet is tudjunk adni, ahhoz RCA-AUX adapterre van szükség.
A fejegység hátsó aljazata AUX CVBS IN bemenetet jelöl. Aux általában audio jel bevitelére szolgál. Ezért a fent jelzett adapter RCA bemenetei is audio jelzésűek (piros, fekete). Természetesen nem a szín számít, hanem az, hogy az aljazat valójában milyen jel fogadására alkalmas, vagyis bármelyikre adhatjuk minden további nélkül a video jelet.
Az alábbi linken az adapter kinézete látható (nem KIA-hoz illeszkedő, mivel olyat nem találtam).
A rádió kiszerelésével több információ nyerhető. A kísérletezést, ha netán sor kerülne rá, nem a kocsiban, hanem 12 V-os tápegység használatával végezném.
Ez egy érdekes kérdés. A Cee'd után, másfél évesen vettem meg az i30-at, hétezer kilométerrel, négymillióért. Előtte konfiguráltattam új Ceedet és i30-at is, hasonló felszereltséggel. Mindkettő kicsivel ötmillió felett állt volna meg. Az ezüst szín lett volna csak más, ha a kocsit rendelem. Az autó rendben van, de egy esetleges probléma kapcsán bizony fejtörést okozna, hogy a kereskedővel szemben lépjek fel, vagy hagyjam a francba a kereskedőt, és érvényesítsem inkább a garis igényt. Valószínűleg a könnyebb megoldás irányába lépnék, de a kereskedőnek, a gyári garitól függetlenül, helyt kellene állnia.
Amit én vettem 5.4 volt az ára (1 éve) silver felszereltséggel. Miután ilyet már nem lehet kapni újan, viszont meg is emelkedtek az árak, valamint az utolsó széria volt a maga kedvező fenntarthatóságával, valószinűsítem, hogy meg vennék 5.4 ért.
Ha valakinek nem számít több 100e ft. és ki fizet ennyit +ban, hát istenem, szerencsére nem vagyunk egyformák :-) Szerintem a többség inkább sporól kb. 500e - t, cserében igen van benne kb. 6000 km. és bele is pukizott az ülésbe már valaki. Van akit ez zavar, de pl. ha tömegközlekedik és leül, akkor nem zavarja ugyanez? 😏
Én 1 hónapja adtam el a Sportage-met és ültem át egy új Ceed sw-be. A Sportage másfél éves volt és 83.000km körül volt benne. 6.400.000 volt az újkori ára és a márkakereskedés 5.100.000-et akart érte adni, de sikerült 2 hét alatt a Hahu-n eladni 5.200.000-ért. Ezt csak úgy támpontként írtam be.
Általánosságban már rég az a mondás járja, hogy ha kigurul az autó a kereskedés kapuján egyből min. 20% - ot csökken az ára. Nyilván van ilyen, de annyi minden befolyásolja az eladhatóság árát, hogy a tapasztalatom szerint ez a mondàs úgy hülyeség ahogy van! Én pl. úgy veszek autót, hogy már arra is gondolok, hogy majd ha elakarom adni tartozzon olyan autók közé amik ált. keresettebbek. Rengeteg példát lehet erre találni. Természetesen a prémium autók azok más tészta!
Most példànak okáért nézzétek meg a hahun, 2016 - és 2018 között nincs 6m alatt 1,6 GDI sw. Pontosan 1 van összesen (legalábbis tegnap még így volt) 6.3 ért! Ez azt jeletheti, hogy valószínűleg egy 1 éves ilyen autó pár ezer km - el még eladható azon az áron amiért vettük.
Példának írtad a 6 milliót, és mellé példának a 3,5 - 4 milliót eladási árnak. Ez nagyjából 33-42% bukó. Akkor azt mivel magyarázod, hogy az 5 éveseken ennél kevesebb a bukó? (Azért vettem újat, mert az 5 évesek is 4 fölött voltak.)
Itt most egy Kiáról beszélünk. Azt elfogadom, hogy egy 40 milliós autó nem ér 2 évesen 20-at sem, mert a magasabb kategóriában magasabb az értékvesztés, de ez alsó középkategória.
Ha kereskedésben is beveszik 4-ért, akkor miért kellene ennél olcsóbban adnia magánembernek?
Ha megfigyeled, direkt különbséget tettem nominális és reál érték között.
Ez egy közel új autó, tök mindegy, hogy a kereskedő ad-e rá fél év garanciát, amikor még több, mint 6 év gyári van rá.
Az meg, hogy mennyi garanciát ad a használt autóra a kereskedő, nem autófüggő.
Sziasztok!
Van egy 2019es Kia Ceed Gt-line 1.4 T-GDI kb 3000km van benne, es azt vettem eszre mintha akadna a 4.fokozat egy kicsit.
3bol 4be valtasnal pillanatra megakad majd bemegy a helyere.
Masnak is van ilyen problemaja?
Köszönöm a gyors választ. Én úgy látom, hogy a 4. fotón látható fejegység van az én autómban is. Az első fotón látható fejegységnek is hasonló a körvonala, de úgy látom, hogy az rendelkezik CD/DVD lejátszóval, valamint a telefon funkciógombja átkerült a jobb oldalra. A térkép SD kártya tárolója viszont hiányzik.
Az indító hozzászólásomban nem részleteztem, hogy nekem egy RCA aljzatra lenne szükségem. Nem tudom, hogy a 3. képen látható aljzat RCA lehet-e.
A 2. képen látok egy 2015. január dátumot. Az én autóm már face lift-es, amit szerintem csak szeptembertől gyártottak. Félő, hogy ez a fejegység még a face lift előtti.
Még annyi kiegészítés, hogy az én autómba már beépítették a táblafelismerő rendszert is. Nem elképzelhető esetleg, hogy annak a jelét a front kamera bemenetére kötötték, és így már foglalt? Mert front kamerám az nincs.
Gondolom, a fentiekből kiderült, hogy nem vagyok egy elektronikai guru. Nem tudom, hogy az RCA csatlakozóval ellátott kábelemet át lehetne-e úgy alakítani, hogy - szabad hely esetén - be lehessen kötni a csatlakozóba. Természetesen ezt profi szakember végezné.
Ha ezek után még érzel erőt magadban, akkor örömmel venném a véleményedet.
A 30% egy becslés, ha rögtön el akarja adni az ember. A vételárát nem írta az illető, nem tudom, mennyi volt. Példának írtam a 6 millát. Pár hónapos autót nagyon nehéz eladni közel az új áráért, mert általában az embereknek nincs kp ennyi pénzük. ha van, akkor nem használtat vesznek, hanem újat. Hitelre magánember nem tud eladni, csak ha a vevő személyi kölcsönnel veszi, az meg magas kamat. Még egy dolog, amiért szerencse kell a kis értékvesztéses hamar eladáshoz: kell egy vevőt találni, akinek pont ilyen autó kell színben, felszereltségben, stb és nem akar 8 hónapot várni egy újra, ill. nem zavarja, hogy nem fingszűz az ülés.
Kereskedésben is lehet hagyni, beveszik kb 4 milláért.
Nem reális olyan eladásokról beszélni, amikor azt írja valaki, hogy egy 6-7 éves autót közel az új áráért adott el. Sajnos az autópiaci kereslet és a "Magyarország erősödik" jelentősen befolyásolja az árat.
Én is adtam már el régen a 94-es újonnan vett corsámat ami kerek 1 milla volt, hat éves korában 1,350- milláért. De addigra az új ára ha jól rémlik, 2 milla körül lett.
Mindenesetre drukkolok és kíváncsi vagyok mennyiért megy majd el, de sajnos ez nagy anyagi bukta. Legjobban talán úgy jár, ha rokonságban, jószomszédságban esetleg olyan személynek eladni, aki tudja az autó szinte minden lépését, megbízik az eladóban és tudja, hogy egy gyakorlatilag új autót vesz.
Ezek márkakereskedői árak. Magáneladásban kb 500 eFt mínusz. Kereskedés mindig drágábbnan adja, hivatkozva a jótállásra, ami általában 6 hó-1 év autótól függően. Meg az alku.
A 30% tényleg duma, ezzel azok nyugtatják magukat, akik nem engedhetnek meg maguknak egy új autót. Családban volt egy Honda Jazz, azt 2 évesen 50 ezer km-rel konkrétan annyiért sikerült eladni, amennyiért vették. Igaz, hogy közben az új autók ára is felment cirka egy millával.
Te tudtad, hogy van ilyen. :) Mi van ugyanebben az esetben, ha valaki bézst szeretne, de azt mondják nincs ? Közben pedig van. Megrendel valaki x millióért egy autót amiért megdolgozott - most tekintsünk el a lopott, csalt, vagy hazudott kategóriától...:)))) - és nem lehet olyan amilyet szeretne, mert valaki szakmailag felkészületlen. Ez azért nem kerek. Sajnos mindenhol szinte ez van, a postán nem tudnak sok helyen egy csomagot felvenni, mire betanul valaki elmegy. No comment.
Azért ez kicsit túlzás, a 2013 és 2015 közötti kombi Ceedek 1,6-os benzines motorral vannak fenn jelenleg 3 és 4,3 millió között hasznaltauto.hu-n. Több km, régebbi modell, 5 éve használatban, már csak kb. 2 év garancia. 6 milliós vételárnak az felel meg, ami nekem van: 1,4 T-GDi, kombi, Gold felszereltség, nem alap színben. Már alapfelszereltségben is többet tud az új Ceed, mint a régiek.
A 30%-os duma, már régóta megy, de egyáltalán nem reális, mert:
- Mutass egy eladó autót, amit most hoztak ki a szalonból és eladó 30%-kal olcsóbban.
- A szalonok sem engednek a pár ezer km-t futott tesztautókból a kedvezményes listaárnál 10%-ot, pedig azokat mindenki tapossa hidegen és rövideket mennek.
Azt szokták mondani, hogy középkategóriás autók 5 évente felezik az árukat, és szerintem ez igaz is nominál értékben, reál értékben lehet, hogy nagyobb az értékvesztés.
Mennyi volt a listaára 5 éve az 1,6 l-es benzines kombiknak, tudja valaki?
Mikor én megrendeltem a mostani autót, a kereskedő srác állította, hogy nincs olyan színű belső ami nekem kell (bézs). Én mondtam, hogy egy másik szalonban ki van állítva, ott láttam és nekem ilyen kell, nem a fekete, mert attól rosszul vagyok.
Aztán elárultam neki a gyári rendelési színkódot és nem volt több kérdése... :)))
Kb 30% rögtön ugrik amikor kihozod a kereskedésből. 3 éves kocsit szokták 50% körül emlegetni. Valahova ezek közé kell belőni az árat. Támpont tényleg a hírdetési oldalak. Ha mondjuk 6-ért vetted, akkor reálisan 3,5-4 között lehet eladni szerintem.
Nem túl sok paramétert adtál meg :), de szerintem kb. ~1 milliót levonhatsz a vételárból az alapján, hogy mennyiért árulják a tesztautókat hasznaltauto.hu-n.
Én vezetem minden költségemet, külön van egy autós táblázatom, abban számolom, hogy havi átlagban mennyibe jön ki a kocsi. Itt van egy olyan mező, hogy most kb. mennyiért tudnám legrosszabb esetben eladni. 2019. januárban vettük át, ~16.000 km van most az órájában, 1,4 T-GDi, SW, Gold, Penta Metal színben listaáron 6,514 millió Ft volt, akciósan + még 250.000 Ft kedvezménnyel elhoztuk 6,014 millió Ft-ért (+ váltózár, + átírási dolgok). Jelenleg 4,5 millió Ft-ot gondolok worst case-nek, ha eladnánk.
Nálam minden új autó vásárláskor ez volt, hogy többet tudtam az autóról, mint az eladó... Nem tudták pontosan melyik felszereltség mit tartalmaz, mit mivel lehet rendelni. Az ilyen vevőt valószínűsítem annyira nem is szeretik, akik szinte csak olyat tudnak tőlük kérdezni amiről lövésük sincs. Aki tök "sötéten" megy be a szalonba az az ő emberük...Senki nem tudta megmondani, hogy a kanyarfény miért van kiszedve a Gt- Line verzióból. Goldba üléscsomagot erőltettek 200-ért, mikor 250e volt a Gt-Line felára....nevetséges... Ja és a hitelt azt nyomni kell, arra szerintem még mindig jó a visszaosztás...
Sziasztok! Úgy alakult, hogy az áprilisban újonnan vásárolt Ceedünktől meg kell válnunk :( Céges kocsit kaptam és nincs szükségünk második kocsira, pláne nem ekkorára. Szerintetek mennyiért és mennyi idő alatt elpasszolni egy ennyire új kocsit?
Nyáron jelentkeztem egy tesztvezetésre amire csak a második regisztrációm után jelentkeztek. Már amikor beléptem furcsa volt kicsit, mintha megzavartam volna a a nyugodt délutáni kajakómát.
(Friss volt a referencia hogyan kellene egy potenciális vásárlóval bánni, mert előtte voltam a toyotánál ahol tényleg látszott hogy szeretnének eladni nekem valamit. A cvt váltó miatt mégsem lett ott bolt.)
Amikor a konkrétumokra szerettem volna térni közölték velem, hogy hát most csak készletről lehetne vásárolni, mert facelift lesz és se műszaki tartalmat, sem árakat nem tudnak még mondani. Annyira nem lepődtem meg ezen, mert itt is és német fórumokon is lehetett erről olvasni.
Aztán teltel múltak a hetek, néha felhívtam őket, de csak elhúzódó időpontokkal lettem gazdagabb. Már nekem kezdett kínossá válni a helyzet.
Nem várom el, hogy kiny.lják a s.ggemet (bocs nem találtam polkorrekt kifejezést), de azt azért igen, hogy ne én könyörögjek már ha több millió forintot ott akarok hagyni valahol. Egy ponton már majdnem másik márka mellett döntöttem.
Szóval nem kezdődött valami jól a kapcsolatom a kiával, főleg azok után amilyen volt pl a toyota hozzáállása.
Nem volt pl sokaig arlista, telefonaltam,mondtak h telefonalgassak majd lesz valamikor...nem ok hivnak en hivogassam h hadd vegyek egy kozel tizmillios autot, na aztan egyszer mondtak ha megvan az arlista kuldenek ajanlatot,azota se jott... ez volt 4-5 honapja. Az autorol meg en tobbet tudtam mint az elado..
Ha ezzel a rádióval van szerelve az autó, akkor szerintem mind front, mind pedig reverse bemenettel rendelkezik.
Sajnos, a hátoldali bekötésnek csak egy részét találtam meg, de már azon is látható a video IN bemenet, ami frontkamera csatlakoztatására alkalmas. Egy másik képen pedig a tolatókamera állás raszter vonala is.
Hello! Én személyesen nem ismerem őket, de a szomszédom évek óta hozzájuk hordja a kocsiját (1-es ceed). Persze az is lehet, hogy ő kivételes státuszban van, mert kb. 20 éve ismeri a tulajt.
Ez lehet így van, én nem vagyok elfogult, csak leírtam a saját tapasztalatomat. Nem rosszat írtam róluk, csak a véleményemet. A proceed egyébként tényleg jó áron volt, csak én automatát szerettem volna és az nem az volt. Azért jó, hogy ez így sikerült...
"Szóval ha nem Szekszárdon vásároltál csak a te bajod, volt rá nyilván plusz néhány százezred ugyanarra a modellre."
Mivel az autóm raktári autó volt a Pappasnal, ez nem így van. Vagy várok fél évet, de nem hinném, hogy ugyanazt a modellt néhány százezerrel olcsóbban megkapom, mikor van rajta cirka 150 ezer árrésük.
Ugyanígy volt ami a Pappasnál sem tetszett. :(
De legalább most tudom, ha a pécsi szervízben elégedetlen vagyok mehetek nyugodtan Szekszárdra.
Tudlak sajnálni, mert a szekszárdi a legjobb szerviz és értékesítő csapat. Ezt garantálni tudom. Nem tudom, ki volt az értékesítőd, de nekem olyan ajánlatot adtak, amit sem Baján sem a NAGY pécsi Pappas nem tudott. Ráadásul korábbi Ceed-em hozzájuk vittem olyan problémával, amiért mások motort cseréltek volna. Ők megoldották 30-ból. Ja: a Pappasról annyit, hogy az értékesítő elvitt a családdal próbakörre úgy, hogy majdnem baleset lett... a saját udvarukon! Nyomulós, nem rám figyelt csak nyomta, hogy miért a Gold felszereltség... Rohadtul nem érdekelte, hogy nekem mire van szükségem. Szóval ha nem Szekszárdon vásároltál csak a te bajod, volt rá nyilván plusz néhány százezred ugyanarra a modellre. Erre mondják Pécsett: IJB....
Nekem az értékesítési rész ott nem jött be, a szervízt nem ismerem. Nézegettem tavasszal kint a szalon előtt egy tesztautó proceedet, majd a kereskedő 1x csak becsukta az ajtaját és elköszönt. De utólag jobb is így. Még a végén megvettem volna...:)
Pécs Pappas. Árat nem tudok a szervízre, nekem a kamerát ott cserélték, azóta is jó. (Mikor volt már műszer és kamera akkor gyorsan ment).
Telefonálj oda, és megkérdezed előre mennyi az olajcsere, azt nagyon nem tudják elrontani. Ha előre tisztázod le se tudnak húzni...
Kaposváron az Árpád út-Talián Gy. út sarkán nem volt korábban KIA kereskedés, vagy rosszul emlékszem? Google maps már egy kertészeti üzletet mutat...
Arról nem tudok semmit,de egy olajcserét csak megtudnak Kváron is csinálni a sufniba is ,annyi hogy ne hagyd magára az autót ,mond hogy érdekel az egész folyamat amit csinálnak,és csak a hozzávaló olajból enged cserélni !:-))
Azokhoz fordulnék, akinek van pontos információja, illetve tapasztalata az alábbi kérdésben. Egy 2016. májusi gyártású - gyakorlatilag full extrás, tehát gyári navigációval rendelkező - 1.6CRDi tulajdonosa vagyok. Sajnos a szervízek nem tudnak válaszolni a kérdésemre, hogy a navigáció kijelzőjének van-e A/V bemenete. Örülnék, ha valaki tudna segíteni. Előre is köszönöm.
Üdv ! Kinézetre szerviz formája van a Pécsi Pappas szerviznek,valószínű még egy olajcsere is menne(de mennyiért?),de nagy szaktudást onnan se várj ,nekem rossz tapasztalatom van ez ügyben !:-(
Nincs velük gondom, tapasztalatom meg pláne, de nem annyira bizalomgerjesztő a kaposvári KIA "márka"szerviz. Igazából egy sufniműhelynek tűnik inkább egy szokványos márkaszervizhez képest. Persze ettől még dolgozhatnak ott jó képességű, képzett szerelők... De mégis...
Nem a legközelebbi KIA márkakereskedésben vettem az autót (okkal), Így oda nem szívesen autóznék 250km-t egy szerviz miatt.
Pécsi Pappas lenne a legközelebbi komolyabb márkaszerviz.
Mi a gond vele? Sima olajcsere lenne? Nem Kaposváron vetted? Elsőkörben én ott próbálkoznék a szervízzel ahol vettem, de ha nagyon nem akarod valamiért oda vinni, a pécsi Pappas is jó,1 órára van Kaposvártól.
Az enyém központi raktáron árválkodott, kicsit más a történet. Megnéztem majd lefoglaltam 10%-kal és miután áthozták az általam választott kereskedőhöz, utaltam a többit. Max. 1 hét telt el az átadásig, vagy 3 nap.
Ez lehuzas szagu. Az atadas pillanataban legyen kiegyenlitve a szamla az a lenyeg. A kocsikat bank hitelezi a kereskedesnek (foleg keszlet autoknal) es felejuk kell kifizetnie a kereskedesnek atadas elott.
Kereskedo hivott,hogy legyartjak a kocsit utana ha bejott a kozpontba az orszagba akkor ki kell fizetni es ra 1-2 het mire beer a kereskedesbe majd 1 het az uzembehelyezes... masnal is igy volt? Azert vettem mar 1-2 uj autot mindig kb az atadas elott max 1-2 nappal kellett fizetni nem pedig hetekkel elotte...
Igazából az ACEA A5 W5-30-as m-olajak a újabbb típusú szívó motorokra lettek kifejlesztve, viszont a turbós , részecskeszűrősökre az ACEA C2 és C3-as olajok a jobbak.
Mondjuk egyelőre nem időszerű, mert pénteken volt olajcserén, néztem is mit raktak bele, de annyira nem ragadt meg a fejemben, majd megnézem a számlán. Az árról most ne is beszéljünk, mert a márkaszervizben olyan 4000 körül számolták fel nekem a literjét, amit beleraktak.
Még szerencse, hogy ez volt a 6., tehát utolsó, ahová nem én viszem az olajat.
Üdv ! Az enyém 2013-as ,Én az általad linkelt Total olajat már nem tenném bele,mert nincs a C3 -as minősítése ,és pénzben sem nyerő annyira !:-)https://alkatreszek.hu/to_5w_30_ineo_mc3_5l ,jah és ez bőven elég egy cseréhez !:-)
""Szintetikus motorolaj 5W30 1L Speciálisan Hyundai és Kia gépjárművekhez kifejlesztett motorolaj, melyet 2010. februárját követően Hyundai és Kia modellek első motorolaj töltésére használnak a gyártók.""
Üdv! Nekem 1.6 Crdi/128 Le van,abba rakom az MC3-as olajat,de ahogy írod is a kopáscsökkentés a fő csapás iránya ,mert a másik paraméter " viszont rontja az üzemanyag-fogyasztást és csökkenti a leadott teljesítményt" az szinte mérhetetlen annyira keveset csökkenthet a tényleges fogyasztás, és nőhet a teljesítményt !:-) És ha a két paramétert később forintosítani kéne,akkor is az MC3 felé billenhet a használat(esetleges motor generál) !:-)
Köszi :) Azért is kérdeztem, mert a gépkönyvbe ez a kettő fajta szerepel a TGDI motorokhoz . ACEA A5 5W-30 és az ACEA C2 W0-30 is, a szervizek pedig nincsenek közös nevezőn, mindenki mást mond. Amit írtál a Lukoil Genesis Special FD 0W-30 is C2 besorolású, amely a részecskeszűrősökbe használatos a használati útmutató szerint.
lala1961 Neked is köszi :) Több helyen is olvastam, hogy a Hyundai/KIA motorokhoz a legalkalmasabb a ACEA C3 -as motorolaj, aminek kicsit ellentmond a gépkönyvben leírtak. Mivel a C2-es HTHS viszkozítása >2,9, addig a C3-as >3,5-ös. A magasabb HTHS érték alacsonyabb csapágykopást és hosszabb motortartósságot jelent, viszont rontja az üzemanyag-fogyasztást és csökkenti a leadott teljesítményt. Tehát akkor a gépkönyv szerint nagyobb priorítást élvez az üzemanyag fogyasztás, s ebből adódóan a károsanyag kibocsátás csökkentése az egyre szigorodó előírások miatt, mint a motorkopás/tartósság. Nyílván a motorteljesítmény/fogyasztás érdekében az olajlehúzó gyűrűk palástnyomását is csökkentik, mely a kisebb viszkozítású és sűrűségű olajjal együtt a motorolaj fogyasztás növekedésére is magyarázatot adhat a turbós részecskeszűrős motoroknál.
Miután vettem az autót, a szervizben csak annyit mondtak, hogy ha utána kell tölteni, akkor 5W-30-ast használjak, mely legalább ACEA A5 minősítéssel rendelkezik. Máshol is olvastam, hogy gyárilag 5W-30-cal töltik, és utána kisebb viszkozitást tesznek bele. Amikor árajánlatot kértem 15.000 km-es szervizre, abban az alábbi olaj szerepelt: Lukoil Genesis Special FD 0W-30.
Üdv ! " Total 5W-30 ACEA A5",itt még fontos hogy C3-as minősítéssel rendelkezzen !:-) Olcsó és mégis minőségi olaj a Total Ineo Quartz 5w-30 MC3(kb 8000ft/5l) !:-)
Sziasztok! Ki volt már 1éves szervízen? Nekem nemsokára esedékes. A pesti wallisnál vettem a kocsit de oda nemszivesen vinném. Időpontot is alig akarnak adni így mit várjak a szervízeléstől!! Ja és aki volt kb mennyire jött ki. Az enyém 1.4 szívó benzin.
ma 6 éves szerviz + műszaki. Fél éve (sem) vettem az autót, alig volt használva, így most 6 évesen a szerviz és a műszaki vizsga összesen 72.200 forint volt.
Tegnap egy szerviz beletört egy izzítógyertyát a hengerfejbe. Ma Zircen, az N&K szervizben kiszerelte a srác, hengerfej levétele nélkül. Csak ajánlani tudom. Injektor kiszerelést is vállal, sőt, tisztítást (szétszereléssel) is. 40ezer volt a kifúrás, számlával és 2 óra alatt készült el.
Az én kocsim (nem kia, de mindegy) bruttó 6m-ért vettük, 50% önrésszel 4 év futamidőre. Havi 50ezer párszáz a törlesztő és a maradványérték 704e+áfa. 160e km a futáskorlát a négy év alatt, gondolom ez is befolyásoló tényező.
Zárt végűre szerződtem azza, hogy a teljes árat kifizetem a futamidő végéig (5 év). Aztán még lesz 2 évem gondolkodni, hogy lecserélem-e garanciaidőn belül.
Maradványértékes konstrukcióban szerződtél? Ha igen mennyi maradványértéket ajánlottak (ajánlanak) optimális esetben? 3 éves törlesztési időben gondolkodok. Tudom, összetett dolog de kb. mégis.
A kereskedő is egy adott lízingcéghez van leszerződve, tőle lehet lízing ajánlatot kérni. Én eleve úgy kerestem meg a kereskedőket, hogy a Ceed SW Summer Edition 1,6 GDI fehér színben érdekelne X millió önrésszel, adjanak ajánlatot és kimutatást hogy havi bontásban mennyi lesz a havi lízing díj a szerződött partnerüknél. Érdemes ezzel bemenni másik lízing céghez, mert nem csak a kereskedőket, hanem a lízingcégeket is lehet versenyeztetni. Anno még az is bejátszott, hogy 2 árajánlat + lízing ajánlat volt: egy olcsóbb árajánlat magasabb törlesztővel, meg egy drágább árajánlat alacsonyabb törlesztővel.
Én is mentem egy jó sort a kereskedők között, de végül az nyert aki a lízingre is a legjobb thm-et tudta adni. Mondjuk nekem nem járt csak csomagtértálca, de utánaszámolva a futamidő alatt még jól jártam.
Kérdés: Mennyi most a gyári tetőcsomagtartó listaára a tetősínes Ceed-hez?
Volt olyan hely ahol eljatszottam ugyanezt de baromi unszimpatikusak voltak tudtam h ugyse veszem ott,ott mondtak h eselytelen ennyiert nem....mondtam h jo akkor viszlat es utanam futottak h megis...
Na én pont ugyanígy voltam, csak visszafelé sült el a dolog.
Nem igazán vettek komolyan mint ausländert. Ajánlatok a környékről, pár körben megfuttattam a dolgot, utolsó szimpatikus kereskedésben (szerencsére pont a helyi volt, fene se akart 100 km-re menni autóért) egy szombati napon aztán blöfföltem egyet. Volt egy hiányos, a többi közt legolcsóbb konkurens ajánlat a kezemben, amiből nem derült ki, mit kapok a kocsihoz. Csak ár volt és utalás a hozzá adott kialkudott tartozékokra. Konkurencia, így hát nem hívta fel, hogy is van pontosan az ajánlata én meg (uram bocsá') hazudtam, hogy ebben az árban kapok még az autóhoz gyári horgot, kpl. téli kerékszettet, tetőcsomitartót, szőnyeget, stb.
Belevaló csávót akart játszani, biztos elege volt már belőlem, rám blöffölt, miután látszatra megrágta a dolgot, hogy: Na rendben! Ha kedd estig megrendelem, akkor megkapom ennyiért! Kezet fogtunk rá, ezzel jöttünk el.
Kedden visszamentünk, a kereskedő szabin volt. (Ennyire számított rám! Hisz mondhatta volna a szerdát is:-) ) Szerencsére papírra fektette az ajánlatot, mutattam a kollégájának, meg hogy írjuk meg a papírokat, had mehessek a bankba utalni a beugrót.
Majdnem egy órát futkosott, hívta a kirendeltségvezetőt, hívta a kollégát, hogy mégis hogy képzelte ezt? Vakarta a fejét...háromszor kérdezett rá, hogy ezeket a kollégája ebben az árban? stb.
Adott szó. Hogy nézett volna ki, ha adnak egy ajánlatot, alkut egy határidőre és ők nem állják szavukat?
Üröm az örömben, hogy az autó átadásáig próbálták kissé lefaragni a hiányt (pl. nem olyan téligumit tettek fel a felnikre, mint amiről szó volt, hanem egy kínai szart, csomitartó nem akart megjönni, stb.)
De bennem rossz lóra tettek, mert kíméletlenül behajtottam ami a papíron állt. Nem én blöfföltem a nagyobbat, így jártak. Na így lett a listaár+ a tartozékok összegéből végül 20% engedmény. :-)
Ez igy van kifele egyre jobb az ajanlat,de en azt csinaltam h megkaptam a legjobb ajanlatot arra meg radobtam 20-30et hogy kerek legyen a vege es azt mondtam annak a kereskedonek aki a legszimpibb volt h van ilyen ajanlatom odaadja ennyiert vagy menjek mashova?hat nem kellett mashova menni:-)
Igaz én nem kaptam kamarai kedvezményt, és Kia sincs a családban, de a többi megvolt. Sőt.
A kamarai kedvezmény nem a kereskedő zsebéből megy, ahogy a Kia kedvezmény sem, ha jól tudom.
Számos árajánlatot kértem be. A beérkezettek közül 100 ezer Ft kereskedői kedvezmény volt a legrosszabb.
Itt jegyezném meg hogy az a tapasztalatom, hogy ahogy haladunk Pestről kifelé úgy kapunk egyre jobb ajánlatot. (legalábbis a környéken).
Még valami: ha szükséged van csomagtér tálcára, gumiszőnyegre, motorháztetőre zajfogó szigetelőre, stb. akkor érdemes azt (is) kérni. forintra jobban jöhet ki.
Nyilván olyan szoftverre gondolsz, amivel a szokásos kiolvasáson és hibakód törlésen kívül KIA-specifikus dolgokat is lehet állítani, pl. az ajtók sebességfüggő lezárása, fényszórók automatikus felkapcsolása a gyújtás ráadásakor, stb. Szerintem ilyen csak a szerviznek van, de javítsatok ki, ha tévedek.
Nem tudom, hogy mit értsek "állítási" lehetőségek alatt? Már a legegyszerűbbek is alkalmasak pl. hibakód törlésére, de az alábbi link komolyabb tudású, egyben árú szkennereket is tartalmaz. A választás igény és pénztárca kérdése.
Ha ilyen OBD kiolvasóra gondolsz, akkor az engem is érdekelne. Egyenlőre csak olyat találtam ami hibakódot és egyéb szenzor adatokat ir ki. Sajnos olyat ahol bármit is lehetne állítani, olyat még nem találtam. De ha valaki talál olyan szoftvert amiben állítani is lehet dolgokat, akkor kérem ossza meg velünk. 1000 köszönet!
Pont nem ez volt a szempont, mert Gold GT Line alatt nem is néztem Ceedet, az árkülönbség a panorámatető tekintetében ez esetben a két márka / típus között kőkemény 5 eFt. Viszont ott van a LED lámpa rendelhetősége, a navigáció, a nekünk fontos induktív töltő, a memóriás / elektromosan állítható ülés...
Hyundainal sokkal "könnyebb hozzájutni" a panorámatetőhöz. Nincs motorhoz kötve, és már a közepes felszereltségnél is elérhető. KIA-nál csak a Gold-tól van és minimum az 1.4 TGDI motor kell hozzá. Kár, hogy a KIA tetszik jobban. :)
Többek között most már végre eldöntöttük az autóbeszerzés kérdését-i30 kombi lesz, legnagyobb felszereltséggel, ott kamarai kedvezményünk 16,5 %. (cca. 1,5m HUF) (Alapár lehet magasabb, mint a Ceed, viszont sokkal jobban lehet paraméterezni a felszereltséget, a Kia nagyon bekorlátoz a csomagokkal.
Vannak olyan időszakok (pl. üzleti negyedév) amikor hozni kell a kvótákat. Akkor mínuszban is odaadják az autót...
Skodánál volt ilyen. Aki nem adott el x db Superb-et, az nem kapott annyi Fabia-t - pedig akkor a Fabia a később bedőlő orrba-szájba hitelezés miatt nagyon ment.
Most azt tudom, hogy a Ford-nál az ár meghatározásában számít az is, hogy mikori gyártás az autó. Ha valahol tavasz óta ott áll egy Focus, az sokkal olcsóbb lesz, mint a gyári rendelés, pedig az se ment egy métert se.
Nem tudhatom, hogy a "hátszél" mit jelentett esetedben, de lehet, hogy még rosszabbul is jártál - számíthatott arra, hogy nála fogsz vásárolni, nem mész máshova, bízva a "hátszél" erejében.
Gondolom, hogy a berendelt készlet esetleges "beragadása" esetén tényleg érdemes inkább szabadulni, mert idővel arányosan csak csökkentett áron adhatók el.
Készletes autó volt, vagy rendelt? Készletesről jobban el tudom képzelni, h ki akarta söpörni a kereskedő. Amúgy 5% a kereskedői haszon a Ceeden. A kamarai 250 eFt-os kedvezmény felét a kereskedő, a másik felét az importőr állja. Egy alap 1.4-es Ceeden kb.240 eFt a haszna és ha ebből levonjuk a kamarai felét 125 eFt-ot akkor marad 115 eFt-ja :)
Én várok azért egy megerősítést erre (660e Ft kedvezmény), mert nem tudom elhinni. Igen erős hátszéllel mentem a kereskedőhöz de ennyit nem sikerült elérni. Azt a 160e Ft-ot nem.
A Hyundai esetében pedig semmit sem - igaz akciós modellt néztem, de mindkét helyen épp 6m Ft-ra jött volna ki azonos* felszereltséggel és 1.4 turbó motorral.
Volt...kb. eddig. Ma néztem, jelentősen emelkedtek az árak. Amit nézegetek Rio GT-Line, konkrétan 900.000 ot drágult, 6,3 MFt. Míg itt maradt a 23090 €-s ár. Csakhogy itt benne van még az a felszereltség alapban, amiért otthon még elkérnek 600000 Ft-ot. (Napfénytető, ADA, Navigáció.) Tehát otthon 6,9 MFt listaár. Itteni ár 325-tel átszámolva 7,5 MFt.
Otthon engednek...mennyit is? 150000 Ft-ot nagylelkűen? Itt alkudozás után kb. 20000 €-ért szerintem ki lehetne hozni, ami 6,5 MFt. ( A Ceed-et is extrákkal együtt (23400 € + téli alu kerékszett, tetőcsomagtartó, vonóhorog) 19500 €-ért hoztam ki.)
Bezáródott az olló. € árfolyam és hogy Magyarország jobban teljesít. Eddig mindenhol azt láttam, hogy itt drágábbak a kocsik. Gyönyörű.....!!!!
Az akciós árból max. ami elérhető kedvezmény, az a kamarai 250eFt és mellé grátisz kaphatsz csomagtértálcát és/vagy utastér gumiszőnyeget + egy üveg bort vagy pezsgőt :)
Amúgy a környező országokat nézve Mo.-on a legkedvezőbbek a KIA árak még a 27%-os ÁFA ellenére is. Ebből adódóan sok külföldi cég/személy Mo.-on keresztül reexportálja az autót.
Arra figyelj, hogy elforog-e a féknyeregtől a 15"-os felni !
15"-os felnire 195/65 R16 prémium kategóriás téli gumik (GoodYears UG9. Conti WC TS-860, vagy Bridgestone Blizzak LM0005) ~65.000 Ft/4 db 205/55 R16 méretben ~ 100.000 Ft/ 4 db
Kérsz több gumistól árajánlatot TPMS-re, programozásra és szerelésre. Szereléssel max. 65.000 Ft/4 kerék. Tehát a 15"-os max. 200.000 Ft és a 16"-os pedig max. 240.000 Ft-ba kerül szállítással , szereléssel együtt.
Akkor is sok. Gyári szenzorokkal téli Brok alufelnivel közepes minőségű gumikkal szerelve 700 € volt nekem itt. De itt az autók is, az óradíj is lényegesen drágább...
Mondanám, hogy igen, de nem.... Ezért is keresek alternatívát mert azt mondták a 4 nyomás ellenőrző szenzor 80.000.
Mondom oké, de nincs az az isten, hogy a 4 felni 170.000 legyen.
hi.batyam vett egy 2013 as ceedet,de valahogy nincs kibekulve a lampakkal,osszevissza visznek, pedig mar probalta a csavarokkal is alligatni.Nemelehet hogy valami a lampatestekbe van elmenve?de mindenkettobe? valakinek hasonlo problema? Most cserelt erosebb egokre..
Sziasztok,
Most sikerült vennem egy kombi CEEDet és az lenne a kérdésem, hogy hol érdemes gyári alkatrészeket beszerezni?
Akarok venni egy garnitúra acélfelnit télre, TPMS szenzorral, de a kereskedés ahol a kocsit vettem 250ezret mondott rá, amit egy kicsit sokalltam.
Tényleg ennyi lenne a 4 szenzor meg a 4 felni?
Üdv
Gábor
Sziasztok! Érdeklődnék azoktól, akik új autót vettek, kb hány százalék kedvezményt adtak a listaárhoz képest? Attól tartok én többet is kialkudhattam volna....
Ez a Zách utcás történet mikor volt? Ott még a mai napig nem tudtak semmit csinálni? 15 éve álltam a sorba majd a sorban előttem 3 al egy nőnek beb@szták az ablakát és elszaladtak a laptopjával és a táskájával. Félreálltunk gyorsan (három autos) és el keztük kergetni öket, beszaladtak az egyik háztömbbe. Kiabáltunk stb. hogy hivjuk a rendőröket, a nö ki is hívta. Mielött kijöttek a rendőrök az egyik emeletről az iratokat visszahajították. A rendőrök nem csináltak semmit... Mire visszamentünk a kocsikhoz az egyik srác kocsiját feltörték és kipakolták. A rendőrök nem igazán lepődtek meg. Ez kb 15 éve.. megdöbbentő
Azért érdekelne, hogy az olvtársak mivégre szabadulnának a biztonságot növelő (nyilván a mérték megítélése lehet egyéni, de növeli, az 7szentség) eszközöktől.
a., nem vagyok törpe, de a Zách utcai őslakosok lassításkor autó mellé ugorva megpróbáltak kirángatni előző masinából, csak könyökömmel lecsapva a gombot, megúsztam. Jobb lett volna, ha olyan, mint a Ceed-é. Egy darabig sportosan inalt az autó mellett a vadorzó..
b., Panelproli lévén még ez az egyszerű kanyarbevilágító is sokkal jobb, mint a semmi a setét telepen, és kifejezetten tetszik, hogy tolatáskor az ellenkező oldalra világít. Persze, a GPS meg számítógép vezérelte mátrix lednek jobban örülnék, de az annyiba kerül, mint ez az autó.
Sziasztok! Kezdő kia-s vagyok és nem értek az autókhoz. Kérdésem, hogy normális-e Kia Ceed 1.6 Crdi dízel autónál, ha leállítás és kulcs kivétele után a műszerfal felől halk ventillátor hangot hallok. A hang csak az ajtók lezárását követően kb fél perc után szűnik meg. Azt tudom, hogy nem a hűtő vagy a légkondi ventillátor megy! Előre is köszönettel.
Jól tudod! :-) Minden főtengelyen van lendkerék, ez is biztosítja, hogy a kihajtás nem olyan "darabos", mint ahogy a munkaütemek vagdossák a forgattyústengelyt. :-) Nagyjából ott találod, ahol a motorblokk találkozik a váltóházzal. Van egy fogaskoszorú rajta, amit forgat az önindító.
Voltam a fehérvári Pappas-nál, ahol a korábbi tájékoztatásukkal ellentétben, sikeresen ki tudták kapcsolni a sebességfüggő központizárat. 30 percbe és 2900Ft-ba került, de ajándékba kicserélték mindkét rendszámtáblatartómat. Utólag megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy mennyibe kerülne, ha bemennék hozzájuk rendszámtáblatartót cseréltetni? :)
Ez a VW-nél tuti így van - vagy volt... De ez csak a vonóhoroggal gyártott autóknál ilyen, utólagos gyári vonóhorog szettben sincs egy nagyobb hűtő mellékelve. :)
Én is hallottam ilyenről, de a gyakorlatban nem igazán foglalkoznak vele. Sőt nem ritkán olyan horgos autót is látok, ami betakar a rendszámba, ez pedig tilos.
Meghajtani a horgot nem nehéz. Mondjuk kicsit nagyobb lendülettel tolatsz be a garázsba falhoz. :-) Szóval olyan tárggyal kell találkozni, amelyik nagyobb tömeget képvisel és nem gyűrődik a horog köré, nincs ütközéselnyelő zónája. :-)
Na jó...lehet ezt fokozni nagyobb fékekkel, stb. De általában ez azt jelenti, hogy van egy csatlakozó ahova a gyári vonóhorog vezetékköteget bedughatod. :-)
Másik márkánál olvastam vonóhorog kapcsán, hogy a gyári felkészítésnek része a hűtő cseréje is, hogy az előforduló nagyobb terhelést is bírja a hűtőrendszer.
A havernak van egy Elantrája, neki műszaki nélkül, mert megvárta amíg úgy is kell, 70-75 között megállt.
Én is kacérkodtam vele, meg még mindig és rákérdeztem a helyi KIA szervizben, ott is töredékét mondták. Mert ekkora árat mondtál, és nagy hülyeséget nem akarok én sem, ha nagyon fontos neked, ha akarod rákérdezek. Mondom a annak a töredéke, amit írtál.
Nem úgy van egy új szabály szerint, hogy már csak olyan horog szerelhető, amiről le lehet - és amikor nem vontat az ember fia, le is kell - szerelni a horgot?
Egyébként a minap láttam egy Opel Astrát, aminek a vonóhorga rá volt nyomva a saját lökhárítójára, be is nyomta azt elég rendesen - sajnos nem fotóztam le. Annak a horognak az anyagára is kíváncsi lennék...
Nemsokára nekem is érkezik az új KIA-m, a régi viszont beszámításra kerül, ha nem viszik el tőlem. Úgy gondoltam, hogy jóval alacsonyabb árak kérek érte, mint ami az átlag áruk ezeknek, hiszen így jól jár az is, aki megveszi és én is valamivel ahhoz képest, amiért beszámítják.
Ha valakinek ilyenre lenne szüksége, bátran ajánlom, nagyon jó autó! Hibája nincs, felmérték az állapotát a KIA márkakereskedésben.
Itt hirdetem de már nem sokáig, mert hamarosan be kell adnom mivel kapom az újat:
Nekem van utánfutóm, de nagyon ritkán vontatok. Előző autómnál mondjuk éppen 4 fordulóban a kiköltözést oldottam meg futóval, de van, hogy évente csak egy alkalommal csatlakoztatom, mondjuk ősszel zöldhulladék szállításnál. Praktikus okok miatt én új korában tetettem rá az előzőre és erre a ceedre is. Egyrészt mert belealkudtam az árába, másrészt a mazsola parkolók ellen azért véd kicsit. De már volt, hogy véletlenül elmértem a távot az előző autómmal a mélygarázsban (nem volt tolatóradar abban) és a horog ért a falhoz. Mégse a lökös fényezése bánta. Amíg nem volt kerékpártartóm a horogra, addig macerás volt a bicajt a tetőn szállítani, ezért is jobba a horog a kocsin. Nagy ütközésnél valóban nagy károkat is tud okozni az alvázban, de akkor már szinte mindegy, mert ha a másik autó kis ponton benyomódik a horogtól, akkor már jön a többi része is a kocsinak ami úgyis eléri az én autóm más részeit is.
Ha nem újonnan vennék autót a horoggal együtt és egy rakás pénzt kérnének egy jó horogért, akkor már nem biztos, hogy megérné.
Koccantottak hátulról off autómmal 3x, ebből 2x vonóhoroggal voltam felszerelve. Nélküle sem maradt javítandó sérülés, a másik két esetben viszont ronda lyukat csinált egy VW és egy BMW fényszóró fészkére lemezestül, lámpástól, illetve az első lökhárítóra, mindkétszer elérték az én hátsó lökhárítómat is, nem javítandó repedéseket okoztak a fényezésen, a műanyag visszapattant.
Nekem az utolsó esetben enyhén görbült a csavarkötéseknél levő áthidaló lemez (a vonóhorgon), az autón nem volt felismerhető sérülés.
Nagy puff esetén nem oszt, nem szoroz (szvsz), hogy van-e vagy nincs.
Viszont egy esetleges eladásnál magyarázhatod, hogy te aztán nem vontattál lószállító ufót.
Összességében balesetvédelmi okokból tök fölösleges pénzkidobás. Hátulról százféleképp elkaphatnak úgy, hogy pont elkerülik a vonóhorgot, nemde?
Nekem karosszériás mondta, hogy az alvázon olyan sérülést tud okozni, hogy kihúzatni sem lehet legtöbbször. Szerintem hanyagold, ha nem akarsz vontatni.
Ezért is kérdezem a fórumozókat h mi az előnye és mi a hátránya a vonóhorognak . Egy egyszerű parkolásnál is belém koccanhatnak hátulról.....vagy egy piros lámpánál
Sziasztok napot! 2008-as Ceed tulajdonosa vagyok és most a közeljövőben szeretném lecserélni egy 2014-2016 közötti 1.6 diesel modelre kevés km-rel!
A kérdésem az volna, hogy ezeknél az évjáratú ceedeknél legyen az 128 vagy 110 vagy 136 lóerős, van e már kettős tömegű lendkerék? Mert Az unix vagy hasonló alkatrészes webshopok oldalán pl a 128 ashoz nem dob fel lendkereket a 110eshez meg a 136oshoz pedig igen!
Előre is köszönöm a segítséget!!!
Nekem az egyik szervízzel volt vitám olyan okból ami teljesen egyértelműen az ő saruk lenne. De miután nem egy nagy összegű, inkább hagytam az egészet. Pitiáner hozzáállás. Többet feléjük se megyek. Szerinted kivel lehetek? :)
"- benne van-e a kezelési útmutatóban, hogy milyen a rendeltetésszerű és milyen a nem rendeltetésszerű használat;" igen benne van! A szervízkönyv kb első 25 oldala erről szól. És igen a válasz az is benne van milyen garanciavesztéssel jár. Valamint van neked mint használónak is felelősséged. Pl ha melegszik az autó és már 15perce forr a víz, nem megyek addig ameddig meg nem áll a motor. Valószínűleg nem fogják garanciában elfogadni.
Részecskeszűrős diesel autó a sok rövid út alatt, nálam is "ledifferált". Tisztítás lett a vége szervízben, nem volt olcsó történet. Azóta direkt alkalomadtán "megsétáltatom", hogy ne legyen ilyen jellegű probléma. Kis túlzással, simán elmehetek egyet ingyen autózni hosszú útra, mert azt a pénzt úgyis oda adom a szervíznek tisztításra, ha kihagyom a hosszú utat...
Amúgy ez a rövid utas használat régi autón a sima katalizátort is tönkre vágja, de azok nagyságrendekkel jobban tolerálják, mint a mai részecskeszűrősek.
Ez akkor marha gáz, ha valakinek soha nincs semmi dolga szinte a városon kívül. Erre nincs megoldás ilyen esetben. (tömegközlekedés, bicikli, vagy venni egy régi pedálos Mocskvicsot...:-)
A biblia vastagságú kezelésinek kb. a háromnegyed része egy átlag iq-val rendelkező állampolgár számára orbitális égbe kiáltó marhaság amivel a gyártók levédik magukat.
Pédául: a helytelenül megválasztott sebességtől elveszítheti uralmát a gépjármű felett...ki hitte volna......vagy pontos idézet a leírásból:
NE használjon gyufát vagy öngyújtót, NE DOHÁNYOZZON, és ne hagyjon égő cigarettát gépkocsijában, amíg üzemanyagtöltő- állomáson tartózkodik, különösen, mialatt tankol. A gépkocsik üzemanyaga nagyon gyúlékony, és ha lángra kap, tüzet okozhat. Ha tűz üt ki tankolás közben, akkor menjen el a gépkocsi közeléből, és azonnal forduljon az üzemanyagtöltő-állomás vezetőjéhez, majd hívja a tűzoltókat. Kövesse az ő biztonsági utasításaikat.
Inkább ezt nem kommentálom, tele van ehhez hasonló ökörségekkel. Normális ember nem szokta tankoláskor - se máskor - felgyújtani a benzinkutat...
Szerinted mi "szűlte" ezt a szót "nem rendeltetés szerű használat", amit leginkább a márkaszervízekben hallani? Csak egy példa: nem ritkán találkoznak kettőstömegű lendkerék meghibásodással kb. 40e km megtétele után. Elküldik bevizsgálásra, mert ezt kell tenniük, de látják/tudják, hogy igen, a béna használati mód miatt ment tönkre. Ritkán persze gyártási hiba is előfordul. Szerinted ezek szerint ezt is gariban kellene cserélni, és ha nem teszik el kezdesz pereskedni?
Háát, tegyük fel, hogy néhány éves autónál merül fel probléma, amit nem fogadnak be garanciában, mert a nem megfelelő használat okozta.
Nos ilyenkor szerintem egy jó ügyvéd kell, és innen indulni:
- benne van-e a kezelési útmutatóban, hogy milyen a rendeltetésszerű és milyen a nem rendeltetésszerű használat;
- le van-e írva, hogy a nem rendeltetésszerű használat milyen garanciavesztéssel jár;
- az előző kötelező karbantartások alkalmával felhívták-e a figyelmet arra, hogy az autó tárolt adatai szerint nem rendeltetésszerű a használat, és ha így marad, veszik a garancia.
Garanciában volt, természetesen nem került pénzembe, csak nem volt autóm egy darabig. Amúgy hihetetlennek tűnik, de ki tud bújni egy szakszervíz a garancia alól a nem rendeltetésszerű használatra hivatkozva. Mérlegelés kérdése. Ugyanis ez nem rendeltetésszerű használat, ha rövid távokon használod és nincs felmelegítve a motor. A kézikönyvek általában tartalmazzák is ezt.
Az én esetemben az volt a mák, hogy volt már egy körlevél erre a problémára. Ugyanis ilyen bármelyik autónál előfordulhat, csak nem ennyi km után. Itt viszont volt egy konstrukciós hiba és egy olyan műszaki leírás, hogy akinél ez a jelenség előfordul, be kell fogadni garanciába, mert a szelepszár-szelepvezető illesztése nem volt tökéletes. A cserélt szelepek már módosított szárúak voltak, úgymond "kaparószelepek". Volt a szárukon egy kikönnyítés, ami a szelepvezetőből lehúzza a lerakódást.
Egyébként ez egy 1.4-es benzines Lacetti volt. Néha még most is látom futni, itt adtam el Ausztriában.
Nekem az Octavia-n pl. úgy működik a változó szerviz intervallum, hogy figyeli, hányszor volt hidegindítva, ebből hányszor volt hidegen padlózva vagy magas fordulaton üzemeltetve. Meg még pár hasonló paramétert ami nem jut eszembe.
Ezek alapján és a beállított szerviz intervallum alapján kalkulál egy időt és egy km értéket amelynek letelte vagy megtétele után szól hogy szerviz.
Amit nem tud figyelni: milyen olaj van betöltve és milyen az olaj "minősége" azaz fizikai és kémiai paraméterei.
A fenti kalkuláció a LongLife olajakhoz van kitalálva, maximum 2 évet vagy 30e km-t lehet elmenni egy olajjal, de ha nem olyanok a használati körülmények akkor hamarabb szól a fenti matekozás alapján.
Ha nem LongLife olaj kerül be akkor át kell állítani 1 év/15e km-es fix periódusra.
Én úgy tudom vannak olyan márkák amik jelzik, hogy szevízigényük van. Eltérően az előírt intervallumtól! A kiából nem tudom milyen infokat lehet kinyerni. Egyébként egy gyári programmal - amihez nem, vagy csak nehezen lehet hozzá jutni - sokkal több infot lehet kiolvasni. Ez tapasztalat. A rövid távú utakra csak az elektomos autók lennének az ideálisak. Amit legtöbben nem tudunk meg fizetni. A mai autók már "túlfinomított műszerek" + beépített avulással. Nem tudunk mást tenni, megkeressük a leg kissebb költséggel járó megoldást! Ezzel sajnos együtt kell élnünk. Erre nagyon jók, hasznosak az ilyen forumuk
Gondolod, hogy kinyerhető ilyen információ a kocsiból? Mert akkor már igazán hozzádobhatták volna funkcióként, hogy szól magától, ha úgy gondolja, hogy menni kellene szervizbe, ha már úgyis tudja figyelni ezeket.
Ha pl. kokszosodást, kopásokat stb. állapítanak + és a számítógép tárolójából is nyernek ki adatokat arra vonatkozólag, hogy a hibák nem az előírásoknak megfelelő használtból adódtak, nem fogják gariban javítani. A szervíznek ez az érdeke. Nehéz lesz az ellenkezőjét bizonyítani. Persze meg lehet próbálni.
Az a baj, h sajna kevesen gondolkodnak igy manapsag... es most lehetne jonni a demagog dumaval, h nem mindenki engedheti ezt meg maganak (mert ugye ennek nyilvan van anyagi vonzata is) de hamar nem "rendeltetesszeruen" hasznalod akkor igen gondolkozzon el mindenki azon, h baromira jot tenne, ha nem a kobevesett 15e-es olajcsereperiodust kell tartani.
Kulfoldrol hazatekintve mindig azt mondom, h sajnos ptthon meg mindig a fejekben van a legtobb gond. Termeszetesen tisztelet a kivetelnek ;)
ja...a lényeg lemaradt...a hét közben lerakódott korom nem fog letisztulni egy-két hétvégi 15-20 km-es út által. Sajnos a makacs lerakódások még a klasszikus "tisztítós szakik" megoldásával, a gyötrésnek mondható harmadikban 110-el 15 km-en keresztül hajtva sem fog letisztulni.
Nem bizony! Hiába használtam hétvégente én is többet a heti melóba járás, rövid utak miatt.
Előző off autómon hasonló használat volt 15000 km-ig. Aztán jött a sárga pilács. Kipuff-szelepek a lerakódott korom miatt megszorultak, nem zártak rendesen, emiatt gyújtáskimaradás, tökéletlen égés lett a hibakód. Hengerfej le, kipuff szelepek csere, valamint minden tömítés, szimmering, stb. hengerfejcenterben összerakták. Első dolgom volt lezárni az EGR-t is amint visszakaptam, valamint a rövid utakat megnyújtottam, kerülőket tettem, előbb indultam, ha kellett. Jó tanulság volt, szerencsére ez gariban ment.
Utána változott a használat módja, már nem a vidéki kisvárosban jártam be dolgozni, hanem ide külföldre pályáztam 400 km-eket. 150000-nél tökéletes állapotban adtam el, soha nem volt gond vele eztán. (ja..meg az állandó osztrák üzemanyag...:-) )
Új, modern autók teljesítményre, alacsony károsanyag kibocsájtásra vannak tervezve. Pörgetni, hosszú távokon, mindig felmelegítve kell használni őket. Ez van.
"1 km ovi, leállít, majd indít, 5 km munkahely városi dugóban, majd délután 3-4 km után valamelyik boltnál leállít, onnan pedig esetleg másik bolt, vagy haza, 1-2 km"
nem mindegy hogy csak ez es soha semmi más ??? vagy ez van hetközben es 1-2-3 hetente meg nagyobb ut; gondolom Nalad sem csak a fentiek, mint irod is:
"amive el lehet akár külföldre is indulni"
azt meg nem hiszem, hogy nincs olyan, aki sosem hasznalna rövid tavra;
szoval folytonos igy a hasznalatban az atmenet, nyilvan minel több rövid ut, hideg motor, hideg inditas, annal erösebb az igenybevétel, rövidebb az elettartam
ahogy Keca Forumtars irta: "Munkába járáskor nálam is 4km-es menetek vannak. Szintén 1.4 T-GDI. Annyi, hogy 2-3 hetente megyünk rendszeresen az ország másik részére"
Munkába járáskor nálam is 4km-es menetek vannak. Szintén 1.4 T-GDI. Annyi, hogy 2-3 hetente megyünk rendszeresen az ország másik részére. 8ekm-ként fogok olajat cserélni, meg hidegen ugye finoman megyek vele, de ennyi. Ha kell, majd dióhéjjal tisztíttatom, de nekem elég volt már a nyomatékszegény szívós autóból, pláne amennyire a mostaniak meg vannak már fojtva.
Kamarai kedvezménnyel nekünk ez a verzió telibe szerelve 7m HUF. ( nincs benne a DAB, a térdlégzsák, meg a bőrülés szellőzéssel, minden más igen) Dupla panorámatetőről nem mondunk le, azt a limitáltak meg nem tudják.
Corlolla: nem kell sedan. Hülye a Toyota hogy kényszerít arra, hogy ha szívó motoros autó kell akkor csak 4 ajtós lehet. 3 év gari se tetszik benne.
A Ford az 3 hengeres, pár hónapig tették európai autóba idén, talán fél évig. Kutya nem fog hozzá érteni 5-6 év múlva.
Mazdához nem keresek elég jól.
Mitsubishi - nem ismerem a mai dolgait de régebben valamiért kilistáztam.
Suzuki már árat emelt, automatásat vettem volna, ha már lemegyek a színvonallal (anyagminőség) a jelenlegi 15 éves autóhoz képest is. De felemelték 300e Ft-tal.
Kompakt autók közül pl Corolla 1,6 , Mitsu ASX 1,6, talán még van Lancer is 1,6-os, Mazda3 2,0, Ford 1,5 (120le) , Suzuki Baleno, bár ez nem kompakt kategória. A turbós benzinesben még idén a Vitara / SX Scross 1,4-es, amiben még nincs bent a részecske szűrő. Ár/érték arányban a legjobb autóknak mondhatók. Persze annak akinek tetszik is....
2020-tól viszont jelentősen drágulhat mindegyik új járgány. Amelyik nem tudja teljesíteni az új környezetvédelmi normákat, az azért, mert fizetik a büntetést, amit majd az árakban érvényesítik. Amelyik majd tudja a normákat, az a sok szűrő, meg technikai sz@rságok miatt fog drágulni.
Hát az állandó rövidtávokra talán hibrid , vagy egy kis elektromos a legoptimálisabb, de cserébe drágábbak. Egy biztos, hogy a környezetvédelem miatt egyre bonyolultabb , költségesebb és persze sok hibalehetőségű, szarabb foszilis energiaval ellátott autók jönnek ki a piacra. Ezzel is az elektromos irányba terelve a vevőket. Szóval egyre nehezebb lesz az új autókból megfelelőt választani :(
Nekem első autónak kell. Most Octavia2 van. Kisautónak ott van a Kia Rio, csak ugye azt nem tudjuk megoldani, hogy ugyan az a szülő hozza is a gyereket az oviból aki viszit, mert akkor nincs meg a 8 órás munkaidő.
De kellene egy normális motoros autó amive el lehet akár külföldre is indulni és - bár elvisz oda az is - erre az 1.2-es szívó motoros Rio nem a legideálisabb.
Mivel már farkastörvények vannak az utakon, ha már tank (SUV) nincs, legalább teljesítmény legyen...
Ja most hívtak a Hyundai kereskedésből, holnaptól +150e Ft minden autó, köszönhetően a nagyszerű forint árfolyamnak és szívó motor most épp nem nagyon van az akciós Prime modellek között amiket az importőr berendelt. Tehát normál felszereltségi szint + felextrázással tudnék szívó motoros autót rendelni de nem vagyok biztos benne, hogy abban nincs részecskeszűrő már...
Esetleg érdemes matekozni egy kicsit, hányszor van szükség ennél nagyobb autóra a családi mobilitási feladatokhoz, és érdemes-e emiatt megvenni és fenntartani a nagy kombit, vagy értelmes opció azokra az alkalmakra kölcsönkérni/bérelni egyet.
A politikusok szórítják a gyártókat a minél kisebb károsanyag kibocsájtású autók gyártására, azt meg turbós motorral tudják teljesíteni, ha belsőégésűt gyártanak. Ha jól tudom egyedül a mazda gyárt új fejlesztésű szívót, hasonló müködésűt a dizelhez. Ennek gondolom az ára meg közel jár a hibrid vagy el. motorúval.
Azt gondolom az Octinfo által leírt, napi szintű autóhasználat, az pont a többséget jelenti. Teljesen hasonlóak a használati körülmények nálam is. Vidéki nagyváros. A reggeli csúcsban a tömegközlekedés nem játszik, az ovis útvonalon a busz, az autókkal egy sorban kénytelen araszolni, de legalább nyomor van rajta. Kocsival még csak-csak lehet használni egy-két surranópályát. Jó időben van séta is, de azért az autóhasználat a jellemző. A napi dugózásra egy nagykorú, egyliteres Polot használunk, de pont a fentieket figyelembe véve döntöttem a családi autónál is az 1.4 szívó mellett.
Arra is kíváncsi lennék, hogy mit gondolnak a tervezők amikor városi autót (SUV származékok még a legkisebb méretben is) terveznek városi használatra, turbós motorral.
Ezen autók nagy részét ilyesmire használják az emberek.
"egr és részecskeszűrő nélküli szívó motoros példányokból keresgélnék"
Tudsz ilyet?
Hyundai konszernen kívűl...
Amúgy pár év múlva nagyon fos autók lesznek a használtautós piacon tekintve hogy nem egyedül én viszem oviba a gyereket kocsival és már szinte csak turbós autókat lehet kapni.
Ha pedig távolabb lévő iskolába kerül akkor biztos hogy nem fogok buszozni vele, meg onnan a munkahelyre mert akkor kb. 2 órás reggeli és délutáni utazgatás és ez nem is Budapest. Csak fasza a tömegközlekedés. Tömeg van, közlekedés esetlegesen, a sofőrök "érdekesek", a pirost nem mindig ismerik fel, ha nem teszel ráutaló magatartást a megállóban, hogy fel akarsz szállni, meg se állnak. Járatok a nap közepi, csúcsidőn kívüli időszakban is simán kimaradnak.
Erre való pl egy 1.2-es Opel Corsa :) 1.4 TGDI-t ezzel a mókával ki fogod nyírni hamar, és a javítás előbb utóbb belekerül majd egy 1.2-es Opel Corsa jelenlegi árába..
Biztos volt màr téma régi hozzàszólàsba de rengeteg van ....tudja valaki ki foglalkozik vagy ki tudnà helyre àllitani 2011 Kia Ceed Sw müszerfalàt,elvàlt ugye az ablak alatt,és ezt kéne megoldani ha lehet müszer fal csere nélkül ha lehetséges.Pest,Nógràd megye környékén tudnàtok valakit ajànlani de ha messzebb is az se gond!
Reggel ovi, munkahely. Kb 3km az egész,garázsból indulva.11litert mutat.
Ha hosszabb út 6,5l max. De ez kompromisszumot igényel. Volt egy dízel Picassonk,ami FAP szűrős volt. Az sem városba való. Ez sem igazán. 100le szívót akartunk,dehát beleszerettünk a Gt line-ba.
Nyáron séta, sz@r időben tömegközlekedés. Egészségesebb és olcsóbb is.:D
Hogy komolytalan is legyek :)......Nyilván Te is tisztába vagy azzal, hogy a napi 2x hidegindítással a 2x6 km-es táv nem éppen a TGDI-s motorok álma. Én erre a kiképzésre inkább a még a piacon fellelhető egr és részecskeszűrő nélküli szívó motoros példányokból keresgélnék......amíg még lehet..
Ajajj, ez annyira nem optimális üzem egyik autónak sem...Nem tudok ehhez konkrétan hozzászólni, mivel én hosszú utakat futok, ha nagy ritkán használom.
Nekem ugyanis az a menetrendem, hogy 1 km ovi, leállít, majd indít, 5 km munkahely városi dugóban, majd délután 3-4 km után valamelyik boltnál leállít, onnan pedig esetleg másik bolt, vagy haza, 1-2 km.
Van aki rövid utakon használ ilyen motorral szerelt Ceed-et?
"Őt meg megnyugtatja a csend." Az 1.6 GDI-ben, ha a klíma nincs bekapcsolva, az alapjárat gyakorlatilag nem hallható vagy érezhető. De komolyan. Olyan, mintha állna. A bekapcsolt klíma emel egy kicsit az alapjáraton, akkor már picit hallható.
Volt már 2 autónk, amiben volt start-stop. Az egyiken mindig ki kellett kapcsolni, része volt az indulási procedúrának, a másikon volt állandó gomb rá. Én sem hiszem, hogy van értelme. Ja, és volt egy hibrid is, amiben nem lehetett kikapcsolni, de az viszont tényleg észrevétlenül, finoman működött, ott nem volt ingerem kikapcsolni.
A lízingcégek autói általában gennyesre vannak hajtva, mert majd a lízingcég meg az anyacég lemeccseli a javítási költséget, mit érdekli az a Gipsz Jakab egyszeri üzletkötőt, sofőrt, futárt, akárkit... Persze ennek ellentéte egy haverom, aki sajátjaként szereti a céges autóját, tőle esküszöm meg is venném, pedig 2,5 év alatt belehajtotta garanciális kilométer limitet az Octaviájába.
Amúgy most kezdjem el mesélni, hogy a VW csoportnál nem is egy kézi váltó család (aminek a gyártói típuskódja azonos, de 20 fajta motorhoz építették be 5 vagy 6 fokozattal, eltérő váltókódokkal, 4-8 modellbe) létezik, amelybe olyan szar nyelestengely csapágyat tettek, hogy 40-50e km-t is alig bír ki? 200e Ft a felújítása...
És ez nem az az elhíresült váltó ami még a 4-es Golf és 1-es Octavia tulajokat örvendeztette meg egy jó kis váltóház töréssel...
Nézd, egy bonyolult elektronikai szarság gyártójának problémája, meg most már a töketlen KIA logisztika hibája is ez.
Szoktam nézegetni egy lízing cég eladó autóit. Fent van az egész szerviztörténete mindnek a weboldalon. Háát, nagyon kevés az amin nem kellett év alatt valamit cserélni, vagy javítani. Nagyrészt elektronikai hibák vannak.
Azon felül meg a kopó dolgok (fékbetét csere, ablaktörlő lapát csere, beázás megszüntetése). A többi igen ritka. De alig találni olyan autót amelynél nincs valami javítás gari időben. Érdekes módon a koreaiak között találom a legtöbb olyat aminek a szerviz története kimerül a rendszeres olajcserékben.
Ne is folytasd...:) sose mertem volna megvenni egy automatát használtban, de ma már eljutottunk oda, hogy újban sem merem. Azzal még nem volt gondom, de rágondolni is rossz, ha véletlen lesz vele valami... Ettől függetlenül szerettem volna automatát, egész USAban automata minden, az 1000 éves autók is.
Én már max. oldtimert veszek, nekem ebből elegem van, ehhez nincs idegrendszerem. Én elhiszem, hogy aki ehhez van szokva, hogy állandóan valamit cserélnek az autóján az könnyen veszi az ilyet, számomra 20 évig ez a jelenség ismeretlen volt.
10 évre terveztem minimum vele, hát szívem szerint már szabadulnék inkább tőle...:(
Mindegy. Van az úgy, hogy az ember rossz lóra tesz és veszít.
Az enyém már lassan 4 éves lesz, nézett egy nagyot az értékesítő mikor vettem, azt mondtam, nem lehet benne érintőképernyő, automata váltó, és Led lámpa. :)
A duplája a normálnak. Ezt a rendszert arra találták ki, hogy a gyári fogyasztási normát le tudják vinni pár decivel. A vásárlóknak meg eszébe sem jut az a + kiadás amit majd eredményezni fog ez a rendszer (akku, önindító, kettős tömegű lendkerék, erősített elektrónika stb.)
Nyalogatom a sebeimet, ha a Kia nem tudja eltűntetni a sárga lámpákat, kénytelen vagyok én megoldani...És a kérdésre határozott nem a válaszom, hogy vennék-e újra ilyen autót...:(
Pontosan nem tudom, attól is függ milyen típust választasz, de csak annyi a különbség a hagyományossal szemben, hogy erősebb az akksi, olyan kb. mintha diesel autóba vennél.
Ha jön a vonat, vagy előreláthatólag hosszan kell várakozni nyilván leállítom a motort ez nélkül is. A legjobb mikor megállok 2 másodpercre és már sárga a lámpa...Ez egy felesleges baromság bele, felesleges indításokkal, de ezt már kitárgyaltuk többször.
Direkt kérdeztem ki a kolléganőt mert bő 1 éve vette az új Ceed tesójának számító i30-at 1.4 szívó motorral. Szereti a start-stop-ot, nem kapcsolja ki.
Én meg nem szeretem, mikor leáll alattam egy autó motorja, olyan védtelen, kiszolgáltatott érzés. Őt meg megnyugtatja a csend. Nem vagyunk egyformák.
Ez akkor elég bonyolult lehet, de halott kameránál legalább nem működik...
Pont azon gondolkodom, hogy meddig várjak a kamerára, mi ez esetben a "normális" határidő... KIA Motorsnak lassan egy hét után írnék pár érdeklődő sort...
A hazakisérőfényt és a Start_Stop rendszert is ki lehet kapcsolni. Előbbit a felhasználói menübe, utóbbit pedig minden indításkor kell megtenni. Legalábbis a KIA Ceed-nél, de gondolom az i30-nál is, mert egy platform, azonos beszállítókkal. Nekem egyikkel sem volt még gondom, mindegyik jól működik. Az is igaz, ha beülök az autóba, indítás után a következő 4 gombot nyomom meg.
Autó-hold bekapcs, Start-Stop , valamint sávtartó és el. kézifék kikapcs.