Keresés

Részletes keresés

kvadrát Creative Commons License 2005.12.30 0 1 15

Igen, lehet, hogy igazad van, mellesleg arról a fórumról meg ide próbáltam invitálni a maradék társaságot, vagyis megadtam a kriálynak, ami a királyé.

A szóban forgó hely pedig a topiknyitóban levő linkről is könnyen elérhető, ha másként nem megy. Nem egy "korszerű" kinézetű oldal, de a fórumon egész komoly eszmecserék zajlottak az eltelt majdnem három évben. Még idéztek is tőlünk! :-)

(Micsoda vihar volt!)

 

Előzmény: DuDoR (14)
DuDoR Creative Commons License 2005.12.29 0 0 14
Az a gyanúm, hogy konkurens helyre való elirányítás minimum illetlenségnek számít, de az a sejtésem, hogy nem sok "Orion-fórum" van, én keresővel fognék hozzá.

Nyugodtan beidézhetsz ide bármilyen idevágó linket, emiatt nem kell aggódni - szerintem.
Előzmény: kvadrát (13)
kvadrát Creative Commons License 2005.12.29 0 0 13

Az a gyanúm, hogy konkurens helyre való elirányítás minimum illetlenségnek számít, de az a sejtésem, hogy nem sok "Orion-fórum" van, én keresővel fognék hozzá. Üdv!

 

 

Előzmény: Törölt nick (12)
kvadrát Creative Commons License 2005.11.23 0 0 11

Az angol szöveget megérteni én is tudom, próbáltam már, még ha itt-ott udvarias homályban hagyok is egy-egy cifrább kifejezést. Lehet, hogy éppen ezért, de élvezni viszont nem tudom az angol nyelvű sci-fit annyira, hogy érdemes legyen fáradnom vele. Tényleg szerencsés vagy, ha neked már a finomságok is át tudnak jönni, amelyek élvezetét nekem csak a fordító tudja biztosítani. Már persze szerencsés esetben, mert persze szerencsétlen fordítással (fordítóval?) is sikerült összeakadnom már olykor.

 

A "közhelyed", mint a közhelyekre többnyire jellemző, sajnos teljesen igaz. Nagy hódításra, erőpróbára, áldozatos összefogásra mostanában sokkal kevésbé van vállalkozó, mint évtizedekkel ezelőtt, és ez nemcsak a hírekben, hanem a sci-fiben is megfigyelhető. Itt is divatba jött a "nagyvárosi szubkultúra" részletes ábrázolása, helyszínné választása, erőszak, mocsok, stressz, tömegnyomor. És főleg sok-sok fegyver. Sajnos nem tudom megítélni, hogy csak a magyarul megjelent sci-fiből hiányzott-e ez a találmány harminc évvel ezelőtt, a "rendszer"-nek engedelmeskedő szűrők következtében, vagy a nyugati sci-fi is ártatlanabb volt-e még akkor. Mert persze depressziós világnézetből, antiutópiából, sötét színekből régen is volt elég kínálat - nem is tudom, például Bradburynek volt-e egyáltalán optimista vagy legalább nem szomorkás írása -, de szerintem ezek is tisztábbak, igen, talán ez lesz a jó szó: tisztábbak voltak. Ismerek valakit, aki kifejezetten rajong az 50-es, 60-as évek még hősi eltökéltséget, optimista, bátor hangulatot hordozó sci-fi filmjeiért, bizonyára ő is ezt a ma már ritkán megfigyelhető hangulatot találja meg azokban a filmekben.

Előzmény: Törölt nick (10)
kvadrát Creative Commons License 2005.11.20 0 1 9

Üdv! Egy másik fórumban, néhány eltökélt Orion-kedvelővel nem sok eredménnyel találgattuk már egyszer, hogy miért, de bizony ez az Orion-sorozat még ma is jó. Látjuk, hogy régi, a felfogásában, a díszletek és főleg a trükkök technikájában,a történet kifejezetten szelíd stílusában, és vagy ennek ellenére, vagy éppen ezért bizony élvezetesnek tudjuk találni. Vannak már hasonlóan elkoptathatatlan filmek régebbről is, nem csak a sci-fi területére gondolok, ezekben lehet valami megfoghatatlan érdekesség, ami miatt nem fog rajtuk az idő. Örülök, hogy neked is tetszik.

 

A sci-finek, ez az érzésem többször felbukkant már, elmúlt az aranykorszaka. Igaz, nálunk jó tíz éven át annyira pangott a sci-fi - úgy értem: a jó minőségű sci-fi - kiadása, hogy talán leszoktunk róla, és persze egy újabb generáció nőtt fel, akik számára a sci-fit robotok és szörnyek pusztító csatározásait bemutató, pirotechnikai tombolásban kimerülő filmek jelentik. Én is a nálunk húsz-harminc évvel ezelőtt megjelent könyvek között találom meg ma is a leginkább - mert kivételek azért persze akadnak - a jó sci-fire adható példákat, ha erről esik szó. Lehet, hogy ennek csak az az oka, hogy akkoriban mások és más szempontok irányították a sci-fi hazai megjelentetését, mint manapság. Ha még élek egy ideig, talán még láthatok egy újabb aranykorszakot, de annyi minden jelent már meg pár évtized alatt, hogy elképzelhető az is, hogy kimerültek a lehetőségek. A Galaktikát, amelynek feltámadásáról bizonyára te is tudsz, ilyen szemmel is nézegetem, de még nem tudtam eldönteni, merre billen a mérleg. 

Előzmény: Törölt nick (8)
kvadrát Creative Commons License 2005.11.17 0 1 7
Öregem, a magyar űrhajózás 25. évfordulóján Farkas Bertalannak félnie kell attól, hogy csak az Anettka-ügylet kapcsán tűnhet ismerősnek az emberek számára. Sőt, kb. két éve egy űrhajózási témájú, vagyis nem mindenféle érdeklődéstől és tájékozottságtól mentes járókelők számára tartott nyilvános előadáson egy gimnazista korúnak látszó srác megkérdezte tőlem, hogy ki ott az a bajszos férfi. És amikor én mosolyogva mondtam neki, hogy ő Magyari Béla, akkor ezután meg kellett magyaráznom neki, hogy akkor ki is ő.
Jövőkép? Nem értem, mire gondolhatsz. :-(
 
Előzmény: feketekavics (6)
feketekavics Creative Commons License 2005.11.16 0 1 6

Meg akkoriban volt a holdutazás, hogy magamat ismételjem.

Most egy űrkutatással foglalkozó összejövetelen egyre kevesebben vagyunk egyre öregebbek. A fiatalok csak néhányan, ők az öregek hozzátartozói, rokonai. Nosztalgia klub az egész.

Nem hír egy Mars felé induló űrszonda.

A magyar űrhajózás 25.évfordulóján jövőképe 1 azaz egy előadónak volt:

Egyedül az orosz űrhajós, Valerij Kubaszov beszélt nagy lelkesedéssel arról, hogy az emberiségnek milyen tervei vannak.

_FK

Előzmény: kvadrát (4)
kvadrát Creative Commons License 2005.11.16 0 0 5

Kedves DuDoR, köszönjük az "Orion űrhajó!!!" topik címét, ismertem én is. Az Orionról több érdekes vélemény olvasható ott is. Ám ezt a topikot én azoknak szántam, akik kedvelik vagy méltányolják az Oriont is, de kedvük van az ahhoz hasonló, klasszikus, néha "régimódi" sci-firől beszélgetni. A Csillagok háborúját és a Mátrixot számos csapat vitatta már meg számos helyen, A Gyűrűk Ura és a Superman meggyőződésem szerint nem tartozik a sci-fi bármily tágas műfajához, ellenben temérdek kevésbé ismert és még kevésbé emlegetett sci-fi film, főleg pedig regény és novella látott már napvilágot, amelyeket sajnálnék a beszélgetés tárgyai közül kirekeszteni. Ezért nyílt hát ez a topik, amelynek persze idő kell a megerősödéséhez. És még így is lehet, hogy hamarosan úgy végzi, mint az általad ajánlott, ez idővel elválik.

 

Egyébként megjegyzem, hogy az előbbi bírálatom, miszerint ez sci-fi, az viszont nem, máskor is vita tárgyát képezte már. Még megfejtésre vár a kérdés, hogy meddig sci-fi a sci-fi, és mitől az, ha az. Nagy irodalmárok is törték már ezen a kérdésen a fejüket, de ez nem zárja ki, hogy mi új megközelítést találjunk fel itt, ha az ide látogatóknak kedve van a tárgyban a véleményét elmondani.

 

Üdv: kvadrát

Előzmény: DuDoR (3)
kvadrát Creative Commons License 2005.11.16 0 0 4

Üdv! A mozifilm nekem sem tetszett annyira, mint a sorozat, kicsit kapkodóra sikerült. Inkább játéknak fogható fel a sorozat rajongói számára, mintsem komoly mozifilmnek. De bizony lehet, hogy ha ma megnéznéd a sorozatot, már az sem tetszene. A filmek stílusa is alaposan megváltozott azóta, de nyolc évesen még kerekebbnek tűnt a világ is.

Előzmény: feketekavics (2)
DuDoR Creative Commons License 2005.11.15 0 0 3
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9086879&la=41253857
feketekavics Creative Commons License 2005.11.15 0 0 2

Nyolc éves voltam akkoriban. Nagyon, de nagyon tetszett!

Akkoriban volt a holdutazás is, és szinte mindenkit érdekelt az űrkutatás.

Mostanában megnéztem a sorozatból készült mozifilmet és bűn_rossz volt...

...vagy csak én nem vagyok már nyolc éves???

_FK

Előzmény: kvadrát (-)
kvadrát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 1

"Parancsnok! Több mint húsz órája hívjuk az Oriont, hiába. Nem tudtuk elképzelni, mi történhetett."

Üdv az első fegyvertársnak!

 

Előzmény: Daikini (0)
Daikini Creative Commons License 2005.11.15 0 0 0
0ri0n hivja a Trabant 116-0t! :-)))
kvadrát Creative Commons License 2005.11.15 0 0 topiknyitó
Köszöntelek az Orion topikjában.
"Felszáll az Orion..."
1968 februárjában mutatták be először a magyar tévében az Orion űrhajó fantasztikus kalandjairól szóló nyugat-német tévésorozatot, óriási sikerrel. 2003 februárjában a Filmmúzeum Tv a sorozatot újból bemutatta, és ez sokakban felidézte a régi, kellemes emlékeket, többnyire ifjúkori éveinkből. De még azok között is talált új híveket Cliff McLane és csapata, akik a kalandjaikat csak ekkor látták először. Ha nem emlékszel már eléggé a sorozatra, netán még nem is hallottál róla, az epizódok tartalmáról, a szereplőkről és az összetéveszthetetlen díszletekről egy magyar Orion-honlapon feltöltekezhetsz kezdeti benyomásokkal, a többit pedig itt megbeszélhetjük. A sorozatnak már kialakult egy kis műértő tábora, őket is, és bárki mást is szeretettel invitálok ide, ahol nem csak erről a sorozatról, hanem általában a "tudományos-fantasztikus" műfaji meghatározással jelölt irodalomról és filmről folytathatunk itt beszélgetéseket, vitákat. Friss híreidet, kérdéseidet, sci-fi könyvekről, filmekről, esedékes tévéműsorokról szóló ajánlásaidat is szívesen fogadjuk.
Hadd hívjam fel a figyelmedet arra, hogy itt megengedett a hosszabb hozzászólások megjelentetése is, eltérően a más csevegőszobákban kialakult szokástól, ha a mondandód a témához tartozik, és részletesebben ki szeretnéd fejteni a véleményedet. Egymástól függetlenül egy időben több beszélgetés is folytatható. Egyébként pedig kérlek, tartózkodj a személyeskedéstől, a trágárságtól, és igazodj vendéglátónk deklarált alapszabályaihoz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!