Lehet valahol _jó_ _minőségű_, papír alapú Bosznia-Hercegovina térképet kapni? Vettem egy freytag Horvátország Slovénia B-H 1:500 000 térképet, de kritikán aluli a minősége. Annyira pontatlan és elavult, hogy akár egy szabásmintát is használhatnék helyette.
Sziasztok, Bosznia-Hercegovinán keresztül szeretnék a Horvát tengerpartra jutni, ebben kérném segítséget, tankolás mennyibe kerül lehet e euróba fizetni, hol érdemes tankolni a határ után, határátlépésnél mire kell figyelni, melyik út ajánlott, Mostarban mit érdemes megnézni. Előre is köszönöm.
Július 1 és 11 között visszamondták a 4 fős apartmanom fogalalását ( veszélyeztetett terhes a hölgy, így nem utazhat ), Trebinjében. Minimum 7 éjszakára szeretném kiadni. 10 éjszaka / fő/ 125 euro - 10 %!!!!! 7 éjszakára 88 euro/ fő - 10 %!!!. 3 éves korig gyermekeknek ingyenes, 3-6 év között pedig a fenti ár 50 %-a. Idegenforgalmi adó nincs.
Trebinje 20 km-re van a tengertől, 28 km-re Dubrovniktól, Herceg Novi 40 km, Mostar 125 km.
Érdeklődni a mediterranapartman70@gmail.com elérhetőségen lehet. Weboldalamat megtaláljátok a profilomban, fotókkal és egyéb információkkal.
Egy ujabb hírt olvastam egy lenti lapból, ami talán kötődik az előbbi eszmecseréhez a határátkelés kapcsán. Kb két hónapja tapasztalják a bosnyák állampolgárok a velük kapcsolatos diszkrimináciot a horvát határon. Mindenekelőtt az orvosi recepteket keresik az utasoknál. Tényként kezelik, hogy ki van adva a határőrizeti szerveknek, hogy az úgynevezet alapvető vizsgálatot az eus országok utasai számára alkalmazzák, viszont a részletes alapos vizsgálat az eun kivüliekre vonatkozik. Az igazság az, hogy ezt a horvátok nem is titkolják, hivatkozván a külső határra.
Tegnapi hír, a Sarajevoi kanton környezetvédelmi minisztériuma szerint, hogy a Vrelo Bosne /Boszna forrása/ park ezentúl a közeljövőben fizetős lesz. 2 márka /1euro/ felnőtteknek, 1 márka a 7 éven aluli gyerekek és mozgáskorlátozottak számára.
Az én esetemben szórakozhattak volna a sofőrökkel ( meg főleg velem ), mivel én utólag lettem rákarmolva a listára :)) Szóval jó fejek voltak és azt is mondták a sofőrök, hogy ahol még van határ, mindenhol ez van...
Odaállítassz a határállomásra egy busszal ,amin ülnek kb ötvenen,beviszel az ellenőrzésre utaslistával,zöld menetlevéllel egy 2 literes Cocát + 2-3 doboz sört és ennyi a lecsapolás. Akinek ez nem ér meg egy gyors átkelést az ne menjen a balkánra,annak irány "Ojrópa".
(ráadásul ezt a legtöbb utazási irodánál az idegenvezető le is rendezi a sofőrökkel,tehát már eleve be van kalkulálva a költségekbe)
Tavaly csoporttal ( busszal ) mentem idegenvezetni Dubrovnikba és Montenegroba ( különböző napokon ) és mind a horvát, mind a montenegroi határon "levámolták" a buszt, de csak üdítő, sör ügyileg! Pedig én az utaslistára csak utólag kerültem fel ( mivel itt élek és itt trebinjében volt a csoport főhadiszállása ), szóval ebbe akár bele is köthettek volna... Visszafelé a montenegroiak még azt is megkérdezték, hogy mit hoztatok nekünk Kotorból? :)) De közben kedélyesen kérdezgettek engem, hogy hogy tetszett a népeknek Kotor, milyen volt a tenger stb....
Sziasztok! Tegnap voltam ezen az utazáson. Sajnos esett az eső Jajcában, de azért tetszett a város. Banja Luka kb. olyan volt, mint Mohács, egy csendes kisváros, nem túl nagy látnivalókkal. Nagy busszal mentünk egyébként, ami tele volt!
Ami miatt írok: Gradika-nál mentünk át a horvát-bosnyák határon. A horvát oldalon odafelé nem foglalkoztak velünk 3/4 óráig, aztán kérdi az idegenvezető, hogy van-e valakinek söre, energiaitala. Mondom magamban, mi van? sosem találkoztam még azzal, hogy a horvát határőrök bakit kértek, csak ásványvizünk volt, az is jó volt nekik.
Visszafele: elérjük a határt, erre mondják, hogy mindenki szálljon le, és egyenként mutassuk be az igazolványainkat, útlevelinket. Na mondom, mit pár éve a szlovén-horvát határon, a szlovén átkelőhelyen. Úgy látszik ezt tőlük tanulták. Ilyen ellenőrzésekre kell számítani szerintem a jövőben is, főleg, hogy az EU külső határa lesz egy hónap múlva.
Ezek a területek egyértelműen tiszták. Viszont ilyen "mine" táblákkal sokszor az út mellett lehet találkozni, Stolac környékén a főút mellett például... Az út egyik oldalán művelik a kerteket, lakóházak, a másik oldalon hegyoldal, táblákkal. Én az ilyen területekre gondoltam, hogy nem szabad letérni az útról, ha van tábla, ha nincs... Kérdezősködni kell!
Néhány hete jártunk olyan helyen, ahol közvetlenül az út mellett ( csak az egyik oldalt ) volt kihúzva a sárga szalag, kb. 1,5 km hosszan. Először arra autózva félelmetes volt, másodszorra amikor arra mentünk csak a szívszorító érzés maradt. De ez az út elég elhagyatott volt, régi Monarchiás vasút helyén van egy egysávos út, egy manastirba mentünk, de ez a rész nem annyira turistás, nem ismert, pedig ha látnák az emberek azt a tájat... Mese :)
Szeretünk kirándulni, felfedezni a környéket, ezért gondoltam utána nézek alaposabban az elaknásított területeknek. Gondolom a turisták által látogatott részeket, pl. vízesések környékét már mentesítették. Jól gondolom? :)
Volt egy "mine.ba" nevű honlap, ahol az osszes aknatérkép megtalálható volt. Le is tölttem a Szarajevó kantonét jó felbontásban annak idején. Sajnos úgy látom az oldal már nem elérhető.
Viszont valaki feltett két rosszabb felbontású térképet a Picassára. Talán ez setít.