Apja! Nagyon köszönöm! Karácsonyi ajándék! :-) Azért az 5LQ féle feldolgozáson is "rajta vagyok". (Eddig még nem pattant vissza kérő levelem. :-) ) Öreg Csóka
Szkennerem nincs, ezért lehet, hogy az oldalt lefotózom, és azt küldöm el mint óriás mellékletet. De csak az ünnepek után lesz rá módom. A vevőpanelon azthiszem csak az első három körben kell kondit cserélni. Az adósokszorozó panelon, már nem lesz a helyzet ilyen egyszerű. Torzításmérődnek és NF milivoltmérődnek feltétlenül lennie kell. A löketmérőt és a szignált már nem is említem, az olyan egyértelmű. Ha, mint említetted, a kvarcok még megvannak benne, akkor próbáld ki műterhelésen hogy egyáltalán működik-e a készülék. Igen sok problémát okozott béergééknek a kerámia kondenzátorok törékenysége, nehogy beleszaladj ebbe a zsákutcába. Sok probléma volt még az az átvezető szűrő, a benne lévő ferritmag zárlatos szokott lenni, és ha több oszcillátor egység volt benne, akkor egyszerre mentek, hatalmas kavarodással, vagy egyszerűen a kimenő hangfrekit földelte le.
Üdv Dzsonszii! Kösz a reagod. A készülék átalakításáról itt a neten is elérhető egy leírás. Ime:
http://ha7hq.atw.hu/
HA7HQ Pali OM-ék készítettek hozzá egy szintézert, ami a 144MHz.-re történt áthangolás után alkalmas a 10W teljesítményével a forgalmazásra FM üzemmódban. Az összes problematikám, hogy az említett honlapról valami oknál fogva nem tudom letölteni az ott lévő tudnivalókat (valószínű az ott lévő fájl-formátumokat nem tudja a gépem megnyitni), és így lényeges dolgokat, mint pölö a nyák.-ot (Tango.PCB) és a hex formátumu Amtel progit. És ami alapvető lenne: Maga a 301-es kapcsolási rajza is hiányzik. A mazohizmusom meg akkora az ügyben, hogy van igéretem nagyon barátilag egy átalakított, szintézeres 301-esre, ennek ellenére dreszírozom magam, mert van már kellő műszerezettségem (akár szkópig bezárólag), és időm is. Mivel "HOMEMADE" a/v építését is tervezem, a szinti megépítése gyakorlat lészen a későbbiekre. Az az igazság, hogy a sk. berendezések értékesebbek szememben, mint a gyári profi készülékek. (Igaz azok minőségét csak közelíteni lehet. De már volt szerencsém akár jobbat látni is mint gyárit. A jobb az volt, hogy többet tudott a készülék! :-) ) Ha a fentebb leírt problemáim megoldásában tudnál segíteni, nagyon hálás volnák! Békés, boldog Karácsonyt, és BUÉK! Öreg Csóka
Heló! Ezek a frekik az áramszolgáltató frekijei voltak, élveztek némi védelmet a kizárólagosságuk folytán. Voltak hozzá alkatrészeim, de mindtől meg kellett szabadúljak helyszűke miatt. Mindegyik vevőpanelhez volt (van?) rajzom, de ha rám hallgatsz nem kínlódsz vele. Komoly műszerezettség kell a behangolásához, nem elég egy MSA10.10. Drága lesz bele a kvarc is, nem fogja megérni. De ha mégis a mazochizmus lesz úrrá rajtad, tudok tanácsokkal segíteni, 87-98-ig volt rendszerben a dédásznál ez a tipus.
Üdv "hegymenet"! Bingó! Itt volt róla szó. Nekem adódott, hogy nyák témában kicsit "frissítsek"! Whitebird olvtárs adta ezt a kipróbált, és jó ötletét a 8498 hsz.-ében. Köszönöm, hogy megerősítetted, ill. konkrét megoldást is adtál a kivitelezésre. "Ismétlés a tudás atyja!" Öreg Csóka
Ez év november vége felé ment a topic-on egy nyákrajzolással kapcsolatos téma.
Nem olvastam ugyan végig mindegyik hozzászólást, de ha valaki még nem ajánlotta volna, mi régebben nyákrajzolásra a háztartási boltokban ma is kapható fekete szinű kályhacsőlakkot használtuk igen kiváló eredménnyel. A toll egy üres fém golyóstollbetét volt, amiből ki kell szedni a golyót, és egy vékonyabb tekercselő huzalt kell a helyére bedugni. Ennek az elhelyezésével (a vékonyabb részben), illetve vastagságával lehetett a lakk áramlását szabályozni. A lakk igen jól ellenállt a meleg vaskloridnak is, és finom rajzolatokat lehetett vele csinálni. Én szintetikus hígítóval hígítottam és mostam le a panelt a maratás után, de volt, aki a nitrohígítót jobbnak tartotta. A panelt rajzolás előtt le kell smirglizni. Ha még ez a módszer nem volt ismert, remélem tudtam valakinek segíteni, de ha már ajánlotta volna valaki akkor elnézést kérek.
Akkor már minden világos! VHF-es duplex rádióról van szó. A tipusszám utáni 160-as jelzi a sávot, a D pedig, hogy duplex. Ha rádióamatőr célra akarod használni, kell még bele egy antenna kapcsoló áramkör (elektronikus).
Szintézer ügyben inkább keresd '5LQ Jánost (teljes hívójel/HA/+kukac+frímél.magyar)
Szia "HG4I"! Bár Gyuri OM.-nek írtam részletesen magánban a segítsége révén, látom Ti is tudnátok hasznos infókat. Nos a készülék általam felderített "leírása": Adat-tábláján a következők: BRG FM 301-160D, ZS 79-916/-P, 844557. Egy másik táblácskán: Egy jelképes "bot-antenna" jel, tőle elfelé irányú nyilacska (adásirány?) a számokkal:164.925, 164.700 "Vissza-nyil" (vétel irány?) 159.925, 159.700 , több adat nincs. (Gondolom én, ezek az üzemi frekvenciák.) A készüléket kidobozoltam. Az egyik BNC aljról jövő koax egy négykörös sávszűrőbe megy be. Ebből a jel egy olyan panelra kerűl ahol van kettő döbö 10.7 MHz.-s filter, mellettük leárnyékolva valami rezgőkörős ák. (Látható az árnyékolás furatából a hangoló-mag.) A panelon több darab tranzisztor van. Úgy véltem itt kellene lenni az újkori konstrukciókban lévő MC3359 IC.-nek. Van két meglehetősen "szellős" panel, egy alul, egy felül amiken egy-egy db "gyanúsan" oscillator van. Ezek a panelek az üres helyeken számozva vannak egész 12-ig. Azokon a helyeken ahol le tudtam venni az árnyékolás tetejét ott a következőket látom. Oldalt: A bejövü tápfesz van elosztva átvezetőkön. A bemenő szűrőkörrel ellentétes oldalon két panel van még. Az egyik jellegzetesen HF.-re utaló panel, rajta két db uA747-es IC.-vel, pár tranzisztorral, és egy pár végfok tranzisztorral. (BD pár?) A mellette levő panelon négy BFR tranzisztor és a köréjük épített sok árnyékolt rezgőkör. A hűtőborda közvetlen közelében pedig szintén árnyékolva lehet az adórész végfoka. Ebből a koax a másik BNC aljra megy. (Gondolom én, mivel ez egy leforrasztott árnyékolás, így természetes nem bontottam meg.) Ez mellet van a tápfesz bejövő rész. Hát ennyi. Öreg Csóka
Köszi; én (csak) a technikai részére _gondoltam erősen_. Puding a hibás: pár percre el kellett mennem a géptől ( a rezsó még nem csatlakozik a netre ) mikor visszajöttem már lett fimom pudingom ( csoki+eper ) de elfelejtettem, hogy nem írtam le amit gondoltam.
Megelőztél. "Kicsit hasonlít a zsebtelefon-függetlenítéséhez." Ez azért kicsit durva, a telefonfüggetlenítés kicsit más jogilag. (számítógépes csalás és szoftverbűncselekmény) Nehogy valami hozzánemértő ember alá lovat adjál ezzel.
Az URH amatőr sáv 144-146 MHz és 432-438 MHz nálunk, sok más országban 430-440, de az USA-t most itt hagyjuk, ott még feljebb van. (ott mindent máshogy csinálnak). Alapesetben egy amatőr rádió ezeken a frekvenciákon ad/vesz. Újabb rádiók már vételben kinyitás nélkül is tudják a 13.. 144-174 és a 400-470 MHz-es sávot. Adni viszont nem tudsz vele ott, ezért szokás kinyitni. Régebbi és mostani bizonyos típusú rádiókat vételben is ki kell nyitni. 174 és 470 felett televíziós műsorszórás van, ott már nem kell mit venni. Most, hogy sokan illegálisan tartanak üzemben PMR446 sávra ilyen amatőrrádiókat , fontos paraméter, hogy nyitott legyen. Röviden ennyi, az RH sávos rádió CB sávra nyitásáról már nem is beszélek.
Szia! Nyitott == ( az adott frekvenciatartományban ) működőképes, ott tud venni illete adni. Például az egyik rádiót a gyárban úgy gyártják, hogy az 130 és 174 MHz között működőképes. Amatőröknek viszont úgy árulják, hogy csak 144 és 146 MHz között működik. Egy jól irányzott billentyűkombinációval vagy külső programozóval vagy forrpákával ( rövidzár / szakadás a processzor környékén ) rávehető, hogy a teljes tartományban működjön. Ez a kinyitás illetve kinyitott rádió. Kicsit hasonlít a zsebtelefon-függetlenítéséhez. 1001001 de Gábor
Sokszor olvasom egy-egy HAM-rádió meghirdetése alkalmából, hogy a készülék ebben és ebben a frekvencia sávban "nyitott". Kérem világosítsatok fel egy kezdő amatőrt, hogy ez pontosan mit jelent. Köszönöm!
Minthogy az fm 301-eket itt gyártották(tuk) Salgótarjánban,biztos,hogy hozzá tudok férni-az első vagy második negyedévben. Csak van egy probléma: a régebbi,vagy az új változat kellene? Az újabbnak a vevője MC3359-re épül...
Szervusz! A 301 tudtommal nem jelent meg,de gépkönyvek forognak közkézen. A hozzá gyártott szintézert megnézheted a hasix fórum-on. (saját építésű készülékek,azt hiszem '7HQ írása.
Üdv Barátim! Megvan a 250W-os, HGL alapu UV-lámpa. Fúlosan! Holnap próba, aztán élesben...Majd megírom, hátha valaki hasznára lészen.... :-) No, további, ismételt kérés, segítség gyanánt: A 8652-es hsz.-emben kértem segítséget BRG FM 301-es A/V ügyében. Szükségem volna legalább a forrásra, mert barátilag előkeresik a kapcsolási rajzát, az átalakítás leírásait, valamint a hozzá készűlt szintézert is, csak a dátum szerinti megjelenések időpontja kéne, hogy hol keressük? (RT, RTÉK) Tudnátok segíteni? Nagyon megköszönném, és: MINDENKINEK KELLEMES KARÁCSONYT, ÉS BUÉK! Öreg Csóka
De az is megoldás (tapasztalat ft60 nál) hogy megveszed lomexéknél a csatlakozót tán van 150huf is akár..szépen befogod a legközelebbi esztergába
Én befogtam a kérdéses csatlakozót egy satuba, és finomreszelővel méretre igazítottam. Ez talán egyszerűbb, és ugyanúgy célravezető. De ha van otthon elfekvőben egy műszerészeszterga... :-))
Szia ! A régi Nokia headseteken(3310 stb ) valóban négypólusú, de 2,5 mm-es csati van, ami ugye nem jó.A boltban kapható 4pólusú 3,5mm-es jacket természetesen esztergálni vagy reszelni kell picit, gondoltam ez magától értetődő. Persze legjobb hozzá a gyári cucc, de ugye abban nincs semmi kihivás....
De az is megoldás (tapasztalat ft60 nál) hogy megveszed lomexéknél a csatlakozót tán van 150huf is akár..szépen befogod a legközelebbi esztergába és leoldalazol a talpából kb 1 milit és csodáknak csodája wowzi lesz a dolog (az az műxik). A vx7est nem ösemerem de nem kizárt hogy ott is jó ez a mutatvány. Pl szinkron kábelt sem érdemes venni ft60hoz (horrorért) mivel igen kíváló kapcsrajz van annak elkészítéséről...progi meg van ingyenes lásd ft60 commander és tsai. Alaktrész árban meg valahol 500 huf környékén mozog csatlakozóstul varianyákostul mindenestül.
HG4I! Köszönöm az észrevételt! Mint kiderült nem lényegtelen, hogy nálam egy FT-60 játszik. Hozzá a hangfrekis adapter (CT-44) dukálna, csak hát az ára miatt még erősen győzködni kell magam. Addig keresek Nokia csatit, akár egy eredetit is. Üdvözlettel: Szőnyeg