Keresés

Részletes keresés

CsFeco Creative Commons License 2001.06.14 0 0 302
Szijjasztok!!!

Köszöntök mindenkit! Mennék én is, ha már hirvike oly kedvesen invitált, meg hát látni kell az agancsos unokáját! :))

kabirbedi Creative Commons License 2001.06.14 0 0 301
Sziasztok,
új vagyok a topicon, de az Életkertet magam is nagyon..., és itt könnybe szököö szemek lábadnak, kabir zokogra fakad.:-)
Node komolyan:
Mennék magamis, fijammal nagyonis, ha lehet még jelentkezni!!!

kabir, flóra-fauna

hirvike Creative Commons License 2001.06.14 0 0 300
Ez egy szép hosszú link lett...:-( Azért remélem olvasható.
Előzmény: hirvike (298)
hangaroa Creative Commons License 2001.06.14 0 0 299
Igazán nagyon szép plakát!

hangaroa (aki elismerően is tud nyilatkozni:-))) )

Előzmény: hirvike (298)
hirvike Creative Commons License 2001.06.14 0 0 298
Állatkerti séta
vezetéssel egybekötve

2001. június 23 (szombat)
10 órai kezdettel

hangaroa Tasztaltársunk felajánlotta, hogy ha van érdeklődés, körbevezeti a csapatot a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és válaszol a felmerülő kérdésekre.
Akit érdekel, légyszí jelezze a Mit gondoltok az állatkertekről? topicban.

A belépőt (felnőtt 800 Ft, diák 700 Ft) mindenki maga fizeti. (Hétköznap van lehetőség 1 évig érvényes fényképes bérletet venni 1990 Ft-ért.)
(Ha nagyon nem jó a szombat, lehet belőle vasárnap is.)

Előzmény: hangaroa (294)
illlano Creative Commons License 2001.06.14 0 0 297
Szükséges rossz.
hangaroa Creative Commons License 2001.06.14 0 0 296
Persze! Még további hét fajt tartanank a világ állatkertjeiben:

Aonyx capensis (fokföldi kiskarmú vidra)
Enhydra lutris (tengerividra)
Lutra canadensis (É-Am.-i vidra)
Lutra longicaudatus (hosszúfarkú vidra)
Lutra maculicollis (foltosnyakú vidra)
Lutra perspicillata (ennek nincs magyar neve, de - ha jól emléxem - egy indiai faj)
Pteronura brasiliensis (óriásvidra)

Ezek közül egy csomó csak nagyon messzi állatkertekben látható. Pl. a L. perspicillata legközelebb Saigonban (Ho-Shi-Min City).
Viszont óriásvidra van Duisburgban, kanadavi vidra van Prágában és Bristolban is, tengerividra meg Amszterdamban és Rotterdamban.

Persze ez az anyag nem a legfrissebb, csak hirtelen ez került a kezembe. Ha érdekelnek részletesebb adatok, akkor majd elküldöm magánba. Csak ez esetben nyilatkoznod kell, hogy van-e AcrobatReader-ed, vagy valami hasonló, vagy át kell-e alakítsam az anyagot.

hangaroa (aki a friss adatokat nem adja ki olyan könyen :))) )

Előzmény: Kawauso (295)
Kawauso Creative Commons License 2001.06.14 0 0 295
Vidrákról:
Ismersz olyan állatkertet, ahol a L.lutrán és A cirereán kívül van még vidrafaj?
A Vidraházzal mi lesz a továbbiakban? Úgy tudom, megszűnik az európaiak tartása.
Előzmény: hangaroa (292)
hangaroa Creative Commons License 2001.06.14 0 0 294
O.K.! Értem én, meg le is írtad. Nem is azért írtam, hanem inkább magamat mentegetve. Mert igazán szép gesztus lenne, csakhát ez nekem nem áll hatalmamban. :-)

A két nap közül igazából mindegy, hogy melyik, de szerintem a legtöbben inkáb szombaton érnének rá (bár lehet, hogy tévedek). Szóval a két nap közötti döntést inkább átengedném Neked. Azt azonban javasolnám, hogy mondjuk 10-kor találkozzunk a főkapunál, mert du. 2-3-tól valószínűleg elfoglaltságom lesz a tevék környékén.

Remélem, minél többen rá fognak majd érni :-)

hangaroa (akinek fel lehet tenni a kérdéseket) :-)

Előzmény: hirvike (293)
hirvike Creative Commons License 2001.06.14 0 0 293
Mint mondtam, nem ingyenlátogatást szeretnék szervezni, hanem egy kellemes Állatkerti sétát, ahol van kinek feltenni a kérdéseket. A jövő hétvége (június 23-24.) jó lenne neked? Melyik nap érnél rá inkább?
Légyszí írd meg, és akkor elkezdem reklámozni.
hangaroa Creative Commons License 2001.06.14 0 0 292
Sziasztok!

Látom, jó sok hozzászólás termett, amig vidéken voltam. De azért igyekszem reagálni rájuk.

starquake!
"a leirasod alapjan szerintem a nyugatberliniben voltunk. sajnos kepek nincsenek, azok a baratnomnel maradtak. :o( pedig amugy szep volt, csak kicsit koszos es nagyon zsufolt."
Hát, ami a zsúfoltságot illeti, ebben teljesen igazad van! A nyugat-berlini zoo messze nem a legnagyobb Európában, viszont a legtöbb állatfajt ők mutatják be kontinensünkön.
Ami pedig az OFF témát illeti, a 200x azért már elég durva. Hogyan lehet ezt káros hatások nélkül átvészelni? ;-))))

hirvike!
Nagyon szívesen vállalnék ilyen nem hivatalos vezetést. Sajnos azonban az ingyen belépőt egy egész csoportnak aligha tudom elintézni :*(. úgyhogy, lehet bátran jelentkezni. A legjobb volna valamelyik hétvégén (csak ne a mostanin). A megfelelő időpontot akár itt is megvitathatjuk.

Applebaum!
A nemhivatalos vezetésre Téged is szivesen látlak.
"Persze mindenhol vannak kiemelkedő pontok"
Pontosan erről van szó. Vagyis egyik állatkert sem tökéletes teljesen (persze azért erre kell törekedni), de szinte mindegyiknek van valami különleges erőssége.
Nyugat-Berlinben valóban van komodói varánusz, méghozzá több is. Egy terv szerint nekünk is lett volna az új pálmaház környékén, de egyenlőre nem jött össze, úgyhogy most pihentetjük a dolgot.
A rómaiak már évek óta dolgoznak azon, hogy meg tudják újítani az állatkertet. Sajnos, még sohasem jártam náluk, de idén nyáron lesz dolgom Rómában (az ottani Természettudományi Múzeumban - ha sikerül), és akkor az Állatkertet is megnézem. Kiváncsi vagyok, mert elég kevés új infóm van róluk.
"Mintha egyfajta lenézés lett volna bennük. Ugye ők végzik a kétkezi munkát, a srác pedig bemosdva, megfésülködve, tiszta ruhában kis mikrofonba beszél. Vajon a gondozók általában nem kedvelik a pusztán elméleti szakembereket?"
Ez általában igaz, szinte a világ minden táján, de azért szerintem ezt inkább embere válogatja, vagyis azon múlik, hogy ki hogyan viszonyul az állatgondozókhoz. Az elméleti szakemberek (direkt nem írtam olyat, hogy mondjuk felsőfokú végzettségű, mert ilyen az állatgondozók között is van) közül elég sok olyan akad, aki az állatgondozókat nem tartja valami sokra, hanem leginkább amolyan segédmunkás-félének tekinti őket. A valóságban azonban az ápolókkal az a helyzet, amit Gerald Durrell is leírt: "...az egyik leglényegesebb dolog az állatkertben az ápolószemélyzet. Nélkülük nem lehet semmiféle eredményt elérni, s ezért nagyon fontos, hogy kellően megbecsüljük ezt a nehéz és piszkos munkát, s ami még fontosabb, hogy gondosan válogassuk meg őket."
Azok a "gehérgallérosok", akik érezhetően többre tartják magukat, s kicsinylik az állatgondozókat, természetesen nem túl népszerűek az ápolók közében. S mivel ez igen gyakori, az ápolók leginkább ez alapján ítélik meg a "fehérgallérosokat". Ha azonban valaki érezhetően becsüli az ápolókat (esetleg korábban maga is állatgondozó volt), akkor már inkább rokonszenveznek vele.

Kawauso és Vegetable(283)!
Nem is úgy gondoltam, hogy minden tengeri emlős kopasz, csak azt, hogy nem kimondottan "szőrmók". Igazából az a helyzet, hogy minél inkább alkalmazkodott a vízi életmódhoz, annál kevésbé valószínű, hogy szőrzete van. A cetek pl. nemigen jönnek ki a partra, a tengeri tehenek ugyancsak nem, és való igaz, hogy ezek az állatok szinte teljesen csupaszak. Az ún. szemi-akvatikus jószágok, mint amilyen pl. a vidra, de a fókák, rozmárok stb. is, azok már szőrzetet is viselnek. De "szőrmóknak" legfejjebb a fókabébik nevezhetők, azok meg addig nem is mehetnek a vízbe, amíg bébiszőrük van.
Amúgy Kawausonak javaslom, hogy a Dózsa György úton építtessen egy az életnagyságot sokszorosan meghaladó bornzszobrot, amely előtt majd évente felvonulásokat lehet rendezni. :-))))
Az állatokkal kapcsolatos személyi kultusz egyébként nem újkeletű a történelemben. Pl. Batu kán is akart egy nagy szobrot emelni "a" mongol lónak, és minden népet arra akart kényszeríteni, hogy a lószobor elé járuljon, és a patáját megcsókolja (ezt a szobrot a mai Horvátország területén akarta felépíteni, de aztán nem jött össze; haza kellett menni Karakorumba).

Vegetable!
Különben meg sok sikert a vizsgaidőszakhoz. Nagyon együttérző vagyok, mert én meg kedden államvizsgázom!

kotoc!
Egész jók a képek! Hóban száguldó bölénycsorda... hát igen... Ez tényleg nagyon jól mutat... :-)))))

Délután még jövök ide, és írok, úgyhogy reszkessetek! :-)))) (a remegés az emlősök egyik legkedvezőbb energetikai hatásfokú élettevékenysége)

hangaroa (a főenergetikuss)

kotoc Creative Commons License 2001.06.14 0 0 291
Azzal szerintem mindannyian egyetértünk, hogy az állatkert szükséges rossz. Hatalmas hasznot tud hajtani, különösen egy önmagából kifordult világban, de az állatok akkor a legszebbek, ha természetes környezetükben élnek.
Ha szeretnétek pár ilyen képet látni nézzetek el ide

Nem túl különleges a site, de nem rossz.
hirvike van pár jávorszarvas is. ; )
hirvike Creative Commons License 2001.06.14 0 0 290
Tudom, hogy utálni fogtok, meg nem is vagyok topicgazda, de légyszi, légyszi, légyszi, az ilyen csevegéseket nem lehetne a Piazzan, vagy egy külön Vegetable-starquake topicban elintézni? (Nem célom a megbántás, és magánban meg is beszélhetjük.)

Maradok üdvözlettel.

Vegetable Creative Commons License 2001.06.13 0 0 289
Köszi! :o) Máris javult a hangulatom :o)
Előzmény: Törölt nick (288)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 288
nocsak! de szoges ellentetben, kapsz majd szep diplomat ha vege lesz, nemdebar? dedebar!

:o) akkor meg ne itasd az egereket
nevelj inkabb 100 gyereket
jo az ido, ha hull a ho
erre szall a telapo
hoz majd neked ajandekot
tudom jol, hogy nagyon varod
enne a versnek ertelme nincs
de vegetable a legnagyobb kincs.

sq, a hiperempatikus koltoszuperpasi

Előzmény: Vegetable (287)
Vegetable Creative Commons License 2001.06.13 0 0 287
Az ott nem az orrom... Csak sirdogálok... *fáradtZöccség*
Előzmény: Törölt nick (286)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 286
es az orroddal mi tortent?

ez egyebkent a zoologus topik. benne minden mi szem-szajnak ingere.. milyen okos, milyen ugyes, a legkisebb ugrifules.

sq, a teljesseggel hiperempatikus szuperpasi

Előzmény: Vegetable (285)
Vegetable Creative Commons License 2001.06.13 0 0 285
Na most az agyhalott állapot nem vicc volt, ezt most nem értem :( mindenesetre 1éig tart még a vizsgaidőszak, azután agyamhoz térek... Reggel 1/2 5kor kelés, 3ra haza, 1/2 4től számvitelezek... Még példákat is kéne csinálni, de lassan a nevem iss elfelejtem... Bocsi az offért, de lassan azt se tudom, hol vagyok... :*(
Előzmény: Törölt nick (284)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 284
netán én vagyok az 1ed?
Előzmény: Vegetable (283)
Vegetable Creative Commons License 2001.06.13 0 0 283
Nem tulajdon, fajtanév :o) És torkig vagyok ezzel az agyhalott állapottal... *Zöccségvárjaaz1ét* :o)
Előzmény: Törölt nick (282)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 282
János netán?
Előzmény: Vegetable (281)
Vegetable Creative Commons License 2001.06.13 0 0 281
A tengeri kiadását leszámitva nincs állandóan vizben... :o) Most agyhalálom van tanulásból kifolyóan, de valamelyik fóka vagy rozmár (asszem rozmár) szőrös :o) (tiszta röhej, itt látom magam elött, de a neve nem jut eszembe :( )
Előzmény: Kawauso (280)
Kawauso Creative Commons License 2001.06.13 0 0 280
a vízi emlősök általában nem szőrmókok, és fordítva :-))

Vidra! Vidra! Vidra!
(Nálam személyi kultusz van, most is éppen vigyázzállásban tapsoltam :)

Előzmény: hangaroa (261)
Applebaum Creative Commons License 2001.06.12 0 0 279
Az valóban érdekes lenne. Mármint egy nemhivatalos séta.

Egy Berlinben tanuló barátom állította, hogy ott még Komodoi Varánusz is van. Oda is el kéne menni valamikor.

Az elmúlt években jó pár állatkertet végignéztem, és én is csak azt ismételhetem, hogy semmiben nem marad le mienk. Persze mindenhol vannak kiemelkedő pontok. Vidra és jegesmedve tekintetében például Prága a csúcs. (Nem maguk az állatok, hanem a kifutók)

Néhány hete a Rómaiban jártam. Nagyrészt lehangoló hely, szomorú állatok szűk helyeken. De úgy tűnik ezt sokan mondták nekik, ugyanis nagy átépítések vannak. Szeptemberre igérik az új "Biopark" megnyitását. A mostani állapotokat elnézve, lesz abból jövő február is, de a barna medve kifutó elkészült már. Az nem semmi. Szeretnék Rómában barna medve lenni! Ők is vidámnak tűntek, három óriás püfölte egymást önfeledten, a negyedik szunyókált a mesterséges vízesés mellett. Azt hiszem, többen is vannak, de olyan nagy a területük, hogy el tudnak bújni. Az egész kifutó füves, meg köves, és nagyon kellemes hatást kelt.

Egyébként szintén Rómában láttam a következő - inkább emberi, mint állati - jelenséget: Meg lehetett nézni az emberszabásúak etetését, és egy WWF-es srác kommentálta. Nekem úgy tűnt, hogy a gondozók nem tekintették őt igazán partnernek. Mintha egyfajta lenézés lett volna bennük. Ugye ők végzik a kétkezi munkát, a srác pedig bemosdva, megfésülködve, tiszta ruhában kis mikrofonba beszél.

Vajon a gondozók általában nem kedvelik a pusztán elméleti szakembereket?

Előzmény: hirvike (278)
hirvike Creative Commons License 2001.06.12 0 0 278
hangaroa: sokat reklámozom mostanában az örökbefogadást, meg a vezetést, amit a múlt héten kaptunk, és úgy tűnik, hogy lenne rá érdeklődő, hogy egy "nemhivatalos" állatkeri sétát csapjunk. Vállalnád a rád zúduló kérdések tömegét? (Természetesen belépőt mindenki venne.) Neked meg hozunk epresjoghurtot. :-)

Vidám sztori... hát nem is tudom, a majmok az utcán nagyon tetszett, és gondolom, van még efféle. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 277
off

hat igen, valaha kivulrol tudtam az egesz filmet :o) kb 1-200x lattam

on

a leirasod alapjan szerintem a nyugatberliniben voltunk. sajnos kepek nincsenek, azok a baratnomnel maradtak. :o( pedig amugy szep volt, csak kicsit koszos es nagyon zsufolt.

Előzmény: hangaroa (276)
hangaroa Creative Commons License 2001.06.11 0 0 276
Állatkertbe menni egyedül tényleg nem az igazi. Mi is 150-en járunk ide dolgozni, részben az általad említett okok miatt :-))) (nem valami nagy poén, de ilyen későn ennyire futja).

Azt, hogy a két berliner közül melyik állatkertben jártál, szerintem nem nehéz beazonosítani. A nyugat-berlininek van óriáspandája, egy csomó régi stílusú (műemlék) épülete (pl. a zsiráf/antilop-ház ilyen), két éve már megvolt az új, modern vízilóház is. Területe kb. 40 ha, és hozzá van toldva egy olyan új terület, amelyhez egy hajózóvsatornán átívelő hídon jutunk el.
A kelet-berlini kicsit szocreálosabb (kivéve a Friedrichsfelde kastélyt), de alapterületre sokkal nagyobb (150 ha). Van egy óriási, csupabeton elefántházuk, abban laknak a tengeri tehenek is (meg hangaroa is ott lakott néhány éjszakán át, bár ez a tény önmagában még nemigen könnyíti meg az azonosítást).

"csak az a baj, hogy sok gyerekkel tenyleg nem foglalkoznak a szulei... ott vannak az allatkertben es le se sz@rj@k." - Sajnos ez soxor van így. De szerencsére mindig van ellenpélda is.

Ami az offtopik témát illeti, teljes mértékben igazad van, így volt! Látom, otthon vagy a témában.

hangaroa (a pszichoreagens)

Előzmény: Törölt nick (274)
Vegetable Creative Commons License 2001.06.11 0 0 275
Wow! Ugy tünik, ugyanazokat a filmeket nézzük :-DDDD
Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 274
fogalmam sincs, en melyikben voltam, de nagy volt, es tenyleg rosszabb mint a pesti. szivesen jarnek en sokat az allatkertbe, de sajnos maceras, meg egyedul nem olyan jo, mint valakivel elbeszelgetni, meg nevetgelni, hogy ez-meg-ez az allat miert aranyos, ez-meg-ez a gyerek miert ilyen huje es miert nem figyelnek ra a szulei. :o)

persze, ha lesznek gyerekeim, biztos sokat fogunk allatkertbe jarni, mint ahogy engem is sokszor vittek amig kicsi voltam...

csak az a baj, hogy sok gyerekkel tenyleg nem foglalkoznak a szulei... ott vannak az allatkertben es le se sz@rj@k.

off
az nem materializalodnak volt manifesztalodnak helyett??

valahogy igy: negativ emberi emociok materializalodnak viszkoz, pszichoreagens plazma formajaban, amely exploziv paranormalis potenciallal bir.

on

Előzmény: hangaroa (273)
hangaroa Creative Commons License 2001.06.11 0 0 273
Vegetable!

"Zöccség@állatbolond.fantáziadus.hu" :-))))

Üdv, starquake!

Az összehasonlítás ránk nézve igen megtisztelő, mert azért Berlin két állatkertje (a Berlin Zoo a Hardenbegplazt-nál, meg a Tierpark Kelet-Berlinben, Friedrichsfeldén) szakmailag elég sok szempontból topon van. Mindenesetre köszönjük! Igyekszünk megfelelni a várakozásoknak.

Különben, ha két éve jártál nálunk, lassan újra érdemes lesz kijönni (ezt most nem reklámból mondom, hanem komolyan), mert van egy csomó új dolog. És két év tényleg nagy idő. Szóval, ha Pesten jársz (mondjuk a barátnőddel), ne feledj el minket! :-)

OFF: Amúgy örülök, hogy a "Moldávia bánata" megtette hatását. Ígérem, ha gyermeked lesz, nem ragadtatom el Halogénszemű Jánossal! :-)))

hangaroa (akinek a negatív emóciói ennek ellenére sem manifesztálódnak pszichokinetikus nyálkafolyamban :-) hangulatnyálka rulez!)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!