Start születésnapi buli volt az Arenában, valószínűleg a kollégák (kedvéért) nyitották ki.
/Milyen jó volt korábban az 5108-as 22:00-s indulással, tegnap egy Flirtet zavartak végig különvonatként Budapestről Szerencsre, kb tucatnyi "bulizó" kolléga kedvéért.... van itt pénz/.
A szociális kedvezmények (pl. 65 év feletti ingyenes eltörlése) is jobban védhető ha az alapdíj is csökken ezzel együtt. Teljes árúval már szinte senki sem utazik, max. én hazautazáskor, mert ugye a munkáltató megtéríti a heti egyszeri hazautazás 86%-át az állandó és az ideglenes lakcím között. Különben nem lenne kifizetődő.
Az utasok majd fele Bp és agglomerációból van ha lehet hinni a MÁV híreknek, ahol ez folyik a csapból is. Ellehetne gondolkodni, hogy adjuk jó drágán a TÁ jegyet 1 egységért, mint ma és a többség bliccel pár megállós távon, és csak akkor vesz jegyet ha nem sikerül elkerülni a kallert, vagy legyen csak 0.6 vagy 0.5 egység, és mellette szigorúbb ellenőrzés, akkor már kevesebben kockáztatnák meg, sportból nem sokan bliccelnek.
Ez nem is baj, legalább nem lesznek kígyózó sorok a pénztárnál. Fehérváron most nyáron is majdnem buktunk egy vonatot, mert 2 pénztár volt nyitva vasárnap este, hatalmas tömeg és volt, aki fél óráig cserélt ki egy jegyet meg, aki ott akarta kitalálni hova akar menni és milyen jeggyel. Jegykiadó gép nem volt. Legyen minél több helyen, a Keletinél is prímán működik, hogy a többség, aki egyszerű eset megveszi ott, aki meg azt se tudja hová akar menni meg hogy néz ki a vonat az fárasztja a pénztárost vele, 8 helyett lesz csak 2, de elég lesz az is.
Én bizony meghúztam volna a vészféket. De mégis hol ment a vonat ,hogy nem lehetett sehol megállítani? Királyvágányon át 120a? Vagy körvasút? Ha máshol nem Rákoson egyik esetben se okozott volna gondot megállítani. Még Rákosszentmihályon sem, jó oké nincs peron, de inkább leszáll az utas a gazba minthogy 100 km-es kerülőt tegyen.
Eszerint a térkép szerint Vác-alsóvároson már van 1 db automata. Valójában nincs. Igaz, kettőnek is elő van készítve a helye...
Dunakeszi-gyártelepen is több mint egy évig ott volt üresen az automata helye.Végül Soroksárról hozták át az automatát.
Vác nagyállomáson is látom hogy terveznek kihelyezni további automatákat - jó lenne az aluljáróba is tenni legalább egyet, mert sokan jönnek az állomásépülettel ellentétes (hegy felőli, "deákvári")oldalról, és így nem kellene nekik kitérőt tenni az állomásépülethez.
21:05-kor megy a Hortobágy! Furcsa, hogy akkor zár be, amikor még van hegyjegy vonat! Bár a múltkor a Nyugatiban! szombaton kora este nem volt nyitva a pénztár. :(
Nem is írtam a Start-Klubról... De akkor írok. Örülök neki hogy megmaradt az 50%-os kártya, és remélem ez így is marad. A Start-Klub a vasúti üzletpolitika ritka jó ötleteinek egyike. (A másik a virtuális kilométerek bátortalan kísérlete volt, amibe páros lábbal szállt bele a minisztérium, vagy inkább a kártékony tanácsadói-megrendelői szervezete kb. a 2012-es 1-es pótlék idejében.) Ha valamerre el kellene indulni a kedvezményrendszer tekintetében, az a hasonló üzletpolitikai kedvezmények felfuttatása és a szoc.pol. kedvezmények kifuttatása - vagy ha ettől fél a politika, vehetjük a TÁ jegyek árának mérséklését.
A teljesárú jegy egy versenyképtelen túlárazott termék, ezt már elismerte az állam azzal hogy kiosztogatta magának a pecsételős lepedőt. A vasúti szolgáltatás annyit ér meg, amennyit az utasok kifizetnek érte. Ha az átlagvonat átlag fizető utasa csak 66%-ot fizet, akkor valahol ott van a TÁ jegy elvárható szintje.
(Történt nemrég, hogy mivel lejárt a Start Klub kártya, de új igénylést még nem adtam le, egyszer csak rákényszerültem TÁ jegy vételére. TÁ jeggyel utazni a MÁV másik arca. Ami addig szórakoztatóan balkáninak tűnik, arról hirtelen megkérdőjelezi az ember, miért is az, ha már fizet érte. 3400 forintért levonatozni az eddigi 1400 forintos utat (irányonként) már nem volt ár/érték arányban. Nagyjából mindegy is, hogy ezt a jegyet most egy kakaós csigával drágábban vagy olcsóbban adná a MÁV ha netről veszem, mert eleve azt gondolnám meg kétszer, mikor ülök fel vonatra. A Start Klub pont arra jó, hogy ne gondoljam meg. Én is nyerek, a MÁV is nyer.)
Emlékeztek még, amikor azon háborogtam, hogy az utolsó vasúti eljutási lehetőség Egerbe kicsit sem kellemesen működik?
Azt kifogásoltam, hogy a Keletiből 21:00-kor induló gyorsvonatban közlekedő IC-kocsik le vannak zárva, és Füzesabonyban a rövid idejű átszállásnál teljesen felesleges lépcsőzni kell, és persze +75 métert gyalogolni a vonat elején közlekedő lezárt IC-kocsik miatt?
A MÁV válaszában akkor azt írta, hogy az IC-kocsikat csak a miskolci szerelvény viszi, de nem tervezik az utasoknak megnyitni a normálisabb szolgáltatás nyújtó kocsikat, a lépcsős átszállás meg technológiai kényszer (miközben semmilyen vonat nem csámborog akkor már Füzesabonyban, max. a terhesek).
Na, most mégis összejött, megnyitott IC-kocsik (most utaztam először a 3G IC-kocsival, rohadt jó kocsi lett, működő wifi, négy konnektor/4 ülés, kényelmes ülések, esztétikus beltér), és az egri vonatra közös peronos átszállás. Mégiscsak megy ez...
Az új kedvezmények - pl. hajnali vonatokra az e-jegyre 20 % - egyik hozadéka lehet a pénztári nyitvatartások szűkítése, esetleg bizonyos pénztárak bezárása és automatával való felváltása.
A mai munkaerő hiányos időkben érthető, és az új kedvezményekkel jobban védhető is lesz.
A minap megdöbbentem, hogy Szolnok állomáson már most is csak 5.10-20.45-ig van nyitva a - belföldi - pénztár.
Nem a királyvágányon ment, ez egyértelműen kiderül a postból. A jegyvizsgáló szvsz helytelenül járt el, ha tényleg több utast érintett a dolog, akkor lett volna lehetősége intézkedni.
Tényleg jó hír. Kár hogy ilyen sok időbe telt, mire megjött az eszük az illetékeseknek, mert így az online hosszabbítást már nem tudom megcsinálni, és bukom az 5000 Ft-os kedvezményt. :(
A START az e-vonatjegyekre már a kezdetek óta 3%-nál nagyobb kedvezményt szeretett volna adni.
Most engedélyezte a politika.
A csúcsidőn kívüli kedvezmény felé elmozdulás nagyon helyes. Évek óta szó van az ingyenes utazások csúcsidejű korlátozásáról. Úgy látszik a másik végéről próbálják a zsúfoltcsökkenteni.
Az otthon nyomtatott/ mobilos e-jegyre alapból adott 10%-os alapkedvezménynek már komolyan érezhető szokásváltó hatása lesz.
Az automatás 5% kedvezmény szokásmódosító hatására kíváncsi leszek. A Déli jól ellátott automatákkal. Kelenföldön sokszor várni kell, pedig van sok automata. A Velencei-tónál csak 1-1 automata van. Nyáron kevés.
Vajon mi történhetett? Talán lekérték a jegyeladási statisztikát?
Eddig fő problémaként a dolgozó bérlet helyetti START Klub 50% kártyahasználatot jelölték meg.
Nálunk a cégnél két érintett is van: az egyik heti három nap jár be, a másik dolgozó pedig minden páratlan héten munkanapokon. Erre az igényre a dolgozó bérlet nem kifizetődő...
A részleges otthoni munka terjedésével új igények lépnek fel, amire a törzsutas kártya megfelelő lehetőség.
A tervezett 100 km-es korlátzás a hétvégi kirándulásainkat is sújtotta volna, mert a Balaton 80%-a közelebb van hozzánk.
Úgy tűnik, hogy visszakoztak a START Klub kártyák kapcsán, és minden marad a régiben:
A START Klub 50% kártya újra megrendelhető és hosszabbítható online módon. Az online igényelt kártyák első lehetséges érvényességi napja az igénylés napjától számított minimum 30, maximum 60 nap. A START Klub Kártyacsalád megvásárlásának és felhasználásának egyéb feltételei változatlanok.