Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44136

Már majdnem visszakérdeztem, hogy melyik dátumtól, mert nem találtam az akciósok között. Vaksi tyúk vagyok. Persze, hogy ott a Molto Italiano a jobb oldalon. :-)))

Pont ilyen "Fior di cioccolato"-t vettünk az útra Pam-os sajátmárkásban. :-) Finom.

Előzmény: Törölt nick (44131)
Zitka Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44135

Köszi, máris nézem! :-)

(a múltkor pl. nagyon jó minőségű kókusztejet és egyéb távol-keleti cuccokat találtam nagyon jó áron)

Előzmény: Törölt nick (44131)
Zitka Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44134
Ezen én is sokat gondolkodtam már. Ui. az (számomra) egyértelmű, és tapasztaltam is, hogy a mogyoróolajat - pl. wokban - tényleg nagyon fel lehet hevíteni. Pedig az - ezen kritérium szempontjából - középmezőnyös. Igen, azt lenne jó tudni valahonnan, hogy kb. mi az a hőfok az egyes olajoknál, mikor az a bizonyos rossz változás visszafordíthatatlanul beindul. Igaz, ritkán szoktam hőmérővel a kezemben olajat hevíteni. :-))))))))) Így én is az érzékszerveimre hagyatkozom, és igyekszem nem túllépni azt a bizonyos pontot.
Előzmény: H_G (44130)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44133
javaslom a lidl.hu-t
Előzmény: Thor (44132)
Thor Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44132
Már csak azt kéne tudni, én hol találok olyat emberi közelségben.
Előzmény: Törölt nick (44131)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44131

figyelem, a lidliben olasz cuccok! az ominózus lucce extra szűz borssal-rozmaringgal-oreganoval, mindenféle tészták, pl. félméteres szépiás, spenótos, sugok, édességek, pl. cantucci, szal rohanás!

 

(elég vicces, hogy amit nem hoztam haza onnan, azt hazahozom a sarki lidliből :-)

Előzmény: Zitka (44125)
H_G Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44130
Ezzel a listával vmi nagyon nem stimmel -- valószínű, h. a gyakorlatban nem a "füstölési pont" számít, hanem egy máshogy nevezett v. névtelen pont, amikor az illető zsiradék jellege elkezd feltűnően megváltozni. (És nem jó irányba...) A gyakorlatban mindenki tudja, aki szokott főzni, h. legelőször a vaj fog megbarnulni, utána mindjárt az extraszűz oliva kezd majd ázott szénaboglya-szagot árasztani! OK, ez még nem a "füstölési pont", de az ilyen gusztusosból visszataszítóba történő változások SZVSZ a természet üzenetei az embernek, hogy az adott táplálék többé nem egészséges, nem kéne megenni.
Előzmény: Zitka (44129)
Zitka Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44129

Nem tudom, láttad-e, egyszer az olasz topikba belinkeltem a különféle olajok "füstölési" pontját. Sajnos pont a repce nem szerepelt benne, de az általában használt olajok itt vannak:

 

http://www.dolci.it/articoli/oli.htm

Punto di fumo di alcuni oli e grassi
Olio di girasole meno di 130 °C
Olio di soia 130 °C
Olio di mais 160 °C
Olio di arachide 180 °C
Olio extravergine di oliva 210 °C
Burro 260 °C
Strutto più di 260 °C


Számomra teljesen meglepő, hogy a napraforgóé milyen alacsony. :-O És hogy a zsíré milyen magas. :-)

Előzmény: ZsuR (44126)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44128
Igaz - ezert jo a sutesre :))!

Koszi! Jo ha valaki figyel - lehet egyszer en is megprobalom! :))
Előzmény: H_G (44127)
H_G Creative Commons License 2007.08.15 0 0 44127
A repce magasabb forráspontú.
Előzmény: ZsuR (44126)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44126
Ha alacsonyabb forraspontu olajban sutsz, az jobb mint az oliva olajban sutes. Nala is oliva olaj a preferalt, de ha nagy mennyisegben sutok ki hust (ritkan, rantott csirke) akkor canola/repce olajat hasznalok.
Előzmény: ribizli (44124)
Zitka Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44125

:-)

 

Épp a nagy olasz bevásárlás :-) közben gondoltam végig, hogy az elmúlt 10 évben szépen fokozatosan, gyakorlatilag alig használok napraforgóolajat. Régesrégen szinte csak salátákhoz használtam olívaolajat, de azt is inkább vendégségnél, speciális alkalomkor. Most meg már talán félévente 1x veszek napraforgót.

Sültkrumplit (hasábot) csak étteremben eszünk. De én ott is ritkán. Érdekes, már nem is kívánom.

86-ban (hú, de régen volt....) kint voltam 6 hétig Perugiaban egyetemen. Az első két hétben folyton rohannom kellett ;-) az olívaolaj miatt (így sejtem). Most meg már fordítva van. :-))

Előzmény: ribizli (44124)
ribizli Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44124
Olívaolajjal sütsz-főzöl. :)
Mert egészségesen élsz, mediterrán diéta meg minden! És vigyázol a családod egésségére is.
ribizli
Előzmény: Zitka (44123)
Zitka Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44123

Ez az "olajban" sütés talán kicsit félrevezető... Szóval én sem "mélysütést" értek alatta (frittieren), hanem inkább olajon sütést, serpenyőben, két ek. olívaolajon megsütök egy kazal :-) szelet húst v. zöldséget. Vagy éppen kb. ugyanennyi mennyiséggel + fűszerrel bepácolom, és kint a kertben grillen megsütöm. Vagy átforgatok egy kilónyi parázskrumplit ennyi olívaolajban, fűszerekkel és tepsiben megsütöm.

Előzmény: Törölt nick (44121)
H_G Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44122
Pácoláshoz mindenki szerint jó.

Előzmény: Thor (44118)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44121

ez is az volt, kb. ugyanennyiért :-)

 

thor, én nem sütök olivában, igaz másban sem nagyon :-)

Előzmény: Zitka (44119)
Zitka Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44120

Nem való sütéshez? Én csak azt használok. :-)

Előzmény: Thor (44118)
Zitka Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44119
Nagyon finom a fragrante, valóban. :-) Tavalyelőtt azt hoztam. Ahogy az olasz topikon már részletesebben beszámoltam, most még egy üveg robustot hoztam. Nem tudtam ellenállni, 3.87 EUR volt egy liter, éppen akcijjjós volt. :-)))
Előzmény: Törölt nick (44117)
Thor Creative Commons License 2007.08.14 0 0 44118
Tök felcsigáztok már ezzel a Fragrantéval, lehet itthon is kapni valahol? És milyen a Gentiléhez vagy a Robustóhoz képest? És hogy jön bármelyikhez a hús, amikor az olívaolaj igazán nem sütésre való?
Előzmény: Törölt nick (44117)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.13 0 0 44117
nos, kicsit tipródtam kint, hogy a robustot vagy a fragrantét vegyem és az utóbbi nyert. nem utolsó sorban azért, mert a hátoldalán a robustonak hús van, a fragranténak meg saláta. még nem nyitottam ki (van még 2 megkezdett üveg), de úgy érzem, jól döntöttem...
Előzmény: Zitka (43949)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44116
Ja, ha te foldet is akarsz, azt meg kell fizetni. . .!!! Es meg dragabb lesz. . .
Előzmény: tuutuu (44115)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44115
Hát az, hogy  10-szer drágább, pedig nem is sós, meg főd sincs benne...:}}}
Előzmény: ZsuR (44114)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44114
A tisztasagara nem emlekszem - de arra igen, hogy a so tombot reszelni szoktam, mert maskent nem lehetett szetszedni darabokra :))!

Most meg. . .hanyfele sot is arulnak??? :)) Meg. . .mi is lenne termeszetellenes a soban. . .:))
Előzmény: nagypapi51 (44111)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44113

Az nem keményre töltött volt, hanem a légnedvességtől összeállt, mint a beton.

Volt egy régi fa húsklopfolóm, amit egy ilyenen törtem el...:}}}

Győztem legalább úgy megragasztani, hogy dísznek még elmenjen...

Előzmény: nagypapi51 (44111)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44112

De abban csak utólag láttad a földet...:}}

Amiben nem látszik nem tárgyalok vele. A csicsás sókkal az asszony támad, de az legyen az ő gondja...::}

Előzmény: nagypapi51 (44111)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44111
Régen asztali só volt, keményre töltött papírzacskóban, à 2.30.-
Előzmény: tuutuu (44110)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44110

Most nézem, nem is asztali, hanem étkezési, meg természetes. Attól természetes, hogy szemmel láthatóan sok benne a fekete ez+az. Az föld, de ez így van jól...:}}}

A vákuumos sókkal vesződjön, akinek 2 mamája van...

Előzmény: tuutuu (44109)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44109

És ha marad?

A forró víz fertőtlenít, ami homok, ilyesmi a vízbe kerül, az leülepszik, le kell róla önteni a lét.

Én midig "asztali só" nevezetű borzalmat használok, mert ahhoz tudok tartani. Csináltam már tisztítottat is, de minek, mielőtt nekilátok, egy tejfölös pohárban feloldom a sót, aztán az alján levő borzalomról leöntöm a sós vizet...:}}}

De az így leöntött vizet be is lehet párolni, és tessék, ott a tiszta só.

Télen a fűtőtesten, nyáron meg csak úgy bepárolódik...:}}

Előzmény: VKOrsi (44102)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44108
A salatahoz a piros heju krumplit szeretem aminek feher a husa - meg van egy sarga husu is, annak olyan az ize, mintha vajas lenne :)) - nagyon finom.

Nem minidg szoktam a salatahoz, purehez lehamozni a krumplit! Vizet meg nagyon keveset teszek ra.

Meseltem mar errol a receptrol?

Előzmény: ribizli (44106)
bd Creative Commons License 2007.08.12 0 0 44107
Éjszakánként kijárva a konyhába kedvenc kortyom a krumplilé, a karfiollé, a brokkolilé és még egy pár friss zöldség leve.
Másnap már nem szeretem.
Előzmény: ribizli (44106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!