A mustfokolóval az a gond, hogy a keletkezett alkohol ellene dolgozik a cukornak, azaz kevesebb cukrot mutat a ténylegesnél a keletkezett alkohol függvényében, valamint a murciban lévő széndioxid is rontja a mérési eredményt, mivel a gáz kiszorítja a folyadékot, így ugyanakkora térfogatnál kevesebbet fog mutatni a gáz nélküli, de minden más paraméterében azonos murcihoz képest.
Azt hittem valami frizzante készül vagy hasonlón törőd a fejed.
A borokat válaszd ketté a különböző borászatok és a pl Mihály féle termelőkre.
Attól hogy itt bármelyikünk be tudja adni a mintáit egy laborba és ott adnak egy számsort, csufa tudja mennyi parameterre, attól nekünk eléggé szűkös lehetőségek mellett erdjednek ki a mustjaink.
Azt gondolom, azt a bort tudod elkészíteni, amit egy termelői pincében kóstolsz és ízlik.
(Ha jövő tavasszal a sav sok, ki kell venni belőle, ha kevés rakni kell bele. Gyöngyösön ha viszed majd az új bort, elmondják ha rákerdezel.)
Tavaly hoztam Aletta levét - bogyó nem volt csak, hogy megismerkedjek a fehér boros technológiával - gépi szüret konténeréből amiből egy vékony, kemény bor lett. Az egyik legjobb volt amiből fröccsöt kóstoltam.
Csontszárazra kierjedt, 6,4 savval ami többnek tűnik a 3,1-es pH-val
Időközben találkoztam "magas" savú maradék cukros borokkal (nem mind volt nagytestű) amelyek azt erősítették, hogy ha hagytam volna egy kis cukrot benne talán nem tűnne olyan keménynek a bor (nem nekem mert ugye ez mégis csak az én gyerekem)
Tegnap Generosa feldolgozás volt (nem dobtam hátast a beltartalomtól) ami nagyobb savakkal bír mint az Aletta és próbálok okosabb lenni mint (ami látszik) tavaly.
Olyan 80-90 gr/l-ig tudom követni a cukorfogyást fajsúly mérővel de alatta már nem.
A gyöngyösi labor nem probléma (talán még az ár sem) de nem akarok minden másnap elautózni 200 km-t az eredményért, csak ez van a háttérben
Lehet az erjedés vége felé vennem kellene le belőle valamennyit és megállítani azt majd később házasítani a két tételt vagy ledesztillálni ;-)
A legtöbb fajélesztő kifejezetten kéntoleráns, azaz hiába kénezed le, nem fog leállni, vagy ha időlegesen le is áll, tavasszal be fog indulni.
A sav idén -legalábbis nalam- elég jól megmaradt, legalábbis a próbaszüreti eredmények szerint. Kb. egy promillével magasabb lesz, mint általában szokott.
Nekem nincs összehasonlítási alapom mustszuro kosar ugyben. A kombanjos moslékból is ezzel vettem levet és vörös szőlőről is ezzel+ benne a szivattyú, szívtuk le a naggya levet préselés előtt.
Az oprortot kb a zalagyongyével egy időben szedjük. Amint lemegy a zala, a napszámosok tudják kinek van oportó, oda mennek. Ez nalunk lassan 2hete volt. Amig egy kékfrankost 150mazsaval, az oportot 200mazsa felett is meg lehet nyomni hektáronként, de az olyan is. Mellette rothadós, potyogos. Kérdés honnan veszed. Szerintem sava kevés lesz már, ha csak nem valami későn érő hideg helyről veszed. A mostani esők a fokot vissza tudják venni.
Na de kétségbe nem kell esni, bótba minden van ha kell bele valami! :-))))))
Ennek a cukros kérdésednek érdekel a háttere. Teljesen nem értem a kérdést. Valami félig kiforrt murcin agyalsz?
A cukorfogyast refraktometerrel tudod kontrolalni. Az erjedés hevessegetol valtozo a fogyas. Akar 3nap alatt is ki lehet (szó szerint) forralni, de élesztővel is eltarthat 8-9napig, főleg ilyen hidegben.
Kezdőként kérdezném, ha jól láttam egy képen (https://juhfark.hu/az-erjesztes-kiskateja/) a mustnál az üvegballon teteje celofánnal van lezárva kotyogó helyett. Szerintetek ez jó megoldás lehet?
Kicsit még tartok a piros tramini színezésétől (nem mintha eret vágnék ha egy kicsit pinkesebb lesz) ezért a terv az, hogy "kombájn-cefre" kimer, kénez és ha kell hűt. Héjon ázás míg a pincéhez érek (vagy 2 óra), lé elvétel és nem akarok préselni vagyis ami kijön, kijön viszont így jó leves lesz a törköly amit nem lehet csömöszölni vagyis valami-féle "szárazabb" pálinka cefre lesz.
Ha jól emlékszem, neked van PP-mustszűrő csöved ami gondolom jól működik fehér és rozé léelválasztáshoz de vajon a héjon erjesztett kékszőlő cefre levével is jól működik? Saválló szűrőm van amit vagy 3-4x ki kell tisztítani nagynyomásúval.
Na most nehogy megsértődj, tényleg nem bántáskent írtam amit írtam, de vannak helyezetek, amik esetén vakmerőség lenne másként csinálni.
Van egy tartályom ahol úgy látom, valami baleset történt és a musttisztítás előtt beindult az erjedés. Mellette az erjesztős. Ég és föld ha egymás mellett látod ugyanazt. Pl illatok egyértelműen különbözőek.
Gyíkokat, egereket, fadarabolak ki tudod belőle dobálni, mert nem nagy mennyiségű amit hozol. Nem tudom milyen kombanjjal szedi. Ha a ventilátor (ok) frankón ki tudják fújni a levelet, akkor szépen tudsz vödrözni a bogyókból is.
Tavaly vagy előtte a koforrott, letisztult cefre tetejéről leszívtam pár liter levelet. Kb 2-3hetes volt. Finom, zamatos, nagyon ízlett. Ehhez képest a tartályban lévő borban ugyanezt nem éreztem.
Emiatt idén 1napot bogyozás után pihentettem, lezárt hordókban a zúzalékot és csak következő nap kezdtem el préselni.
Eddig tetszik, de a jövő húsvét messzi van még amikor elválik, mire jutottunk. Minimálisan préselek csak rajta, hogy jó leves maradjon a törköly, amit szépen lehet azután csomiszlóval simogatni.
Sztem kérjél tőle a tavalyiból és majd az ideiből is 5-5 litert.
Csúszik egy napot az "átvétel" majd kedden megyek érte, mikor szól.
Viszont...
60 literes hordókban hozom el a cefrét és csak a levét tervezem elvenni (mustszűrő kosáron keresztül), azonban a leves-szottyos bogyóhéjat kierjeszteném pálinka alapanyagnak. (törkölyt csináltam már de ott le kellett döngölni a "száraz" anyagot)
Szerintetek ez így működne? mármint a héjon erjesztés? vagy csináljak narancsbort ;-)
Enzim, pH, élesztő nem gond... ha pálinka cefre lenne
"Most már annyit emlegették a Generosát, kell keressek valahol egy jó darabot, hogy megkóstoljam..."
Ha egyszer majd eljutok hozzád, viszek bort.
Próbára vettem volna pár mázsát, de nem tudtuk összehozni Mihallyal. Végül tegnap este úgy alakult hohy ma el kell szaladnom Orgoványra hordókért, de már nem akartam utolsót pillanatban kavarni. Majd jövőre. Idenre abban maradtunk kapok 5liter bort.
.... és majd Pista is elmondja, ő mit érez, milyen impulzusok ébrednek a fajta kapcsán.
Egy- két apróságot leszámítva, idén egész jók vagyunk!
Még nem matekoztam, de az egész országban tapasztalt hideg tavaszt követő extrém nyár után egy a tavalyihoz hasonló megsült, töppedt termésre számítottam. Egyszerűen nem tudom elhinni, ahogy kinéz a szőlő. Olyan fürtök voltak/vannak pl a zalagyongyén, hogy némelyik mellé akár Boris is mellé térdelhetne fotózkodni!
:-))))))
A kötődés nagyon szépre sikeredett, a bogyók lédúsak és ahol nincs a tőke túlterhelve, ott nagyok is. Valahogy ízre érzek egy "semmilyen" jellegtelen végeredményt.
Nem szeretnék vitát generálni és meggyőzni bárkit is. 1-2 mázsa esetén lehet játszani és az égiekre bizni a folyamatokat.
Az idei szezonban kb 40- 45 mázsa szőlőt dolgoztam fel tegnap estig. Jó kiindulópont, hogy van egy jó alapanyagom, de ekkora mennyiségnél szeretném én irányítani, mikor mi történik.
Az én hobbi szintemen, komoly logisztikát igényel hogy minden fázis ossze legyen hangolva. Így is előfordulhat hogy történik valami ami keresztül húzza a számításokat, de ennyi szőlőt sajnálnék "spontán" elkótyavetyélni.
Az aszály sajnos az érésre is kihat... Nálam már Néró (úgy 20-21MM) Göcseji Zamatos (18MM) és Solaris (kb23MM) már lejött, szépen dolgoznak. Sajnos a lékihozatal nem lett a legjobb. De legalább nem szálltak el a cukrok... A többiek még kicsit pihennek kint, nincs kellően jó ízük. Csak ki tudja, mi marad a darazsak után. Most már annyit emlegették a Generosát, kell keressek valahol egy jó darabot, hogy megkóstoljam...
Nálam 16-18 MM°-nál járunk (pár 19-es "tőkével") illetve a darazsak is megjelentek a szép napsütésben
és
hétfőn Generosa feldolgozás ;-)
Kicsit ma munkaigényesebb volt a szüreti felkészülés mert nem volt víz a házban, hogy a nagynyomású segítségét kérjem de hát évszázadokon keresztül nem volt ilyen segítség... no-meg pár dolgot hazahoztam mert így kényelmeseb/hatékonyabb volt...
Igen, fehérbe is lehet. Tavaly is aszályos év volt, akkor is lehetett tápanyaghiány, de egyéb stresz is okozhatta az erjedés leállását. Ha a mustot tisztítod, akkor fokozottan szükséges a tápanyag. Magas alkohol, lehűlés....