Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44186

Gesundheit!

:o)))

Előzmény: fiola (44183)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44185
Gondolom a gepi szeleteles miatt, hiszem a tobbi szalonnat nem szokas geppel szeletelni.

Azert attol meg szalonna. . .magyarul is, nem kell mindjart angolul titulalni!
Előzmény: szysssz (44180)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44184
Hiszen tudom, ertem is - csak amikor ennyire egyeni egy nemzet szohasznalata - kiteszi magat hogyismondjamcsak. . .annak, hogy nevetseg targya lesz.
Mindig sertve erzem magam, amikor a magyarokrol ugy beszelnek, hogy "fogalmuk sincs rola. . ." pl az etkezeseknel, amikor valaki elmegy egy nemzetkozi szintu magyar szallodaba, es amikor rendel valamit nem az ami.
Amikor valakit meghivnak "brunch"-ra, es nem az ott szokasos eteleket szolgaljak fel.
Ez a nezetkozi reputacionkat rombolja.

Ha onnan indulunk ki, hogy nagyon keves fele szalonna volt kaphato amikor gyerek voltam - no meg nem is aramlott be az idegen aru, az idegen szo annyira mint most.

Jo lenne torekedni arra, hogy neven nevezzuk a gyereket - hiszem a szo az kommunikalasra keszult, ahhoz meg az kell, hogy ha mondunk egy szot, akkor ugyanarra gondoljunk.


Ami engem elamit, hogy mikor mit vesz at a magyar, es milyen indokkal.

Ugyanis a "bacon" is fustolt. . .nekem leginkabb a kolozsvarira emlekeztet, kis caszarszalonna beutessel.

Nem egy egeto kerdes, mindenki erti, vagy erteni fogja mirol van szo - csak a bajusz alatt mosolyogni is fognak. . .no az ami nem esik jol.
Előzmény: tuutuu (44177)
fiola Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44183

Ahamm, mille gracie :)

Előzmény: joy (44170)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44182
Vadas mártást.
Előzmény: Cesete (44178)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44181

Hát nem.

A bacont a mai magyar konyhanyelv a vékonyra szelt húsos-füstölt szalonnára használja, míg a szalonna az tömény zsiradék, rózsafehér, füstölt-, vagy avassárga...

Nem mindegy: baconba, vagy szalonnacsíkba tekert, grillezett csirkemáj...

:o)

Előzmény: ZsuR (44174)
szysssz Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44180

Itthoni szóhasználatban mára a "szalonna" kifejezés szinte kizárólag a füstöltet jelöli, a "bacon" pedig a hús-zsír rétegezettségű hajszál vékonyra metéltet.

 

Ma sokan el nem tudják képzelni, hogy a "szalonnát olvasztunk" meghatározás eredendően a fehér sózott szalonnára vonatkozott. (igaz, ritkán lehet hozzájutni)

 

Az alföldi emberek inkább ezt fogyasztották és különleges csemegének tartották, ha már megsárgult (megavasodott).

Előzmény: ZsuR (44174)
kockasfulunyul Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44179
Én vm szószt csinálnék, kaporszósz, paradicsomszósz, sajtszósz, ilyesmi.
Előzmény: Cesete (44178)
Cesete Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44178

Jó reggelt!

 

Van itthon zsemlegombóc, amihez a hús nemigen sikerült, mit tudnék hozzá készíteni? (konzervatív ízlésű gyerekeknek kéne)

Előzmény: tuutuu (44177)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44177

Az még hagyján, de bacon-szalonna névvel illetve, így, együtt...:}}}

 

Amúgy alighanem a gyárilag vékonyra szeleteltre ragadt rá a dolog. Nekem van éles késem, néha jó szalonnám is, a boltosok dugják föl maguknak ( bár tegnap láttam a hűtőben egy zacsekkal, a zasszony készül valamire...:}}}

Előzmény: ZsuR (44174)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44176

Ammán igaz...:}}

Dehát én házilag tisztítom, ha kedvem van hozzá...:}}}

Mindenesetre a levesbe az ülepítettet szoktam beleönteni, 10 perc alatt a nagyja leül.

Még így is gyanús lötty, de mégsem annyira...:}}}

Előzmény: joy (44171)
zrínyi62 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44175
köszönöm a segitséget, már ki is próbáltam.s nem  képzelte magát atombombának!
Előzmény: Vének Tanácsa TM (44074)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44174
Erdekes egyik masik angol (vagy mas) szo, kifejezes mennyire elterjed a magyar nyelvben.
Ahanyszor olvason a "bacon"-t, meglepodok, miert nem jo a szalonna szo. . .hiszen a bacon is szalonnat jelent!
Előzmény: joy (44172)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44173
Az anyue is ez a recept volt - en is igy csinalom. Igaz, anyu is, en is szoktunk fott zellert is tenni bele. Az ecetet a zeller fozolevebe tesszuk, az a salatale.
Anyu nem evett olajat, egy kanalka liba vagy kacsazsirt tett ra.
Előzmény: joy (44164)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44172

Egy pirinyó Nyár_s_csorgató...

Tűzelésre kész...

-Kend a hajadra a sültrumlit, baconosmájat adjál!

Érlelődik a csülkös-babgulyás

Terítéken...

Szalonnázás...

...füstölés.

És megint grill...

Csirkecombok, tejbemáj-szeletek, padlizsán, paprika, V.hagyma, F-hagyma, körte, kukori, és ártatlan paradicsom-uborka-fetakockák, és sok-sok sörök...

Tűzmester a Pokol Angyal-a volt...

:o)

 

joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44171

Kősó.

Kő só?

:o)

Még mindig jobb, mintha a fogad varcogna a só alatt!

:o)

Bocsi!

Előzmény: tuutuu (44166)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44170

És mennyire változatos a "friss-aprított" Parmezán!

Vékonyan reszelve, vastagon reszelve, porítva, kunkorira szeletelve, csíkozva, kockázva...

Olajos-fűszeres variációiról regélni lehet!

Előzmény: fiola (44151)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44169
:o))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: nagypapi51 (44150)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44168

Nem vérprofi, de...

2004 őszén Padovából hozott Grand Padano maradékát jó hónapja reszeltem -Isten látja lelkemet- tejfölös nudlira.

 

Tárolása 1*ű:

Szárazra törölve, zsírpapírba tekerni, szűk nájlonzacsiba csavarni, hűtőbe tenni.

4-5 hónaponta kevéskét reszelni vendégeknek, alaposan körbenézni, nem kezd e pelyhedzeni. Ha igen, sós tejjel ledörzsölni-mosni, szárazra törölve új zsírpapírba, új nájlonzacsiba tenni vissza a hűtőbe.

 

A hűtőben sose legyen jól záródó kotlán kívül semmiféle szőrös étek -kék sajt, chamambert, érlelt szalámi!!!

Előzmény: fiola (44140)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44167

No, ez az, mit próbáltam anno elmagyarni.

Az olíva isteni salátákhoz alla Nature, hirtelensütéshez /megolajozva vékonyan a serpenyőt- főzéshez -mérteékkel.

 

Bő olajban -bécsi-párizsi szelet, bundásalma- sütéshez CSAK a rendes Venus-napraforgó olaj alkalmas. Vagy kukoriolaj.

Előzmény: Zitka (44123)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44166
Persze, csak varcog a fogam alatt...:}}}
Előzmény: joy (44165)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44165

Asztali-étkezési...

Só, ami só.

Kell az a kis fekete Ez&Az benne.

Egy kis "Föld-terápia" csak jót tesz!

"Porból lettünk, porrá leszünk." ...............................

:o)))

Előzmény: tuutuu (44110)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44164

Swáb krumplisaláta:

Héjában főtt kiflikrumpli hámozva, karikázva. Rá 1/4-annyi makai hagymakarika, rendes "nagyiféle salátalé" -pici olaj, kömény, cukor, só, forróvíz, ecet...lehűtve- óvatosan összerázva.

1 egész napon át lefödőzve hűtőben érlelni.

Tálalás előtt meghinteni kevés aprított zöldségzölddel, jó maréknyi lilahagyma-karikával díszítve asztalra tenni.

Előzmény: ribizli (44099)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44163

Ízlések és ...

Makai hagyma kell a krumplisalátába.

Zsírosdeszkára -mint írtad is- lilahagymakarika a zigazi.

Sokféle saliba is jó ha színes a belé való, pölö: hagyma kétszínű.

Előzmény: szysssz (44095)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44162

Én a gyümileveket úgy készítem, hogy centrifugálom /meglevesítem/ a gyümölcsöt, miközben citromlevet csorgatok belé -színesedés ellen-, majd fölforralom rottyanásig, üvegekbe merem, lezárom. Párnák közé fektetem, dunyhával takarva jó 2 napon át pihentetve lehűtöm.

Ha van mikró a háznál, a befőttes üvegeket beteszem, buborékos-gyöngyözésig mikróztatom (~2-4 perc / literes üveg), majd kesztyűvel kikapdosom, födővel lezárom, ezt is dunsztban pihiztetem.

Előzmény: tapirka1014 (44085)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44161

Pritamin.

Az a zakuszkatika.

Sütés igen, bűrözés, ahogy sikerül.

:o)

Előzmény: Thor (44084)
joy Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44160
Van még az eredeti fehér-sárga vastaghusú kalocsai paprika is?
Előzmény: nagypapi51 (44083)
joy Creative Commons License 2007.08.21 0 0 44159
No, ez a két érték kellene, az elő, és utófőzési idő!
Előzmény: Vének Tanácsa TM (44079)
joy Creative Commons License 2007.08.21 0 0 44158

Nem darál, szecskál!

:o)))

Bocsi a késésért, de nyaraltunk.

Előzmény: Törölt nick (44078)
joy Creative Commons License 2007.08.21 0 0 44157

Jól sejtettem, kezelése hasonlít vmennyire a WMF-hez.

 

Főzési idő mennyi volt???

Előzmény: Vének Tanácsa TM (44074)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!