Erdekes egyik masik angol (vagy mas) szo, kifejezes mennyire elterjed a magyar nyelvben. Ahanyszor olvason a "bacon"-t, meglepodok, miert nem jo a szalonna szo. . .hiszen a bacon is szalonnat jelent!
Az anyue is ez a recept volt - en is igy csinalom. Igaz, anyu is, en is szoktunk fott zellert is tenni bele. Az ecetet a zeller fozolevebe tesszuk, az a salatale. Anyu nem evett olajat, egy kanalka liba vagy kacsazsirt tett ra.
2004 őszén Padovából hozott Grand Padano maradékát jó hónapja reszeltem -Isten látja lelkemet- tejfölös nudlira.
Tárolása 1*ű:
Szárazra törölve, zsírpapírba tekerni, szűk nájlonzacsiba csavarni, hűtőbe tenni.
4-5 hónaponta kevéskét reszelni vendégeknek, alaposan körbenézni, nem kezd e pelyhedzeni. Ha igen, sós tejjel ledörzsölni-mosni, szárazra törölve új zsírpapírba, új nájlonzacsiba tenni vissza a hűtőbe.
A hűtőben sose legyen jól záródó kotlán kívül semmiféle szőrös étek -kék sajt, chamambert, érlelt szalámi!!!
Én a gyümileveket úgy készítem, hogy centrifugálom /meglevesítem/ a gyümölcsöt, miközben citromlevet csorgatok belé -színesedés ellen-, majd fölforralom rottyanásig, üvegekbe merem, lezárom. Párnák közé fektetem, dunyhával takarva jó 2 napon át pihentetve lehűtöm.
Ha van mikró a háznál, a befőttes üvegeket beteszem, buborékos-gyöngyözésig mikróztatom (~2-4 perc / literes üveg), majd kesztyűvel kikapdosom, födővel lezárom, ezt is dunsztban pihiztetem.
Én éppen azért váltottam reszeltről darabosra, mert sokkal-sokkal finomabb a frissen reszelt. Kb. akkora a különbség, mint pl. a szárított és a friss bazsalikom közt.
A fagyasztás a kenyérféléknél bevált. Sajttal még nem próbálkoztam.
Igen, tudom, de Magyarországon a lakosság 80+%-a nem Budapesten él, a Cora meg a legnagyobb néhány vidéki városban van még. Erre gondoltam az "itthon" szónál. ribizli
Én simán mélyhűtőzacskóba teszem, és be a fagyasztóba, amikor kell, kiveszem, és úgy fagyosan reszelek, amennyi kell. Teljesen jól reszelhető, ez egy zsíros sajt, nem fagy keményre. Mondjuk hónapokig nem jó tartogatni, mert elveszíti az aromáját tapasztalatom szerint. Igen, tudom, kisebb darabban meg nem nagyon lehet kapni itthon. :( ribizli