Az is jó megoldás, ha valakinek megvan pölö CD-n, akkor abból mailcímemre megkűldené HA7ZA Szintézeres URH FM a/v projektjének leírását. (Tehát RT '92/1,2,3,4 példányaiban található a leírás.) Nagyon örűlnék neki! Öreg Csóka
Üdv Topiklakók! Van néhány RTÉK, és RT folyóirat amit baráti segítségként kaptam többektől. Nos mivel több helyről gyült össze, így van több felesleges példányom. Ezeket baráti alapon én is továbbadom, hátha hiányzik valaki gyűjteményéből. RTÉK-k alábbi példányai: '88, '91, '93, '94 RT-k: -82/1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 -83/2,3,5,6,7,8,9,10,11,12 -84/1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 -85/1,2,4,5,6,8,9 -86/4,5,6,7,9,10,11,12 -87/ Teljes évfolyam -88/1,5,6,7,11 -89/ Teljes évfolyam -90/3,4,5,10,12 -91/1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 Mailomra kűldött póstacím megadása esetén elkűldöm.
Áttanulmányoztam alaposabban is ezt az áramkört, ill. a BRG mérési utasítását az egységre vonatkozóan. Utóbbiban közölnek egy segédáramkört, mellyel az antennaváltót ellenőrizni lehet.
Az A pontra a szignálgenerátort kell kötni, a B pont az antennaváltó 1-es pontjára kötendő (ez tulajdonképpen az a pont, ahová az adó kimenete csatlakozik, s ahol az antennaváltó egyenfeszültséget is kap).
A C pont az antennaváltó 6-os pontjára csatlakozik (ez a vezérlőfeszültség bemenete az eredeti áramkörben).
A D pontra +9,4V-ot, az E pontra +13,6V-ot kell kapcsolni.
A további részletek most nem fontosak, mert nem az ellenőrzés a célunk. De a segédáramkör működése teljesen egyértelmű, és szinte adja magát, hogyan lehet "kívülről" megtáplálni úgy, hogy más alkalmazásban is működjön.
Szóval, a dolog elvileg működik, itt az ideje "élesben" is kipróbálni. Hamarosan beszámolok majd a fejleményekről!
Természetesen adáskor kell egy +10 V-ot adni neki. Ha vevő bemenetre teszed, akkor értelemszerűen vétel közben kell neki adni. Ez nem probléma talán...
Meg lehet oldani, valami ahhoz hasonló megoldással, mint a TV antennák távtáplálása, tehát rá kell tenni az A/V váltó adáságára (ez a rádión vétel lesz) valamilyen kondi+fojtó megoldással vételkor 9 V-ot. Ki lehet kísérletezni. hasonló megoldást csináltam, amikor egy másik rádióba építettem 301-es antennaváltót.
Igaz,a 301-es antennaváltónak van valami trükkje, hogy a RF jeleken kívül valamelyik állapotában meg kell kapnia 9V-ot is az RF végfok felől. (Most nem emlékszem, melyikben, hadd ne vegyek elő rajzot) Bár gondolom, ha egy ilyen benne van, akkor már ez meg van oldva. A legközelebbi végfoképítésemnél ki fogom próbálni. Mi a véleményed, a 20W-os FM 301 antennaváltója (ez az, amiben 3+3 kapcsoló dióda van) elbir 40 W-ot? Mert ha legközelebb végfok építésben gondolkodom, az ilyen 40-50 W lesz.
Valamilyen diódás antennaváltó kapcsolást keresek. Olyasmit, mint ami az FM301-ben van, de nekem a végfok elé kellene. Van valakinek ilyen rajza? Max. 500mW-ot kéne elviselnie. Végig böngésztem jónéhány RT-t, RÉK-et, de mindenhol a jó öreg jelfogókkal oldották meg a dolgot. URH-n elfogadható SWR-t produkáló jelfogó-vadászat helyett szerintem célravezetőbb lenne félvezetővel megoldani a dolgot, főleg ilyen kis teljesítménynél, de nem találtam rajzot hozzá.
Elhiszem hogy rossz szájízt ad neked hogy a BM nem vesz ezután konvencionális rádiókat, de azért nem kellene elrugaszkodni a valóságtól. A rendszer kiépítése alapvetően befejeződött, de természetesen mint minden celluláris hálózatnál ennél is csiszolgatni kell, még sok repeatert fognak telepíteni, azokat hangolgatni. A végkészülékek teljesen jól használhatóak, persze mint minden készüléknek ennek is vannak hibát, pl. a kézinek a hátsó tekerőgombja eléggé könnyen elhagyható, a mobilnak meg agyatlanul kiáll a mikrofon csatlakozója, ezért persze le is törik rendesen. Még a konzolokra lehetne a legtöbb rosszat mondani, de ezeket is folyamatosan csiszolják, és most már kezd egészen használhatóvá válni. Az anyagi oldal más kérdés, és persze az analógot is lehetett volna fejleszteni, de ez van és kész. Nem kell szajkózni a kamu félinformációkat. Egyébként megsúgom, hogy pont azokat a funkciókat használják a legtöbbet a Tetra készülékeken amik az analóg rendszeren nem is léteztek, és ha a most modern konvencionális rendszert vennénk akkor most sem léteznének.
Sok évvel ezelőtt volt pár nap, amikor egy oldalnyi marhaság gyűlt össze. Pl. a járőr beszól, hogy intézkedett, mert egy hetven éves nénike lepofozott egy nyolcvan évest egy kiló paradicsom miatt. Aztán kékre festett fejű szurkolók mentek az utcán. Aztán valaki nyomkod az egyik rendőrátjátszón, mire cukkolják, hogy úgysem mondja meg a telefonszámát. Erre a hülye megmondja, mire kiszállnak hozzá és bejelentkeznek a rádiójáról. :-)) Stb.
Egy biztos pöstmegyében északon még nem tetráznak.....pontosítok eddig nem tetráztak. Szépen lehet őket hallgatni, mondjuk sok értelme nincsen...valahogy nem mozgat hogy most éppen hangoskodó huligánokat jelentett fel Manci bácsi, illetve kinek mikor járt le a kötelezője műszakija meg hova a fészkes fenébe rohan a kék szuzuki amikor igazoltatni akarják.
Köszönöm köszönöm mindenkinek az FT-kel kapcsolatos válaszokat!
A rádiókat valóban használók tapasztalatai kellemesek, ezek szerint a "mindentudó" készülékekben jó, és acceptálható kompromisszumok vannak.
Meglepő ez a "céges/áfás" téma, hiszen megveszem, és készletre kell tennem a rádiót. Talán három év alatt írom nullára, de addig tologatom magam előtt a leltárban/eszköznyilvántartásban, amortizálgatom. Ez jó? Ezek szerint..
Vagy a másik lehetőség, hogy másról kérek számlát, amit megesz pl a hörcsög, és rádiót kapok...