Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44202
A szocializacion is lehet valtoztatni - sot kell, mert ha stagnal az gond.

Persze, hogy nem ez a legnagyobb gond - de ez az a gond amin a legkonnyebb valtoztatni, nem kell hozza mas mint figyelem es akarat.
Ha minden valtozas igy mehetne!

Előzmény: tuutuu (44194)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44201
Mint hálózat valóban nem. De a Kossuth Lajos utcában a Puskin mozi mellett volt egy picike csemegebolt, Meinl figura volt a portálján, angol és francia mustárt, Worchestert, Heinz katchupot norvég szardiniát, anchovit,  (szardella) rendszeresen lehetett kapni, és itt mérték és a város legkitűnőbb presszókávéját (kis csokipasztillával) "bélelt blokk"' nélkül is.
Előzmény: ZsuR (44191)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44200

Az a göngyölt szűzpecsenye nem akármilyen lehetett.

 

Nekem egyre jobban tecc, ha más süt-főz, én meg csak beburkolom!

(Legföljebb némileg utóízesítem. Van egy réges-régi vegyszerem, amit a család bocsátható ferdeségemként könyvel el: anno a Dresdener Vúszterszósz-Ragufan volt egyik legkedvencebb kajám. A Worchestershire Sauce azóta etalon, ha valami gyöngécske, rögvest cuppog az üveg...

:o)

Előzmény: tuutuu (44197)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44199

Így igaz!!!

 

És pont ez az, ami miatt valami mód meg kell különböztetni a szalonnát a szalonnától!

 

Semmi más szalonnaféleség nem hozza össze azt az ízcsodát, amit a "baconba göngyölt-majorannás-fűszeres parázson sült csirkemáj" produkál!

Oly annyira, hogy az 1 kilónyi tisztított csirkemájat én sütöttem, 3-an kóstolgatták, és végül egyetlen pirinyóval kellett beérnem, mert ahogyan sült, úgy párolgott el. Én balga, fogóval, tüskével forgattam, belesek meg késsel-villával kapkodták.

Előzmény: ZsuR (44192)
bd Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44198
ZsUr, mert akkor még nem éltél.
A II. világháború után az 1. Metro építkezéséig Julus Meinl volt a Bp. V. kossuth Lajos U-Petőfi sándor utca sarkán. Az árkádosításkor szűnt meg.
bd
Előzmény: ZsuR (44191)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44197

Sőt, a hentesemnél van kemencés szalonna.

Ez a parasztvakítás csúcsa, mert a füstölt kolozsvári, ha már nem fogyna el, kifut a pályára főtt füstöltként, és ha már úgy se nyert, még szénné sütik.

Cserébe baromi drágán árulják.

Egyszer kóstoltam, nem haltam meg, de annyiért...:}}

 

Mondtam a hentesemnek, ha nem tiltja ki a holmit a pultból, bojkottálni fogom...:}}

Előzmény: joy (44195)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44196

Az olyan...

A zasszony tényleg törpölt, ellőtte  a zacsek bacon-szalonnát...:}}

Krumpli-hagyma-szalonna ágyon elhasznált egy általam elfeledett szűzpecsenyét.

Amikor ráripakodtam, hogy tekerje bé bacon-szalonnába, meg is tette, és sajnos megettük..:}}

( Én máshogy csináltam volna, dehát ő volt az éberebb, én meg csak halkan kiabálok bele más sütés-főzésébe.)

 

tuutuu

most Tudósító

Előzmény: joy (44193)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44195

Valóban, Július Májn el előtt is volt már slicced békon.

:o)

 

A császárszalonna megmármegintegészenmás!

Mára a zUngárische konyhanyelv a vékony csíkokra szeletelt, füstölt (-főtt?) húsos szalonnát értelmezi.

A császárszalonna-császárhús mellett van még jónehány igen finom hasonló készítmény, amely igen remekül növeli a fogyasztó koleszterin-szintjét...

Erdélyi szalonna, paprikás szalonna, abált szalonna, forró zsírban sült szalonna...

Haj rá töpörtyűk!

:o)

/No, ez milyen nyelven van? :o)))/

Előzmény: ZsuR (44191)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44194

Van ebben igazad, dehát ez az ország így szocializálódott.

 

Istenkém, ez lenne a legnagyobb bajunk....:{{{

Előzmény: ZsuR (44184)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44193

Úhüm.

Ezenmód találkoztam az első tépőzáras konzervdobozokkal.

Csak egy baj volt a sliccedbaconnal :o), könnyen szakadozott, nehéz volt ezt-azt belétekerni, könnyen szakadozott szét-szana.

Előzmény: nagypapi51 (44188)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44192
A kulonbseg a minosegben van - egyebkent mind szalonna.
Előzmény: joy (44189)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44191
1987-ig nem volt Julius Meinl Mo-n.

Jajj de szeretem a csaszarszalonnat. . .meg az osszes otthoni szalonna szalonnat. . .az osszes bacont odaadom erte!!! :))
Előzmény: nagypapi51 (44188)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44190
Az mas, ha nekik nincs ra szavuk - de a magyar nyelv gazdag, ott a szo a fogalomra!!!!
Előzmény: H_G (44187)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44189

Hüm-hüm.

 

Szombaton akarék piatzolni, de ha összejön, holnap kimegyek a Marsra, szalonnákat venni, mert picinyég félreértelmezést vélek felfedezni bacon-szalonna-szalonna között, hol ott még a töpörtyű is.

:o)

Előzmény: ZsuR (44184)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44188

Igazad van, (főtt)-füstölt császárhús (hasaalja szalonna).

A bacont nálunk először csak exportra készítették a '80-as évek közepe táján, 40 dkg-os kiszerelésben, hengeres nemzeti színű fémdobozban. "sliced bacon" felirattal, ami visszamaradt ilyen-olyan okokból, azt 46 magyar forintokért árulták a J. Meinlben.

Belül a hosszú szeletek két oldalról középre hajtva (mint a klasszikus "dupla" vajastészta hajtogatás) vékony zsírpapírba csomagolva lapultak. Sokkal finomabb volt mint a ma kaphatóak bármelyike. (Ez inkább az Íz-emlékekbe kívánkozna)

Előzmény: ZsuR (44184)
H_G Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44187
Helyes! Sőt, az angolok-amerikaiak is hagyják abba a bacon szó használatát, hiszen az köztudottan az ófelnémet bacho-ból származik, és milyen ciki már, hogy nincs rá saját szavuk?!

Előzmény: ZsuR (44184)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44186

Gesundheit!

:o)))

Előzmény: fiola (44183)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44185
Gondolom a gepi szeleteles miatt, hiszem a tobbi szalonnat nem szokas geppel szeletelni.

Azert attol meg szalonna. . .magyarul is, nem kell mindjart angolul titulalni!
Előzmény: szysssz (44180)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44184
Hiszen tudom, ertem is - csak amikor ennyire egyeni egy nemzet szohasznalata - kiteszi magat hogyismondjamcsak. . .annak, hogy nevetseg targya lesz.
Mindig sertve erzem magam, amikor a magyarokrol ugy beszelnek, hogy "fogalmuk sincs rola. . ." pl az etkezeseknel, amikor valaki elmegy egy nemzetkozi szintu magyar szallodaba, es amikor rendel valamit nem az ami.
Amikor valakit meghivnak "brunch"-ra, es nem az ott szokasos eteleket szolgaljak fel.
Ez a nezetkozi reputacionkat rombolja.

Ha onnan indulunk ki, hogy nagyon keves fele szalonna volt kaphato amikor gyerek voltam - no meg nem is aramlott be az idegen aru, az idegen szo annyira mint most.

Jo lenne torekedni arra, hogy neven nevezzuk a gyereket - hiszem a szo az kommunikalasra keszult, ahhoz meg az kell, hogy ha mondunk egy szot, akkor ugyanarra gondoljunk.


Ami engem elamit, hogy mikor mit vesz at a magyar, es milyen indokkal.

Ugyanis a "bacon" is fustolt. . .nekem leginkabb a kolozsvarira emlekeztet, kis caszarszalonna beutessel.

Nem egy egeto kerdes, mindenki erti, vagy erteni fogja mirol van szo - csak a bajusz alatt mosolyogni is fognak. . .no az ami nem esik jol.
Előzmény: tuutuu (44177)
fiola Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44183

Ahamm, mille gracie :)

Előzmény: joy (44170)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44182
Vadas mártást.
Előzmény: Cesete (44178)
joy Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44181

Hát nem.

A bacont a mai magyar konyhanyelv a vékonyra szelt húsos-füstölt szalonnára használja, míg a szalonna az tömény zsiradék, rózsafehér, füstölt-, vagy avassárga...

Nem mindegy: baconba, vagy szalonnacsíkba tekert, grillezett csirkemáj...

:o)

Előzmény: ZsuR (44174)
szysssz Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44180

Itthoni szóhasználatban mára a "szalonna" kifejezés szinte kizárólag a füstöltet jelöli, a "bacon" pedig a hús-zsír rétegezettségű hajszál vékonyra metéltet.

 

Ma sokan el nem tudják képzelni, hogy a "szalonnát olvasztunk" meghatározás eredendően a fehér sózott szalonnára vonatkozott. (igaz, ritkán lehet hozzájutni)

 

Az alföldi emberek inkább ezt fogyasztották és különleges csemegének tartották, ha már megsárgult (megavasodott).

Előzmény: ZsuR (44174)
kockasfulunyul Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44179
Én vm szószt csinálnék, kaporszósz, paradicsomszósz, sajtszósz, ilyesmi.
Előzmény: Cesete (44178)
Cesete Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44178

Jó reggelt!

 

Van itthon zsemlegombóc, amihez a hús nemigen sikerült, mit tudnék hozzá készíteni? (konzervatív ízlésű gyerekeknek kéne)

Előzmény: tuutuu (44177)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44177

Az még hagyján, de bacon-szalonna névvel illetve, így, együtt...:}}}

 

Amúgy alighanem a gyárilag vékonyra szeleteltre ragadt rá a dolog. Nekem van éles késem, néha jó szalonnám is, a boltosok dugják föl maguknak ( bár tegnap láttam a hűtőben egy zacsekkal, a zasszony készül valamire...:}}}

Előzmény: ZsuR (44174)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44176

Ammán igaz...:}}

Dehát én házilag tisztítom, ha kedvem van hozzá...:}}}

Mindenesetre a levesbe az ülepítettet szoktam beleönteni, 10 perc alatt a nagyja leül.

Még így is gyanús lötty, de mégsem annyira...:}}}

Előzmény: joy (44171)
zrínyi62 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 44175
köszönöm a segitséget, már ki is próbáltam.s nem  képzelte magát atombombának!
Előzmény: Vének Tanácsa TM (44074)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44174
Erdekes egyik masik angol (vagy mas) szo, kifejezes mennyire elterjed a magyar nyelvben.
Ahanyszor olvason a "bacon"-t, meglepodok, miert nem jo a szalonna szo. . .hiszen a bacon is szalonnat jelent!
Előzmény: joy (44172)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.22 0 0 44173
Az anyue is ez a recept volt - en is igy csinalom. Igaz, anyu is, en is szoktunk fott zellert is tenni bele. Az ecetet a zeller fozolevebe tesszuk, az a salatale.
Anyu nem evett olajat, egy kanalka liba vagy kacsazsirt tett ra.
Előzmény: joy (44164)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!