Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44236

Hogy forog a merev lemez?

:o)

 

Hát ez az, szalonnavidéken van némi kavar: erdélyi-kolozsvári............

Jó lenne 1* rendbe tenni, mellik-mellik?!

De most eltüntetem vacsimat.

Utána merjen bárki kötözködni!

:o)))))))

Előzmény: ZsuR (44234)
joy Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44235

2007.08.24 17:30:47 Š (44219) !!!

 

Azért, hogy legyen minnnnnnnn rágódni:

 

 

 

 

 

 

 

Hamm@eggs baconból, koviubival, sdinnyekockákkal, és leveles-töpörtyűs pogimaradvánnyal.

Ja, és 1 Sör!

:o)

Előzmény: ZsuR (44231)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44234
"Én maradok a megszokott neveknél. Nekem a szalonna az szalonna, a bacon meg bacon.

:o))))))))))))"

Jaja. . .a hard drive meg merev lemez:)).

De hat igy van ez jol. . .

A csaszarszalonna az nem fott? Mert a pancetta az nem.
Előzmény: joy (44232)
joy Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44233
AÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!
Előzmény: ZsuR (44227)
joy Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44232

Az ittHUNi Norm. tart: 3,9-5,6.

Még el is írtam, mert az én mért értékem 5,7.

 

Én maradok a megszokott neveknél. Nekem a szalonna az szalonna, a bacon meg bacon.

:o))))))))))))

 

A Pancetta meg általam császárszalonnaként kéretik Szegeden.

Majd, ha Velencében vásárolok...

:o)

Előzmény: ZsuR (44226)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44231
HAt ez az! Szalonna - amit elosozr egy helyseggel hoznak osszefuggesbe, masodszor meg amit "szalonnasutes"-kent kellene ismertetni!

Hol vannak azok a szalonnak, amiket lehet imadni?! Joy! Neked kellene beirni a szalonna ismertetojet!!!
Előzmény: Zitka (44229)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44230
Az itteni mas mint a magyar.
Az hasonlit a legjobban a regi barna kenyerhez. Ha noztalgiazni akarok, akkor en is veszek :)).

Előzmény: H_G (44228)
Zitka Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44229

és "ground pepper"???

 

A többiről már nem is beszélve. :-)

Előzmény: H_G (44228)
H_G Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44228
Rye bread?!

Előzmény: ZsuR (44227)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44227
HOgy a vilag mit tud a szalonnarol:
"Szalonna
From Wikipedia, the free encyclopedia
Szalonna
Location of Borsod-Abaúj-Zemplén county in Hungary
Country: Hungary
County: Borsod-Abaúj-Zemplén
Area: 20.08 km² (7.8 sq mi)
Population (2004):
- Density: 1057
52.63/km² (136.3/sq mi)
Postal code: 3754
Area code: 48
Coordinates: [show location on an interactive map] 48°27′03″N 20°44′26″E / 48.45093, 20.74045Coordinates: [show location on an interactive map] 48°27′03″N 20°44′26″E / 48.45093, 20.74045

Szalonna is a village in Borsod-Abaúj-Zemplén county, Hungary.

Szalonna is also a Hungarian tradition - we cook it. Technically it is smoked pig jowl, skewered onto a rod and roasted over an open fire pit. Once the meat starts to sizzle and drip with grease, you remove the meat from the fire and allow the grease to drip onto a slice of rye bread. Return the meat to the fire, and wait for the dripping, then again bring the meat over your slice of bread to sop up the grease. This is repeated until the piece of bread is nearly saturated with grease. Sliced cucumber, onion, ground pepper, and salt are used to jazz up the slice of bread, and then more drippings are followed to top it off. It is then eaten up as a rare and wholly coronary cajoling delicacy."
ZsuR Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44226
Ez nagyon szep- csak nem tudom, mennyi a normalis ertek - itt maskepp merik. 200 alatt OK, es abbols is fontos, mennyi a jo es mennyi a rossz koleszterin - az aranyok . . .

Nekem mindig jo volt, aztan egyszercsak elszaladt, aztan azota gyogyszeren vagyok, ami segit szepen. Kivancsi vagyok mi lenne, ha most elkezdenem nem szedni - de az orvosom nem engedi.

A nyelv. . .
Hiszen ha ez az amerikai fele szalonna is szalonna, akkor miert nem hivjuk igy!
Azzal, hogy angolul nevezzuk meg, es hivjuk szalonnanak, nem valtozik az ize.
Az is szalonna. . .nem annyira jo mint a magyar, de szalonna.
Van abalt szalonna, csaszar szalonna, kolozsvari szalonna, szeletelt szalonna. . .

Itt a szalonnat elegge hanyagoljak fozesnel - viszont azt az egyfelet amit hasznalnak sokfelekepp izesitik :)).

Mostananban lehet kapni a boltokban pancettat. . .
Előzmény: joy (44223)
írhaTOM Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44225
Joy!

Mint természetgyógyász, csak arra bíztathatlak, hogy a mostani szokásaidat tartsd meg! Az olivaolaj és a mangalica-zsír is előnyös a vérkoleszterint szintnek.
Előzmény: joy (44224)
joy Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44224

Egyébként két évvel ezelőtt volt vérvizsgálatom.

Akkor összkoleszterinem 7,2 volt. /Mióta divat lett a mérés, sosem volt 6 alatt -voltam akár 60, akár 95 kilós./

A két héttel ezelőtti 5,9 lett!

Különösebb diéta nélkül.

Igaz olívát használunk főzéshez, salátákhoz, kukoriolajat sütéshez, pácokhoz. Minden magyaros kaját olvasztott mangalicazsírrral készítünk. A havi fölhasznált szalonna mennyisége 25-30 dkg.

 

Vastag-zsíros kajákat nem eszünk.

 

 

Azért félévente előfordul sültoldalas, és utána a jó-hagymás pecsenyezsír saját sütésű friss-ropogós fehérkenyérrel, paprika-paradicsommal...

/ZsuR, ezt a mondatot ne olvasd föl apjukodnak!

:o)))

joy Creative Commons License 2007.08.25 0 0 44223

Ez volt az a kérdőjel.

Nincs megfelelő nevünk rá. Arra amit a bacon lefed, az nem szalonna! az valami húsos-füstölt-főtt-vékonyra szelt szalonnaféleség.

Na, ha ezt receptben leírnám:

Fűszerezett húsos-füstölt-főtt-vékonyra szelt szalonnaféleség-be tekert grillezett csirkemáj...

Brrr

Fűszerezett, baconba tekert, grillezett csirkemáj.

 

A magyar nyelv évezredes történelme során arról híres, hogy a különböző jövő-menő divatoknak ellenállt, beépített szavakat, és mindent túlélte, lettlégyen uralkodó akár latin, tatár, török, német, orosz...

 

 

Nem rémísztegetésből tettem be a képeket, csaxocializáció miánt!

Mertháthogy, amíg másut 1-2 féle szalonnát ösmernek, a magyar ebből is tudott sokfélét produkálni.

Előzmény: ZsuR (44222)
ZsuR Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44222
Jajj nekem. . .:(( kimultam. . .

Ha a ferjemnek megmutatom ezeket a kepeket - meg is fogok ozvegyulni. . .:((

Csodalatosak! Meg az illatukat is erzem!

(Sliced, vagy nem sliced, hivjuk csak a "bacon"-t szalonnanak. . .szeletelt szalonnanak. . .mert van nevunk ra!!! Aztan ilyen tarsasaban az megtiszteltetes!!!)
Előzmény: joy (44213)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44221
Ez szép volt! :))
Előzmény: joy (44213)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44220

Attól függ!

Zsírban tocsogót, vagy lazábbat szeretnél főzni?

Én az alant bemutatott 10 fős bogréácsos babgulyáshoz 10 dkg füstölt mangalicaszalonnát olvasztottam. / A kisült pörcöt ellopták...

:o)

 

Ekkora húsmennyiséghez lazábbhoz 25-30 dkg szalonna kiolvasztása kell.

 

Szentég, a bográcsod 20 literes???

Előzmény: Törölt nick (44215)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44219
koszi.

H.
Előzmény: nagypapi51 (44216)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44218

ganzegal...:))

Előzmény: tuutuu (44217)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44217
Én eddig csak a hülyülést észleltem...:}}}
Előzmény: nagypapi51 (44214)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44216
Ha csak sertés, akkor kilónként 3-4 dkg zsír, marha-ürü-bárány-nyúlnál 5 dkg, ha vegyes, akkor számítsd ki! :))
Előzmény: Törölt nick (44215)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44215
segitseg! 9-10 kilo hushoz bogracsban porkolthoz mennyi zsiradek kell? 40-50 dkg szalonnaban gondolkodom de nem tudom jol szamolom-e?

H.
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44214
Ahogy öregszöl, úgy lesz érzéketlenebb a bendőd...:))
Előzmény: tuutuu (44211)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44213

Szalonnák.

 

Én egyszerű szegedi polgár vagyok, kevéske nyelvi-konyhai cool-túrával. Erre emléxem, alla családi hagyomány:

Van szalonna bőven a magyarban, nem egy zsírszegényen kosztolunk:

 

-Zsírszalonna,

melyet kiolvasztva disznózsírt, és töpörtyűt kapunk.

Hagymával, -frissssss kenyérrel, vagy pogácsában fogyasztjuk /nem a testsúlyunkat! :o)

Mellette hasaalja szalonna:

-- lehet abált,

-- paprikás,

-- csécsi...

- Van füstölt, sózott mangalica, jobbról melletük másféle disznószalonna.

Felhasználásuk közel azonos, de egészség megőrzés szempontjából nagyon nem mindegy!

A mangalica szalonnafélék valóban csökkentik a koleszterinszintet!  Az enyém 1,5 év alatt lemászott az elfogadható maximum érték alá.

-Persze egyebekhez olívát és kukoricsíra olajat is használok!

Oszt jönnek a többi szalonnák:

-- kenyér,

-- erdélyi,

-- kolozsvári,

-- angol,

-- főtt-füstölt,

-- császár,

-- sült,

-- töltött... újabban.

 

És ekkor érkezik a bacon:

-- szeletelt  /slicced  :o)

-- csíkozott,

-- kockázott...

 

Van némi különbség szalonna és szalonna között.

 

Hogy a magyar nyelv és pocakkultúra szocializációja milyen, én nem értek hozzá.

Az azonban tény, hogy befogadó kultúrájú nép vagyunk.

Éljenek a zakuszkák, vinyetták, és székely, meg kolozsvári képoszták, brassóiak!

 

Megyek lecsózni!

:o)))

Előzmény: ZsuR (44205)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44212

Az uborkák zöld csomagolása vastag burkolat, azt sokan nem bírják.

A családi recept szerint végét levágjuk, hámozzuk, sózzuk-facsarjuk, utána lével ízesítjük, melybe csírátlanított fokhagyma is kerül.

Az így elkészült ubisalit kanálnyi tejföllel, csipet pirospaprikával szórva tálaljuk.

Még sose tettek rá "epés" megjegyzést.

:o)

Előzmény: tuutuu (44211)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44211

Érdekes, úgy veszem észre, enyhül a dolog.

Például a kőleveskor meg szoktam enni a főtteket, abban benne a csíra, persze.

 

De a nyers uborkahéjjal nem bírok.Ecetes, kovászos gond nélkül, a nyers halott ügy.

Kiskölyökként hogy irigyeltem a többieket, ahogy rágták a lopott uborkát...:}}

Előzmény: joy (44210)
joy Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44210

Más is megköszönte már a csírakiszedést, eddig még nem ért utól...

:o)))

 

Egészben sütve próbáltad már a fokhagymát? Grilleztünk párat a nyaraláson, és úgy tettük salátába. Csodafinom, és nem bántó.

 

Salátákkal meg tobzódtunk. Volt mindsült, másik vegyesen, de volt tiszta paradicsomsaláta, és uborkasaláta is.

/Mindennek ellenére 2 7= + 5 kg./

Jövő hetekben lisztszegénység jön!

Előzmény: tuutuu (44207)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44209

Nézd, engem százszor jobban zavar az a nyelvi igénytelenség, amit a Kossuthon hallok nap mint nap.

Tévét már a 70-es évektől nem nézek, csak néha beleszaladok, az még rémesebb.

Úgyhogy tényleg a bacon-szalonna legyen a legnagyobb bajunk...:}}}

Előzmény: ZsuR (44202)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44208
Worchestershire Sauce sportágban én a HEINZ-nél ragadtam le...:}}}
Előzmény: tuutuu (44207)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.24 0 0 44207

Basszus, milyen igazad van?!!

 

Nem lett rossz, kellően rózsaszín maradt, de volt valami hiányérzetem.

 

Valószínűlegén tűzdeltem volna szalonnával (másmilyennel), meg fokhagymával ( bár a gyomrom nem nagyon szereti a fokhagymát, noha imádom).

Konyhatrükkileg itt olvastam, hogy a közepéből kiszedve a csírát, nem annyira drasztikus, és tényleg.

Hálám örökké üldözni fogja, akárki is írta be...:}}}

Előzmény: joy (44200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!