Patiszon feldolgozására tudnátok nekem ötletet? A hagyományos rántott patiszonon kívül. Kaptam enyósomtól egy kb 35-40 cm-es átmérőjű példányt, fő a fejem eléggé.
Tökéletesen lisztecske-mentes konyhát szeretnél, vagy megelégszel a gyérítéssel?
első esetben: amiben látsz kukacot, bábot, vagy már kikelt báb-maradékot ill. elpusztult rovart, azt ki kell dobni (Ha drága pl. dió és még lehet mentesíteni, akkor irány a fagyasztó) . Lehet lisztben, darában, zs.morzsában, egyéb lisztes cuccokban (süti, stb..) rizs, kuszkusz, esetleg összekeverhető az aszalványmollyal, ami szárítottgyümölcsben éldegél, dióban és olajos magvakban is van egy típus...stb... stb...
Alapos fertőtlenítős mosás, esetleg festés (azért nem hülyeség, mert én egyszer úgy jártam, hogy beköltöztek a kis dögök, és festéskor vettem észre, hogy az elhúzott, leszerelt beépített szekrény mögött, egy hasadékban volt beszóródva némi morzsa, és oda került egy telepük, ami mindig visszafertőzött. :((( )
Második esetben (gondolom mérgeket nem szeretnél a konyhában, az élelmiszerek mellett használni) jön a bio-módszer. Feromon-csapdát lehet kapni. Hátrányai: csak az egyik nemű rovart csapja be, ha akár csak egy is lepetézik, akkor kezdheted újra a védekezést. Szerintem a nyújtott teljesítményéhez képest drága.
Először is takarítsd ki a kamrát, szanáld a gabonatartalmú élelmiszereket, (lisztek hüvelyesek). Utána vidd ki (hűtóbe, pincébe) mindazokat az élelmiszereket, (burgonya, zöldségek, szalonna, kolbász etc..) amik beszívhatják a formaldehid gázokat. Néhány helyre tegyél Formaldehydum solutummal (formalin) átitatott vattát, majd hermetikusan szigeteld a kamra nyílászáróit. 24 óra elteltével távolítsd el a vattacsomókat, és 72 órán át szellőztesd át a helységet. Valszeg megszűnik a gond.
Nem kell ezen fennakadni van nekünk pl. "champion gomba" meghatározásunk, ami "gomba gomba" értelemmel bír. (a franciás műveltségem))))
Eccerűjen el kell fogadni, hogy a Bacon egyfajta szalonnát jelent a köznyelvben.
Ha egy áruház csemege pultjánál szalonnát kérsz, biztos lehetsz, hogy a füstölt szalonnából vágnak egy darabot, ha bacont kérsz, akkor azt a finom erezetű füstölt húsos szalonnát kapod. - Ennyi.
Nem nemertes, es nem helytelenites. . .megjegyeztem, mert a kovetkezetlenseg szemet szurt.
Ami a tobbi hasonlatot illeti - nem a legjobbak. A Xerox az egy masologep markanev, es ezen az alapon a bacon helyett "Oscar Mayer"-t kellene mondani (vagy mas markat) . . mint a Kleenex is - amit hasznalnak papirzsepkendore is. Ezeknek van tortenetuk, ezeket el lehet fogadni.
Ami kovetkezeltensegnek tunik az az , ahogy a magyar ember hasznalja a kulfoldrol bearamlo szavakat. Egyik masikat magyarit, amit esetleg jobb lenne nem magyaritani, aztan ami meg adott, van ra megfelelo magyar szo, azt nem hasznalja, hanem atveszi az angolt (vagy mast). Az angol hasznalja a "Canadian bacon" kifejezest, a magyar az "angol szalonna"-t igy lehetett volna "ameriaki szalonna, is. . .nem?
Hogy miert itt nyelveszkedek? Mert olvastam magyar receptekben a bacon szalonnat. . .no ott figyeltem fel ra.