Keresés

Részletes keresés

H0-Dani Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9032
OHH!
KÖSZIIII!!!!! :))
Üdv
Előzmény: Princ of Carpatia (9031)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9031
Üdv!

Itt vannak a tervezett időpontok:

január 27. szombat (nosztalgiarádió)
február 10. szombat
február 24. szombat
március 10. szombat
március 24. szombat
április 22. vasárnap (nosztalgiarádió)
május 12. szombat
május 26. szombat
június 23. szombat
július 21. szombat (nosztalgiarádió)
augusztus 11. szombat
szeptember 22. szombat
október 13. szombat
október 28. vasárnap (nosztalgiarádió)
november 24. szombat
december 8. szombat

Öreg Csóka
Előzmény: H0-Dani (9030)
H0-Dani Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9030
Hali!
A héten lesz börze a Puskás Tivadar SZKI -ban? Vagy majd a jövőhéten?
Köszi
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9029

Az elemek átmérője is nagyon befolyásolja a sávszélességet. Minden összefügg mindennel.

Az elemek rögzítésére láttam egy gusztustalan, de stabil megoldást:

A négyszögletes zártszelvényből készült boom át volt fúrva, átdugva az elem. Majd rögtön tőben kicsit meglapítva mindkét oldalon. Majd, hogy ne zörögjön, egy egy csepp Araldittal leragasztva. Az adott 5 elemes 2 méter körüli hosszú antenna 20x20-as boom-mal és 8-as kerek csőből készült.

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9028

Aki antennát épít, el kell dönteni, mi a legfontosabb. A sávszélesség-vs-nyereség eléggé ellentmondó tervezési szempontokat ad. Ha csak az amatőrsávot kell átfogni, hosszú (min 2 lambda) kell. Itt viszonylag kicsi az elemek hosszkülönbsége. Pl DL6VU a Rothammel-ben. Ellenben igen élesen irányít, és így nagy a nyeresége is.

Ha a nagy sávszélesség fontos és nem a nyereség, akkor 1 lambdás is jó, az elemek erősen rövidülnek, a reflektor és az első direktor jellemzően közel vannak a sugárzóhoz. Lásd BRG 5 elemes.

De mindezek jól leírva, minden antannás bibliájában, az említett könyvben.

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9027

A mikrósütőnél autentikusabb vizsgálat nem létezik. A 2,4 GHz "mérő"freki jó magas, ha ott nem melegszik az anyag, biztosan tökéletes pár száz megán.

A leírt mérőszondás dolog nem müxik, mert a jelentős kapacitás miatt becsap. Ha dielektromos állandót kellene mérni, az más.

Ha műgyantás megoldást csinál valaki, szigorúan csak az epoxi szerűségek jók. A poliészter (az olcsóbb) max RH-n jó.

TamiBT Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9026
- :) egyetertek, ha mar epitesz csinalj egy rendeset, hagyomanyos yagil-t ;)
Előzmény: ha6pc (9024)
TamiBT Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9025
- nekem 2m-re egy hazilag keszitett a Rothammel konyvben levo 9 elemes 2m boom-os verzio van, nekem si fel kell ujjitanom a kicsiket, a boom-ja eltort.
- en is filozok, hogy hogyan lehetne szepen kivaltani, gondolkozom zartszelveny profilon is, a korkeresztmetszetu helyett.. kicsit tanacstalan vagyok, meg nem talaltam egyszeru, jo es stabil megoldast az elemek felfogatasara a boom-ra.. ettol is fugg, hogy milyen keresztmetszetut valasztok majd.
Előzmény: Princ of Carpatia (9023)
ha6pc Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9024
Igen,drusza Bátya. Goooglezzál a "HB9CV" után,biztos megtalálod a keresett információ(özön)t. Azért vakon ne bízz a nyereséghez írt adatban,de ez egy nagyon jó antenna,eredetileg kételemes.
Előzmény: Princ of Carpatia (9023)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9023
Üdv Barátaim!
Ha már antennázunk: Készülődve antenna-építéshez, böngészgetem a leírásokat. Milyet is építsek 2-méterre? Elsősorban azokat nézegetem, amik nem csupán rajzzal vannak, hanem a megépítés leírását is tartalmazzák. Nagyon tetszetős lenne HA5BIE által, sajnos nem teljes mélységében leírt antennája. Ez volna:

Ha látható a kép, akkor elmondaná valaki, akinek ismert is az ant., ill. van tapasztalata vele. Nagyon érdekelne a reflektor, és a dipol közötti többször meghajlított elem. (mechanikai méretek. További kíváncsiságom, hogy a koax felcsatlakoztatása miként történik? Vélek ott látni valami forgókondenzátor féleséget.....
De, ha valakinek van ismerete arról, hogy más tipust építsek, mert ekkora méretben hasonló nyereségű, akkor megszívlelem jótanácsát.
Köszönöm: Öreg Csóka
TamiBT Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9022
- eleg oreg joszag mar a cucc, nekem eleg egyelore ez is, az oszlopon ottlevo kabelt ra tudom rakni egybol, tulnagy macera lenne a kabelfejen csatit cserelni, meg lusta is vagyok ;)
Előzmény: schlumberger (9009)
dühööng Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9021

Hmmm ,

Nem tudom , biztos van egyszerű megoldás , pl: egy nagyfrekis rezgőkör (gdo) tekercsének belsejébe tenni a szigetelő anyagból egy darabkát , vagy közelíteni hozzá ... és a változást indikálni , jelszint / frekvencia .

Előzmény: Princ of Carpatia (9019)
HG4I Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9020

....megvan a harmadik kisunoka!

Hm..... Nos, "többszörösen visszaeső" nagyapa lettél!..... :)

Gratula!

Előzmény: schlumberger (9008)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9019
Szia!
Hmmm.... Igaz.... Akkor hagyjuk el a hasított hüvelyt! Csak tapogassuk meg a szigetelő felületét a mérőfejjel. (?)
Öreg Csóka
Előzmény: dühööng (9018)
dühööng Creative Commons License 2007.01.18 0 0 9018

Üdv !

A próbaáramkörben a dolog ott hibádzik hogy a megoldásnak van kapacitív összetevője , az pedig átviszi a nagyfrekit jól ....

Bármennyire is brutálisnak tünik a mikró , kézzelfogható eredményt hoz . :-D

Előzmény: Princ of Carpatia (9015)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9017
....ragtam.... Ma mán nem iszok több forraltbort a mikróból.... :-)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9016
.... töltelékanyag MÁS.....
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9015
Üdv Barátim!
Először is :
Kedves Tibor! GRATULA! Újjabb üdv a többunokás Nagypapák táborában!
(A mobilhívás én lettem vón....)
Más: A bonamid, metamid....sötöbö, valóban ugyanazon alapanyag (kicsiny eltéréssel) csupán a beléjük rakott töltelékanyag, amivel céltulajdonságait akarják javítani. :-) (feledtem én ezt leírni.)

A "mikrosütős" próbához kicsit komolyan. (Azért ragtam röhögő szmájlit, mert én a használhatóságot nem így próbálnám.) Javaslatom: Mivel ilyen antennán az törpöl, aki valszeg meglévő készülékét akarja hallhatóvá tenni. Ha már van ilyen masinám, illik arra a pár watt-ra egy műamtennát (műterhelést) is csinálni. ( indukciómentes 2W-os 4X200 ohm-ból. Nem kell cifrázni a hűtését sem.) Aztán ezt összekötném méretes koax-darabbal a készülékkel, úgy hogy a műteher végén csinálnék egy "csonk"-ot, pölö 2-s csupasz huzalból. Erre ráhúznám a szigetelést. (a leendő antennaelem toldó müag. szigetelését) A szigetelésre ráteketnék -szorosan a szig. felületére- valami kis rézlemezkét, de nem rövidrezárt menetként. (Alkotója mentén felhasított hüvelyt.)Ezen pedig megpróbálnák RF-feszültséget mérni. Oszt annyi. Ha a szigetelő "vezet" nagyfrekisen, saccom szerint közel antennakimenet nagyságú feszt mérek. És akkó nézek más szigetelő anyagot. De a teflonnal biztosra mennék.

XANTI:
Az általam említett műgyanta kevezék kvac-liszt töltelékkel (mérettartás, zsugorodás mérséklés, stb miatt) 100 MHz-ig lett tesztelve, lévén csak 30 megáig volt igénybevéve. Nem tatom kizártnak, hogy feljebb is jó. Pölö a toldóhüvely elkészítését el tudom képzelni úgy is hogy formaleválasztó gyantával negkent csőre rátekerném az üvegszálas szövet-csíkot, amit feltekerés közben gyantakeverékkel kenegetnék, addig, míg a hüvely fala el nem éri a kellő vastagságot. Ezt még a különbözö hüvely belső átmérő esetén is meg tudnám oldani. (8-as, 10-es átmenet)
Az árbóc-csatlakozó természetes esztergált teflon.

Öreg Csóka
Előzmény: schlumberger (9010)
Cheew Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9014

Sziasztok!

AOR AR 1500-as típusú kézirádióscanner készülékhez keresek magyar nyelvű használati utasítást. Aki tud ilyet kérem jelentkezzen emailben, a címem publikus.

Köszönet.

Üdv.

Qqberci Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9013
Igazad van :-)))
Előzmény: schlumberger (9012)
schlumberger Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9012
De azért tegyél be mellé egy nagy pohár vizet is (márha még utána is kell a mikró...)

Inkább csinálj forralt bort! Vizet?!?!?!?!
Előzmény: Qqberci (9006)
schlumberger Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9011
Na várjatok csak! PEMÜ-ről rögtön beugrik nekem HA7.. hívójel, úgyhogy kis türelem.
schlumberger Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9010
danamid, bonamid, metamid

mind ugyanaz, kereskedelmi reklámnevek; poliamid mindegyik. Nyergesújfalun gyártják ipari méretben.
Előzmény: Princ of Carpatia (8995)
schlumberger Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9009
Tami, nem valami biztató az a fajta csatlakozó 70 centin...
Ott már "illik" N-csatlakozót használni!
Előzmény: TamiBT (8991)
schlumberger Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9008
Hát én!
Most hirtelen ugyan nem tudom előkapni a telefonszámot, de a Bútorgyár utcában van a hely, ahol műanyagok, alumíniumok (a Metalloglobus örököse, azt hiszem, megírtam már itt régebben, majd előkotrom valahonnan a telefonszámot) beszerezhetők.
Hétvégén megint megyek, megvan a harmadik kisunoka! Majd megbeszéljük!
Sch.
Előzmény: Princ of Carpatia (8992)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9007

A kerámia nem mindig jó, mert gyakran porózus. Szabadtérbe csak a porcelán szerű anyagok jók, amik mázasak.

Fontos, hogy a poliamidok (Pl danamid, metamid, stb) HASZNÁLHATATLANOK!

Rádiófrekisen sem igazán jók, de szabadtérben nedvszívók! Akkor aztán elhangolja az antennát, hővé alakul a belsejében a vellany. Sok CB antenna gyártó szívesen használta teflon helyett. Egy hét eső után meg nézhette a tulaj. Volt kísérlet szilikonolajban való kifőzésre, de ez csak fél évvel kitolta a végzetet.

Ami a mikróban nem melegszik az rádiósan már biztos jó. A műgyanták közül az Araldit (sok féle van) általában jó. A poliészter gyanta viszont nem jó nagyfrekin.

Előzmény: dühööng (9002)
Qqberci Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9006
De azért tegyél be mellé egy nagy pohár vizet is (márha még utána is kell a mikró...)
Előzmény: Princ of Carpatia (9005)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9005
Ez igen!!! Kitünő teszt! :-))
Előzmény: dühööng (9004)
dühööng Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9004

Üdvözlet Gyuribátyám !

A mikohullámú sütő , remek mérőműszer !  :)  Ha egy két perc sütés után melegszik akkor nem túl jó .

Előzmény: Princ of Carpatia (9003)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.01.17 0 0 9003
Üdv "dühööng"!
Az ötlet kiváló! Régről vett gyakorlat alapján tudom, hogy a műgyanták közül az "araldit" nevű (CYBA-GEIGER svájci termék), kétkomponensü gyanta bírja a nagyfrekit, és elég rugalmas is. Az üvegszál meg csak erősít vele kombinálva! Azért mielött nagyfrekvenciára alkalmaznám, (mert én csak 100 megáig voltam rá kíváncsi) csinálnék egy darabka "próbatest"-et, betenném nagyfrekvenciás áramkőrbe, és "megtapogatnám" műszeresen, sötöbö.....
Persze ha valakinek van már tapasztalata, és ide tenné......:-)
Öreg Csóka
Előzmény: dühööng (9002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!