Mindenképpen a legnagyobb biztonságra kell törekedni a fűtés elektronika területén, alap egy kézi működtetésre szolgáló rész és mellé jöhet az automatika.
A kazántápvíz előremenő hőfokát kapilláris hőmérővel, puffer hőfokot szintén ezzel mérve + szoba termosztát a radiátor köri szivattyúhoz, kombinálva a puffer alját mérő hőmérővel már kezdésnek jó lesz.
Az emlegetett gányoló féle vezérlést nézted?
Az arduinosban többen is tudnak segíteni.
Vannak továbbá a kész megoldások nem kevés számban és összegben.
Meg lehet adni nyomást vagy nyomáskülönbséget méter vízoszlopba. 10m víz = 1bar, 1mm víz 10 Pa. 100 KPa 10 m és így tovább, a szivattyúk emelőmagasságat is így adják meg a gyartók. pl wiló yonos pico 25/1-6....1 m-től 6 m. ig emel.
Nem írtam a kapcsolókat eddig, csak amikor régebbi hozzászólásokat olvasgattam, akkor olvastam róla és eldöntöttem, hogy nekem is lessz. Tényleg jól szeretném összerakni a rendszerem, ezért rengeteget visszaolvastam és itt is ezért kérdezgezek annyit. Rengeteg hasznos dolgot írtatok-írtál, ezt köszönöm. Örúlök hogy rátaláltam erre a fórumra, mert sok felesleges pénzkidobástól meg idegeskedéstöl kimél meg.
Szerintem csak néhány szakmabeli gondolt kapásból ugyanarra a folyásirányról, mint te. De ha odaírtad, hogy miért kell figyelni rá.. na mindegy. De furcsállanám, ha valaki azon gondolkodik, hogy rézzel vagy 5 rétegűvel kösse a vizet, eszébe jusson beletenni vascsövet..
A kézi vezérlést jó ötletnek tartom. Visszább olvastam a fórumon, ahol hasonló vezérlődobozokról raktak fel képet. Onnan vettem az ötletet, hogy rakjak egy kapcsolót a kazánköri szivattyunak meg a lakáskörinek is.
Gondolom neked is rex-ed van. Mi a véleményed róla? Megbízható?Mennyire időt álló? A youtubon néztem pár videót ahol villanykörtével tesztelték. Bár nem tudok oroszúl, de úgy láttam főleg mèg a kapcsolási érték elérése előt gyakran ki-be kapcsol. Ez így lessz a szivattyúnál is? Már megrendeltem a wishröl, remélem hamar megjön. Az alarmnak elég csak a kazánkör szivattyút inditani, vagy inditsa a lakáskörét is?
Azért is jó az előbbi módszer, amit írtam, mert a kialvó tűz miatt nem keringteti tovább a szivattyút és nem hűti vissza a puffert. Ugyanis, ha a puffer pl. 80 C°-os, a kazán 65, nem áll le a szivattyú, míg vissza nem hűl 60 alá.