Keresés

Részletes keresés

RadiX Creative Commons License 2001.02.28 0 0 466
Ugyanmar, nekem 5 es fel honapig tartott egy vizumhosszabbitas, es meg csak karacsony se volt benne (helyette volt benne husvet meg Vappu :-). Persze ez Helsinki, allitolag Espooban gyorsabban megy.
Előzmény: taksi (465)
taksi Creative Commons License 2001.02.28 0 0 465
Bocs, az elozo kicsit kusza lett - mert ezek tkp a jo peldak, a Kelaval a kezdeti nehezsegek ota minden gordulekenyen ment, lekopogni! ... igaz, nem is kertunk Tole igazan sok segitseget ;-)
A rendorseg viselkedett eddig klasszikusan "hivatal"kent: felrevezeto infok (pl el ne hidd rogton, h a magyar jogositvanyodrol hiteles forditast kell benyujtanod, mely tobbe kerulne, mint az egesz finn jogsi dija...),
hosszas ucsorges a papirokon (pl ha erdeklodesedre azt valaszoljak, h a munkaugyi hivatal meg nem hagyta jova a papirodat, erdemes megkerdezni, h atkuldtek-e mar nekik egyaltalan?!)
- az egyik evben, karacsonnyal tetezve, de megis: 9 hetbe tellett a vizumhosszabbitas! Allitolag beteg volt az ugyintezo?! Aztan a kovetkezore eleg volt szuk 3 het - emlekezhettek a kepemre es talan lehetett egy kis lelkifurdalasuk?!

Előzmény: taksi (464)
taksi Creative Commons License 2001.02.28 0 0 464
Leginkabb azzal ertek egyet, h "a burokracia az mindenutt burokracia"! Nekem pl mindvegig finn munkaltatoval elobb 1evig B2, aztan B1 vizumom volt, a gyerekemnek mindig az eggyel rosszabb -
a Kelat rogton megkertem es 2 honap alatt kaptuk
meg, mindketten, vizum lejarat/hosszabbitas miatt
nem kellett Kela-ugyeket ujrakezdeni sosem.
Kapjuk szepen a nem-tul-sok-de-milyen-jol-jon "csaladi potlekot" a gyereknek a Kelatol.
Minden jot! taksi
Előzmény: Törölt nick (457)
chris_k Creative Commons License 2001.02.28 0 0 463
Hei, meg ilyenek!

Egy kis pillanatkep innen a sarkkor mellol. Kuldom minden magyarnak itt es otthon :-)

Északi szösszenet

Hosszú vékony árnyak között
hidegen ropog a hó,
vastag fehér paplan alatt
új tavaszról álmodik a tó.
Lapos napfény kúszik be
a házak ablakán,
jégvirágok árnya pihen
vakítón a szobám falán.
A fagyos szél az arcokba vágja
apró, éles karmait,
de ennek ellenére
kedvelem Rovaniemit...

Legyetek jok!

ChrisK

szalka Creative Commons License 2001.02.28 0 0 462
Ezeken kivul en meg azt birom nagyon bennuk, hogy mennyire toleransak, mind munkaugyben, mint maganeletben.
Előzmény: t_kriszta (460)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.28 0 0 461
t_kriszta,
szepen megfogalmaztad... es csak alatamasztani tudom, kiveve azt hogy jol birjak a cefret :) mi magyarok nagysagrendekkel jobban birjuk.

raki,
ez gaz, majd mindenki szivott ilyennel, foleg ha a satu kozvetitod szarik az egeszbe es abszolut nem segitenek.

z

Előzmény: t_kriszta (460)
t_kriszta Creative Commons License 2001.02.28 0 0 460
sziasztok,

bocsánat, ha olyasmit írok, ami már elhangzott, de nincs időm végigolvasni. én még nem voltam sajna Finnországban, de volt egy finn barátom itthon, Mo-n félévig. szóval a finnek keveset beszélnek, visszafogottak, kevésbé érzelmesek mind szavakban, mind testi gesztusokban. egyáltalán nem érzik kínosan magukat, ha hallgatnak és baromi jól tudnak szórakozni csendesen a sarokban ülve. sokat isznak, de jól bírják. családközpontúak nagyon. egyébként udvariasak, kedvesek.....nem veszik rosszul (sőt), ha a nők kezdeményeznek, fiftififti alapon szeretnek rendezni minden anyagit. és marha jókat röhögnek az itteni szaunákon. jól beszélnek angolul.

persze kivételek vannak, de nekem ez volt a benyomásom.

kriszta

kriszta

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.28 0 0 459
A szabályok pontos ismeretére jó példa a jelenlegi munkavállalási engedélyem hosszabbítása, mely az útlevelem lejárta miatt kisebb bonyodalmakba ütközött. A rendőrségen 4-szer jártam, először teljesen bíztató hangnemmel találtam szemben magam, majd a végén kiderült, hogy sz@r van a palacsintában, mert egyre több dologról kiderült, hogy nem úgy van, ahogy először mondták a végén pedig szinte az első beszélgetés negáltja lett az igaz.

És ez csak egy példa.

Előzmény: BZoltan (458)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.28 0 0 458
"Ettől függetlenül, én ha gyerekkel jönnék, mindenképpen ragaszkodék a KELA kártyához."

:) igy van, ha mar a csaladi kotelessegek terhet viseli az ember, akkor miert ne szopjon egy kicsit a hivatalokkal, plussz sorbanallasok, magyarazkodasok, kellemetlensegek.

"B 1" az az a statusz ami csak akkor jar, ha kozvetlen finn alkalmazott vagy. Ha nem az vagy akkor meg van boven penzed akar felevente egy szivtranszplantaciora is... ugye erted?

"Van egy olyan magyar törvény"
Olyan is van, hogy nemet/francia/angol cegnek is kotelessge lenne elmondania? :) Na jo, ez vicc, de amugy a jobb fejvadaszcegek -nem az egyszemelyes jozsika bt aki embert ad el itt es ehbert fizet- szamara az ilyen szolgaltatas nagyon alapveto...

Ami egyebkent a pontos szabalyakot illeti, szerintem nem kevesen vannak akik pontosan tudjak. Csak, hogy felsoroljak nehanyat:
1. Magyar nagykovetseg
2. Kela office
3. Barmelyik finn munkajogasz
4. Barki aki evek ota van kinn es nem lusta utannajarni a dolgoknak

z

Előzmény: Törölt nick (457)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.28 0 0 457
Csipp-csepp:

A KELA kártyával:

Én úgy tudom, hogy a munkavállalási engedélyed típusa is számít. Ha jól emlékszem B 3-ra nem szoktak KELA kártyát adni. B 1-re igen. ( ez a tunnnus rublika azon a papíron, amit oleskelulupa néven beapplikálnak az útleveledbe ).

Azt, hogy mikor kell fizetni orvosi ellátásért fogalmam sincs, mert még nem voltam orvosnál csak jogosítvány ügyben, de ott meg mindenkinek kell.

Eddig amiről hallottam: a kulcscsonttörést simán ellátták a szokásos vizitdíj fejében.

Ettől függetlenül, én ha gyerekkel jönnék, mindenképpen ragaszkodék a KELA kártyához.

Munkavállalási/tartózkodási engedély lejártakor a KELA kártyát is újra kell igényelni.

Ja, és a legfontosabb. A KELA kártyára is igaz, hogy a pontos szabályokat kevesen tudják a nagy többség nem ( én sem ). De szerintem még a KELÁ-ban se feltétlenül. A bürokrácia, az mindenhol bürokrácia.

És még valami:

Van egy olyan magyar törvény, mely szerint, ha közvetítőcégen keresztül jön ki valaki, akkor a közvetítőcégnek el kell mondani minden ilyesmit és egy aláírt papírral tanusítania, hogy elmondta neked/a férjednek. Az már más kérdés, hogy én még ilyennel nem találkoztam.

BZoltan Creative Commons License 2001.02.28 0 0 456
szalka,

ok ez tenyleg fontos szempont, az igenkoltseges kezelesek eseten valoban szamithat a kartya. A magyarorszagi gyogyszerbeszerzes meg orvosi kezeles egy jarhato ut.

Amit irtam azt amugy azert irtam, hogy aki dolgozni jon ki, az nehogy elfogadjon egy szarabb fizetest valami gagyi cegtol -van ilyen boven, hogy rohadnanak meg ott ahol vannak a hiena dogok- mondvan ok adnak kela kartyat, mig a masik tobbet fizeto ceg azt mondja, hogy ha kell akkor old meg magad.
Mert a kela kartyat mindenkeppen magad oldod meg, te toltod ki a palyazatot es te adod be, nem pedig a ceg. Az elbiralaskor meg csak az szempont, hogy van e legalabb egy eves vizumod. A ceg akinel dolgozol az lehet akar egy papuai kekszagyaros ceg is, szoval az nem szamit.

z

Előzmény: szalka (455)
szalka Creative Commons License 2001.02.27 0 0 455
Kedves Zoli,
Felreertes ne essek en nem akartalak teged meggyozni a kela szuksegessegerol, nem is a te kedvedert irtam le az infokat, hanem azoknak a kedveert akik ide keszulnek es erdeklodtek minden ilyen dologrol. Aztan majd mindenki merlegeli sajat maga, hogy megeri-e neki vagy sem.
Az 5000 FIM-es gyogyszerrol meg annyit, hogy itt egyaltalan nem kell komoly betegseg hozza, hogy egy gyogyszer ennyibe keruljon. A konkret esetben aknes pattanasos borre valo gyogyszerrol volt szo, ami magyarorszagon a 3 honapi adag kemeny 1600 ft-be kerul, ugyanis a vegen onnan lett beszerezve.
Csak ugye konnyen elofordulhat, hogy valakinek (mondjuk egy beteg kisgyereknek) olyan gyogyszer kell, ami nem er ra honapokig, amig hazautazik az ember, hanem surgos es akkor nem mindegy.
Előzmény: BZoltan (454)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.27 0 0 454
szalka,

megegyszer elismetlen, hogy honapokig alltam korhazi kezeles alatt finnorszagban.. sajnos -nem jo ha az ember balesetet szenved- tudom, hogy miert kell es miert nem kell fizetnem.

Amugy meg nemerdekel. Ha akarsz kelazz, ha nem akarsz ne kelazz. A lenyeg, hogy nem kotelezo es egyaltalan nem lenyeges az itt tartozokodas szempontjabol. En nem kelazok, mert nincsen szuksegem a szolgaltatasaira.

Ha neked 5000 FIM-es gyogyszerekre van szukseged, akkor persze igazad van. Nekem nincs, nem volt es nem is lesz, de csak azert, mert lehet, hogy egyszer majd talan lesz, azert szerintem nem eri meg az egesz.

UI: itt a legtobb dologgal kapcsolatban ugy general nem kell fizetni, nemcsak a szulesert.

z

Előzmény: szalka (453)
szalka Creative Commons License 2001.02.27 0 0 453
"Ha komoly bajom van akkor sehol a vilagon nem akarok az allami egeszsegugyi ellatasba bekerulni. Szepen elmegyek maganorvoshoz -aki aztan vegkepp tesz a kartyara- aki jo penzert jo kezelest ad. "
Hat latszik, hogy meg nem volt szukseged ra, ugyanis finnorszagban ez nem igy van,(de akkor legalabb ne mondanad, ha azt se tudod, hogy muxik) Ugyanis itt ha elmesz egy maganrendelobe, maganklinikara "aki jo penzert jo kezelest ad" az nem tesz a kartyadra, hanem sokkal kevesebbe (majd felebe) kerul. Ugyanis a masik felet a kela fizeti neki, vagy eppen veled kifizetteti az egesz osszeget, de ad rola egy papirt, amit a kelanal bemutatva szepen visszautaljak a szamladra a penz jelentos reszet.
Es en nem a 100 FIM-es osszegrol beszelek, hanem pont a maganrendelokben fizetett ezresekrol. Meg arrol, hogy talalkoztam mar olyan antibiotikummal, ahol nem volt mindegy (nekem), hogy 5000 FIM helyett kelaval harmadaba kerul.

UI: A szules meg rohadtul nem jo pelda, mert itt az azzal kapcsolatos orvosi dolgokert nem kell fizetni.

Előzmény: BZoltan (452)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.27 0 0 452
monty:

"Szemelyi azonositot (henkilötunnus) nagyjabol mindenki kaphat, akinek van tartozkodasi-engedelye, Finnorszagban el, es elmegy a maistratti-ba ejelentkezni."

Ez nem igaz... legalabb egyeves tartozkodasi engedelyednek kell lennie.

"az az egyetlen modja, hogy eü-biztositasa legyen."

Szinten nem igaz. Nekem semmi gondom nem volt meg eddig semmilyen biztositassal es nincsen kela kartyam es nem is lesz. Akkor sem volt amikor finn alkalmzott voltam. Utalom, ha mindenfele hivatalok regisztralgatnak engem es mindenfele buta muanyagkartyat soznak ram amiert 22.75 fillert sporolok, ha sezlonyrugot veszek :)

szalka:

Nem akartam kerkedni vele, de mint modtam ketszer tortem el a labamat finnorszagban es ebbol egyszer mento vitt a korhazban es legalabb 10 Xray kepet csinaltak rolam es kb 20-szor voltam orvosi kivizsgalason. Kaptam extra muanyag air-castot meg mankokat. Mint irtam, mindezt kela kartya nelkul. Es az egeszet megusztam egy 45 markas mentodijjal meg neha fizetnem kellett az orvoslatogatasert -alkalmankent 100FIM- de direkt megkerdeztem es azt mondtak, hogy kartya ide vagy oda, ezt mindenki kifizeti. Persze lehet, hogy a kela visszaterit nekik 28.5 markat amire en meg teszek. Ha komoly bajom van akkor sehol a vilagon nem akarok az allami egeszsegugyi ellatasba bekerulni. Szepen elmegyek maganorvoshoz -aki aztan vegkepp tesz a kartyara- aki jo penzert jo kezelest ad. De hal istennek -kopkop- ilyen komoly problemam meg nem volt.

Ismeroeseim gyereket szultek es fogaszhoz jarnak

z

szalka Creative Commons License 2001.02.27 0 0 451
"Amugy nekem finnorszagban soha sem volt ugynevezett kelakortti-mes minden jel arra mutat, hogy az a kortti semmi mast nem jelent, mint, hogy bizonyos kezeles egy reszet -pl fogaszati- visszakapod. De amugy nem szukseges. "
Ez igy igaz, ellatnak Kela kartya nelkul is barhol , a korhazban, barmilyen szakrendeloben, nyilvan a mentobol se dobnak ki ha nincs kela kartyad.
Csak azert egyaltalan nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni erte. A legtobb orvosnal kela-val 50 FIM -mel megusztad, mig anelkul sehol nem fizetsz 300 alatt meg egy 5 perces dumaert sem az orvosnal es a felso hatar a csillagos eg.
Termeszetesen egy egeszseges huszoneves ferfi, nagyjabol akkor kerul koszonoviszonyba az eu elatassal, ha fogaszatra, esetleg szemeszetre megy, vagy balesete van, ami eleg ritka azert.
De tudod egy rendszeres evi nogyogyaszati rakszures egy egyeb rutin vizsgalatert kela nelkul csak ugy hagyod ott az ezreket rendeloben. Ahol meg kisgyermek van ott vannak oltasok, meg gyerekbetegsegek(skarlat, rozsa es barany himlo stb), vagy csak a gyereknek ejjelre 40 fokos laza van es ki kell hivni az orvost, vagy be kell vinni az ugyeletre, es ezek a dolgok nem evente egyszer fordulnak elo egy kisgyereknel, hanem rendszeresen. Meg a gyogyszer arak is szepek tudnak lenni egy dragabb antibiotikum eseteben(nem mindegy hogy 1000 vagy 5000!).
Szoval egy kisgyermekes anyuka eseteben nagyon szep kis osszegre rughat eves szinten a dolog, ezert erdemes elore megerdeklodni es nem art a munkaajanlatba az ilyen dolgokat beleszamolni.
Meg ugye az sem mindegy, hogy kela-val az gyermekevel otthonulo anyuka is kap havi appanazst a kelatol, nem mondom, hogy sokat, de eves szinten akar havi 1500 FIM is jelentos.
Előzmény: BZoltan (448)
csepp Creative Commons License 2001.02.27 0 0 450
Köszi szépen!
Bár még nem holnap indulunk,
sőt, az is előfordulhat, hogy Németország lesz belőle,
bár én Finnországnak jobban örülnék.
Előzmény: BZoltan (448)
monty Creative Commons License 2001.02.27 0 0 449
...minden jel arra mutat, hogy az a kortti semmi mast nem jelent, mint, hogy bizonyos kezeles egy reszet -pl fogaszati- visszakapod. De amugy nem szukseges.

Orulnek ha igy lenne, de azert nem szerintem ez nem igaz. Szemelyi azonositot (henkilötunnus) nagyjabol mindenki kaphat, akinek van tartozkodasi-engedelye, Finnorszagban el, es elmegy a maistratti-ba bejelentkezni.

Kela kortti jogosultsag az a vizum tipusatol fugg, van aki jogosult ra, van aki nem (pl. en sem, ugyanakkor nyugdijjarulekot meg fizetek :((( ) Ha nincs Kela kortti-d azert az eleg ciki tud lenni. Nem csak a kozvetlen egeszsegugyi ellatasra gondolok, hanem pl. az amerikai utamnal meg baleset/betgbiztositast sem tudtam kotni kartya nelkul, mert hiaba a Pohjola ceg csinalja a biztositast, megis ossze van kotve a Kela-val, es csak Kela tagok jogosultak ra.

Azert valoszinuleg a kerdes elmeleti, mert akit ceg hoz ki, az biztos kap Kela kartyat (ha mukodik a logika), mivel az az egyetlen modja, hogy eü-biztositasa legyen.

Előzmény: BZoltan (448)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.26 0 0 448
Nem igazan vettem eszre kulonbseget a kozvetlen finn alkalmazottak es a finnorszagban dolgozo am nem finn ceggel szerzodesben levo apoltak kozott kulonbseget. Masfel evig voltam nem finn ceg alkalmazottja... volt egy labtoresem :) semmi gaz, volt henkilotunnus es kalap. Utanna egy finn ceg alkalmazottja voltam ugy eyg evig... meg volt megegy balesetem :) es akkor is ugyanugy ellattak -sot nenosauto vitt be a korhazba- Most megint nem finn ceg alkalmazottja vagyok es alig varom a kovetkezo trefat :)
Amugy ket ismerosom is szult itt kint, az egyik fejvadaszott programozo feleseg volt, a masik nem. Mindkettobol kibanyasztak a porontyot.
Amugy nekem finnorszagban soha sem volt ugynevezett kelakortti-mes minden jel arra mutat, hogy az a kortti semmi mast nem jelent, mint, hogy bizonyos kezeles egy reszet -pl fogaszati- visszakapod. De amugy nem szukseges.

Amugy ajanlomolvasatra a kovetkezoket:





Előzmény: szalka (446)
Porter Creative Commons License 2001.02.23 0 0 447
Sziasztok,

a multkori finnorszagi latogatasomkor hoztam magammal egy finn CD-t, amit azota is sokat hallgatok - az egyuttest Ultra Bra-nak hivjak, az album cime Krokett.

Nem tudja valaki, hogy hol lehetne beszerezni (Magyarorszagon) tobb lemezt toluk?

szalka Creative Commons License 2001.02.23 0 0 446
"Ha a parod itt fog dolgozni, akkor automatikusan regisztraljak helyi lakosnak es ezzel automatikusan jar az egeszsegugyi ellatas."
Hmmm, azert te is tudod, hogy mi a dorges .
Szoval aki direktbe jon ki valamely finn ceghez dolgozni es ott lesz alkalmazott, annak automatikusan jar az au ellatas. De ha valami fejvadasz ceggel jon ki , akkor az ugye attol a cegtol fugg. Tudok olyan fejvadasz cegek, ahol minden ilyen korrekt es tiszta, de olyanrol is tudok, amelyiknel ez nem is olyan evidens.
Szoval ha csepp ferje direktbe jon ki es egy itteni finn prgramozo vagy telekom vagy egyeb ceg alkalmazottja lesz akkor minden ok.
De ha egy fejvadasz cegen keresztul jon akkor erre kerdezzenek ra mindenkepp, foleg a gyerek miatt. Ugyanis az egeszsegugyi ellatas nagyon-nagyon jo, az orvosok noverek kedvesek, figyelmesek jol felkeszultek es nagyon jo berendezesekkel vannak ellatva a ambulanciak, szakorvosok. De KELA (az itteni TB) nelkul igen szep penzeket ott lehet hagyni egy feloras vizsgalatert barhol.
Előzmény: BZoltan (444)
csepp Creative Commons License 2001.02.23 0 0 445
Köszi,
az angollal szerencsére semmi gond,
meg hát ha már ott leszünk, szeretnék a finnbe is belekóstolni:)
BZoltan Creative Commons License 2001.02.23 0 0 444
Otthon ulo kismamanak szinte lehetetlen munkat talalni -nekem ne essetek helyi felistenek, elhiszem, hogy van ra pelda, de nem jellemzo- , meg az a raerosebb holgyeknek is sok nehezseget okoz, hiszen ha nem vagy mernok es nem tudsz finnul akkor eleve hatranyos a szitud.

Ha a parod itt fog dolgozni, akkor automatikusan regisztraljak helyi lakosnak es ezzel automatikusan jar az egeszsegugyi ellatas. Tobb ismerosomnek szuletett itt gyermeke es mindegyikuk nagyon pozitivan nyilatkozott a helyi egeszsegugyrol. Soval messze jobb mint a magyar. Azert angolul tudjal, mert az orvosoktoles a noverektol azt meg el lehet varni, hogy angolul tudjon, de magyarul azert nem :)

z

Előzmény: csepp (443)
csepp Creative Commons License 2001.02.23 0 0 443
Sziasztok!

Kinézőben van a páromnak egy állás Finnországban (ABAP programozás).
Én is mennék vele, sőt, vinnénk a kisbabánkat is,
aki júliusban fog megszületni.

Tudnátok arról írni, hogy milyen az orvosi ellátottság,
mennyibe kerül, hogyan lehet biztosítottságot elérni,
illetve, hogy tud-e valamiféle álláshoz jutni
egy otthon ülő kismama.

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.11 0 0 442
Monty,
viragokrol, erzelmekrol :),
igen, a tamperei egyetem, kisse rosszul valasztottam.

"pervesznek" hangszik,
no more Zsolt,
elvonulok vonaltol, egy projekt kezdodik ahova koncentralni,
s karaoket akarok enekelni ;-),
volt ilyen egy hosszabb magyar-projektem, dehat ha mar Torgyan Jozsef is kaputt,
nincs ennek ertelme :-), lassan vege lesz, bar a szocialis mezogazdasagrol
tovabb szeretnek irni.

szoval bye-bye, puszi mindenkinek (igy magyarosan :),
minden jot,

Előzmény: monty (440)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.09 0 0 441
És ez "a hidegvérű finn férfi" hogy látta volna jónak a dolgot?
Előzmény: Törölt nick (439)
monty Creative Commons License 2001.02.09 0 0 440
Kedves Jyrki,

Reszben egyetertek, Te mirol beszelgetnel szivesen ? Peldaul, hogy hol van menô zenekar Tampereben, vagy melyik a jo etterem Helsinki-ben ? Vagy hogy milyen isteni nyaron ulni a Kaivopuisto-nal nezni a tengert, meg elvezni a napsutest ? Vagy, hogy miert nincs Runebergin torttu egesz evben ? Vagy elemezzunk finn mozifimeket ?

OFF Ugye Tampereben talultal ujsagirni 'valtiotiede' karon ?

monty

Előzmény: Törölt nick (439)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.09 0 0 439
Gombar Endre novellagyujtemenyje finnul Sota on ohi (Vege a haborunak?).

A Beszelgessuunk meg az erzelmekrol -szorazatban most egy hidegveru finn ferfi
nyit egy kis kaput a sajat sotet szellemehez ;-), vegulis az van - miert ezt titkolni, most erzemekrol batran, - annyira jol nem ereztem magam itt, nem jo erzes (bocs :),
tipikus finn tema valamikeppen igy megy a forumon:
- mit mar tudjuk a finnekrol (negativ s positiv sztereotipiak)
- mit nem tudok Finnorszgrol, de eddig nem mertem kerdezni (info kerdesek, informacio kell)
- mit csak Werner Zsolt tud a finnekrol s Finnorszagrol (, a legkedvencem a finn tortenelem a la Zsolt, s nemet munkakultura, enyhen szolva, beszulom, jaj segitseg : )

Na az mi nekem Finnorszag, az kicsit mas, nekem vegulis jo,
aztan minek kerulni valami ertetmetlen vitahoz,

Előzmény: Törölt nick (438)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.08 0 0 438
Na lasd, helyes ilyen "puszilni kell, nem felni " -policy,
beszulom s a nemet munkakulturat oda hozzatenni enyhen
szolva, nagyon jo. Mint Gombar Endre, aki magyar nyelvt tanitotta a helsinki egyetemen,
jart orszagot, kicsit puszilt is, kellemes, vidam erotika novellakban,
ez az attitud, valami ilyesmi,
Előzmény: 12qper (437)
12qper Creative Commons License 2001.02.07 0 0 437
Bár finnül sem beszélek, és még nem is voltam soha Finnországban, de így látatlanban is imádom. Meg magyarázni nemtudnám, hogy miért, lehet, hogy sok köze van hozzá annak a finn lánynak, akit No.-ban ismertem meg :)))

No, de nem is ezért írtam most ide, hanem az egyik kollégám által ráleltem a Black Sabbath, Paranoid c. számának finn átdolgozására...

Ha érdekelne vkit, szerintem nagyon ql :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!