Keresés

Részletes keresés

RnD Creative Commons License 2021.12.17 -5 6 7020

Nemcsak magyar hanem külföldi kézilabdázók sem védekeznek jól az NBI-ben: Kovács Patrícia, Malin Holta, Simona Szarková, Andela Janjusevic, Anna Punyko, Dominika Mrmolja, Tanja Asanin, Ohyama Mana, Dana Abilda....és még sorolhatnám. Egyik sem egy fenomén védekezésben.

Persze lehet h ők is jobbak lennének ha jobban össze lenne rakva a védekezés. Őszintén szólva engem Jezic sem győzött meg hármas védőként idén Siófokon....

Előzmény: birka_zoli (7019)
birka_zoli Creative Commons License 2021.12.17 0 7 7019

Ha abból indulunk ki, hogy kevés, vagy inkább zéró magyar kézilabdás tud nemzeközi szinten védekezni, akkor joggal mondhatjuk-e, hogy itt rendszer szintű a lemaradás?
Szerintem mondhatjuk!
Mint lentebb írtam már, az egyik fő probléma a korai, minden áron győzelemre törő versenyeztetés. Ebből én simán le tudom vezetni a magyar kézilabdázás összes baját is, de nézzük csak a védekezést. Mint mondtátok, ehhez jó fizikum, akarat és megfelelő képzés kell.
De ezeket pont nem lehet elkezdeni egy 6-8 éves gyerekkel, viszont a szivacslabdát a kezébe adod, dobjál gólt, gyere megyünk meccsre és, ha nyersz akkor te már kézilabdás vagy. Az edzőknek később sem lesz érdekük védekezést tanítani, mert a gyereknek uncsi, nem fogja fel, az edző nem magyarázza el, és úgyis jön a forduló, nyerni kell mert különben a gyerek ésvagy a szülő elégedetlen lesz. Aztán elmegy így pár év, eljutnak u12-14ig, itt meg jönnek az akcelerált ésvagy ügyes, kiemelkedő gyerekek, akik minden támadásból gólt dobnak, szintén megvan a győzelem, mindenki boldog.
A legkisebb fiam azért hagyta abba a kézit és ment át kosarazni, mert megunta ezt, hogy egész meccsen futott le fel szélen mint alacsony balkezes és konkrétan 2-3 gyerek lejátszott egy meccset, nyertek, mindenki boldog volt. Aztán OSB-ben és később jön a nagy és általános fokú lemorzsolódás, és azok maradnak akik korábban sikeresek voltak, de ők hozzászoktak a sztársághoz, a kivételezettséghez, a góllövéshez, nekik ez volt a feladatuk. Már lehet sőt kellene is védekezni, lehet már az edző is tanítaná, de itt már jön a pedagógia és az előbbiek, inkább nem baszogatom mert a végén még ő is abbahagyja.
Aki megnézte, Háfra és Klujber is 100 fölötti meccset játszott 13-14 évesen, lőttek majd ötszáz gólt, biztos ők vitték a hátukon a csapatot, de kellett-e védekezniük, valszeg nem ez volt a fő feladatuk. Ezeket a dolgokat saját tapasztalataim alapján mondom, egy közepesen prosperáló budapesti egyesületben nevelkedett a három fiam, innét jött Tóth Niki és Stranigg Zsófi is. Ez volt úgy kábé 5-10 éve, de szerintem érdemben nem változott a helyzet.
A Másik, észrevételem, h vajon az edzők mennyire képzettek védekezés ügyileg? Ha szétbontjuk 2 (3) részre a kézilabdát támadás+védekezés-védés, akkor minimum fele-fele arányban kellene ezzel foglalkozni és erre képezni az edzőket. Vajon a Mocsai féle mindenki tőlünk tanulta a kézilabdát iskola anyagában milyen súllyal szerepel ez? Az edzők tudnák tanítani, csak nem éri meg nekik? Sztem nem, de megvan a véleményem az utánpótlás edzők szakmai felkészültségéről, hogy lehet az, hogy már u12-ben mennek a figurák, de rengeteg gyerek lő rossz technikával, stb. Megint csak az van, hogy a könnyebb utat választják, nem nevelnek és képeznek, hanem eredményt hajszolnak. És csak szőr mentén említem meg a haver gyerekét és a szponzort hozó szülő gyerekét, neki jár a fix hely...
És akkor a végén csak felmerül az egyénnek a felelőssége is a rendszeren keresztül. A magyar labdajátékok és sportolók ill. a 'látványsportok' baja, hogy túlfinanszírozott a tekintetben, hogy az ügyes gyerekeknek 18-20 éves korukra el lehet jutni egy olyan szintre - nem túl sok erőfeszítéssel, ill nem maximális erőfeszítéssel - hogy bőven megélnek belőle, semmi mással nem kell foglakozniuk, 'csak' a sporttal. Ott vannak a dániai bemásolt cikkek, ha vki felteszi az életét a sportra, akkor ott mindent bele kell adnia, h vigye valamire, különben nem éri meg. Itt nálunk pont fordítva van, ügyes vagyok, látom, h én kellek nekik és nem ők nekem, napi egy edzéssel ellébecolok itt, kapom a pénzt és az ösztöndíjat, nem kell güriznem a tanulással, egyetemmel, dolgozással.
Ha nem az állam csecsén lógna az összes magyar sportegyesület és így a profi sportoló, akkor minden más lehetne. Mi indokolja, hogy legyen 14 profi nb1es mesterségesen életben tartott csapat? Oda kell kábé 250-300 profi játékos, köztük legalább 30-40 külföldivel. De akik ide eljutnak, azok nem ütik meg minden esetben egy profi sportolótól elméletben elvár szintet, hozzállásban, fizikai felkészültségben, technikai-taktikai tudásban. Hogy lehet az, hogy ebből a társaságból nem tudunk kiválasztani posztnként 2-3 nemzetközi szinten megfelelő játékost? Azért mert a rendszer nem követeli meg tőlük a tökéletest, és akkor ők meg minek szakadjanak meg? Szikora is 33 évesen szembesült a máshol máshogy meggyel, a különmunkával, a mindenáron jobbá szeretnék válni, mert akkor maradhatok talpon? A már elsüllyedt Bajner Bálint csodálkozott rá a Dortmundnál arra, hogy a focistaság az egy munkahely, az egyenlő a munkával, ott reggeltől estig bent vannak az edzőközpontban és egész nap azért dolgoznak rengeteg különmunkával, egyéni képzéssel, h a lejobbak legyenek, h talpon maradjanak. Nem tudom, itt hogy dívik, de nem hiszem, h napi egy edzésnél több lenne, de ha még több is van, ha profi sportolók, akkor sem munkának, napi 5-8 órás elfoglatságnak tekintik ezt.
És akkor ide is leírom, hogy szerintem mi a mai magyarország legnagyobb rendszerszintű baja: ez a szükséges minimumok országa a lehetséges maximumok helyett! (én is sokszor beletartozom ebbe sajnos)
Pesze biztos vannak kivételek, talán a nekába és a taóba ölt súlyos milliárdok egyszer majd tényleg hoznak változást, de nem vagyok optimista.
Remélem a végére értetek és nem az elejétől a végéig volt ez tiszta szar!

RnD Creative Commons License 2021.12.17 -6 5 7018

Ceterum censeo: nem a totyogással meg a lassúsággal van baj. Akik az NBI-ben belső posztokon védekeznek azért nem lassúak és lábbal is odaérnek (a többség...) A koncentrációval és az elővételezési képességgel vannak komolyabb problémák.

Előzmény: Sanyóca(sanyesz) (7017)
Sanyóca(sanyesz) Creative Commons License 2021.12.17 -1 0 7017

'Remélhetőleg javulni fog a helyzet, mert néhány éve előírás utánpótlásban, hogy tilos a támadás-védekezés csere. Csak-csak jönnek majd olyan játékosok akik emiatt kicsit jobban fognak védekezni, mint a korábbiak.'

Örülnék ha ennek pozitív hozadéka lenne,de nekem ez sem tűnik csoda szernek,eleve sokkal komolyabban kellene ezt venni,főleg ami a fizikális részét illeti.....mert lábon vagyunk nagyon sebezhetőek....magyarul totyogunk is rendre lemaradunk.

Előzmény: vitaceae (6997)
Isthy1 Creative Commons License 2021.12.17 0 0 7016
Sanyóca(sanyesz) Creative Commons License 2021.12.17 0 0 7015

'Remélhetőleg javulni fog a helyzet, mert néhány éve előírás utánpótlásban, hogy tilos a támadás-védekezés csere. Csak-csak jönnek majd olyan játékosok akik emiatt kicsit jobban fognak védekezni, mint a korábbiak.'

Örülnék ha ennek pozitív hozadéka lenne,de nekem ez sem tűnik csoda szernek,eleve sokkal komolyabban kellene ezt venni,főleg ami a fizikális részét illeti.....mert lábon vagyunk nagyon sebezhetőek....magyarul totyogunk is rendre lemaradunk.

Előzmény: vitaceae (6997)
Fradista Utazó Creative Commons License 2021.12.17 0 0 7014

A legjobb góllövők listája gyakorlatilag véglegesíthető: az első húsz helyezettből 19-nek már nincsenek meccsei. 

A 10. helyen áll Cabral 35 góllal, ő még sokat fog előre lépni, hiszen a 2. helyen holtversenyben áll Alexandrova, Karsten és Kovács P. egyaránt 43-43 góllal. Ha Cabral lő a hátralévő két meccsen összesen 8-at, második lesz. Ahhoz, hogy gólkirálynő legyen, két meccsen 36-ot kellene lőnie, mivel Natalie Hagman 71 gólt szerzett a világbajnokságon. 

Ernie McCracken Creative Commons License 2021.12.16 0 2 7013

Nehogy ám át mertyétek lépnyi a demarkációs vonalgyát a témájitokkal a zsebetekben....mardjunk jav.: maragydjatok csöndben egy picit.

van_Persil Creative Commons License 2021.12.16 -20 1 7012

Akkor:

--------------------------------------------------------------------------------------

Előzmény: Gozo (7010)
RnD Creative Commons License 2021.12.16 -7 8 7011

Persze, nem tudsz mit írni, ezért ez a gyerekes dacreakció.

Fel kellene nőni.....

Előzmény: objektív3 (7009)
Gozo Creative Commons License 2021.12.16 -2 4 7010

Ezzel én is így vagyok és ezért gondolom azt hogy tévedsz...

Előzmény: van_Persil (7006)
objektív3 Creative Commons License 2021.12.16 -3 5 7009

Akadj le rólam, nem érdekel a dilettantizmusod!

Előzmény: RnD (7003)
objektív3 Creative Commons License 2021.12.16 -3 0 7008

Nem kötözködésként írtam, hanem azért, mert nagyon sok okos dolgot írtál, csak épp nem értünk egyet az utolsó bekezdésben, a "végkövetkeztetésben..."

Azt írtad, hogy az edzők NEM TUDTAK kinevelni, ezt úgy értelmeztem, hogy szerinted főleg rajtuk múlt, azt nem írtam, és nem is feltételeztem, hogy szerinted CSAK rajtuk múlt, csak azt, hogy főleg.

Szerintem biztosan kapnak segítséget az edzőktől kondizáshoz, különmunkához, bármihez, a további a játékosok felelőssége.

Előzmény: flott (7005)
RnD Creative Commons License 2021.12.16 -4 7 7007

Emlékszem egészen konkrétan arra az esetre, amikor az U19-es válogatottunk (éppen a Háfra/Kácsor korosztály) júniusban Balatonbogláron felkészülési meccseken riasztóan gyengén védekezett, totál összevissza. Alig három hét múlva ugyanez a junior válogatott tökéletes védekezést mutatott be az Európa-bajnokságon. Gólt alig tudtak nekünk lőni az ellenfelek....

És mindehhez elég volt két-három hét közös munka.

van_Persil Creative Commons License 2021.12.16 -21 2 7006

Én inkább hiszek a saját fülemnek, mint másénak.

Előzmény: Gozo (7002)
flott Creative Commons License 2021.12.16 -2 1 7005

Ne mááár.. Most kötözködni szeretnél?

Hol írtam olyan, hogy (csak) az edzők hibája, hogy nem tudtak kinevelni egy jó védőt? Ha végigolvastad, pont hogy kis is hangsúlyoztam, hogy a játékosokat sem mentem fel - én legalábbis biztosan nem -, hogy ők is tehetnének saját magukért, ha már a klubcsapatban nem kapnak megfelelő segítséget.

Megjegyzem, a társalgóban a Buli cikkhez is eszembe jutott 1-2 gondolat a játékosok felelősségével kapcsolatban, csak még nem írtam le.

Aztán azt is írtam, a védekezéshez kell az akarat is, de nemcsak akarat kérdése, sok összetevője van, és hoztam a példákat. Meg kihagytam párat - remélem megbocsájtható, hogy nem soroltam fel az összeset.. -, ami nem azt jelenti, hogy nem tartom fontosnak. Igen, ilyen pl a fegyelmezettség, vagy éppen a lábmunka is (mondjuk nálam az a dinamika).

Az alkatért (gondolom itt testtömegindexről van szó) és a fizikai erőért a konditermi edzéseknél igenis felelősek az edzők, mert olyan gyakorlatokat kell elvégezni a játékosoknak, amelyek specifikus izmokat dolgoznak meg, ami kell a kézihez. Ezen gyakorlatokat pedig az edzőktől kell, hogy kapják. Az viszont valóban a játékosok felelőssége, hogy milyen intenzitással végzik el ezeket a feladatokat.

Sőt, az is a játékosok felelőssége, hogy esetleg plusz munkát végezzenek. De ezt is írtam.

Mint ahogy azt is írtam, csapatszerkezetileg a védekezést csak finomhangolni lehet. Ilyen például, ha nem jó egyéni védőkből áll a fal, legalább mozogjanak együtt.

Szóval nem értem a reakciódat, mert kábé ugyanazokat írtuk le. 

Abban viszont nem értünk egyet hogy ELSŐSORBAN a játékosok felelőssége, hogy milyen védők illetve játékosok lesznek. Igen, ők is felelősek ezért - én aztán tényleg nem szoktam mentegetni őket -, de szerintem ugyanolyan felelősség terheli az edzőket is.

Előzmény: objektív3 (7001)
RnD Creative Commons License 2021.12.16 -7 6 7004

"...Persze valamennyit lehet javítani, de ha túlsúlyos és/vagy csigaként mozgó játékosok, akik max. 20-30 perc intenzív mozgásra képesek, és max 15 percig képesek koncentrálni..."

Kire gondolsz itt: Zácsikra...? Kisfaludyra...?

Egyébként ha néznél NBI-es meccseket abból hamar kiderülne h a játékosaink védekezésben nem csigalassúak és nem lusták. Mozognak ide-oda. De gyakran rosszul elővételeznek vagy csak egy játékosra koncentrálnak hogy 'őt meg kell csípni feltétlenül" és arra nem gondolnak h az a játékos hova passzolhat, mert mégis inkább a passzt kellene megakadályozni nem az ellenféllel birkózni...(aki birkózás közben is pontos passzokat tud adni).

Egyébként elég árulkodó h messze az up-válogatottjaink védekeznek a legjobban. Egyrészt ott több idő van a vb/EB előtt együtt készülni másrészt ők még fiatalok és lelkesek, könnyen rávehetők arra h dinamikusan védekezzenek. Őket könnyű befanatizálni. És aztán végigvernek mindenkit:)

RnD Creative Commons License 2021.12.16 -8 7 7003

Az edzők hibája az h nem raknak össze egy jó védekezést. A védekezés csapatmunka, jó lábmunka önmagában semmit nem ér ha aztán ide-oda rohangálnak egymás mellett védekezésben a játékosok, mindenféle összehangoltság nélkül.

Márpedig a védekezés harmonizálása, csapatszintű feladat ezért az edző felelőssége.

Nálunk az NBI-es edzők hozzáállása általában az h elöl van olyan kreatív a csapatom h úgyis több gólt lő majd.... Mivel a magyar NBI-ben az ellenfél sem védekezik jól, ez még működik is.

Aztán amikor a román bajnokságból kaptunk egy védekezésben valóban kiváló - de amúgy semmi extra - csapatot ellenfélnek az EL-ben, abból nagy pofára esés lett.

Gozo Creative Commons License 2021.12.16 -1 5 7002

Ehhez képest mások meg azt mondják, hogy Varga egy ETO-NERencváros meccsen mindig utobbiakat támogatja és egy Veszprém-Szegeden meg a szalámisokat.

Érdemes elolvasni egy-egy ilyen párosítás után mit mondanak a nem FTC és a nem Szeged szurkolók.

Előzmény: van_Persil (6979)
objektív3 Creative Commons License 2021.12.16 -2 1 7001

Biztos, hogy az edzők hibája, hogy nem tudtak kinevelni egy jó védőt?

Szerintem a védekezés alapja a lábmunka. Mi kell a jó lábmunkához? Részben alkat, nagyobb részben rengeteg munka. Talán az edző a felelős az alkatért és a rengeteg munka elvégzéséért?

Aztán nem árt némi fizikai erő sem, amit leginkább a konditeremben lehet elvégezni. Az edző a felelős, hogy a játékos mennyi munkát és milyen intenzitással végez a konditeremben?

Aztán kell még koncentráció, akarat, fegyelmezettség, elővételezési képesség, ügyesség, rutin, dörzsöltség, meg amit kihagytam. Hogy ezek mennyiben függenek az edzőtől, az változó, de bármilyen is az edző, biztosan nem akadályozza a játékosokat.

Ami leginkább az edzőtől függ, az a taktikai rész, de nem nagyon tudok olyan taktikát, amivel az egyénileg gyenge védőkből jó csapatvédekezést lehet összerakni. Persze valamennyit lehet javítani, de ha túlsúlyos és/vagy csigaként mozgó játékosok, akik max. 20-30 perc intenzív mozgásra képesek, és max 15 percig képesek koncentrálni, stb stb, nem tudnak a nemzetközi legjobb nyolc szintjén védekezni, akkor talán nem a kapitányokat és edzőket kellene hibáztatni...

(Az akarat nemcsak arról szól, hogy a pályán akarni kell, hanem arról is, hogy nagy akarat és áldozat kell ahhoz, hogy valaki kimaxolja az atletikus képességeit és jó védő legyen.)

De bizony felmentjük a játékosokat, ha nem mondjuk ki, hogy ELSŐSORBAN ők a felelősök azért, hogy milyen védők és milyen játékosok lesznek, és milyen karriert futnak be...

Előzmény: flott (6995)
Taliga007 Creative Commons License 2021.12.16 -1 2 7000

A lehetőségeket tekintve védekezésben sztem úgyis kényszerpályán mozgunk, tök felesleges végigpróbálni a magyar bajnokság hármasvédőinek összes lehetséges kombinációját, és a csodára várni, max. nüanszokkal lesz jobb a helyzet, ehelyett a mostani 3-4 legyen az alap, őket játszatni orrba-szájba, előbb-utóbb csapatként majd csak javulnak, ja és mellettük egy-egy embert lehetne próbálgatni (de nem Tomorit, neki megköszönni az eddigieket, és bucsút inteni, így h kihagyta ezt a 8 meccset, megint előlről kéne kezdeni egy kvázi kiöregedő  hármassal...). A középső embereink többsége is olyan, h a hazai mezőnyben nincs jobb, úgyhogy Vámos, Háfra, Klujber, Zácsik, és Kácsor ha mozogni tud, szinte formától függetlenül úgyis ott lesz a kövi világversenyen, h aztán melléjük Tóth Gabit, Misit visszük, a védekezés minőségén talán javít vmit, bár sztem nem sokat.

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.16 0 3 6999

Elnézést előbb egy "e"betű kimaradt.Beállóba Bordás,Tóvizi,Pásztor.Olimpiát figyelembe véve.Faluvégit is figyelni kell.

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.16 -1 1 6998

Tóth Eszti helyett Tóth Gabi.Őszi szezonba a lgjobb irányító és góllővő.Nem kell elfelejteni Gabit.

vitaceae Creative Commons License 2021.12.16 0 1 6997

Remélhetőleg javulni fog a helyzet, mert néhány éve előírás utánpótlásban, hogy tilos a támadás-védekezés csere. Csak-csak jönnek majd olyan játékosok akik emiatt kicsit jobban fognak védekezni, mint a korábbiak.

Előzmény: flott (6995)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2021.12.16 0 2 6996

Mondjuk a Móvár eddig 10 bajnokin kapott majdnem 300 gólt.

És még tavasszal jön nekik a kettős terhelés...

flott Creative Commons License 2021.12.16 0 3 6995

Érdekes kérdés ez a védekezés. Az edzők évek óta hangoztatják, hogy mindennek ez az alapja, de évek óta belső poszton egy nemzetközi szinten is elfogadhatóan védekezni tudó játékost nem tudtak kinevelni (ez alól egyedüli kivétel talán Vámos). Az pedig csak 'urbanlegend', hogy a védekezés kizárólag akarat kérdése. Persze, az is, de ez mellett fizikai állóképesség, dinamika, elővételezési képesség, csapat szinten taktika... Szóval az edzők ebben szerintem vastagon benne vannak. Csak könnyebb a felelősséget hárítani közvetve a játékosokra (kizárólag akarat kérdése) meg még mindig a magassággal és testsúllyal jönni.

És miért is várunk a jövőben egy állandósult jó védőfalat a válogatottban, amikor a válogatott játékosaink a klubjukban az edzőktől nem kapják meg az ehhez megfelelő képzést? Ezen a pontos maximálisan egyetértek a #6990-ben leírtakkal, miszerint A védekezésben a gondok ott kezdődnek h az NBI-es klubcsapatok védekezése sem igazán jó.

Válogatott szinten lehet finomhangolni, szóval a mindenkori szöv.kapitánynak is van ebben felelőssége, de csak azzal lehet főzni, amink van. Elsősorban a klubokból kellene hozni az alapokat.

Természetesen a játékosokat sem mentem fel, mert egyrészt az adott meccsen az akarat és a szív valóban rajtuk múlik, másrészt senki nem tiltja meg nekik hogy plusz edzéseket végezzenek, vagy ha már az edzőktől nem kapják meg a megfelelő képzést, akkor keressenek olyan lehetőségeket, amiktől jobbak lesznek. És persze mindezek mellett ott van még a megfelelő az étkezés, regeneráció, életvitel stb..

Ezen utolsó véleményem már nem csak specifikusan a védekezésre vonatozik, hanem úgy általában a játékra.

Leszi51 Creative Commons License 2021.12.16 -1 6 6994

Bunkó!

Erre nem lehet mást mondani.

Peppo vagyok Creative Commons License 2021.12.16 -2 5 6993

Valahol szerencsés, hogy te nem jársz meccsekre, csarnokokba. Különben egyszer úgy elpicsáznának, hogy nemigaz! És nehéz lenne azt mondani, hogy nem érdemelted meg!

Sanyóca(sanyesz) Creative Commons License 2021.12.16 -1 0 6992

Petra teljesen rendben volt......még ha nem is igazán irányító is aki csak sablonos....mint azt megtudtuk:-)

Előzmény: RnD (6989)
Sanyóca(sanyesz) Creative Commons License 2021.12.16 -1 0 6991

Ja,ebből a három és félből minimum kettőt ellébecolt.....az a védekezés sem volt különösebben jó......

Előzmény: RnD (6988)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!