Valóban, ez az R-405x vagy az R-405P-1sz rádiórelé UHF (390...420 MHz-es) szögreflektor antennája, amelyet a formája miatt szokás "lepke" antennának is nevezni.
Ha valakit érdekel, van hozzávaló, eredeti bár használt 25 m-es 75 Ohmos (!) koaxiális kábelem dobra tekerve, eladó.
Jó.Azért egy próbát majd én is teszek ,ha kitalálom a felfogatást.Kiváncsi vagyok ami elveszik az adott frq.n az visszajön-e a nyereségen ill az irányitottságon.Meg l3sz veszteség az impedanció átalakitón is.Szóval ez a 75ohm kibaszás.Lehet egy yagival jobban járnék.Ez is tegnapi szerzemény.
Volt egy másik elég hatásos is. Azt írták, hogy egy mészpát kristályból rádió jeleket vettek. Amiket valami régi idegenek konzerváltak benne. Még fotó is volt egy üveg edényről, ami felett valami szondával vették a "jeleket" a fölé hajló mérnökök. Volt ismerős aki soha nem akarta elhinni, hogy áprilisi számban volt.
Egy nagyon jól sikerült "áprilisi tréfa volt", emlékszem a cikkre. Akkoriban volt egy párja is: egy remek kis zárba dugható fűtőszál, pontosabban a szabályzó áramkör a befagyott gépkocsi-ajtózár kiolvasztásához. Az "áprilisi huncutság" abban rejlett, hogy a szivargyújtóról működött... :-)
Köszi,akkor nem ez lesz az én antennám.Majd csak jó lesz valakinek.Baal olvtárs mindig elfelejti,hogy némi közöm nekem is volt a rádiózáshoz,de a hajó az a hobby.Meg messze vagyunk.Mióta nincs náluk veteránbörze ,nemigen járok arra.Üdv.(mondjuk a Puskásba is ritkán járok)
Akkor esélyes,hogy PMR en is muzsikál.Sajna ilyen patronom nincs a Bird swr mérőmbe.Igy hogy már tudom a rádiót,keresgélek képet a rögzitéshez.Köszönöm.Viszont eszterga van.
Én inkább sarokdipolnak, vagy sarokreflektoros antennának mondanám (nincs most itt a Rothammel). A lepkeantennát a tv-technikából ismerem, a széchenyi-hegyi adóról. Az r-405 pontos paramétereit nem ismerem, nem tudom, mettől-meddig ment frekiben.
Üdv! Keresnék segitséget.Ez az antenna lett.Dipolja 29cmes.Számolhatnám de az nem ad konkrétumot.Valaki esetleg ismeri a pontos frekit? Talpponti ellenállást? És azt hogy hol és milyen módon lehet felfogatni egy függőleges csőre?Köszi!
Nem oxidos volt, hanem maradt rajta egy nagyon vékony,átlátszó fóliaszerű réteg és attól nem volt kontakt. Így jártam! Bosszantó hiba részemről, de mint írtam is - vénülök! :)
Megoldódott a problémám, nem hiszitek el de egy alapvető forrasztási hibát vétettem!!! A középső ér nem volt fémtiszta . . . Hiába, vénülök már és sűrűbben kéne használnom egy jó nagyítót!!! :(
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítségét és azt főképp, hogy foglalkoztatok a csip-csup gondommal!!!
Viszont eszembe jutott egy másik kérdés! Az említett autórádió, antenna kombót egy hajókában használom ám, ami ráadásul alumíniumból van, legalábbis az alja. Az antenna egy fém tartóval fához van rögzítve. Összekössem-e a fém tartót a hajó fém testével ami ugye a vízzel érintkezik? Földelésnek minősülhet-e ez így, egyáltalán szükséges-e vagy hagyjam a francba???
Nagyon sokat segítettetek azzal, hogy megerősítettetek abban, hogy én is jót képzeltem el.
A pakliban benne van, hogy a jelenlegi 7 megás loopra merőlegesen egy 14 megásat is kihúzok.
A helyzet a következő:
Három koax vezet ki az udvarra. Itt van két "karácsonyfatalp", háromágú 1,1 m-es talppal, lebetonozva. Hozzájuk van vezetve 1-1 koax. A harmadik koax csak úgy, a kerítés mellé...
Az egyik talpon van a DX-88. A másik talpon van a Magirus, ami tartja a loop csúcsát. A loop "betápos" csücske a kerítéshez vezetett koaxra csatlakozik. Így az a koax, amin a Magirus van, még szabad.