Ide írjon mindenki, akinek van valamilyen ötlete, hogy hogyan kell egy brikettálógépet megépíteni! Szerintem pár okos ötlettel közösen mindent meglehet valósítani! Hajrá!
Ha valakit érdekel, találtam egy fórumot ahol képekkel illusztrálva van egy prés elkészítése. Igaz, hogy nem papírprés de ennek alapján az is elkészíthető. A "Hegyes" papírprésre hajaz a működési elv:
Én már több éve használom a "papirtéglát" és nekem is nagyon bevált!
Kisipari lemezkazánom van kb 100m2 fütök. Én háromszor pakolom a kazánt. Reggel 2-3kg száraz akácfa, mikor parázs van 8db tégla levegő minimálisra szükitve kb13óra körül hamu lepiszkálva ujra 2-3kg fa 8db tégla estére, mikor leég ujra megismétlem! A ház szigetelt müanyag nyilászárók és kellemes 21-22fok van egész nap! Reggelre 19 fokig hül!
Igaz, hogy még nincs nagyon hideg de ugye már fűteni kell. Az eddigi tapasztalatom a papírtéglával kapcsolatban:
110 nm-es ház, lengyel öntött vas kazánnal (KZ-3-K). Dél körül 3-4 db akác kugli fával és némi gyújtóssal fölülről begyújtok. Amikor van parázs dobom rá a papírtéglát.
Este 22-23 óráig fűtők, addig kb. 40 db. téglát égetek el. A víz 40-55 C0 között mozog, a lakásban 20-21 C0 van. Reggelre 18-19-re megy vissza . A kazán alsó ajtaján automatikus huzatszabályzó nyitogatja a levegőztetőt. A felső ajtón a levegőztetőt éppen résnyire hagyom nyitva. Amikor kevés levegőt kap akkor csak izzanak a téglák, amikor viszont több levegőt kap akkor rendesen égnek. Hamu az van bőven, több mint 2 és fél vödör naponta.
Nyilván ha rendesen beköszönt a tél a 40 db. kevés lesz, véleményem szerint a 80-100 db-ot megeszi a kazán naponta. Szóval nekem eddig bejön ez a dolog, bár kíváncsi vagyok a markáns hidegre is, hogy akkor mit produkál.
Üdvözletem mindenkinek! Már pár éve szeretnék én is csinálni egy brikettálód és elég sok hozzászólást vissza olvastam ezen a forumon. Volna pár kérdésem. Fűrész forgácsból akarok préselni. Miért kell nagyobb nyomás a pellethez mint a briketthez? A papír és fűrész forgács/por keverési aránya mire vonatkozik, a súlyra vagy a térfogatra? Mi a az a minimum hardware igény amivelv d15 - 20mm-es pelletet lehet préselni hidraulikus rendszerrel? Előre is köszönöm a segítséget!
sziasztok már egyideje olvasom a forumot tecik brikettálógép szalmás szeretnék énis egyet csináln de ehez a ti segitségeteketszeretnm kérni hogykezgyemel csináln mikel potosanhozá elöreis köszönöm midekinek segitségét
Az enyémnek a préstere és a nyomólapok 5mm-es kazánlemezből készült (ezt találtam itthon) , a váz 40x20-as zártszelvény. Menet közben alakítottam rajta (több furat, még egy tengely az erőkarnak, a nyomólapokat megvezető csöveket hegesztettem a préstér oldalára). Most így néz ki:
Ilyen préshez nincs véletlenül valakinek rajza ? Milyen vastag anyagból készűl a préselő keret ? Mekkora lehet a tégla mérete ? Mennyi ilesztési hézagot érdemes hagyni ?
Igaz már láttam olyat, ahol jön ki a brikett ott a szorítás már hidraulikus állítóval van ellátva!
https://www.youtube.com/watch?v=rXSpoNpXhqo
Erről a gépről van szó!
Akinek esetleg van hasonlója az megoszthatná vagy megkereshetne,ugyanis szeretnék építeni!Még annyi ,hogy érdekelne hogy pénzben mennyibe kerül úgy hogy a vasanyagon kívül semmim nincs,hozzávetőlegesen!?
Ha föld lenne, nem tették volna publikussá. Földet tenni bele értelmetlen saját részre, eladásra pedig, mint mondtam, azért, hogy többet nyomjon, nem publikálták volna.
Sztem valami apróra őrölt, de éghető dolog az, amit nagyon olcsón kaphattak.
Egy közeli nagy gazdaság növényi hulladékait, elsősorban napraforgóhéjat, beszállítottuk a termelés helyszínére, amelyet az egyik „igazgyöngyös” család bocsátott rendelkezésünkre saját kertjében.--
...de lehet akár föld is...talán tudjátok mennyi a kalóriája..(((../mert akkor Én is azt tüzelem..((
"..A biobrikett száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból, azaz növényi rostokból, előállított környezetbarát tüzelőanyag. A nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi-prés segítségével jóval alacsonyabb költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható..."