Keresés

Részletes keresés

macózug Creative Commons License 2014.11.14 0 0 2915

Akkor megköszönném a hozzájutási forrás megadásának lehetőségét.

És azt is kérném, jelezd, légy szíves, hogy milyen fajtából rendelsz, ami nektek ízlik.

Előre is köszönöm.

Szép hétvégét kívánok.

Előzmény: nagypapi51 (2914)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 2914

Nincsen semmi pofátlanság, én ajánlottam fel, aki jelentkezik, annak szívesen hoztok (mi is ezt esszük)

Akkor mi van, ha a kolléganődnek megadnám a túrkevei beszerzési forrást - persze nem a lerázás gondolatával...

Előzmény: macózug (2913)
macózug Creative Commons License 2014.11.13 0 0 2913

A pofátlanság jogával élve, én jelentkeznék egy szál kolbászra- a kóstolás erejéig.

Ugyanis egy kolléganőm Túrkevén lakik és ha ízlene, akkor a későbbiekben tudnék hozatni.

Úgyhogy, nagypapi kedves,csendben jelentkeznék a felajánlásodra. ( de nagyon csendben és .....pofátlanul ...:(    )

Előzmény: nagypapi51 (2911)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2912

Köszönöm a felajánlást, jó lenne, sokat dícsértétek itt, és még az ára is barátságos. De sajnos nem budapesti vagyok, debreceni. Valahogy majdcsak kibírjuk addig amíg lesz saját, most bespájzoltam párat az aldi akciós gyulaijából. De muszáj volt elpanaszolni a nagy nyilvánosságnak, mert tényleg botrányos. Már lassan végigpróbáltam a piaci henteseknél kapható szárazkolbászokat és a piacon saját füstöltárut árusító kistermelőket is. Ez utóbbiak jobbak, de nekem a sok fokhagyma nem tetszik, márpedig a környéken úgy tűnik ez a szokás.

Előzmény: nagypapi51 (2911)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 2911

Ha bp-i vagy és érdekel, felajánlom, hogy a legközelebbi alkalommal hozatok túrkevei házi vastagkolbászt. Több gourmet topiktárs kóstolta már, panasz nem volt rá.

(kb. 70-75 dkg-os rudak, á. 2100 HUF)

Előzmény: Törölt nick (2910)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2910

Hát, én nem tudtam, hogy ilyen rettenetes a kolbászhelyzet szép hazánkban.

Több mint 15 éve csak saját kolbászt ettünk, vásárolt disznóból vékony és vastag kolbászt készítünk, füstöltetjük. Tavaly valahogy keveset készítettünk, másfél hónapja elfogyott. Azóta próbálkozom venni ehetőt. Mindig csak keveset, hogy kipróbáljam, hogy érdemes-e.

Azt tudom, hogy olcsót nem érdemes venni, de bizony még a 3000 körüliekben is volt olyan, amit többé nem vennék meg. A szokásos hentesünk is készít kolbászt, de az övé nekem nem ízlett, túl fokhagymás. Egyáltalán, a környéken készült kolbászok túl fokhagymásak az én ízlésemnek, pedig mi is teszünk bele egy keveset. Sikerült olyat is vennem, amit még főzéshez sem mertem végül felhasználni, kifejezetten romlott érzete volt. A kutya örült neki. Ami eddig a legjobb volt, az a gyulai, de annak meg horror ára van, ha nem akciós. 

Szóval ha hűl egy kicsit az idő, indul a kolbászakció. Csak még füstölőt kell találnunk, mert sajnos akihez hordtuk eddig, meghalt.

pgy57 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 2909

Gyulán magyarok,románok,németek élnek ,tótok kevesen.Békésen magyarok ,ott is borsoznak.

Cukrot a csabaiak tesznek a vastagkolbásznak való húshoz, mázsánként 1kilót.

homerx Creative Commons License 2014.08.04 0 0 2908

mifelenk (szarvas, szentandras, bekes), nem kerul bele bors.

Előzmény: nagypapi51 (2906)
Siógabi Creative Commons License 2014.08.03 0 0 2907

Valószínű volt már téma, de még egyszer ide illesztem, a felsoroltak közül én a jászberény iKrasnyánszkiét használom, kiválló minőségű...

Paprikateszt: Bezdán nyert, a helyzet borzasztó

A magyar konyha megingathatatlan alapját képező, de a kereskedelemben igen kétes minőségben hozzáférhető fűszer tesztjét hónapokig szervezte önkéntes tesztfelelősünk, Salamon “Muskotály Küvé” Csaba. Beszereztünk kommersz termékeket ABC-kből, szupermarketekből[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: nagypapi51 (2906)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.07.19 0 0 2906

...Bors tilos, az már akkor sváb kolbász!...

A csabaiban tényleg nincsen, de a gyulaiba (ahol inkább tótok éltek, sem mint svábok) kötelező a feketebors.

de gustibus...

(Abban egyetértünk, hogy a hús után a paprika a kritikus összetevő, nekem most kétféle is van: ruzsai, ill. sükösdi, mindkettő tökéletes.)

Előzmény: Mazsola0070 (2904)
PetiDojcs Creative Commons License 2014.07.17 0 0 2905

Nagyon köszi a segítséget! Valószinü a paprikám nem az igazi.

A gulyassal nincsen gondom itt. Szeretik!:) Üdv: Peti

Mazsola0070 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 2904

De itt egy recept is, mifelénk ilyesmiket tesznek a kolbászba:

10 kg sertéshús vegyesen (lapocka, tarja, dagadó, ha kell, szalonna, hogy szaftos legyen, mert ha nem teszel bele elég zsíradékot, száraz lesz, mint a fűrészpor ),

ha nagyon villogni akarsz mindez mangalicából
20 dkg édes, őrölt, (kizárólag házi!!) paprika (mindenféle bolti szar tilos!), 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott fokhagyma, 3 dkg fűszerkömény (kizárólag egészben!)

Bors tilos, az már akkor sváb kolbász!

Előzmény: Mazsola0070 (2903)
Mazsola0070 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 2903

"Majoranna? Bor? Cukor?" Kolbászba???? Jó hogy nem már mindjárt egy kis csokit akarsz beletenni.:)

Egyébként a haverom Dániában akarta dánoknak bemutatni helyi alapanyagokból, hogy hogyan kell egy jó gulyást főzni...neki sem sikerült...:)

Előzmény: PetiDojcs (2902)
PetiDojcs Creative Commons License 2014.07.16 0 0 2902

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, bevált sütőkolbász recept felöl.

Németországban próbálnám megmutatni a helyieknek mi is az a kolbász.

A problémám a színe... (elég szürkés pedig a paprika kalocsai)

Illetve jó bevált recepteket várnék, hogy frankós magyar kolbász sikerüljön.

Majoranna? Bor? Cukor? Sokat olvasom ezeket... Szerintetek?

köszi előre is a segítséget!

gombászok Creative Commons License 2014.03.19 0 0 2901

Én pl. tudok, több éve viszek a barátainknak finom disznóságokat(meg bio mézet is).

Ha érdekel, email-on megbeszélhetjük a részleteket.

Előzmény: Hepci (2899)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 2900

Ha minden igaz, most hét végén hozzák, hétfőn már eheted :)

Előzmény: Hepci (2899)
Hepci Creative Commons License 2014.03.19 0 0 2899

Tud valaki valahol Budán élvezhető kolbászt kb. 2500-3000 Ft/kg árig?

Nagypapi még nem hozta a túrkeveit, a párom meg csak sz*rokat vett az utóbbi időben...

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.19 0 0 2898

Sose ragaszkodtam semmiféle recepthez mereven a konyhában (kivéve sütemények:)) De a recept a kiindulási pont, a kályha ahonnan elindul az ember. NEm mondom hogy nem lehet jó dolgokat készíteni ha csak úgy elkezdjük marékkal szórni a fűszereket a masszába, de nagy a kockázat. Tehát a bevált receptek körüli mennyiséggel indulok, aztán módosítok ha kell. 

Amúgy nem vagyok nagy kóstolgató, képes vagyok többfogásos ebédet feladni a vendégseregnek anélkül, hogy megkóstolnám. 40 éves pályafutásom alatt alig egy-két olyan alkalomra emlékszem, amikor az asztalon derült ki, hogy kifelejtettem a sót. De a kolbászt meg szoktam kóstolni. Egyébként mostanra szépen beállt, nem túl sós. 

pgy57 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2897

A receptekhez mereven ragaszkodni célszerűtlen,mert a fűszerezés függ a disznó életkorától,fajtájától,tartás módjától.Mérleget ritkán használok, mindig megkóstolom,csak az izéért.

Csabán a 3 mázsa körüli vagy inkább feletti TFkocák és kanlott sertések húsához tesznek több sót,a szikárabb

hús kevesebb vizet veszit.Amúgy a 2dkg/kg az általános itt.

Siógabi Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2896

Ezzel teljesen egyetértek!

Amikor megyek vágni mindíg viszem magammal a piaci mérleget is, 8. E ft-volt, akkumlátorról is megy. Néha szoktak is csodálkozni mondván, hogy előző hentes csak úgy találomra fűszerezett. Én meg azt mondom, hogy abból születnek a nagy elsózások... Ha van egy bevált recept minek kockáztatni...

Egyébként szeretitek a csípős kolbászt? Idei szezonom nagy büszkesége, sikerült szereznem nagyon jó minőségű csipős paprikát. 10 kg alapanyaghoz 20 dkg-ot használok vegyesen (csemege-csípős), borsot nem is tettem hozzá. Szóval 3 hét szikkadás után most kiváló. :)

Előzmény: gombászok (2895)
gombászok Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2895

Sose kóstold a nyers töltelékárut, legyen az bármi!!!

Az nagyon félre tud vinni.

A késztermék íze a mérvadó, gyártáshoz meg mérleget kell használni, néhány ezer forintért jófajta, tized grammos mérleget is lehet kapni.

RECEPT a titka mindennek!

Mi évek(évtizedek) óta vágunk disznót, házi módszerekkel dolgozzuk fel, újítunk minden évben valamit.

Van egy saját ízlésünk szerinti receptgyűjteményünk, ez az alap, de minden évben észreveszünk valamit, amit másképp csináltunk volna!

Pl. a Csabai kolbász receptek 10 kg alapanyagra írnak sót 20 dkg-tól 24 dkg-ig. Nekünk a 20 bőven elég. Ugyanis, mire leszikkad, veszít a vizéből.

Sütőkolbászba 18 dkg-ot teszünk. Sütéskor is komoly vízveszteség van, mi így szeretjük.

Tessék próbálkozni, és jegyzetelni.

Előzmény: Törölt nick (2887)
Hepci Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2894

A CBA-nál olyan van, hogy "Dédikénk kedvence".

Kolbász nincs a szériában, de a lekvártól biztos öklendezne szegény dédi. :)

Előzmény: nagypapi51 (2893)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2893

Az, hogy a rák egye ki...

Vettem már ilyen szlogennel árult rögös túrót, tejfölt, mindnél rezgett a léc.

Ez meg bőven leverte, de inkább csak átszaladt alatta, meg sem próbált ugrani.

Csőd. :(

Előzmény: miriuta maci (2892)
miriuta maci Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2892

Tájaink ízei, mi?

:-)

Előzmény: nagypapi51 (2888)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 2891

A mi emberünk Tóth Lajos, remélem nem k...vul el.

Előzmény: Hepci (2890)
Hepci Creative Commons License 2014.03.17 0 0 2890

Ettől összefossák magukat a varjak. :)

Pár hete egyébként vettem másik túrkevei vastagkolbászt az újbudai piacon, véletlenül, Kovács Károly (?) nevű gyártóé. Egész jó (lenne) az íze és állaga, de sajnos abban is túllőtték a zsírt.

nagypapi51 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 2889

Még valami: ennyi pénzért illene elfogadható minőséget produkálni, és még akkor is lenne rajta haszon. (V)ettem már 1600 HUF/kg teljesen elfogadható kolbászt, sajnos eltűnt a piacról.

(A túrkeveiből 2100 HUF egy ~75 dekás rúd, best buy)

nagypapi51 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 2888

Késik a túrkevei megszokottan príma vastagkolbász szállítmányom, és sajnos nem bírtam magammal, kolbászra vágytam, rá is faragtam. Mint otthon kiderült, 80% zsír, hóka paprika, szájpadlásra tapadó fura ízű kevercs. Bácskai füstölt kolbászként árulják (Auchan), ilyet akkor se vegyetek, ha fegyverrel próbálnak kényszeríteni, inkább harcoljatok! :)

Szerencsére csak egy rövidebb szálat vettem, ki is tettem a varjaknak :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.09 0 0 2887

Mostmár nem érződik sósnak. Kellett ez a pár plusz nap. De a sók annyifélék, ezzel a natur bányászott sóval csínján kell bánni, sósabb, mint az átlag. Azért sem mertem többet tenni, mert tavaly is elsóztam. Tavaly teljesen echte parajdi sóm volt egyenesen a bányából. Most azért indultam 18-ról, aztán még tettem hozzá vagy egy dekát mert nyersen kicsit sótlannak éreztem, de többet szerencsére nem mertem.

Voltunk látogatóban a nővéremnél, a sógor mutatta a "termést", szép sonkák-szalonnák. Ő magának füstöl, mondta is, hogy ha nem értünk hozzá, van szakirodalom...  Sajnos messze laknak, különben őt kérném meg, de annyit nem ér mint a kétszeri benzin.

De ha így folytatódik a dolog,  kitanulom és persze találok neki helyet a telken. Mióta disznóságokat készítünk negyedszer kellett füstölőt keresnünk. 

Ahol felnőttem volt az öreg házban egy szabadkéményes helyiség, onnan nyílt a kemence is. Fűtőnek hívtuk. Több mint 2 méter magasban voltak a nyílt kémény alatt beépített vasrudak. Szüleim ott füstöltek míg vágtunk disznót, de odahordta több szomszéd is a disznóságokat, jöttek és füstöltek maguknak. Régen volt és sajnos nem figyeltem eléggé.

Előzmény: Siógabi (2884)
gombászok Creative Commons License 2014.03.09 0 0 2886

Eladósorba került egy kolbász/hurkatöltő-nek való cső.

Saválló, átmérő 150mm, hossz. 400mm, kimenő nyílás átm. 50 mm

Irányár: 10.000 Ft leszállítva.  E-mail címem publikus, ide várom a jelentkezőket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!