Köszönöm a felajánlást, jó lenne, sokat dícsértétek itt, és még az ára is barátságos. De sajnos nem budapesti vagyok, debreceni. Valahogy majdcsak kibírjuk addig amíg lesz saját, most bespájzoltam párat az aldi akciós gyulaijából. De muszáj volt elpanaszolni a nagy nyilvánosságnak, mert tényleg botrányos. Már lassan végigpróbáltam a piaci henteseknél kapható szárazkolbászokat és a piacon saját füstöltárut árusító kistermelőket is. Ez utóbbiak jobbak, de nekem a sok fokhagyma nem tetszik, márpedig a környéken úgy tűnik ez a szokás.
Ha bp-i vagy és érdekel, felajánlom, hogy a legközelebbi alkalommal hozatok túrkevei házi vastagkolbászt. Több gourmet topiktárs kóstolta már, panasz nem volt rá.
Hát, én nem tudtam, hogy ilyen rettenetes a kolbászhelyzet szép hazánkban.
Több mint 15 éve csak saját kolbászt ettünk, vásárolt disznóból vékony és vastag kolbászt készítünk, füstöltetjük. Tavaly valahogy keveset készítettünk, másfél hónapja elfogyott. Azóta próbálkozom venni ehetőt. Mindig csak keveset, hogy kipróbáljam, hogy érdemes-e.
Azt tudom, hogy olcsót nem érdemes venni, de bizony még a 3000 körüliekben is volt olyan, amit többé nem vennék meg. A szokásos hentesünk is készít kolbászt, de az övé nekem nem ízlett, túl fokhagymás. Egyáltalán, a környéken készült kolbászok túl fokhagymásak az én ízlésemnek, pedig mi is teszünk bele egy keveset. Sikerült olyat is vennem, amit még főzéshez sem mertem végül felhasználni, kifejezetten romlott érzete volt. A kutya örült neki. Ami eddig a legjobb volt, az a gyulai, de annak meg horror ára van, ha nem akciós.
Szóval ha hűl egy kicsit az idő, indul a kolbászakció. Csak még füstölőt kell találnunk, mert sajnos akihez hordtuk eddig, meghalt.
De itt egy recept is, mifelénk ilyesmiket tesznek a kolbászba:
10 kg sertéshús vegyesen (lapocka, tarja, dagadó, ha kell, szalonna, hogy szaftos legyen, mert ha nem teszel bele elég zsíradékot, száraz lesz, mint a fűrészpor ),
Sose ragaszkodtam semmiféle recepthez mereven a konyhában (kivéve sütemények:)) De a recept a kiindulási pont, a kályha ahonnan elindul az ember. NEm mondom hogy nem lehet jó dolgokat készíteni ha csak úgy elkezdjük marékkal szórni a fűszereket a masszába, de nagy a kockázat. Tehát a bevált receptek körüli mennyiséggel indulok, aztán módosítok ha kell.
Amúgy nem vagyok nagy kóstolgató, képes vagyok többfogásos ebédet feladni a vendégseregnek anélkül, hogy megkóstolnám. 40 éves pályafutásom alatt alig egy-két olyan alkalomra emlékszem, amikor az asztalon derült ki, hogy kifelejtettem a sót. De a kolbászt meg szoktam kóstolni. Egyébként mostanra szépen beállt, nem túl sós.
A receptekhez mereven ragaszkodni célszerűtlen,mert a fűszerezés függ a disznó életkorától,fajtájától,tartás módjától.Mérleget ritkán használok, mindig megkóstolom,csak az izéért.
Csabán a 3 mázsa körüli vagy inkább feletti TFkocák és kanlott sertések húsához tesznek több sót,a szikárabb
hús kevesebb vizet veszit.Amúgy a 2dkg/kg az általános itt.
Amikor megyek vágni mindíg viszem magammal a piaci mérleget is, 8. E ft-volt, akkumlátorról is megy. Néha szoktak is csodálkozni mondván, hogy előző hentes csak úgy találomra fűszerezett. Én meg azt mondom, hogy abból születnek a nagy elsózások... Ha van egy bevált recept minek kockáztatni...
Egyébként szeretitek a csípős kolbászt? Idei szezonom nagy büszkesége, sikerült szereznem nagyon jó minőségű csipős paprikát. 10 kg alapanyaghoz 20 dkg-ot használok vegyesen (csemege-csípős), borsot nem is tettem hozzá. Szóval 3 hét szikkadás után most kiváló. :)
Pár hete egyébként vettem másik túrkevei vastagkolbászt az újbudai piacon, véletlenül, Kovács Károly (?) nevű gyártóé. Egész jó (lenne) az íze és állaga, de sajnos abban is túllőtték a zsírt.
Még valami: ennyi pénzért illene elfogadható minőséget produkálni, és még akkor is lenne rajta haszon. (V)ettem már 1600 HUF/kg teljesen elfogadható kolbászt, sajnos eltűnt a piacról.
(A túrkeveiből 2100 HUF egy ~75 dekás rúd, best buy)
Késik a túrkevei megszokottan príma vastagkolbász szállítmányom, és sajnos nem bírtam magammal, kolbászra vágytam, rá is faragtam. Mint otthon kiderült, 80% zsír, hóka paprika, szájpadlásra tapadó fura ízű kevercs. Bácskai füstölt kolbászként árulják (Auchan), ilyet akkor se vegyetek, ha fegyverrel próbálnak kényszeríteni, inkább harcoljatok! :)
Szerencsére csak egy rövidebb szálat vettem, ki is tettem a varjaknak :)
Mostmár nem érződik sósnak. Kellett ez a pár plusz nap. De a sók annyifélék, ezzel a natur bányászott sóval csínján kell bánni, sósabb, mint az átlag. Azért sem mertem többet tenni, mert tavaly is elsóztam. Tavaly teljesen echte parajdi sóm volt egyenesen a bányából. Most azért indultam 18-ról, aztán még tettem hozzá vagy egy dekát mert nyersen kicsit sótlannak éreztem, de többet szerencsére nem mertem.
Voltunk látogatóban a nővéremnél, a sógor mutatta a "termést", szép sonkák-szalonnák. Ő magának füstöl, mondta is, hogy ha nem értünk hozzá, van szakirodalom... Sajnos messze laknak, különben őt kérném meg, de annyit nem ér mint a kétszeri benzin.
De ha így folytatódik a dolog, kitanulom és persze találok neki helyet a telken. Mióta disznóságokat készítünk negyedszer kellett füstölőt keresnünk.
Ahol felnőttem volt az öreg házban egy szabadkéményes helyiség, onnan nyílt a kemence is. Fűtőnek hívtuk. Több mint 2 méter magasban voltak a nyílt kémény alatt beépített vasrudak. Szüleim ott füstöltek míg vágtunk disznót, de odahordta több szomszéd is a disznóságokat, jöttek és füstöltek maguknak. Régen volt és sajnos nem figyeltem eléggé.