Szerintem várd ki a végét, lehet, hogy érdekes lesz a kísérlet eredménye. Még az sem kizárt, hogy új sörtípust alkottál, amit rólad fognak elnevezni...
Viszont mindenképpen szorgalmasan mérj fajsúlyt, nehogy a palackozás után meglepetés érjen, egy-két robbanó üveg formájában.
Az IPA-t ezek után biztos, hogy másik főző edényben fogom elkészíteni😁 Viszont akkor a komlóforralás intenzitásából nem veszek vissza. Szerinted ebből lesz valami sör szerű dolog (amit előzőleg készítettem), vagy nem érdemes várni rá. Mert gondolom egy nagyon magas alkohol tartalmú, lehet túl komlós ízű búzasör fog ki kerekedni belőle...😅
Tanácstalan vagyok. Kétségkívül elég nagy az átmérője az edényednek, de ennyi idő alatt ez akkor is rengeteg "elforrás". Az pedig szerintem sosem baj, ha rotyog rendesen, sőt. Az úgy jó.
Köszönöm a gyors választ, és a recept ajánlást. Mindenképpen ezt fogom elkészíteni.
A komló forralás így nézett ki: 1óra keserű komló, 15perc aromakomló és fűszerek. Mérőedénybe lett átszűrve a sörlé, így biztos hogy 17 és fél liter volt kb. Szerintem a főzőedény lehet a ludas🤷🏽♂ Túl nagy az átmérője (45cm) míg a magasság 30cm. Nagyon meglepődtem és csalódott is lettem egyben a főzés végére😞 Komlóforralásnál gondolom az a lényeg hogy rotyogjon rendesen a sörlé, vagy nem? Egyáltalán lehet túlzásba vinni a komlóforralás intenzitását? Elég ha csak kicsit rotyog?
Meddig forraltad a 18 liter sörlét? Ahhoz, hogy 8 liter maradjon, szerény becslésem szerint min. 4-5 órát kell forralni (edénye válogatja). Mondjuk a végső OG alapján is arra lehet következtetni, hogy sokáig forraltad. Bár szerintem inkább valószínű, hogy nem 18 liter volt a forralás előtti mennyiséged, hanem jóval kevesebb.
Ja és ha valakinek van egy jól bevált és finom IPA vagy APA receptje, azt nagyon megköszönném ha megosztaná velem. Második főzésre szerintem jó választás lehet mindkettő. Ráadásul imádom is a jó APA és IPA söröket.
Tegnap megfőztem életem első sörét. Mivel szeretem a belga búzasört, ezért ennek a főzésének esett a választásom. Olasznál vettem egy Home 15 Hoegaarden white sörfőzőcsomagot. Minden rendben is ment a szűrésnél és máslásnál is. Aztán elkezdtem a kb. 18 liternyi sörlevet forralni a komlóforraláshoz. Komlóforralás is rendben ment. Gyors visszahűtés megtörtént. Mikor a 25fokos sörlevet beöntöttem az erjesztő tartályba, akkor szembesültem vele, hogy 8liter sörlevem maradt, holott elvileg 15-nek kellet volna. Mi lehetett a hiba? Túl intenzív volt a komlóforralás? Vagy túl nagy volt az edény felülete és több nagyobb volt a párolgás? Egy 40 literes 45cm átmérővel rendelkező edényben főztem. Ráadásul megfokoltam és az og:1090. Végül nem akartam ki önteni, csak be raktam az erjesztő tartályba. Valahogy meglehet még menteni a sört? Vagy egy erős és ihatatlan valamit fogok kapni?
Beszámolok az eddigiekről. Első főzés, lager. Panaszkodtam itt palackozás után pár nappal (két hete), hogy nincs hab, meg széndioxid, de megnyugtattak, hogy majd lesz. Nos hab az van rendesen, széndioxid is több, de remélem több is lesz még. Sajnos nem tudok szakértő módjára részletesen beszámolni az ízekről. Finom lett, markáns a keserűsége, de a terv is ez volt, nekem bejön. A színt nézzétek meg a képen, borostyánnak nevezném, a tisztánál homályosabb, a szűretlennél tisztább. Az édesség lecsökkent, nyilván fogy, vagy elfogyott a cukor. Alkoholt nem mértem, gondolom ahhoz ki kéne kavarni a széndioxidot, meg 20 fokra melegíteni, ehhez nincs szívem, a balling + a cukor alapján 5-5,5 % lehet.
Gyurko 77 Yeast Washing néven találsz videókat. Pár hónapig tárolhatod, de utána startert kell készíteni. Szárazból nem érdemes (fertőzés veszély stb.) . Volt már aki a vödör aljára öntötte következő főzetett.
Sziasztok! Szeretném az erjesztő alján maradt élesztőt tovább vinni a következő sörre. Milyen tapasztalataitok vannak? Mennyit vigyek át? Meddig lehet eltartani? Előre is kösz!
Legutóbb két lépcsőben 60% rozzsal próbálkoztam . Na ez volt a rémálom. Kapott rizs héjat bőven, de a szűrés,,, az egész mintha gumi lett volna. Talán durvábbra kellet volna roppantani. Lehet hogy nem véletlen hogy csak néhány főzde készíti.
Jó hogy valaki ,az eredményről is beszámol, még akkor is ha részben kudarc volt. Hibákból lehet tanulni. Ha penészes ízt érzel és netán látsz is akkor inkább főzésre se használd.
Csak kíváncsiságból kérdezem szokott főzni a párod? Mert ha igen akkor felesleges ez, mert szerintem ez egy sörsűrítmény amiből csinálná a sört. Ha pedig nem főzött még jobb ha veszel neki egy kezdőcsomagot idehaza sűrítménnyel.
"Ajándékot keres egy igazi sörfutónak? Vagy ha már évekig álmodtál a saját sörtől? Ezután ez a hűvös sörfőző hordó gravírozott szemüveggel tökéletes. "
Ez az, szemüveget a sörfutónak! :D
Én semmit sem vennék tőlük. Egyáltalán, mit árulnak?
Én is még csak egy lépcsősre szántam rá magam, az 52-ről 68°C-ra. Első pilsenim. Nagyjából ki is jött a második hőfok. Persze nem szabálytalan rámelegíteni. Most várom az eredményt. Két napja palackoztam. Legközelebb kétlépcsőst is megcsinálom. Csak apró lépésekkel.
Végül a Kölsch is teljesen jó lett! Palackozás után ugyanúgy bent hagytam a szobában, 20 C-on. Nagyon jó íze lett, bár kicsit gyenge a habja. A búza viszont kuka. Van benne valami pállott, penészes íz. Csak főzés/sütéshez jó, arra elrakok pár litert, de a többi a kádba fog kerülni :(
Három lépcsőst nem választottam mert az igen hosszú időt venne igénybe. Ludvig Narziss A sörgyártás könyve alapján csináltam (ha emlékeim nem csalnak letölthető). Nekem a vissza keverés sebessége nem teljesen tiszta,attól féltem enzimek egy részét kinyírom , ha túl gyorsan csinálom.Az biztos hogy amikor 36C- ón cefréztem be és 52C-tól dekokció -val fojtattam , az volt a legmagasabb kihozatalom.Mit rontottam el ?, esetleg kivett mennyiség nem meg felelő volt. Keverési képlettel számoltad a mennyiséget, vagy 1/3- ot alkalmaztad. Rá kellet volna melegítened valószínűleg hogy elérd a tervezett hőlépcsődet. Alacsonyabb hőmérsékletről kezdted , következő lépést. Az edényben maradó részre, hőtartás végett ,rámelegítesz vagy hőszigetelsz.
Természetesen kapható élelmiszer minőségű. Ph papír vagy mérő hasznos. Én tej savat használok 4-8 ml kb. Kezdetben nem feltétlenül fontos, ezek nélkül is lehet jó sört főzni.
Hétvégén kipróbáltam a dekokciós cefrézést, de akadt vele egy kis problémám.
A sernevelés leírása alapján csináltam, 37-38 °C-on történt a becefrézés, a sűrűcefrét 68 °C-os pihenő után forrásig melegítettem, majd vissza a kádcefrébe, ahol 48 °C-os hőmérsékletre melegedett. A pihenő után a második sűrűcefrét hasonlóképpen főztem, visszaöntés után 55°C-ra melegedett a cefre - itt kezdett gyanús lenni, hogy valami nem jó. Az egészet felmelegítettem 62 °C-ra, a pihenő után a híg cefrét forraltam fel, de visszaöntés után csak 67-68 °C-ra melegedett a cefre. Innen már az egészet egyben melegítettem 72, majd 78 °C-ra.
Mit rontottam el? Mintha egy lépcsővel korábbi hőfokokra állt volna be a cefre. Az egészet 52 °C-ra kellett volna melegíteni még a szétválasztás előtt? Vagy a kádcefre ennyit hűlt volna?
Élvezni fogok valamit a dekokciós cefrézés eredményeiből ennek a vegyes eljárásnak köszönhetően? A kihozatal mindenesetre viszonylag magas, 80% körüli lett.