Nézd már, Joci is előkerült :)))) Azt már meg sem merem kérdezni, hogy akadtál erre a fórumra :))))
Mongóliával és a lovakkal kapcsolatban érdekes olvasmányt nyújt az alábbi blog: Bedouin Blog -> Mongólia
Gyakorlatilag mindegy, hogy mitől ijednek meg a lovak, komoly (és a lovak számából adódóan gyakori) veszélyforrást jelentenek, erre oda kell majd figyelnünk.
Ja, Ja ott a pont Joci DR-Z-jén tuning dob volt/van de amikor én elhaladtam a lovasok mellett akkor még egy erdősáv volt köztük és az út között, amikor ti odaértetek az erdősáv pont akkor fogyott el az út mellől szerintem nem a hang miatt ijedtek akkor meg a lovacskák,hanem amiatt, hogy a számukra biztonságot nyújtó erdősávot hirtelen felváltotta egy csapat viszonylag gyorsan mozgó motoros.
De arra is tudok gondolni, hogy a lovas lányok pulzusában bekövetkezett változásra reagáltak a lovak :-)
Azt hiszem, hogy a sztyeppén "edződött" lovak nincsenek nagyon hozzászokva a gépi erővel hajtott járgányok hangjához... Ha jól emlékszem, talán a pádis túrán történt, hogy a árokparton békésen legelésző ló a motor hívó szavára berohant az útra. Még szerencse, hogy a szembejövők sávjában megállt, mert én vészfékezéssel is csak a lovon túl tudtam megállni :(((
Arra viszont nem emléxem, hogy nálunk tavaly lett volna keményebb hangú gép, amikor a lovak megugrottak előttünk. Még Joci DRZ-ja si gyári kipuffal volt, nem??
Az ok lemaradt: a motorosokkal ellentétes irányba közlekedő ló megijedt az elöl haladó motoroktól, és átnyargalt a szembesávba.
Ezeket a képeket jó lesz az eszünkbe vésni!!!
Tavaly az egyik off-road túrán már volt "szerencsénk" megtapasztalni a lovak kiszámíthatatlan idegrendszerét, akkor szegény lovas csajok bánták a találkát :(((( Úgyhogy tuning kipufogó, nyitott cső felejtős, mert több kára lehet, mint haszna...
Gyakorlás az mindenképpen kell. Sőt, szerintem nem lenne baj, ha a túra kezdetéig legalább annyi km-t sikerülne terepen mennünk "gyakorlás" címén (minél többet felpakolt motorral, lehetőség szerint terepgumival is), mint amennyit Mongóliában kívánunk menni terepen.
Elkerulni en sem szertnem, mivel tortenelmunk nehany toredeke itt is follelheto. Erdy Tibor irt errol egy nagyon szepet a "Hun lovastemetkezesek" cimu konyveben. Nembeszelve arrol hogy egyre jobban ra allnak a turizmusra, es egyre tobb helyen hirdetik magukat.Valahol azt is olvastam, hogy egeszen sokhelyen beszelik mar az angolt. Nalluk duborog a gazdasag.... :))))
A Varára a Metzeler Karoo/Karoo T illetve a Continental TKC80 terepgumikat szokták felpakolgatni. A TKC80 valamivel tartósabb és drágább, de vizes úton gyengébb a "tapadása" (már ha a terepguminak az aszfalton van ilyen :))))
Én Kazahsztánt nem szeretném elkerülni. Most ezerrel dolgozom a látnivalók "feltérképezésén", illetve az általam korábban felvázolt terv kidolgozásán, második verzióként a Pamír Highway-nek fekszem neki. Aztán a megbeszélésen majd döntünk, hogy merre is az arra :DDDD
Na volt idom megnezni a linket, nem gyenge 20.000 km.A terkepen lattam elkerultek Kazakhsztant. Remelem mi nem hagyjuk ki. Elkezdtem nezegetni a gumikat,Sajnos Varaban nincstapasztalatom, mit kellene ra tenni. Lattam ok vittek kifejezett terep gumikat. Akkor viszont belsok is kellenek, es kompresszor. Szerelogep nelkul elegkockazatos a gumi csere...
Köszi, hogy erre a linkre felhívtad a figyelmünket. Belekukkantottam a srácok túra blogjába, és tátva maradt a szám. Ezt mindenkinek látnia kell: www.transiberiana2007.com/travelogue/
Üdvözlet az ötletnek! Elolvastam, hogy mire készültök. Hááát, nem semmi..:-)) Látszik, hogy rengeteg anyagotok van már, de hátha ez is segít.... A lényeg talán annyi, hogy miért ne lehetne ezt a "világjárást" jótékonysági túraként kezelni pár szponzor megelégedésére...?!