Meggondoltam magam, ugyanis ráleltem igazi hivatásomra: spermanyájam gondos pásztora leszek, és rákérdezek a környező falvakban is, hogy ki bízná rám spermanyáját vagy kondáját vagy milyét. Hű, tágas legelőkön, lankás lejtőkön zabálnának a kicsi spermák!
Annyit mindent kell tudnia egy gulyásnak, hogy az valóban felér egy egyetemmel: ismernie kell kb. 20-30 (vadgulyánál 100-120) km-es körzetben, merre vannak a legelők, vízfolyások, itatóhelyek, kutak, utak, emelkedők, szélárnyékos helyek, beállók, kerülendő térségek, stb. A legelőkön milyen a növényzet, mit ehet és mit nem a marha. Tudnia kell fedeztetni, elletni, ránézésre megmondani milyen állapotban van az állat, ha vemhes, tudni kell vele bánni. Tudni kell gyógyítani az állatot és pl. a körmeit rendszeresen karbantartani. És hát a gazdák bizalmát kell, hogy élvezze.
És akkor még nem mondtam semmit a fűzfákról, mert oda, a subára leheveredve lehet furulyázni.
Lehet, hogy későn lesz, de valamikor el kell kezdeni, arról meg nem is beszélve, hogy egyik pillanatról a másikra mekkora trendi királyarc lennék apám! A gulyával pedig nem lesz gond, dzsí egy nagy faluközösség egy kis redvás falvában "él", pár marhája biztos van ennek a néhány falunak, de hát kezdetnek elég az, lesz egy kis minigulya, ez elején úgyis csak bojtár lehetek, ha jól értelmeztem a fenti linket.
Wazze, ehhez kell egy beavató rítus is..., botostánc, utána, evés, ivás, subbasztás... meg ilyesmi, ez nem megy csak úgy... bajuszt kell növeszteni, pödrőset, hosszú, bő gatya, ezüstgombok, puli, kalap, és hát egy gulya is kéne, meg egy-két falu, ahonnan a parasztok megbíznak benned. Meg egy-két suhanc, aki lesi a kívánságaidat. Mongyam még? Nem lesz ez későn?
Az csak a második lépés, először el kell végezni a Hortobágyon a Gulyásképző Egyetemet + 3 év gyakorlat. Ha gulyásdinasztiába születtél, az nagy előny. Kiskést vigyél. Subád van? Hogyan fox onnét üzenni? Műholdas kapcsolatban szeretnék veled maradni, hogy tuggyam, milyen ott a gulyások közti szex... de kezdetnek az is jó, ha főzöl egy nagy köcsög gulyáslevest és meghívod rá a hewaraidat...
Hű, egy ilyen lexikon nekem is kéne, azért az milyen durva már, hogy a "A m. →pásztorszervezet hierarchiájában a ~ a →gulyás, a →csikós és a →juhász után áll", ezek szerint a gulyás volt a legkeményebb csávó?
Csókolom a szőrös seggeteket, még ennyit se tuttok?
kanász, kondás: pásztor, aki disznókat õriz. - Nevét a nyáj fejétõl, ao →kantól kapta. A külterjes állattartásban a disznópásztor neve K-Mo-on a kondás (a disznónyáj a konda), D- és Ny-Mo-on a ~. A falvakba naponta hazahajtott, éjjelente a disznóólban tartott sertések csoportjának neve a Tiszántúlon csürhe, Ny-Dunántúlon csorda, sertéscsorda, az É-Középhegységben nyáj, disznónyáj. - A m. →pásztorszervezet hierarchiájában a ~ a →gulyás, a →csikós és a →juhász után áll. A szó a régi népnyelvben a nyers, durva, vad betyár jelzõje volt. A székelyek nyelvében azonban ellentétes értelemben is élt: a ‘kanászodik’azt jelentette: haragja csillapult, megjuhászkodott. - A ~ foglalkozásával kapcsolatos kifejezések (csürhe, csorda) a városi proletárság körében becsmérlõ jelleget kaptak. 88-M.F
Forrás: katolikus lexikon.
Szóval ugyanaz, csak tájnyelvi különbségek vannak a használatban... :) Nem tudom, Pesten hogy mondják, Larszikám..., azért egy ilyen vad betyárt el tudnál intézni, nem?