majdnem elfelejtettem,rozmaringot. ma gyujtottuk meg az elso hannukai gyertyat,ez 8 napos unnep,minden nap eggyel tobb gyertyat gyujtunk es az egesz utca buzlik az egett olajtol,mert mindenhol fankot sutnek,a gyerekeknek nincs iskola,az allami hivatalok felnapig dolgoznak. Ahol kereszteny arabok elnek,ott erezni lehet,hogy Karacsony van,itt csak a nem koser uzletekben van feldiszitve fa.
ja,azt elfelejtettem,hogy a batata szeleteket en megkenem egyenkent mindket oldalan foghagymas,sos olivaolajjal es nem fog kiszaradni.Ahogy irom a gyomornedvem beindult.
mult szombaton rendeztunk grill partit,igaz suto a teraszon volt,mert esett az eso,de ez nem rontotta el a jo hangulatot.szoval mindeni hozott salatat es az egyik egy kuszkusz salatat,amiben van baby salata,mango es meg sok finomsag,mar lehet hogy feluletesen emlitettem,de megszerzem a receptet,szerintem sima zoldsalataval is finom
igen,megpuhul,en turbon sutottem 175 fokon,hogy mennyi ido,nem tudom,de gyakran ra kell nezni,nehogy megegjen,kuldok egy kepet ,hogy rendeztem csirkevel egy tepsiben.
csinalhatod igy,akkor van burgonya is es batata is hozza.
Nem, meg nem ettem sosan, de meg fogom probalni. Igen, van baby salata.
Sot, baby zoldseg is - apro zukkini, krumpli, tok meg mindenfele, amit nagyon izletesen lehet megsutni kicsi oliva olajon es fuszerezni gyogynovenyekkel.
És a grillsütőben megpuhul? nem szárad ki, Mennyi ideig tarsam bent? Bocs, de még sosem volt dolgom ezzel a zöldséggel. Karácsonykor rokforttal ananásszal göngyölt pulykamell lesz, ahoz jó köretnek?
egyik valtozat,ahogy az elobb irtam: "elszeleteled,persze hamozas utan olyan centi vastagra,megkened enyhen sos, fokhagymas olivaolajjal,megszorod szaritott, orolt rozmaringgal es be a grillbe" talan huslevesbe nem ajanlanam,mert szerintem edes lesz tole,de ahogy gondolod. a masik batata pogacsa: 1 batata,1 burgonya,1 g fokhagyma,3 s.repa,1 aprora vagott hagyma,3 tojas,fel pohar(2 dl-es) liszt,csipet so a batatat,burg-at,s.repat es a fokhagymat meghamozzuk es egyutt megfozzuk,majd osszetorjuk purenek,hozzaadjuk a hagymat,tojasokat,sot,lisztet es fel orat hagyjuk allni,hogy egy kicsiot sursodjon.forro olajban kanalnyi mennyiseget megsutjuk. meg irok.........
Igen, ez az. Már nem emlékszem milyen volt, csak arra, hogy nagyon finom. Azt hiszem fel volt karikázva és olyan olajos, fűszeres bevonat volt rajta. (talánkicsi fokhagyma, olaj és még nem tudom) Szóval egyben főzni,sütni, vagy hámozni szeletelni, vagy a húslevesbe tegyek egy darabot, várom mi legyen vele. Köszi.
ma erdeklodtem batatabol keszult salata utan,de egyenlore sikertelenul,viszont amit csinalhatsz,hogy elszeleteled,persze hamozas utan olyan centi vastagra,megkened enyhen sos, fokhagymas olivaolajjal,megszorod szaritott, orolt rozmaringgal es be a grillbe,fantasztikusan finom en egy egesz tepsivel meg tudnek enni.Nagyon finom levesnek is,sargarepaval es sutotokkel egyutt fozve,osszeturmixolva,hasonlit a paradicsomleves izere. Fogok keresni az itteni receptek kozott valamit batataval.
szerintem kar besozni,mert igaz,hogy zold,de finom edes.Egyszer volt az ujsagban egy mangos csirke recept,meg is csinaltam,de sajnos elvesztettem,pedig az is finom volt.Viszont van egy salata,valahol mintha mar emlitettem volna,ha megszewrzem leirom,mert az is isteni finom.
kozben megerositettek,amit mondtal,erre csak azt tudom mondani,ha lesz lehetoseged,latogass el ebben az idoszakban es finom mangot ehetsz.Eleg elszomorito,hogy lassan a gyumolcsok csak kulsore hasonlitanak onmagukra vagy mar ugyse.
Vettem egy batátát - azt hiszem így hívják, a krumpli és a répa közé tenném, olyan pirosas héja van. Izraelben többször is ettem belőle valami salátát, nagyon finom volt, ha tudnál valami receptet, nagyon örülnék.
Mangóval én is többször próbálkoztam már itthon -Izraelben valami fenségeseket ettünk - minden állapotában ehetetlen. Amikor megveszem kőkemény, ha hagyom kicsit állni megpuhul, de nem érik hanem barnul, rohad és valóban mosogotószer íze van. Valószínüleg nagyon zölden szedik le és kezelik valamilyen vegyszerrel hogy kibírja a szállítást, meg a hideget.
Olajban eltet feta: 0.5kg fetát kis kockára vágni, papírtörülközővel leitatni róla a nedvességet, kisebb (kb.3dl-es) üvegekbe rakni. Közé 12cikk fokhagyma, 2 chili paprika, 2 babérlevél 25-30szem oljbogyó. Felönteni olivaolajjal, lezárni, hűtőben érni hagyni.
Fűszeres feta olajban: Oregánot durvára tört színes borsot rozmaringot kakukkfüvet 1:1 arányban sütőpapírra szórni, összekeverni. Rá a kockákra vágott feta. A papír 4 sarkát összefogva kicsit összerázni, hogy a fűszer beleragadjon a sajtba. Ezután rakjuk kisebb üvegekbe, közé fokhagyma, babérlevél, olajbogyó, felönteni olivával.
Ez ugyan nem saláta, de abba is szoktam tenni (gyümölcs) gyors változat a karácsonyra való tekintettel. Tegnap vittem vendégségbe és nagy sikere volt.
Cukrozott narancshéj: A narancs héját úgy szedem le, hogy késsel4 cikkre vágom be. Az a lényeg, hogy jól lehessen majd szeletelni, vagy kockákra vágni. Ja és minnél vastagabb a héj annál finomabb lesz. Ezt a héjat hideg vízbe áztatni 3napra, a vízet naponta párszor kicserélni frissre rajta . Leszűrni friss, darabolni csíkokra ha esszük, kockára ha sütibe vagy salátába lesz, friss vízben főzni míg megfő kb. 5-10 perc. Leszűrni, visszatenni a lábasba, rátenni narancsonként 1.5-2ek cukrot, összekeverni, visszatenni a tűzre és állandó kevergetés közben -vigyázva, hogy ne karamellizálódjon, hanem a képződött szirupból a víz párologjon - addig főzni míg lé van alatta. Ha minden levét elfőtte. tálcára vékonyan szórt cukorra borítani, amiben így forrón meghempergetjük. jó, ha egy-két napig szárad. de vigyázzunk mert ha szem előtt van könnyen "elpárolog", ahogy a családom mondja.
Meg egy gondolat. Igaz, nem kimondottan salata - szendvics inkabb. Szeretem a kortet - salatara is - szendvicsekben. Foleg akkor, ha a hus eleg szaraz, mint a csirkemell, pulykamell. A mangot is el tudom kepzelni, vekony szeletben, szendvicsen, mint a kortet, avokadot.
Van egy kolleganom aki columbiai. O meselte, hogy a mangot ok nem annyira eretten eszik mint mi. Amikor ilyen zold, akkor felbegavjak (hosszaban) a magot kikerulve es bekockazzak - mint mi a szalonnat - megsozzak, es ugy eszik.
En mindig meghamozom - amit utalok csinalni. Tegnap naluk ettem - hejastul. Egyszerubb, finom, es jo izu, akkor is, ha nem szirup edes - sot!
Ez elég zöldnek tűnik, vannak pirosabbak is. És ez már szerinted jó? Nincs mosogatószer ize? Az enyémnek az volt, és az nem biztos, hogy az esetleges éretlenségtől volt...