Ebben a topikban írom majd meg a vonatos honlapom frissítéseit, ide lehet írni az elismeréseket, vagy a rosszalló megjegyzéseket, esetleg a hibák javítását.
Jók a példák, vastagon veszteséges út volt mind, a putnoki Dácsiás nekem személyesen fájt. De nincs semmi gond, ha vállalod a kishidasi út anyagi kockázatát, nagyon szívesen segítek a szervezésben.
Hát nem értek ezzel egyett. Az utazással megy el a fotózás helyett az idő szerintem eleve sántít, mart ha így lenne, akkor senki nem menne külfüldre vonatot fotózni még akár egy napra is. Pedig vagyunk jópáran, akik ezt megcsinálják. Na meg nem egy út volt már, aminél az útazással telt a program fele. Elég a legutóbbi bakonyi útra gondolni, ahol Pannonhalmától Pestig csak utazás volt, vagy lefelé szintén Pesttől a Rátóti völgyhidakig szintén. Ezek időben bőven a Bp-Miskolc leugráson túl vannak. Na meg akár Miskolcon, akár Debrecenben, vagy a még megboldogúlt Nyíregyen nem kis társaság utazott le Pestről a kisvasúti vonatos programokhoz. Valamint ott van még, hogy a Kelet-Magyarországból is azért vannak vonatfotósok csak itt a topikokon, és ugye nekik eleve nem Pestről kell leugraniuk. De érdekes, hogy amikor Msikolcról indultunk a dácias fotósvonattal Putnok-Sziilvásvárad, fotósvonatra nem volt még gond. Így ez csak kifogás úgy érzem. Mert ezek az utak nagyon nem csak arról szóltak, hogy reggeltől estig megállás nélkül fotózás.
Start klubkártyával a hatvani retúr 1280 Ft, a miskolci pedig 3360. Lehet menni autóval is, még olcsóbb, de a különbség a távolság miatt mindig megmarad. Ha nagy a távolság, az idő utazással megy el, fotózás helyett. A fotóidő 2-3 óra, ezért utaznál egész nap? A fülöpszállásin egész nap lehet fotózni, a mátrain is lenne 4-5 óra tiszta fotóidő. De nem csak ezért gáz a kishidasi. A legjobb fotóhely, Boldogkő vára délután jó felfelé iránnyal, és akkor már foglalt a pálya, folyamatosan jön-megy a Bz.
Gondolom szombati nap lenne a hidasi út is, így erre megoldás a Start klub kártya, én szívesen elviszek még egy embert Budapestről oda-vissza, és ez akkor neki is csak 50%-os. Szerintem van párunknak még Start kártyája.
"A Nosztalgia Kft. már nem akar fotósvonatokat indítani,..."
Megértem én, hogy az élményvonatok nagyobb bevételt hoz nekik, de akkor ideje lenne a cégnevüket megváltoztatni MÁV Élményvonatszervező Kft.-re. Ezek után ne is álmodjunk arról, hogy az igazi ritkáságba menő régi vasúti járműveiket mozogni látjuk a Füstin kívül. Ha ki is mozdulnak, azt is majd fű alatt, nehogy mi megtudjuk. A külföldieknek több nyílt vonali képük lesz róla, mint a hazai vasútbarátoknak.
A kellő számú érdeklődőt se felejtsük el. És azt sem, hogy oda is kell jutni - Budapestről egy hatvani retúr 2500 Ft, egy miskolci már 8400.
A szavazás végeredménye:
1. Recski vonal, Dácsia: 66% (86 szavazat)
2. Lóberény, Szergej: 25% (33 szavazat)
3. Kiskunsági Bz: 10% (13 szavazat)
Letétes, nem letétes Dácsia, megpróbáljuk az újraélesztést. Meglátjuk, mennyit kérnek érte. Talán belefér. Ha nem, én akkor inkább a kiskunsági Bz mellett vagyok. A Nosztalgia Kft. már nem akar fotósvonatokat indítani, maradnak a "kommersz" járművek. Legalább nem lesz tömegrendezvény.
A Bz sem rossz, hisz a romhányi út is jó volt. De Miskolcról indulva Hidasnémeti-Szerencs körön át vissza, biztos, hogy van a fűtőháznál jármű, és a tárolón személykocsi. A fülkés a fotózás le és felszálláshoz a töltésoldalban nem jó. De Bhv van Miskolcon, és Szergej is van, de Csörgő is, így csak szervező, szervezés, és idő a dolog nyitja.
Mi nem tetszik Őrvidékben? Egy félig felszámolt magyar HÉV mellékvonalon, magyar mozdonnyal és túlnyomó részt magyar kocsikkal közlekedett a különvonat 2 éve. Ráadásul a KBK szervezte, tehát még csak nem is jürgenék ötlete volt.
A letét igazándiból papírmunkát jelent, mert a letétes gép működőképes állapotban van leállítva, belőle a víz és gázolaj leengedve (elfagyás megakadályozása stb). 48 órán belül ismét üzembe helyezhető, egy revíziót kell elvégezni rajta és mehet (csak nem szeretik mert a papírok miatt nem olcsó). Emellett a letétes állapot alatt is el kell(ene) végezni rajta az időközi vizsgálatokat (revízió) és nem szabad(na) megbontani más géphez szükséges alkatrészigény esetén sem. (ennek semmibevételére jó példa a záhonyi Púposok...)
Nem tudom, mit jelent a letétes, de jobb, mint az FKI (fenntartásból kivont)? Azt mondták a fűtőháznál, hogy bármikor újra üzembe állítják. De ha ennyire a végét járja az a mozdony, akkor legalább nem számolnak fel karban tartási költséget. Állítólag az MD is így tudott olcsóbb lenni.
Egyébként egy hagyományos M47-es egyáltalán nem kommersz jármű.
Itt is csak "kommersz" járművek vannak. Tényleg nem lehet valami érdekesebb szerelvény? (L. 10420-nál, de egy Púpos is érdekes lehetne a Mátra alján falu szélén...)
Továbbra sincs a kereszttel gond, mivel Hidasnémeti és Abaújszántó között 11:44-től 14:16-ig azaz 2,5 órán át szabad a pálya a 30 km-es szakaszon, ahol a Bz végigmegy 40 perc alatt, azaz fotózásra majd 2 óra jutna így is. Csak ide 375+Bh kocsik, vagy M47+Bh kocsikkal volna szép menni.