Képzeld! Az egyik citrusos ismerősőmnek a műszerész barátja csinált egy kis 12x15 cm vízzálló dobozt amiben van egy computer ,akku, wifi. 16 cserépben ellenörzi a nedvességet, nézi a hőmérsékletet, napfényt, talaj PH-t. Vezeték nélkűl csatlakozik a telefonhoz vagy a laptophoz és annak a kijelzőjén látszik minden. Ja, és e-mailt kűld ha locsolni kel. :-)
A benti növények ezidáig jól viselték a telet. A 16-os légkamrás polikarbonát igencsak bírta a hideget. Főként,. hogy az alsó részen két 16-os van egymásba rakva.
Sajnos a napsütés esetenként igencsak elmaradt. Akár közel egy hét kihagyás. Ez a legrosszabb.
A papayáddal ezek szerint nincs baj, hajlamos ilyen időben a felkopaszodásra (fényhiány). Így egy kevés levélhullás szinte természetes.
Köszönöm, a kávé még csak most kezdi a virágzását, sok bimbó van rajta.
Üdv! Szeretném megkérdezni, hátha van valakinek van ötlete... Van egy kb 30 centis japán babérhanga növényem, még abban a földben amivel vettem (Obi) és a fél oldalán a levelek, ágak leszáradtak, ez mitől lehet? Olvastam esetleg ha inkább lúgos a talaj, akkor azt így jelzi. Sok vizet sose locsoltam rá, mert úgy tűnt eddig, hogy áll alatta a víz, nem tudom ez nem tesz neki jót?
Másik kérdésem, datolyaszilva cserjét ültetve, kb mennyi időre lesz termőképes? Hazánkban is meg tud teremni?
köszi! nincs itthon kókuszrostom meg perlitem, esetleg a hagyományos, nedves zsebkendőn való csíráztatás is szóba jöhet a cserimojánál? ha sikerrel járok, be fogok számolni róla!
Trópusi gyümölcsöt igen, de nem cserimoját. Most is kettő fám van, az egyik közel 2 méteres, de még nem virágzott. De virágzás sem jelent semmit, mert nem lenne mivel porozni. Megtartom, hátha mégis sikerül.
Szerintem télen egy trópusi növénnyel sem érdemes próbálkozni, gyümölcsöt termeszteni. Még üvegházban sem. Télen jó minőségű teleltetést kell kapjanak és tavasztól a szabadban kell rábírni a termésre.
Télen egy féleképpen sikerülhetne: üvegházban, párásítva és a napfényt helyettesítő közel 6 órás megvilágítással.
Egyébként meg lehet próbálni szurinámi cseresznyét (igénytelen), acerolát, nekem például folyamatosan virágzik a papajám és a kakaóm (de nem tudom termésre bírni) és télen kivételes az ilyen verőfényes napsütéses nap, mint a mai. Ehelyett: egy hét borús, sötétség. Sötétség nem segít a termés terén.
Tehát nagyon kevés a meleg és az öntözés. 6-8 órás napsütés kellene folyamatosan.
sziasztok! cserimoja ültetéssel, nevelgetéssel kapcsolatban tudnátok tanácsot adni? van vele tapasztalata valakinek? a lidlben vettem két gyümölcsöt, amik után maradt egy csomó mag, gondoltam elültetném őket. mondjuk már több mint egy hete szárazon vannak az ablakban, remélem nem késő.
Köszi, de a lányom hozta nekem Bécsből, tudva, hogy szeretem a különlegességet. De nem tudta, mit érdemes venni.
Így kidobásra került a rücskös kiwanó, alig uborka ízűnek mondható, a salak gyümölcs - rossz ízű, a tamarillo nem jó, a passión fruithoz hasonló (számomra ismeretlen) nem volt jó és a cserimoját sokszor ettem, de ez rossz volt.
Egyedül a passión fruit (kissé savanykásan), de jó, és legelsősorban (amit már sokszor ettem) a mangosztán kiváló ízű.
De a mangosztánt bármikor meg tudom venni a vietnámiaktól a kínai piacon.
Értem. Két cserépbe is hoztam be a melegházba, az egyiknél kipróbálom az állandó visszametszést, a másiknál meg hagyom, hogy nőjön. Meglátom mi lesz. Egy cserépben meg a hidegházban telel, az egy állásban van mióta behoztam. Szép zöld, de meg se mozdul.
Milyen mértékben vágtad vissza? Nem hajt/ott/ ki? Amit beültettem cserépbe és bevittem azt én is visszavágtam 50 cm-esre, de egy jó hónap alatt már 1 m-t futott. Van helyem, a fal mellett 1 m magasságban vízszintesen vezetem.