Két visszatérő tévés személyiség erősíti az RTL Klubot jövőre. Kepes András két műsorban is feltűnik, de a Heti hetesben egyre gyakrabban felbukkanó Hajós András is állandó műsort kapott: a Benne leszek a tévében című "tehetségkutató - ki mit tud" hetente lesz látható a képernyőn. Lehet indulni tánccal, szavalással, énekléssel, állatidomítással, bármivel - lényeg, hogy lekösse a nézők figyelmét.
Távirányítós megoldás: nem a csatornaváltást említettem, hanem a pici piros gombot, és azt, hogy használata után nyugodt szívvel lehet más elfoglaltságot keresni, mint például: olvasás, internet, beszélgetés a családdal és ehhez hasonló tevékenységek. De mindegy is.
boncz géza írt egy tévéműsor forgatókönyv paródiát, amit a mostani kabaréban olvastak fel először. litkai gergely a csaó darwin-hoz hasonlította, de szerintem erre a műsorra jobban illik. (mindezt írta úgy boncz, hogy 2000ben már meghalt, tehát még annak előtte... és ő már akkor tudott valamit... : )) )
kicsit hosszú, bocs. okoljátok a szerzőt... : )
úgy tűnik, hogy napjaink legnépszerűbb televíziós szórakoztató műsora a takarékosan egyszemélyes show-műsor. a most kövezkező forgatókönyv vázlattal segítséget szeretnénk nyújtani az összes kereskedelmi és közszolgálati televíziónak. figyelem! csak a műsorvezető nevét kell kicserélni egy másikra, és máris kész a vadonatúj show-műsor. ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg ebben a szellemi-energiaszegény világban. forgatókönyv ára 55.000 forint, ebből 51.000 kokas adrienn társszerzőé, aki a csatornaigazgató közeli nőismerőse, és négyezer boncz gézáé, városmajor utca, hátsó udvar.
FORGATÓKÖNYV
főcím. taps. a közönség örül.
fartkocsin betolják a showman-t, nekitámasztják egy görög oszlophoz, aki a közönség ovációja közben elteszi az oszlopot.
ezután hangulatkeltésnek színpadra lép a nobel-díjas fizikaprofesszor, aki letolt nadrággal, orrára erősített gyufásdobozzal szökdécselve leveri a mennyezetről a lelógó csípőskolbászokat.
taps. a közönség örül.
utána a helyi páva-kör hegedűvirtuóza, a 94 esztendős paga néni eljátsza második világháborús emlékeit, 'tizenhárom fjodor van a szoknyámon' címmel. majd a páva-kör másik híressége, a 85 éves ifjabb dujaeczky sándor, művésznevén csikar, a közönség ovációja közben megeszik négy tányér prézlis karfiolt, majd mélyen meghajol és oroszosan guggolva elfújja a 'szabad szél' című nótát.
utána kissé részegen lesötétített ablakokkal a színpadra gördül tömény rózsef, a híres magyar rókaénekes. utána színpadtakarítás.
taps. a közönség örül.
vetélkedő: a thriumph gyár szponzorálásában megmérkőzik a dunavarsány és vácrátót női csapata. aki több mellet tud eltolni talicskán a takarmányboltig, az nyer.
utána a versenyzők három csoportra oszlanak: az északiak, a déliek és a délelőttiek.
táncdalok következnek. előadja kiiis jááános táncdalénekes. kísér a múlt. számának címe 'szívom a fogam, a macskaköves fogam'.
utána műsorvezető hosszan benyúl a nadrágjába, és annak tartalmáról humorosan tájékoztatja a nézőt.
külföldi vendég a színen. a műsorvezető szinkrontolmács segítségével beszélget herr frauval, volt ndk-s úszónővel, aki 1988-ban hosszában átúszta a váci utcát, majd döngő léptekkel bement az anna presszó férfi toalettjébe. utána, hogy megmutassa, hogy még ma is milyen erős, a fogával elhúz egy telepakolt kétkerekű kamiont.
népi hangszerek bemutatása a képernyőn. vendégünk lesz pusztai pali bácsi, aki a természet által megkeményedett zoknikon xilofonozik. a szünetben kívánság szerint bárkinek behangolja a zokniját.
taps. a közönség örül.
zene. a színpadon sváb dalokat ad elő a népszerű soroksári női trompita sextett. vezetőjükkel, lagzi fannival beszélget riporterünk. itt fanni elmondja, hogy eddig hat férje volt, és gyerekkora óta trombitál. és minden vágya az, hogy egyszer tuba is legyen a szájában.
taps. a közönség örül.
ezt követi egy érdekes interjú nagy péter alezredessel, kinek sajnálatos módon az egyik nyári hadgyakorlaton mindkét lábát elvitte az adóhatóság.
riport a világ legkisebb törpéjével, akinek a legnagyobb mogyoróbotja van. elmondja. erre támaszkodik, de tavasszal mindig elájul, mert amikor a mogyoróból rügyezni kezd, akkor neki az összes vér kimegy a fejéből.
taps. a közönség örül.
a műsorvezetőt ólom cipőben szmokingostúl beledobják egy színültig telt medencébe, mialatt énekel 'micsoda nagyszerű dolog, amikor víz alatt iszok', majd a vízből kihúzzák, s kissé elázva bejelenti a műsor végét. 'kes nézk... mű sor időn k lejár remélem jól szórakztak... nefelecs étekel... sókolom... minden második héten... boaaaa'
Egy munkahelyvaltas letbizonytalanna tevo helyzetet, meg a TV = no alternativa velemenyedet?! A legrosszabb esetben is harom parhuzamos munkahellyel volna osszevetheto a peldad - ez mar nem is santit, ez halott volt, mielott megszuletett...
Itt senki nem tett ugy, mintha megszakadt volna a rohogestol. De messze nem akkora tragya a musor, mint amilyennek beallitjak egyesek.
Az is teny, hogy a musorvezeto szemelye, ironiaja sokat ad hozza a vegeredmenyhez - mas szemelyisegu hazigazdaval valoszinuleg szamomra is nezhetetlen lenne.
Igy viszont kivancsiva tesz es ha nem is feltetel nelkul, de legalabb szorakozom.
A topikbol eppen az derul ki, hogy nem kell ahhoz alacsonyan iskolazottnak lenni, hogy komolyan vedd. Nem iskola, hanem szemelyiseg fuggo az, hogy ki mit vesz le belole.
Nem kell sem elkepzelni, sem lesajnalni az "nem tul magas iskolazottsagu" csaladot, hagyni kell oket bekiben, dontsek el ok, hogy mit akarnak nezni es legsot, hogy mit gondolnak rola.
Ha visszaolvastok ebben a topicban, akkor láthatjátok, hogy az altesti, valamint az outdoor lehetőségeket már a műsor kezdete előtt kitárgyaltuk. (ld. szegedi Móra Múzeum előtti két oroszlán közötti távolság áthidalása nyálköpéssel, vagy sárga volánbusz keresztülvizelése).
Másrészt kedves "gyere a papához" talán nem kéne ab ovo mindenkit ovisnak nézni egyből (jól általánosítva) még abban az esetben sem, ha te "esetleg láttad ahogy Isten megtermeti a Világot, vagy mikor Kolombusz elindult te már visszafelé jöttél"-korú vagy. Mindezzel együtt mondanivalód tartalma ha még oly velős is (egyébiránt mindenki ezt gondolja a magáéról) még ebben az esetben is visszatetsző az atyáskodó hangnem.
Meg aztán lehetne olyat is, hogy ki tud messzebbre hugyozni ... Tegye fel a kezét, aki még nem játszott ilyet egy jól végigsörözött éjszaka után! Na ugye! Hát ha ilyen sokan csinálták már, akkor miért ne mehetne adásba, kérdem én ... A lakosság elég felnőtt ahhoz, hogy ne gombolja ki otthon, a képernyő előtt előtt a sliccét egy próba erejéig!
Persze biztos lenne a kétmillió nézőből néhány hülye, akit a valóság és a TV ilyetén összemosódása egy kicsit elbizonytalanítana, de engem nem! Én tudnám, hogy az egész csak vicc, és szórakoznék jól ...
Látom, elmozdultunk az általánostól az egyes felé. Nem baj.
Jó az ötlet, nekem is tetszik. Az érett magyar lakosság biztosan jól szórakozna az elfingott Celin Dilon számon. És én is így lennék ezzel, bár ha lehetne, akkor inkább mondjuk egy korai Yes (vagy King Crimson, vagy Soft Machine) szám elfingását kérném, mert ugye az ocsút tényleg nem árt elválasztani búzától. (Remélem ezt is olvassa Hajós, és most majd gőzerővel próbálnak eleget tenni az érett magyar lakosság kívánalmainak, hogy beszerezzenek egy progresszív rockot fingó művészt.)
Miért nem ezzel kezdi a műsort? Rögtön adna egy finom, ironikus alaphangot az egésznek. A zsűri is lehetne inkább finoman ironikus. (Persze nem Lilu és Komár.)
Tévés műsorként jobban hatna, mint a vásári-komédiázás.
Én úgy próbálom felfogni, mintha egy régi-régi mutatványosbódéba mennék be, és ott láthatnám a kétfejű borjút, pókasszonyt, Góliát,az óriásbálnát,..és így tovább.
Esetleg, ha megengeded, csendben javasolnék egy paradigmaváltást: nem azt kell mondani, hogy "olvasás már megy, csak az értelmezéssel küszködtök még kicsinyég", hanem "úgy látszik, nem fogalmaztam meg elég érthetően a hozzászólásomat, megpróbálom mégegyszer". Úgy érzem különben, hogy ebben a topikban megölöm a jól felépített imagémat.
Te csak ne félts minket, elég felnőtt már a lakosság - ahogy ezt itt már oly sokan mondták -, hogy szétválassza az ocsut a búzától. Ne nézd hülyének az embereket, és minket se! Engem például már nem is annyira érdekelne ez a pattanásos-nyomkodós dolog, amit az imént írtam, hiszen már láttam ilyet, tehát nem volna még egyszer érdekes. Sokkal jobban röhögnék, ha valaki - mondjuk - kottából tudna fingani, tehát elfingana például egy Celin Dion-számot (ő a kedvencem).
Na, azon beszarnék, annyira jó volna.
Még hogy nem vagyunk mi, magyar tévénézők elég érettek ... Megáll az eszem.
Kis barátaim, látom, az olvasás már megy, csak az értelmezéssel küszködtök még kicsinyég. Akkor szájbarágósabban mondom. Nem mondtam, hogy nekem nem tetszett a műsor. Sőt, ha választani kell, akkor inkább tetszett, mint nem. De nem a (nem létező) humora miatt teszett, hanem az érdekessége miatt. Mivel hogy az mindenképpen érdekes, amikor önjelölt "művészek" a nyílt színen csinálnak bohócot magukból. Tehát nekem magával a műsorral ilyen szempontból kevés bajom van, sőt inkább üdvözlöm, mint némileg hiánypótlót. Azért némileg, mert a BP tv-nek is vannak hasonló műsorai, sőt ha meggondolom, tulajdonképpen az egész magyarországi tv-s világ tendál ebbe az irányba. Hovatovább csak az lesz a különbség, hogy ott nincs kalapácsos zsűri, és a végén nem a nyílt színen fizetnek.
Tehát mégegyszer: Tetszenek nekem ezek a műsorok, és ha nincs jobb dolgom, akkor meg is szoktam nézni őket. Szerintem érdekesek, és szórakoztatóak. Csak titeket féltelek tőlük... ;-)))
Hát egy ilyen nickkel "gyere a papához" több önálló ötletet vártam. A halál egyenes adásban vizíója már olyan ősöreg ötlet, hogy ennyi erővel Árpa Atilla tevékenységét is vizsgálhatnánk.
Há-há, most azt hiszed, hogy ezzel a humor-elmélettel meg az öngyilokkal jól lealázol minket, akiknek annyira teccett a műsor. Hiába erőlködsz. Én például egyáltalán nem tartanám viccesnek, ha valaki élőben megölné magát.
Én megelégednék a következő adásban - mondjuk - azzal, hogyha valaki ott nyomná ki a kamerák előtt a kelést az arcán. Merthogy már láttam ilyen műsort, de azért sem mondom meg, melyik csatornán. De nem akármilyen pattanás volt, hanem az illető hetekig érlelte, vigyázott rá, hogy ne fakadjon ki, aztán ott, a halszemoptikájú kamera előtt majdnem három percig nyomta, amíg végre kiürült. Jó hosszan kanyargott a sárga zselé, a végén azzal a fekete pöttyel.
Tehát a tippem: ki tudja tovább nyomni a gülüt a képről?!
Szerintem ez a műsor nem volt valami humoros (legalábbis a humor hagyományosabb felfogása értelmében), viszont határozottan érdekes volt. A humorfaktort talán az zavarhatta meg, hogy a műsor (és vezetője) furcsa kettősséggel állt a szereplőkhöz: 1. maga a külsőségek, a szereplési lehetőség "gesztusa", a színpad, a közönség megléte arra utal, hogy itt, az előadóművészet szokásai szerint egy produkció zajlik, tessék kérem ezt megbecsülni, és örülni neki, 2. a zsűri, a közönség viselkedése meg arra utaltak (igaz, eltérő mértékben), hogy ezek pocsék produkciók, amelyek ha tetszenek is (pl. a közönség bizonyosan jól szórakozott), csak az tetszik benne, hogy ki hogyan csinál ekkora nyilvánosság előtt hülyét magából.
No most, ha valaki olyasmit produkál, ami általános művészi szempontból alacsony színvonalú, nem üti meg a mértéket, egy szóval közönséges, akkor az az esztétikai kívánalmaknak nyilván nem felel meg (most hagyjuk figyelmen az olyan esztétikai szintet, amelybe belefér a nyilvánvalóan hamisan éneklők megbecsülése is), viszont ettől a dolog az érdekessége semennyire sem csorbul, sőt. Ez azért van, mivel a különös, az extrém érdekesebb mint a köznapi, a megszokott. Persze az lenne az igazi, ha a "magas színvonalú", a kifinomult, a mély, stb. vonzaná a legnagyobb érdeklődést, de a mai világ kereskedelmi, meg nem kereskedelmi médiákjait látva ez utóbbi effektustól nem kell tartanunk. Nos, visszatérve az érdekességre. Lehet artikulálni egy olyan véleményt is, hogy "ha már nem "értékes", "magas színvonalú", akkor legalább érdekes legyen, hiszen úgy is szórakoztathat. És ebben önmagában nincs is semmi rossz. Persze abban bőven van rossz, hogy végső soron értéktelen szennyműsorokkal zsibbasztják a jónép agyát, de ha már ebbe amúgy is bele kell törődnünk, akkor azok a szennyek inkább legyenek érdekes, mint érdektelen szennyek.
Mivel ezt a topikot a műsor vezetője is olvassa, nekem lenne egy javaslatom hozzá: Ugyebár van egy olyan mondás, hogy "minél rosszabb, annál jobb". Vagy: "Annyira rossz, hogy az már egyenesen jó". Ennek szellemében én azt javasolnám, hogy cenzúrázni kell, és kiszűrni a kevésbé rossz produkciókat. Pl. a legutóbb nyertes görkorcsolyás szteptáncos nem ebbe a műsorba való, lévén hogy nem volt sem eléggé "rossz" sem eléggé extrém, vagy furcsa, vagy bolondos. Ide olyan produkciók valók, amelyek nem a művészi színvonalukkal, hanem éppen annak ellenkezőjével kápráztatnak el bennünket. Ez által pl. demonstrálni lehet, hogy a mai magyar médiavilág még nem érte el a lehetőségei határát. Egy önkritikátlan, botfülű háziasszonyt megénekeltetni az őt kiröhögő közönség előtt, az nem nagy szám, mondhatni potomság. Ide meghökkentő, fel- és megrázó produkciók kellenek. Hogy azok a médiákok által szisztematikusan elkocsonyásított agyú köznépek végre felkapják a fejüket valamire, netán legyen nekik egy kis katarzis (mert ugye, mégiscsak egy jó kis katarzis az igazi). Mondjuk halál egyenes adásban...? Mit szólsz? Pár öngyilkosjelölt biztos belemenne egy kis baksisért a családjának. Szóval még nagyon az elején vagytok, de csak bátran és radikálisan, tovább ezen az úton.
Szerintem is baromi jó volt. Ott volt például az a kéztördelős gyerekpár, na az kurva jó volt. Meg a bálnatestű nőci, hát azon majd beszartam a röhögéstől. Meg a Bandika - de nem is sorolom, mert rég láttam ekkora műsort.
Vannak itt a zindexek olyan csökött agyú f@szkalapok, akik azt ugatják, hogy a TV ne mondja direkt bele a képünkbe, hogy mi a szitu, hanem szűrje meg a világot, és sajátos formanyelvével értéket közvetítse. Aszongyák ezek a pöcsök, hogy József Attila se azt mondja, hogy "éhes vagyok", hanem a való világot a maga eszközeivel ábrázolja: "De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni" stb. stb.
Na, ezeknek azt üzenem, hogy mennyenek a sunyiba - EZ EGY SZÓRAKOZTATÓ MŰSOR, és nekünk marhára bejött!
Szerintem ez a műsor igenis vicces volt... amikor a fellépők voltak a központban. Meg néha Bandika. Hajós még egyszerűen nem nőt fel a feladathoz :-)
A promok amik mennek tök jók. Ez a show egy igazi fricska: bárkiből lehet műsort csinálni, és megnézi 2 millió ember. Hát nem isteni:-) Gyere te is! Menjünk a tévébe, és mondjuk mindannyian, hogy: szar a műsor! És benne leszünk, és megnézi megint 2 millió ember...
hogy kell-e a 'tömegeket' 'művelni', hogy ez lehetséges-e egyáltalán, és hogy hol, az külön-külön is megérne topicot. (szvsz nem kell, nem is lehet, és akkor is leginkább az iskolában, véletlenül sem a tévében :-) )
természetesen fontos, hogy legyen a tévében is olyan hely, ahol megjelenhetnek azok a kulturális tartalmak, amiket fontosnak tartunk, de a piac nem tartja el őket.
csakhogy ez kizárólag a közszolgálati tévét érinti. nem lehet elvárni, hogy ha nem működik a közszolgálat (=lagzilajcsit ad) akkor lássa el az ő feladatát is a kereskedelmi, pl. az RTL klub. Nem kérheted számon az állam feladatát egy magántulajdonban lévő, profitorientált üzleti vállalkozáson.
Milyen hülyén hangzana az, hogy "a könyvkiadók felelőssége, hogy rossz könyveket márpedig ne adjanak ki." (Gondolj bele: üresek lennének a könyvesboltok :-)))) a tv ugyanaz pepitában.
Honnan veszed, hogy nem a legjobbat láttad az adott műfajon belül?
Hajós András attól lett az, aki, mert észrevette azt a piaci rést, hogy nincs még Hajós András a tévékben, és rájött arra is, hogy ebben ő a legjobb: senki sem hasonlít rá nála jobban.
Én abban is biztos vagyok, hogy az a Derecskei Anita, akit hamisan énekelni láttunk-hallottunk, szintén a legjobb abban, hogy ővele azonos legyen.
Na most persze ha te azt nézed, hogy Hajós András mennyire jó Árkus József lenne, vagy mennyire jó Kellér Dezső, akkor biztos látni fogod, hogy ezekben a műfajokban már ő nem annyira jó (Egyébként Kellér Dezső is ugyanolyan pocsék Árkus József volt, mint amennyire csapnivaló Kellér Dezső volt Árkus József.). Vagy ha figyelted a Derecskei Anitát és netán arra gondoltál, hogy hát, elég vacak egy Zoltán Erika ez, vagy a Forma-1 hősköltemény hallatán az jutott eszedbe, hogy hát hol van ez kérem József Attilától, akkor megint csak rosszul nézted te ezt a műsort.
Másik műfajok ezek.
Mert tévénézőnek lenni nem ám olyan egyszerű, hogy csak odaülsz, aztán hadd nyomja a szemedbe a műsorfolyamot a katódsugárcső. Nézni tudni kell! "Nézz, ne csak láss", ahogy már a régi slágernek is mondania kellett volna.
Azt hiszem rosszul fogalmaztam. A televíziósok egyik feladata, hogy műveljék a tömegeket. Én az alternatívát hiányolom igazán, és valljuk be, azért a minőség nem (csak) szubjektív dolog még a művészetben sem. Jelenleg a televízió és a rádió éri el a legtöbb embert, és ezzel együtt a felelőssége is a legnagyobb. Nem akarom megmondani, hogy mi jó a nézőknek, de be kell, hogy lássad, hogy a műfajon belül lehetséges legjobbat kell adni. Vagy választási lehetőséget.