A magokat meleg helyre tettem a vetés után(akváriumi keltetőbe), kb éjszaka 15 és nappal 25-27 c° kaptak, ilyen körülmények között kb 1 hét alatt kikelt az 3/2 db, a 3. mag elfeküdt egy kicsit az viszont már a szobába ablak mellé kitett cserépben kelt ki, most már az udvari fólia alatt vannak, nappali szellőztetést kapnak. szépen beindultak hamarosan mehetnek a kertbe a fagyok után.
segítségre lenne szükségem. A Washingtonia pálmám levelei folyamatosan halnak el, kb. 1 hónapja száradás jelei mutatkoztak, és apró pöttyök jelentek meg rajta. Valaki tudna segítene, hogy mi lehet a baja? A telet a lépcsőház folyosóján töltötte, néhány hete került ki a napsütötte teraszra. Télen kb. hetente 1-szer locsoltam, azóta kicsit több víz érte az esőzések miatt. Mellékelek néhány fényképet a jelenlegi állapotáról. Bármilyen tanács jól jönne, mi a gondja, mit csináljak vele, levágjam-e a száradásokat, átültetés legyen-e, stb.
milyen a növekedési sebessége a fortuneihez képest? és eseteleg idősebb korban probálkozhatok kiültetésével ( takarással) ugy mint a fortuneinek? sajnos -8 fokot láttam faygtűrésnek.
érdekelne még hogy esetleg Bp.-en fortunei-e 60-70 cm-es ( 10-15 cm-es törzs) fortunei -e lenne e jutányos áron eladó?
Nincs róla kép. 4db cserépléc van függőlegesen felfelé a pálma fölé. Ezek alul a földbe levert betonvasakhoz vannak drótozva, hogy el ne vigye a szél. Ezeket kimerevítem kisháznak. A lejtős tetejére tízez polikarbonát van erősítve. A kisház körbe van tekerve tekerőfóliával. A földjén egy méter átmérőben 20cm vastagon faháncs van. A levelek szorosan össze vannak kötve középen. A törzsén végig a szívrügy fölé is fénykábel van rátekerve vészfűtésnek 152watt, de a szerkezet fele most behalt. Ha lenne -25, akkor még a fénytől is letakarnám.
ügyes vagy. nálam a magnolia gf 0%-os aránnyal kelt vagyis nem kelt. Lehet, hogy beszerzési forrás volt rossz. Nálad milyen körülmények között sikerült? Közeg, hőmérséklet, stb?
Nagyon csípem ezeket az enyhe teleket. Elég csak a gombafertőzés megelőzésére figyelni. Tavaly két kisebb pálmám közül az egyik nagyon sokat nőtt. Kb. 40cm-t nőtt a törzse. Ha így haladna tovább kettő év múlva beelőzi a nagyot.
Valóban jól csírázik. Nagy szemű magvai gyakorlatilag 100 %-osan kelnek.
Tavaly nyáron én is kiültettem egyet, a 20 cm-es növény csemete a vegetációs időszak végére 1,5 m-es lett.
Láttam ilyet kiültetve a Keszthelyi Botanikus Kertben az üveg ház mellett, de van a Fővárosi Állatkertben és a Kertészeti Egyetem Budai Arborétumában is.
A Budai Arborétumban azt hiszem, hogy a 2011-2012-es tél után (mikor februárban 3 hétig nagyon hideg volt) ültették ki. Az azóta eltelt telek nem viselték meg.
Vagyis az átlagos teleinket jó fekvésben, nagyvárosi hőszigetben bírja.
Viszont lehet, hogy egy nagyon hideg télen kifagy.
De ez se nagy probléma, mivel magról nagyon gyorsan újra virágzó növénnyé nevelhető.
homok+palántaföld keverék, tetején 0.5 cm kisütött homok(gombaölős vízzel belocsolva), arra vettetem, majd ismét a kisütött homokkal takartam. Van egy akváriumi keltetőm, abban +25,27 és +15 c° között ingadozott a hőmérséklet, most már a szobában vannak, ott várják a jobb időt.