10cm nagyon kevés. Ma már semmilyen építési szabálynak nem felel meg min. 10cm-el még hizlald fel, a talpszelemeneknél meg még plusz 10cm-el. Képzeld úgy, mint egy sálat a hideg télben a nyakadban, mikor állsz a buszmegállóban. Van sál, nincs sál. Mekkora a különbség?
"A kulso hungarocell szigeteles felmegy egeszen a fodem szelen levo gerendaig, ill. a padlasfodemen 10 cm kozetgyapot van."
Egyes hőszigetelő mesterek szokása, hogy nincs egymással összekötve az oldalfali és a födém hőszigetelés, némelyik házon akár 1 méterre is vannak egymástól, tehát a közöttük lévő 1 méteres sávban nincs semmi hőszigetelés körben a házon. A gazdi meg csodálkozik, hogy a gatyáját is hőszigetelésre költöttre, mégis gyűlik a penész a sarokban.
A födémen a 10 centi nem valami sok, mondhatnánk igen kevésnek is. Ha anyagilag megngedheted magadnak, hizlald fel 20 centire. akár a legolcsóbb üveggyapottal.
"A fodem szelen levo gerenda tetejen nincs semmi"
Ha a gyapot födém hőszigetelés jó szorosan nekinyomódik a szelemen két oldalának, akkor a fát tekintsd a kőzetgyapotnál kb háromszor gyengébb hőszigetelő anyagnak. Tehát pl 15 centi fa = kb 5 centi hőszigetelés.
kezdenek ilyen pottyok/foltok megjelenni a kulso falakkal hataros falak belso-felso reszen. A kulso hungarocell szigeteles felmegy egeszen a fodem szelen levo gerendaig, ill. a padlasfodemen 10 cm kozetgyapot van. A fodem szelen levo gerenda tetejen nincs semmi, a kulso oldalanak a hungarocell, a belsonek pedig a kozetgyapot megy neki (mire leirtam, megtalaltam rola kepet).
Nem tudtam felolteni ide a kepet, ezert feltettem oket ide: fodem, potty es folt. A nem letakart gerendaktol, vagy mitol lehet ez?
Istenem, mintha innen nem lett volna éppen elégszer kibaszva. Szegény árva elek, mindenki hülye, csak ő a helikopter, aztán amikor elfogy a levegő körülötte, előáll ezzel az áldozat dumával. Azon csodálkozom, hogy még nem találta ki, hogy rajta kívül a fórumon mindenkit a háttérhatalom/gyíkemberek/AI irányítanak... Vagy három másik topicban is pont ebben a kvantumállapotban* van...
* meghatározhatatlan, mert a vizsgálattal (moderátorok) azonnal felborul a kvantumállapot (kibasszák)
Te mennyit tudsz a meleg égövi/trópusi környezetben történő építkezések tekintetében az építési szabványokról , különös tekintettel az alapozásra ill a hőszigetelésre , épületgépészetre ?
...pl okosan eltervezed, hogy ha az állvány járófelületének szélén tárolod ideiglenesen majd a feljuttatott lapokat, akkor a munkások el tudnak mellettük járni/dolgozni.
Aztán a való életben kiderül, hogy a hőszigetelő állvány járófelülete egyetlen 20 centi széles deszka, vagy három szál bambusz egymás mellett :)
"60x120 vagy a 120x120 méreteket fogom használni ... Lehet, hogy a nagyobb egybefüggő területek miatt a nagyobbik méret lesz használva."
Nagy hőszigetelő lapok esetén olyasmire is gondolnék, hogy a nagy méret akadályozza a helyi logisztikát (pl átmeneti rövid idejű elhelyezés/tárolás, több lap egyszerre feljuttatása magasba, több lappal közlekedés az állványon, több lap elhelyezése/tárolása az állványon, hol legyen a lap miközben ragasztóval kened, stb stb)
Még az is eszembe jutott, hogy egy szélroham akár le is sodorhat valakit az állványról, vagy kitépi a kezéből a túl nagy lapot. .
"egy másik fórumban"
Teljesen érthető. Eben a fórumban (is) túlságosan elszaporodtak azok a patkányok, akik haszontalan betű-szeméttel árasztják el az internetet. Ahhoz speciális érzék kell, hogy ebből a hozzászólás áradatból valaki képes legyen kiválasztani az aktuális témához ténylegesen kapcsolódó hozzászólásokat.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki segíteni próbált.
A vitákat én sem nagyon szeretem, de nem is fogok senkinek a pártjára állni a másikkal szemben.
Az eredeti kérdés ahonnan az én bejegyzésem kiindult a szigetelés mérete volt. Arra megállapítása jutottam, hogy vagy a 60x120 vagy a 120x120 méreteket fogom használni a homlokzat esetén.
Erre még alszok párat. Lehet, hogy a nagyobb egybefüggő területek miatt a nagyobbik méret lesz használva.
Az elmúlt napok kicsit rohanósra sikerültek, közben volt egy szülinapi partym is, ezért voltam kicsit inaktívabb,
és mert a tervező egy újabb szintre jutott a tervezéssel, amivel első körben az én idegeimet elég rendesen kicsinálta.
Egy szép hosszú hozzászólásban egy másik fórumban kifejtettem a legújabb fejleményeket és a kritikus problémákat és mellékeltem a legújabb terveket amit kiadott a tervező.
Itt: Építkezés-felújítás 2.0
Akit továbbra is érdekel a tervezés alakulása, vagy esetleg további / újabb tanácsot szeretne nyújtani, az ott meg tudja tenni. Amiért nagyon hálás lennék.
A leginkább a hőszigetelésre szakosodott fórumot ezzel tovább "terhelni" nem szeretném.
"amit tudnod kell mekkelekről, h rengetegszer kitiltották már innen"
...mégpedig azért, mert mekkelek teljesen hülye a topic témájához, csakis butaságokat ír. Ezt akárki láthassa, aki elolovasa mekkelek néhány bejegyzését.
Bezzeg a többi hozzászólók valamennyien energetikus mérnökök és fizika professzorok, ezért ők soha nem lesznek innen kitiltva.
A Nap nem melegíti a levegőt. Mire napsütés leér a bolygó felszínére, addigra a 6000 fokos nap hősugárzása átmegy 100-500 kilométer levegőn, mégsem tűzforró az élet idelenn. A nap a tárgyakat melegíti és a Föd felületét, csakis ezért meleg a levegő idelenn (máskülönben rohadt hideg lenne). A ház napsütötte oldalán csak akkor melegebb a levegő, ha totális szélcsend van, a legenyhébb légmozgás (szél) esetén is pont ugyanannyi fokos lesz a levegő a napsütötte oldalon is, mint pl az északi oldalon. Márpedig ahol egy ezer m3/h-s bazinagy ventilátor szívja-fújja a levegőt, ott nem beszélnék totális szélcsendről :) Mindez egyszerű fizika.
A klíma gyártók számára nem lehet meglepő újdonság a napos oldalra szerelt kültéri egység. Ha egy klíma a napsütés miatt el sem indul (túlmelegedés hibára panaszkodik), az vagy illegális csempészáru, vagy a magyarországi forgalmazó cserélje ki egy hibátlanra sürgősen.
Ne gondold túl. Mellesleg a belinkelt projektnél is látszik, az 5 gépből 3 a "verandán" figyel, tető alatt. Ennyit gondolok szükségesnek magam is, slussz.
Ez a direkt félreértelmezés-csúsztatás az okoskodó tudálékos kötözködés érdekében vmi spéci magyar sport és kurvasokan művelik.
SENKI nem állította hogy a szűrő-rézcsövezés stb-stb nem befolyásolja jobban a működését
SENKIi nem állította hogy egy kis sapka a kültérin nagyban befolyásolja a működést
Azt állították hogy érdemes a kültérit árnyékba tenni
Szerintem ha esetleg déli oldalon van és megoldható vsz érdemes árnyékolni a kültérit a környezetével együtt.
...és most lehet belekötni vmi nyelvtani hibámba, vagy vmi személyeskedő ocsmányságot hozzáfűzni, úgysem fogom olvasni, elég volt idén a zindexfórumozásból, még a fb is jobb ettől mert ott kevesebb az inkognitóba írkáló kötözködő troll.
Laborban biztos ki lehet mérni, hogy többet fogyaszt, amit süt a nap, de érdemben nincs különbség. Az számít, hogy milyen hőmérsékletű levegőt szív be. Ha van egy kis "sapka", ami épp takarja a kültérit, de amúgy egy 1000 nm-es napsütésnek kitett izzó betonplaccon áll... a hajadra kenheted az árnyékolást.
Nagyobb jelentősége van,
- külső-belső hőcserélő tisztaságának,
- telepítési távolságok betartása, kap-e elég levegőt a két hőcserélő
kedves speedy: amit tudnod kell mekkelekről, h rengetegszer kitiltották már innen, mert semmihez nem ért (ezért is 47-a vége most, mert 46-szer dobták már ki idén), de mindenben "okos" fél órás googli keresés után (pl. nézz át pl. a villanyszerelés topicba). válaszai néha életveszélyesek, néha teljesen blődek, néha beletalál és helyes.. ezt vedd figyelembe amikor a szófosását olvasod.
elek: ismét kérlek, h statikában kussolj. itt pl. az alapozáshoz többször ne szólj hozzá, mert életedben nem láttál még olyat és amit írsz, az óriási nagy faszság
Valószínűleg Magyarországon előfordul olyan klíma kültéri egység, ami nem hajlandó dolgozni, amíg rásüt a nap. Kínából átcsempészték Oroszországba, onnan Ukrajnába majd Szerbiába, ahol a híres szabadkai piacon megvette egy magyar okosba', számla nélkül.
Reméljük Thaiföld kevésbé korrupt és oda leginkább olyan klímák kerülnek, amiket az ottani időjáráshoz gyártottak.