nem tudom. Bennem pl. fel sem merült a dobozos. A frissen facsartat is tiltják pl. a rákdiéták. Amiket én láttam, azok a fenti okok miatt. A citrongyra mondják, hogy lúgos.
...narancslét. Cukros és savas egyben...
A dobozosra ez teljes mértékben igaz, a valódi frissen facsart-préselt-centrifugáltra már kevésbé, mert az lúgos a cukortartalma meg igen változó, de közel sem olyan magas mint az iparban előállítotté, ráadásul kevésbé hízlaló.
Az "Egészség-receptek" c. topicba nézzetek bele mint már írtam, vannak egyéb könyvek is, legismertebb a Testkontroll (1-2). Ott e téma körül folyik a diskurzus.
Mi a véleményetek a citrusfacsarókról?
Nekem egy Liebherr(?) nevű teljesen manuálisom van, a csuklóm már ki van, de nem találtam olcsó elektromosat ami kevésbé csúcsos a grapefruithoz.
Nem az a célom hogy a tenyerem kilyukasszam. Ez is kb. 2000 ft volt!!!
Mi a céklalét almalével szoktuk keverni (úgy ihatóbb) vagy répával (úgy kevésbé) - mi a véleményed? A "gyári" cékla önmagában is iható, de az igazán "erős" festékartalmú biocékla sajna nem.
Megköszönném azt is, ha esetleg ezt a 2 oldalt (mit mivel, miért, miért nem) nekem is el tudnád küldeni a kriszti(kukac)csincsilla.hu-ra.
Bocsi, ha nem irok túl értelmesen, de kicsit le vagyok fáradva mostanában (hurrá egyetem). Szóval a gyümölcsöt és a zöldséget semmiképpen nem szabad keverni. Ez tényleg csak ennyi. Ennél többet olvashatsz az Élő ételek az egészségért könyvben, ott pontosan le van írva ez. A gyümölcsöknél pl. az azonos emésztésű idejűeket (fajtákat - pl. körte és alma) lehet együtt enni, de mivel más-más savasságúak (bár önmagukban lúgosító hatásúak!), az IDEÁLIS az lenne (Ferencsik István) , ha külön fogyasztanánk őket. De hát ki tud manapság ideálisan élni, nem igaz? (A gyümölcs-zöldség témához még az is hozzátartozik, hogy pl. a paradicsom gyümölcs és nem szabad a zöldségsalátába beletenni! Egyébként a paradicsom az A és B vércsoportúaknak tilos!)
Még egyszer bocsi, ha nem voltam túl pontos! Esetleg holnap reggel bescannelem azt a 2 oldalt, jó?
Ugyan nem engem kérdeztél, de ha a Google keresőbe beírod az ételtársítás vagy ennek többesszámát korrekt válaszokat fogsz kapni és nem kell ezt a topicot szétOFFolni.
Vettem egy Green Start, de egyáltalán nem vagyok tőle elájulva. Alig több mint egy éves és az egyik préselőhenger műanyag része kettévált. Most intézem a cseréjét a mödlingi üzleten keresztül.
A paradicsomtól, a citrusféléktől, vagy egy fél ananásztól hamar eldugul még a nagyobb lyukú szűrője is, és ha nem szedem szét orrán-száján jön ki a trutyi.
A Tv shopos centrifuga hogy bírja ezeket? Bár szerintem az nagyon drága, a 30 ezerből a felét a TV reklámok miatt fizettetik ki a vásárlókkal.
Oké, az enyém imádja a narancs-répa levet. Főleg ha alma is van benne.
És a mindenféle kubu italokat is imádja, az is répa-gyümölcs keverék, általában ezt választom, ha bolti piát veszek. Már kisbaba koromban szerettem a vegyes gyümölcs bébiitalokat. Orvos anyám megmérgezett, úgy véled?
Ennyi? Számitottam valami (ál)tudományos magyarázatra azért...
Az előbb (58.) azt mondtad ne keverjem... most akkor mit is akarsz mondani?:)
Szerintem az Egészség-receptek c. topicba olvassanak bele a kételkedők. Huszas-harmincas éveimben én is ugyanígy álltam ezekhez a dolgokhoz, de mára változott ez a helyzet. A helyes ételtársításokról több kiadványban is megtalálhatóak a táblázatok, még a könyveket sem kell végig olvasni. Ki kell próbálni pro és kontra, a szervezeted nagy valószínűséggel jelezni fogja melyik számára a jobb megoldás.
No de vissza az eredeti témához:
A kereskedelemben kapható gyc-k többsége tényleg gagyi, ismerőseim is hasonlóan kezelik ill. nem kezelik a meglévő gépeiket, mert utálják mosogatni. Én még olyat nem találtam amit csak úgy ripsz-ropsz ki lehet takarítani, de az is igaz hogy gyakorlat teszi... Minél többször használod annál rutinosabb leszel.
Nekem volt egy Braunom, a nagyobb. Fehér, katonazöld gombokkal. Még most is előfordul itt-ott, ára közelebb a 20-hoz mint a 15 ezerhez. Elég nagy volt a tömőnyílása. Elajándékoztam, azt hittem van nála jobb is.
Ezután egy Philipset vettem (HR 2828 tipusszám?). Ezt egy kancsóhoz tudnám hasonlítani, (jó nagy füle is volt) már nemigen kapható, pedig azért a pénzért (7-8 ezer volt a Metróban), ár/érték arányban verte a Braunt. Körbe a szürő-rostély alatt rakta le a rostot, legalul szintén körbe a lét. A szürője is más volt az összes többinél, ez ugyanis müanyag (szintén katonazöld, bár később mintha lilában is láttam volna) és csak az alján voltak fém betétek ami szétcincálja a rostokat. Adtak hozzá egy kis műanyag kefécskét is, de az inkább a beiglik megkenésére volt alkalmas. Vettem egy mosogatókefét a rostok kitakarításához, és ezzel ugyanúgy mint egykor Rodolfó, hármat balra hármat jobbra és kész. A tömőnyílása alig volt kisebb a Braunénál. Egyszer leejtettem a fedelét, ami rögtön el is tört. A pótlása már nem volt annyira olcsó, de a látványért fizetni kell. Ez ugyanis teljesen átlátszó keményműanyag. Lé nyerés szempontjából talán jobb volt a Braunnál, bár ezt elég nehéz összehasonlítani háztartási körülmények között.
A nyílás nagysága az egyik legfontosabb szempont, ezt a hipermarketekben a "tömőfák" cserélgetésével egyszerű összemérni- már ahol meg van. A teljesítmény összehasonlítása már nem ilyen egyszerű. A Br. 240 a Ph. 220 W volt, és utóbbi rotjai tűntek szárazabbnak. Majd egy műszaki szaki segítsen ki, de a nyomaték sem mellékes...???
Nemcsak a lent említett könyv, de pl. a sokkal ismertebb Testkontroll is ír a megfelelő ételtársításokról.
Ha még fiatal vagy kevésbé érzékeny a gyomrod a "mindent mindennel" menüsorhoz. Ahogy öregszik az ember sajnos rá kell döbbennie hogy érdemes ezeket a tanácsokat megfogadnia.
Lustaságom folytán ha nekiállok csinálni, akkor csinálok egy liter levet, aztán eltakaritom a cuccot. Ez a lé egy kancsóban álldogál a hűtőben, és még 1-2 napig kényeztetem vele magam. Még sose keseredett meg. Van hogy almát is teszek bele, ekkor 1 kiskanál citromlé kell, hogy ne oxidálódjon rondabarnára, és ki is ülepedig az almarost belőle, de csak fel kell kavarni. Ez sem keserű sosem, arra én is faxnis vagyok:)
Barátnőmnek nem volt citrusfacsarója, csak centrifugája, tehát centrifugáltuk a narancsot. Frissen finom volt, de egy óra állás alatt megkeseredett. A facsart lével nem tapasztaltam ilyent. Talán az lehet az oka, hogy a citrusfacsaró nem töri össze a rostokat, a centrifuga meg igen.
Sziasztok! Nekünk egy Severin típusú gyümicentrifugánk van. Amiben a segítségeteket kérem, nem értem a leírása miért tiltja a céklát? Úgy tudom a cékla leve nagyon egészséges, ezért számora fontos volna, hogy megbírkozzon vele, de azért se a kést, se a gépet nem szeretném tönkretenni.
Amúgy meg vagyok vele elégedve, hatásfoka: 1 narancs kb. 1.5 dl lé. Kipróbáltam: ananász (konzerv), alma, kiwi, narancs, mandarin, grépfruit.
A Green Star annyira bevalt, hogy szuleim is vettek egyet. Szerdan megrendeltek Nemetorszagbol, ma meg is erkezett. Valami elonye is van az EU-nak :) Ha valakit erdekel a bolt cime, akkor beirom ide.