Keresés

Részletes keresés

babuci 4 Creative Commons License 2022.03.21 0 3 12244

Köszönöm a tájékoztatást!

 

Akos_IKS Creative Commons License 2022.03.21 0 3 12243

400 Lek volt egy hete.

Előzmény: Jani haverja (12242)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.21 -3 5 12242

Bocs, a reptéri transzferbusz jegyárát elírtam, nem 500, hanem 300 Lek. Bár most az üzemanyagár növekedése miatt ki tudja mi lesz nyárig. :( Egyelőre az állam kompenzálja a buszos cégeket, de ki tudja meddig. :(

Előzmény: Jani haverja (12241)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.21 -3 7 12241

Nagyon régóta ismerem az albán iroda tulajdonos házaspárját, akik a transzfert csinálták. Legutóbbi információm (telefonbeszélgetésünk) szerint nem csinálnak a koronavírus megjelenése óta, és idénre sem tervezik. Mindenesetre meg fogom tőlük kérdezni a nap folyamán, ha véletlenül meggondolták magukat, akkor értesítelek, de ebbe ne nagyon reménykedj.

 

Szóval busszal a következő a megoldás:

Felszállsz a reptéren a Tiranába tartó buszra, a jegy ára 500 Lek.

Innentől kezdve két lehetőség van:

 

1./ Ha szerencséd van, akkor ki tudod könyörögni a buszsofőrtől, hogy Tirana bevezető szakaszán a Casa Italia bevásárlóközpont környékén rakjon ki. Ez azért lesz nehéz, mert a volt Sheshi Shqiponja (a "sasos" körforgalom) helyett most alul-felüljárórendszert építenek, nem nagyon tud megállni. Ha mégis ki tud rakni, akkor a Casa Italia-val szemben átgyalogolsz az aluljárón, és szemben van egy széles út. Azon továbbmenve pár 10 m múlva jobb oldalon van a buszpályaudvar, ahonnan többek között Saranda-ba is mennek a buszok. A jegy ára legjobb tudomásom szerint 1.300 Lek, azaz nem változott. A menetrendet itt találod: https://tirana.al/pika-interesi/terminali-i-autobusave-te-jugut-dhe-veriut

 

2./ Ha nincs szerencséd, akkor a reptéri busz nem áll meg a Casa Italia-nál, hanem bevisz a belvárosba. Ahol kitesz, az egy park lesz. A parknak a főtér felőli oldaláról indul a "KAMEZ" feliratú helyi busz. Arra szállj fel (a buszjegy 40 Lek), és magyarázd el a kalauznak (neki fogsz fizetni úgyis), hogy Te Saranda-ba akarsz menni. Szólni fog a kalauz, hogy melyik megállónál szállj le. Ott lesz a buszpályaudvar, mert a busz az autópálya másik oldalán megy, így nem kell átgyalogolnod az aluljárón. Innentől kezdve ugyanaz, mint fentebb.

Előzmény: babuci 4 (12239)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.21 -3 6 12240

Nem tudom, hogy konkrétan mit szeretnétek csinálni Tiranában. Ha az esti tiranai életre is kíváncsiak vagytok, akkor a közvetlen belváros környékén a Sheshi Skenderbeu (ez a Főtér) és a Sheshi Nënë Tereza (Teréz Anya tér) tengely közelében foglaljatok, pl. a komplett Blloku negyed is jó, vagy a Pazar i Ri környéke is. Van rengeteg szálloda olcsóbb, drágább, mindenféle. Nagy távolságok gyalog nincsenek a belvárosban, úgyhogy mindegy, csak a belváros legyen.

Ha Bookingon nézelődsz, akkor csak olyan szállást keress, ahol biztosítanak parkolóhelyet is! Ez lehet ingyenes (ez a jobbik megoldás), vagy ha nem ingyenes, akkor pár 100 Lek-et számolj hozzá, de ők biztosítsanak parkolóhelyet!

 

Azt meg gondolom nem kell magyaráznom Neked, hogy mit csináljál utána, de a többieknek leírom:

Meg kell nézni, hogy a szállásnak van-e honlapja (sok itteni szállásnak egyébként nincs), vagy Facebook oldala (ez szinte mindegyiknek van). Ezután emailben (erre ritkábban szoktak válaszolni :D), Messengeren, vagy a telefonszám alapján WhatsApp-on (ez itt elterjedtebb, mint a Viber) fel kell venni a szállással privátban a kapcsolatot. :) Persze még így is előfordulhat, hogy a Bookingon olcsóbb a szálláshely, mint direktben, mert éppen akciózik a Booking arra a szállásra, de ez nagyon ritka eset.

 

Ha találtál valamit, utána hívj nyugodtan Viber-en, vagy WhatsApp-on (a telefonszámomat úgyis tudod), elmondom a véleményemet a szállásról (ha ismerem az adott szállást, de elég sokat ismerünk a feleségemmel), meg a környékről (azt meg biztosan ismerjük).

 

Természetesen, ha nem a belvárost preferáljátok, akkor tudok természetközeli szállásokat is Tirana közvetlen környékén, de azokat bonyolult lenne ide leírni, hogy melyik részen mi van, úgyhogy ez esetben inkább keress privátban.

 

 

Előzmény: pó_apó (12238)
babuci 4 Creative Commons License 2022.03.20 -4 3 12239

Sziasztok,nyáron tervezzük az utat repülővel.Néhány éve volt Titánból kisbusz Ksamilba,

Danka Viki szervezésében.

Most talán nem megy már.Hogyan lehet lejutni? Köszi!

pó_apó Creative Commons License 2022.03.20 0 1 12238

A parkolás... A város melyik részén javasolsz szállást? Mondjuk pl. valami olyan szállodához kapcsolva, amit meg lehet nézni a booking térképén. Konkrét szállást ne, mert akkor nekem nem marad:-)

Előzmény: Jani haverja (12236)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.19 -3 5 12237

Ebben teljesen igazad van. Annyi a dolog specialitása itt, hogy Albániában eleve elég kevés műemlék épület van a városközpontokban (kivéve Berat és Gjirokastra, de azokra vigyáznak is),

A véleményem többi részét leírtam az előző hozzászólásomban Akos_IKS fórumtársnak válaszolva.

Előzmény: The_Rible (12234)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.19 -3 5 12236

Igen, ebben teljesen igazad van. Azért írtam, hogy kérdés, hogy milyen formában sikerül nekik kihasználni a lehetőségeiket. Néhány éve Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy meg fogják akadályozni a „golemizációt”. Ez alatt azt értette, hogy egyrészt nem fogják engedni az engedély nélkül épült épületek fennmaradását (ez ellen ma is tesznek, folyamatosan rombolják le az engedély nélküli épületeket), másrészt nem fogják hagyni, hogy ész nélküli zsúfoltság legyen. Azaz az adott környék terhelhetőségének figyelembevételével adják ki az építési engedélyeket.

A „golemizáció” példát Edi Rama Golem-ből vette (annak is az északi részéről), de ugyanez érvényes pl. Saranda-ra. 2005-ben, amikor először jártam Albániában, Golem-ben még szinte végig fenyőerdő volt, Saranda-ban pedig az utolsó kész hotel a Hotel Alina volt déli irányban, ott szálltunk meg. Azóta látjuk, mi történt. Főszezonban Saranda-ba, Ksamil-ba szinte lehetetlen pl. nagybuszos csoportot vinni, egyszerűen nincs parkolóhely. Tiranában pl. mikor mi ide költöztünk 2011-ben, még szinte bárhol lehetett parkolni ingyen. Ma már szinte csak fizetős parkolók vannak, és az új épületek nem épülhetnek mélygarázs nélkül. Ezért aztán a parkolási gondok lassanként megoldódni látszanak a belvárosban, igaz, mindezért fizetni kell az autótulajdonosoknak, és egyre többet. Bár magyar szemmel nézve még mindig barátiak a parkolódíjak, pl. Tirana főtere alatt a mélygarázsban 200 Lek 3 óra időtartamig.

Ezek a képek, amiket mellékeltél, a Downtown One (ez lesz Albánia legmagasabb épülete – egyelőre, és egy Albánia térkép fog rajta kirajzolódni), vagy a másik az Eyes of Tirana ugyanazt próbálják jelképezni, mint anno az óratorony, ami 1970-ig Tirana legmagasabb épülete volt, és amihez anno régen az órát Németországból rendelték. Hogy megmutassák, hogy Tirana mennyire modern város. Na, most is ez történik. :)

Előzmény: Akos_IKS (12233)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.19 0 1 12235

Igen, pont erre gondoltam.

Előzmény: triker (12232)
The_Rible Creative Commons License 2022.03.18 -5 6 12234

Ha már benéztem ide, én is elmondanám amit tapasztalok a világban. Nagyon nehéz megtalálni az arányt a közérdekű fejlesztések, és a kapzsiság vezette túlfejlesztés között. Az előbbi jómódhoz és szép környezethez, az utóbbi rosszabb életmódhoz, disztópiához vezet. 

Nagyon fontos ebben az állam szerepe, hogy mit és meddig enged, és hol tiltja meg a fejlesztéseket. Albániával kapcsolatban én is látok veszélyt, hogy rossz irányba megy, nem elengedően erős az állam ahhoz, hogy megfékezze a túlburjánzást, a tőke meg mindig megtalálja a kiskapukat.

 

Ausztráliát, és főleg Sydney-t tudom (rossz) példaként említeni. A világ legélhetőbb városa volt. A kínai befektetők mohósága (és valószínű vele járó hivatali megvesztegetések) oda vezettek, hogy a helyi szabályozási terveket simán átírják a befektetők kedvéért. Sydneyben ma van vagy 7 felhőkarcolókkal zsúfolt "city". Bájos gyarmati stílusú városnegyedek tűnnek el, és mindenhol felhőkarcolók épülnek. Rengeteg a pénz, minden ultramodern, fényűzően néz ki, de élhetetlen ÉS megfizethetetlen (egy jó helyen levő egy szobás lakás 200 millió HUF felett van). Eltűntek a kis utcák, kis sarki kávézók, éttermek. A város egyre nagyobbra terjeszkedik, egyre nagyobbak a távolságok, az út és vasút (metro) fejlesztések nem győzik a lépést tartani. 30 évvel ezelőtt Ausztrália 17 millió lakosából mostanra 26 millió lett. Ez mind bevándorló, főleg ázsiai, főleg kínai, akik magukkal hozták a pénz központú mentalitásukat is.

 

Mindenki nagyon örül a fejlődésnek, az elején. De tudni kell megállni is. Albániában a bevándorlás nem jellemző, de minden a többi veszély fennáll.

Akos_IKS Creative Commons License 2022.03.18 -3 3 12233

Egy csomó pozitív hozadéka van a fejlődésnek, ami nagyon klassz: eltűnnek a légvezetékek, térköveznek, futópályák és kondiparkok épülnek stb., ezek mind-mind szuper dolgok és nagyon jól illeszthetők a környezetbe. Számomra csak az olyan monstrumok jelentenek problémát, amiknek semmi keresnivalójuk ott. Biztosan nem tudom rendesen megfogalmazni: nem csak Albániára igaz, hanem van rá példa bőven itthon is (de akár Montenegróban is jócskán), csak míg itthon már valahogy megszoktuk (inkább hozzászoktunk), ott azért bántó, mert pár éve még nem volt. :(

 

Grado-t imádtuk régen, szállás szinte csak a Pineta-n volt, néhány km-re Grado-tól. Ma már a városban is hatalmas szállodák épültek, az utcák és a strand megteltek, nyüzsgés van, forgalom, zaj, ami már nem a kikapcsolódásról szól, mert többszöröse lett a város terhelése annak, mint amit képes befogadni. Ez persze csak a mi véleményünk, nem szabad általánosítani. :)

Előzmény: Jani haverja (12231)
triker Creative Commons License 2022.03.18 -3 2 12232

És elég csak megnézni most az autókat az utakon, ami szembetűnő egy turistának is. Mert ugye az egyszeri turista a „10-ből 9 autó Benz” korszak után nosztalgiázik. :) 

 

Ami érdekes, hogy kb 4 éve járunk Albániába és a kezdeti sok öreg merci eltünt és sok fiatal, jó állapotú MB jelent meg! Tényleg "szembetűnő" változás!

 

Előzmény: Jani haverja (12231)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.18 -3 6 12231

Tudom, hogy hogy néz ki az emléktábla környéke, hiszen Tirana mellett lakunk, és rengetegszer intézünk ügyeket Tiranában, vagy éppen turistákat vezetünk. :)

 

A másik dologról:

Értem a példát, amit írtál, de ez csak részben igaz, és kívülről nézve. Az albánok nagyon is tudták, hogy mi van az „őserdőn kívül”, ezért mentek el a rendszerváltás utáni években tömegével dolgozni külföldre, egy jobb élet reményében. Az onnan hazautalt pénzekből épültek a szállodák, apartmanházak a tengerparton, és jöttek be külföldi cégek anno. És többek között emiatt rengeteget fejlődtek az utóbbi 30 évben. Mi „csak” az utolsó 17 év változásait, fejlődését látjuk, mert azóta ismerjük Albániát. De az albán barátaim elmondása alapján el tudom képzelni, mi volt itt a 90-es években. Mikor mi végleg ide is költöztünk 11 éve, nem ilyen utak voltak, és mindennaposak voltak az áramszünetek, vízellátási problémák. Nem voltak bevásárlóközpontok, a falusiak közül sokan a porszívót vagy a mikrohullámú sütőt sem ismerték. És elég csak megnézni most az autókat az utakon, ami szembetűnő egy turistának is. Mert ugye az egyszeri turista a „10-ből 9 autó Benz” korszak után nosztalgiázik. :) Meg hogy milyen érintetlen, meg olcsó. :) De azért az albánok nem szeretnének rezervátumban élni, és érthető, ha ki akarják használni a természet adta lehetőségeiket. Az, hogy milyen formában sikerül nekik, más kérdés.

Mindenesetre bődületes életszínvonal emelkedést láttam a 17 év alatt, még annak a néhány kéregetőnek az életszínvonalában is.

 

Az arab befektetők pedig csak egy nagyon kis szeletét adják az itteni gazdaságnak, Albánia meglehetősen sikeresen lavírozik a számára fontos 4 érdekcsoport, az USA, az EU, Törökország és az arab világ (nagyjából ez a sorrend a fontossági sorrend is) között immár 30 éve, ezért van ez a hatalmas és gyors fejlődés, ami egész Európában egyedülálló (persze természetesen volt honnan fejlődni).

Anno Sali Berisha, a 2013 előtti volt albán miniszterelnök az EU parlamentjében azt mondta valamikor régen, hogy Albánia Dél-Európa Svájca akar lenni. Ezt az EU-s parlamenti képviselők megtapsolták, mert nem értették meg a lényegét annak, amit Berisha mondott. 2013 óta a másik fél van hatalmon itt, de a gazdasági és külpolitikai célok nagyjából ugyanazok.

 

Itt nincsen szerencsére kínai hitel, mint pl. Montenegróban a máig nem létező autópályára, nincsen orosz kitettség (ami most nagyon káros lenne), mint pl. Montenegróban, úgyhogy ez az ország továbbra is fejlődni fog.

Persze ez a fejlődés sok nosztalgiázó turistának nem mindig jó, viszont ez az albán nép érdeke.

Én személy szerint nagyon-nagyon örülök annak, hogy az albán barátaim-ismerőseim sokkal, de sokkal jobb életszínvonalon élnek, mint 17 éve, vagy 11 éve, amióta itt is lakunk.

Ettől függetlenül az érintetlen tájak megmaradnak, csak nem a tengerparton, hanem a hegyekben. Albánia területének a 75%-a hegyvidék, hiába lesz felkapott 1-2 célpont ott a turisták részéről (pl. Valbona, Theth, stb.), marad még bőven. :)

Előzmény: Akos_IKS (12230)
Akos_IKS Creative Commons License 2022.03.17 -3 3 12230

Mi 2018-ban voltunk ugyanott, akkor építették, bementünk a kerítésen, nagyon kedvesek voltak a melósok.

Most így néz ki, ott hátul-középen:

Befejeztem az emléktábla pornót. :D

 

Van az a sztori a fehér emberről, aki talál egy érintetlen törzset az őserdőben, akik egészen idáig elszigetelten éltek... aztán néhány év múlva a törzs tagjai már az újonnan odaépült szállodák tövében kéregetnek, cigaretta lóg a szájukból, a lakóhelyükből semmi nem maradt, mert minden fehér őket akarta látni. Ilyesmi érzés kezd lenni most Albánia, ahol 60 emeletes épületeket húznak

 

és nem csak a fővárosban, hanem vidéken is

ömlik be az arab pénz, közben az átlag albán szó szerint legatyásodik. Hamis Nike cipő, mackóalsó és susogós tolldzseki a férfi "népviselet". Az egységnyi sugarú turista, aki szállodában akar lakni, az ebből semmit nem vesz észre, csak a hátizsákos utazók keserednek el nagyon.

Előzmény: Jani haverja (12219)
Akos_IKS Creative Commons License 2022.03.15 -3 3 12229

Nagyon finom sütemény, csak hát kettőt nem szabad enni belőle. Namost, három is lecsúszik simán és még a negyedikkel sincs baj látszólag.... Tényleg vigyázni kell ezekkel a nagy energiasűrűségű ételekkel, mert nem a földeken dolgozunk hétköznap, hogy az elégetett kalóriát pótoljuk velük. Instant 2-es típusú diabétesz. :)

Bár nemzetgazdasági szempontból jelentős hátralépést jelent a belföldi áruforgalom tekintetében, mégis egyetlen módja a megelőzésnek, ha két személy vesz egy süteményt. Mert amíg névadója a lokum, teljesen őszinte és nyíltsisakos küzdelmet folytat a szervezetünk ellen, addig ez az imposztor csak eteti magát és majd akkor kezdi el kongatni a vészharangot a szervezetünk, mikor már nagyon nagy a baj. :)))

Előzmény: Jani haverja (12227)
Béci 72 Creative Commons License 2022.03.14 -4 4 12228

Jó szórakozást!

Előzmény: Jani haverja (12227)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.14 -3 6 12227

Ma van a Nyár Napja itt Albániában, hivatalos állami ünnep. :)

 

Ma előjön a tündér a rejtekéből, és elhozza a jó időt, aminek már éppen ideje lenne idén... :)

Ezen a napon ballokume nevű édességet eszünk, amit itt külön erre az ünnepre készítenek.

Piros fonalból font "nyárkarkötőt" kötnek az emberek a csuklójukra, és kívánnak valamit. Mikor megérkezik az első fecske, akkor veszik le, és a fecske elviszi a fészkébe, akkor válik valóra a kívánság. :)

 

A városokban mindenféle rendezvényeket tartanak ilyenkor, délután mi is megyünk be Tirana belvárosába.

 

Részletesebben a feleségem (VPBA) blogjában olvashattok erről:

https://alfa-kontakt.info/albaniablog/2015/03/13/dita-e-veres-a-nyar-napja-albaniaban/

Vagy a Facebook oldalán:
https://www.facebook.com/albaniabanelek/posts/454756929774409

 

 

 

Béci 72 Creative Commons License 2022.03.13 -3 4 12226

Amúgy tökéletesen szép homokos part volt,kár hogy a csónakban is volt belőle vagy 30 kg.Így utólag belegondolva,jobb lett volna tovább gyalogolni a bejövő patak torkolatáig,és ott keresni menedéket a hullámok elől.Így üzemképes maradt volna reggelre is a csónak...

Csak hát nagyon bepánikoltam akkor...

Előzmény: Jani haverja (12224)
Bombyna Creative Commons License 2022.03.13 -3 2 12225

Az más de kannaban tartalékként nem vihetsz át többet. A 6áron lelőnek érte.

Előzmény: Béci 72 (12214)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.13 -3 6 12224

Na, mindhárman feldobtátok a ma reggelemet. :)

 

Béci 72: A Te rendőr ismerőseid valószínűleg Kavaja-ba voltak bevezényelve tegnap. :)

 

Aki nem ismerné Béci 72 történetét: Tudomásom szerint ő a világon az egyetlen magyar hajótörött, aki Albániában ért partot. :)

Anno én küldtem a segítségére a helyi körzeti megbízottakat áttételesen, telefonon keresztül (innen Tirana mellől), és Spille-től délre meg is találták a parton a mocsaras területen, majd kis félreértés tisztázása után segítettek neki.

Ezért vannak személyes rendőr ismerősei. :)


A történetét itt találjátok a feleségem (VPBA) blogján:

https://alfa-kontakt.info/albaniablog/2020/06/19/egy-magyar-hajotorott-kalandjai-albaniaban/

 

Komolyabb:

A benzin ára még tovább csökkent, most 217 Lek, és 15-én újra egyeztet a kormány a kereskedőkkel.

Előzmény: Béci 72 (12221)
Akos_IKS Creative Commons License 2022.03.12 -3 3 12223

Igen, ma elsétáltunk mellette délután, kint vannak a látványtervek a piramisról.

 

Nahát! Tegnap este kicsit bejártuk az izé... gyógynövényeket... Sztem nagy kárt nem tettünk bennük.

Előzmény: Jani haverja (12219)
szervezkedő Creative Commons License 2022.03.12 -3 3 12222

https://youtu.be/94fVFC7PgaU

 

A szövegkörnyezetből kiragadva, lecsupaszitva minden politikai üzenettől, ez a 3masodperc szerintem teljesen passzol igy szombat délelőtt!

:-)))))

Előzmény: Jani haverja (12219)
Béci 72 Creative Commons License 2022.03.12 -2 2 12221

Lehet,hogy az én két rendőr ismerősöm is ott lesz🙂🙂

Előzmény: Jani haverja (12219)
Thiem elmeállapota Creative Commons License 2022.03.12 -2 0 12220

Nálunk Orbán miatt van minden, lehet hogy Albániáig elér a keze :)

Jani haverja Creative Commons License 2022.03.12 -2 4 12219

Tüntetés még ma is lesz, ma sokkal nagyobb. Több városban volt eddig is, nem csak Tiranában, ma folytatódik. Az itteni összes falusi rendőrt (körzeti megbízottat) bevezénylik ma Tiranába, tegnap mondta a rendőr haverom a törzskávézónkban, hogy ma nem fogunk együtt kávézni. :D

 

A dízel és a benzin árát egyelőre 223 Lek-ben maximálták a kereskedőkkel egyeztetve. Így is baromi drága, de legalább történt valami.

 

Viszont a tüntetők nem csak az üzemanyagok ára ellen tüntetnek, hanem az élelmiszerek, egyéb termékek magas áremelkedése miatt is. Erre véleményem szerint nehéz lesz megoldást találni, mert az egész világban nagy infláció van jelenleg sajnos. :(

 

A Piramist nem bontják el, sok-sok vita után az a megoldás született, hogy informatikai és technológiai központtá építik át, ezt látod most.

 

A Hunyadi emléktáblát nem nőtte be a gaz, azok gyógynövények! :D :D :D

Mi 2016 áprilisában ott voltunk az átadásánál, akkor egy gondozott parkban adták át, ahol egy kis terecske is volt az emléktábla előtt. Majd a Főtér átépítésével együtt valaki barom kitalálta, hogy a füves részek helyett legyenek különböző gyógynövények ültetve. Azt se vette észre az ökör tervező, hogy úgy csinált új parkot, hogy a Hunyadi emléktábla csak hátulról közelíthető meg. :(

A gyógynövények meg megnőttek, és elgazosodtak, azért néz ki így a környéke az emléktáblának. :(

Ezúton is "gratulálok" a nagyeszű kerttervező mérnöknek... :D

2016-ban így nézett ki a felavatásakor a környéke:

 

Előzmény: Akos_IKS (12218)
Akos_IKS Creative Commons License 2022.03.12 -3 3 12218

Este pont belefutottunk a tüntetőkbe, voltak sokan és kb ugyanannyi rendőr is. Hangos menet volt, ami érthető. 

 

Ami jó hír, hogy kezdenek valamit ezzel a borzalmas piramissal, mert körbe van kerítve. Talán elbontják... :)

Jó ez a sok városépítés, szép parkok jelentek meg. Sajnos a Hunyadi emléktáblát benőtte a gaz. :(

Előzmény: Jani haverja (12215)
Béci 72 Creative Commons License 2022.03.11 -2 2 12217

poénnak szántam🙂

Vagy ha amúgy is pont arra járok...

Előzmény: Thiem elmeállapota (12216)
Thiem elmeállapota Creative Commons License 2022.03.11 -2 1 12216

Nézegettem, de tök drága megoldás venni egy csónakot trélerrel azért a pár tíz liter benzinért.

Előzmény: Béci 72 (12214)
Jani haverja Creative Commons License 2022.03.11 -2 5 12215

Szervezkedőnek válaszoltam, mert csak egy előzményt lehet megadni, és ő indította a beszélgetésfolyamot, de a többieknek is szól.

 

Nekünk nem nagyon érné meg átmenni Montenegróba benzinért, mert a legközelebbi pontja is innen tőlünk 130 km. :(

 

Itt nagyon felmentek a benzin-, és a gázolajárak. Tegnapelőtt 250 Lek-es árral találkoztam, ez tegnapra valamennyire mérséklődött 240 Lek-re. Tüntettek is napok óta egy csomó városban, így aztán tegnap bejelentették, hogy 48 órán belül feláll egy egyeztető tanács, és valamit csinálnak a benzinárral.

Hogy mit, azt nem tudom, valószínűsítem, hogy a jövedéki adóját fogják csökkenteni.

Előzmény: szervezkedő (12206)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!